Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

30. 08. 2017.

Čokoladna torta sa pomorandžom

Slatkiš kojem niko neće moći da odoli.

Čokoladna torta sa pomorandžom

Foto:e-recepti.net

Namirnice:
Beli fil
  • jaja2kom
  • sok od narandže150ml
  • limunov sok0.5kom
  • kora pomorandže2sk
  • šećer50g
  • list želatina2kom
  • vanilin šećer1kom
  • margarin50g
  • slatka pavlaka250ml
crni fil
  • tamna čokolada200g
  • kora pomorandže2sk
  • sok od narandže100ml
  • šećer100g
  • vanilin šećer1kom
  • liker od narandže5ml
  • list želatina2kom
  • jaja2kom
  • slatka pavlaka200ml
glazura
  • čokolada za kuvanje100g
  • ulje1sk
kora
  • jaja3kom
  • šećer125g
  • margarin125g
  • vanilin šećer2kom
  • kora pomorandže1sk
  • mleko120ml
  • kakao50g
  • brašno160g
  • prašak za pecivo1kom
preliv
  • sok od narandže100ml
  • rum8ml

Priprema:

1.

Čokoladna torta sa pomorandžom se pripremaju na sledeći način: prvo pripremite osnove za filove pošto se dugo hlade, a zatim nastavite pripremu. Za crni čokoladni fil umutite mikserom penasto jaja sa šećerom i vanilin šećerom, a zatim stavite smesu od jaja da se kratko 1-2min kuva na pari uz neprestano mućenje mikserom dok ne dobijete lepu penastu smesu. Zatim dodajte čokoladu koju ste otopili na pari i narendanu koru od dve pomorandže, pa kratko sve kuvajte samo da se izjednači. Zatim želatin prelite hladnom vodom da nabubri, nakon toga ga dobro iscedite od viška vode i polako ga rastopite u svežem soku od pomorandže na laganoj vatri. Spojite otopljen želatin sa čokoladnom smesom, dodajte liker od narandže i kratko sve zajedno kuvajte. Pripremljenu osnovu za čokoladni fil ostavite da se dobro ohladi u frižideru 4-5 sati. (najbolje je da fil prekrijete folijom da se ne stvori kora). Pripremu fila nastavite kad se potpuno ohladi, nepostedno pre spajanja torte. Hladan čokoladni fil umutite penasto mikserom, pa mu dodajte umućen šlag od slatke pavlake i nafilujte prvu koru.

2.

Beli fil od pomorandže pripremite odmah nakon čokoladnog fila pošto je priprema slična i potrebno je dugo hladjenje filova. Umutite penasto mikserom jaja sa šećerom i vanilin šećerom, zatim smesu stavite da se kratko kuva nad parom uz mućenje mikserom dok ne dobijete penastu kremu. Naspite polovinu soka od pomorandže i narendanu koru od dve pomorandže pa kratko sve kuvajte da se blago zgusne. Želatin pripremite kao i za čokoladni fil (znači preliti vodom da nabubri, ocediti, preliti sa sokom od pomorandže, ovaj put dodajte i sok od limuna pa na laganoj vatri rastopite želatin) želatin dodajte u smesu od jaja i dobro promešajte zagrevajući kratko da se želatin lepo rastopi i poveže sa filom. U gotov vruć fil dodajte kockice margarina i mešajte dok se ne rastopi. Ovako pripremljen fil dobro ohladite, a zatim ga kao i čokoladni fil spojite sa umućenom slatkom pavlakom pre filovanja.

3.

Kad su se filovi ohladili nastavite pripremu torte, upalite rernu da se greje na 180 stepeni. Dok se rerna greje vi umutite koru, margarin sobne temperature umutite penasto sa šećerom a zatim dodajte jedno po jedno jaje i dobro umutite da se jaja sjedine sa margarinom. Sjedinite brašno sa kakaom i praškom za pecivo pa naizmenično dodavajte u smesu od jaja ovu mešavinu i mleko dok ne umutite lepu koru bez grudvica. Od ove smese ispecite dve manje kore ili jednu veliku koru koju ćete preseći na pola. Kora se peče lagano oko 20 min u podmazanoj tepsiji, ali vi proveravajte koru povremeno pošto su sve rerne različite.

4.

Gotove kore natopite mešavinom soka od pomorandže i ruma pa složite tortu na sledeći način. Prva kora čokoladni fil, druga kora fil od pomorandže pa tortu ukrasite glažurom od rastopljene čokolade sa malo ulja ili šlagom ili pomorandžama po ukusu. (možete malo i da se igrate pa da veliku koru isečete okruglom modlom pa pravite male tortice ima više posla ali je slatko) Ostavite tortu da prenoći u frižideru i poslužite je.

Izvor: e-recepti.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage