Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

02. 02. 2018.

Dve pite, dva gurmanluka, a ne zna se koja je bolja

Isprobane recepte za fantastične pite preporučuju naše najpoznatije gastro-blogerke. Po njihovim proverenim receptima umesite pite koje ćete sigurno često spremati.

Dve pite, dva gurmanluka, a ne zna se koja je bolja

foto: zena.blic.rs

OBRNUTA INTEGRALNA PITA

Potrebno je
ZA TESTO 100 ml mleka, 1 kašičica šećera, 25 g svežeg kvasca, 100 ml mineralne vode, 100 ml ulja, pola kašičice soli, 250 g integralnog brašna, 250 g pšeničnog brašna ZA FIL 300 g sira, 2 jajeta, 1 žumance, 120 g iseckane šunke ili svinjske pečenice, 1 belance, seme lana, rendani parmezan

Priprema
U toplo mleko dodajte šećer i kvasac. Ostavite da kvasac nadođe. U odgovarajućem sudu sjedinite mineralnu vodu, ulje i so, a potom i mleko sa kvascem. Dodajte brašno, zamesite testo i ostavite da nadođe. Za fil sjedinite sve navedene sastojke. Testo razvucite u krug prečnika 55 cm. Na testo rasporedite fil, ali samo na centralnom delu, u krugu od 28-30 cm. Ostatak nepremazanog testa preklapajte prema sredini i tako zatvorite pitu. Preklopljeni deo okrenite prema dole i tako prebacite u podmazanu okruglu tepsiju, prečnika 28-30 cm. Ostavite na toplom 30 minuta. Premažite umućenim belancetom, pospite lanom i pecite 20 minuta na 200 stepeni. Isključite rernu i ostavite još 10 minuta. Pečenu pitu pospite parmezanom.

Minja Bogdanovski, „Minjina Kuhinjica / Kućne Čarolije“, www.minjina-kuhinjica.com

 

SOPARNIK

Potrebno je
ZA TESTO 270 g brašna, pola kašičice soli, 50 ml ulja, 1 kašika masti, 100-150 ml hladne vode ZA NADEV 400 g blitve, 1 glavica crnog luka, 3 kašike ulja, so, maslinovo ulje, beli luk, peršun

Priprema
Od svih sastojaka umesite mekano testo i podelite na dva dela. Pokrijte ga i ostavite da odstoji petanestak minuta. Blitvu ili spanać operite, dobro ocedite, pa isecite na tanke tračice. Posolite i prelijte maslinovim uljem. Polovinu testa rastanjite u kružni oblik prečnika do 30 cm i prenesite na pleh. Pripremljen fil rasporedite po kori. Drugu polovinu testa rastanjite oklagijom na nešto veći prečnik od prethodnog testa. Premažite filom i savijte obod testa tako da pitu zatvorite. Odozgo izbockajte viljuškom, pa pecite oko pola sata na 180 stepeni. Vruću pitu premažite maslinovim uljem i pospite seckanim belim lukom i peršunom.

Izvor: zena.blic.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage