Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

20. 02. 2018.

Originalni recept za tarhanu: Čorba posle koje nećete voleti nijednu drugu

Uživajte u toploj čorbici spremljenoj na starinski način.

Originalni recept za tarhanu: Čorba posle koje nećete voleti nijednu drugu

foto: stil.kurir.rs

Reč tarhana (persijski tarkhaneh, što znači drobljenac) u naš jezik je došla iz turskog jezika. Način pravljenja čorbe tarhane takođe ima začetke u turskoj kulinarskoj kulturi, ali se u Bosni i Hercegovini, a i širom Balkana, razvilo na desetine varijanti ove čorbe.

Najčešće se tako naziva posebna vrsta čorbe s mrvicama sušenog testa. Testo najčešće sadrži pasirani paradajz ili samo sok od paradajza, koji mu daje posebnu kiselost i boju, a čorbi prepoznatljiv ukus.

Sastojci za tarhanu: 4 jajeta, 1 kašika soka od paradajza, 300 g belog brašna

Sastojci za čorbu: 100 g tarhane, 300 g paradajza, 1,5 l mesne supe,1 kašika maslaca, 1 kašika brašna, mlevena paprika, biber po ukusu.

Priprema tarhane: Od jaja i brašna zamesiti testo. Najbolje je kada odstoji dva-tri dana u platnenoj vreći. Nakon toga, testo izrendati tako se dobiju veće mrvice.

Priprema čorbe: Paradajz izrendati da bi se dobio sok (može da posluži i paradajz sos). Na rastopljenom maslacu propržiti brašno. U zapršku od brašna dodati sok od paradajza pa sve dodati u supu. Staviti da prokuva, pa dodati tarhanu i kuvati još 30 minuta. Servirati posuto biberom i alevom paprikom.

Izvor: stil.kurir.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati