Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

02. 02. 2018.

Dve pite, dva gurmanluka, a ne zna se koja je bolja

Isprobane recepte za fantastične pite preporučuju naše najpoznatije gastro-blogerke. Po njihovim proverenim receptima umesite pite koje ćete sigurno često spremati.

Dve pite, dva gurmanluka, a ne zna se koja je bolja

foto: zena.blic.rs

OBRNUTA INTEGRALNA PITA

Potrebno je
ZA TESTO 100 ml mleka, 1 kašičica šećera, 25 g svežeg kvasca, 100 ml mineralne vode, 100 ml ulja, pola kašičice soli, 250 g integralnog brašna, 250 g pšeničnog brašna ZA FIL 300 g sira, 2 jajeta, 1 žumance, 120 g iseckane šunke ili svinjske pečenice, 1 belance, seme lana, rendani parmezan

Priprema
U toplo mleko dodajte šećer i kvasac. Ostavite da kvasac nadođe. U odgovarajućem sudu sjedinite mineralnu vodu, ulje i so, a potom i mleko sa kvascem. Dodajte brašno, zamesite testo i ostavite da nadođe. Za fil sjedinite sve navedene sastojke. Testo razvucite u krug prečnika 55 cm. Na testo rasporedite fil, ali samo na centralnom delu, u krugu od 28-30 cm. Ostatak nepremazanog testa preklapajte prema sredini i tako zatvorite pitu. Preklopljeni deo okrenite prema dole i tako prebacite u podmazanu okruglu tepsiju, prečnika 28-30 cm. Ostavite na toplom 30 minuta. Premažite umućenim belancetom, pospite lanom i pecite 20 minuta na 200 stepeni. Isključite rernu i ostavite još 10 minuta. Pečenu pitu pospite parmezanom.

Minja Bogdanovski, „Minjina Kuhinjica / Kućne Čarolije“, www.minjina-kuhinjica.com

 

SOPARNIK

Potrebno je
ZA TESTO 270 g brašna, pola kašičice soli, 50 ml ulja, 1 kašika masti, 100-150 ml hladne vode ZA NADEV 400 g blitve, 1 glavica crnog luka, 3 kašike ulja, so, maslinovo ulje, beli luk, peršun

Priprema
Od svih sastojaka umesite mekano testo i podelite na dva dela. Pokrijte ga i ostavite da odstoji petanestak minuta. Blitvu ili spanać operite, dobro ocedite, pa isecite na tanke tračice. Posolite i prelijte maslinovim uljem. Polovinu testa rastanjite u kružni oblik prečnika do 30 cm i prenesite na pleh. Pripremljen fil rasporedite po kori. Drugu polovinu testa rastanjite oklagijom na nešto veći prečnik od prethodnog testa. Premažite filom i savijte obod testa tako da pitu zatvorite. Odozgo izbockajte viljuškom, pa pecite oko pola sata na 180 stepeni. Vruću pitu premažite maslinovim uljem i pospite seckanim belim lukom i peršunom.

Izvor: zena.blic.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati