Press Online :: Tehnologija http://www.pressonline.rs/plus/tehno/rss.html sr http://www.pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Tehnologija http://www.pressonline.rs/plus/tehno/rss.html Samsung na preklop [podcast] http://www.pressonline.rs/plus/tehno/417706/samsung-na-preklop-podcast.html Samsung nam je ovog puta dao i više nego dovoljno materijala da je "vanredno izdanje" bilo neizbežno. Ipak se jednom slavi prva decenija. ]]> Foto:B92

Tri redovna, od kojih jedan poptuno nov, jedan nešto tradicionalniji, ali ipak drugačiji i jedan toliko nov da odavno nije bilo sprave koju je više ljudi jednoglasno htelo da proba, telefonski su epilog otpakivanja novih Galaxyja za prvo polugodište 2019.

Novi jeftiniji flagship dobio je "e" u imenu, a uz standardne S10 i S10+ stigao je i S10 5G sa većim ekranom, baterijom i podrškom za 5G, tamo gde ga ima. Zvezda večeri svakako bio je Galaxy Fold, konačno lice, ili tačnije lica novog Samsunga na preklop.

Kako sve to na prvi pogled izgleda, šta znači i kako je prošao deseti rođendan Samsungove galaksije poslušajte u minutima koji slede. Hvala na slušanju!

]]>
Fri, 22 Feb 2019 14:44:05 +0100 Tehnologija http://www.pressonline.rs/plus/tehno/417706/samsung-na-preklop-podcast.html
WhatsApp uskoro briše podatke korisnika, obezbedite čuvanje na vreme http://www.pressonline.rs/plus/tehno/413737/whatsapp-uskoro-brise-podatke-korisnika-obezbedite-cuvanje-na-vreme.html WhatsApp će mnogima uskoro da zakomplikuje život. Naime, poznata aplikacija za čet se sprema za veliku promenu koja bi mnogima mogla da upropasti dan. ]]> Foto:B92

Brojni korisnici WhatsAppa dobili su upozorenje u vezi sa predstojećim promenama.

Od 12. novembra, korisnici će morati da apdejtuju svoje backup-e, kojima mnogi nisu pristupili godinama, ili će sav sadržaj biti obrisan.

WhatsApp tvrdi da će novi sistemski obrisati sve četove, slike i video fajlove koje su korisnici ikada dobili, ili poslali.

Na svu sreću, WhatsApp je napravio dogovor sa Googleom koji bi trebalo da ublaži udarac, jer WhatsApp bekapi neće ulaziti u ukupan skor Google Drivea.

Sa druge strane, postoje i određene loše vesti.

Sve što bekapujete neće imati isti nivo enkripcije kao što to imaju poruke koje šaljete putem ove aplikacije.

To ne znači da podaci neće biti bezbedni, samo će Google imati mogućnost da im pristupi, a to je za mnoge i dalje neprihvatljivo.

Takođe, ako ne bekapujete sve svoje podatke na Google Drive do 12. novembra, ostaćete bez njih nakon tog datuma.

]]>
Wed, 19 Sep 2018 14:04:43 +0200 Tehnologija http://www.pressonline.rs/plus/tehno/413737/whatsapp-uskoro-brise-podatke-korisnika-obezbedite-cuvanje-na-vreme.html
Najveći iPhone ikad, objavljene cene http://www.pressonline.rs/plus/tehno/413579/najveci-iphone-ikad-objavljene-cene.html Iphone XS, iPhone XS Max i iPhone XR, novi su Appleovi iPhonei za 2018. Biće u prodaji od 21. septembra, a najjeftiniji je XR po početnoj ceni od 749 dolara. XS od 999 dolara, a XS Max od 1.099 je najveći iphone ikad. ]]> Foto:B92

Pre telefona predstavljen je Apple Watch Series 4 u novom Appleovom sedištu u Kupertinu.

Iphone XS Max je najveći telefon do sad, ima ogroman ekran od 6,5 inča. To je daleko veći od iPhone 8 Plus (5,5 inča).

Sat koji je predstavljen pre telefona ima nov ekran i EKG skener, biće dostupan od 21. septembra po ceni od 399 dolara sa GPS-om i 499 sa mobilnim internetom.

Zahvaljujući većem displeju sa zaobljenim ivicama, ekran je veći je za 30 posto.

Apple je prvi sat predstavio pre tri godine i ovo je prvi "remont" sa očiglednim promenama. Korisnici kažu da je vizuelna promena sad najveća, ali da je ipak u funkcijama najveći skok napred bila mogućnost nošenja pod vodom.

Vreme trajanja baterije je ostalo isto kao kod prethodne serije.

Novina je što sat može da prepozna - pad, analizirajući pokrete ruku prilikom različitih tipova pada.

"Svaki četvrti čovek u svetu u proseku ima jedan IOS uređaj", rečeno je na početku predstavljanja.

Kako je prošao događaj pogledajte u našem komentaru uživo, Appleovi noviteti tema su i nove epizode Tehnopolis Podcasta snimljene odmah nakon događaja.

]]>
Thu, 13 Sep 2018 13:50:26 +0200 Tehnologija http://www.pressonline.rs/plus/tehno/413579/najveci-iphone-ikad-objavljene-cene.html
Želite više lajkova? Evo kad je najbolje vreme za post na Instagramu http://www.pressonline.rs/plus/tehno/413502/zelite-vise-lajkova-evo-kad-je-najbolje-vreme-za-post-na-instagramu.html Pre nego što promenite profilnu fotografiju, objavite tvit ili postavite novu fotku na Instagramu, proučite kada je najbolji trenutak za to... ]]> Foto:B92

Prema aplikaciji Latergramme koja služi za planiranje objava na društvenim mrežama, idealno doba dana za sakupljanje lajkova, odnosno objavljivanje fotki na Instagramu je 17 časova i dva sata posle ponoći.

Na aplikaciji navode i da za svaki dan u nedelji postoji određeno vreme kada ćete za objave dobiti najviše lajkova.

Evo i tačnog rasporeda:

Ponedeljak: 19 h i 22h

Utorak: 3 h i 22 h

Sreda: 17 h

Četvrtak: 7 h i 23 h

Petak: 1 h i 20 h

Subota: 12 h i 2 h

Nedelja: 17 h

]]>
Tue, 11 Sep 2018 13:56:51 +0200 Tehnologija http://www.pressonline.rs/plus/tehno/413502/zelite-vise-lajkova-evo-kad-je-najbolje-vreme-za-post-na-instagramu.html
Instagram pokreće novu aplikaciju koja će olakšati internet kupovinu http://www.pressonline.rs/plus/tehno/413351/instagram-pokrece-novu-aplikaciju-koja-ce-olaksati-internet-kupovinu.html Jedna od najpopularnijih platforma za deljenje foto i video sadržaja, Instagram, navodno planira da pokrene novu aplikaciju kako bi otvorio dodatni prostor za internet kupovinu. ]]> Foto:B92

Kompanija "Fejsbuk" , koja je pre šest godina kupila platformu za deljenje fotografija "Instagram", razmišlja o pokretanju posebne aplikacije koja bi bila fokusirana na kupovinu, piše "Verdž" (The Verge).

Pokretanjem aplikacije, koja bi nosila nazivs IG Shopping, mogao bi da se proširi uticaj Instagrama na tržištu internet trgovine.

To bi takođe omogućilo korisnicima da pretražuju i kupuju proizvode od trgovaca koje prate u okviru aplikacije IG Shopping.

Razvoj aplikacije je i dalje u toku i nije jasno kada će se ikada pokrenuti.

Instagram je odbio da komentariše da li planira da pokrene aplikaciju IG Shopping, navodi Verdž.

Foto: Getty
Foto: Getty

Mnoge kompanije već imaju poslovne naloge, a korisnici sve više koriste aplikaciju Instagram da bi ostali u kontaktu sa svojim omiljenim brendovima.

Četiri od pet instagramera već prate bar jedan posao, piše "Verdž".

Podsećamo, Instagram je u poslednjih nekoliko godina postepeno razvio više alata za preduzeća.

Godine 2016. poslovni porifli su dobili mogućnost da označavaju proizvode direktno na postovima. Korisnici mogu da kliknu na oznaku, a potom im se otvara prozor u aplikaciji gde mogu da ga kupe.

]]>
Wed, 5 Sep 2018 13:49:55 +0200 Tehnologija http://www.pressonline.rs/plus/tehno/413351/instagram-pokrece-novu-aplikaciju-koja-ce-olaksati-internet-kupovinu.html
Neko je najnoviji telefon iz Googlea slučajno ostavio u taksiju http://www.pressonline.rs/plus/tehno/413314/neko-je-najnoviji-telefon-iz-googlea-slucajno-ostavio-u-taksiju.html Prema nedavnom izveštaju Android Policea, Google Pixel 3 XL svetsku premijeru doživeo je zahvaljujući zaposlenom taksi službe Lyft. ]]> Foto:B92

Google, prema svemu sudeći, teško nove telefone drži u tajnosti. Njihov najnovijih uređaj Pixel 3 XL tako je na Internetu procurio toliko puta da trenutno doslovno drži rekord po broju neslužbenih slika. Ovome najviše na ruku idu pretprodukcijski uređaji koji se trenutno testiraju na terenu.

Primera radi, jedan od pomenutih telefona završio je na poslednjem sedištu jednog taksija, a Internet zajednici ga je putem Android Policea predstavio njegov anonimni vozač.

Srećnik koji koristi pseudonim Anonoymous Alligator pronašao je telefon u taksiju nakon što je obavio vožnju nekoliko putnika. Navodno, mislio je na trenutak da je neko zaboravio prošlogodišnji Pixel 2 XL, ali ispostavilo se da je reč o nešto novijem uređaju - Pixel 3 XL-u.

Uređaj je na sebi imao nekoliko nalepnica za identifikaciju koje je autor fotografija odlučio da prekrije. Alligator je uređaj vratio vlasniku svega par minuta nakon što ga je uslikao.

Situacije poput ove su, inače, vrlo česta pojava sa Pixelom 3 XL, ali one ne smanjuju samu vrednost i zanimljivost uređaja.

Uostalom, možda je ova situacija samo gerila marketing kojim Google pridvlači ljude da pogledaju službenu prezentaciju uređaja predviđenu za oktobar ove godine.

]]>
Tue, 4 Sep 2018 14:07:47 +0200 Tehnologija http://www.pressonline.rs/plus/tehno/413314/neko-je-najnoviji-telefon-iz-googlea-slucajno-ostavio-u-taksiju.html
Reklama aplikacije za kontracepciju zavarava http://www.pressonline.rs/plus/tehno/413205/reklama-aplikacije-za-kontracepciju-zavarava.html Britanski regulatori saopštili su da reklama na Fejsbuku (Facebook) za aplikaciju za kontrolu rađanja Nečural sajkls (Natural Cycles) sadrži netačne tvrdnje koji krše propise o oglašavanju u Velikoj Britaniji. ]]>
Foto: Getty ilustracija

Uprava za standarde u oglašavanju odlučila je danas da reklama švedskog startapa Nečural sajkls ne bi trebalo opet da se pojavi zato što nema evidencije koji bi potvrdile navode iz aplikacije. 

Odluka je usledila posle žalbi na reklamu koja tvrdi da je aplikacija "veoma precizna" i "klinički testirana alternativa metodama za kontrolu rađanja". 

Ranije ovog meseca Nečural sajkls je postala prvo digitalno kontraceptivno sredstvo koje je od američke Uprave za hranu i lekove dobilo dozvolu da se reklamira. 

Žene mogu koristiti aplikaciju za beleženje temperature i praćenje menstrualnog ciklusa na osnovu čega algoritam određuje da li su u plodnim danima. 

Švedski regulatori takođe su pokrenuli istragu posle navoda o neželjenim trudnoćama.

]]>
Fri, 31 Aug 2018 17:42:14 +0200 Tehnologija http://www.pressonline.rs/plus/tehno/413205/reklama-aplikacije-za-kontracepciju-zavarava.html
IBM predstavio dron koji zna kada ste umorni i donosi vam kafu http://www.pressonline.rs/plus/tehno/412932/ibm-predstavio-dron-koji-zna-kada-ste-umorni-i-donosi-vam-kafu.html Dronovi bi mogli po krvnom pritisku i izrazima lica da primete kada su ljudi umorni i da im onda donesu kafu ]]> /Getty Images
Dron bi mogao da meri pritisak i primeti po licu da li ste umorni, kako bi vam doneo kafu/Getty Images
Dron bi mogao da meri pritisak i primeti po licu da li ste umorni, kako bi vam doneo kafu

Dron koji ljudima dostavlja kafu kada primeti da su umorni, patentirala je kompanija IBM. 

Patent je opisan kao dron koji primećuje "kognitivno stanje" zaposlenih, nakon čega im iz vazduha spusti kafu. 

Tehnološke kompanije često patentiraju proizvode koje ne planiraju da prodaju u bliskoj budućnosti. 

IBM nije objavio da planira i da proizvodi dron za kafu. 

Patent opisuje i niz varijacija dronova za dostavljanje piće. Na primer, u jednom se kafa iz vazduha direktno sipa u praznu šolju. 

Drugi način je da se kafa spusti u zapečaćenoj kesi, da ne bi došlo do prosipanja i potencijalnih fleka. 

IBM navodi da bi dron mogao da bude opremljen tehnologijom koja može primeti krvni pritisak, raširenost zenica i izraze lica, kako bi procenio da li su ljudi umorni. 

Alternativa je da ljudi rukom pozovu dron da im sipa kafu. 

IBM je ranije bio glavni proizvođač desktop računara, ali se u poslednje vreme više okrenuo softverima i veštačkoj inteligenciji. 

Jedna od poslednjih stvari koje su predstavili je "mašina za svađanje", kao veliki napredak na polju veštačke inteligencije.

]]>
Mon, 27 Aug 2018 16:01:00 +0200 Tehnologija http://www.pressonline.rs/plus/tehno/412932/ibm-predstavio-dron-koji-zna-kada-ste-umorni-i-donosi-vam-kafu.html
Borbe robota sve popularniji "sport" u Kini http://www.pressonline.rs/plus/tehno/412671/borbe-robota-sve-popularniji-sport-u-kini.html U Kini su sve popularnije borbe robota kojima vlasnici upravljaju na daljinski. ]]> Foto:Thinkstockphotos

Foto:Thinkstockphotos

Borbe se odvijaju u malim arenama uz glasnu rok muziku, dok se dva gvozdena boksera udaraju i kidaju jedan drugog, a varnice i delovi lete unaokolo. 

Ove borbe održavane su i na marginama Svetske robotske konferencije 2018. godine, kada je učestvovalo 57 ekipa iz svih delova Kine. Borbe robota traju tri minuta, a vlasnici na daljinski kontrolišu posebno izrađene mašine. 

Sve funkcioniše poput bokserskog takmičenja. Svaki pogodak računa se kao bod i, ako ne bude nokauta, sudije broje poene i procenjuju borbenost robota. Borbe robota kao što su "Battlebots" u SAD i "Robot Wars" su još od početka veka popularne u Velikoj Britaniji. 

Uobičajeno je da takmičenje ima 20 do 40 ekipa, uglavnom ljubitelja robota i studenata. Roboti se takmiče, poput boksera, u različitim kategorijama, od 13,6 do 110 kilograma. 

Za izradu robota od 13,6 kilograma treba mesec dana, a za veće nekada i tri meseca, navode konstruktori, a prenosi Kineski međunarodni radio.

]]>
Tue, 21 Aug 2018 18:45:38 +0200 Tehnologija http://www.pressonline.rs/plus/tehno/412671/borbe-robota-sve-popularniji-sport-u-kini.html
Samsung Galaxy Note9 stigao u Srbiju, cena od 123.990 dinara http://www.pressonline.rs/plus/tehno/412670/samsung-galaxy-note9-stigao-u-srbiju-cena-od-123990-dinara.html "Sličan je osećaj kao kada olovkom crtaš po papiru. Olovka automatski reaguje, kao da imate tanku četkicu u ruci", tim rečima je poznati dizajner Slavimir Stojanović Futro opisao novu S Pen olovku, jednu od glavnih inovacija novog Samsungovog premijum modela Galaxy Note9. ]]> Foto:

Foto: B92
Foto: B92

Premijum model južnokorejskog proizvođača sinoć je imao domaću premijeru. Kako se na početku prezentacije moglo čuti "nova zvezda sa brojem 9 je uređaj sa ultimativnim performansama, najbolji telefon na svetu, koji donosi brojne promene i unapređenja i menja pogled na svet oko nas". 

Neke od osnovnih karakteristika novog Samsunga Galaxy Note9 su najveća bateriju ikada dostupna u jednom Note uređaju, koja svojim kapacitetom od 4.000 mAhkorisniku omogućava da bez brige pregura radni dan sa samo jednim punjenjem. 

Uređaj u osnovnoj konfiguraciji dolazi sa procesorom od 10 nm, 6GB RAM memorije i 128GB prstora za skladištenje podataka. Interna memorija je, svakako, proširiva microSD karticama do 512GB, pa tako Samsunga Galaxy Note9, u verziji od 512GB, može da ima čak 1TB postora za fotografije, video snimke, igre, dokumenta... 

Veliki Super AMOLED ekran dijagonale 6,4 inča ima rezoluciju od 2.960 x 1.440p, kao i HDR10 podršku.

Foto: Promo
Foto: Promo

 

"Kada su u pitanju same performanse uređaja, mnogo znači to što je uveden drugačiji sistem hlađenja. I prethodni model je imao vodeno hlađenje, ali Note 9 ima tri puta dužu cev koja raspoređuje toplotu. Ranije je u cev moglo da stane 95 kubnih milimetara, sada može 350. Cev je presvučena ugljeničnim vlaknima, koja se bolje oslobađaju toplote. Kada bismo poredili temperature uređaja, Note9 ima dva stepena nižu temperaturu u odnosu na S9, čemu isključivo doprinosi sistem hlađenja budući da je procesor isti", kaže Samsungov trener za telekomunikacione uređaje Mina Tasić za B92. 

"Radna memorija od 6GB je DDR4x što dosta znači kada se telefon mnogo koristi... Te performanse se uglavnom vezuju za gejming, jer je to najbolji način da se one pokažu." 

Sistem kamera na poleđini uređaja sastoji se od dva senzora od 12MP (f/1.5-2.4 glavni i f/2.4 telefoto), opremljenih Samsungovim Intelligent Camera sistemom, koji prepoznaje scene koje snima, optimizuje boje i kontrast, ali je i u stanju da prepozna greške poput zamrljanog ekrana ili trenutka kada korisnik zatvori oči. Selfi kamera ima senzor od 8MP (f/1.7).

Mina Tasić / Foto: B92

Mina Tasić / Foto: B92

 

S Pen, po kome je Samsungova Galaxy Note serija od nastanka prepoznatljiva, ovoga puta je doživeo posebnu inovaciju, što sto se ogleda i u rečima poznatog diztajnera sa početka teksta. Prepoznatljiva "olovka" novog modela je prva do sada koja, posredstvom bluetooth veze, može da se koristi i kao daljinski upravljač putem koga se može upravljati kamerom, može se koristiti i kao pointer tokom prezentacija, a ima i druge funkcije. Veza sa telefonom moguća je na udaljenosti do 10 metara. Baterija S Pena omogućava oko 30 minuta rada, odnosno oko 200 klikova. 

Zahvaljujući Samsungovom DeX sistemu, koji korisnicima omogućava iskustvo rada na desktop računaru upotrebom pametnog telefon, Galaxy Note9 je samo jednim kablom moguće povezati na monitor ili televizor i tako preglednije upravljati sadržajima prikazanim na velikom ekranu.

Samsung je, osim Galaxyja Note9, nedavno predstavio i novi Galaxy Watch sat. Neke od karakteristika uređaja, kao što su rotirajući okvir i okrugli AMOLED displej, poznate su sa prethodnih Gear S3 i Gear Sport modela. Novina je to što Galaxy Watch stiže u dve veličine, od 42 i 46 milimetara. 

Sat ima LTE konekciju pa može da se koristi kao samostalni uređaj, bez uparivanja sa telefonom. Opremljen je procesorom niske potrošnje, omogućava korišćenje između dva punjenja u trajanju od nekoliko dana. 

Sat još nije u prodaji u Srbiji.

 

Kada je cena najnovijeg Samsungovog premijum pametnog telefona, koji je trenutno uz određene povoljnosti, koje mogu da snize cenu i do 25.000 dinara, dostupan u samo pretprodaji, Mina Tasić kaže: 

"Pune cene su 123.990 dinara, za verziju sa 128 gigabajta interene memorije, i 153.990 dinara, za verziju sa 512 gigabajta." 

Na velikom broju sajtova koji prate IT teme mogli su se naći komentari da je novi model Samsung Galaxy Note 9 ustvari prepakovani Note 8. Kako vi to komentarišete? 

"To je donekle očekivano, pošto ono što je za korisnike naizgled isto, ono što oni iskustveno osete i vide, oni ne znaju šta se krije iza. Samsung se drži 'infinity' dizajna, kada je sam izgleda uređaja u pitanju. To je nešto što postoji od kada je izašao model S8. Kada smo radili istraživanje o tome šta se kupcima najviše sviđa kod S8, pokazalo se da je to upravo 'infinity display' i njegov sveden dizajn. Samsung nastavlja da koristi taj dizajn, jer - zašto menjati ono što korisnici vole, ali ga unapređuje sitnim detaljima."

Foto: B92

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na prezentaciji se moglo čuti da da je Samsung Galaxy Note9 trenutno najbolji pametni telefon na svetu. Kako konkurancija reguje na to i da li ima odgovor na ono što Samung ovim uređajem nudi? 

"To je odlično pitanje. I drugi proizvođači prave ozbiljne telefone, to nije sporno. Zdrava konkurencija je uvek potrebna. Najbolji način je da isprobate sami, pa da vidite sami šta je to najbolje. Ne bih zalazila u detalje toga šta drugi nemaju a mi imamo i obrnuto, ali sam prilično sigurna da Samsung tu odnosi pobedu. Za kraj bih samo rekla - 'Je

 

]]>
Tue, 21 Aug 2018 18:39:44 +0200 Tehnologija http://www.pressonline.rs/plus/tehno/412670/samsung-galaxy-note9-stigao-u-srbiju-cena-od-123990-dinara.html
Budućnost je stigla? Robot opušteno prošetao među ljudima http://www.pressonline.rs/plus/tehno/412649/buducnost-je-stigla-robot-opusteno-prosetao-medju-ljudima.html Na Tviteru se pojavio video koji pokazuje humanoidnog robota kakko se slobodno kreće po dvorištu. Ovaj snimak su mnogi nazvali apokaliptičnim. ]]> Foto:B92

U klipu koji traje 14 sekundi robot koji ima crne i narandžaste udove prolazi pored kamermana i posmatra okollinu.

Zanimljiv detalj koji je kamerila snimila su njegove oči koje u velikoj meri podsećaju na ljudske.

Ovaj vdeo izazvao je veliku pažnju poznatih ličnosti na Tviteru, uključujući britanskog iluzionistu Derena Brauna i autora romana Trejnspoting irvina Velša.

Korisnici društvene mreže Tviter delili su fotografije Terminetatora, ostavljajući komentare u kojima su istakli da nam sledi apokalipsa.

Srećom, kako piše portal RT, reč je o lažnoj uzbuni. Humanoidni robot nije ništa drugo nego dobro urađen specijalni efekat za seriju kratkih post-apokaliptičnih filmova.

]]>
Tue, 21 Aug 2018 13:55:55 +0200 Tehnologija http://www.pressonline.rs/plus/tehno/412649/buducnost-je-stigla-robot-opusteno-prosetao-medju-ljudima.html
Samsung Galaxy Note9 stigao u Srbiju, cena od 123.990 dinara http://www.pressonline.rs/plus/tehno/412648/samsung-galaxy-note9-stigao-u-srbiju-cena-od-123990-dinara.html "Sličan je osećaj kao kada olovkom crtaš po papiru. Olovka automatski reaguje, kao da imate tanku četkicu u ruci", tim rečima je poznati dizajner Slavimir Stojanovic Futro opisao novu S Pen olovku, jednu od glavnih inovacija novog Samsungovog premijum modela Galaxy Note9. ]]> Foto:B92

Premijum model južnokorejskog proizvođača sinoć je imao domaću premijeru. Kako se na početku prezentacije moglo čuti "nova zvezda sa brojem 9 je uređaj sa ultimativnim performansama, najbolji telefon na svetu, koji donosi brojne promene i unapređenja i menja pogled na svet oko nas".

Neke od osnovnih karakteristika novog Samsunga Galaxy Note9 su najveća bateriju ikada dostupna u jednom Note uređaju, koja svojim kapacitetom od 4.000 mAh korisniku omogućava da bez brige pregura radni dan sa samo jednim punjenjem.

Uređaj u osnovnoj konfiguraciji dolazi sa procesorom od 10 nm, 6GB RAM memorije i 128GB prstora za skladištenje podataka. Interna memorija je, svakako, proširiva microSD karticama do 512GB, pa tako Samsunga Galaxy Note9, u verziji od 512GB, može da ima čak 1TB postora za fotografije, video snimke, igre, dokumenta...

Veliki Super AMOLED ekran dijagonale 6,4 inča ima rezoluciju od 2.960 x 1.440p, kao i HDR10 podršku.

Foto: Promo
Foto: Promo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Kada su u pitanju same performanse uređaja, mnogo znači to što je uveden drugačiji sistem hlađenja. I prethodni model je imao vodeno hlađenje, ali Note 9 ima tri puta dužu cev koja raspoređuje toplotu. Ranije je u cev moglo da stane 95 kubnih milimetara, sada može 350. Cev je presvučena ugljeničnim vlaknima, koja se bolje oslobađaju toplote. Kada bismo poredili temperature uređaja, Note9 ima dva stepena nižu temperaturu u odnosu na S9, čemu isključivo doprinosi sistem hlađenja budući da je procesor isti", kaže Samsungov trener za telekomunikacione uređaje Mina Tasić za B92.

"Radna memorija od 6GB je DDR4x što dosta znači kada se telefon mnogo koristi... Te performanse se uglavnom vezuju za gejming, jer je to najbolji način da se one pokažu."

Sistem kamera na poleđini uređaja sastoji se od dva senzora od 12MP (f/1.5-2.4 glavni i f/2.4 telefoto), opremljenih Samsungovim Intelligent Camera sistemom, koji prepoznaje scene koje snima, optimizuje boje i kontrast, ali je i u stanju da prepozna greške poput zamrljanog ekrana ili trenutka kada korisnik zatvori oči. Selfi kamera ima senzor od 8MP (f/1.7).

Foto: B92
Foto: B92

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

S Pen, po kome je Samsungova Galaxy Note serija od nastanka prepoznatljiva, ovoga puta je doživeo posebnu inovaciju, što sto se ogleda i u rečima poznatog diztajnera sa početka teksta. Prepoznatljiva "olovka" novog modela je prva do sada koja, posredstvom bluetooth veze, može da se koristi i kao daljinski upravljač putem koga se može upravljati kamerom, može se koristiti i kao pointer tokom prezentacija, a ima i druge funkcije. Veza sa telefonom moguća je na udaljenosti do 10 metara. Baterija S Pena omogućava oko 30 minuta rada, odnosno oko 200 klikova.

Zahvaljujući Samsungovom DeX sistemu, koji korisnicima omogućava iskustvo rada na desktop računaru upotrebom pametnog telefon, Galaxy Note9 je samo jednim kablom moguće povezati na monitor ili televizor i tako preglednije upravljati sadržajima prikazanim na velikom ekranu.

Samsung je, osim Galaxyja Note9, nedavno predstavio i novi Galaxy Watch sat. Neke od karakteristika uređaja, kao što su rotirajući okvir i okrugli AMOLED displej, poznate su sa prethodnih Gear S3 i Gear Sport modela. Novina je to što Galaxy Watch stiže u dve veličine, od 42 i 46 milimetara.

Sat ima LTE konekciju pa može da se koristi kao samostalni uređaj, bez uparivanja sa telefonom. Opremljen je procesorom niske potrošnje, omogućava korišćenje između dva punjenja u trajanju od nekoliko dana.

Sat još nije u prodaji u Srbiji.

Kada je cena najnovijeg Samsungovog premijum pametnog telefona, koji je trenutno uz određene povoljnosti, koje mogu da snize cenu i do 25.000 dinara, dostupan u samo pretprodaji, Mina Tasić kaže:

"Pune cene su 123.990 dinara, za verziju sa 128 gigabajta interene memorije, i 153.990 dinara, za verziju sa 512 gigabajta."

Na velikom broju sajtova koji prate IT teme mogli su se naći komentari da je novi model Samsung Galaxy Note 9 ustvari prepakovani Note 8. Kako vi to komentarišete?

"To je donekle očekivano, pošto ono što je za korisnike naizgled isto, ono što oni iskustveno osete i vide, oni ne znaju šta se krije iza. Samsung se drži 'infinity' dizajna, kada je sam izgleda uređaja u pitanju. To je nešto što postoji od kada je izašao model S8. Kada smo radili istraživanje o tome šta se kupcima najviše sviđa kod S8, pokazalo se da je to upravo 'infinity display' i njegov sveden dizajn. Samsung nastavlja da koristi taj dizajn, jer - zašto menjati ono što korisnici vole, ali ga unapređuje sitnim detaljima."

Foto: B92
Foto: B92

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na prezentaciji se moglo čuti da da je Samsung Galaxy Note9 trenutno najbolji pametni telefon na svetu. Kako konkurancija reguje na to i da li ima odgovor na ono što Samung ovim uređajem nudi?

"To je odlično pitanje. I drugi proizvođači prave ozbiljne telefone, to nije sporno. Zdrava konkurencija je uvek potrebna. Najbolji način je da isprobate sami, pa da vidite sami šta je to najbolje. Ne bih zalazila u detalje toga šta drugi nemaju a mi imamo i obrnuto, ali sam prilično sigurna da Samsung tu odnosi pobedu. Za kraj bih samo rekla - 'Jednom Note user, uvek Note user!'"

Foto: Promo
Foto: Promo
]]>
Tue, 21 Aug 2018 13:53:02 +0200 Tehnologija http://www.pressonline.rs/plus/tehno/412648/samsung-galaxy-note9-stigao-u-srbiju-cena-od-123990-dinara.html
Ovo je prvi pametni telefon sa Snapdragon 670 čipom http://www.pressonline.rs/plus/tehno/412378/ovo-je-prvi-pametni-telefon-sa-snapdragon-670-cipom.html Model R17 kineske kompanije Oppo biće prvi pametni telefon sa Qualcommovim Snapdragon 670 SoC-om (šest Kryo 360 jezgara, Adreno 615 grafika i Snapdragon X12 modem), a ujedno i prvi uređaj koji koristi novo Gorilla Glass 6 staklo kompanije Corning. ]]> Foto:b92

Tu je i FHD+ ekran od 6,4 inča u 19:9 formatu, koji zauzima 91,5% prednje strane uređaja i ima vrlo mali "notch" sa prednjom kamerom sa senzorom od 25 megapiksela i otvorom blende f/2.0 (Sonyjev IMX576 senzor).

Od ostalih karakteristika treba istaći senzor otiska prsta smešten ispod samog ekrana, 8GB RAM-a, 128GB interne memorije, bateriju kapaciteta 3500 mAh sa VOOC Flash Charge tehnologijom brzog punjenja.

Tu je i dvostruka zadanja kamera (glavni senzor od 16MP) koja podržava različite AI opxije, kao i USB 2.0 Type-C priključak. Uređaj podržava Bluetooth 5.0 i Wi-Fi (802.11ac).

Oppo R17 na kinesko tržište stiže 18. avgusta u Twilight Blue i Starry Purple boji, sa cenom od oko 380 evra. U planu je i R17 Pro verzija sa tri zadnje kamere.

]]>
Wed, 15 Aug 2018 13:26:36 +0200 Tehnologija http://www.pressonline.rs/plus/tehno/412378/ovo-je-prvi-pametni-telefon-sa-snapdragon-670-cipom.html
Facebook: Nadziranje i kažnjavanje korisnika u službi vlade http://www.pressonline.rs/plus/tehno/412323/facebook-nadziranje-i-kaznjavanje-korisnika-u-sluzbi-vlade.html Jedan od problema sa ogromnom automatizovanom mašinom kakva je Facebookov algoritam za reklame je njena veličina i dalekosežnost, odnosno ona u potpunosti nikada ne bi mogla da bude podložna ljudskom nadgledanju. ]]> Foto:B92

Umesto toga, algoritmi Facebooka poput Velikog brata tiho posmatraju svojih dve milijarde korisnika, svaki njihov postupak od banalnih interesovanja do najosetljivnijih i najličnijih delova njihove ličnosti, verovanja i medicinskih stanja, na osnovu čega se procenjuje šta bi kome trebalo da se svidi, i time se tiho postavlja “etiketa” na naloge.

Šta se dešava kada vlada neke države počne da nadgleda, uznemirava, privodi i pogubljuje državljane zbog etikete koju je stvorio takozvani black box algoritam za generisanje reklama jedne američke kompanije?

Takve brige su nažalost daleko od hipotetičkih. Ranije ovog meseca izašle su informacije da je među algoritmima za reklame postojao pristup korisnicima za koje je sistem platforme procenio da bi potencijalno bili zainteresovani za akcije protiv sopstvene vlade. Ovakva etiketa se prilepila na više od 65.000 naloga ruskih državljana, time ih stavljajući u veliki rizik ako bi njihova vlada saznala da su označeni na ovakav način, piše PC Press.

Postoje mnoge vlade širom sveta koje su više nego svesne potencijala Facebookovih alata za reklame kako bi ih upotrebile za nadgledanje i aktivno praćenje određenih demografskih grupa i njihovih interesa. Vladino korišćenje Facebookovih alatki za reklame uglavnom se sastoji od korišćenja javno dostupnih informacija, poput check in-ovanja ljudi i njihovih lajkova. Na primer, analizira se koji deo grada ima najveću gustinu ljudi određenih demografskih karakteristika, a koji u isto vreme imaju određene interese koji bi mogli da izazovu zabrinutost vlade.

Ovakva javna dostupnost informacija znači da obaveštajnim službama ne treba više sudski nalog da odobri nadgledanje ljude, dok na lokalnom nivou čak i policajci mogu koriste ove informacije za ispitivanje ljudi. Svetska dostupnost Facebookove platforme za reklame nudi naročito moćnu i primamljivu alatku za obaveštajne službe koje posmatraju nacije sa kojima su u sukobu, omogućavajući im da detaljnije analiziraju ljude i njihova interesovanja.

GettyImages
GettyImages

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Problemi ovako ležernog koriščenja informacija o ljudima su brojni. Na primer, šta se dešava kada zemlje u kojima je homoseksualnost kriminalna radnja koja potencijalno može da donese smrtnu kaznu saznaju za takve korisnike, da li država može da koristi Facebookove alate da cilja njihovu zajednicu? Da li bi ove zemlje mogle da koriste sudski nalog da narede Facebooku da im nabavi listu svih imena individua u njihovoj zemlji za koje njegov algoritam veruje da su homoseksualci?

Korisnici verovatno ni sami nisu svesni da ih je Facebook identifikovao kao potencijalno homoseksualne osobe. Oni mogu da vode računa u komunikaciji, povezivanju sa prijateljima, lajkovima, izjavama, statusima, i svim drugim onlajn akcijama u pokušaju da spreče sumnje. Ali Facebookovo nepokolebljivo svevideće oko se ne da lako prevariti, i verovatno će tokom vremena da im dodeli marketinšku etiketu koja će da nagovesti njihova uverenja ili seksualnu usmerenost zasnovanu na nijansiranim obrascima koje su nevidljive ljudskom oku. Portparol kompanije je izjavio da firma neće sklanjati kategorije koje bi potencijalno mogle da ugroze pojedince u vidu opasnosti od hapšenja ili smrti.

Za sada izgleda kao da društveni mediji umesto da spajaju svet, sve više pomažu u njegovom deljenju. Njihov internacionalni dohvat, ogromna centralizovana skladišta podataka i algoritmi koju mogu da iskoriste najosetljivije i intimnije delove naših života verovatno se sve više koriste kao stanica za svetske obaveštajne službe kako bi špijunirale i uticale na svet, dok u isto vreme same vlade sve više koriste svoju pravnu moć da nateraju Facebook da im pomogne da nađu i kazne one pojedince koji im deluju sumnjivo.

Dobrodošli u svet koji ni sam Orvel nije mogao da zamisli.

]]>
Tue, 14 Aug 2018 13:25:03 +0200 Tehnologija http://www.pressonline.rs/plus/tehno/412323/facebook-nadziranje-i-kaznjavanje-korisnika-u-sluzbi-vlade.html
Huawei i put ka vrhu http://www.pressonline.rs/plus/tehno/412272/huawei-i-put-ka-vrhu-.html Huawei je preskočio još jednu prepreku na putu ka vrhu. Prepreku od bilion dolara. ]]> Foto:B92

Drugo mesto sada pripada kineskoj kompaniji, i dok mediji bruje o novom trećeplasiranom proizvođaču mobilnih telefona mi se bavimo onim koji je ustvari bitan - prvim. Kako izgleda Huaweijev put ka vrhu gde se nalazi Samsung, ali kako ta lista izgleda i u Kini gde je Huawei tehnički već na prvom mestu.

Usput, prvoplasirani u globalnoj trci ima novi Note, izašao je Android 9 Pita, a Apple je u istorijskom trenutku pogrešno izračunao sopstvenu vrednost u sopstvenoj aplikaciji.

Pratite nas na YouTubeu, Mixcloudu, Twitteru (Aleksandar, Ivan), TuneInu, Viberu, preko RSS-a, ocenite nas u iTunesu ili gde god nas slušate, ostavite komentar, pišite nam i pomozite nam da budemo još bolji.

Hvala na slušanju, do sledeće epizode, sve najbolje!

]]>
Mon, 13 Aug 2018 13:14:43 +0200 Tehnologija http://www.pressonline.rs/plus/tehno/412272/huawei-i-put-ka-vrhu-.html
Danas stiže Galaxy Note 9 i izgleda ovako http://www.pressonline.rs/plus/tehno/412170/danas-stize-galaxy-note-9-i-izgleda-ovako.html Samsung danas na tržište pušta novi Galaxy, a dosta informacija o novom mobilnom uređaju je već procurelo u javnost. ]]> Foto:b92

Pojavilo se dosta fotografija i specifikacija za najnoviji Galaxy Note 9, uključujući moguću cenu telefona, piše Independent.

Prema proceni Rolanda Kvanta iz Mobile Geaks-a, Galaxy Note 9 (od 512 gigabajta), u crnoj i plavoj boji, koštaće oko 1.250 evra, dok će osnovni model od 128 gigabajta biti oko 1.050 evra.

Nepromenjen dizajn

Propuštene slike iz različitih pouzdanih izvora, uključujući i sam Samsung, otkrivaju da je južnokorejski elektronski gigant usaglasio dizajn svojih Note uređaja i čvrsto ga se pridržava.

Uz Galaxy Note 8, Galaxy Note 9 se gotovo ne razlikuje od svog prethodnika. Ovo možda nije iznenađenje, s obzirom na jedinstvenost savremenog dizajna smart telefona, ali to signalizira da se Samsung umesto toga fokusira na unutrašnjost telefona.

Duži životni vek baterije, kvalitetnija kamera i skladištenje

Unutar Note 9 nalaze se najveće nadogradnje. Jedno od najvećih poboljšanja će biti kapacitet baterije. Očekuje se da će biti povećan na 4000mAh (od 3.300mAh na Note 8).
Kako će to da bude u realnosti, neće da bude jasno dok ne dobijemo šansu da ga testiramo, ali specifikacije sugerišu da verovatno neće da ima bateriju 20 posto bolju od svog prethodnika.
Pušteni marketinški materijal otkriva i poboljšanu kameru koja se "prilagođava ljudskom oku" kako bi se snimile kvalitetnije fotografije.

Bluetooth S Pen

Isti marketinški materijali kažu da se bluetooth olovka pojavljuje u žutoj boji.
Ona omogućava korisnicima da pomoću dugmeta preuzmu kontrolu nad kamerom, prezentacijama i aplikacijama bez dodirivanja telefona.
Ona obuhvata i funkcije kao što su crtanje, snimanje beleški i slanje live poruka sa lakoćom, poput pisanja olovkom na papiru, sve to zahvaljujući finom vrhu i 4.096 nivoa pritiska.

“Fortnite” za Android

Zbog nedostatka nadogradnji na tržištu, jedan od najvećih dostignuća Galaxy-ja Note 9 mogao bi da bude dogovor koji je napravio sa “Epic Games”-om, kako bi popularni “Fortnite” ekskluzivno uveo na uređaj.
Android je poslednja glavna platforma koja ne podržava ovu igru, a glasine ukazuju na to da je Samsung obezbedio prava na nju za period od 30 dana nakon lansiranja Note 9.
Izveštaji na blogovima “9to5Google” i “KSDA Developers” tvrde da će “Fortnite” biti unapred instaliran na telefonu, čak pre nego što se u septembru objavi na sajtu “Epic Games” za sve Android uređaje.

]]>
Thu, 9 Aug 2018 13:08:02 +0200 Tehnologija http://www.pressonline.rs/plus/tehno/412170/danas-stize-galaxy-note-9-i-izgleda-ovako.html
Razbijen ekran ili potopljen telefon - šta da radite? http://www.pressonline.rs/plus/tehno/412125/razbijen-ekran-ili-potopljen-telefon---sta-da-radite.html Dok kucamo poruke užurbano hodajući ulicom ili bezbrižno fotografišemo prijatelje na letovanju, šanse da nam se telefon ili tablet razbiju prilikom eventualnog pada ili natope vodom su velike. Ovako neprijatne situacije nažalost ne možemo da sprečimo, ali možemo da razmišljamo unapred i tako znatno umanjimo štetu. ]]> Foto:b92

Iako proizvođači godinama rade na tome da poboljšaju otpornost mobilnih uređaja, slučajan pad na pod ili u vodu i dalje unose paniku da svi podaci i sadržaji koje imamo na telefonu ili tabletu mogu biti izgubljeni. Osetljivost pametnih uređaja zadaje muke i zbog toga što ovakva vrsta oštećenja ne podležu standardnoj garanciji, pa tako servisiranje često premašuje i cenu samog uređaja.

Imajući u vidu da se sve veći broj uređaja uzima preko mobilnih operatera, kompanija Vip mobile je želela da zaštiti veliki broj svojih korisnika koji su putem ugovorne obaveze iskoristili pogodnosti ove kompanije i obezbedili sebi neki od mobilnih uređaja. Ono što je svima njima, po prvi put na domaćem tržištu, dostupno jeste osiguranje telefona i tableta od nenamernih oštećenja.

Osiguranje se aktivira prilikom kupovine uređaja uz ugovornu obavezu od 24 meseca. Mesečna premija osiguranja se plaća uz mesečnu pretplatu, a visina, kao i učešće u šteti, zavise od maloprodajne cene uređaja.

Procedura je, dakle, vrlo brza i jednostavna. Na primer, za telefon ili tablet čija je maloprodajna cena do 12.000 dinara, mesečna premija iznosi samo 129 dinara. Ukoliko dođe do nenamernog oštećenja, šteta se prijavljuje pozivom ka korisničkom servisu osiguranja na broj 060/799-9999, a potom je aparat potrebno odneti u najbliže Vip prodajno mesto, gde se plaća i fiksna suma učešća u šteti, koja bi u ovom slučaju bila 1.000 dinara. Vip prosleđuje uređaj u ovlašćeni servis, i čim bude popravljen ili zamenjen za novi, obaveštava korisnika da ga preuzme, na istom prodajnom mestu.

„Vip je jedini koji omogućava osiguranje uređaja u slučaju štete, sa željom da se izbegnu neplanirani troškovi usled nenamernih fizičkih oštećenja koje garancija ne pokriva. Na ovaj način, korisnici izbegavaju visoke troškove servisa i mogu uvek da se oslone na nas,“ poručuju iz kompanije.

Osiguranje mobilnih uređaja je novina na našem tržištu kada govorimo o unapređenju iskustva korisnika, budući da ova ponuda ukida brigu o visokim troškovima, a šteta usled nepredviđenih okolnosti sanira se brzo i kroz vrlo jednostavnu proceduru.

Više informacija o osiguranju uređaja možete pogledati na zvaničnoj stranici Vip mobile.

]]>
Wed, 8 Aug 2018 13:03:41 +0200 Tehnologija http://www.pressonline.rs/plus/tehno/412125/razbijen-ekran-ili-potopljen-telefon---sta-da-radite.html
Facebook izbacuje novu dejting aplikaciju http://www.pressonline.rs/plus/tehno/412084/facebook-izbacuje-novu-dejting-aplikaciju.html Kompanija još od maja radi na uvođenju aplikacije koja bi postala konkurencija na tržištu dejting aplikacija, a nedavno je počelo interno testiranje. ]]> Foto:b92

Facebook je potvrdio da testira dodatak ovoj društvenoj mreži.

Testiranje se sada vrši unutar same kompanije. Odnosno, proveravaju se greške kao i zasebne komponente sistema.

Slike aplikacije koje su postale dostupne prikazuju ekran za registraciju gde možete da upišete pol i lokaciju, kao i vrste ljudi s kojima ste spremni da stupite u kontakt. Drugim rečima, stvari na koje ste već navikli u standardnim aplikacijama za dejting, piše “Tech Radar”.

Druge opcije omogućavaju da u celosti odvojite klasični Facebook profil od onog za dejting.

Dejting na Facebooku neće tražiti instalaciju zasebne aplikacije, ali oni koji žele da aktiviraju ovu opciju dobiće potpuno nov profil.

Ako se svidite svom potencijalnom partneru, moći ćete da razmenjujete poruke putem WhatsAppa ili Facebook Messengera.

Sudeći prema pregledu aplikacije koji je objavila stručnjak za aplikacije Jane Manchun Wong, Facebook-ov dejting cilja ozbiljniju publiku od one koja koristi Tinder, a kako će sve izgledati kada konačno izađe, saznaćemo kada Facebook reši da aplikaciju učini javnom.

]]>
Tue, 7 Aug 2018 13:28:27 +0200 Tehnologija http://www.pressonline.rs/plus/tehno/412084/facebook-izbacuje-novu-dejting-aplikaciju.html
Windows 10 konačno prestigao "sedmicu"? http://www.pressonline.rs/plus/tehno/411994/windows-10-konacno-prestigao-sedmicu.html Podaci koje je nedavno objavio NetMarketShare pokazuju da Windows 10 još uvek ima problema da prestigne Windows 7 na tržištu, ali druga analitička kompanija - StatCounter tvrdi da Microsoftov najnoviji operativni sistem trenutno drži vodeću poziciju kada je tržišno učešće u pitanju. ]]> Foto:b92

Prema statistici za jul, Windows 10 je svoje tržišno učešće uspeo da poveća sa 46,75 na 47,25 procenata. Istovremeno, Windows 7 nastavlja da pada, pa sada drži 39,06 procenata tržišta, naspram junskih 39,63.

Razlika između dve verzije Windowsa se povećava svakog meseca, a Windows 10 će ovim tempom uskoro držati 50 odsto tržišta.

Ostale verzije Windowsa su poprilično daleko iza, a Windows 8.1 sada se nalazi na 7,56 procenata Windowsa računara, što predstavlja pad od 7,7 procenata u odnosu na jun.

Windows 7 se polako približava projektovanom prestanku podrške. Operativni sistem je objavljen 2009. godine, a trebalo bi da u januaru 2020. prestane da dobija podršku.

Microsoft je već započeo sa agresivnim forsiranjem Windowsa 10, zahtevajući od partnera da najnoviji operativni sistem implementiraju umesto Windowsa 7.

]]>
Fri, 3 Aug 2018 13:02:05 +0200 Tehnologija http://www.pressonline.rs/plus/tehno/411994/windows-10-konacno-prestigao-sedmicu.html
5G, četiri ekrana, dva CPU-a, dva Androida, 60MP kamera/VIDEO http://www.pressonline.rs/plus/tehno/411939/5g-cetiri-ekrana-dva-cpu-a-dva-androida-60mp-kameravideo-.html Turing Space Industries je objavio tizere za svoj novi koncept smartfona, pod nazivom HubblePhone. ]]> Foto:B92

To bi mogao da bude jedan od najkompleksnijih telefona koji su do sada kreirani, ukoliko se ikada pojavi na tržištu. Uređaj odlikuju, dva procesora, četiri LCD ekrana i 5G podrška.

HubblePhone će imati četiri ekrana (tehnički tri ekrana, jer se glavni displej obavija oko poleđine uređaja), mada je u istom trenutku moguće koristiti samo dva ekrana.

U unutrašnjosti uređaja nalaze se dva Qualcomm Snapdragon 855 čipa, kao i velika 60MP kamera na poleđini sa 15x optičkim zumiranjem. Turing Space Industries obećava i 5G konekciju.

Telefon će, pored navedenog, imati i dva operativna sistema, Android 9.9 i Sailfish 3.

Tu su i dve baterije koje sistem drže funkcionalnim: 2800 mAh baterija se nalazi u gornjem delu, dok 3300 mAh model održava ostatak sistema.

Na kraju, ovaj neverovatni koncept telefona bi imao i neverovatnu cenu od 2.749 dolara. Turing želi da plasira HubblePhone na tržište SAD do juna 2020. godine, a u Evropu tokom avgusta iste godine.

]]>
Thu, 2 Aug 2018 12:42:33 +0200 Tehnologija http://www.pressonline.rs/plus/tehno/411939/5g-cetiri-ekrana-dva-cpu-a-dva-androida-60mp-kameravideo-.html