Press Online :: Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/rss.html sr http://www.pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/rss.html Piletina u sosu od meda http://www.pressonline.rs/plus/recepti/303464/piletina-u-sosu-od-meda-.html Obogatite piletinu ukusnim sosom od meda i senfa i uživate u pravom gurmanluku. ]]>

Foto:stvarukusa.rs

Sastojci:

3 para pilećih grudi
kašičica bosiljka
kašičica mlevene paprike
1/2 kašičice peršuna
1/2 šolje meda
1/2 šolje senfa
so, biber

Priprema:

1. Rernu zagrejte na 175 stepeni.

2. Piletinu posolite i pobiberite i poređajte u pouljen pleh za pečenje. U posudi pomešajte med, senf, bosiljak, mlevenu papriku i peršun. Dobro promešajte, pa polovinom prelijte piletinu.

3. Piletinu pecite 30 minutau zagrejanoj rerni. Piletinu zatim okrenite i premažite ostatkom sosa. Pesite još 10 do 15 minuta. Sačekajte 10 minuta da se meso ohladi pre nego što ga poslužite.

]]>
Tue, 18 Sep 2018 15:17:30 +0200 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/303464/piletina-u-sosu-od-meda-.html
Fantastičan spoj hrskavog testa i neodoljivog šlaga: Šam rolne http://www.pressonline.rs/plus/recepti/372488/fantastican-spoj-hrskavog-testa-i-neodoljivog-slaga-sam-rolne.html Osnovni sastojci su jaja, brašno, šlag pena, šećer u prahu, mleko, kisela voda. ]]> Foto:B92.net

Sastojci:

  • 4 žumanca
  • 250 g brašna
  • 100 ml mleka
  • 400 g šlag pene
  • 250 g šećera u prahu
  • 400 ml kisele vode

Priprema: 

1. Žumance odvojiti od belanca, dodati mleko i dobro izmešati. 

2. Dodati brašno i mesiti dok testo ne postane glatko. 

3. Dobijeno testo podeliti na tri dela (jufke), a zatim razviti da testo bude što tanje. 

4. Seći testo na trake, obmotati oko kalupa i pržiti. 

5. Umutiti šlag penu i napuniti rolnice. 

6. Čuvati u frižideru.

]]>
Tue, 18 Sep 2018 15:18:46 +0200 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/372488/fantastican-spoj-hrskavog-testa-i-neodoljivog-slaga-sam-rolne.html
OMILJENA POSLASTICA IZ DETINJSTVA: Krofne po bakinom receptu! http://www.pressonline.rs/plus/recepti/327355/omiljena-poslastica-iz-detinjstva-krofne-po-bakinom-receptu.html Neodoljiva, mekana poslastica vratiće vas u detinjstvo. ]]>
Sastojci:
  • 750 g brašna
  • 1 dl ulja
  • 4 kašike šećera
  • 1 jaje
  • 1 žumance
  • 500 ml mleka
  • 40 g svežeg kvasca
  • malo soli
  • ulje za prženje
  • 1 kesica vanilin šećera
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema:

1. Kvasac rastopite u 1 dl toplog mleka sa malo šećera i malo brašna i pustite da naraste.

2. Dok raste umutite jaja s ostatkom mleka, šećera i malo soli, dodajte narasli kvasac, pa polako dodajte brašno i ulje uz stalno mešanjevarjačom.

3. Ostavite testo na toplom da dvostruko naraste pa premesite, razvucite ga na 1 cm debljine i čašom ili modlom vadite krofne.

4. Ostavite ih oko pola sata da još narastu, a zatim pržite u vrelom ulju.

5. Gornju stranu (naraslu) stavljajte u ulje.

6. Pospite ih prah šećerom u koji je dodat vanilin šećer.

PROČITAJTE JOŠ:

NEOBIČNA POSLASTICA: Ražnjici od banane

Francuska: Specijalitet koji se jede sa salvetom preko glave

SAVRŠENA ZA SVAKI OBROK: 10 savršenih recepata sa njenim veličanstvom - paprikom!

 

 

]]>
Mon, 17 Sep 2018 15:14:39 +0200 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/327355/omiljena-poslastica-iz-detinjstva-krofne-po-bakinom-receptu.html
Šnicle od pečuraka http://www.pressonline.rs/plus/recepti/296512/snicle-od-pecuraka.html Ako se još serviraju sa krompir pireom, ove vegetarijanske šnicle će oduševiti i najveće ljubitelje mesa. ]]> Foto:stvarukusa.rs

Sastojci

200 g šampinjona
4 jajeta
2 kašike ulja
3 kriške starog hleba
3 kašike prezli
malo mleka
so, biber

Priprema

1. Šampinjone oprati, osušiti, pa ih iseći krupnije.

2. U šerpi zagrejati ulje i na njemu prodinstati pečurke.

3. U drugom tiganju ispržiti kajganu od tri jajeta. Zatim skinuti sa šporeta šerpu sa pečurkama i tiganj sa kajganom. Ohladiti i zatim pomešati. U međuvremenu kriške starog hleba potopiti u činiju sa mlekom.Nakvašen hleb dodati u masu sa pečurkama i kajganom, razbiti jaje, pa začiniti solju i biberom.

4. Od mase praviti oblike šnicle, umakati ih u prezle, pa pržiti na vrelom ulju. Ovo jelo ima odličan ukus i pogodno je za one koji ne jedu meso. Služiti toplo i uz dodatak raznih vrsta zelene salate, tanko sečenim kolutovima crnog luka i sa par kriški paradajza.

]]>
Mon, 17 Sep 2018 15:15:15 +0200 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/296512/snicle-od-pecuraka.html
DEZERT SA UKUSOM DETINJSTVA: Ovo je recept za najbolje šnenokle! http://www.pressonline.rs/plus/recepti/326884/dezert-sa-ukusom-detinjstva-ovo-je-recept-za-najbolje-snenokle.html Sećate li se maminih ili abkinih šnenokli? E ovo je recept baš za takve! Prijatno. ]]> Sastojci:

  • 700 m mleka
  • 4 jaja
  • 4 kašike šećera
  • 2 kesice vanilinog šećera
  • 2 kašike glatkog brašna

Priprema:

U 600 ml mleka staviti 2 kesice vanilinog šećera i 4 kašike šećera i kuvati dok ne počne da "kipi". U međuvremenu umutiti čvrst sneg od 4 belanca i prstohvata soli.

Kad mleko prokuva kašikom vaditi gomilice iz smese od belanaca i spuštati u mleko. Kuvati ih nekoliko sekundi pa preokrenuti na drugu stranu. Okretanje noklica može da deluje nezgodno, ali trik je u tome da ne stavljate prevelike gomilice belanaca u mleko. Ne treba ih kuvati dugo, najbolje oko pola minute. Primetićete kako se pri kuvanju "naduju". Izvaditi ih rupičastom kašikom na tanjir.

Kad su sve noklice kuvane, napraviti krem od žumanaca. Umutiti 4 žumanca sa 100 ml mleka i dve ravne kašike glatkoga brašna. Polagano, kutlaču po kutlaču, dodavati mleko koje smo skinuli s vatre. Dobro izmešati pa ponovo vratiti tek toliko da prokuva.

U veću činiju (ili više malih) sipati pripremljen krem od žumanaca, pa na njega slagati noklice od belanaca. Ostaviti na sobnoj temperaturi da se ohladi, a zatim odložiti na nekoliko sati u frižider. Najukusnije su kada se pospu sa puno izrendane čokolade. Kao dostojna zamena može da posluži i kakao prah ili  neki voćni sirup.

PROČITAJTE JOŠ:

LAKO, A NEOBIČNO: Riblji fileti sa kikirikijem

ČAS POSLA: Napravite ukusne čokoladne palačinke

FANTASTIČNA POSLASTICA: Ledena torta od kajsija

]]>
Fri, 14 Sep 2018 14:59:05 +0200 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/326884/dezert-sa-ukusom-detinjstva-ovo-je-recept-za-najbolje-snenokle.html
Napravite sirup od grožđa http://www.pressonline.rs/plus/recepti/326831/napravite-sirup-od-grozdja.html Iskoristite sezonu grožđa na pravi način. Deo ukusnog i zdavog voća sačuvajte za zimu na sledeći način. ]]> SIRUP OD GROŽĐA

POTREBNO JE:
5 kg crnog grožđa, 1,5 l vode, 800 g šećera, 20 g limuntusa.

 

 


PRIPREMA:
Odvojite bobice od peteljki, pa ih kratko izmešajte u električnoj mešalici. Dodajte vodu i propasirajte. Dobijenom soku dodajte  šećer, limuntus i zagrevajte do vrenja. Vreli sok ulijte u flaše i zatvorite.

 


]]>
Fri, 14 Sep 2018 14:59:43 +0200 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/326831/napravite-sirup-od-grozdja.html
Voćni šejk http://www.pressonline.rs/plus/recepti/326777/vocni-sejk.html Okrepljujući hladni napitak koji se lako priprema, oduševiće vas i vaše goste. ]]> Foto.stvarukusa

Sastojci

175 g svežih jagoda100 g malina175 g svežih breskvi1 iseckana banana175 g seckanih, oljuštenih jabuka270 g sladoleda od vanile270 g kocki leda120 ml mleka

Priprema

U blender stavite oprane jagode, maline seckanu bananu, oprane i oljuštene breskve, jabuke i sladoled. Kada dobijete glatku smesu, dodajte led i mleko i ponovo uključite blender. Kada se masa ujednači, sipajte u čaše i služite odmah. Po želji, možete ukrasiti napitak kockicama voća odozgo ili kuglom sladoleda.

]]>
Thu, 13 Sep 2018 15:06:01 +0200 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/326777/vocni-sejk.html
Lazanje s piletinom http://www.pressonline.rs/plus/recepti/355276/lazanje-s-piletinom.html Kremasta i sočna lazanja sa pilećim mesom za pravi gastronomski užitak. ]]> Foto:stvarukusa.rs

Sastojci:

700 g pilećeg belog mesa

testo za lazanje

230 g krem sira

kocka pileće supe

1/4 šolje vruće vode

230 g mocarele

700 ml pelata

Priprema:

1. U velikoj šerpi ugrejte posoljenu vodu dok ne počne da vri i kuvajte testo za lazanje oko 10 minuta. Zatim ih isperite hladnom vodom i ostavite sa strane.

2. U drugoj šerpi u malo vode, dovoljno da pokrije meso, kuvajte piletinu oko 20 minuta.

3. U 1/4 šolje vruće vode razmutite kocku supe, zatim je pomešajte sa iseckanom piletinom, krem sirom i polovinom mocarele.

4. U pleh stavite paradajz sos, preko stavite deo mešavihne s piletinom a zatim testo za lazanje. Ponavljajte takav redosled filovanja dok imate materijala. Preko poslednjeg reda testa za lazanje stavite ostatak mocarele.

5. Lazanje pecite u rerni zagrejanoj na 175 stepeni oko 45 minuta.

]]>
Thu, 13 Sep 2018 15:05:13 +0200 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/355276/lazanje-s-piletinom.html
Neodoljiva SUSAM PICA! http://www.pressonline.rs/plus/recepti/347587/neodoljiva-susam-pica.html Omiljena pica sada sa novim dodatkom. ]]>

Foto:stvarukusa.rs

Sastojci

  • 400 g brašna 
  • 2,5 dl mleka
  • pola kockice svežeg kvasca
  • pola kašičice šećera 
  • pola kašičice soli

PROČITAJTE JOŠ:

LAKO DO OMILJENOG OBROKA: Domaći hot-dog

IDEJE: Prženi šaran

Domaće mantije

Za fil:

  • 200 g pica-šunke 
  • 150 g rendanog kačkavalja 
  • 100 g kačkavalja sečenog na štapiće
  • 200 g kečapa
  • origano
  • susam
  • paradajz i masline (po želji) 

Priprema

1. Od navedenih sastojaka umesite testo i ostavite da odstoji 15 minuta. Premesite ga i podelite na dve jufke. Svaku jufku razvaljajte i stavite u pleh, ali tako da testo bude veće za oko 2 cm. 

2. Na taj obod poređajte ukrug kačkavalj sečen na štapiće, pa ga preklopite viškom testa. 

3. Picu premažite kečapom, stavite šunku i sir, a po obodu, gde ste stavili kačkavalj, pospite susamom. 

4. Celu picu pospite origanom i pecite 15 minuta na 200 stepeni.

5. Po želji možete dodati i bosiljak, masline ili čeri paradajz.

]]>
Wed, 12 Sep 2018 14:57:45 +0200 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/347587/neodoljiva-susam-pica.html
Krem čorba od krompira i kima http://www.pressonline.rs/plus/recepti/363505/krem-corba-od-krompira-i-kima.html Ovu ukusnu čorbu poslužite uz krutone i svežu salatu. ]]>

Foto:zenskikutak.rs

Sastojci:

2 l vode
1/2 l mleka
1 kg skuvanog i pasiranog krompira
2 kašike brašna
1 dl maslinovog ulja
1 dl neutralne pavlake
kesica kima
kašičica mešanog mediteranskog bilja
so

Priprema:

1. Skuvajte u slanoj vodi krompir i propasirajte ga.

2. Zagrejte maslinovo ulje, dodajte uz mešanje brašno i malo propržite. Potom dodajte hladnu vodu, mleko, kim, začine i so.

3. Kad provri, dodajte propasiran krompir i pavlaku, promešajte i sklonite s vatre.

]]>
Wed, 12 Sep 2018 14:58:20 +0200 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/363505/krem-corba-od-krompira-i-kima.html
Svinjski file u sosu od senfa http://www.pressonline.rs/plus/recepti/269574/svinjski-file-u-sosu-od-senfa.html Nudimo vam recept za idealan obrok za četiri osobe. ]]> Foto:ugostiteljstvo.com

Sastojci i priprema:

Sastojci:

    - 2 svinjska filea
    - 200gr listova slanine
    - 300gr šampinjona
    - 3 kašike senfa
    - 1 glavica crnog luka
    - 2 kašike brašna
    - 3 dl juneće supe
    - 1 dl belog vina
    - 1 dl pavlake
    - 4 kašike vorčester sosa
    - 4 kašike ulja
    - mešavina začina

 
Priprema mesa:

Svinjske filee očistiti od žilica i premazati senfom. Filee obmotati listovima slanine a krajeve pričvrstiti sa čačkalicom. Tako obmotane složiti u pleh, prekriti folijom i peći 35min. Nakon toga skloniti foliju i nastaviti sa pečenjem dok slanina ne porumeni.

Sos:

Crni luk sitno iseckati i propržiti na malo ulja a zatim dodati iseckane šampinjone i sve zajedno dinstati. Zatim posuti brašnom, naliti belim vinom i supom  i dodai ostatak senfa, vorčester sos i začine po ukusu. Kuvati na umerenoj temperaturi mešajući sve dok se ne dobije odgovarajuća gustina. Pred kraj kuvanja dodati pavlaku i promešati. Pečeno meso iseći na parčad i preliti pripremljeni sosom.

Savet: Pripremljeno jelo možete služiti uz bareno povrće.

 

]]>
Tue, 11 Sep 2018 15:23:33 +0200 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/269574/svinjski-file-u-sosu-od-senfa.html
Spremite aromatične orah kocke http://www.pressonline.rs/plus/recepti/350603/spremite-aromaticne-orah-kocke.html Ukoliko ste mislili da tikvice i čokolada nisu dobra kombinacija, probajte ovaj recept, nećete se pokajati ]]> Foto;novosti.rs

Sastojci za testo - 30 komada: 200 g oraha, oko 400 g tikvica, 6 jaja, 400 g šećera, prstohvat soli, 2 kesice vanilin šećera, 350 ml ulja, 400 g brašna, 3 kašičice cimeta i kesica praška za pecivo. Za preliv: 300 g crne čokolade, kesica vanilin šećera, 300 g slatke pavlake, kockica putera i 50 g oraha za ukrašavanje

1. Orahe sameljite u blenderu, a tikvice očistite, operite i krupno izrendajte. U posudu stavite šećer, jaja, dve kesice vanilin šećera, prstohvat soli i mutite mikserom oko pet minuta. Kada smesa postane kremasta pomalo sipajte ulje, ne prestajući da mutite.

2. U drugoj činiji pomešajte mlevene orahe, brašno, prašak za pecivo i cimet, pa postepeno dodajte u smesu od jaja. Rendane tikvice dobro ocedite, umešajte u testo, sipajte u pleh obložen masnim papirom i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 45 minuta.

3. Komade čokolade stavite u posudu, sipajte slatku pavlaku, vanilin šećera, puter i, uz stalno mešanje, otopite na umerenoj temperaturi. Kada se čokolada sasvim rastopi, sklonite s ringle, ohladite pet minuta i prelijte kolač. Ukrasite seckanim orasima ili šlagom i servirajte.


]]>
Tue, 11 Sep 2018 15:24:16 +0200 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/350603/spremite-aromaticne-orah-kocke.html
Kalcona sa spanaćem i pečurkama http://www.pressonline.rs/plus/recepti/346359/kalcona-sa-spanacem-i-pecurkama.html Ispod hrskavog testa krije se ukusan fil od zdravog povrća. ]]>

Foto:stvarukusa.rs

SASTOJCI:

  • 250 g lisičarki
  • 2 kašike putera
  • so, biber
  • 200 g spanaća
  • čen belog luka
  • 2 mlada luka
  • 100 g paradajza
  • duplo testo za picu
  • 120 g sira

PRIPREMA:

1. Očistite pečurke i prodinstajte ih na puteru pet minuta. Blanširajte spanać, isecite beli luk što sitnije a mladi luk na kolutove, i sve to dodajte pečurkama. Isecite paradajz, pa i njega dodajte u tiganj.

2. Zagrejte rernu na 200 stepeni. Testo podelite na četiri dela i razvaljajte ga. Na testo stavite sir, fil sa pečurkama i spanaćem, preklopite, pritisnite ivice i pecite oko 25 minuta.

Pročitajte još:

PIKANTNI SLANI ZALOGAJI: Krompir kuglice koje ćete "smazati" očas posla!

DORUČAK: Omlet sa pečurkama

ZALOGAJI KOJI OBARAJU S NOGU: Fondi sa sirom

 

]]>
Mon, 10 Sep 2018 15:27:53 +0200 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/346359/kalcona-sa-spanacem-i-pecurkama.html
NISKOKALORIČNA POSLASTICA: Brze čokoladne kocke http://www.pressonline.rs/plus/recepti/349182/niskokaloricna-poslastica-brze-cokoladne-kocke.html Fantastične čokoladne kocke sa manje od 150 kalorija probudiće sva vaša čula. ]]>

Foto:stvarukusa.rs

Sastojci

150 g brašna
60 g kakaa
prstohvat soli
75 g putera
250 g čokolade za kuvanje
230 g šećera
60 ml mleka (1% mm)
1 kašičica ekstrakta vanile
2 žumanca
1 jaje
malo ulja za podmazivanje

Priprema

1. Zagrejati rernu na 180 stepeni. Pomešajte brašno, kakao i so. Otopite puter i čokoladu i mešajte često. Kad se otopiti, ostavite da se malo ohladi. Dodajte šećer, mleko, ekstrakt vanile, žumanca i jaje i mutite dok se ne sjedini.

2. Na kraju dodajte i mešavinu brašna i mutite dok ne dobijete jednoličnu smesu. Pleh veličine 20 x 20 cm podmažite sa malo ulja i pecite oko 20 minuta. Seći na kocke i služiti ohlađene. Po želji, ukrasite seckanim bademom, lešnikom ili orahom.

]]>
Mon, 10 Sep 2018 15:28:34 +0200 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/349182/niskokaloricna-poslastica-brze-cokoladne-kocke.html
ODUŠEVITE PORODICU I PRIJATELJE! Pripremite im SLANE TULUMBE http://www.pressonline.rs/plus/recepti/354615/odusevite-porodicu-i-prijatelje-pripremite-im-slane-tulumbe.html Obogatite svoju trpezu neodoljivim slanim specijalitetom. ]]>

Foto:stvarukusa.rs

Sastojci

 

  • 1 dl ulja
  • 2,5 dl vode
  • 150 g brašna
  • 4 srednja jajeta

 

Priprema

1. Prokuvati vodu i ulje, skoliniti sa ringle, pa umešati brašno. Mešati dok smesa ne postane glatka. Kada se ohladi, dodati jaja, jedno po jedno i mutiti.

2. Pleh od rerne obložiti papirom za pečenje. Napuniti špric i oblikovati tulumbe dužine oko 10 cm. Peći ih u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 30 minuta. Isključiti rernu i ostaviti ih da stoje još 5 minuta.

3. Prohlađene tulumbe preseći na pola i puniti ih ruskom salatom ili nekom drugom po izboru.

PROČITAJTE JOŠ:

HRSKAVO I AROMATIČNO: Piletina sa susamom

PRSTE DA POLIŽEŠ: Pečen krompir sa susamom

NAPRAVITE SAMI: Domaći majonez

 

]]>
Fri, 7 Sep 2018 14:59:20 +0200 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/354615/odusevite-porodicu-i-prijatelje-pripremite-im-slane-tulumbe.html
Šampinjoni s pirinčem http://www.pressonline.rs/plus/recepti/363973/sampinjoni-s-pirincem.html Odlična kombinacija pikantnih šampinjona i rastresitog pirinča. ]]>

Foto:zenskikutak.rs

Sastojci:

200 g šampinjona
150 g pirinča
70 ml ulja
peršun
so
biber

Priprema:

1. Skuvajte pirinač u slanoj vodi i dobro ga ocedite.

2. Šampinjone iseckajte na listiće i pržite na ulju. Dodajte peršun, so i biber, pomešajte s kuvanim pirincem. Možete dodati i prazluk po želji.

]]>
Fri, 7 Sep 2018 15:00:17 +0200 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/363973/sampinjoni-s-pirincem.html
Čokoladna ovsena kaša s bananama http://www.pressonline.rs/plus/recepti/348634/cokoladna-ovsena-kasa-s-bananama.html Čokolada za doručak? Zašto da ne. ]]>

Foto;stvarukusa.rs

Sastojci

2 šolje ovsenih pahuljica
2 šolje bademovog mleka
1 3/4 šolje vode
2 zrele banane (jedna isečena na kockice, druga isečena na kolutiće)
1/4 kašičice ekstrakta badema
1/4 kašičice ekstrakta vanile
2 kašike kakao praha
2 kašike meda
1/3 šolje iseckanih oraha
prstohvat soli
prstohvat cimeta
2 kašike sitno iseckane čokolade s velikim procentom kakaoa

Priprema

1. U šerpi zagrevajte bademovo mleko, vodu, kockice banane, ekstrakte vanile i badema i so.

2. Kada počne da vri, sklonite s ringle i umešajte ovsene pahulje, kakao i kašiku meda. Vratite šerpu na ringlu i kuvajte na srednjoj temperaturi povremeno mešajući dok ovsene pahulje ne omekšaju, oko 6 do 7 minuta.

3. Skuvanu kašu sipajte u činije  i preko stavite kolutiće banane, kašiku meda i iseckane orahe. Preko po želji možete dodati i cimet i komadiće iseckane čokolade s većim procentom kakaoa.

]]>
Thu, 6 Sep 2018 15:24:53 +0200 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/348634/cokoladna-ovsena-kasa-s-bananama.html
Domaće mantije http://www.pressonline.rs/plus/recepti/347576/domace-mantije.html Uživajte u hrskavom ukusu testa punjenog junetinom. ]]>

Foto:stvarukusa.rs

Sastojci

Za testo:

1 kg mekog brašna (tip 400)
supena kašika soli
½ l mlake vode
ulje ili topljeni puter za premazivanje

Za fil:

½ kg mlevene junetine
kašicica soli
½ kesice mlevenog bibera
3 glavice crnog luka

Priprema

1. Umesite mekše testo od brašna, soli i mlake vode. Napravite loptu i ostavite da odstoji pola sata. Premesite i podelite na 12 loptica. Ostavite da odstoje petnaestak minuta, pa četiri loptice malo rastanjite oklagijom, nauljite i poređajte jednu na drugu. Rastanjite ih još malo oklagijom, pa ih isecite na kvadratiće, punite filom i zatvorite unakrsno. To uradite i s preostalim testom

2. Fil cete napraviti tako što cete pomešati mleveno meso, kašičicu soli, biber i tri glavice sitno iseckanog luka. 

3. Mantije ređajte u nauljenu tepsiju i pecite na 200 stepeni oko 40 minuta dok ne porumene. 4. Kada su pečene, možete ih zaliti jogurtom razređenim s malo vode i posuti iseckanim belim lukom, a potom ih vratiti u rernu na nekoliko minuta.

4. Zatim ih pokrijte folijom, stavite odozgo krpu, ostavite petnaestak minuta, pa servirajte uz jogurt ili surutku.

]]>
Thu, 6 Sep 2018 15:25:41 +0200 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/347576/domace-mantije.html
Žizel Bundšen: Moj recept za zdrav čokoladni mus http://www.pressonline.rs/plus/recepti/348900/zizel-bundsen-moj-recept-za-zdrav-cokoladni-mus.html Zagovornica zdravog načina života i zdrave ishrane otkriva recept ukusnog i zdravog deserta. ]]> Foto:stvarukusa.rs

Zanosna Žizel poznata je po zdravom životnom stilu. Ona obožava jogu, uživa na svežem vazduhu, ali i pazi na svoju ishranu, na unos i kvalitet dnevnih kalorija.

Pored toga što krasi stranice modnih časopisa, atraktivna Žizel uživa i u pripremi zdravih domaćih specijaliteta.

"Trudim se da deserti budu zdraviji. Pravim zdrav čokoladni mus vrlo lako. Možete početi sa bananom, avokadom i nekim kakao prahom. Ako želite da bude slađe možete dodati jednu ili dve urme. Sve to stavite u blender sa kokosovim vodom ili kokosovim mesom, u zavisnosti od toga šta želite. Zatim ga stavite u frižider na nekoliko sati da bi ste ga zgusnuli. Možete da stavite neko rajsko voće na vrh, ili isečen ananas ili jagode. To je stvarno kao da imate čokoladni mus. Ne želim da ne jedem desert jer ga obožavam, ali samo želim da znam da šta god da jedem da je više hranljivo. Tako ne osećam krivicu, " izjavila je Žizel.
]]>
Wed, 5 Sep 2018 00:45:49 +0200 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/348900/zizel-bundsen-moj-recept-za-zdrav-cokoladni-mus.html
Lava kolač http://www.pressonline.rs/plus/recepti/366881/lava-kolac.html Savršena mešavina čokoladnog biskvita i sočnog, naravno čokoladnog, krema. ]]> Foto:B92.net

Sastojci:

  • 110 g margarina
  • 170 g čokolade
  • 3 jajeta
  • 65 g šećera + kašika šećera
  • kašičica ekstrakta vanile

Priprema: 

1. Rernu zagrejte na 200 stepeni. Modle za kolače dobro nauljite kako biste kasnije lakše vadili kolače. 

2. Na pari otopite margarin i čokoladu. Žumanca umutite penasto sa 65 grama šećera, dodajte ekstrakt vanile i smesu sa čokoladom. 

3. Umutite čvrst šam od belanaca i postepeno dodajte kašiku šećera. 

4. Šam od belanaca postepeno i polako dodajte mešavini sa čokoladom i pažljivo umešajte. 

5. Smesu sipajte u kalupe i pecite dok se ivice kolača ne ispeku, ali sredina treba da izgleda pomalo vlažno, oko 10 minuta.

]]>
Wed, 5 Sep 2018 15:48:58 +0200 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/366881/lava-kolac.html