Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

28. 09. 2018.

ODUŠEVITE UKUĆANE I PRIJATELJE: OVAKO se sprema najukusnija svinjetina

Svinjsko meso za ručak može da bude odličan izbor, posebno ako se pripreme na sledeće načine. Meso uz dodatne sastojke može da bude pun pogodak za važan obrok.

ODUŠEVITE UKUĆANE I PRIJATELJE: OVAKO se sprema najukusnija svinjetina

Foto:stvarukusa.rs

SVINJSKA PEČENICA SA ŠLJIVAMA 

POTREBNO JE:

1 svinjska pečenica, 1/4 l belog vina, 1 kašika šećera, sok od 1 limuna,
3 karanfilića, 1 kašičica bibera u zrnu, 250 g suvih šljiva, so, biber, 1 kašika margarina, 1 glavica crnog luka.

PRIPREMA:

Skinite kožicu sa pečenice i prorežite je do sredine. Kuvajte 10 minuta belo vino sa šećerom, limunovim sokom, karanfilićem, biberom u zrnu i suvim šljivama. Izvadite šljive, malo ih ohladite, izvadite koštice i poređajte ih po pečenici. Meso obmotajte koncem, natrljajte solju i biberom i pržite na margarinu. Dodajte kockice luka i pržite još 30 minuta. Dodajte vino i prokuvajte. Meso isecite na lepe kolutove i složite ih na tanjir. Sok od pečenja procedite i posebno servirajte.

LOVAČKE KRMENDADLE 

POTREBNO JE:

5-6 svinjskih krmenadli, 1 kašika masti, brašno, mlevena crvena paprika, 3 jaja, 2-3 kisela krastavca.

PRIPREMA:

Krmenadle istucite čekićem i posolite. U tiganj stavite kašiku masti i dobro je zagrejte. Meso uvaljajte u brašno, pa ga stavite na vrelu mast i pržite dok ne porumeni sa obe strane. Kada je meso gotovo izvadite ga, pa u istom tiganju dodajte malo mlevene paprike, brzo je ispržite, nalijte vodom, vratite krmenadle u taj sok i dinstajte dok meso ne omekša. Obarite jaja, sitno ih isecite i spustite u sok. Neposredno pred služenje dodajte još iseckane kisele krastavce.

MESNI ROLAT

POTREBNO JE:

800 g svinjskog buta u jednom komadu, so, biber, 1 dl belog vina, 5 jaja, 1 dl jogurta, 20 g parmezana, 400 g spanaća, 1 čen belog luka, so, 1 kašika putera, 4 šargarepe, 4 manja kisela krastavca.

PRIPREMA:

Jedan veliki komad mesa, po mogućstvu pravougaoni, operite, obrišite i posolite. Jaje, jogurt i so penasto umutite. Umešajte rendani parmezan, pa sipajte u puterom namazanu tepsiju nešto manju od mesa i ispecite u pećnici, ali samo s jedne strane. Pripremljenu lepinju položite na meso. U međuvremenu na malo putera dinstajte očišćeni nasečeni spanać, začinjen izgnječenim belim lukom i biberom sve dok sok ne uvri. Dobijenom gustom masom premazujte lepinju od jaja. Na to uzduž poslažite barenu šargarepu i kisele krastavce, pa pažljivo umotajte meso i svežite ga kao šunku. Stavite meso u tepsiju, prelijte ga s malo ulja i zapecite u rerni. Dolijte vino i često prelivajući, ispecite da porumeni. Kada je gotovo, izvadite iz rerne, ostavite 15 do 20 minuta, a zatim narežite na komade i poslužite.

PEČENA SVINJETINA SA NARANDŽOM 

POTREBNO JE:

700 g svinjskog buta s kostima, beli luk, maslinovo ulje, 2 narandže, 1 limun, mešavina suvog začin, biber, 200 ml belog vina.

PRIPREMA:

Narandže i limun operite i narežite na tanke komade. But istrljajte začinom i belim lukom i pobiberite. Natrljajte meso maslinovim uljem i pokrijte ga komadima narandže i limuna. Svinjetinu stavite u pleh za pečenje, prelijte je belim vinom i pecite u rerni na 150 stepeni oko 70 minuta.

 

DRAPANA PEČENA SVINJETINA


POTREBNO JE:

1 svinjska plećka s kostima, krupna so, 2 kašike sirćeta.

ZA MARINADU: 3 crvene ljute paprike, 4 čena belog luka, 2 kašike seckanog svežeg origana ili 1 kašičica suvog, 2 kašičice mlevenog kumina, 1 kašičica soli, biber, sok od 1 limuna, 2 kašike maslinovog ulja.

PRIPREMA:

Za marinadu sitno isecite ljute paprike i beli luk i stavite u avan. Dodajte origano, kumin i so. Sve sastojke istucite dok ne nastane pasta. Dodajte biber, limunov sok i maslinovo ulje, pa promešajte. Napravite dijagonalne rezove po koži svinjskog plećke, dubine oko 2 cm. Stavite meso s kožom prema dole u dublji pleh. Meso premažite marinadom i ostavite ga da stoji oko 4 sata. Posolite mariniranu stranu mesa, a zatim okrenite. Kožu mesa prelijte sirćetom i dobro ga utrljajte. Meso stavite u rernu na 250 stepeni, dok koža ne poprimi zlatnosmeđu boju. Izvadite meso i u pleh sipajte dve šolje vode. Vratite meso u rernu na 140 stepeni i pecite šest sati.

PUNJENI SVINJSKI KARE SA PEČURKAMA 

POTREBNO JE:

2 kg svinjskog karea sa kostima, 3 manje glavice crvenog luka, 50 g suvih pečuraka po izboru, 1 čen belog luka, majčina dušica, 3 grančice ruzmarina, 1 čaša crnog vina.


PRIPREMA:

Pečurke potopite u toplu vodu na desetak minuta, ocedite i isecite zajedno crni i beli luk i jednu grančicu ruzmarina. Nožem dublje zasecite meso uz kost, odvajajući krmenadlu jednu od druge, ali da ceo kare ostane u jednom komadu. Prostor popunite seckanom smesom od pečuraka. Meso uvežite, pričvršćujući kanapom jednu krmenadlu uz drugu, pa uvežite i dve grančice ruzmarina po dužini mesa, prislanjajući ih uz kosti. Posolite i pobiberite meso i stavite ga u pleh. Prelijte ga uljem i zalijte crnim vinom. Prebacite ga u rernu koju ste prethodno zagrejali na 180 stepeni i pecite oko sat i po. Povremeno prelivajte punjeni svinjski kare sokovima u kojima se peče da bude sočnije.

ŠPIKOVANA SVINJSKA PLEĆKA 

POTREBNO JE:

2 kg svinjske plećke, 250 g suve slanine, 100 g badema, 6 kiselih krastavaca, 5 kašika senfa, 3 kašike mešavine suvog začina, 1 glavica crnog luka, 2 dl vode, 1,5 dl ulja, so, biber.

PRIPREMA:

Isecite na štapiće 100 g slanine i uvaljajte u krupno mleven biber. Bademe oljuštite od kožice i prepecite u rerni sa solju. Krastavce isecite na tanke režnjeve. Špikujte plećku sa slanim bademom, slaninom u biberu i kiselim krastavcima. Kada je plećka išpikovana, dobro je namažite suvim začinom i celu premažite senfom. Oblepite je tankim listovima preostale slanine i stavite u veći vatrostalni sud sa poklopcem. Zalijte je uljem, vodom i stavite celu glavicu luka. Pecite u rerni tri sata.

MEDALJONI SA LIMUNOM 

POTREBNO JE:

600 g svinjskog filea, 50 ml ulja, sok od 1 limuna, so, beli biber, 10 g brašna, 100 ml belog vina, 150 ml slatke pavlake, 20 g maslaca, peršun, 1 kašika mešavine suvih začina.

PRIPREMA:

Meso narežite na 12 manjih odrezaka, istucite ga, natrljajte začinom i sve poprskajte sa malo limunovog soka. Tako pripremljene odreske ostavite neka malo odstoje. Nakon toga ih sa jedne strane pospite brašnom i stavite da se peku na zagrejanom ulju u tiganju, s pobrašnjenom stranom prema dole. Kada odresci poprime sa obe strane lepu svetlo smeđu boju, zalijte ih vinom i ostavite lagano da se dinstaju. Pred kraj umešajte slatku pavlaku, ostatak limunovog soka, pobiberite i dodajte još suvog začina. Sve zajedno prokuvajte, a pred kraj umešajte maslac.

PUNJENI SVINJSKI FILE 

POTREBNO JE:

1 veći svinjski file, 100 g kajmaka, 2 čena belog luka, 2 kašike seckanog peršuna, 1 jaje, 80 g suve slanine, 50 g fileta kisele paprike, 50 g polumasnog sira, 100 g mlevenog svinjskog mesa, 1 kašika mešavine suvog začina.

 

PRIPREMA:

Očišćeni svinjski file zarežite po dužini, a zatim ga čekićem za meso istucite u veliki odrezak. Mleveno meso stavite u dublju činiju, dodajte jaje, kiselu papriku, slaninu i sir narezan na kockice, izgnječeni beli luk, suvi začin i peršun, pa sve dobro izmešajte. Nadev rasporedite na pripremljeni odrezak, zarolajte i zamotajte u aluminijumsku foliju. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 50 minuta. Pečenu roladu narežite na odreske, na svaki stavite kašičicu kajmaka i poslužite uz kuvano povrće po želji.

Izvor: stvarukusa.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati