Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

31. 08. 2020.

Ratatuj u tepsiji: Pikantno jelo koje obožavaju i najveći mesojedi

Iako vegetarijansko jelo, ratatuj obožavaju i pravi gurmani.

Ratatuj u tepsiji: Pikantno jelo koje obožavaju i najveći mesojedi

foto: stil.kurir.rs

Ovo obavezno morate da probate - ratatuj u tepsiji! U pitanju je francuski recept koji se bazira na povrću - sočan je, ukusan i jako lak za pravljenje!

Uz sve to je izuzetno zdrav, a mogu ga jesti i osobe na postu i vegetarijanci. Ukoliko želite da svom organizmu podarite obrok pun vitamina i minerala, da pročistite digestivni trak i napravite pauzu od teške masne hrane onda definitivno pogledajte recept sa uputstvom i saznajte kako se sprema ratatuj!

Potrebni sastojci:

Za sos: 1 crni luk, 2 šargarepe, 2 celera, 1 kašika putera i maslinovog ulja (za posnu varijantu umseto putera iskoristite biljni markarin), 2 čena belog luka, 1 žuta i 1 crvena paprika babura, 2 čili papričice, 800g paradajz sosa, 1 kašičica mešanih začina, Provanse (ako nemate njih, možete upotrebiti neki drugi francuski začin), So, biber, 6 svežih listova bosiljka.

Seckano povrće: 2 žute tikvice, 2 zelene tikvice, 2 patlidžana, 6 paradajza.

Svo povrće iseckajte na što tanje kolutove.

Začinskli preliv: 2 kašike ulja, 1 kašičica isitnjenog belog luka, 1 kašičica iseckanih listova majčine dušice, so, biber.

Priprema:

Korak 1: Ispecite paprike, ostavite ih da se napare 15min kako bi se lakše oljuštile. Pripremite povrće. Šargarepe, celer i crni luk iseckajte na sitne kockice; beli luk i listove majline dušice što sitnije; a obe vrste tikvice, patlidžan i paradajz na što tanje kolutove (oko 2mm debljine). Pečene paprike ogulite, očistite od semenki i iseckajte na kockice.

Korak 2: Na vrelom maslinovom ulju i istopljenom puteru 10min dinstajte luk, šargarepu i celer, pobiberite i dodajte beli luk, pa dinstajte još par minuta i na kraju ubacite i pečenu papriku i paradajz sos. Začinite mešavinom začina iz Provanse. Kuvajte sve zajedno još 20ak min.

Korak 3: Ubacite sos u blender, dodajte sveže listove bosiljka i sve meljite da dobijete kašastu masu. Vratite smesu nazad u tiganj. Preko poredajte okrugle kriške povrća. Posolite, pobiberite i prelijte mešavinom maslinovog ulja, belog luka i isitnjene majčine dušice. Pokrijte aliminijumskom folijom i ubacite u rernu da se peče 3 sata na 140 stepeni. Skinite foliju, pa pre serviranja vratite da se zapeče 45min na 180 stepeni.  Pospite svežim bosiljkom i poslužite.

Ratatuj se obično ide kao prilog uz glavno jelo, ali može da se serivra i samostalno sa kuskusom, pastom, pirinčem ili hlebom. Prijatno!

Izvor: stil.kurir.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati