Press Online :: Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/rss.html sr http://www.pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/rss.html Ekspresne kuglice od keksa http://www.pressonline.rs/plus/recepti/335031/ekspresne-kuglice-od-keksa.html Od mase za ove bombice možete da napravite pregršt različitih varijanti. ]]>

astojci

250 g mlevenog keksa
125 g margarina (ili puter)
125 g šećera
100 g mlevenih oraha (badema ili lešnika)
1 vanilin šećer
150 g rendane čokolade
50 g kokosa
1dl gaziranog soka od pomorandže ili mleka (po ukusu i želji)

Priprema

1. Penasto umutiti margarin (ili puter) i dodati šećer, zatim mleveni keks, čokoladu, vanilin šećer i orahe (bademe ili lešnik). Sve dobro umesiti.

2. Praviti kuglice i uvaljati ih u kokos.

Napomena: Za one koji ne vole kokos, kuglice se mogu uvaljati u mlevene orahe, bademe, lešnike, rendanu čokoladu, prah šećer, kristal šećer ili mleveni keks. A mogu se preliti istopljenom čokoladom (crnom ili belom) ili prelivom od šećera (u koji se može dodati boja).

]]>
Mon, 5 Nov 2018 15:13:21 +0100 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/335031/ekspresne-kuglice-od-keksa.html
IZNENAĐENJE ZA LJUBITELJE ČOKOLADE: Napravite sami domaće toblerone! http://www.pressonline.rs/plus/recepti/334995/iznenadjenje-za-ljubitelje-cokolade-napravite-sami-domace-toblerone.html Napravite neodoljivu poslasticu koja podseća na originalne toblerone. ]]>

SASTOJCI:

  • 300 g čokolade
  • 300 g lešnika
  • 3 jajeta
  • 300 g maslaca
  • 300 g keksa
  • 300 g šećera

PRIPREMA:

1. Karamelizujte 200 g šećera i umešajte u karamel 200 g prepečenih lešnika. Izmešajte i stavite na podmazan tanjir, ostaviti da se prohladi. Ostatak šećera penasto umutite sa jajima.Maslac posebno umutite pa sjediniti sa jajima, dodajte otopljenu čokoladu i 100 g mlevenih lešnika.

2. Grilijaš od lešnika iseckajte sitno i umešajte u smesu, pa dodajte mleven keks. Masu dobro promešajte da se sve lepo sjedini i sipajte u kalupe. Ostavite ufrižideru da se stegne.

Pročitajte još:

KO BI ODOLEO OVOME: Sutlijaš sa malinama

POSLASTICA ZA 20 MINUTA: Keks torta sa kapućinom

UKUS NAŠEG DETINJSTVA: Starinski kolač od jabuka

 

]]>
Mon, 5 Nov 2018 15:15:37 +0100 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/334995/iznenadjenje-za-ljubitelje-cokolade-napravite-sami-domace-toblerone.html
OBROK ZA LJUBITELJE PICE: Pica na patlidžanu http://www.pressonline.rs/plus/recepti/337566/obrok-za-ljubitelje-pice-pica-na-patlidzanu.html Znate li nekoga ko ne voli picu? Mi ne znamo. Ipak, iako je teško odoleti njenom ukusu i mirisu, ona i nije najzdraviji obrok na svetu. Zbog toga vas učimo kako da napravite malo zdraviju verziju vašeg omiljenog jela. Pica na patlidžanu je zanimljiv i brz obrok za sve ljuditelje pice. ]]> Foto:stvarukusa.rs

Patlidžan je sjajna i bogata namirnica koja može da se kombinuje sa različitom hranom.

Sastojci: 2 velika patlidžana, izrezana na kolutove, pelat, mocarela, ili bilo koji sir koji se dobro topi, 3-4 sveže iseckana čeri paradajza, 1-2 šoljice iseckanog spanaća, malo soli, bibera i origana.

Priprema: Isečeni patlidžan posolite, ubacite u tepsiju i stavite da se u rerni na 250 stepeni peče dvadesetak minuta.

Potom izvadite, i na kriške patlidžana ređajte sloj pelata, krišku sira, spanać, paradajz, origano i još vrlo malo narendanog sira na vrhu. Vratite u rernu i držite samo dok se sir ne istopi, a potom brzo izvadite.

Prijatno!

]]>
Fri, 2 Nov 2018 14:53:57 +0100 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/337566/obrok-za-ljubitelje-pice-pica-na-patlidzanu.html
VREME JE ZA RIBU: Najukusnija pastrmka koju ćete ikada probati http://www.pressonline.rs/plus/recepti/334359/vreme-je-za-ribu-najukusnija-pastrmka-koju-cete-ikada-probati.html Izuzetno pikantno jelo oduševiće ljubitelje pastrmke. ]]>

Sastojci

4 očišćene pastrmke
2 kašike soka od limuna 
so, biber
veza peršuna 
3 čena belog luka
6 kašika maslinovog ulja

 

Priprema

1. Oprati pastrmke i posušiti ih kuhinjskom krpom. Preliti limunom, pa spolja i iznutra natrljati solju i biberom.

2. Iseckati polovinu peršuna. Iseckati beli luk. Pomešati iseckani peršun i beli luk pa time napuniti trbuh pastrmke i pričvrstiti otvor čačkalicom.

3. Zagrejati rernu na 100 stepeni. Zagrejati polovinu ulja u velikom teflonskom tiganju. Ispržiti 2 pastrmke sa svake strane po 5 minuta. Izvaditi ih iz tiganja i ispržiti preostale 2 pastrmke.

4. Zagrejati ostatak ulja i propržiti cele listiće peršuna. Servirati ribu prelivenu uljem i prženim peršunom. Kao prilog služiti kuvane krompire.

]]>
Fri, 2 Nov 2018 14:54:35 +0100 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/334359/vreme-je-za-ribu-najukusnija-pastrmka-koju-cete-ikada-probati.html
OBOŽAVAĆETE OVO, GARANTUJEMO: Pica rolat http://www.pressonline.rs/plus/recepti/343466/obozavacete-ovo-garantujemo-pica-rolat.html Poznati italijanski specijalitet na nešto drugačiji način. Probajte! ]]> Foto:Yumama.com

Potrebno je:

  • 500 g kora
  • 4 jajeta
  • 2 dl jogurta
  • 200 g griza
  • 2 dl ulja
  • kesica praška za pecivo
  • 300 g šunke
  • 300 g kačkavalja
  • kečap
  • origano
  • susam za posipanje

Priprema

1.    Umutite jaja, dodajte jogurt, griz, ulje i prašak za pecivo. Polovinom te smese premažite četiri kore, jednu, preko druge
2.    Petu koru premažite kečapom, narendajte pola kačkavalja, pola šunke i malo origana.
3.    Uvijte u rolat. 
4.    Na isti način napravite još jedan rolat.
5.    Rolate odozgo premažite kašikom ulja i smesom sa jajima. Pospite susamom i pecite pola sata na 220.

PROČITAJTE JOŠ:

BRZ I SOČAN KOLAČ: Čokoladne kocke bez jaja

Brza plazma torta

Zlatne buhtle

]]>
Thu, 1 Nov 2018 15:02:21 +0100 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/343466/obozavacete-ovo-garantujemo-pica-rolat.html
NESVAKIDAŠNJI RECEPT: Posne sarme sa orasima http://www.pressonline.rs/plus/recepti/335986/nesvakidasnji-recept-posne-sarme-sa-orasima.html Ako želite lahganiji obrok, slobodno izostavite zapršku. ]]>

Foto:stvarukusa.rs

SASTOJCI:

  • glavica kiselog kupusa ili 2 manje (oko 2 kg ukupne težine)
  • 4-5 manjih glavica crnog luka
  • šolja pirinča
  • 2 kašičice aleve paprike
  • 10 g mlevenog bibera
  • 2-3 bibera u zrnu
  • 200 g mlevenih oraha
  • tucana paprika
  • 2-3 lista lovora
  • kašika brašna

PRIPREMA:

1. Listove odvojite od glavice i odstranite debelu žilu u sredini lista. Ukoliko je kupus prekiseo ili preslan, operite ga u nekoliko voda.

Pročitajte još:

SLATKI ZALOGAJI: Napravite sami DOMAĆE KARAMELE!

SAVRŠENA POSLATICA ZA SIVE, JESENJE DANE: Zelena topla čokolada sa šlagom!

ŠARENI, DIVNI KOLAČIĆI: Posne breskvice!

2. Luk sitno iseckajte i pržite na vrelom ulju. Luk posolite ali ne mnogo, u zavisnosti od toga koliko je kupus slan.Kad je luk ispržen, dodajte očišćen i opran pirinač da se isprži. Mešajte da ne zagori. Dodajte kašičicu aleve paprike i još malo propržite, skinite s vatre. Zatim dodajte biber i mlevene orahe i tucanu papriku ako volite ljutu hranu.

3. List kupusa stavite na dlan leve ruke. Na sredinu lista stavite kašiku nadeva, previjte uzdužnu stranu lista ali tako da dođe do sredine lista. To isto učinite i sa drugom stranom, a zatim list, počev od donje strane, uvijati do vrha.

4. Sarmu je najbolje kuvati u zemljanom posuđu ili u šerpi s debljim dnom. Na dno šerpe stavite ulje, stavite listove kupusa, a zatim ređajte sarme u krug. Pokrijte ih celim listovima kupusa, stavite između lovor i biber u zrnu. Nalijte toplom vodom da ogrezne i kuvajte na tihoj vatri dok kupus ne omekša, povremeno dolivajući po malo tople vode.

5. Na kraju, stavite u tiganj 2-3 kašike ulja, zagrejte i dodajte brašno. Pržite dok ne porumeni. Dodajte kašičicu aleve paprike pa zapršku izručite preko sarme. Ostavite da se još malo prokrčka ili zapecite u rerni.

]]>
Thu, 1 Nov 2018 15:03:00 +0100 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/335986/nesvakidasnji-recept-posne-sarme-sa-orasima.html
Mediteranski špageti sa piletinom i crnim maslinama http://www.pressonline.rs/plus/recepti/308590/mediteranski-spageti-sa-piletinom-i-crnim-maslinama.html Lako i jednostavno! Dašak Mediterana i u vašoj kuhinji! Prijatno! ]]> Foto:stvarukusa.rs

Sastojci:

- 500 g špageta

- 2 kašičice maslinovog ulja

- 300-400 g pilećeg filea iseckanog na kockice

- so, biber, origano

- 1 glavica crnog luka

- 2 češnja belog luka

- 1 paradajz isečen na kockice

- iseckane crne masline

- šolja i po sosa od paradajza

- 60 g parmezana

Priprema: 

Skuvati špagete i sačuvati pola šolje vode u kojoj su se kuvali.

Na zagrejanom maslinovom ulju ispržite pobiberenu i posoljenu piletinu.

Piletini dodajte crni i beli luk neposredno pre pre nego što bude gotova. Zatim dodajte iseckani paradajz, origano, masline i vodu u kojoj su se kuvale špagete. Ostavite minut da se masa lepo sjedini, sklonite s vatre i zatim dodajte sos od paradajza. 

Prelijte špagete ovom masom i služite ih sa rendanim kačkavaljem ili izmrvljenim feta sirom!

]]>
Wed, 31 Oct 2018 14:44:35 +0100 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/308590/mediteranski-spageti-sa-piletinom-i-crnim-maslinama.html
Kroketi od krompira sa susamom http://www.pressonline.rs/plus/recepti/314879/kroketi-od-krompira-sa-susamom.html Ovi divni, slani zalogajčići savršeni su dodatak uz ručak - zamislite ih samo uz porciju mesa i šopsku salatu! Ima li šta ukusnije!? Prijatno. ]]> Foto:zena.blic.rs


Sastojci:

- 500 g krompira

- 200 g brašna za hleb

- 40 g margarina

- 50 ml vode

- so, biljni suvi začin

- 150 g biljnog kačkavalja

- 200 g susama

- ulje za prženje

Priprema: Oljušten krompir isecite na kocke i skuvajte u posoljenoj vodi, a, kada je kuvan, ocedite ga i izgnječite u pire. Još toplom krompiru dodajte začin i margarin. Kad se masa malo ohladi, umešajte brašno razmućeno u malo vode u kojoj se kuvao krompir i umesite testo. Gotovo testo podelite na veće komade i na brašnom posutoj dasci oblikujte valjuške, pa ih secite ih na komade željene veličine. Na svaki komad stavite kockicu biljnog kačkavalja i oblikujte kuglicu, pazeći da testo sasvim obavije sir. Krokete uvaljajte u susam i pržite ih u dubokom ulju. Pržene krokete vadite na papirni ubrus da upije višak masnoće i poslužite.




]]>
Wed, 31 Oct 2018 14:44:02 +0100 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/314879/kroketi-od-krompira-sa-susamom.html
Slatki zalogaj: Bombice s bademom http://www.pressonline.rs/plus/recepti/353049/slatki-zalogaj-bombice-s-bademom.html Slatki zalogaji fantastične arome. ]]> Foto:stvarukusa.rs

Sastojci:

300 g šećera

300 g badema

500 g šećera (za sirup)

2,5 dl vode

1 limun 

šećer u prahu,

seckani badem ili kakao prah (za valjanje)

 

Priprema:

1. Pomešajte šećer i badem, i dodajte po malo vode da se dobije kompaktna masa.

2. Pripremite sirup od šećera, vode i limunovog soka. Ostavite da ključa oko 5 minuta, pa ohladite.

3. Od dobijenog testa oblikujte bombice i svaku umočite u sirup, zatim uvaljajte u šećer u prahu, kako prah ili seckan badem.

]]>
Tue, 30 Oct 2018 14:51:51 +0100 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/353049/slatki-zalogaj-bombice-s-bademom.html
Povrće u rerni http://www.pressonline.rs/plus/recepti/364406/povrce-u-rerni.html Poseban ukus ovom zdravom jelu daju pavlaka i parmezan. ]]> Foto:zenskikutak.rs

SASTOJCI:

2 crvene paprike

2 zelene paprike

2 glavice luka

150 g graška

2 šargarepe

3 jajeta

250 ml neutralne pavlake

50 g rendanog parmezana

so, biber čili u prahu (za one koji vole ljuto)

Priprema:

Zagrejati rernu na 180 stepeni. Papriku očistiti i iseći na komade. Luk iseći na deblje kriške, a šargarepu na tanke kolutiće. Procediti grašak (ukoliko je iz konzerve, a ako je svež ili zamrznut prvo ga treba skuvati) i izmešati sa ostalim povrćem. Poređati u nauljeni pleh ili vatrostalnu posudu.

Razmutiti jaja, dodati pavlaku i parmezan, sve posoliti i pobiberiti. Za one koji volje ljuto dodati čili. Preliti povrće i zapeći u rerni (oko 25 minuta).

]]>
Tue, 30 Oct 2018 14:52:45 +0100 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/364406/povrce-u-rerni.html
UŽIVAĆETE U OVOJ POSLASTICI: Mafini sa pomorandžom http://www.pressonline.rs/plus/recepti/329047/uzivacete-u-ovoj-poslastici-mafini-sa-pomorandzom.html Ovi osvežavajući, slatko-kiseli kolači savršen su dezert nakon porodičnog ručka! ]]> Foto:yumama.com

Sastojci:

  • 2 jajeta
  • 150 g šećera
  • 2 kašicice narendane limunove kore
  • 8 kašika maslinovog ulja
  • 8 kašika soka od pomorandže
  • 2 kašike limunovog soka
  • 150 g brašna
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 50 g kukuruznog griza
  • 2 manje breskve
  • grančica ruzmarina
  • 2 kašike pinjola (ili badema)
  • kašika marmelade od bresaka ili pomorandže

Priprema:

1. Podmažite udubljenja kalupa za mafine. Rernu zagrejte na 200 stepeni. Penasto umutite jaja, šećer i limunovu koricu, pa umešajte ulje i sok pomorandže i limuna. Brašno, prašak za pecivo i griz pomešajte i umešajte u jaja. Testo stavite u udubljenja.

2. Breskve operite, uklonite im koštice, pa ih isecite na tanke kriške. Naseckajte nekoliko listica ruzmarina, pa ih umešajte u testo. Testo napunite breskvama, ruzmarinom i pinjolima i pecite 20 minuta.

3. Marmeladu ugrejte pa njome odozgo premažite mafine. Ostavite da se hlade desetak minuta u kalupu, a onda ih izvadite. Po želji, pospite šećerom u prahu.

PROČITAJTE JOŠ:

LAGANO I UKUSNO: Testenina sa paprikom, paradajzom i sirom

JEDNOSTAVNIJA VARIJANTA LENJE PITE: Neodoljiv kolač od jabuka i jogurta

Ukusni mafini sa makom

]]>
Mon, 29 Oct 2018 15:20:12 +0100 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/329047/uzivacete-u-ovoj-poslastici-mafini-sa-pomorandzom.html
Šnicle sa susamom i bademima http://www.pressonline.rs/plus/recepti/362015/snicle-sa-susamom-i-bademima.html Ova slana poslastica priprema se kao i svaka druga, samo što dodatnu lepotu ovom jelu pružaju bademi i susam. Takođe, ukoliko volite pikantniji ukus, možete po izboru dodati kari, soja sos ili ljuti sos od paradajza. ]]> Foto:wannabemagazine.com

Sastojci za dve osobe:

- 4 svinjske šnicle

- dve kašike maslinovog ulja

- jedna glavica iseckanog crnog luka

- 10 gr krupno iseckanih badema

- dve kašike susama

- jedna kocka za supu

- 1 dl pavlake

- so, biber, voda

- čaša belog vina (opciono)

Priprema:

U velikom tiganju propržite šnicle na maslinovom ulju, dodajte iseckani luk, bademe, susam, kocku za supu i začine. Zatim, sipajte vodu, a kada ste proverili da se meso nije u potpunosti ispržilo, postepeno dodajte pavlaku. Ukoliko želite da poboljšate ukus, na kraju, šnicle prelijte belim vinom. Priprema jela ne traje više od sat vremena.

Proces przenja snicli Šnicle sa susamom i bademima
]]>
Mon, 29 Oct 2018 15:20:56 +0100 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/362015/snicle-sa-susamom-i-bademima.html
NEODOLJIVI UKUS: Piletina Kijev http://www.pressonline.rs/plus/recepti/347976/neodoljivi-ukus-piletina-kijev.html Pikantni gurmanluk neodoljivog ukusa. ]]>

Foto:stvarukusa.rs

Sastojci

pileći file, 8 šnicli
230 g prezli
80 g parmezana
5 jaja, umućenih
100 g brašna
prstohvat mlevene paprike
ulje

Za fil:
4 čena belog luka, usitnjena
2 kašičice peršuna
200 g putera, mekog
sok od pola limuna

Priprema

1. Pomešajte sve sastojke za fil i po želji posolite. Napravite od smese dva valjka i stavite u frižider  da se stegnu. Možete napraviti i do tri dana unapred. Kada se smesa dobro stegne, podelite na 8 jednakih delova.

2. Stavite piletinu na dasku za sečenje i oštrim nožem napravite "džepove". Pazite da ne preobijete drugu stranu šnicle, jer će tu izaći puter.

3. U svaki džep stavite deo smese sa puterom. Pritisnite blago rukama.

4. Pomešajte parmezan i prezle i stavite u tanjir. U drugi tanjir stavite jaja. U treći tanjir stavite brašno, papriku i malo soli. Svaku punjenu šniclu najpre umočite u  brašno, zatim jaja i na kraju u prezle. Svaku šnicle umočite dva puta istim redosledom, tako će šnicle biti hrskavije, i puter neće iscureti. Šnicle zatim stavite u frižider da se hlade bar sat vremena pre pripreme.

5. Rernu zagrejte na 180 stepeni. U tiganj stavite ulje i pržite šnicle 2-3 minuta sa svake strane dok ne poprime zlatnu boju. Šnicle zatim stavite u pleh za pečenje, obložen papirom za pečenje ili ga nauljite. Pecite šnicle 20-25 minuta.

]]>
Fri, 26 Oct 2018 15:27:20 +0200 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/347976/neodoljivi-ukus-piletina-kijev.html
NEOBIČNO i EGZOTIČNO: Salata sa avokadom i kukuruzem šećercem http://www.pressonline.rs/plus/recepti/333233/neobicno-i-egzoticno-salata-sa-avokadom-i-kukuruzem-secercem.html Egzotična i sočna salata sa različitim ukusima. ]]>

SASTOJCI:

  • limun
  • 2 avokada
  • 6 kašika maslinovog ulja
  • so, biber
  • tabasko sos
  • 300 g kukuruza šećerca iz konzerve
  • 4 paprike
  • 2 crvena luka
  • 2 celera u struku
  • vezica peršuna

PRIPREMA:

1. Iscediti sok iz limuna. Avokado preseći na pola, izvaditikošticu i kašikom povaditi meso voćke. Polovinu iseći na kockice, a ostatak izgnječiti viljuškom. Poprskati sokom od limuna, pa umešati maslinovo ulje. Posoliti, pobiberiti i pikantno začiniti i sa nekoliko kapi tabasko sosa.

2. Kukuruz šećerac iz konzerve dobro ocediti. Paprike oprati i iseći. Oguliti i iseckati luk. Celer zajedno sa lišćem oprati, očistiti i iseći na kockice.

3. U smesu od avokada umešati kukuruz šećerac, paradajz, iseckani luk i kockice celera. Peršun oprati, dobro otresti od vode i sitno iseckati. Umešati ga u salatu. Sve još jednom začiniti solju i biberom. Poslužiti u četiri činijice za salatu.

Pročitajte još:

SASTOJAK VAŠIH JELA: Recept za domaći kečap

NAJLEPŠA ZIMSKA TORTA: Čokoladna fantazija sa cimetom

SAVRŠENO PREDJELO: Pikantna punjena jaja

 

 

]]>
Fri, 26 Oct 2018 15:28:14 +0200 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/333233/neobicno-i-egzoticno-salata-sa-avokadom-i-kukuruzem-secercem.html
UŽIVAJTE U KAFI NA DRUGAČIJI NAČIN: Moka šejk http://www.pressonline.rs/plus/recepti/336654/uzivajte-u-kafi-na-drugaciji-nacin-moka-sejk.html Moka u vašoj kuhinji? Da, što da ne... ]]> Foto:stvarukusa.rs

Sastojci

  • 1 kašičica instant kafe
  • 1 banana
  • 500 ml sojinog mleka
  • 4 kocke leda

Sojino mleko je izuzetno hranljiv i zdrav napitak, koji zamenjuje kravlje mleko. Najčešće se može nabaviti u prahu, a možete ga pripremiti i sami od sirovog zrna soje.

 

Priprema

U blender staviti iseckanu bananu, kafu, mleko i led. Dobro izmiksati i sipati u čaše. Ukrasiti šejk i poslužiti.

]]>
Thu, 25 Oct 2018 14:58:49 +0200 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/336654/uzivajte-u-kafi-na-drugaciji-nacin-moka-sejk.html
Brzo i lako: Evo kako da napravite mafine sa sirom http://www.pressonline.rs/plus/recepti/361426/brzo-i-lako-evo-kako-da-napravite-mafine-sa-sirom.html Ovi mafini su odlični za doručak ili večeru. ]]> Foto:B92.net

Predstavljamo vam brzi i jednostavan recept za ukusne mafine sa sirom. 

Bićete oduševljeni ovim slanim kolačićima, hrskavim spolja, izuzetno mekanim unutra. Možete ih poslužiti za doručak ili večeru, ali i kao prilog uz glavno jelo. 

Potrebno je:

  • 1 1/2 šolja brašna
  • 1 kašika šećera
  • kašičica praška za pecivo
  • 1/2 kašičice soli
  • 200 g rendanog kačkavalja + još malo za posipanje
  • biber
  • 1 jaje
  • 1/2 šolje jogurta
  • 1/2 šolje mleka
  • 2 kašike putera
  • malo putera i brašna za oblaganje kalupa
  • mlevena paprika

Kalup za mafine premažite puterom i pospite brašnom. Rernu uključite na 190 stepeni. 

U posudu stavite brašno, kašiku šećera, kašičicu soli i kašičicu praška za pecivo. Sve promešajte. Dodajte i rendani kačkavalj, pa pobiberite i sve dobro izmešajte. 

Umutite jedno jaje i dodajte jogurt, mleko i dve kašike otopljenog putera, pa promešajte. 

Smesu s jajetom dodajte smesi sa brašnom i dobro izmešajte. 

Sipajte smesu u kalupe za mafine, pospite mlevenom paprikom i kačkavaljem. 

Pecite u zagrejanoj rerni oko 20-25 minuta, dok mafini dobro ne porumene. 

Pogledajte u videu postupak pripreme:

]]>
Thu, 25 Oct 2018 14:59:28 +0200 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/361426/brzo-i-lako-evo-kako-da-napravite-mafine-sa-sirom.html
NEMAČKI RECEPT: Ćufte u belom sosu http://www.pressonline.rs/plus/recepti/341754/nemacki-recept-cufte-u-belom-sosu.html Umesto uobičajenog paradajz sosa probajte ovaj nemački recept. ]]> Foto:stvarukusa.rs

Sastojci:

1 bajata kifla

2 glavice luka

500 g mlevenog mesa

1 jaje

3 kašike kapraso, biber

500 ml supe (instant)

1 list lovora

6 zrna bibera

2 kašike brašna

3 kašike putera

125 ml neutralne pavlake

1 kašika soka od limuna

1/2 kašičice šećera

1 žumance

Priprema:

1. Razmekšati kiflu. Iseckati glavicu luka pa sve pomešati s mesom, jajetom, kašikom kapra, malo soli i bibera. Napraviti 12 ćufti.

2. Iseckati drugu glavicu luka i prokuvati je sa supom, lovorom i zrnima bibera (oko 15 min). Ubaciti ćufte i kuvati ih 12 min. Izvaditi ćufte. Sok od kuvanja procediti i sačuvati.

3. Propržiti brašno na puteru, doliti tečnost od krčkanja i pavlaku. Krčkati 5 min. Dodati 2 kašike kapra i začiniti sokom od limuna, solju, biberom i šećerom. Vratiti knedle. Umešati žumance i skinuti sa ringle.

]]>
Wed, 24 Oct 2018 15:11:32 +0200 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/341754/nemacki-recept-cufte-u-belom-sosu.html
Smuti od spanaća i jabuka: Napitak koji će vam otopiti kilograme! http://www.pressonline.rs/plus/recepti/340677/smuti-od-spanaca-i-jabuka-napitak-koji-ce-vam-otopiti-kilograme.html Ubrzani način života često nas natera da posegnemo za masnim, prženim ili slatkim zalogajima koji i te kako imaju efekta na naše telo. Osim što tako unosimo nepotrebne kalorije, takozvana brza hrana usporava metabolizam i remeti probavu. ]]> Foto:Zadovoljna.hr

Ako želite da svom telu učinite uslugu i da pritom izgubite pokoji kilogram, u dnevni meni uvrstite ovaj slatki i vrlo zdravi napitak.

Sastojci: 

  • 1 šoljica mladog spanaća ili blitve
  • 2 jabuke
  • 2 manja ili 1 veći sveži krastavac
  • 1 limun
  • 2 stabljike celera.

Priprema: Krastavac i limun ogulite, a lisnato povrće dobro operite. Sve zajedno ubacite u blender i po želji dodajte malo vode ili nekoliko kockica leda. Sve dobro izmiksajte i odmah poslužite. Napitak pijte između obroka ili uveče.

]]>
Wed, 24 Oct 2018 15:12:27 +0200 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/340677/smuti-od-spanaca-i-jabuka-napitak-koji-ce-vam-otopiti-kilograme.html
OVO ĆE BITI VAŠ OMILJENI DEZERT: Najslađi kolač sa borovnicama! http://www.pressonline.rs/plus/recepti/332753/ovo-ce-biti-vas-omiljeni-dezert-najsladji-kolac-sa-borovnicama.html Borovnice ne sadrže mnogo kalorija, tako da bez griže savesti možete da jedete ovaj kolač. ]]>

SASTOJCI:

Za oblaganje:

  • 300 g borovnica
  • 50 g maslaca
  • 75 g seckanih badema
  • 50 g šećera
  • 50 ml slatke pavlake

Za testo:

  • 200 g maslaca
  • 200 g šećera
  • 4 jajeta
  • 200 g brašna
  • 150 g gustina
  • prašak za pecivo
  • 150 ml surutke

PRIPREMA:

Oblaganje

Tvrđe borovnice očistiti, oprati i ostaviti da se osuše. Maslac, sitne komadiće badema, šećer i pavlaku sipati u posudu i na kratko kuvati. Masu ostaviti da se sasvim ohladi.

Testo

1. U međuvremenu, za testo, u činiji mikserom kremasto umutiti maslac sa šećerom. Jedno za drugim dodavati jaja. Pritom, svako jaje mutiti zajedno sa maslacem i šećerom oko dva minuta.

2. Brašno, gustin, prašak za pecivo pomešati i prosejati kroz sito. Tako dobijenu mešavinu pomešati sa surutkom i dodati je već umućenoj masi od maslaca i šećera.

Dovršavanje

Prethodno rernu zagrejati na 175 stepeni. Testo usuti u pleh obložen masnim papirom. Preko toga sipati borovnice i preliti masom od umućenog maslaca i badema. Peći najmanje 30-35 minuta. Ostaviti da se ohladi na kuhinjskoj rešetki. Pre serviranja kolače iseći na komade i po želji posuti šećerom u prahu. Uz ove voćne kolače dobro ide i umućena slatka pavlaka.

PROČITAJTE JOŠ:

ZDRAVA POSLASTICA: Kolačići od banane bez šećera!

SLATKO, ZDRAVO, ŠARENO: Domaće gumene bombone!

Najbolji recept za DOBOŠ TORTU!

 

]]>
Tue, 23 Oct 2018 15:25:01 +0200 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/332753/ovo-ce-biti-vas-omiljeni-dezert-najsladji-kolac-sa-borovnicama.html
ŠVEDSKI SPECIJALITET! Ukusan hrskavi „haselbak” krompir http://www.pressonline.rs/plus/recepti/339254/svedski-specijalitet-ukusan-hrskavi-haselbak-krompir.html Topi se u ustima kao svi pečeni krompiri, ali je hrskav kao pomfrit! Ovaj recept, tvrde, potiče iz švedskog grada Haselbaka, ali ćete ga vrlo brzo prisvojiti... ]]> Foto:stvarukusa.rs

Sastojci:

  • 6 krompira srednje veličine
  • 3 kašike otopljenog putera
  • so, biber i, po želji, malo strugane korice limuna

Priprema:

Oljuštite krompire i isecite ih tako da donji deo ostane netaknut, na što tanje kriške - pogledajtevideo snimak ispod teksta koji pokazuje kako je najzgodnije da to uradite. Upravo u sečenju i jeste tajna pripreme ovog krompira. Na dasku stavite krompir a sa jedne i druge strane postavite neki tanji, četvrtast predmet - kao, na primer, kineske štapiće sa četvrtastim donjim delom ili tanke daščice. One predstavljaju oslonac i graničnik do kojeg treba da ide oštrica noža. Ako su krompiri veći, idealno je da ih presečete na pola, pa zatim ravnu stranu dobijenu sečenjem oslonite na dasku za sečenje.

 

Stavite krompire u podmazani pleh, prelite otopljenim puterom, posolite, pobiberite i pospitestruganom koricom limuna.

Pecite između 40 i 50 minuta, na temperaturi od oko 220 C.

]]>
Tue, 23 Oct 2018 15:25:47 +0200 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/339254/svedski-specijalitet-ukusan-hrskavi-haselbak-krompir.html