Press Online :: Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/rss.html sr http://www.pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/rss.html Rolat od omleta sa povrćem http://www.pressonline.rs/plus/recepti/333471/rolat-od-omleta-sa-povrcem.html Ovom ukusnom rolatu posebnu notu daje povrće. ]]>

Foto:stvarukusa.rs

SASTOJCI:

  • 3 jaja
  • kašika mleka
  • kašika sitno iseckane šargarepe
  • mala glavica crnog luka, sitno iseckana
  • kašika sitno iseckanog mladog luka
  • so, biber
  • ulje za prženje
  • po želji možete dodati i malo crvene paprike, slaninice, pečenice, skuvani grašak, kukuruz...

PRIPREMA:

1. U dubljoj činiji dobro promešajte jaja, mleko i pola kašičice soli.

2. Smesu zatim procedite kroz cediljku kako bi omlet bio finije teksture. Zatim dodajte šargarepu, luk, mladi luk i biber po ukusu. Sve dobro promešajte.

PROČITAJTE JOŠ:

VOLEĆETE OVU PREDIVNU POSLASTICU: Torta sa jabukama i pudingom od vanile

NEOBIČNO i EGZOTIČNO: Salata sa avokadom i kukuruzem šećercem

Kako da napravite idealan sok od zove?

3. Zagrejte malo ulja u tiganju i sipajte polovinu smese. Omlet pecite na niskoj temperaturi.

4. Kada je omlet napola pečen, srolajte polovinu i povucite omlet ka sredini tiganja. Dodajte malo ulja i sipajte polovinu preostale smese u deo tiganja gde omlet nije urolan. Kada je i ovaj deo omleta blago zapečen, urolajte još polovinu omleta i povucite ga ka sredini. Sipajte preostalu smesu do dela omleta koji nije urolan i sačekajte da se i on ispeče. Urolajte i ostatak omleta.

5. Gotov omlet prebacite na dasku za sečenje i isecite rolat na komade željene velčine.

]]>
Mon, 15 Jul 2019 14:52:17 +0200 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/333471/rolat-od-omleta-sa-povrcem.html
Brusketi sa maslinama i kačkavaljem http://www.pressonline.rs/plus/recepti/304914/brusketi-sa-maslinama-i-kackavaljem.html Fantastičan doručak, večera, užina ili usputno posluženje! Lako i brzo! ]]> Foto:recepti.com

Sastojci:

- francuski hleb (ili prepolovljene kriške običnog)

- zelene ili crne masline

- tost kačkavalj

- maslinovo ulje

- origano

Priprema: Iseći hleb na tanke kriške, svaku krišku premazati sa malo maslinovog ulja i posuti origanom. Preko toga staviti krišku kačkavalja, crne i zelene masline i peći u rerni 15 min na 200C.

Prijatno!

]]>
Mon, 15 Jul 2019 14:53:00 +0200 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/304914/brusketi-sa-maslinama-i-kackavaljem.html
Evo kako da pravilno jedete suši http://www.pressonline.rs/plus/recepti/362011/evo-kako-da-pravilno-jedete-susi.html Suši je tradicionalno japansko jelo koje je u poslednje vreme među omiljenima i u zapadnoj kulturi. Izvorno se pravi od kuvanog pirinča i pirinčanog sirćeta, koje se zove šari i bez koga se suši ne može zamisliti. On se najčešće služi kao rolnica pirinča obavijena fileom neke sirove ribe. ]]> Foto:wannabemagazine.com

Gde god da poručite suši, uz njega ćete dobiti vasabi i soja sos. Da bi se postigao pun ukus sušija, trebalo bi da znate kako da kombinujete ove dodatke uz njega.

 

susi na tacni Tutorijal: Kako da pravilno jedete suši

 

Prvo se mala količina vasabija, koji je jako ljut, stavi preko rolnice, a zatim se cela rolnica uzme i umoči u soja sos. Stavlja se cela u usta, bez sečenja.

kako se jede susi Tutorijal: Kako da pravilno jedete suši

 

Pogledajte kratak tutorijal kako da pravilno jedete suši.

 

 


]]>
Thu, 11 Jul 2019 14:47:15 +0200 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/362011/evo-kako-da-pravilno-jedete-susi.html
NAJJEDNOSTAVNIJI RECEPT: Čokoladni kolač sa jabukama http://www.pressonline.rs/plus/recepti/322793/najjednostavniji-recept-cokoladni-kolac-sa-jabukama.html Volećete ovaj brz i ukusan kolač, a uprkos tome što vam možda spoj jabuka i čokolade zvuči neobično, dopašće vam se. Prijatno! ]]>

Sastojci:

  • 4-5 velikih jabuka
  • 3 ½ šoljice brašna
  • prstohvat soli
  • kesica praška za pecivo
  • šoljica šećera
  • 3 kašičice cimeta
  • 2 kašike kakaa
  • 3 jajeta
  • 80 ml ulja
  • 100 g čokolade, naseckane na kockice
  • 100 g oraha, naseckanih

Priprema:

1. Rernu zagrejte na 160 stepeni. Jabuke narendajte ili isecite na sitne kockice.

2. U posudi pomešajte brašno, so, prašak za pecivo, šećer, cimet i kakao.

3. U većoj posudi pomešajte usitnjene jabuke, razmućena jaja i ulje. Umešajte brašno s dodacima pa dodajte nasečenu čokoladu i orahe. Mešajte tek toliko da se sastojci povežu.

4. Ulijte u podmazan i pobrašnjen kalup za tortu prečnika 26 cm. Pecite 60 do 70 minuta. Ostavite da se malo ohladi pa ako želite, pa dekorišite po želji.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako napraviti domaći mocarela sir!?

SIMFONIJA UKUSA I MIRISA: Limun kolač po receptu Steve Karapandže

KAO IZ MEKDONALDSA, SAMO ZDRAVIJE: Napravite hrskave pileće kuglice

 

 

 

]]>
Thu, 11 Jul 2019 14:48:13 +0200 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/322793/najjednostavniji-recept-cokoladni-kolac-sa-jabukama.html
FALAFEL: Recept za najzdraviju "brzu hranu" koju ćete voleti više od hamburgera! http://www.pressonline.rs/plus/recepti/322674/falafel-recept-za-najzdraviju-brzu-hranu-koju-cete-voleti-vise-od-hamburgera.html Falafel je najpopularnije izraelsko jelo koje sadrži sveže povrće i ubraja se u grupu brze hrane. Bezmesne okruglice falafel kuglice čiji je glavni sastojak leblebija izmislili su egipatski beduini, a s vremenom su postale rasprostranjene širom sveta. Lako se priprema i lagodno može da zameni glavni obrok, jer obiluje povrćem i služi se u lepinju ili tortilju i salatu po želji. ]]> Sastojci: 

  • 350 grama skuvane leblebije
  • 5 češnjeva belog luka
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 4 kašike brašna
  • 1 glavica crvenog luka
  • 1 kašika proprženih semenki susama
  • naseckani listovi svežeg peršuna i korijandera
  • 250 ml sojine pavlake
  • 1 kašičica slatke mlevene paprike
  •  ulje, so i biber 

Priprema: 

1. Leblebije ocedite i stavite u činiju zajedno s belim lukom, crvenim lukom, začinima i praškom za pecivo, pa štapnim mikserom izmiksajte dok ne dobijete glatku masu.

2. Po potrebi dodajte par kapi tople vode kako bi smesa bila vlažna i pogodnija za oblikovanje.

3. U glatku smesu dodajte ostatak sastojaka, pa sve dobro izmešajte, prekrijte i ostavite da odstoji pola sata. Nakon toga od smese oblikujte male kuglice. Dobro zagrejte u lje u dubokom loncu i pržite kuglice do tamno smeđe boje.

4. Stavite ih na masni papir kako bi upio višak masnoće i poslužite uz lepinju ili tortilju i salatu.

PROČITAJTE JOŠ:

Ovo su najjeftinije namirnice koje će povratiti i sačuvati vaše zdravlje!

Najukusnija letnja poslastica: Sladoled sa keksom

Kako da napravite domaći puter?

 

 

]]>
Wed, 10 Jul 2019 15:17:39 +0200 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/322674/falafel-recept-za-najzdraviju-brzu-hranu-koju-cete-voleti-vise-od-hamburgera.html
Ukusno iznenađenje: Pica sa punjenom koricom http://www.pressonline.rs/plus/recepti/360695/ukusno-iznenadjenje-pica-sa-punjenom-koricom.html U hrskavoj korici ove pice čeka vas ukusno iznenađenje. ]]> Foto:superzena.b92.net

Sastojci:

Za testo:

  • 250 ml mlake vode
  • 1 supena kašika šećera
  • 7 g suvog kvasca
  • 400-450 g brašna
  • 2 supene kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica soli
  • 300 g sitnog sira
  • za paradajz sos:
  • 1 čen belog luka
  • 1 konzerva 400 g paradajza pelata
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica sušenog bosiljka
  • 1 kašičica sušenog origana



Za nadev:

  • mocarela
  • kulen
  • kapari

Priprema: 

1. Da napravite testo, u činiji pomešajte vodu, šećer i kvasac i ostavite na toplom da zapeni, oko 10 minuta. Dodajte polovinu količine brašna, promešajte viljuškom, pokrijte providnom folijom i ostavite nekoliko sati na toplom. Dodajte maslinovo ulje, so i postepeno ostatak brašna, pa umesite meko i elastično testo. Prebacite ga u čistu činiju, premažite sa malo maslinovog ulja i pokrijte providnom folijom i ostavite na toplom da raste preko noći. Sutradan kratko premesite testo na brašnom posutoj radnoj površini, isecite ga na dva jednaka dela, oblikujte u lopte, prebacite u posudu podmazanu maslinovim uljem i ostavite u frižideru do korišćenja. 

2. Da napravite paradajz sos, u šerpici, na malo maslinovog ulja pržite blago pritisnuti beli luk, dok ne zamiriše, pa dodajte paradajz, šećer, malo soli, bosiljak, origano i pola šolje tople vode. Kuvajte na laganoj vatri oko 15 minuta, dok se sos ne zgusne, pa začinite solju i biberom po svom ukusu i ostavite sa strane da se ohladi. 

3. Izvadite testo iz frižidera i uključite rernu da se greje na najjačoj temperaturi sa uključenim fenom (kod nas je to 275° C). Pospite pleh sa malo brašna ili ga obložite papirom za pečenje. Na plehu, rukama razvucite jednu loptu testa da bude jako tanko. Na 1 cm od ivice rasporedite u krug polovinu količine sira, prstom nakvašenim vodom premažite testo uz sir, pa preklopite testo preko sira i blago pritisnite prstima da se zalepi. Isto uradite i sa drugom polovinom testa. 

4. Na pripremljeno testo rasporedite sos, preko stavite nadev po svojoj želji (mi smo koristili mocarelu, kulen i kapare), poprskajte sa malo maslinovog ulja i pecite u rerni 10 minuta, ili dok korica testa ne porumeni, a sir se ne otopi. Izvadite iz rerne, servirajte sa malo čeri paradajza isečenog na polovine i sveže salate. 

]]>
Wed, 10 Jul 2019 15:16:57 +0200 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/360695/ukusno-iznenadjenje-pica-sa-punjenom-koricom.html
Musaka sa tikvicama http://www.pressonline.rs/plus/recepti/278966/musaka-sa-tikvicama-.html Grčka musaka, poslužena sa hladnim kiselim mlekom ili salatom od paradajiza, predstavlja idealan obrok u toplim, letnjim danima. ]]> Sastojci

· glavica luka

· 400 g paradajza

· 3 tikvice

· 250 g sira (najbolje feta-sira)

· 2 kašike ulja

· 750 g junećeg mlevenog mesa

· 2 kašike paradajz-pirea

· so, biber

· 2 jajeta

· 2 dl kisele pavlake

Priprema

Sitno iseckajte crni luk, a paradajz na debele kolutove. Tikvice krupno narendajte. Sir isecite na kockice ili ga narendajte.
Propržite luk na ulju, dodajte meso i dinstajte još malo, pa umešajte paradajz-pire, propržite i sve posolite i pobiberite po ukusu. Na kraju dodajte tikvice.

Pomešajte jaja s pavlakom i posolite. Podmazan pleh napunite mlevenim mesom, prelijte pavlakom i jajima, pa odozgo poređajte kolutove paradajza. Pospite sirom i pecite oko 40 minuta na 180 stepeni. Ukrasite s nekoliko listića začinskog bilja.

]]>
Mon, 8 Jul 2019 15:06:42 +0200 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/278966/musaka-sa-tikvicama-.html
Ni kolač, ni torta: Semifredo je najlepša ledena poslastica http://www.pressonline.rs/plus/recepti/377482/ni-kolac-ni-torta-semifredo-je-najlepsa-ledena-poslastica.html Semifredo - "poluledeno", baš kao što mu ime kaže je čarobna letnja poslastica koju je daleko lakše napraviti nego tortu ili sladoled. ]]> foto: stil.kurir.rs

SASTOJCI

  • 4 žumanceta
  • 6 kašika šećera
  • 200 g bele čokolade
  • 500 ml slatke pavlake
  • 150 g čokolade
  • 150 g plazma keksa
  • 1 kašika ekstrakta vanile

Priprema: Žumanca dobro umutiti sa šećerom, pa staviti na paru. U zagrejana jaja staviti izlomljenu belu čokoladu i mešati dok se čokolada ne istopi. Umutiti slatku pavlaku, dodati ekstrakt vanile i smesu sa jajima i belom čokoladom, pa sjediniti (mikserom).

Plazmu izlomiti i ostaviti 4 kašike sa strane. Podelite fil na 2 dela u jedan deo staviti plazmu, a u drugi rendanu čokoladu. Obložiti providnom folijom, pa prvo sipati drobljenu plazmu koju ste ostavili sa strane. Zatim stavljati fil sa čokoladom. A zatim i fil sa plazmom.

Pokriti providnom folijom i staviti u zamrzivač na 3-4 h. Kalup je pravougaoni - dubina je oko 8 cm dužina 30 cm, a širina 15 cm).

]]>
Mon, 8 Jul 2019 15:05:42 +0200 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/377482/ni-kolac-ni-torta-semifredo-je-najlepsa-ledena-poslastica.html
Rižoto sa pastrmkom http://www.pressonline.rs/plus/recepti/280723/rizoto-sa-pastrmkom-.html Trpezu obogatite ovim rižotom veoma jednostavnim za prirpremu. ]]> Foto:stvarukusa.rs

Sastojci:

1 glavica luka
350 g pirinča za rižoto
300 ml belog vina
600 ml ribljeg bujona
so, biber
500 g fileta losos pastrmke
2 kašike soka od limuna
2 kašike brašna
3 kašike lista žalfije
5 kašika ulja
1 šargarepa
šaka graška

Priprema:

1. Iseckati luk i prodinstati ga na malo ulja. Dodati pirinač i naseckanu šargarepu i grašak pa nastaviti sa dinstanjem.

Nalivati vino i bujon, malo po malo, uz mešanje, kuvati dok ne ispari, pa onda opet doliti tečnost i kuvati kako je opisano.

Kuvati dok se pirinač ne skuva i ne iskoristi sva tecnost (oko 30 minuta). Posoliti i pobiberiti.

2. Iseći ribu na komade, preliti je limunom, posoliti i pobiberiti. Posuti je brašnom.

Propržiti žalfiju na ulju, dodati ribu i pržiti je sa strane gde je koža, oko 3 minuta. Okrenuti ribu i pržiti još 2 minuta.

3. Sipati rižoto u podgrejane tanjire i posuti biberom. Servirati preko losos pastrmku i ukrasiti listovima žalfije (ili nekom drugom začinskom biljkom).

NAPOMENA: Riblji bujon možete da kupite, a možete i sami da napravite od delova koji staneu kada isfiletirate pastrmku.

]]>
Thu, 4 Jul 2019 14:57:11 +0200 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/280723/rizoto-sa-pastrmkom-.html
Šnicle sa susamom i bademima http://www.pressonline.rs/plus/recepti/360353/snicle-sa-susamom-i-bademima.html Ova slana poslastica priprema se kao i svaka druga, samo što dodatnu lepotu ovom jelu pružaju bademi i susam. ]]> Foto:wannabemagazine.com

Ova slana poslastica priprema se kao i svaka druga, samo što dodatnu lepotu ovom jelu pružaju bademi i susam. Takođe, ukoliko volite pikantniji ukus, možete po izboru dodati kari, soja sos ili ljuti sos od paradajza.

 

Sastojci za dve osobe:

- 4 svinjske šnicle

- dve kašike maslinovog ulja

- jedna glavica iseckanog crnog luka

- 10 gr krupno iseckanih badema

 - dve kašike susama

- jedna kocka za supu

- 1 dl pavlake

- so, biber, voda

- čaša belog vina (opciono)

Priprema:

U velikom tiganju propržite šnicle na maslinovom ulju, dodajte iseckani luk, bademe, susam, kocku za supu i začine. Zatim, sipajte vodu, a kada ste proverili da se meso nije u potpunosti ispržilo, postepeno dodajte pavlaku. Ukoliko želite da poboljšate ukus, na kraju, šnicle prelijte belim vinom. Priprema jela ne traje više od sat vremena.


Proces przenja snicli Šnicle sa susamom i bademima

]]>
Thu, 4 Jul 2019 14:57:47 +0200 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/360353/snicle-sa-susamom-i-bademima.html
Ćufte u belom sosu http://www.pressonline.rs/plus/recepti/310452/cufte-u-belom-sosu.html Ćufte na nešto drugačiji način! Ukus će vas oduševiti. Prijatno! ]]> Foto:recepti.com

Sastojci:

Za ćufte:

- 500 g mlevenog mesa

- beli deo praziluka

- 2-3 čena belog luka

- polovina šoljice pirinča

- malo brašna

- jedno jaje

- so, biber, biljni začin

- prašak za pecivo

Za sos:

- kašika margarina

- dve kašike brašna

- 250 ml neutralne pavlake

Priprema: 

Usitniti beli deo praziluka i beli luk, pa dodati mesu. Prethodno vrlo kratko obariti pirinač, oko pet minuta. Redom stavljati ostale sastojke, jaje da poveže masu, brašna po potrebi, tek toliko da se formiraju ćufte. Začiniti po ukusu. Ostaviti da odstoje 30 minuta. Kuvati ćufte u posoljenoj vodi, oko desetak minuta. Vodu ne bacati jer će trebati za sos.

Sos napraviti tako da na komadiću margarina kratko propržimo brašno, tek da promeni boju, a zatim nalijemo neutralnu pavlaku, kao i vodu u kojoj su se kuvale ćufte, gustinu odredjujemo po želji. Začiniti po ukusu. Vratimo ćufte u sos i na tihoj vatri krčkamo još nekoliko minuta.

]]>
Tue, 2 Jul 2019 15:02:07 +0200 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/310452/cufte-u-belom-sosu.html
Torta od prženica: Najbolji slatki doručak na svetu http://www.pressonline.rs/plus/recepti/383782/torta-od-przenica-najbolji-slatki-dorucak-na-svetu.html Doručak je jedini obrok gde vam je dozvoljeno da unesete najviše kalorija. Počastite sebe, probajte ovu vrstu doručka. ]]> foto: stil.kurir.rs

Za većinu nas, omiljeni doručak iz detinjstva su prženice. Međutim postoji i modernija verzija prženica, a to je torta od prženica.

U tren oka pohovani hleb u kombinaciji sa krem sirom, voćem, orasima i ostalim namirnicama po izboru postaje najbolji slatki doručak na svetu.

Potrebno vam je: 1 hleb; 2 kašike maslaca; 5 kašika šećera; 5 jaja; 250 g krem sira; 2 kašike limunovog soka; bobičasto voće po potrebi, orašasti plodovi po potrebi, rastopljena čokolada po potrebi.

Priprema: Hleb isecite na tanke kriške. Pomešajte četiri jaja, mleko i dve kašike šećera. U drugoj posudi umutite krem sir, ostatak šećera, limunov sok i jedno jaje dok ne dobijete fil.

Hleb umočite u smesu od jaja i mleka pa ga posložite po dnu kalupa u kojem ćete peći slatki doručak.

Kada ste potrošili polovinu hleba, premažite ga filom od krem sira, a zatim preko složite ostatak hleba.

Na kraju sve pospite šećerom. Pecite na 180 stepeni oko 40 minuta.

Pre posluženja na slatku tortu od prženica stavite bobičasto voće i orašaste plodove, a možete i sve dodatno da ukrasite rastopljenom crnom čokoladom. Prijatno!

]]>
Tue, 2 Jul 2019 15:02:44 +0200 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/383782/torta-od-przenica-najbolji-slatki-dorucak-na-svetu.html
Špagete sa boranijom na kineski način http://www.pressonline.rs/plus/recepti/271276/spagete-sa-boranijom-na-kineski-nacin.html Evo jednog ukusnog i jednostavnog predloga za zdrav ručak ]]> Foto:stvarukusa.rs

Sastojci:

 špagete
 tikvice
 paprika
 boranija
 šampinjoni
 crni luk
 dve kašike karija
 velika kašika mlevenog kima
 3 kašike marinade (beli luk, peršun, mirođija, ulje)
 soja sos, so
 biber ili čili
 ulje i gustin

Priprema:

Sitno naseckati  crni luk i propržiti, zatim dodati so, veliku kašiku karija, soja sos i veliku kašiku mlevenog kima. Promešati sve i dodati krupnije ili sitnije seckane šampinjone, tikvice, papriku, 3 velike kašike marinade, još malo soja sosa, bibera ili čilija i još jednu kašiku karija. Kad se povrće blago izdinsta i ohladi, spojiti ga sa skuvanom i proceđenom boranijom i samleti u multipraktiku. U samlevenu smesu dodati gustin (ili zamena za gustin može biti brašno pomešano sa sojinim brašnom), da se napravi gusti krem. Kada se sos malo prohladi, pomešati ga sa špagetama.

]]>
Mon, 1 Jul 2019 14:56:40 +0200 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/271276/spagete-sa-boranijom-na-kineski-nacin.html
Vitaminski koktel http://www.pressonline.rs/plus/recepti/330884/vitaminski-koktel.html Ovaj smoothie idealan je za postizanje i održavanje vitke linije. ]]> Foto:stvarukusa.rs

Sastojci:

1.5 do 2 čaše veoma hladne, filtrirane vode

6 šolja iseckanog spanaća

5 šolja iseckane zelene salate

2 pruta celera

1 oljuštena i iseckana jabuka

1 oljuštena i iseckana kruška

1 banana

1 do 2 kafene kašičice soka od limuna

Opcioni sastojci:

Led

Pola šolje korijandera

Pola šolje peršuna

Priprema:

1. Oprati voće i povrće i oljuštiti ono koje ima koru. 

2. Sipati vodu i dodati opran spanać i salatu u blender. Uključiti ga na minimalnu brzinu i mutiti dok se ne dobije ujednačena masa. Postepeno povećavati brzinu i dodavati ostale sastojke. Bananu i limun dodati poslednje. 

]]>
Mon, 1 Jul 2019 14:56:10 +0200 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/330884/vitaminski-koktel.html
Musaka od paste, povrća i pršute http://www.pressonline.rs/plus/recepti/276483/musaka-od-paste-povrca-i-prsute-.html Pasta, slana hrskava pršuta i lagano povrće dobitna su kombinacija. ]]> Foto:stvarukusa.rs

Sastojci:

325 g spiralica
250 g brokolija
1 veca tikvica
100 g kukuruza
100 g pršute (ili šunke isečene na tanke listiće)
4 jajeta
50 g brašna
muskatni oraščić
80 g sira ribanca
vezica peršuna
so, biber

Priprema:

1. Testeninu skuvajte u dosta slane vode da bude al dente, isperite je i ocedite. Rernu zagrejte na 180° C.

Tikvicu narendajte, brokoli isitnite na cvetiće, a pršutu isecite na tračice.

Jaja razmutite s brašnom pa smesu začinite solju, biberom i muskatnim oraščićem.

2. Izmešajte testeninu, brokoli, tikvicu, kukuruz, pršutu i smesu od jaja i brašna, sve istresite u namašćenu vatrostalnu posudu i pecite 25-35 minuta.

3. Nakon 15 minuta pečenja pospite jelo sirom pa vratite u rernu. Listiće peršuna krupnije naseckajte, pospite po musaki i poslužite.

]]>
Thu, 27 Jun 2019 00:38:28 +0200 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/276483/musaka-od-paste-povrca-i-prsute-.html
Recept za cezar salatu koji morate da probate http://www.pressonline.rs/plus/recepti/379212/recept-za-cezar-salatu-koji-morate-da-probate.html Za pripremanje Cezar salate, potrebni su vam: belo pileće meso, med, maslinovo ulje, crni luk, parmezan... ]]> foto: superzena.b92.net

Cezar salata / 4 osobe 

Potrebno je: 2 bela pileća mesa (ukupno oko 300 g), 2 kašike meda, 4-5 kašika + 100 ml maslinovog ulja, kašičica mlavene aleve paprike, 2 čena belog luka, 4 kriške belog hleba, 2 jaja, 6 inćuna, glavica crnog luka, 50 g parmezana u komadu, kašičica senfa, kašika soka od limuna, velika glavica zelene salate, so, biber i „Vuster“ sos po ukusu. 

1 - Pileće medo operite i prosušite. Izmešajte kašiku ulja i meda, dodajte prstohvat bibera, kašičicu aleve paprike, premažite filete četkom ili dobro utrljajte rukama, posudu poklopite i ostavite u frižideru 60 minuta. 

2 - Na zagrejanom ulju u tiganju ispržite kockice hleba, umešajte usitnjen beli luk, još kratko pržite i premestite na kuhinjski papir. Tiganj obrišite salvetom, zagrejte kašiku ulja i ispržite meso sa svih strana, posolite i ohladite. 

3 - Jaja skuvajte dva minuta da bi žumanca ostala rovita. Inćune isperite, osušite i sitno iseckajte. U posudi umutite kašiku meda, sok od limuna, senf, žumanca i 100 ml ulja, dodajte kockice crnog luka i inćuna, posolite i pobiberite. 

- Salatu očistite, operite, isecite na šire trake, stavite na tanjir, pospite pečenim kockicama hleba, krupno rendanim parmezanom, i prelijte sosom. Meso izrežite na kriške, stavite na salatu, začinite „Vuster“ sosom i servirajte odmah.

]]>
Thu, 27 Jun 2019 00:39:14 +0200 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/379212/recept-za-cezar-salatu-koji-morate-da-probate.html
Hladna španska "Gazpaćo" supa http://www.pressonline.rs/plus/recepti/268104/hladna-spanska-gazpaco-supa.html Nudimo vam idealan recept za lagani obrok. ]]> Foto:ugostiteljstvo.com

Sastojci:

- 7-8 vrsta povrća (paprika, paradajz, tikvice, brokoli, sveži koren celera, crni luk…)
- začini (marinada, bosiljak, masline, kapar, so)
- nerafinisano ulje

Priprema:

Izblendati povrće u blenderu zajedno sa maslinama, bosiljkom, 2 kašike marinade, kaprom, solju, sa malo vode i malo ulja. Služiti hladno.

Varijacija:

U smesu koja se melje u blenderu se može dodati hleb prethodno nakvašen u vodi. Ne mora svo povrće biti izblendano u blender, nešto se može i iseckati, što može doprineti blagim varijacijama u izgledu i ukusu supe. Povrće se može usitniti i sa tučkom u većoj posudi, na tradicionalan način, pri čemu ne dolazi do stvaranja pene, kao što je to slučaj pri blendiranju.

]]>
Wed, 26 Jun 2019 02:32:01 +0200 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/268104/hladna-spanska-gazpaco-supa.html
Pita sa ukusom pice http://www.pressonline.rs/plus/recepti/308182/pita-sa-ukusom-pice.html Dopašće vam se ova neobična pita. Prijatno! ]]> Foto:novine.ca

Sastojci:

- 500 g tankih kora

- 2 dl ulja

- 2 dl kisele vode

- 200 g praške šunke (Ili neke druge po želji)

- 150 g belog sira

- 2 jajeta

- 1 pavlaka

- malo kečapa, origano

Priprema: Prve dve kore poprskajte uljem i kiselom vodom, a druge dve kore premažite pavlakom i filujte sitno seckanom šunkom. Treće dve kore premažite kečapom, pa preko toga pospite origano. Sledeće dve kore premažite sirom i jajima pomešanim kao za gibanicu. Ređajte tako naizmenično sve dok imate kora. 

Umotajte kore u rolnu, pa umotanu rolnu premažite uljem i stavite u prethodno zagrejanu rernu da se peče. Kada je izvadite, pitu možete posuti rendanim kačkavaljem. Isecite pitu na rolne i služite dok je topla.

]]>
Wed, 26 Jun 2019 02:30:36 +0200 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/308182/pita-sa-ukusom-pice.html
Njoke sa spanaćem http://www.pressonline.rs/plus/recepti/307968/njoke-sa-spanacem.html Spanać u kombinaciji sa testeninom i sa puno parmezana. Volećete ovaj recept. ]]> Foto:recepti.com

Sastojci:

- pakovanje njoka od 500 g

Za pesto sos od spanaća:

- 120 g spanaća

- 50 g badema ili oraha

- 5 sušenih paradajza

- 6 kašika maslinovog ulja

- so

Trebaće vam i sir po želji i parmezan.

Priprema: Ubaciti njoke u ključalu slanu vodu i kuvati dok ne izađu na površinu.

Pesto sos: Sve sastojke izblendirati. U vruće njoke umešati pesto sos. Dok je sve vruće dodati po želji ovčiji, koziji ili kravlji sir. A na kraju i parmezan.

Prijatno!

]]>
Tue, 25 Jun 2019 01:25:35 +0200 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/307968/njoke-sa-spanacem.html
FENOMENALNI SLATKI ILI SLANI ZALOGAJI: Prženi prstenčići od luka i jabuka! http://www.pressonline.rs/plus/recepti/318550/fenomenalni-slatki-ili-slani-zalogaji-przeni-prstencici-od-luka-i-jabuka.html Ovo su preukusni prženi kolutići u dve varijante - slatkoj i slanoj! Oduševite prijatelje i porodicu, i umesto kokica i čipsa uz dobar film ili utakmicu poslužite ove slasne zalogaje! Prijatno! ]]> Foto:B92.net

Sastojci:

- ulje za prženje

- jedno belance

- 250 ml piva

- 140 g brašna

- 3/4 kašičice soli

- velika glavica crnog luka

- 3 oljuštne i izdubljene jabuke

- šećer, cimet

Priprema:

1. U činiji izmiksati belance. Dodati pivo, brašno i so. Mešati dok smesa ne postane glatka i ujednačena.

2. Luk isecite na kolutove, deblje ili tanje - po vašem izboru.

Jabuke, koje ste prethodno oljuštili i izdubili sredinu, takođe isecite na kolutiće.

3. Umočite kolutove jabuke u testo, i spuštajte u duboko, zagrejano ulje. Pržite minut do dva (ne na najjačoj vatri), sve dok ne porumeni sa obe strane. Položite ih na papirnu salvetu da upije višak masnoće. Služite ih u staklenim činijama, i pospite cimetom i kristal šećerom.

4. Isti postupak ponovite i sa kolutovima luka. Umočite ih u smesu od piva i brašna, pa spuštajte u vrelo ulje. Pržite ih minut. Pospite ih solju. Služite uz tartar sos, urnebes salatu ili majonez po želji.

PROČITAJTE JOŠ:

TIRO SALATA: Neodoljivi grčki, ljuti namaz od sira

Predivni sladoled keksići!

Ne bacajte koru od pomorandže! Napravite super ukusni slatkiš od samo dva sastojka!

]]>
Tue, 25 Jun 2019 01:26:06 +0200 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/318550/fenomenalni-slatki-ili-slani-zalogaji-przeni-prstencici-od-luka-i-jabuka.html