Press Online :: Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/rss.html sr http://www.pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/rss.html Tiramisu http://www.pressonline.rs/plus/recepti/300984/tiramisu.html Neodoljiva i osvežavajuća poslastica! Jedan od najboljih dezerta na svetu! ]]> Sastojci:

- 2 dcl jake nes kafe (ili espresa)

- 3 do 4 kašike konjaka

- 3 veća jaja

- 100 g šećera

- 250 g maskarpone sira

- 120 g piškota

- kakao

Priprema: 1. Spremiti kafu i ohladiti. Dodati konjak. Umutiti žumanca i šećer. Dodavati sir po malo i mutiti. U četvrtast manji pleh poređati piškote umočene u kafu. Preliti polovinom krema i ponoviti postupak. Posuti kakaom, prekriti folijom i držati u frižideru nekoliko sati.

2. Da bi se ubrzao postupak može da se razmuti nes kafa u hladnoj vodi. Neki takođe od preostalih belanaca umute čvrst sneg, pa ga polako mešajući dodaju u krem, čime on postaje laganiji, ali to nije originalni recept.
 
3. Po želji dodajte šlag. Možete praviti i duplu meru, ako je za više osoba.
 
Prijatno!
]]>
Mon, 18 Feb 2019 14:59:39 +0100 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/300984/tiramisu.html
NAJJEDNOSTAVNIJA, A NAJUKUSNIJA POSLASTICA: Keks torta spremna za 15 minuta! http://www.pressonline.rs/plus/recepti/352479/najjednostavnija-a-najukusnija-poslastica-keks-torta-spremna-za-15-minuta.html Jednostavna i ukusna torta koja se veoma brzo pravi... i još brže pojede. ]]>

SASTOJCI

  • 500g petit beurre keksa
  • 4 žumanceta
  • 6 kašika šećera
  • 4 kašike brašna
  • 0,5 l mleka + mleko za umakanje keksa
  • 1 vanilin šećer
  • kašika maslaca

Pročitajte još:

Tri napitka od banane koja tope masne naslage

OSVEŽAVAJUĆE, SOČNO I TAKO UKUSNO: Pomorandža hleb!

UKUSNO I ZDRAVO: Cimet kolutići

PRIPREMA

1. Pola litre mleka, 4 kašike šećera i maslac staviti da provri. Žumanca izmešati sa 2 kašike šećera, brašnom i malo mleka (tek da se napravi masa koju možete sipati). U vrelo mleko polako sipati masu sa žumancima, stalno mešajući. Kuvati oko 2 minuta. Ostaviti da se ohladi.

2. Keks umakati u toplo mleko i slagati na tacnu. Filovati ohlađenim filom i odozgo staviti još jedan red keksa. Po želji možete ukrasiti šlagom ili šamom od preostalih belanaca.

]]>
Mon, 18 Feb 2019 14:59:01 +0100 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/352479/najjednostavnija-a-najukusnija-poslastica-keks-torta-spremna-za-15-minuta.html
Ukus Bliskog istoka: Recept za humus http://www.pressonline.rs/plus/recepti/360431/ukus-bliskog-istoka-recept-za-humus.html Osnovni sastojci su leblebije, peršun, beli luk, puter od susama. ]]> Foto:superzena.b92.net

Sastojci:

  • 1/2 kg leblebije
  • veza peršunovog lista
  • sok od 1 limuna
  • 2 čenja belog luka
  • 1/2 kašičice bibera
  • kašika susamovog putera (taan)
  • 1/2 dl tamari sosa
  • 1/2 dl hladno ceđenog ulja
  • 1 dl prokuvane vode

Priprema: 

1. Ostavite lablebiju u vodi preko noći da nabubri. Skuvajte je da omekša, ali da se ne raspadne. Skidajte belu penu dok se kuva. Ocedite vodu i hladnom vodom dobro operite leblebiju. 

2. Pomešajte sve sastojke, stavite u blender i dobro izmiksujte. 

]]>
Fri, 15 Feb 2019 14:47:11 +0100 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/360431/ukus-bliskog-istoka-recept-za-humus.html
Čokoladni lava kolačići: Najlakši recept od samo 3 sastojka http://www.pressonline.rs/plus/recepti/370229/cokoladni-lava-kolacici-najlaksi-recept-od-samo-3-sastojka-.html Želite li da iznenadite ukućane svojim kulinarskim sposobnostima, a nemate vremena i znanja za zahtevne kolače ovaj recept je kao stvoren za vas. Isprobajte ukusne lava kolačiće od samo 3 sastojka koji u sredini skrivaju toplu čokoladnu kremu. ]]> Foto:zenskikutak.rs

Sastojci:

- 3 jaja
- 1/4 šoljice glatkog brašna
- 250 grama mlečne čokolade ili one za kuvanje

Priprema:

1. Jaja razbijte u posudu i dodajte brašno pa sve zajedno pomešajte.

2. Čokoladu otopite i pomešajte sa sastojcima u posudi dok ne dobijete ujednačenu kremastu smesu.

3. Pripremite papirne korpice za mafine, pa dobijenom smesom napunite trećinu korpice.

4. Pecite u rerni na 180 stepeni oko 20 minuta, odnosno dok se kolačići ne ispeku spolja, a u sredini ostanu meki.

Savet:

- Umesto papirnih korpica smesu možete peći i u silikonskom kalupima

- Umesto mlečne čokolade možete upotrebiti i onu za kuvanje

- Lava kolačiće možete ukrasiti šećerom u prahu i poslužiti sa šlagom.

]]>
Fri, 15 Feb 2019 14:48:04 +0100 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/370229/cokoladni-lava-kolacici-najlaksi-recept-od-samo-3-sastojka-.html
Čorba od krompira i šunke http://www.pressonline.rs/plus/recepti/305904/corba-od-krompira-i-sunke-.html Ukusna čorba koju ćete voleti... ]]> Foto:stvarukusa.rs

Sastojci:

600 g krompira (oguljenog i isečenog na kockice)
1/2 kašičice soli
2 kašike iseckanog korena celera
kašičica bibera
manja glavica crnog luka
5 kašika putera
200 g kuvane šunke
5 kašika brašna
oko 700 ml vode
kockica pileće supe
2 šolje mleka

Priprema:

1. Krompir, celer, iseckan crni luk i šunku stavite u šerpu s vodom i kuvajte dok ne proključa. Kada počne da vri, smanjite temperaturu i kuvajte dok krompir ne omekša, oko 10-15 minuta. Zatim dodajte kockicu supe, so i biber i kuvajte još nekoliko minuta.

2. U posebnoj posudi otopite puter na umerenoj temperaturi, a zatim umešajte brašno dok se ne zgusne, konstantno mešajući, oko jedan minut. Polako dodajte mleko i mešajte kako se ne bi stvorile grudvice. Kuvajte oko 5 minuta, dok ne postane gusto.

3. Mešavinu s mlekom i brašnom sipajte u šerpu sa povrćem i krompirom. Kuvajte sve zajedno dok se lepo ne ugreje. Čorbu poslužite dok je topla.

]]>
Thu, 14 Feb 2019 14:54:58 +0100 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/305904/corba-od-krompira-i-sunke-.html
POSLE OVOG SPECIJALITETA, ZABORAVIĆETE NA SVE DRUGO: Probajte MARAKEŠ PICU! http://www.pressonline.rs/plus/recepti/351849/posle-ovog-specijaliteta-zaboravicete-na-sve-drugo-probajte-marakes-picu.html Ova pica nije ni okrugla, niti je iz rerne, a opet je fenomenalnog ukusa. ]]>

foto:stvarukusa.rs

Sastojci

  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašičice suvog kvasca
  • 450 g oštrog brašna
  • 2 kašičice soli
  • 1-2 supene kašike maslinovog ulja za premazivanje
  • Za fil:
  • 1 mala glavica crnog luka
  • 2 paradajza
  • 1 manja veza peršuna
  • 1 kašičica začinske paprike
  • 1 kašičica kumina u prahu
  • 50 g narendanog putera (za lakše rendanje, prvo ga na kratko zamrznite)
  • 40 g narendanog sira tipa gauda ili čedar 

PROČITAJTE JOŠ:

PA, OVO JE DA NE POVERUJEŠ! Recept za palačinke od SAMO DVA SASTOJKA!

Kako da napravite domaći eurokrem

IDEALNI UZ TOPLI NAPITAK: Moka kolačići

Priprema

1. U manju činiju sipajte 150 ml tople vode, umešajte šećer i kvasac i ostavite na toplom mestu oko 10 minuta, dok ne zapeni.

2. U međuvremenu pripremite fil. U činiji pomešajte sitno iseckani luk, paradajz koji ste prethodno oljuštitili, očistili od semenki i sitno iseckali, sitno iseckani peršun, začinsku papriku, kumin, puter i sir, pa posolite po ukusu i ostavite sa strane.

3. U dubljoj činiji pomešajte brašno i so, dodajte mešavinu sa kvascem i još tople vode da umesite meko testo (oko 200 ml). Prebacite testo na radnu površinu posutu brašnom i mesite ga oko 10 minuta. Podelite testo na 4 jednaka dela, svaki oklagijom rastanjite na pravougaonik dimenzija oko 20×30 cm. Rasporedite po ¼ fila po sredini pravougaonika, presavijte ga 3 puta da dobijete pravougaonik 20×10 cm. Ponovo oklagijom rastanjite testo da dobijete približno početnu veličinu. Fil će malo ispadati, ali ne brinite, samo ga prstima gurnite nazad i nastavite da valjate. Ponovo presavijte testo 3 puta, pa dobijene pice prebacite na nauljeni pleh, pokrijte folijom ili čistom krpom i ostavite na toplom oko 1 h, dok malo ne narastu.

4. Zagrejte gril tiganj, premažite ga maslinovim uljem. Viljuškom izbockajte pice 5-6 puta sa obe strane, pa ih pecite 6-8 minuta sa svake strane, ili dok ne postanu hrskave i zlatno-braon boje. Odmah servirajte uz salatu od rukole.

]]>
Thu, 14 Feb 2019 14:55:35 +0100 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/351849/posle-ovog-specijaliteta-zaboravicete-na-sve-drugo-probajte-marakes-picu.html
Štrudla s ribom http://www.pressonline.rs/plus/recepti/302571/strudla-s-ribom.html Iako je najčešće sa jabukama, makom ili višnjama, štrudla može biti i sa ribom. Probajte! ]]>

Foto:stvarukusa.rs

Sastojci:

300 g smrznutog spanaća u listovima
150 g šargarepe
150 g luka
2 kašike putera
jajeta
100 g kisele pavlake
sobiber
400 g fileta oslića 
400 g  kora za gibanicu
100 g nekog belog sira
100 g prezli
žumance

Priprema:

1. Odmrznuti spanać. Iseći šargarepu na listiće, pa je ispržiti sa iseckanim lukom na puteru. Dodati spanać, jaja, kiselu pavlaku, sir, so i biber. Iseći ribu na komadiće, začiniti i pomešati sa prethodnom masom.

2. Zagrejati rernu na 180 stepeni. Prvu koru namazati uljem, nafilovati je masom i posuti prezlama pa uviti u štrudlu. Staviti u nauljeni pleh i premazati žumancetom. Ponavljati dok se ne utroši ceo materijal. Peći oko 30 minuta.

3. Servirati isečenu na komade, posutu mirođijom uz čips od krompira i ukrašenu rukolom.

]]>
Wed, 13 Feb 2019 15:00:16 +0100 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/302571/strudla-s-ribom.html
Ukusno i nesvakidašnje: Pljeskavice od karfiola http://www.pressonline.rs/plus/recepti/360492/ukusno-i-nesvakidasnje-pljeskavice-od-karfiola.html Ukusne lagane pljeskavice, pogodne za vegetarijance ili one koji vode računa o svojoj liniji. ]]> Foto:B92.net

Sastojci:

  • 2 glavice karfiola
  • 3 čena belog luka (usitnjen)
  • šolja brašna
  • 2 jajeta
  • 150 g kačkavalja
  • kašika peršuna
  • 1/3 šolje tople vode
  • na vrh kašičice soli i bibera
  • maslinovo ulje za prženje

Priprema: 

1. Karfiol obarite u vodi dok ne omekša, oko 5-6 minuta. Ocedite i isperite hladnom vodom. Zatim isecite na sitne komade. 

2. U posebnoj posudi pomešajte karfiol, brašno, beli luk, umućena jaja, narendan tvrdi sir, peršun, so i biber. Dodajte vodu i izmešajte sastojoke dok se ne sjedine. Smesa treba biti dovoljno gusta da se pljeskavice mogu lepo izliti (poput smese za uštipke). Pljeskavice pržite na maslinovom ulju. 

]]>
Wed, 13 Feb 2019 15:00:53 +0100 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/360492/ukusno-i-nesvakidasnje-pljeskavice-od-karfiola.html
Kaneloni sa piletinom http://www.pressonline.rs/plus/recepti/377068/kaneloni-sa-piletinom.html Jednostavno, lako, brzo... ]]> foto: zena.blic.rs

KANELONI SA PILETINOM

POTREBNO JE: 75 g maslaca, 75 g brašna, 2,5 dl pilećeg bujona, 4,5 dl Moja Kravica Kuhinjica pavlake za kuvanje, 65 ml belog vina, 750 g piletine, so, biber, parmezan, 10–12 kanelona, 1 plavi patlidžan.

PRIPREMA

Na maslacu propržite brašno, posolite, pobiberite, ulijte pileći bujon, dodajte sitno seckan oljušten patlidžan i Moja Kravica Kuhinjica pavlaku za kuvanje, pa promešajte dok ne dobijete jednoličnu smesu. Kuvajte na slaboj vatri neprestano mešajući dok se sos ne zgusne. Sklonite s vatre, ulijte belo vino, dodajte piletinu seckanu na kockice i sve lepo promešajte. Smesom punite kanelone i ređajte ih u podmazan pleh, prekrijte ostatkom sosa i obilno pospite parmezanom. Prekrijte aluminijumskom folijom i pecite na 180 stepeni 45 minuta, zatim skinite foliju i pecite još 10 minuta.

]]>
Tue, 12 Feb 2019 14:44:46 +0100 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/377068/kaneloni-sa-piletinom.html
NEODOLJIV SLATKIŠ: Čokoladni poljupci sa višnjama http://www.pressonline.rs/plus/recepti/317453/neodoljiv-slatkis-cokoladni-poljupci-sa-visnjama.html Toliko jednostavan, a toliko divan recept! Uživaćete u ovim malenim, čokoladnim poslasticima. Prijatno! ]]> Foto:stvarukusa.rs

Sastojci:

- 250 g čokolade za kuvanje

- 125 g putera

slatko od višanja (vaditi višnje iz slatkog)

Priprema: Rastopiti čokoladu i umešati puter, pa još tečnom masom ispuniti papirne korpice do polovine. U sredinu svake staviti po jednu oceđnu višnju iz slatkog i korpicu dopuniti čokoladom. Ostaviti na hladnom da se dobro stegne.

Savet: Ukoliko nemate višnje iz slatkog, mogu poslužiti i sveže višnje uvaljane u šećer.

PROČITAJTE JOŠ:

Domaće "ferrero rocher" kuglice

Nepečena, najbrža torta sa plazmom i jagodama!

NA BRZAKA: Osam fenomenalnih dezerta za koje vam ne treba recept!

]]>
Tue, 12 Feb 2019 14:47:06 +0100 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/317453/neodoljiv-slatkis-cokoladni-poljupci-sa-visnjama.html
Sočni rolat od ćuretine http://www.pressonline.rs/plus/recepti/270973/socni-rolat-od-curetine.html Priprema ovog jela nije mnogo komplikovana a efekat je zadivljujući. ]]> Foto:zenskikutak.rs

Sastojci:

-1 mala glavica kelja

-250 g šampinjona

-2 paradajza

-glavica luka

-čen belog luka

-4 kašike ulja

-so, biber

-veza sveže žalfije

-2 kašike prezli

-1 kg ćurećeg fileta

-aleva paprika

-100 ml neutralne pavlake

-kašika gustina

Priprema:

1. Odvojiti 4 lepa lista kelja i blanširati ih 2 minuta. Očistiti i iseckati pečurke. Paradajz iseći na kockice, kao i crni i beli luk.

2. Pečurke, crni i beli luk prodinstati na kašiki ulja i začiniti. Proprati, posušiti i iseckati svežu žalfiju, pa je izmešati sa prezlama.

3. Zagrejati rerni na 180 stepeni. Meso proprati, razrezati na pola, da se dobije jedna velika šnicla, posoliti i pobiberiti. Iseckati kelj na sitno i pomešati sa mešavinom od pečuraka, staviti preko mesa, uviti rolat i povezati.

4.Propržiti rolat na dve kašike ulja, na jakoj vatri. Prebaciti rolat u pleh i peći ga 90 minuta. Razmutiti 100 ml vode sa kašikom ulja, solju i paprikom. Premazivati time meso povremeno, tokom pečenja. Dolivati s vremena na vreme  još oko 800 ml vode.

5. Umešati u moču slatku pavlaku i gustin i servirati kao sos uz meso.



]]>
Mon, 11 Feb 2019 14:16:30 +0100 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/270973/socni-rolat-od-curetine.html
“Mokri” kolač http://www.pressonline.rs/plus/recepti/351373/mokri-kolac.html Ukoliko ste ljubitelj sočnih, mekanih kolača koji se tope u ustima ovo je odličan recept za koji vam je potrebno malo vremena i mala količina sastojaka. Prijatno! ]]> Sastojci:

tri jaja
5 kašika šećera
dve kašike griza
dve kašike kakaoa
9 kašika mleka
6 kašika brašna
jedan prašak za pecivo

Za preliv:

  • 400 ml mleka
  • 3 kašike šećera
  • jedan vanilin šećer.

I još:

  • jedna kesica šlaga.

Priprema

  1. Umutite belanca dodajući šećer, a zatim žumanca, griz, kakao, mleko i na kraju brašno sa praškom za pecivo.
  2. Dobijenu smesu sipajte u nauljen pleh i ispecite dok se strane ne odvoje od pleha. Probajte čačkalicom.
  3. Zagrejte mleko u koje ste dodali šećer i vanilin šećer i kada je kolač pečen, prelijte ga toplim mlekom dok je još topao. Kada se ohladi, poslužite uz malo šlaga, slatke pavlake ili kuglu sladoleda od vanile.
]]>
Mon, 11 Feb 2019 14:10:39 +0100 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/351373/mokri-kolac.html
KO MOŽE DA ODOLI? Američke palačinke http://www.pressonline.rs/plus/recepti/350918/ko-moze-da-odoli-americke-palacinke.html Ukoliko u smesu dodate i kakao prah dobićete čokoladne palačinke. ]]> Sastojci:

200 g integralnog brašna (ili pšeničnog integralnog)

40 g kakao-praha

3-4 velike kašike smeđeg šećera

na vrh noža sode bikarbone

na vrh noža praška za pecivo

prstohvat soli

oko 5 dl mleka (3,5 dl +)

jaje50 g putera

I još:

sladoled 

nekoliko kašika šećera

listići mente

Priprema:

1. U jednu činiju sipajte sve suve sastojke i blago ih promešajte, a u drugu sve vlažne i takođe ih blago promešajte. 

2. Vlažne sastojke sipajte u suve i žicom mešajte dok se sve ne sjedini (ne preterujte s mešanjem da ne dobijete guste i gumene palačinke).

3. Krenite sa 3,5 dl mleka, a posle dodajte još oko 1,5 dl jer integralna brašna različito upijaju tecnost: smesa treba da bude žitka i kao kod drugih američkih palačinki.

4. Smesu ostavite oko pola sata da se odmori, a onda pecite palačinke, tako da svaku sipate u srcoliki silikonski kalup i pečete s jedne strane, a onda lagano skinite kalup i pecite s druge strane (posle svake palačinke operite i osušite kalup). 

5. Palačinke možete služiti po želji, recimo, pospite ih s malo šećera, karamelizujte ih, stavite odozgo po kuglu sladoleda, malo svežeg voća i po koji listić mente.

]]>
Fri, 8 Feb 2019 15:14:01 +0100 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/350918/ko-moze-da-odoli-americke-palacinke.html
Napravite bogat i ukusan bujon od povrća http://www.pressonline.rs/plus/recepti/350833/napravite-bogat-i-ukusan-bujon-od-povrca.html Važan sastojak mnogih jela je upravo dobro pripremljen bujon, bistra supa čiji glavni sastojak mogu da budu meso, riba ili povrće. Možete ga koristiti kao supu, ali i dodavati raznim jelima i sosevima. ]]> Najkorisniji i najlakši za pripremu je svakako bujon od povrća. 

Sastojci i priprema bujona od povrća: 

Povrće poput luka, celera, šargarepe, peršuna, tikvice i paradajza nasecite na manje komade i stavite na malo ulja u vruću šerpu, pa dinstajte na jačoj vatri uz povremeno mešanje. 

Kad povrće dobije zlatno-smeđu boju, dodajte vodu ( za 1 kg povrća potrebno je 5 litara vode). 

Kad voda provri, kuvajte na jakoj vatri još 10 minuta, bez dodavanja začina. Nakon toga sav sadržaj procedite kroz sitnu cediljku. 

Ovako pripremljen bujon možete koristiti za pripremu rižota, variva i gulaša. A ako mu dodate malo mesa ili sirove kosti, dobićete bujon od mesa 

]]>
Fri, 8 Feb 2019 15:15:20 +0100 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/350833/napravite-bogat-i-ukusan-bujon-od-povrca.html
DORUČAK: Domaća pileća pašteta http://www.pressonline.rs/plus/recepti/336357/dorucak-domaca-pileca-pasteta.html Dodatkom začina možete dobiti razne varijante domaće pileće paštete. ]]> Foto:stvarukusa.rs

Sastojci:

220 g putera

230 g očišćene pileće džigerice

1 čen sitno iseckanog belog luka

150 ml mleka

1 kašika žalfije (ili drugog začina po želji)

so

biber

Priprema:

1. U manjem tiganju ispržiti 40 g putera i na njemu ispeći džigericu. Prebaciti je u blender i dobro je samleti.

2. Dodati žalfiju, beli luk i 100 g putera i mutiti da se sastojci dobro sjedine. Dodati i mleko, so i biber. Kada se sastojci sjedine, paštetu prebaziti u posudice i preliti ostatkom istopljenog putera.

]]>
Thu, 7 Feb 2019 15:05:11 +0100 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/336357/dorucak-domaca-pileca-pasteta.html
Brza pita sa sirom i šunkom http://www.pressonline.rs/plus/recepti/372779/brza-pita-sa-sirom-i-sunkom.html Nesvakidašnja, preukusna pita kojoj niko neće odoleti. ]]> Foto:stvarukusa.rs

Sastojci:

4 jajeta
čaša jogurta
1/2 čaše ulja
2 čaše brašna
kesica praška za pecivo
kašičica soli
250 g sitnog sira
seckana šunka (količina po želji)
seckana crvena kisela paprika (količina po želji)
seckani kiseli krastavci (količina po želji)
kašičica origana

Priprema:

1. Odvojeno umutite belanca i žumanca, pa ih sjedinite.

2. Dodajte jogurt i ulje, promešajte varjačom, zatim dodajte sir, brašno, prašak za pecivo, so, origano, šunku, papriku i krastavčiće.

3. Pecite u podmazanom plehu na 200 stepeni, da porumeni.

]]>
Thu, 7 Feb 2019 15:07:22 +0100 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/372779/brza-pita-sa-sirom-i-sunkom.html
BRZO, LAKO I UKUSNO: Dvobojna salata sa graškom i rotkvicama http://www.pressonline.rs/plus/recepti/345419/brzo-lako-i-ukusno-dvobojna-salata-sa-graskom-i-rotkvicama.html Grašak, rotkvice i kuvana jaja s prelivom od majoneza. Ukusno i brzo! ]]> Foto:stvarukusa.rs

SASTOJCI

  • 500 g gra­ška
  • 2 ve­ze rot­kvi­ca
  • 3 tvr­do ku­va­na ja­ja
  • sok od jed­nog li­mu­na
  • 100 g ma­jo­ne­za
  • so, ma­lo še­će­ra, bi­ber

PRIPREMA

Gra­šak sku­va­ti u sla­noj i ma­lo za­sla­đe­noj vo­di. Oce­di­ti ga i osta­vi­ti da se ohla­di. Rot­kvi­ce na­ren­da­ti na krup­ni­je re­zan­ce, kao i ja­ja. Po­me­ša­ti ih sa rot­kvi­ca­ma, po­so­li­ti, po­bi­be­ri­ti i za­ki­se­li­ti li­mu­no­vim so­kom. Gra­šak po­me­ša­ti sa ma­jo­ne­zom i do­da­ti rotkvicama.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJBRŽA I NAJJEDNOSTAVNIJA TORTA: Kremasta torta koja se ne peče od 4 sastojka!

Kako je u stvari nastala ruska salata!?

SAVRŠEN IZBOR ZA POSNU TRPEZU: Pužići sa pečurkama!

]]>
Wed, 6 Feb 2019 15:05:24 +0100 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/345419/brzo-lako-i-ukusno-dvobojna-salata-sa-graskom-i-rotkvicama.html
Ražnjići s povrćem http://www.pressonline.rs/plus/recepti/359658/raznjici-s-povrcem.html Odličan obrok za vrele letnje dane koji se pritom i lako priprema. ]]>
Foto:zena.blic.rs
Sastojci:Količina:
- stapici za raznjice x
- svinjske snicle po ukusu
- paradajz po ukusu
- paprika po ukusu
- tikvica po ukusu
- luk po ukusu
- sargarepa po ukusu
- senf 1 kasika
- so po ukusu
- biber po ukusu
- ulje 1 kasika

Uputstvo za pripremu:

  • Meso i povrce iseckati na kockice. Pomesati senf, ulje, so i biber i preliti preko mesa. Na stapic nanizati meso i povrce.

  • Peći nu tiganju na laganoj vatri,uz povremeno okretanje.nRaznjici su gotovi kad meso porumeni.

]]>
Wed, 6 Feb 2019 15:06:07 +0100 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/359658/raznjici-s-povrcem.html
Pohovana banana sa medom http://www.pressonline.rs/plus/recepti/309156/pohovana-banana-sa-medom.html S vremena na vreme treba sebi dozvoliti poneki slatki greh... ]]> Foto:stvarukusa.rs

Ova poslastica samim tim što se pohuje ne spada u zdrave recepte, tako da ne bi trebala sviše često biti na vašem stolu. Ipak, posebna slavlja, omiljeno društvo i dobra atmosfera mogu da budu sjajan izgovor!

Sastojci koji će vam biti potrebni su:

- 4 veće banane

- 150 g brašna

- 1 jaje

- prstohvat soli

- prstohvat sode bikarbone

- 1 kašičica cimeta

- 1 velika kašika meda

- po potrebi kisele vode

- 2 kašike šećera

 

Umitite poh masu (jaja, soda, so, šećer, brašno, cimet i kisela voda) koja bi trebalo da bude gušća nego za palačinke. Banane iseckajte i svako parče umačite u poh masu i stavljate u dobro zagrejano ulje koje bi trebalo da bude duboko oko 2 cm. Pržite bananu sve dok ne dobije zlatno braon boju, oko 2-3 minuta. Izvadite i sipajte na tanjir na koji ste stavili ubrus kako bi upio višak masnoće. Gotovu bananu prelijte medom i ukrasite sa cimetom.

Prijatno!

]]>
Tue, 5 Feb 2019 15:25:11 +0100 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/309156/pohovana-banana-sa-medom.html
Baklava bez kora sa jogurtom: Najprostiji recept http://www.pressonline.rs/plus/recepti/389802/baklava-bez-kora-sa-jogurtom-najprostiji-recept.html Idealna poslastica za sve ukućane. ]]> foto: stil.kurir.rs

SASTOJCI

  • 100 gr mlevenih oraha
  • 100 gr suvog grožđa
  • 1 čaša jogurta
  • 1 šoljica ulja
  • 3 šoljice mleka
  • 3 šoljice brašna
  • 3 šoljice griza
  • 1 prašak za pecivo
  • Sirup:
  • 400 g šećera
  • 500 ml vode
  • sok od jednog limuna

Priprema:

U vanglicu staviti orahe, suvo grožđe, jogurt, mleko, brašno, ulje, griz, prašak za pecivo i sve lagano dobro izmešati, piše stvarukusa.rs.

Sipati u podmazan pleh. Zagrejati rernu na 180 C stepeni. Peći u zagrejanoj rerni, dok gornja strana ne dobije zlatno braon boju oko 30 min...Iseći na željeni oblik.

Sirup: šećer dobro razmutiti u vodi i dodati sok od jednog limuna i pustiti da vri 5 minuta...

Napomena: ako nalivate sa hladnim sirupom, baklava mora biti vruća - ako nalivate vrućim sirupom, baklava mora biti hladna.

]]>
Tue, 5 Feb 2019 15:26:47 +0100 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/389802/baklava-bez-kora-sa-jogurtom-najprostiji-recept.html