Press Online :: Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/rss.html sr http://www.pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/rss.html Zapečena piletina u pavlaci http://www.pressonline.rs/plus/recepti/342151/zapecena-piletina-u-pavlaci.html Ukusna piletina koja će oduševiti celu porodicu ]]> FOTO:STVARUKUSA.RS

Potrebno je:

    500 g pilećeg belog mesa
    1 kesica krem supe od pečurki
    250 g kisele pavlake
    1 kašičica senfa
    1 kašika seckana peršuna
    150 g mozzarelle sira
    3 kašike ulja

Pileće belo meso iseći na šnicle, lagano istući kulinarskim čekićem. U posudu staviti prah iz 1 kesice krem supe sa pečurkama. Staviti meso na prah i dobro istrljati sa svih strana. Izmešati kiselu pavlaku, 1 kašičicu senga i seckani peršun. Svaku šniclu sa svih strana uvaljati u smesu sa kiselom pavlakom i redjati u pouljen pleh. Po vrhu narendati i malo na listiće staviti mozzarella sira. Peći na 200 stepeni 30 minuta.

]]>
Fri, 20 Apr 2018 14:24:58 +0200 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/342151/zapecena-piletina-u-pavlaci.html
Napravite sami energetsko piće http://www.pressonline.rs/plus/recepti/309777/napravite-sami-energetsko-pice.html Umorni ste, a morate da učite? Upravo ste završili naporan trening? Ili jednostavno volite energetska pića? Nema problema, ovo svako može da „smućka” u svojoj kuhinji. ]]> Foto:stvarukusa.rs

Sastojci koji će vam biti potrebni su:

- 1 i po kašika meda

- 2 cm svežeg očičćenog korena đumbira

- 1/4 kašičice kardamoma

- 1/4 kašičice kurkume

Đumbir narendajte na sitne rende. Sve sastojke sipajte u šolju i prelijte ih vrelom vodom. Ovo je odlično energetsko piće koje će vas držati budnim, a ne sadrži kofein. Đumbir inače ubrzava metabolizam i poboljšava cirkulaciju. Kurkuma, „sestra” lekovitog đumbira je takođe poznata kao energični začin, a med je i kardamom će dodatno da vas ubrzaju i probistre vam um.

Oprez! Nemojte piti ovaj napitak uveče ukoliko nameravate da spavate.

]]>
Thu, 19 Apr 2018 14:25:41 +0200 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/309777/napravite-sami-energetsko-pice.html
Spanać torta http://www.pressonline.rs/plus/recepti/360201/spanac-torta.html Najukusnija slana poslastica ikada koja se sprema na vrlo lak nacin. ]]>
Foto:stvarukusa.rs
Sastojci:Količina:
- Kora *
- jaja 4 kom
- brašna 4 kašike
- soli 1 kašičica
- praška za pecivo ½ kašičice
- suvi biljni začin 1 kašičica
- ulja 3 kašike
- kisele pavlake 3 kašike
- obarenog spanaća oko 350 gr
- Nadev: *
- praške šunke 350 gr
- kisele pavlake 4-5 dl
- kačkavalja 200 gr
- kečapa malo
- peršunovog lista malo

Uputstvo za pripremu:

  • 1. Oprati i obariti 600 gr svežeg spanaća, ocediti ga i sitno iseckati ili ispasirati stapnim mikserom.

  • 2. U ispasiran ohlađen spanać dodati žumanca, so, suvi biljni začin, ulje, kiselu pavlaku, prašak za pecivo i brašno.

  • 3. Umutiti mikserom čvrst sneg od belanaca. Zatim već upotrebljenim žicama miksera malo izmutiti spanać sa dodatim sastojcima. Isključiti mikser, pa u spanać dodati sneg od belanaca i varjačom pažljivo promešati i izjednačiti masu.

  • 4. Sipati masu u manji pleh (dim. 35 x 25 cm), koji je premazan uljem i posut brašnom ili staviti pek papir. Peći u zagrejanoj rerni na 180`C oko 12-15 minuta. Toplu koru izvaditi na kuhinjsku krpu i ostaviti sa se hladi, pa je raseći po dužini, da se dobiju dve kore za rolat-tacnu.

  • 5. Prvu koru staviti na tacnu (ispod kore na par mesta staviti po malo pavlake, da se tortica fiksira za tacnu i ne pomera pri sečenju) i obilno premazati kiselom pavlakom.

  • 6. Celu površinu prekriti komadima malo deblje isečene praške šunke, tanko premazati kiselom pavlakom, mestimično staviti kečapa i ravnomerno posuti sitno seckanim peršunovim listom. Zatim prekriti drugim slojem praške šunke i tanko premazati kiselom pavlakom.

  • 7. Poređati jedan sloj šnita deblje isečenog kačkavalja, opet tanko premazati kiselom pavlakom i ponoviti postupak ređanja još dva sloja praške šunke, sa obaveznim premazima kisele pavlake, da se ne bi odvajali slojevi pri sečenju.

  • 8. Gornju površinu praške šunke obilno premazati kiselom pavlakom i preko toga staviti drugu koru. Blago pritisnuti dlanovima da se slojevi spoje.

  • 9. Preko gornje kore premazati kiselu pavlaku, staviti još jedan sloj praške šunke i mestimično nacediti kečapa.

  • 10. Ostaviti da odstoji u frižideru da kore upiju nadev, pa sutradan pred serviranje ukrasiti sa malo kačkavalja, narendanog na sitnu stranu rendeta i posuti sitno seckanim peršunovim listom.

  • 11. Seći oštrim nožem na kocke ili šnite. 
]]>
Wed, 18 Apr 2018 14:54:13 +0200 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/360201/spanac-torta.html
Kako se koriste kineski štapići za jelo? http://www.pressonline.rs/plus/recepti/360995/kako-se-koriste-kineski-stapici-za-jelo.html Sva jela kineske kuhinje konzumiraju se pomoću štapića, pa čak i ona koja su u tečnom stanju. ]]> Foto:B92.net

Da biste savladali tehniku korišćenja štapića naoružajte se strpljenjem. 

Najvažnije je da štapiće postavite u udoban položaj koji će vam omogućiti da jedete lakim pokretima prstiju. 

Tradicionalno štapići se uvek drže u desnoj ruci. 

Prvi štapić pridržavajte palcem i vrhom domalog prsta, a drugi postavite između palca i kažiprsta ( kao da držite olovku). Tokom uzimanja hrane možete dodatno koristiti i srednji prst kako biste fiksirali štapić. 

Prema pravilu, štapiće je potrebno prstima fiksirati na sredini, a hranu uvek pridržavati samim krajem štapića. 

Za detaljna upustva pogledajte video.

]]>
Tue, 17 Apr 2018 00:03:37 +0200 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/360995/kako-se-koriste-kineski-stapici-za-jelo.html
Original recept: Prava bosanska sirnica http://www.pressonline.rs/plus/recepti/307861/original-recept-prava-bosanska-sirnica.html Mnogi ovakvu pitu zovu burek sa sirom, ali tačno ime vam i neće biti toliko važno kada je probate. Tada ćete zaboraviti na sve i samo ćete želeti da uživate! ]]> Potrebni sastojci (za 6 osoba):

 Za kore:
1 čaša mlake vode (250 ml)
3 čaše glatkog pšeničnog brašna (750 g)
1 dl ulja
1 kašičica morske soli
 
Za fil:
1 kg svežeg kravljeg sira
180 ml milerama
2 jaja
1 kašičica soli
Za premaz:
180 ml milerama
2 žlice mleka
 
Priprema:
 
U većoj činiji pomešati brašno sa soli.
Dodati mlaku vodu i ulje pa lagano rukama zamesiti glatko, mekano testo. Po potrebi dodati još malo brašna.
 
Testo podeliti na tri kuglice, svaku premazati uljem, pokriti čistom kuhinjskom krpom pa ostaviti 20 minuta sa strane.
 
U međuvremenu, svež sir pomešati sa soli, jajima i mileramom. Dobro izmešati da se svi sastojci spoje. Fil podeliti na tri dela.
Preko kuhinjskog stola staviti stari stoljnjak te ga dobro pobrašniti.
Rernu zagrejati na 200°C.
 
Tepsiju za pečenje nauljite i pospite s malo brašna.
 
Prvu kuglicu testa dobro rukama pritisniti (spljoštiti), premazati kašičicom ulja pa premestiti na stoljnjak. Rukama lagano počnite razvlačiti testo počevši od sredine prema krajevima.  Prstima povlačite testo od sredine prema sebi sve dok ne postane prozirno. Odrežite zadebljane krajeve.
Kada ste razvukli testo, premažite ga s malo ulja, prepolovite tupim nožem po dužini pa premažite s prvim delom fila (kao na slici).
Sa svake strane testa pomoću stoljnjaka  testo zarolajte, a zatim svaku savijaču premestite u nauljenu tepsiju te za zavijte u spiralu (kao na slici).
Postupak ponovite s ostatkom fila i kora.
 
Gotovu sirnicu premažite s malo ulja.
 
Stavite peći u prethodno zagrijanu rernu na 200°C prvih 20 minuta, a potom sirnicu izvadite, premažite s mešavinom mleka i milerama pa vratite u rernu na 180°C još nekih 30 minuta.
 
Pečenu izvadite, narežite i poslužite uz čašu jogurta.
]]>
Mon, 16 Apr 2018 11:29:27 +0200 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/307861/original-recept-prava-bosanska-sirnica.html
ZA PROLEĆNE VEČERI: Pijana voćna salata! http://www.pressonline.rs/plus/recepti/312910/za-prolecne-veceri-pijana-vocna-salata.html Ova lagana, prolećna salata savršen je izbor za tople prolećne dane i uživanje u bašti ili na balkonu. Ne samo što je veoma osvežavajuća, već će vas i brzo zasititi, pa je svakako savršen izbor! ]]> Foto:stvarukusa.rs

Sastojci (za jednu osobu):

- 1 slatka jabuka

- 1 kruška

- 1 narandža

- šaka jagoda

- prsohvat cimeta

- badema po želji

- malo ananasa

Priprema:

Voće isecite na sitne kockice. Dodajte isitnjene bademe i cimet. Prelijte sa malo soka od pomorandže i kašičicom viskija. Ostavite da prenoći u frižideru, da bi se arome izmešale. Služite uz šlag ili sladoled po želji! Prijatno!

]]>
Fri, 13 Apr 2018 14:30:29 +0200 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/312910/za-prolecne-veceri-pijana-vocna-salata.html
Neobična kuhinja: Šarena pasta http://www.pressonline.rs/plus/recepti/360011/neobicna-kuhinja-sarena-pasta.html Želite da priredite zabavnu večeru svojim najdražima? Mi imamo sjajan predlog! U pitanju je ukusna pasta u boji. Takođe, dajemo vam instrukcije za pravljenje tzv. homemade paste, iako se, ukoliko nemate vremena, možete poslužiti i onom iz prodavnice. ]]> Foto:wannabemagazine.com

Sastojci za homemade testeninu:

2 šolje brašna

2 jajeta, lagano izmućena

So

  Crvena, žuta, zelena i plava boja za hranu

U posudu stavite brašno i so i promešajte ih dok se ne sjedine. Prospite u nju dva blago izmućena jajeta. Prinesite posudu sebi i grubo i čvrsto mešajte sve dok se sastojci ne sjedine u testo. Kada masa prestane da bude tečna, nastavite mešenje rukom. Mesite testo tako da postane prilično tvrdo, glatko i bez grudvica. Zatim prebacite testo na površinu i mesite ga dok ne omekša i ne postane elastično. Drvenom oklagijom valjajte testo dok ne postane tanko oko 0,5 cm. Secite trake širine oko 3-4cm, posipajte ih brašnom sa obe strane i provlačite kroz mašinu da se lepo istanje, a zatim mašinom secite željeni oblik. Ako ne koristite mašinu, lakše je istanjiti manje komadiće testa, a zatim ih seći u željeni oblik.

Stavite vodu sa malo soli u lonac i čekajte da provri, zatim ubacite testeninu. Kada prokuva i izađe na površinu, iscedite i isperite testeninu, i još dok je topla (mora da bude topla da bi prihvatila boju! ) razvrstajte u četiri plitke činije. Dodajte nekoliko kapi različitih boja, po testenini u različitim činijicama. Obratite pažnju da testenina bude ravnomerno posuta bojom, sa svih strana i ostavite je da apsorbuje boju 2-3 minuta. Isperite ponovo testeninu u hladnoj vodi da bi se otarasila viška boje. Servirajte pomešanu pastu iz svih činijica i uživajte u neodoljivoj pasti.

Sarena pasta 2 Neobična kuhinja: Šarena pasta

Upotrebite omiljeni sos, meso, sir ili nešto što najviše volite uz testeninu i prepustite se fantastičnom ukusu.

]]>
Fri, 13 Apr 2018 14:31:13 +0200 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/360011/neobicna-kuhinja-sarena-pasta.html
VEČERA ZA RAVAN STOMAK: Salata od krastavaca i tikvica http://www.pressonline.rs/plus/recepti/316797/vecera-za-ravan-stomak-salata-od-krastavaca-i-tikvica.html Iskoriste sezonu kada je pijaca bogatija nego ikad i pripremite ukusne sveže salate. Neka one još danas budu na vašoj trpezi ručak ili rana večera. ]]> Foto:zena.blic.rs

POTREBNO JE:

3 mlade tikvice, 2 manja krastavca, list peršuna, so, biber, sirće, ulje.


PRIPREMA:

Tikvice oljuštite i očistite od semenki, isecite na kriške i kuvajte desetak minuta u ključaloj slanoj vodi. Procedite tikvice i stavite u činiju za salatu. Kada se ohlade dodajte im krastavac isečen na kolutove, seckano peršunovo lišće, so, biber i sirće po ukusu. Prelijte uljem i promešajte. Po želji možete dodati i sir.

]]>
Thu, 12 Apr 2018 00:44:03 +0200 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/316797/vecera-za-ravan-stomak-salata-od-krastavaca-i-tikvica.html
Napravite liker od vanile http://www.pressonline.rs/plus/recepti/319630/napravite-liker-od-vanile.html Napraviće domaći alkoholni napitak zavodljive arome. ]]> Foto:stvarukusa.rs

Sastojci:

250 g belog šećera
3 kesice Burbon vanilin šećera
650 ml vode
300 ml alkohola (96%, iz apoteke)
30 g smeđeg šećera


Priprema:

1. Pomešajte šećer, Burbon vanilin šećer i vodu i stavite da se kuva. Kada provri, sipajte u običnu staklenu flašu, dodajte alkohol i smeđi šećer.

2. Ostavite flašu da odstoji na hladnom mestu oko nedelju dana, pritom je povremeno okrećite. Procedite liker od vanile kroz krpu ili gazu i sipajte u flašu za liker.

]]>
Wed, 11 Apr 2018 01:30:36 +0200 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/319630/napravite-liker-od-vanile.html
Iskoristite sezonu: Voćna torta koja je gotova za pola sata http://www.pressonline.rs/plus/recepti/407910/iskoristite-sezonu-vocna-torta-koja-je-gotova-za-pola-sata.html Isprobajte zanimljiv slatkiš iz Bakine kuhinje ]]> Foto:Promo

Potrebno je:

  • 400 - 500 gr keksa
  • 2 pudinga od slatke pavlake
  • 200 gr šećera
  • 100 gr margarina
  • 300 gr voća
  • 100 gr čokolade
  • 1/2 l mleka
  • 200 gr šlag kreme
  • 200 gr kis. pavlake
  • 300 ml mleka

Priprema: Puding skuvati u mleku dodati šećer po želji, pa u vruć umutiti narezane kocke margarina i izjednačiti. Krem šlag umutiti po uputstvu, dodati pavlaku i izjednačiti. Podeliti na pola. U jednu polovinu dodati rastopljenu čokoladu. U šerpicu staviti 2 kašike šećera istopiti dodati 300 ml mleka i napraviti karamel mleko. Keks umočiti u karamel mleko i ređati u poslužavnik. preko njega svetli krem pudinga pola, zatim voće pa opet puding, zatim keks pa tamna krema od čokolade polovina, zatim keks pa ponovo tamni deo pa keks i šlag odozgo. Ostaviti u frižider da upije i stegne se.

]]>
Tue, 10 Apr 2018 18:57:49 +0200 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/407910/iskoristite-sezonu-vocna-torta-koja-je-gotova-za-pola-sata.html
Recepti sa morskim plodovima http://www.pressonline.rs/plus/recepti/360504/recepti-sa-morskim-plodovima.html Morski plodovi su ukusni i zdravi. Mogu se spremiti na mnogo načina. Bilo sa belim ili crvenim sosom, sa maslinovim ili nekim drugim uljem, morski plodovi moraju biti sastavni deo vaše svakodnevne ishrane. Jednostavno se spremaju, iako mnogi misle da jelo koje u sebi ima naziv “morski plodovi”, automatski znači gomilu posla i da je preteško za spremanje. ]]> Foto:wannabemagazine.com

Prosečna količina morskih plodova je oko pola kilograma, za porciju dovoljnu za 3 do 4 osobe. Količine ostalih sastojaka treba birati odokativno, prema svom ukusu. Sos uvek mešajte sa pastom odmah nakon spremanja i neka stoji 5 minuta u poklopljenoj posudi, kako bi pasta upila aromu sosa.

prva1 Morski plodovi

 

Morski plodovi na maslinovom ulju (baza za sve ostale recepte)

Smrznute morske plodove staviti na prethodno zagrejan tiganj, sa dosta maslinovog ulja i sa sitno seckanim belim lukom. Tokom prženja iscediti svež limunov sok, staviti so i biber po ukusu. Na kraju dodati dosta peršuna. Ja volim i da dodam malo pinjola i naravno parmezana.

Morski plodovi u belom sosu

Na propržene morske plodove sa belim lukom možete dodati malo slanine, koja će im dati malo šmeka i sve to da prokuvate u belom vinu (oko 0,5l). Kada ispari vino, staviti slatku pavlaku, a kada se ona zgusne, posoliti, pobiberiti i staviti dosta peršuna.

Morski plodovi u crvenom sosu

U ovaj recept pored belog dodajte i crni ili crveni luk. Kada plodovi i luk omekšaju, dodati paradajz seckan na kocke ili sok od paradajza, a od začina ruzmarin, origano i naravno dosta peršuna. Posoliti i obavezno pobiberiti. Ja volim da dodam i par inćuna ili kašiku kapra, jer daju poseban šmek.


]]>
Tue, 10 Apr 2018 13:56:10 +0200 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/360504/recepti-sa-morskim-plodovima.html
Volite paste, ali ne i kilograme: 4 savršene zamene za testenine http://www.pressonline.rs/plus/recepti/377069/volite-paste-ali-ne-i-kilograme-4-savrsene-zamene-za-testenine.html Pošto testenine sadrže veliki broj kalorija i pošto posle njih brzo ogladnite, morate da ih izbegavate ako hoćete da smršate, čak i ako imate recepte koje mnogo volite. Ali postoje dobre zamene za testenine. ]]> foto: zena.blic.rs

1) NUDLE OD CRNOG PASULJA

Napravljene od hranljivog pasulja, ove nudle se mogu naći u prodavnicama zdrave hrane. Jedna porcija sadrži 12 grama vlakana (skoro duplo više nego testenine od celih žitarica), 25 grama proteina (skoro koliko i 90 grama pilećih grudi) i 36 odsto neophodne dnevne količine gvožđa.

2) TESTENINE OD TIKVICA

Oljuštite tikvicu u trake u obliku špageta. Oko 450 grama paste od tikvica sadrži 58 kalorija i 20 odsto od neophodne dnevne količine kalijuma (minerala koji reguliše krvni pritisak).

3) LAZANJE OD PLAVOG PATLIDŽANA

Iseckajte plavi patlidžan na tanke kriške i jedite ga umesto testenina. Plavi patlidžan je izvor vlakana koji pomažu u snižavanju holesterola. Iseckajte dva plava patlidžana na tanke kriške, poprskajte ga uljem i pecite ga 10 minuta u rerni na 200 stepeni, pa onda okrenite kriške i pecite ih još 10 minuta. Onda ih spremite kao što spremate lazanje.

4) ŠPAGETE OD BUNDEVE

Oko 450 grama špageta od bundeve sadrži 126 kalorija i 22 odsto preporučene količine vitamina C. Bundevu srednje veličine, presečenu na dva dela, pecite u rerni na 190 stepeni, a onda narendajte trake u obliku špageta i dalje spremajte špagete kako ih i inače spremate.


]]>
Mon, 9 Apr 2018 14:27:43 +0200 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/377069/volite-paste-ali-ne-i-kilograme-4-savrsene-zamene-za-testenine.html
Neobične praznične dekoracije: Purpurna uskršnja jaja http://www.pressonline.rs/plus/recepti/307584/neobicne-praznicne-dekoracije-purpurna-uskrsnja-jaja.html Ako vam posle Uskrsa ostane previše jaja, ne brinite jer postoji originalan način da ih iskoristite i u slast pojedete! ]]> foto:b92.net

Za ova neobična jaja biće vam potrebni sledeći sastojci:

- 5 kuvanih jaja

- 350 ml soka od cvekle (ako nemate sokovnik, samo skuvajte cveklu i iskoristite sok koji ostane)

- 30 ml sirćeta

- Nekoliko zrna bibera (po želji)

- Nekoliko zrna slačice (po želji)

- 1 kašičica senfa

- 3 kašičice majoneza

- 1/4 kašičice belog luka u prahu

- 1/8 kašičice tucane paprike

- Po želji tabasko sosa

 

Uzmite kuvana jaja i stavite ih u kutijicu koja ima poklopac. Prelijte ih sokom od cvekle i sirćetom. Dodajte biber i slačicu. Poklopite i ostavite u frižider na 48 sati. Nakon mariniranja, presecite jaja i pomoću kašičice izvadite žumanca. zatim ih pomešajte sa senfom, majonezom i začinima. Ukoliko nemate špric za filovanje, jaja napunite kašičicom.

Servirajte i poslužite se.

Prijatno!

]]>
Fri, 6 Apr 2018 14:29:01 +0200 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/307584/neobicne-praznicne-dekoracije-purpurna-uskrsnja-jaja.html
NAPRAVITE POSNO MLEKO: Ukusan bademov napitak http://www.pressonline.rs/plus/recepti/339944/napravite-posno-mleko-ukusan-bademov-napitak.html Mleko od badema je veoma ukusan ali i zdrav napitak – niskokaloričan, ne sadrži gluten i bogat je Omega 3 i 6 masnim kiselinama. ]]>

foto:stvarukusa.rs

Sastojci

220 g sirovih badema (neslanih, nepečenih)
940 ml vode
½ kašičice ekstrakta vanile
Med ili smeđi šećer po želji

Priprema

1. U vodu stavite bademe da prenoće. Najbolje je da u vodi odstoje između 8 i 12 sati. Ovo potapanje nije obavezno, ali će omekšati bademe i olakšati pripremu bademovog mleka. Zatim procedite bademe.

2. Sameljite bademe u blenderu 940 ml vode, dodajte ekstrakt vanile i nastavite sa blendiranjem dok smesa ne postane homogena.

3. Ukoliko želite da zasladite bademovo mleko, možete dodati med, smeđi šećer ili neki drugi zdravi zaslađivač.

4. Tečnost procedite kroz gustu gazu i sipajte u staklene tegle ili flašice i čuvajte u frižideru.

Napomena: Rok trajanja ovog mleka je do sedam dana ako se skladišti u frižideru.

]]>
Fri, 6 Apr 2018 14:31:46 +0200 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/339944/napravite-posno-mleko-ukusan-bademov-napitak.html
Čuveni restoran Bled uskoro će ponovo otvoriti svoja vrata http://www.pressonline.rs/plus/recepti/407766/cuveni-restoran-bled-uskoro-ce-ponovo-otvoriti-svoja-vrata.html Jedna od petnaestak najstarijih kafana u Beogradu, čuveni restoran Bled, nakon dugogodišnje pauze i ozbiljne sumnje da će završiti kao mnogi spomenici kulture, zamandaljen i zamenjen modernim sadržajima, osvanuo je u vrtlogu prašine i radova. ]]> Na tromeđi ulica Budimske, Vojvode Dobrnjca i Bulevara Despota Stefana, preko puta Jevremovca, u srcu grada, kafana Bled pamti istoriju još iz daleke 1900. godine. Nadživeo je četiri kralja, pet država i odolevao u dva svetska rata.

Nakon privatizacije, pa restitucije kroz koju je kafana prošla, srećno vraćena njenim prvobitnim vlasnicima porodici Milana Ilića, čiji je otac, poznati beogradski trgovac, kafanu čuvao u svom vlasništvu sve do nacionalizacije, Bled je konačno dobio nove zakupce.

 Displaying bled2.jpg

Nekada prepun gostiju i turista, kafanu smo zatekli punu majstora od kojih smo pokušali da saznamo da li će restoran promeniti svoju namenu i kada će otvoriti vrata gostima:

Neće se promeniti. Vidite da restauriramo ovu ciglu kao da je od zlata. Novi zakupci traže da se sačuva svaki trag prošlosti, što nimalo nije lak posao. Komšiluk nam malo usporava radove, jer svaki dan ulaze i pitaju kada će početi sa radom. Bude ih ovde dosta sa nama, prave nam društvo dok radimo, svako priča svoju priču i anegdote vezane za Bled. Neki nas i dobro nasmeju. Ima dosta ljudi koji su gotovo pola veka ostavili u ovoj kafani, pa nije ni čudo što su za nju vezani. – kaže za PRess Serbia portal glavni majstor.

Kafana Bled bila je omiljeno boemsko stecište Beograda prošlog veka, a u novije vreme bila je poznata kao riblji restoran. Ali, što se jelovnika tiče, nije tako bilo oduvek. Nekada je to bila poznata kafana Sunce sa domaćim jelima, da bi beogradski kafedžija Milan Pešterac uzeo u zakup mesto, preimenovao ga u Bled i pretvorio u riblji raj.

Displaying rest.jpg

Inače, kafana je pred Drugi svetski rat bila u vlasništvu poznatog trgovca Ilića, da bi mu nakon rata bila oduzeta zbog navodne saradnje sa okupatorom i pretvorena u državnu svojinu, iako je njegova predratna firma bila jedan od pionira domaće diskografije, imala je elektrotehničko i mašinsko stovarište i radionicu za popravku bicikala, gramofona i primusa. Rehabilitovan je 2012. godine, nakon čega je započeo proces restitucije. Kafana je bila zatvorena od strane države, sve do završetka procesa, o čemu su pisali Blic i Večernje Novosti.

Fijakerom na girice


Inače, zanimljiva je priča i kako je otvoreno ovo elitno predratno mesto, koje je godinama skrivalo od radoznalih prisluškivanja i ljubopitljivih pogleda one čije su priče pričane u pola glasa.

Početkom dvadesetog veka, kralj je na Studentskom trgu otvorio kafanicu i za upravnika postavio "gluvog" Kostu. Političari su voleli da se tu uz čašicu jedan drugome povere. A kako je Kosta "bio gluv", nisu se krili, pa su bez ustezanja gunđali na kralja i kritikovali dinastiju.

Čaršijske priče ubrzo su počele da se šire- Kosta je odlično čuo, a još bolje zapisivao i prenosio, te su se mnogi našli u nevolji. Nije im bilo druge nego da pobegnu iz centra- tako je otvoren Bled, na Dorćolu, u radničkom kvartu, koji je u to vreme za Beograđane bio periferija. Uz dobru hranu i vino, političari su mogli da bez straha razgovaraju, ali i da osluškuju šta o njima priča narod.

Displaying rest2_S.jpg

Kulturna elita oduvek je volela da svrati u ovaj restoran, za čiju zgradu gradske priče kažu da je davnih dana pripadala nekom pomorcu. Pisci, glumci, slikari, boemi i novinari potrošli su hiljade burića vina u Budimskoj broj 2, koja je donedavno bila spomenik kulture.

Bled je menjao svoj jelovnik kroz istoriju, ali girice i špricer oduvek su bili na meniju. Predratni trgovci vikendom nisu propuštali da fijakerom odu do Pančeva na pivo i perece, a u povratku svrate u Bled na girice i špricer. Duhovi naše prošlosti, nekome poznanici, nekome preci, ostavili su nam u amanet instituciju za dušu koju je Beograd uspeo da sačuva od zaborava.

]]>
Fri, 6 Apr 2018 08:32:52 +0200 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/407766/cuveni-restoran-bled-uskoro-ce-ponovo-otvoriti-svoja-vrata.html
Najukusniji dodatak posnoj trpezi: Šarena salata sa pirinčem i tunjevinom http://www.pressonline.rs/plus/recepti/386764/najukusniji-dodatak-posnoj-trpezi-sarena-salata-sa-pirincem-i-tunjevinom.html Brzo i lako se priprema, a osim što je jako ukusna, ova salata oduševljava i svojom šarolikošću. ]]> foto: stil.kurir.rs

SASTOJCI

  • 900 g skuvanog pirinča
  • 400 g tunjevine
  • 200 g graška iz konzerve ili skuvanog
  • 2 crvene paprike, isečene na kockice
  • 3 paradajza, isečena na sitne komade
  • kašika sitno iseckanog peršuna
  • kašika sitno iseckanih maslina
  • 4 kašike posnog majoneza
  • sok jednog limuna
  • 2 kašike maslinovog ulja

Priprema: Skuvanom pirinču dodajte tunjevinu, promešajte pa dodajte i grašak, papriku, paradajz, masline i peršun.

Umešajte i majonez, limunov sok i maslinovo ulje i začinite po ukusu. Prekrijte salatu providnom folijom i držite u frižideru do služenja.

]]>
Fri, 6 Apr 2018 14:30:01 +0200 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/386764/najukusniji-dodatak-posnoj-trpezi-sarena-salata-sa-pirincem-i-tunjevinom.html
Ukusne zapečene banane http://www.pressonline.rs/plus/recepti/307411/ukusne-zapecene-banane.html Ako vam zatreba dezert koji se brzo i relativno lako priprema, a uz to je veoma povoljan i neobičan, zapečene banane su pravo rešenje! ]]> Foto:stvarukusa.rs

Sastojci:

- 6 banana

- 60 g šećera

- 50 g maslaca

- 3 kašike šećera u prahu

- 2 kašike ruma

- vanilin šećer

- sok od 2 pomorandže

Priprema: Banane oljuštite i svaku izdubite kašičicom po dužini. Maslac i šećer dobro izmešajte i napunite banane, pa ih složite u podmazanu tepsiju jednu do druge. Pospite ih vanilin šećerom i prekrijte aluminijumskom folijom i pecite oko 20 minuta na 175 stepeni. Zatim ih izvadite, prelijte sokom od pomorandže i vratite još pet minuta u rernu. 

Neposredno pre služenja zagrejte rum, prelijte preko banana i zapalite. Servirajte čim se plamen ugasi. Poslužite sa šlagom ili sladoledom.

Prijatno!

]]>
Thu, 5 Apr 2018 13:41:25 +0200 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/307411/ukusne-zapecene-banane.html
Divna čorba na kineski način http://www.pressonline.rs/plus/recepti/307485/divna-corba-na-kineski-nacin.html Tako je jednostavna, a tako ukusna i puna vitamina! ]]> Foto:Stvarukusa.rs

Sastojci:

  • 1 praziluk
  • 2gl crnog luka
  • 2 šargarepe
  • 1 čen belog luka
  • 1 šolja seckanog kupusa
  • 2 kašike hladno ceđenog ulja
  • 750ml pileće supe (kocka)
  • 100g pirinčanih rezanaca (nudli)
  • 12 seckanih pečuraka
  • 2 kašike kečapa
Priprema
Pileće meso operite i dobro obrišite. Isecite ga na manje komade, posolite i pobiberite. Povrće očistite i operite.
Praziluk i luk isecite na rezance, a šargarepu na tanke listiće. Beli luk sitno iseckajte.
Dobro zagrejte ulje u šerpi, ubacite pripremljeno povrće i pržite ga mešajući oko 2 minuta; nalijte supom. Dodajte meso i kuvajte 15 minuta na umerenoj vatri. Rezance i pečurke dodajte u supu, pa kuvajte još 5-8 minuta.
Začinite supu kečapom, solju, sveže mlevenim biberom i po želji – sa veoma malo smeđeg šećera.

 

]]>
Wed, 4 Apr 2018 15:16:36 +0200 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/307485/divna-corba-na-kineski-nacin.html
Snikers štanglice http://www.pressonline.rs/plus/recepti/307312/snikers-stanglice.html Ovi ukusni kolačići će vas naterati da se zaljubite u njih već na prvi zalogaj, zato slobodno odmah napravite duplu meru! ]]> Foto:stvarukusa.rs

Sastojci:

300 g šećera

2,5 dcl vode

250 g putera

100 g čokolade

400 g lomljenog keksa

300 g seckanog pečenog kikirikija

2 kašike meda

Sastojci za glazuru:

150 g čokolade
4 kašike ulja
20 g putera
Priprema:

Prokuvati šećer i vodu toliko da se šećer istopi. Dodati puter i čokoladu da se istope.

Skinuti sa vatre i dodati 400 g lomljenog keksa i 300 g sitno seckanog pečenog kikirikija.


Masu toplu izliti u pleh.

Masu lepo poravnati, premazati sa 2 kašike meda, pa staviti glazuru: na tihoj vatri istopiti 150 g čokolade, 4 kašike ulja i 20 g putera i glazurom preliti kolač.

Dok se čokolada još nije stegla, po njoj posuti seckani kikiriki.

Prijatno!

]]>
Tue, 3 Apr 2018 15:20:57 +0200 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/307312/snikers-stanglice.html
Super zdravi prolećni sokovi http://www.pressonline.rs/plus/recepti/306895/super-zdravi-prolecni-sokovi.html Sokovi od voća i povrća savršen su način da započnete dan, a pritom su i i dealan saveznik u borbi protiv prolećne lenjosti. Vitamini i druge hranljive materije iz ovih sokova brzo se apsorbuju, podižu imunitet i sveobuhvatno su zdravi za ceo organizam. Pogledajte koji su to najbolji sokovi, koje možete da spremite još danas. ]]> Foto:stvarukusa.rs

SOK OD LJUBIČASTOG KUPUSA

Ovaj sok je jako ukusan, prepun je vitamina C i vizuelno je lepe lila boje. Trebaće vam 2 šolje ljubičastog kupusa, 3 stabiljke celera, 1/2 limuna, 2 šolje iseckane kruške. Jednostavno sve ubacite u blender, dodajte vode po potrebi i napravite zdav i lep sok. Ne samo da je pun vitamina, već i odlično čisti.

ČUDESNI ZELENI SOK

Zeleni sokovi su poznati kao najzdraviji, a ovaj sok nije samo prava vitaminska bomba, već će vas svojim osvežavajućim ukusom razbuditi o tren oka. Trebaće vam 1 manja glavica celera, 1 krastavac, 2-3 veća lista kelja, 1 limun, 1 kašika svežeg izredanog đumbira, 1/2 šolje sitnog prokelja, 1 šolja peršuna i 2 kruške. Postupak pripreme je, kao i uvek, isti. Šta treba da se uljušti, oljuštite, sve dobro operite pa stavite u bledner. Čudesni zeleni sok je dobar za liniju, ali i za kosu i kožu.

SOK OD ŠARGAREPE

Kada prvi put napravite ovaj sok, bićete iznenađeni kako divni i jaku boju ima. Ovo je ujedno i idealan način da se pripremite za leto, jer je karoten sjajna stvar za leto i za sunčanje. U blender stavite 5-6 oljuštenih i iseckanih šargarepa, 1 krastavac, 1 jabuku, 1 ceo limun (bez kore) i manje parče svežeg đumbira. Po želji možete da dodate i malo nara za još jaču i lepšu boju.

SOK ZA ČIŠĆENJE OD GREJFRUTA

Sjajan sok za ubrzavanje metabolizma, i posebno je dobar za one koji žele da smršaju pred leto. Ako ovaj sok dodate u jutarnju rutinu uz kafu ili čaj, učinićete veliku uslugu svom organizmu. Veoma se lako pravi i ne zahteva mnogo sastojaka. Jedan veći crveni grejfrut, 2 stabiljke celera, šaka jagoda i šaka naseckanih stabiljki komorača - to je idealna kombinacija. Sve stavite u blender, pa onda uživajte u osvežavajućem ukusu ovog zdravog napitka.

ZELENI SOK ZA VEČE

Ako želite da umesto večere unesete nešto zdravo, probajte ovaj zeleni sok. On je, zahvaljujući zelenišu, odličan borac protiv kiselosti organizma. Neće vam pasti teško na želudac, a ipak će vas zasititi. Trebaće vam jedna šaka svežeg graška, 1 šolja mladog spanaća, 2 velika lista blitve, 1 zelena jabuka, 1/2 limuna, 1/2 krastavca. Ovaj sok je zelen, da zeleniji ne može da bude. A do sada već sigurno znate da zele znači zdrav.

]]>
Mon, 2 Apr 2018 14:43:35 +0200 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/306895/super-zdravi-prolecni-sokovi.html