Press Online :: Plus http://www.pressonline.rs/plus/rss.html Tv vodič, Zanimljivosti, Kofer, Press Green, Tehno,Intervju Press online, Automobili, Auto svet ... sr http://www.pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Plus http://www.pressonline.rs/plus/rss.html 71 gimanzija u Srbiji zainteresovana za uvođenje IT odeljenja http://www.pressonline.rs/plus/tehno/408487/71-gimanzija-u-srbiji-zainteresovana-za-uvodjenje-it-odeljenja.html Za uvođenje novih IT odeljenja do sada se zainteresovala 71 gimnazija u Srbiji, rekao je danas pomoćnik ministra prosvete za digitalizaciju u prosveti i nauci Saša Stojanović. ]]> Foto:Thinkstock

On navodi da će učenici osmog razreda moći da se prijave za IT odeljenja od 11. do 14.maja, dok će 3.juna polagati prijemni ispit iz matematike. 

''IT tehnologije zahtevaju poseban nivo razmišljanja učenika, pa će se na prijemnom traži viši nivo znanja iz matematike u odnosu na standardna odeljenja, biće zastupljeni zadaci iz srednjeg i naprednog nivoa'', rekao je danas Stojanović novinarima u osnovnoj školi ''Kralj Petar Prvi''. 

U toj, kao i u školama širom Srbije, danas je održan Info dan tokom kojeg su se učenici osmog razreda informisali o specijalizovanim IT odeljenjima u gimnazijama. 

Stojanović je naveo da postoji disbalans između ponude i potražnje za IT kadrovima u Srbiji zbog čega, kako kaže, Vlada Srbije i Ministarstvo prosvete uvode nova specijalizovana IT odeljenja. 

''Ministarstvo sprovodi obuke nastavnika za IT odeljenja i priprema stručnu literaturu koja će se koristiti u nastavi'', kazao je Stojanović i izrazio nadu da će biti popunjena sva odeljenja u gimnazijama koje su se prijavile za uvođenje IT odeljenja 

Direktor kompanije SAGA Nebojša Bjelotomić ukazao je na procene Evropske unije da Evropi trenutno nedostaje pola miliona IT stručnjaka i naveo da će i u Srbiji nakon sprovođenja digitalizacije biti velika potražnja za tim kadrovima. 

''Ako se uzme u obzir procena EU, uz zarade koje su mnogo veće nego kod nas, onda je Srbija u problemu jer će evropske zemlje moći da privuku naše kadrove'', kazao je Bjelotomić koji je prisustvovao Info danu u školi ''Kralj Petar Prvi'' 

On smatra da učenicima koji završavaju osnovnu školu treba omogućiti da se bave savremenim tehnologijama, ali i da ne treba da se opterećuju time da li će postati IT stručnjaci. 

''Ne moraju svi da budu programeri, ali s obzirom da će IT postati deo profesionalnih i ličnih života, dobro bi bilo da razumeju već sada kako to funkcioniše'', naveo je Bjelotomić. 

Nastavnica informatike u OŠ ''Kralj Petar Prvi'' Slavica Nikić kaže da su učenici osmog razreda veoma zainteresovani za upis u IT odeljenja, kao i da razumeju da zanimanja iz IT sektora predstavljaju budućnost. 

''Jedino ih pomalo plaši matematika, ali im govorim da to ne treba da im bude prepreka i da treba da rade kako bi upisali. Ako ovladaju tehnikama koje se izučavaju u gimnazijama i na fakultetima, biće spremni za budućnost'', navela je Nikić. 

Učenica osmog razreda škole ''Kralj Petar Prvi'' Teodora Vuković zainteresovana je da upiše IT odeljenje jer smatra da bi u školi stekla potrebna znanja iz savremenih IT nauka. 

''Posle srednje škole mogla bih da se bavim IT tehnologijama ili da upišem bilo šta drugo. Informatiku smo imali samo u sedmom razredu, ali se bavim time van škole i išla sam na nekoliko kurseva'', kaže Teodora. 

Spisak gimnazija u kojima će moći da se upiše IT odeljenja biće objavljen u konkursu za upis u srednje škole koji izlazi u maju.

]]>
Tue, 24 Apr 2018 17:33:22 +0200 Tehnologija http://www.pressonline.rs/plus/tehno/408487/71-gimanzija-u-srbiji-zainteresovana-za-uvodjenje-it-odeljenja.html
"Kanabis i metadon ne leče rak" http://www.pressonline.rs/plus/zin/408484/kanabis-i-metadon-ne-lece-rak.html Kanabis i metadon ne mogu da leče rak, imaju niz neželjenih dejstava, i nedostaju dokazi da zaista pomažu kod malignih oboljenja, izjavila je prof. dr Nadežda Basara na predavanju održanom u SANU u okviru ciklusa konferencija "Problemi javnog zdravlja u Srbiji". ]]> Foto:Thinkstock

Povodom rasprostranjenog mišljenja da kanabis i metadon mogu da budu delotvorni lekovi u terapiji karcinoma, Basara je za taj list rekla da je kanabis u Nemačkoj od 2017. godine registrovan kao rezervni lek za lečenje muke posle citostatske terapije. 

"Ako i pored primanja četiri leka, koja bi trebalo da otklone mučninu nakon citostatika, pacijent ima tegobe, a to je svega 12 odsto njih, onda je opravdano koristiti kanabis. On mora da se izda na recept, ne može se uzimati svojevoljno i ima opravdanost samo u ovom slučaju, kao i kod spazmi, odnosno multiple skleroze", rekla je Basara, za koju Blic navodi da je jedan od naših najvećih stručnjaka u oblasti matičnih ćelija i lečenja malignih oboljenja. 

Prema njenim rečima, kanabis i kanabioidi su dostupni u medicini u obliku cigareta, mogu se koristiti i inhaliranjem ili oralno, ali samo za uzak krug indikcija. 

"Obavljen je veliki broj studija koje to potvrđuju. Samo u toj grupi pacijenata se kanabis preporučuje kao dodatni lek, u sprečavanju muke i povraćanja. To je tako zbog mnogih neželjenih efekata, koje kanabis i kanabioidi imaju. Mogu se javiti psihičke promene kao što su vrtoglavica, umor, gubitak orijentacije, pamćenja i koncentracije, promena raspoloženja i retko pamtljiv strah", upozorila je ona. 

Kao najčešće fizičke promene navela je suvoću usta, oscilaciju u pritisku, crvenilo. 

"Zabluda je velika ako se tvrdi da kanabis može da se koristi za lečenje karcinoma, jer to nije tačno", naglasila je Basara. 

Tvrdi i da je veći procenat smrtnosti kod pacijenata koji su koristili metadon, nego kod onih koji su primali morfijum. 

"Metadon bi možda mogao da poboljša, ali i da pogorša antitumorsku terapiju, ali bi mogao da bude i potpuno neefikasan. On ima neželjene efekte, od najblažih, do životnih opasnih, i u ovom trenutku ga ne preporučujem kao dopunsku terapiju, kao lek kod lečenja karcinoma", navela je Basara. 

Smatra da metadon nema nikakve šanse da bude registrovan kao lek za kacrinom i podseća da samo 6,7 odsto lekova, koji zaista pokažu antitumorski efekat in vitro, bude registrovano. 

Basara navodi da se lečenje matičnim ćelijama pokazalo kao jedan od najuspešnijih oblika terapije za najteže bolesti, odnosno da je čak 90 odsto onih koji su izlečeni od malignih i hematoonkoloških bolesti.

]]>
Tue, 24 Apr 2018 16:22:23 +0200 Zdravlje http://www.pressonline.rs/plus/zin/408484/kanabis-i-metadon-ne-lece-rak.html
Evo zbog čega više volimo žene sa oblinama http://www.pressonline.rs/plus/ona_i_on/366400/evo-zbog-cega-vise-volimo-zene-sa-oblinama.html Nedavno sprovedena istraživanja pokazala su da muškarci više vole žene sa oblinama. Među ispitivanim osobama jačeg pola skeniran je muški mozak dok posmatra žene s oblinama i žene bez oblina, a veći broj se odlučio za drugu grupu. ]]> Foto:B92.net

Iz ovih 6 razloga muškarci se lože na punije ženske: 

1. Veće grudi – Veće grudi su jedan od faktora zašto muškarci prvo primećuju žene s oblinama u poređenju s ženama bez oblina. Poznato je da im lepe grudi najviše privlače pažnju. 

2. Mekoća tela – Mršavije žene imaju manje masti, pa tako i tvrđe telo. Muškarci prirodno vole uživati u maženju sa svojim mekšim i nežnijim polovinama. Devojke s oblinama jednostavno čine seks zanimljivijim, a i ugodnijim za muškarce. 

3. Nema modrica – Kada ste s devojkom koja ima obline, sigurno je da nećete dobiti modrice nakon seksa. 

4. Mršave devojke izgledaju starije – Devojke koje imaju obline na pravim mestima izgledaju puno mlađe, koža im izgleda zdravije, a i bore su manje vidljive. 

5. Obline su znak plodnosti – Obline su znak plodnosti žene, što je, kako tvrde istraživači, atraktivno muškarcima koji traže partnerike. Vekovima je plodnost povezana s većim grudim i širim bokovima, pa takva slika žene podsvesno privlači muškarce. 

6. Devojke s oblinama manje su muškobanjaste i ne izgledaju kao devojčice – Većina muškaraca tražiće ženu koja nosi “prosečan” konfekcijski broj, a samo 10 odsto će reći da su im savršene žene koje mogu ući u male haljine. Iako su časopisi puni mršavica, muškarce u svakodnevnom životi ipak više privlače zaobljene devojke. Naime, neki muškarci smatraju da su mršave, ravne devojke slične momcima, dok obline ženama daju majčinski izgled.

]]>
Tue, 24 Apr 2018 15:34:36 +0200 Ona i On http://www.pressonline.rs/plus/ona_i_on/366400/evo-zbog-cega-vise-volimo-zene-sa-oblinama.html
Koktel Margarita http://www.pressonline.rs/plus/recepti/363228/koktel-margarita.html Žene obožavaju Margarita koktel! Još nije ustanovljeno zašto je to tako, nećemo ni da filozofiramo o tome samo ćemo vas naučiti kako da ga napravite. ]]> Foto:zenskikutak.rs

SASTOJCI:

Tekila

Triple seca (Sok od kore pomorandže)

Sok od jedne limete

Led

Koktel Margarita jedan je od najomiljenijih koktela za žene. Oštar i ukusan, ovaj koktel je najpoznatiji koktel na bazi tekile.

Pomešajte sve sastojke i uživajte.

Pravila koja morate znati kada pravite ovaj koktel su:

- namočite rub čaše u limunov sok i tada obložite rubove sa solju

- pomiješajte sve sastojke sa ledom, utočite u prethodno pripremljenu čašu i servirajte!

]]>
Tue, 24 Apr 2018 15:35:26 +0200 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/363228/koktel-margarita.html
Zbog čega muškarci najviše pate tokom seksa http://www.pressonline.rs/plus/ona_i_on/366337/zbog-cega-muskarci-najvise-pate-tokom-seksa.html Ako ste se nekada bavile “istraživačkim radom”, niste usamljeni primer, jer sve žene ponekad sumnjaju u vernost partnera… ]]> Foto:B92.net

Kada je seks u pitanju, nisu samo žene te koje pate i žele neke stvari, a mukarci to ne ispunjavaju. I muškarci pate i žele nešto, a mi žene im to ne pružamo. U nastavku članka pročitajte o čemu se radi i pokušajte da učinite sve da vaš muškarac bude srećan i zadovoljan. 

Muškarci vole žensko telo, ali ne samo da ga gledaju, već i da ga dodiruju. Prema tome, opustite se, skinite goli, odvucite ga pod tuš i priuštite mu to zadovoljstvo da vas dodiruje po telu gde god stigne i želi. 

Oni uživaju u oralnom seksu i više nego što mi to mislimo, pa se potrudite nekada da ga iznenadite. Pružite mu oralni seks u neko vreme kada ga inače ne očekuje i on će biti prezadovoljan. 

Njih uzbuđuje kada žena uzdiše tokom seksa, prema tome, nemojte ćutati. Takođe, vole da vide šta rade i da vide vas kako uživate. Zato, vodite ljubav u pozi u kojoj će imati pogled na vaše telo i na sam čin vođenja ljubavi. Nakon ovoga, sigurni smo da će vas obožavati.

]]>
Tue, 24 Apr 2018 15:33:40 +0200 Ona i On http://www.pressonline.rs/plus/ona_i_on/366337/zbog-cega-muskarci-najvise-pate-tokom-seksa.html
Novi kineski adut ima bateriju od 13.000 mAh i 4 kamere http://www.pressonline.rs/plus/tehno/408480/novi-kineski-adut-ima-bateriju-od-13000-mah-i-4-kamere.html Kineska kompanija Ulefone je svoj pametni telefon Power 5, koga odlikuje baterija rekordnog kapaciteta od 13.000 mAh, predstavila još u februaru u Barseloni tokom ovogodišnjeg MWC sajma. ]]> Foto:B92.net

Sada je taj uređaj postao zvaničan, a prve narudžbine primaće se već koliko od sutra - 24. aprila.

Osim pomenute baterije ogromnog kapaciteta, vredi spomenuti i mogućnost njenog brzog ali i bežičnog punjenja.

Od ostalih karakteristika, Ulefone Power 5 ima četiri ugrađene kamere. Sa zadnje strane nalazi se kombinacija Sony IMX230 senzora od 21 megapiksela i Sony senzora sa optičkom stabilizacijom slike od 5 megapiksela. Uređaj sa prednje strane ima kombinaciji još dva senzora od 13 i 5 megapiksela, prenosi Bug.

Telefon poseduje 6-inčni FHD+ ekran, MediaTekov Helio P23 čip, 6GB RAM-a i 64 GB interne memorije.

Senzor otisaka prsta nalazi sa sa strane (po uzoru na starije Sonyjeve uređaje), a postoji i mogućnost otključavanja uređaja prepoznavanjem lica.

Ulefone Power 5 pokreće operativni sistem Android 8.1 Oreo.

]]>
Tue, 24 Apr 2018 13:17:50 +0200 Tehnologija http://www.pressonline.rs/plus/tehno/408480/novi-kineski-adut-ima-bateriju-od-13000-mah-i-4-kamere.html
Sa 700 “konja” i zadnjim pogonom nema šale http://www.pressonline.rs/plus/automobili/408479/sa-700-konja-i-zadnjim-pogonom-nema-sale.html To je na svojoj koži osetio jedan 19-godišnjak koji je samo nekoliko sekundi nakon startovanja McLarena 720S uspeo da slupa ovaj moćni i skupoceni automobil. ]]> Foto:B92.net

Mladić je navodno želeo da isproba sestrin supersportski automobil sa isključenim sistemom elektronske kontrole stabilnosti, nakon čega se McLaren zaneo i udario u parkirani Audi R8:

Da nevolja bude veća, ispostavilo se da 19-godišnjak još nema vozačku dozvolu, pa je nakon udesa pobegao sa lica mesta. Kako se navodi, ubrzo se pojavila njegova sestra koja je pokušala da krivicu za sudar preuzme na sebe.

McLaren 720S za pogon koristi 4.0 twin-turbo V8, koji se nalazi iza sedišta vozila i koji šalje snagu na zadnje točkove automobila.

Motor isporučuje 720 ks i 770 Nm maksimalnog obrtnog momenta, zahvaljujući čemu auto od 0 do 100 km/h ubrzava za nešto manje od 3 sekunde. Pet sekundi kasnije, kazaljka je već na 200 km/h, dok je maksimalna brzina 341 km/h.

Kočenje je podjednako impresivno kao ubrzanje - za zaustavljanje od 200 do 0 km/h potrebno je svega 4,6 s ili 117 metara.

]]>
Tue, 24 Apr 2018 13:15:08 +0200 Automobili http://www.pressonline.rs/plus/automobili/408479/sa-700-konja-i-zadnjim-pogonom-nema-sale.html
Ljudi sa smeđim očima ulivaju poverenje http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/394889/ljudi-sa-smedjim-ocima-ulivaju-poverenje.html Ljudi sa smeđim očima imaju neobičnu moć koja im pomaže da osvoje poverenje drugih ljudi. Zahvaljujući toj osobini, oni ulivaju poverenje, a da toga uopšte nisu ni svesni. ]]> foto: b92.net

Zbog toga imaju bolju komunikaciju i motivišu ljude da im se otvore i otkriju svoje najveće tajne. Stručnjaci su zaključili da je to jedan od glavnih razloga zašto osobe koje imaju smeđe oči imaju veći krug prijatelja. 

Takođe se smatra kako smeđe oči ukazuju na povećanu energiju. Ljudi sa smeđim očima vole da u potpunosti uživaju u životu. Te navode potvrdili su čak i psiholozi, tvrdeći kako pacijenti sa smeđim očima imaju snažniju želju za življenjem života punim plućima. 

Sa druge strane, osobe sa smeđim očima osetljivije su od drugih ljudi. Zbog toga bolje shvataju osećaje drugih ljudi i lakše saosećaju sa njima. Stručnjaci su došli do zaključka da su osobe sa smeđim očima vrlo emotivne. 

Ako ste žena sa smeđim očima, ostavljate utisak osobe koja zna kako se voli i brine o svojim najmilijima. Ukratko, osobe sa smeđim očima zauzimaju važno mesto u životima drugih ljudi, donose im ljubav i pozitivnu energiju.

]]>
Tue, 24 Apr 2018 01:22:54 +0200 Zanimljivosti http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/394889/ljudi-sa-smedjim-ocima-ulivaju-poverenje.html
Zdrav seksualni život zavisi od dobre ishrane http://www.pressonline.rs/plus/zin/270366/zdrav-seksualni-zivot-zavisi-od-dobre-ishrane.html Dobra nervna funkcija, zdrav nivo hormona i nesmetan protok krvi su od velikog značaja za seksualni život. Da biste sve ove funkcije održali zdravima vaša ishrana treba da se bazira na mahunarkama, žitaricama i složenim ugljenohidratima sa dodatkom puno voća i povrća i samo malim dodatkom proteina. Ovakva ishrana vam obezbeđuje mnoštvo minerala i vitamina. ]]> Vitamin E

Mnogi stručnjaci veruju da zbog nedostatka ovog vitamina, koga ima u uljima, margarinu, koštunjavim plodovima, semenkama, zelenom povrću i pšeničnim klicama seksualni život može da ispašta.

Povećajte unos gvožđa

Hronični umor i depresija mogu loše da utiču na seksualni život. Oba ova stanja mogu biti povezana i sa manjkom fizičke aktivnosti, jer je dokazano da redovna vežba podiže nivo endorfina u krvi. U pojedinim slučajevima uzrok za hronični umor može biti anemija i manjak gvožđa u krvi. Hrana bogata gvožđem je meso riba, školjke, a jedan od bogatih izvora gvožđa je i sušeno voće.

Cink

Poznato je da cink povezan sa seksualnim funkcijama. Cink je preko potreban za proizvodnju spermatozoida. Možemo ga naći u mnogim proizvodima životinjskog porekla. Džigerica, morski plodovi, jaja, mleko, žitarice i posebno ostrige su bogate cinkom. Zato se i veruje da su baš one jedan od najboljih prirodnih afrodizijaka.

Alkohol i cigarate mogu veoma loše uticati na vaš seksualni život. Alkohol podstiče depresivna stanja, dok je pušenje neprijatelj vaših arterija što kao posledicu može imati erektilnu disfunkciju.

]]>
Tue, 24 Apr 2018 01:22:06 +0200 Zdravlje http://www.pressonline.rs/plus/zin/270366/zdrav-seksualni-zivot-zavisi-od-dobre-ishrane.html
Nova "pilula za muškarce" je veoma uspešna i ne ostavlja posledice http://www.pressonline.rs/plus/zin/408440/nova-pilula-za-muskarce-je-veoma-uspesna-i-ne-ostavlja-posledice.html Američki naučnici su uspešno testirali "mušku pilulu" koja ogrančava aktivnost semene tečnosti, bez izazivanja neželjenih posledica. ]]> Foto:Thinkstock

Lek pod nazivom "EP055" testiran je na makaki majmunima u Nacionalnom centru za istraživanje na primatima u Oregonu. 
"EP055" deluje na protein koji se nalazi na površini spermatozoida i tako mu ograničava pokretljivost. 

Lek ne utiče na hormonalni balans kod muškarca, za razliku od ranijih pilula za koncetrepciju namenjenih kako muškarcima tako i ženama. 

"Prosto rečeno, jedinjenje uklanja sposobnost spermatozoida da pliva. To mu u ogromnoj meri ograničava sposobnost da oplodi jajnu ćeliju.", rekao je vođa istraživanja Majkl O'Rend, prenosi britanski Independent

Svim makaki majmunima, na kojima je lek testiran, normalna plodnost vratila se 18 dana nakon ubrizgavanja leka. Lek nije imao nikakve dugoročne efekte ni na jednoj od tih životinja. 

Jedina postojeća opcija kontracepcije za muškarce su ili kondomi ili vasektomija (sterilizacija), ali se naučnici nadaju da će reverzibilini lakovi postati dostupni kroz desetak godina. 

"I pored toga što 'EP055' još uvek nije bio testiran na ljudima, naši podaci pokazuju da lek ima veliki potencijal da postane muško kotraceptivno sredstvo koje će moći da obezbedi reverziblnu, kratkoročnu farmakološku alternativu kondommima ili vasektomiji, naveli su naučnici u zaključku istraživnja.

]]>
Mon, 23 Apr 2018 19:17:43 +0200 Zdravlje http://www.pressonline.rs/plus/zin/408440/nova-pilula-za-muskarce-je-veoma-uspesna-i-ne-ostavlja-posledice.html
Labrador na kvarno uveo slepu vlasnicu u pet-šop / VIDEO http://www.pressonline.rs/plus/ZivotinjskoCarstvo/408428/labrador-na-kvarno-uveo-slepu-vlasnicu-u-pet-sop--video.html Vikendima Danijel koja je studentkinja odlazi kući u Nju Džersi, a pošto je slabovida ona sa sobom vodi svog psa vodiča Taija. ]]>

 

 

Prošlog vikenda Danijel je sa sestrom i tatom posetila tržni centar, a kako su se približavali prodavnici za ljubimce pas je suptilno počeo da je navodi u prodavnicu. 

Kako kažu, od početka Tai je oduvek bio nestašan, pa je prvi dan na upoznavanju sa Danijel skočio na tortu. Ipak, nikada joj nije odmogao niti je pogrešno navodio. 

“Radije bih imala ovako veselog i nestašnog psa, nego nekog dobricu“, rekla je za „BuzzFeed“ – “Nekada me vodi na mesta koja on voli. Odvešće me u Starbaks jer zna da volim njihovu kafu, ali će me odvesti i u pet-šop da mu kupim poslasticu“

]]>
Mon, 23 Apr 2018 17:03:35 +0200 Životinjsko Carstvo http://www.pressonline.rs/plus/ZivotinjskoCarstvo/408428/labrador-na-kvarno-uveo-slepu-vlasnicu-u-pet-sop--video.html
Jedan od najuspešnijih jutjubera u Srbiji: "Mnogi ne bi izdržali" http://www.pressonline.rs/plus/tehno/408426/jedan-od-najuspesnijih-jutjubera-u-srbiji-mnogi-ne-bi-izdrzali.html U Srbiji, nije lako uspeti, pogotovo ne samostalno, a tek ne na poljima koja predstavljaju rizik i inovaciju. Za uspeh je ponekad potrebno i rizikovati, pronaći pravi trenutak, pa imati i malo sreće, jer sreća prati one koji su spremni da rizikuju. ]]> Foto:Youtube

Sagovornik Play-a je rizikovao je na polju koje je sve samo ne sigurno, i danas predstavlja jednog od najuspešnijih ljudi u Srbiji na tom polju. Branša o kojoj je bilo reči jeste Youtube i kreator sadržaja na njemu, a osoba koju su ugostili bio je Vojislav "SupremeNexus" Perić, jedan od najvećih i najdugovečnijih srpskih Jutjubera. 


O tome kako je sve počelo, kako je to biti Jutjuber u Srbiji, ali i iskreno o sceni i detaljima iza scene, SupremeNexus govori u razgovoru sa Play!Zine urednikom, Nikolom Savićem. 

Možeš li reći nešto više o tome kako je krenula tvoja Youtube karijera, odnosno kako si postao jutjuber? 

"Pre svega sam bio strimer na Twitchu i kalio se dobrih pola godine. Onda mi je palo na pamet da od strim sesija, koje traju i po 4-5 sati, kreiram takozvane najbolje momente i to plasiram na Youtube kako bi dodatno zabavio publiku koja nije imala uvek vremena sve da isprati. Klipovi su vremenom postajali sve popularniji, a moj kanal sve više rastao i u međuvremenu sam gotovo i totalno prešao na ovaj format." 

Kada i kako si rešio da jutjuber postane tvoje glavno zanimanje? 

"Kada sam počeo sa tjubom bio sam student i sve je bilo samo dobro zezanje i izduvni ventil. Posle toga sam se zaposlio i radio dobre dve godine u struci, od 8 do 16h, ali nikada nisam prestao sa snimanjem klipova jer i dalje prema tome gajim ogromnu strast. Često mi je to bio i veliki problem, jer je količina uloženog vremena u sve bila ogromna, moglo bi se reći da sam često i nolajfovao samo da ne dozvolim da jedan dan ne izbacim nikakav klip. Kada sam krenuo od toga i da zarađujem i kada je Youtube kod nas krenuo baš da se razvija, shvatio sam da mi takav život pruža mnogo više sreće i slobode, te je nekako bilo i logičnije da se time bavim, čak i ako budem zarađivao manje." 

Koji trenutak smatraš odskočnom daskom u tvojoj karijeri i zašto misliš da je baš on važan? 

"Definitivno sam početak, kada sam odlučio da ne odustajem od ovoga i trenutak kada sam se ozbiljnije posvetio Clash Royalu, i moj kanal je tada bukvalno eksplodirao. Moja komuna je do tada bila skromna ali strastvena, a posle te eksplozije nekako mi je postalo jasno da mi je sadržaj stvarno dobar, samo nisam ciljao široku publiku. Zahvaljujući tome, danas sve gledam dosta opuštenije i znam da kada uložim vreme i trud u neki sadržaj, sigurno će se dobro primiti kod publike, jer se posle toliko godina baš kontamo." 

Kako si proslavio prvih 100 000 sabskrajbera? 

"Izgubio sam opkladu i kupio sam sestri telefon, jer sam mislio da ću tu cifru dostići tek za 3-4 godine, pa sam napravio lošu procenu. Nisam nekako ni stigao da slavim, jer sam bio van zemlje u tom trenutku, ali imam u glavi jednu ideju za proslavu koju na žalost ni dan danas nisam ostvario." 

Koji su najveći izazovi i poteškoće koje neko ko želi da se bavi kreiranjem sadržaja za Youtube treba da pređe i premosti? 

"Organizacija vremena i pregršt zanimljivih ideja. Ovo nije posao gde se probudiš, odradiš i ideš dalje. Moraš sve da smislis, budeš konstantan i dosledan sadržaju pre toga. Moraš da radis svakog dana i pored silnog pritiska koji na tebe stvara sama publika kao i Youtube. Takođe, tokom vremena moraš da unapređuješ svoj sadržaj i tražiš prilike da budeš što bolji, što je često jako zahtevno. Ovo verovatno nije isto za sve, ali ja se od početka trudim da svakoga dana objavim nešto zanimljivo i evo nekako i dalje uspevam". 

Može li i kako se živi od Jutjuba u Srbiji? 

"Srećom može, ali to stvarno nije toliko jednostavno niti laganica kao što ljudi koji to gledaju zamišljaju. Youtube je mesto koje se menja svakoga dana, i ukoliko se ne menjaš sa njim, nema te. Ne živi se kao u Holivudu, već je to bukvalno preživljavanje kao i u svakom drugom poslu. Fora je u tome što se ovim bavi stvarno onaj ko to i voli i mnogo je srećniji i zadovoljniji manjim stvarima, pa deluje da je to san snova. 

Verujem da mnogi ne bi izdržali ni mesec dana da se ovim bave, jer je psihički veoma naporno i zna da ostavi velike posledice na psihu i ponašanje čoveka. Živim svaki dan od danas do sutra i zahvalan sam na svakom satu koji mi protekne u ovome. Guraću dokle god ide, uvek ću se ovoga sećati sa osmehom." 

]]>
Mon, 23 Apr 2018 16:42:23 +0200 Tehnologija http://www.pressonline.rs/plus/tehno/408426/jedan-od-najuspesnijih-jutjubera-u-srbiji-mnogi-ne-bi-izdrzali.html
Kako da znate da ste rođeni jedno za drugo? http://www.pressonline.rs/plus/ona_i_on/270227/kako-da-znate-da-ste-rodjeni-jedno-za-drugo.html Postoje znakovi koji ukazuju da je vaš ljubavnim odnos na pravom putu i da ste rođeni jedno za drugo. ]]> Foto.b92.net

Predstavljamo vam deset znakova na snovu kojih možete utvrditi da ste jedno za drugo.

1. Njegov moto je - Ona je na prvom mestu.

2. On čisti stan sa vama

3. Dopadaju mu se vaše prijateljica

4. Nije vam zamerio što ste dođli kod njege nenajavljeno

5. Kada ste se upoznali nije gledao vašu zgodnu drugaricu za kojom uzdišu mnogi muškarci

6. Ne zove vas telefonom kada ste na zabavi sa drugaricama

7. Želite jedno drugo i bilo koja druga osoba ne dolazi u obzir

8. I on se smeje u situacijama koje i nisu baš smešne

9. Iako ste se posvađali za vikend, on vam daje kolače i predloge za filmove

10. On kaže da je super večera koju ste mu spremili, iako to nije baš istina

]]>
Mon, 23 Apr 2018 01:03:51 +0200 Ona i On http://www.pressonline.rs/plus/ona_i_on/270227/kako-da-znate-da-ste-rodjeni-jedno-za-drugo.html
Rolat sa bananama http://www.pressonline.rs/plus/recepti/270241/rolat-sa-bananama.html Nudimo vam recept za brzu i ukusnu poslasticu. ]]> Sastojci i priprema

Sastojci:

Kora

     - 6 jaja
     - 2 kašike vrele vode
     - 150 g šećera u prahu
     - 60 g brašna
     - 50 g mlevenih oraha
     - 1 vanilin šećer


Fil

     - 400 ml mleka
     - 1 puding od vanile
     - 200 g maslaca
     - 150 g šećera u prahu
     - 2-3 banane
     - 3-4 kašike čokoladnih mrvica


Priprema:

Penasto umutiti žumanca sa 75 g šećera u prahu zatim dodati 2 kaš. vrele vode i mutiti dok se masa ne zgusne i postane bleđa. Belanca umutiti u čvrst sneg, dodati preostali šećer i vanilin šećer. U umućena žumanca dodati lagano brašno sa mlevenim orasima i postepeno dodavati sneg od belanaca. Peći na 180 °C, 20 min. Ispečenu koru odmah izvaditi na nakvašenu krpu, posutu šećerom i zarolati u rolat. Za fil skuvati puding u 400 ml mleka i pustiti da se ohladi na sobnoj temperaturi. Omekšali maslac umutiti sa šećerom u prahu i postepeno sjediniti sa pudingom. U fil dodati čokoladne mrvce i dobro promešati, zatim ga ostaviti 30 min u frižideru. Odviti krpu sa korom i naneti fil. Oljuštiti banane, odstraniti im krajeve i složite jednu do druge na početku kore i zatim je lagano urolati i po želji ukrasiti.

]]>
Mon, 23 Apr 2018 01:04:45 +0200 Recepti http://www.pressonline.rs/plus/recepti/270241/rolat-sa-bananama.html
Osam šokantnih činjenica o muškarcima: I oni glume orgazme http://www.pressonline.rs/plus/ona_i_on/308731/osam-sokantnih-cinjenica-o-muskarcima-i-oni-glume-orgazme.html Muškarci i seks? To je tema o kojoj se uvek puno diskutuje, a posvećene su joj serije, knjige i filmovi. No, jedno je sigurno - stavovi i mišljenja su se bitno promenili i muškarci nipošto nisu predatori koji misle samo na svoje zadovoljstvo. ]]> “Uvek ističemo kako su muškarci i žene različiti, ali smatram da te razlike uopšte nisu velike”, napisao je Abraham Morgentaler u svojoj knjizi "Why Men Fake It: The Totally Unexpected Truth About Men and Sex".

Muškarci lažiraju orgazme

U jednom istraživanju, koje je zapravo bilo inspiracija za knjigu, Morgentaler je razgovarao sa muškarcem koji se žalio da stalno lažira orgazme. Njegov problem je trajao skoro ceo život, a kako mu je do trenutne devojke bilo veoma stalo, radije je glumio da doživljava orgazme. Morgentaler je nakon toga razgovarao sa drugim muškarcima i shvatio da postoji puno takvih slučajeva, a razlozi za glumu orgazma su raznoliki. Dodaje da se u seksu sa kondomom ne primećuje velika razlika, ali ako je seks bez zaštite, žena lako može da primeti.

Orgazam kod muškaraca ne uključuje uvek ejakulaciju

Ovo će možda začuditi i muškarce i žene, ali je istina. U nekim slučajevima muškarci mogu da dožive orgazam bez ejakulacije. Jedan od primera je kod muškaraca koji pate od dijabetesa, dakle iz zdravstvenih razloga. Drugi primer je takođe iz zdravstvenih razloga odnosno kod slučaja radikalne prostatektomije. Uostalom, ljudi koji praktikuju tantrički seks veruju da muškarac ne mora da ejakulirati da bi doživeo orgazam, piše Women's Health.

Lažiraju orgazme iz istih razloga kao i žene

Prema Morgentalerovim razgovorima sa muškarcima i analizama, većina njih koji glume da su doživeli orgazam učinili su to jer su jednostavno imali loš dan. Dakle, to je ujedno i najčešći razlog zašto žene glume orgazme, pa Morgentaler ističe da to savršeno dokazuje da muškarci i žene nisu toliko različiti. A zašto prećutkuju i lažu? Takođe iz istog razloga kao i žene – ne žele da povrede partnerku.

I mlađi muškarci imaju problema sa erekcijom

Mnogi muškarci imaju seksualne probleme bez obzira na godine. Obično se smatra da probleme sa erekcijom imaju muškarci iznad četrdesete, ali to nije tačno. Neka istraživanja su pokazala da problemi sa erekcijom pogađaju oko 20 odsto muškaraca bez obzira na godine.

Muškarci takođe mogu da budu neraspoloženi za seks

Još jedna čudna činjenica koja mnogima deluje kao nemoguća, ali tako je. Baš poput žena, i muškarci imaju stresne i loše dane kada im nije ni do čega, pa ni do seksa.

Češće su fokusirani na zadovoljstvo partnerke nego što mislite

Njihovo zadovoljstvo im nije na prvom mestu iako je to još jedna stvar koja se često ističe. Više istraživanja je potvrdilo da muškarci jako paze da zadovolje partnerku i njihovo zadovoljstvo će uvek da stave ispred svog, posebno ako im je stalo do partnerke i žele dugoročnu vezu sa njom. Jedna od analiza koja potvrđuje Morgentalerovu tvrdnju su terapije sa muškarcima koji su želeli čvršći penis, kako bi partnerki osigurali još veći užitak.

Neki muškarci su posebno osetljivi na izvedbu u krevetu

I opet potvrda koliko su muškarci i žene podjednako osetljivi na seksualni život. Morgentaler je imao pacijente čije seksualne disfunkcije proizlaze iz nekih loših iskustava u prošlosti, a da toga nisu bili svesni. Dolazili su i muškarci koji su se očajno osećali nakon što su shvatili da supruge glume orgazam i nije im bilo jasno zašto nisu rekle da nešto treba da se promeni. Muškarci su podjednako osećajni i lako mogu da izgube samopouzdanje, i više će ceniti ako im žena kaže kako da oboje budu zadovoljni seksualnim životom.

Libido

Žene su u današnja vremena jednake muškarcima u svemu, pa tako imaju podjednako jak libido. Konačno su dovoljno otvorene da se ne libe da kažu šta žele, kako se ugodnije osećaju i šta će ih najbolje zadovoljiti. Morgentaler ističe da je tako bilo oduvek, ali da je kultura življenja bila drugačija. Zbog svih promena muškarci su ponekad više zabrinuti da neće moći da zadovolje partnerku.

]]>
Mon, 23 Apr 2018 01:02:48 +0200 Ona i On http://www.pressonline.rs/plus/ona_i_on/308731/osam-sokantnih-cinjenica-o-muskarcima-i-oni-glume-orgazme.html
Kako je Tramp šokirao savetnike: "Da li si zaista za mir?" http://www.pressonline.rs/plus/tehno/408420/kako-je-tramp-sokirao-savetnike-da-li-si-zaista-za-mir.html Predsednik SAD Donald Tramp pitao je premijera Izraela Benjamina Netanijahua tokom telefonskog razgovora prošle godine da li mu je zaista stalo do mira. ]]> Foto:B92.net

To se navodi u izveštaju koji je sinoć objavio američki novinski veb-sajt Aksios (Axios).

U izveštaju se ne navodi kada se to tačno dogodilo, ali se dodaje da je više Trampovih savetnika bilo "šokirano" predsednikovim pitanjem.

Tramp je postavio to pitanje kada je saznao iz novinskih izveštaja da Netanijahu planira dodatnu izgradnju u jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali.

"Tramp je mislio da Bibi nepotrebno ljuti Palestince", napisao je Džonatan Svon koristeći nadimak Netanijahua, dodavši da "tokom dužeg razgovora koji je uglavnom bio prijateljski, on je otvoreno pitao da li ili ne Bibi istinski želi mir".

U izveštaju nije zabeleženo šta je Netanijahu odgovorio na Trampovo direktno pitanje.

Bela kuća nije porekla ovaj izveštaj već je objasnila da Tramp i Netanijahu imaju čvrst i pozitivan odnos.

Trampova predstavnica za štampu Sara Hakabi Sanderes je objasnila da Tramp ima "odlične odnose s više stranih lidera, ali to ne znači da ne može biti agresivan kada se radi o pregovorima o onome što je najbolje za Ameriku".

Otkako je na funkciji, Tramp je stalno izražavao nadu u postizanje "sporazuma veka" o miru između Izraela i Palestinca.

Međutim, od odluke da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela Palestinci odbijaju saradnju s njegovom administracijom, optužujući ga da je pristrasan u odnosu prema Izraelu i da u potpunosti prihvata pozicije Netanijahua.

Trampova administracija se javno distancirala od Netanijahua u jednom slučaju početkom ove godine kada je porekla njegove tvrdnje da je razgovarao o aneksiji naselja s američkom administracijom.

Osim toga, nije kritikovala Izrael za izgradnju u naseljima i dala mu je punu javnu podršku u svetlu najnovijih događaja na granici pojasa Gaze, konstatuju izraelski mediji.

Ipak, u januaru Tramp je na Tviteru napisao da bi Izrael "morao da plati više" za priznanje Jerusalima da Palestinci nisu odlučii da bojkotuju njegovu administraciju zbog te odluke.

Nije bilo jasno na šta je aludirao. Detalji mirovnog plana na kome njegova administracija već dugo radi nisu obelodanjeni.

U nedelju je najavljeno da će Trampova kćerka Ivanka i njegov zet Džared Kušner, koji su oboje njegovi savetnici, predstavljati, kako se očekuje, administraciju SAD na otvaranju američke ambasade u Jerusalimu u maju.

]]>
Mon, 23 Apr 2018 13:27:20 +0200 Tehnologija http://www.pressonline.rs/plus/tehno/408420/kako-je-tramp-sokirao-savetnike-da-li-si-zaista-za-mir.html
Volvo redefiniše luksuz: Limuzina sa zvezdanim nebom http://www.pressonline.rs/plus/automobili/408419/volvo-redefinise-luksuz-limuzina-sa-zvezdanim-nebom.html Volvo će na predstojećem sajmu automobila u Pekingu predstaviti specijalnu verziju modela S90 sa superluskuznim zadnjim sedištem i jedinstvenim doživljajem putovanja. ]]> Foto:B92.net

Model S90 spada u sam vrh ponude Volvo automobila, a za one koji žele da uživaju u dodatnom komforu, proizvođač je pre par godina predstavio ekskluzivnu varijantu Excellence sa 3 sedišta.

Volvo S90 Excellence je koncipiran tako da pruži sve pogodnosti onome ko se vozi na zadnjem desnom sedištu automobila.

Kako bi se okruženje podredilo jednom putniku, na mestu suvozačevog sedišta nalazi se multifunkcionalna konzola, koja između ostalog sadrži veliki sklopivi ekran. Displej se po potrebi izvlači a osim u zabavne, multimedijalne svrhe može da posluži i kao kompjuterski monitor pa se tokom vožnje kabina pretvara u radni kancelarijski prostor.

Za potrebe osveženja tu je mali hladnjak koji se nalazi u centralnom delu naslona zadnje klupe, a funkcijama klime i grejanja sedišta upravlja se pomoću posebnog "touchscreen" uređaja koji se izvlači iz središnjih naslona za ruke.

Volvo će na predstojećem auto-salonu u Pekingu izložiti unapređenu verziju S90 Excellence, sa funkcijama i sadržajima koji dodatno doprinose uživanju u vožnji na zadnjem sedištu.

Novi koncept, sa oznakom S90 Ambience, ima mali uređaj koji projektuje na "nebo" automobila različite vizuelne teme, poput motiva skandinavske šume, polarne svetlosti, kišnih kapi i drugih, čime se stvara opuštajući ambijent u putničkoj kabini.

Ovaj vizuelni prikaz upotpunjen je odgovarajućim zvučnim efektima koje emituje premijum audio sistem marke Bowers and Wilkins, a teme se biraju putem aplikacija na smartfon uređaju.

Audio sistem, pored uobičajenih zvučnika, ima i dodatne male zvučnike u naslonima za glavu.

Ambience paket sadrži i specijalni dodatak u centralnoj konzoli koji ispušta opuštajuće mirise, u skladu sa izborom odgovarajuće vizuelne teme.

Iako je Volvo S90 Ambience za sada zamišljen kao koncept, proizvođač namerava da ga u budućnosti ponudi kupcima, pre svega na kineskom tržištu.

Kina postaje sve važnije tržište za Volvo (koji je i sam u vlasništvu kineske kompanije Geely) s obzirom da je 2017. po prvi put prodao preko 100.000 automobila u najmnogoljudnijoj zemlji sveta. Takođe, Kina je pojedinačno najveće tržište za Volvo, kao i za limuzinu S90.

.

.

.

]]>
Mon, 23 Apr 2018 13:23:44 +0200 Automobili http://www.pressonline.rs/plus/automobili/408419/volvo-redefinise-luksuz-limuzina-sa-zvezdanim-nebom.html
Neverovatno: Kako izgleda hamburger posle 14 godina? http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/270213/neverovatno-kako-izgleda-hamburger-posle-14-godina.html Da li moežete da pretpostavite kako danas izgleda hamburger koji je kupljen u Mekdonaldsu davne 1999. godine? ]]> Foto.blic

Ukoliko vam je potreban još jedan razlog da ne kupujete brzu hranu, ova fotografija će vam sigurno dati. Stanovnik američke države Juta, Dejvid Vipl je 1999. godine kupio hamburger u Mekdonaldsu.

Dejvid je želeo da prijateljima pokaže kako će hamburger izgledati posle mesec dana. Međutim, potpuno je zaboravio na svoj eksperiment, i posle dve godine ga je pronašao. Kada je ugledao da je i dalje zadržao svoj oblik, odlučio je da nastavi sa svojim testom.

Čak ni posle 14 godina, na obroku se nije pojavila buđ, gljivice, niti je promenio svoj oblik. Zanimljivo je i to da je jedino krastavac nestao.

Dejvid je pokazao svojim unucima kako izgleda brza hrana posle toliko godina, kako bi ih motivisao da se hrane zdravije.

Izvor: Pressonline

]]>
Mon, 23 Apr 2018 01:00:58 +0200 Zanimljivosti http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/270213/neverovatno-kako-izgleda-hamburger-posle-14-godina.html
OTKRIVENA TAJNA: Spustite povišen krvni pritisak za samo pet minuta http://www.pressonline.rs/plus/zin/312967/otkrivena-tajna-spustite-povisen-krvni-pritisak-za-samo-pet-minuta.html Lekar moskovskog Fudbalskog kluba „Spartak“, Lu Hunsen, otkriva tajnu kineske medicine. ]]> Foto:Uspešna žena

Povišen krvni pritisak je bolest modernog doba, a povezan je sa povećanim stresom, manjkom sna, gojaznošću, slanom hranom, pušenjem i pojačanim konzumiranjem alkohola. Kod svakog čoveka postoje trenuci kada ima povišen krvni pritisak. Pod dejstvom stresa ili prekomerne fizičke aktivnosti, mišići se naprežu, a  krvni sudovi se sužavaju, te pritisak raste Šta treba uraditi da se pritisak vrati u normalu. Jasno je da treba opustiti mišiće. Kako?

Lekar moskovskog Fudbalskog kluba „Spartak“, Lu Hunsen, otkriva tajnu kineske medicine.

Tačka br.1

Ovo čak nije ni tačka, već linija. Ona prolazi iza ušne resice do sredine ključne kosti. Ovu liniju ne treba ni pritiskati, ni masirati, već veoma polako maziti  gotovo neprimetnim pokretom ruke od gore na dole, jedva dodirujući vrhovima prstiju. Ponovite 10 puta sa jedne strane, pa preći na drugu, isto 10 puta.

 

 Tačka br.2

Ova tačka se nalazi na delu lica na nivou ušne resice na udaljenosti pola cantimetra od uveta u pravcu prema nosu.

Ovu  tačke treba masirati vrhovima prstiju po 1 minut sa obe strane lica, naizmenično. Pritiskati jako, ali nikako do  bola. Nije bitno, u smeru kazaljke sata ili ne. Važno je  da imate osećaj pritiska na određenu tačku.

Posle ovog jednostavnog tretmana krvni pritisak će se vratiti u normalu.

Kako kaže Lu Hunsen, ono što je  bitno je  – pravilan protok krvi!

Kineska medicina smatra da je najvažnija stvar – pravilan protok krvi do mišića i tkiva. Ako negde u organizmu nastaje stagnacija krvi, onda  na tom mestu počinje razvoj bolesti. I obrnuto – ako se obezbedi odgovarajući protok krvi, organizam će biti u stanju da brzo izleči bolest. Zato masaža ključnih tačaka pomaže ozdravljenju.

]]>
Mon, 23 Apr 2018 00:59:05 +0200 Zdravlje http://www.pressonline.rs/plus/zin/312967/otkrivena-tajna-spustite-povisen-krvni-pritisak-za-samo-pet-minuta.html
Novi iPhone stiže uskoro? http://www.pressonline.rs/plus/tehno/408388/novi-iphone-stize-uskoro.html Barem za one koji su navikli na cenu iPhone X, ali svakako možemo reći da bi mnogi od nas bili zadovoljni. Poznati „prorok“ pogledao je u budućnost i preneo nam detalje o iPhone-u od 6.1”. ]]> Foto:Getty

Ukratko: gotovo se svi pouzdani izvori slažu oko toga da će ove jeseni biti lansirana tri nova modela iPhone-a. Naslednik iPhone-a X veličine 5.8” sa OLED displejom, Face ID i ekranom bez okvira, veći brat, “iPhone X Plus” veličine 6.5” sa istim mogućnostima i konačno, uređaj veličine 6.1” sa LCD ekranom, Face ID i ekranom bez okvira – po povoljnijoj ceni. 

Prva dva modela verovatno ne donose neka veća iznenađenja, mogli bi biti isti kao što je trenutno iPhone X, samo malo pametniji, snažniji, i u slučaju “Plus” modela – nešto veći. Međutim, 6.1” model bi mogao biti veoma zanimljiv, pošto je on sada tajnovit. Ming-Chi Kuo čak i sada radi na rešavanju ovog slučaja. 

Prethodno je objavio nekoliko nagađanja i procena u vezi sa tim uređajem, ali sada donosi nešto više detalja. Prema njegovim informacijama, početna cena modela od 6.1” bi mogla biti oko 550 dolara. To je puno manje od početne cene iPhone 8 – 700 dolara, a ne može se ni uporediti sa cenom iPhone-a X – koja je 1 000 dolara. Već dugo vremena iPhone uređaji nisu imali takvu cenu. 

I to nije sve. Kuo je takođe dodao kako bi ova povoljnija verzija mogla imati i Dual SIM podršku. Mnogi korisnici su zahtevali ovu funkciju, uglavnom u Kini, gde je sasvim uobičajena pojava imati nekoliko telefonskih brojeva. Ova opcija bi mogla biti ključ za širenje na azijskom tržištu. S tehnološke strane, nekakva vrsta eSIM rešenja bi bila najelegantnija, ali Kuo tvrdi da će se Apple držati standardnog rešenja, što će dovesti Jony Ive-a do ludila. 

Gurman je takođe imao nekoliko reči o ovoj temi: 

Apple nije doneo konačnu odluku o uključivanju te mogućnosti i mogli bi pričekati E-SIM tehnologiju, koja će povezivati telefone sa više mreža, bez potrebe za karticom koju možete menjati. Apple je hteo da počnu sa korišćenjem E-SIM tehnologije, ali neki provajderi nisu oduševljeni tom idejom, a Apple-u je potrebna njihova podrška. Dual SIM mogućnost bi pružala kompromis. 

I poslednje, ali ne i najmanje važno, Kuo je procenio količine prodaje. Izračunao je da bi između Q3 2018 i Q3 2019, broj prodanih uređaja mogao biti između 100 i 120 miliona, piše "iMagazin". 

]]>
Fri, 20 Apr 2018 22:11:18 +0200 Tehnologija http://www.pressonline.rs/plus/tehno/408388/novi-iphone-stize-uskoro.html