Press Online :: Tehnologija http://www.pressonline.rs/plus/tehno/rss.html sr http://www.pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Tehnologija http://www.pressonline.rs/plus/tehno/rss.html Pametni sat kao ulog za zdrav i aktivan život http://www.pressonline.rs/plus/tehno/410575/pametni-sat-kao-ulog-za-zdrav-i-aktivan-zivot.html Brzina svakodnevnog života i nedostatak vremena, može se reći, predstavljaju izgovor za neke stvari koje baš i ne volimo da radimo. ]]> Foto:b92

Kada kažemo da nemamo vremena za nešto što nam u datom trenutku ne odgovara, verovatno ćemo naći način da to izbegnemo. Ali, za nešto što bi nam svakako pomoglo, kao što je na primer vežbanje ili neka druga fizička aktivnost, onda ne bi trebalo tako kategorički da govorimo „ne“. Zar ne?

Omiljeno pitanje mnogih je „šta ćemo da jedemo“? Retko se u tim situacijama razmišlja o količini kalorija koja se unosi, jer je tada ipak najvažnije zadovoljiti nagone i pojesti omiljenu hranu, slaniš ili slatkiš.

Mogućnosti koju tehnološki uređaji nude praktično su bezgranične, a njihovo međusobno povezivanje kao da je tek osnova i početak onoga što se u svetu tehnologije može desiti u budućnosti. Ako to znači da ovakvo povezivanje može da nam „olakša život“ na taj način što će nam dati uvid u naše zdravlje, otkucaje rada srca, potrošnju kalorija, neophodni unos vode... onda, ko smo mi da se tome protivimo.

Osim nezaobilaznog mobilnog telefona, današnje „nasušne potrebe“, sve veću pažnju privlače i pametni satovi. Poslednji flegšip telefoni kompanije Samsung iz Galaxy serije, S9 i S9+, imaju mogućnost povezivanja sa drugim Samsung uređajima.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pored toga što imaju najbolju dvostruku kameru na tržištu, kao i mogućnost snimanja videa opcijom Super Slow-mo i kreiranja personalizovanih AR emotikona, imaju i poboljšani optički senzor ugrađen direktno u uređaj. Ovaj senzor korisnicima u stvarnom vremenu pruža što tačniju informaciju o zdravstvenom statusu i mogućnost praćenja Heart Load Factora. Reč je o novom merenju otkucaja srca u stvarnom vremenu što je veoma važno pratiti tokom treninga visokog intenziteta, ali i tokom bilo kakvih vežbi uopšte.

Obične satove s druge strane, čija je jedina mogućnost merenje vremena, polako sustižu digitalizovani čije su mogućnosti ravne onima koje imaju računari. Mogli bi se nazvati i nosećim računarima.

Jedan od takvih je i Samsung Gear Sport, stilizovan i funkcionalan sat koji će vas motivisati da se više krećete, zdravije hranite i generalno živite zdraviji život. I sad zamislite da ovakve uređaje povežete. Dobijate mogućnost i pregled vaših fitnes i zdravstvenih aktivnosti, možete odrediti ciljeve istih i vratiti se u „kolosek“ kada je reč o zdravlju.

AMOLED ekran dimenzija 1,2 inča (31mm) veoma je čitak i vidljiv u svim mogućim svetlosnim uslovima. Za sportski sat, Gear Sport je izuzetno elegantan i bez problema se može nositi uz odelo ili u bilo kakvoj formalnoj prilici i to kako crni, tako i plavi model.

Zahvaljujući aplikaciji o treningu, na ovom satu možete pratiti utrošak kalorija, a moguće je i odabrati neku od čak 60 vežbi. Sam telefon će vas voditi kroz njih dok meri brzinu otkucaja srca. Naravno, otporan je i na vodu, pa ga tako možete koristiti i dok plivate, a i tada će vaše aktivnosti biti zabeležene.

Da biste ga povezali na, recimo, Samsung Galaxy S9 ili bilo koji drugi Samsung pametni telefon koji ima mogućnost uparivanja sa pametnim satom, potrebno je sinhronizovati ga putem aplikacije i blututa. Tada ćete biti u mogućnosti da primate poruke, listate Instagram i druge fotografije na isti način kako to činite na svom telefonu.

Čak i kada nisu povezani na internet, korisnici mogu da rade na postizanju svojih zdravstvenih ciljeva, jer dobijaju upozorenja koja se odnose na regulisanje ishrane, kao i preporuke za različite aktivnosti.

Ne sumnjamo da će glavni sport ovog leta biti plivanje, ali čak i da idete na lagani džoging, trenirate za maraton, Samsung nosivi uređaji dizajnirani su tako da korisnicima različitog nivoa fizičke kondicije pomognu da ispune svoje ciljeve i težnje.

Osim Gear Sport uređaja, Gear Fit2 Pro: GPS narukvica, idealna je ako vam je u planu da plivate svakog jutra, pre posla. Ovo je uređaj koji ima 5 ATM sertifikaciju za otpornost na vodu i uz aplikaciju za plivačke treninge proizvođača Speedo, Speedo On, Gear Sport i Gear Fit2 Pro pruža korisniku tu mogućnost da lako prati ključne parametre svog plivačkog treninga, kao što je broj preplivanih dužina ili vrsta zaveslaja. Gear Fit2 Pro narukvica ima ugrađeni i GPS uređaj koji omogućava veoma precizno praćenje trkačkog ili biciklističkog treninga. Zakrivljeni Super AMOLED ekran od 1,5 inča na Gear Fit2 Pro narukvici, kao i ekran osetljiv na dodir u boji, visoke rezolucije, olakšavaju čitanje obaveštenja sa ekrana uređaja.

Važno je da imate vremena za sebe. Važno je da brinete o svom telu i negujete ga na najbolji mogući način, jer, ne postoji drugi život, drugo telo, drugi vi. Svakako ćete se osećati bolje, biti pozitivniji, a i širićete pozitivnu energiju na druge. Valja taj jedan život dobro i zdravo utrošiti. Veliku pomoć u tome vam mogu pružiti pametni uređaji.

Pročitaj još
]]>
Thu, 21 Jun 2018 13:40:22 +0200 Tehnologija http://www.pressonline.rs/plus/tehno/410575/pametni-sat-kao-ulog-za-zdrav-i-aktivan-zivot.html
Test Honor 10: Šta da očekujete od novog modela? http://www.pressonline.rs/plus/tehno/410525/test-honor-10-sta-da-ocekujete-od-novog-modela.html Pred nama je top model Huaweijevog brenda za ovu godinu, Honor 10 stiže sa namerom da se umeša u trku na vrhu, ne samo samo sa konkurentima već i sa rukom koja ga je stvorila. ]]> Foto:B92

Nedugo po objavljivanju top modela za ovu godinu matičnog proizvođača, Honor je pokazao šta ima kada je vrh ponude za 2018. u pitanju. U maju stigao je Honor 10, telefon koji cenom i karakteristikama pokušava da spoji spravu "flagship" nivoa poznatog proizvođača sa cenom iz nižeg ranga, a pre nešto više od nedelju dana postao je dostupan i u Srbiji.

Sve Honorove boje

Foto: B92
Foto: B92

Honor nastavlja da bude deo tržišta koje se drži dobro oprobane tehnike kada su materijali i izrada u pitanju. Honor 10 uređaje je sastavljen u kombinaciji stakla i metala, prednja i zadnja staklena površina spojene su metalnim ramom na čijem su desnom boku smešteni svi dugmići koje imate na raspolaganju (kontrola zvuka i dugme za uključivanje/isključivanje). Grupisanje se nastavlja na donjoj ivici telefona gde se nalaze zvučnik, USB-C priključak i priključak za slušalice (da, Honor 10 ima 3,5mm ulaz).

Foto: B92
Foto: B92

Leva ivica je "prazna", dok se na vrhu nalazi infracrveni port, pa ako volite da uređajima koji imaju daljinski upravljate telefonom, Honor 10 je sprava koja će u vašoj tabeli dobiti plus za ovo. Model koji smo imali na testu otkriva jednu od tehnologija koje Honor želi da istakne, pa plavičasti ram sa prednje strane spaja crnu površinu ekrana, a sa druge pozadinsko staklo koje karakteriše, kao su nam iz kompanije rekli "Honor 10 CMF dizajn, 3D staklena pozadina sa impresivnom nano-optičkom površinom koja se sastoji od 15 slojeva svetlucave boje".

U suštini radi se o zaista zanimljivo obojenom i izrađenom staklu koje subjektivno izgleda kao stalni preliv između tirkzno-plave i ljubičaste boje, sjajan sa blagim osećajem dubine što je valjda trebalo da bude ovo "3D". Drugim rečima, ako volite kolorit kada su telefoni u pitanju, Honor 10 nudi zanimljivu opciju, pa kako je lepota u oku posmatrača ostavljamo vam da probate i procenite da li je Honor uspeo u nameri da vam se dopadne. Ako volite neutralnije, alternativa "Aurora dizajnu" u plavom i zelenom tonu, kako Honor naziva pomenutu kombinaciju su plavičasto sivi i crni sjajni modeli.

Kvalitet izrade i vizuelne novine koje Honor predstavlja 10-ku čine kvalitetnim i potencijalno vizuelno zanimljivim uređajem na nivou svih drugih flagship uređaja za ovu godinu. Da li će vam se dopasti ostaje na vama, no preporuka za probanje u ovom smislu svakako stoji. Probanje je naročito bitno i zbog onoga što će vas dočekati kada Honor 10 okrenete na prednju stranu.

Otisak prsta i prednje kamere

Foto: B92
Foto: B92

Honor 10 novi je pripadnik "isečak" (notch) tabora na Android tržištu. Zarez na vrhu ekrana sličan je onom na Huaweiju P20 i bitno uži nego isečak koji je praktično započeo ovaj trend (na iPhoneu 10). Honorov Android oko njega prikazuje sve ono što ste navikli da na Androidu i bude na vrhu ekrana, a EMUI, koji uz Huaweijeve uređaje pogoni i Honore, omogućava softversko skrivanje isečka. Iako na prvi pogled možda ne izgleda tako, skrivanje isečka može biti zanimljiva opcija jer vraća simetriju na uređaj koji na dnu ima nešto kućišta, čuvajući praktičnost i bolje iskorišćenje ekrana kombinacijom slušalice, prednje kamere i vrha interfejsa.

Bez &isečka& / Foto: B92
Bez "isečka" / Foto: B92

To kućište na dnu skriva "ulstrasonični" čitač otiska prsta koji svoju funkciju obavlja kako se i od tako nečega u 2018. godini očekuje. Doduše, stvari su ovde nešto drugačije, ultrasoničnost znači da se sam čitač nalazi ispod stakla, površina je glatka i skoro potpuno ravna na mestu gde se čitač nalazi.

Foto: B92
Foto: B92

Kamera na vrhu i čitač otiska na dnu deo su Honorove biometrijske ponude, pa se uređaj može otključavati otiskom prsta ili licem. Čitač otiska prsta može biti i hardversko dugme koje menja Androidove softverske dugmiće, za šta je potreban period navikavanja (pokretni su objašnjeni u podešavanjima uređaja).

Potpunu sliku prednjeg dela Honora 10 čini 5,84-inčni IPS ekran. U pitanju je produžena "puna" HD rezoucija, što je i više nego dovoljno tačaka po inču da sve izgleda oštro i precizno, a iako su OLED ekrani zvezde ove ere pametnih telefona, LCD i dalje ima šta da pokaže. Slika na Honoru 10 živa je i svetla, većini potencijalnih kupaca verovatno i više nego optimalna kada je kvalitet u pitanju.

EMUI

Android na desetki je u momentu objave ovog teksta 7.0 (EMUI 5.1), osveženje sa ukusom Orea trebalo bi da stigne uskoro (na nekim tržištima je veš stiglo). EMUI je modifikacija (takozvani "skin") koji Android čini nešto jednostavnijim na površini, ali kompleksnijim unutra. Utisak je da pregršt opcija, menija i podešavanja možda nikada ni nećete želeti da nađete, ali je isto tako utisak da je Huawei radio na tome da EMUI bude nikada "lakši" i jednostavniji za korišćenje. Ako nemate problem sa modifikacijama Androida generalno, verovatno će i Honor 10 biti sasvim pristojno iskustvo za vas.

Kamere

Na prednjoj strani u pomenutom isečku spakovana je kamera od čak 24 megapiksela kadra da snima selfije i portret modu, uključujući i različita "osvetljenja". Interfejs kamere nije izuzetak u odnosu na EMUI, pregršt opcija poziva vas da ih probate, a sve to sumirano u kratkom zaključku svelo bi se na selfije koji će biti sasvim dobri kada je svetlo dobro, sa softverskim "bokeh" efektom.

Sa druge strane su dva sočiva, jedno od 16 megapiksela u boji i drugo od 24, ali "crno-belo". Oba sočiva imaju f/1.8 otvor blende, što je daje dovoljno svetla čak i za slabije osvetljene situacije, u kojima ćete najčešće videti i efekte softverske, ali i odsustvo optičke stabilizacije. To je ujedno i najveća manjkavost ove kamere, optika je ipak optika, no Honor takvim (ali i drugim) situacijama pokušava da doskoči softverom, i to inteligentnim. Valja napomenuti da će EIS (softverska stabilizacija pomoću žiroskopa) doći sa Androidom 8.1 koji bi za Honor 10 trebalo da stigne svakog momenta.

Honorova kamera ima "AI" mod, koji u realnom vremenu procesira ono što kamera vidi, prepoznaje scene (Honor kaže da ih zna ukupno 500, u 22 kategorije) i podešava parametre fotografija u skladu sa njima. Razultati koje AI daje ponekad su bolji od slike bez njega, ali ima i situacija u kojima je bolje slikati na "stari dobri" način.

Kao i u slučaju prednje kamere, sve ovo je stavljeno korisniku na raspolaganje, malo "igranja" i eksperimentisanja može dati zanimljive rezulatate. Ako baš znate šta radite tu je i "PRO" mod skriven u meniju "još", gde se nalazi i HDR, ako vam zatreba. Video snimanje u 60 frejmova po sekundi dostupno je 1080p rezolucijama, 4k za sada ostaje na 30.

Sve zajedno, Honorove kamere daju dobre rezultate u većini slučajeva, što znači prisustvo svetla i mirnu ruku. U tim situacijama Honorove fotografije možete lako "pomešati" za slikama sa skupljih uređaja.

Hardver i softver zajedno

Od dodatnih hardverskih mogućnosti valja istaći brzo punjenje koje telefon napuni do pola baterije za oko pola sata. Sama baterija od 3400 mAh Honor 10 bez problema drži budnim tokom celog dana, a ponekad uspe da "izgura" i dva. Uz veliki ekran, ova baterija napaja čip najnovije generacije kada je Huawei u pitanju, Honor 10 pogodni Kirin 970 (Mali-G72 MP12 GPU) sa 4 ili 6 GB RAM-a, u zavisnosti od modela. Prostora za podatke je 64 ili 128GB, bez prostora da proširenje, a uprkos staklu na zadnjoj strani, bežičnog punjenja nema, kao ni otpornosti na vodu. U Honor 10 možete smestiti dve SIM kartice.

Čip poslednje generacije i Huaweijev napor da dodatno uči i optimizuje sistem na osnovu vremena koje smo proveli sa Honorm 10 mogao bi se smatrati uspelim. Honor 10 funkcioniše optimalno brzo u svakoj situaciji koju smo probali tokom trajanja testa.

Kupovina

Foto: B92
Foto: B92

Za "keš kupce", Honor 10 košta oko 65 hiljada dinara, za model od 4GB memorije i 64GB prostora. To je oko 15 hiljada manje od Huaweija P20, a 25 hiljada manje od Samsung Galaxyja S9. Za ovaj novac ili ovoliko manje od drugih dobija se tehnologija jednog od najvećih proizvođača telefona, kako u softverskom, tako i u hardverskom smislu, odlično izrađen uređaj sa odličnom autonomijom i dobrom kamerom koja bi u nekim situacijama i mogla probati parirati skupljim imenima. Najkonkretnije moguće, Honor 10 brz je i kvalitetan telefon koliko i Huawei P20, minus Leica.

Ako je Honor napravio prave kompromise na pravim mestima za vas, 10-ka je više nego ozbljan kandidat za budžet kome pripada, naročito na domaćem tržištu na kom zvanično nema brendova koji ovaj segment generalno čine još zanimljivijim (OnePlus na primer). Šta više, Honor 10 jedan je od onih koji teraju na dodatno razmišljanje pri promisli na kupovinu modela iz najskupljeg ranga.

]]>
Wed, 20 Jun 2018 13:45:27 +0200 Tehnologija http://www.pressonline.rs/plus/tehno/410525/test-honor-10-sta-da-ocekujete-od-novog-modela.html
Review: Detroit Become Human http://www.pressonline.rs/plus/tehno/410497/review-detroit-become-human.html 'Uđite u svet u kojem moralne dileme i teške odluke mogu pretvoriti android robove u revolucionare koji menjaju svet. Otkrijte šta znači biti čovek iz perspektive autsajdera i videti svet kroz oči mašine!' ]]> Foto:b92

]]>
Tue, 19 Jun 2018 13:42:01 +0200 Tehnologija http://www.pressonline.rs/plus/tehno/410497/review-detroit-become-human.html
18 godina razvoja, do najbolje kamere u pametnom telefonu http://www.pressonline.rs/plus/tehno/410403/18-godina-razvoja-do-najbolje-kamere-u-pametnom-telefonu.html Godinama unazad svedoci smo neverovatnog razvoja tehnoloških uređaja. Promene su drastične u napretku televizora, frižidera, veš mašina, usisivača i svih drugih aparata koje koristimo u svakodnevnom životu. I mogli bismo da nabrajamo u beskraj kada govorimo o promenama koje se događaju svakog minuta u svetu tehnologije, ali nikako ne smemo da zaboravimo mobilne telefone. ]]> Foto:b92

Pokušajte da danas zamislite život bez te stvarčice. Ne ide? Ono što je specifično kod njih je svakako to što odavno više ne obavljaju samo funkciju telefona – rekli bi mnogi, uređaja putem koga glasom stupate u kontakt sa nekim ko vam je daleko. Fokus je već neko vreme na – kameri.

Zašto? Pa čini se da je odgovor jednostavniji nego što mnogi misle. Danas veliki broj nas sve više komunicira putem fotografija, video snimaka, emotikona. Na taj način izražava svoje emocije, potrebe, želje. Zato se granice usavršavanja kamere i dalje pomeraju. I dalje sa svakim novim uređajem dobijamo neke nove karakteristike, neku novu mogućnost koja oduševljava i zbog koje nam fotografisanje postaje deo svakodnevne rutine.

Foto: Promo
Foto: Promo

Prema današnjim standardima, prvobitne kamere jedva da su i bile... kamere. Na kraju 20. veka, tačnije 2000. godine, Samsung je napravio telefon SCH-V200 sa kamerom, proizveden u Južnoj Koreji, čija je rezolucija bila 0.35 mega piksela. Njime je bilo moguće uslikati do 20 fotografija. Začkoljica je bila u tome što, da biste ih videli, morali ste da ih najpre prebacite na računar.

U periodu koji je usledio, Samsung se izdvajao inovacijama, pa je tako nastao telefon na preklop sa rotirajućom kamerom. Ovo je pružalo korisniku mogućnost da fotografiše i pozadi i spreda, pa bismo, na neki način, mogli za njega da kažemo da je „utabao put“ za nastajanje danas planetarno popularnog „selfija“.

Foto: Promo
Foto: Promo

Ljubitelji fotografija sve više su se okretali mobilnim telefonima upravo zbog nadograđenih funkcija i sve bolje rezolucije kamere koju je svaki sledeći model posedovao. Prvi pametni telefon koji je nastao 2010. godine u „režiji“ južnokorejske kompanije, a sa oznakom „Galaxy S“ serije, imao je inovativne funkcije i različite opcije fotografisanja, kao i tada premijerni ekran na dodir.

„S serija“ telefona nastavila je da razvija svoje performanse, što je ove godine rezultiralo predstavljanjem Galaxy S9 i S9+, stavljajući u prvi plan upravo kameru.

Promenljiva blenda koju poseduju ovi modeli, prva u Galaxy seriji telefona, pravi savršene fotografije u različitim uslovima osvetljenja. Sočivo na telefonu se prilagođava poput ljudskog oka. Na taj način, fotografije izgledaju odlično i po svetlu i po mraku. Dvostruka blenda podržava režime F1.5 i F2.4. Kada je mrak, sočivo se otvara do F1.5 kako bi propustilo svetlost za svetlu i jasnu fotografiju, dok se po dnevnom svetlu sočivo prebacuje na režim F2.4 kako bi pomoglo da fotografija izgleda oštro.

Samsung Galaxy S9 i S9+ imaju unapređene kamere sa Super Speed Dual Pixel senzorom sa povećanom snagom obrade i memorijom za visoki kvalitet slike. Zahvaljujući ovom senzoru, kamera uspeva da uhvati čak četiri puta brže sve detalje.

Foto: Promo
Foto: Promo

Opcijama Selective Focus (S9) ili Live Focus (S9+) može se namestiti dubinska oštrina što doprinosi “živosti” fotografija.

Uz fotografisanje, nezaobilazna opcija na kameri telefona je i video zapis. Ovaj dvojac uneo je novinu kroz Slow Motion mogućnost snimanja. Naime, svaki korisnik može da se zabavi dinamičnim i usporenim video zapisima koji snimaju do 960 slika u sekundi.Galaxy S9 i S9+ poseduju automatski detektor pokreta, inteligentnu karakteristiku koja detektuje kretanje u okviru i automatski počinje da snima sve, pretvarajući približno 0,2 sekunde realnog događaja u oko 6 sekundi snimka, a dodatna pogodnost je i mogućnost dodavanja muzike u pozadini.

U ovaj model, Samsung uvodi i opciju AR emotikona, koja omogućava kreiranje emotikona koji zvuče i izgledaju poput samih korisnika. Dakle, osim uživanja u odličnim fotografijama, korisnici mogu da prave raznorazne grimase i ekspresije, postavljajući ih zatim na društvene mreže ili deleći ih sa prijateljima.

Ovim uređajima izmenjen je način na koji komuniciramo sa svetom oko nas, pokazavši nam i koliko je tehnologija zapravo bezgranična i iznenađujuća. Dijapazon opcija koje ova dva telefona nude je ogroman, a ako uzmemo u obzir činjenicu da je samo tokom prošle godine 1,2 biliona fotografija napravljeno pametnim telefonima, ne postavlja se pitanje zašto vodeći proizvođači uređaja posebnu pažnju poklanjaju razvoju kamere. Izgleda volimo da se fotografišemo, i da fotografije delimo.

Foto: Promo
Foto: Promo
]]>
Fri, 15 Jun 2018 13:24:25 +0200 Tehnologija http://www.pressonline.rs/plus/tehno/410403/18-godina-razvoja-do-najbolje-kamere-u-pametnom-telefonu.html
Novi Vivo smartfon NEX s ekranom bez "zuba" i ivica http://www.pressonline.rs/plus/tehno/410346/novi-vivo-smartfon-nex-s-ekranom-bez-zuba-i-ivica.html Kompanija Vivo je predstavila svoj novi flagship smartfon pod nazivom Nex za koji tvrdi da "ispunjava snove o moblnom telefonu s ekranom bez ivica". ]]> Foto:B92

Nex je baziran na impresivnom konceptu Apex koji smo imali priliku videti na Mobile World Congressu u februaru, piše Klix.ba.

Poput Apexa, Nex nema zub na ekranu u koji je smeštena selfi kamera, nego se ona izvlači iz gornjeg ruba smartfona kada je potrebna. Ipak, na donjem delu smartfona postoji tanka brada.

Vivo je u smartfon ugradio svoju tehnologiju vibrirajućeg stakla koja zamenjuje zvučnik u gornjem delu uređaja. Nex poseduje i senzor za otisak prsta integrisan u ekran, koji za razliku od Apexa ne zauzima veliki deo ekrana.

Nex poseduje 6,59-inčni 1080p+ OLED ekran Snapdragon 845 procesor, 8 GB RAM-a, 256 GB interne memorije i bateriju od 4.000 mAh. Nazad je glavna kamera od 12 megapiksela s otvorom blende f/1.8, a uz nju je i kamera od 5 megapiksela s otvorom blende f/2.4.

Prednja kamera od 8 megapiksela i otvora blende f/2.0 se izvlači iz gornjeg ruba smartfona. Nex poseduje ulaz za slušalice, njegova debljina iznosi 7,98 mm, a težak je 199 grama. Uređaj će biti dostupan u Kini po ceni od 780 dolara.

U ponudi će se naći nešto jeftiniji model s procesorom Snapdragon 710, 6 GB RAM-a i 128 GB interne memorije.

https://twitter.com/MKBHD/status/1006559530510110720/photo/1
]]>
Thu, 14 Jun 2018 13:43:10 +0200 Tehnologija http://www.pressonline.rs/plus/tehno/410346/novi-vivo-smartfon-nex-s-ekranom-bez-zuba-i-ivica.html
Pao Instagram http://www.pressonline.rs/plus/tehno/410283/pao-instagram.html Društvena mreža Instagram tokom popodneva je prestala da radi, pa korisnici nisu u mogućnosti da se uloguju na svoje profile niti da gledaju slike. ]]> Foto:b92

Stranice sajta ne mogu da se osvežavaju, a novi postovi se uopšte ne vide.

Nije jasno šta je dovelo do pada popularne društvene mreže, javlja Indipendent.

Kako javljaju strani mediji, problem se pojavio širom sveta, a posebno je uočljiv u Zapadnoj Evropi i na istočnoj obali SAD.

Kako navodi sajt Down Detector, Instagam je sličan problem imao prethodnih dana.

]]>
Wed, 13 Jun 2018 13:26:08 +0200 Tehnologija http://www.pressonline.rs/plus/tehno/410283/pao-instagram.html
Stigao trailer igre "Resident Evil 2 Remake" http://www.pressonline.rs/plus/tehno/410224/stigao-trailer-igre-resident-evil-2-remake.html Danas je na zvaničnom sajtu kompanije Sony objavljen prvi trejler Capcomovog remakea igre "Resident Evil 2". ]]> Foto:b92

U igri Leon Kennedy i Claire Redfield vode bitku za preživljavanje u Raccoon Cityju punom zombija.

Novost je kamera, odnosno mod pogleda preko ramena, igrači će moći da se krću dok nišane, a modernizovane su i kontrole. To znači da će igra biti bliža igri "Resident Evil 4" nego prvobitnoj "Resident Evil 2".

U prodaji će se pojaviti 25. januara 2019. godine te će biti dostupna za PC, PlayStation 4 i Xbox One po ceni od 60 eura, piše Klix.ba

Kennedy je glavna uloga u igri, ali će igrači moći preuzeti kontrolu i nad Redfield.

]]>
Tue, 12 Jun 2018 13:34:12 +0200 Tehnologija http://www.pressonline.rs/plus/tehno/410224/stigao-trailer-igre-resident-evil-2-remake.html
Samsung Galaxy S9 u samom vrhu prodaje http://www.pressonline.rs/plus/tehno/410169/samsung-galaxy-s9-u-samom-vrhu-prodaje.html Istraživačka kompanija Counterpoint je predstavila zanimljivu statistiku u svom najnovijem Market Pulse April Edition izveštaju. Kompanija je izlistala najprodavanije telefone širom sveta u grafikonu kojim dominiraju Samsungovi aktuelni Galaxy S9 i S9+ modeli. ]]> Foto:B92.net

Counterpoint je zabeležio posebno dobre rezultate za južnokorejskog proizvođača u Severnoj Americi i azijsko-pacifičkom regionu.

Sa agresivnim sniženjima cena, pogodnim paketima i sličnostima sa Galaxy S9 modelom, čak je i prošlogodišnji Galaxy S8 uspeo da se tokom aprila nađemeđu 10 najprodavanijih telefona.

Iako se nalazi na trećem mestu, Apple iPhone X i dalje uživa veliku popularnost. Stariji modeli kompanije iz Kupertina takođe izazivaju interesovanje kod korisnika, a ovo se posebno može reći za iPhone 7 i iPhone 6.

Xiaomi nastavlja sa svojim prisustvom na značajan način, a na aprilskoj top 10 listi ima modele na šestom i osmom mestu: Redmi 5A i Redmi Note 5 (Redmi 5 Plus).

Counterpointova lista najprodavanijih telefona tokom aprila pokazuje još jednu zanimljivu stavku, a to je da je očigledno da korisnici preferiraju i premijum uređaje i budžetske modele u ovom trenutku.

]]>
Mon, 11 Jun 2018 13:07:53 +0200 Tehnologija http://www.pressonline.rs/plus/tehno/410169/samsung-galaxy-s9-u-samom-vrhu-prodaje.html
Dosta su se oslanjali na YouTube: Facebook još više ulaže u Watch http://www.pressonline.rs/plus/tehno/410123/dosta-su-se-oslanjali-na-youtube-facebook-jos-vise-ulaze-u-watch.html Fejsbuk je juče objavio pokretanje više informativnih emisija, u partnerstvu s medijskim gigantima poput CNN, ABC ili Foks njuza, da bi podstakao svoju video platformu Watch. ]]> Foto:B92

Kao i većina drugih internet giganata, Fejsbuk je mnogo uložio u sopstveni video sadržaj nakon što se dugo vremena oslanjao, kao i JuTjub, na snimke svojih korisnika.

Ta društvena mreža je saopštila da će biti osam informativnih emisija na Watch-u.

Među tim programom, četiri emisije biće emitovane svakog dana i posvećene dnevnim aktuelnostima, a režiju će raditi ABC, CNN, Fox News i Univision, za program na španskom.

]]>
Fri, 8 Jun 2018 13:23:11 +0200 Tehnologija http://www.pressonline.rs/plus/tehno/410123/dosta-su-se-oslanjali-na-youtube-facebook-jos-vise-ulaze-u-watch.html
Nove besplatne verzije aplikacija u App Store-u http://www.pressonline.rs/plus/tehno/410078/nove-besplatne-verzije-aplikacija-u-app-store-u.html Apple je promenio neke od smernica za ocenjivanje aplikacija u App Store-u. Zahvaljujući tim novim odredbama, korisnici su dobili besplatne trial verzije aplikacija, razjašnjena je situacija oko multiplatformskih usluga, a uvedene su i nove mere zaštite korisničkih podataka. ]]> Foto:B92.net

Iskreno, App Store je već dugo trebao da dobije ove promene, a WWDC je idealan trenutak za njihovo uvođenje – to je događaj koji je Apple namenio developerima.

Nove smernice uvele su uzbudljive promene, na primer, strožije odredbe vezane za aplikacije sa kripto-valutama. Ukratko, sada je jasno rečeno da je aplikacijama zabranjeno da rudare u pozadini vaših uređaja u zamenu za besplatno pružanje usluga. Čak i ako korisnici prihvate njihove uslove poslovanja, to NIJE dopušteno. Apple će aktivno nadzirati sumnjive aplikacije i uklanjati sve koje krše pravila.

Što se tiče sigurnosti korisničkih podataka, uveli su stroge odredbe vezane za oglašavanje unutar aplikacija. Po novome, takve reklame trebaju biti prilagođene publici kojoj je aplikacija namenjena, te ne smeju biti usmerene prema osetljivim korisničkim podacima, poput medicinskih podataka iz HealthKit-a ili podataka o školi iz ClassKit-a. Naravno, aplikacije za decu (iz istoimene kategorije) ne smeju upotrebljavati podatke za potrebe oglašavanja.

Aplikacije od sada moraju jasno naglasiti da li korisnici zaista vide reklame, a takav sadržaj mora biti popraćen lako pristupačnim, vidljivim i dovoljno velikim tasterom za isključivanje.

Apple je razjasnio i sledeće: aplikacije koje funkcionišu na više platformi mogu omogućiti korisnicima pristup sadržaju, pretplatama i mogućnostima preuzetim iz nekog drugog izvora, pod uslovom da je taj sadržaj takođe dostupan u obliku kupovine unutar same aplikacije.

Šta to znači? Verovatno su želeli zaključiti situaciju sa Steam Link-om. Ta aplikacija nije u skladu sa propisima App Store-a, jer aplikacije koje korisnici mogu kupiti preko Steam-a, a zatim im pristupiti putem klijentske aplikacije nisu dostupne za kupovinu u App Store-u.

Apple je takođe zabranio poticanje korisnika da kupe dodatne sadržaje za aplikacije sa stranica drugih proizvođača, umesto putem kupovina unutar aplikacije u App Store-u.

To je razumljivo, jer Apple dobija proviziju od kupovina unutar aplikacija. Da nisu uveli ova pravila, razvojni programeri i Steam lako bi izigrali ceo sistem. Da, aplikacije koje rade na više platformi mogu olakšati život korisnicima i dopustiti im pristup sadržaju nabavljenom negde drugde, ali taj sadržaj mora biti dostupan i putem kupovina unutar aplikacije. Tako funkcioniše i Spotify – cena pretplate jednaka je kao i kada se plaća direktno razvojnom timu.

Na kraju, aplikacije bez pretplate mogu ponuditi besplatne trial verzije pre nego što ponude opciju potpunog otključavanja. To će funkcionisati tako da će biti ponuđena besplatna kupovina unutar aplikacije u obliku, na primer, 14-dnevne trial verzije. Drugim rečima, korisnici koji još nisu kupili Monument Valley, možda će ga moći besplatno isprobati na nekoliko dana, piše "iMagazin".

]]>
Thu, 7 Jun 2018 13:27:24 +0200 Tehnologija http://www.pressonline.rs/plus/tehno/410078/nove-besplatne-verzije-aplikacija-u-app-store-u.html
Samsung najavljuje laptop sa Snapdragon procesorom http://www.pressonline.rs/plus/tehno/410034/samsung-najavljuje-laptop-sa-snapdragon-procesorom.html Samsung se pridružuje HP-u, ASUS-u i Lenovo-u i počinje da proizvodi kompjutere sa Snapdragon procesorima, navode strani mediji. ]]> Foto:B92.net

Pored svog novog Snapdragon 850 čipseta, Qualcomm je danas objavio da će proizvođač Galaxy telefona integrisati njihovu karticu "na budućem uređaju".

S obzirom na to da Samsung već proizvodi uređaje koji koriste Windows kao Galaxy i koji su dovoljno prenosivi da zadovolje Microsoftove zahteve za ekosistemom "Always Connected PC", sasvim je moguće da će predstojeći uređaj biti 2-u-1. S obzirom da povezani računari trebaju biti pametni u trajanju baterije i ćelijskom povezivanju, Samsungova ekspertiza kao proizvođač smart telefona može joj pružiti prednost nad tradicionalnim brendovima laptopova.

Ne postoji mnogo drugih dostupnih podataka, tako da sve što sada možemo učiniti jeste da zamislimo i spekulišemo o tome kako bi taj uređaj izgledao.

U međuvremenu, ova saradnja je značajna za Qualcomm, jer nastavlja da razvija listu partnera za Windows na Snapdragon platformi, piše „IT svet“.

]]>
Wed, 6 Jun 2018 13:38:32 +0200 Tehnologija http://www.pressonline.rs/plus/tehno/410034/samsung-najavljuje-laptop-sa-snapdragon-procesorom.html
Šta to novo Apple nudi svojim korisnicima? http://www.pressonline.rs/plus/tehno/409995/sta-to-novo-apple-nudi-svojim-korisnicima.html Kompanija Apple na godišnjoj WWDC konferenciji u San Hozeu predstavila je novitete koji će se naći na njihovim uređajima od jeseni. ]]> Foto:B92.net

Izvršni direktor Applea Tim Kuk na samom početku konferencije saopštio je da na Appleovim platformama radi 20 miliona developera,kao i da App Store svake nedelje poseti 500 miliona ljudi.

Direktor Appleovog IOS-a Kreg Federigi predstavio je IOS 12, čija su osnovna prednost performanse. On je naveo da će njihovi uređaji sada biti brži i predstavio USDZ, format datoteke za 3D grafike, napravljen u saradnji sa Pixarom.

Američka kompanija navodi i da će novi operativni sistem raditi na istim uređajima na kojima funkcioniše iOS 11.

Apple takođe dobija i aplikaciju za merenje u AR-u – Measure. ARKit 2 će pratiti lice i deliti iskustvo sa više uređaja, ali će bolje prikazivati i 3D scene.

Aplikacija Photos, istakli su, dobija pretraživanje po sadržaju, mestu, događaju... U okviru opcije Do Not Disturb biće moguće ukloniti notifikacije tokom noći ili nekih dođaja.

Foto: Getty
Foto: Getty

Screen Time će omogućavati korisnicima da imaju nedeljni uvid u vreme provedeno na telefonu. Kada je reč o ovoj aplikaciji, biće moguće postaviti limit ukoliko pojedini žele da ograniče „boravak“ na pojedinim društvenim mrežama ili aplikacijama.

Animoji su dobili nadogradnju, dok će Memoji personalizovati emojie, tačnije, korisnici će ih sami praviti, po želji.

Na aplikaciji FaceTime omogućen je grupni video poziv u koji će moći da budu uključene 32 osobe.

Foto: Apple Video Screenshot
Foto: Apple Video Screenshot

Apple predstavlja novitete

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Posebna pažnja posvećena je i novom Apple Watchu. Korisnici će moći da se takmiče među sobom u fizičkim aktivnostima. Apple Watch će imati i toki-voki aplikaciju, zahvaljući kojoj će biti moguće obavljati razgovore preko wi-fija ili mobilne mreže.

I Apple TV će doživeti transformaciju. Pored 4K HDR sadržaja, omogućen je i Dolby Atmos standard reprodukcije zvuka.

Predstavljena je i bolja zaštita privatnih podataka.

Apple je radio i na redizajnu Mac App Storea. Do spajanja macOS-a i iOS-a neće doći, ali se radi na prenošenju pojedinih iOS aplikacija na Mac.

Beta verzija će developerima biti dostupna već danas. O novim uređajima nije bilo reči. Na to ćemo morati još da sačekamo.

Komentare autora Tehnopolis Podcasta Ivana Jelića i Aleksandra Miladinovića možete pronaći ovde.

Foto: Apple Video Screenshot
Foto: Apple Video Screenshot
]]>
Tue, 5 Jun 2018 13:27:06 +0200 Tehnologija http://www.pressonline.rs/plus/tehno/409995/sta-to-novo-apple-nudi-svojim-korisnicima.html
Zbog velikog broja kritika, Facebook ukida jednu od opcija http://www.pressonline.rs/plus/tehno/409964/zbog-velikog-broja-kritika-facebook-ukida-jednu-od-opcija.html Facebook će u narednoj nedelji ukloniti opciju trending vesti koja se nalazila na desnoj strani desktop verzije ove popularne društvene mreže. ]]> Foto:B92.net

Razlog za ovakvu odluku jeste veliki broj kritika koje su već dugo upućivane menadžmentu Facebooka, uz tvrdnju da je reč o beskorisnoj opciji i da se u trending vestima najčešće nađu one lažne.

Ova opcija bila je dostupna korisnicima pet zemalja i od klikova medijske kuće su imale udeo zarade od 1,5 odsto.

Kompanija trenutno testira druge načine "dostavljanja" popularnih, najnovijih, ali i drugih kategorija, kakve su na primer lokalne vesti.

Bivši urednici Facebooka rekli su da su negodovanja o trending vestima počela 2016, i dodali da su imali pravo na uređivanje naslova, i priznali su da su "rutinski potiskivali" konzervativne priče.

Mnogim korisnicima ove društvene mreže bilo je teško da zamisle da će Facebook moći da zameni Twitter kada je reč o plasiranju vesti. Opcija trending vesti je ovoj platformi pomogla da brže prikupi informacije, ali, to nije navelo ljude da se naviknu na takav način informisanja i veruju u objavljen sadržaj, piše Klix.

Facebook je objasnio kako će uklanjanje trending vesti dati priliku novim novinarskim proizvodima. U njihovom obrazloženju nije jasno navedeno da li će na ovom delu Početne stranice ("News Feedu") biti uvedena sasvim nova opcija ili će ipak biti reč samo o drugačijem načinu distribucije vesti.

]]>
Mon, 4 Jun 2018 13:22:53 +0200 Tehnologija http://www.pressonline.rs/plus/tehno/409964/zbog-velikog-broja-kritika-facebook-ukida-jednu-od-opcija.html
Mislite da ste obrisali sve svoje pretrage? Proverite još jednom http://www.pressonline.rs/plus/tehno/409923/mislite-da-ste-obrisali-sve-svoje-pretrage-proverite-jos-jednom.html Sigurno ste, najmanje jednom, tražili nešto na internetu što baš ne biste rekli nekom drugom... ]]> Foto:b92.net

Nakon što ste pronašli ono što vas zanima, u sekundi ste počeli da razmišljate kako da sakrijete svoje tragove, naročito ako je predmet vaše potrage bio pornografski sadržaj.

Zahtevan proces traženja završili ste kao pravi profesionalac i obrisali sve svoje tragove, dok ste smireno proveravali ima li nekih svedoka. Većina će pomisliti da je zatvaranjem stranice obrisala svaki trag bilo koje aktivnosti.

"Sada možete privatno da vršite pretragu, pa ostali ljudi koji koriste ovaj uređaj neće videti vašu aktivnost", objašnjava Google.

Upravo u tome je ključ, da neko drugi ko koristi vaš uređaj ne može da vidi vašu aktivnost. Ali, to ne znači da niko ne može da vidi šta ste radili, već samo onaj ko koristi "inkriminišući" uređaj. Tajanstveno pretraživanje zahteva niz "uništavačkih" procedura.

Zamislite da ste kupili novi telefon, i nakon nekoliko razgovora i poruka odlučili da resetujete postavke na fabrička podešavanja. Mislite da ste tako uništili sve tragove? U velikoj ste zabludi.

U tom slučaju će vaši pozivi i poruke biti obrisani i neće se prikazivati na vašem telefonu, ali i dalje će biti prisutni na uređajima ljudi sa kojima ste razgovarali.

Još jedna tipična procedura jeste pretraživanje preko Google naloga. Korisnici nakon toga u većini slučajeva obrišu istoriju pretraživanja i pomisle da su na taj način obrisali sve tragove.

Ali, ti tragovi zapravo nisu nestali. Ostaju zapisani u Googleu - u kategoriji My Activity. Reč je o sekciji koja beleži i prikazuje istoriju na vašem nalogu, što uključuje i istoriju pretraživanja, i (između ostalog) svih web stranica koje ste posetili.

Oni koji žele da nadmudre Google možda će se pre početka traganja za pornografskim sadržajem izlogovati sa Googleovog naloga. Ali, delovi stranica skladište se kao temp failovi (privremeni), pa se treba rešiti i toga jer trag i dalje ostaje.

Vaš ISP beleži svaku stranicu koju ste posetili, i sve što ste pogledali ili skinuli s interneta. Kako biste izbegli ove potencijalne mogućnosti otkrivanja, pametno bi bilo koristiti VPN, koji vam omogućava da preusmerite vaš saobraćaj koji bi sada došao sa nekog drugog servera, pa će i informacije biti bezbedne i "šifrirane", piše Gardijan.

Osim ako VPN na koji se povezujete beleži ono što radite, pa ima dokaze onoga što ste tražili i koje ste stranice posetili. I tada se do tih podataka vrlo lako može doći, naročito ako su u potrazi za tim podacima pravni ili policijski stručnjaci. Oni mogu da pregledaju sve vaše internet navike - uključujući i one "sumnjive" pornografske - ako za to imaju opravdani razlog: održavanje opšte beznednosti.

Ali, podatke mogu da iskoriste i drugi. To se posebno vidi na primeru Pornhuba koji se oglašava kao kompanija kojoj je glavni cilj čuvanje vaše privatnosti, kompanija koja vas ne prati.

Ipak, u trenutku kada otvorite njihovu stranicu, videćete natpis o vrućim pornografskim snimcima. Da biste mogli da ih pogledate, moraćete da upišete lokaciju zemlje iz koje dolazite. I opet se zna gde ste.
Pornhub ima tri lokatora, što je zapravo vrlo neobično za stranicu koja u potpunosti zavisi od oglašavanja. YouTube u proseku ima njih 20 u trenutku kada pokrenete video. DoublePimp i TrafficJunky, stranice su za odrasle, povezane s Pornhubom. Kada kliknete na video, ne samo da svoj zahtev šaljete Pornhubu, već se informacije šalju i spomenutim stranicama.

Tada se, po vašim pretragama, može zaključiti šta tražite i šta volite i želite, pa možete dobiti oglase koji su zasnovani upravo na tome. Imaće podatke i o vašoj IP adresi, vašem pretraživaču, lokaciji, osnovnim detaljima o PC-u i neke ostale informacije kao što su npr. koliko vremena provodite na određenim kategorijama i sadržaju.

Vaše pretraživačke navike na pornografskim stranicama tako zapravo nikada nisu u potpunosti tajne, jer će sigurno završiti u rukama nekih oglašivača, piše Express.

Što se tiče Google Analyticsa, oni prikupljaju niz specifičnih informacija o korisnicima, kao što je, uz sve već spomenuto u tekstu, i informacije o vašem uređaju, starosti, demografskim podacima, IP adresi, brzini internet veze i sl.

Iako vas Pornhub ne prati u potpunosti, njihovi oglašivači i Google spremaju sve podatke pa tako mogu da stvore vaš virtuelni, lični identitet, naročito ako ste prijavljeni na vaš Google nalog preko Chromea.

Svu tu gomilu podataka o sebi, koje mislite da ste brisanjem iz istorije obrisali zauvek i za svakoga, zapravo nikada nisu obrisani. Ostaje samo nada da ih neko neće iskoristiti na neki problematičan način.

]]>
Fri, 1 Jun 2018 13:54:22 +0200 Tehnologija http://www.pressonline.rs/plus/tehno/409923/mislite-da-ste-obrisali-sve-svoje-pretrage-proverite-jos-jednom.html
Samsung predstavio nov telefon: Šta Galaxy J6 donosi? http://www.pressonline.rs/plus/tehno/409724/samsung-predstavio-nov-telefon-sta-galaxy-j6-donosi.html Kompanija Samsung predstavila je najnovijeg člana iz Galaxy porodice, Galaxy J6. ]]> Foto:b92.net

Galaxy J6 kombinuje Super AMOLED beskrajni ekran koji se oslanja na Samsungovu dizajnersku tradiciju vrhunskih telefona s dodatnim praktičnim karakteristikama, kao što je zadnji skener otiska prsta, što ga čini najmodernijim i najpraktičnijim u Galaxy J seriji.

Novi Galaxy J6 ima Super AMOLED ekran dijagonale 5,6 inča visoke rezolucije i živopisnih boja, koji je zaštitni znak Galaxy pametnih telefona. Beskrajni ekran pruža iskustvo gledanja kao u bioskopu,

Osmišljen kako bi bio na usluzi korisnicima koji vode užurbane živote, Galaxy J6 omogućava otključavanje uređaja pomoću skenera za otisak prsta bez prethodnog "buđenja“ uređaja, a za neprekidan rad tokom čitavog dana nudi bateriju kapaciteta 3.000 mAh.

Pokreće ga osmerojezgreni procesor 1,6 GHz, čime omogućava izvršavanje naprednijih zadataka, kao što je prikazivanje videozapisa visoke rezolucije, a za dodatnu fleksibilnost zadužena su 3 GB radne memorije, 32 GB interne memorije, kao i ulaz za microSD karticu.

Prilagodljiva kamera uređaja Galaxy J6 korisnicima omogućava snimanje odličnih fotografija ili selfija bez obzira gde se nalazili ili šta radili. Uređaj ima zadnju i prednju kameru od 13 MP i 8 MP i integriše snažan selfie fokus u stvarnom vremenu i prednji LED flash, što znači da korisnici mogu da snimaju jasne selfije danju ili noću, bez obzira na osvetljenje.

]]>
Fri, 25 May 2018 13:25:23 +0200 Tehnologija http://www.pressonline.rs/plus/tehno/409724/samsung-predstavio-nov-telefon-sta-galaxy-j6-donosi.html
Instagram konačno uveo opciju koju su mnogi željno iščekivali http://www.pressonline.rs/plus/tehno/409697/instagram-konacno-uveo-opciju-koju-su-mnogi-zeljno-iscekivali.html Da li ste ikada poželeli da "ućutkate" pojedine korisnike Instagrama? ]]> Foto:B92.net

Instagram je nedavno predstavio novu opciju koja korisnicima konačno pruža mogućnost da odaberu čije će se objave pojavljivati u njihovoj feed sekciji.

To znači da ćete uskoro dobiti mogućnost da uklonite objave sa pojedinih naloga bez prestanka praćenja tih osoba.

Dobra stvar je što korisnici, čije ćete objave ukloniti, neće biti obavešteni o tome.

Facebook već godinama ima tu opciju, a korisnici Snapchata bili su i više nego oduševljeni kada se ona pojavila i na njihovoj mreži ranije ove godine ("do not disturb"). To je, zapravo, bila jedna od retkih dobro prihvaćenih novina, piše Business Insider.

Evo kako ćete nekoga "ućutkati" na Instagramu:

Kada vidite post odobe koju ne želite više da viđate u vestima, kliknite na tri horizontalne tačke u gornjem desnom uglu.

Videćete da se ispod opcije "unfollow" sada nalazi i opcije "mute".

Ipak, ona nosi izvesna ograničenja, jer ćete, ukoliko želite da blokirate nečije postove, a i dalje želite da vidite fotografije tog korisnika, morati da povremeno posetite njegov profil.

Situacija je malo drugačija kada odete na sam profil te osobe. Jedina razlika je što ćete videti dodatnu opciju "mute story", osim standardne opcije "mute".

Ako se ikada predomislite, sve što treba da uradite jeste da otčekirate opciju "mute".

]]>
Thu, 24 May 2018 13:33:05 +0200 Tehnologija http://www.pressonline.rs/plus/tehno/409697/instagram-konacno-uveo-opciju-koju-su-mnogi-zeljno-iscekivali.html
LG predstavio tri nova telefona iz Q7 serije http://www.pressonline.rs/plus/tehno/409650/lg-predstavio-tri-nova-telefona-iz-q7-serije.html Kompanija LG već neko vreme proizvodi pametne telefone sa Androidom i srednjim specifikacijama, a sada je predstavila nova tri člana Q7 serije. ]]> Foto:b92.net

Q7 porodica se sastoji od modela Q7a, Q7 i Q7+, prva dva imaju 3GB RAM-a i internu memoriju od 32GB, dok je treći dobio 4GB RAM-a i 64GB interne memorije.

Takođe, prva dva modela imaju 1,5 GHz osmojezgarni procesor, a treći poseduje 1,8 GHz osmojezgarni procesor.

Na zadnjoj strani modela Q7 i Q7a je kamera od 13 megapiksela, dok se u slučaju modela Q7+ tu nalazi kamera od 16 MP.

Sa druge strane, Q7+ i Q7 napred imaju kameru od 8 MP, a Q7a 5 MP.

Telefoni imaju portrait mod, QLens (LG-jeva poboljšanja kamere), Hi-FI audio, DTS:X 3D Suround Sound podršku putem 3,5 mm audio priključka, microSD slot za proširenje memorije, operativni sistem Android 8.0 Oreo, LTE radio, senzor za otisak prsta na zadnjoj strani, a uz to su i otporni na vodu i prašinu.

LG Q serija će biti dostupna na određenim tržištima, a cene će biti poznate uskoro.

https://twitter.com/AndroidAuth/status/998555313367408640/photo/1
]]>
Wed, 23 May 2018 13:27:21 +0200 Tehnologija http://www.pressonline.rs/plus/tehno/409650/lg-predstavio-tri-nova-telefona-iz-q7-serije.html
Otkriveni detalji novog Samsunga srednje klase http://www.pressonline.rs/plus/tehno/409599/otkriveni-detalji-novog-samsunga-srednje-klase.html Novi Samsungov smartfon Galaxy J8 za osnovu ima novi Galaxy A6+, s tim što je dosta jeftiniji. Prodaja ovog uređaja počinje u Indiji i to po ceni od oko 240 evra. ]]> Foto:B92

U jednodelno kućište, napravljeno od polikarbonata, ugrađen je 6-inčni Super AMOLED ekran rezolucije 720p+.

Telefon pokreće 14nm Snapdragon 450 čipset, koga napaja baterija od 3500mAh.

Sistem od dve zadnje kamere sastoji se od glavnog senzora od 16MP, sa otvorom blende f/1.7, i sekundarnog senzora od 5MP, sa otvorom blende f/1.9. Prednja selfi kamera ima senzor od 16MP i sopstveni blic.

Što se memorije tiče, izrađivaće se samo jedna verzija, sa 4GB RAM-a i 64GB skladišnog prostora. Telefon dolazi sa operativnim sistemom Android 8.0 Oreo.

Samsung Galaxy J8 će se u prodaji naći od jula meseca.

]]>
Tue, 22 May 2018 13:17:06 +0200 Tehnologija http://www.pressonline.rs/plus/tehno/409599/otkriveni-detalji-novog-samsunga-srednje-klase.html
Wi-Fi vam je spor? Otkrijte ko ga sve koristi http://www.pressonline.rs/plus/tehno/409548/wi-fi-vam-je-spor-otkrijte-ko-ga-sve-koristi.html Većina Wi-Fi rutera ima uključenu zaštitu u početnim postavkama. Ako pogledate listu mreža dostupnih u vašoj blizini, verovatno je većina zaključana. Ipak, poneki ruteri emituju otvorenu, nezaštićenu Wi-Fi mrežu, sa kojom može da se poveže bilo ko i koristi je bez unosa lozinke. ]]> Foto:B92.net

Kako otkriti uljeza u svojoj Wi-Fi mreži?

Najbolji, iako ne i najjednostavniji način jeste logovanje u vaš ruter i korišćenje njegovog interfejsa kako biste proverili koji su uređaji povezani. To možete da uradite i putem mobilnog telefona, ali se preporučuje da za to upotrebite desktop ili tablet računar zato što imaju veći ekran, i što većina rutera nije optimizovana za za pristup mobilnim telefonima.

Ukucajte u adresnu traku vašeg pregledača 192.168.1.1 i pritisnite Enter. To će funkcionisati na većini rutera, iako je moguće da pojedini modeli koriste drugu IP adresu. Pronaći ćete je na samom ruteru ili u uputstvima za upotrebu.

Ruteri se međusobno razlikuju, ali bi svi trebalo da imaju mogućnost pregleda povezanih uređaja. Vas zanimaju oni povezani na Wi-Fi mrežu, pa odaberite tu opciju ili pokušajte da filtrirate listu tako da dobijete ono što vam treba.

Kad otvorite listu, verovatno ćete za svaki uređaj pronaći tri podatka: IP adresu (recimo, 192.168.1.17), MAC adresu (na primer, EF-34-4D-9A-FE-36) i naziv (na primer, Mirin iPhone).

Imajte na umu da pojedini ruteri mogu da prikažu i listu svih povezivanja u istoriji, a ne samo aktuelnih. To znači da ne morate odmah da dižete uzbunu ako primetite da su na mrežu priključeni uređaji ljudi koji nisu prisutni u tom trenutku, prenosi Tportal.

Ali, svakako treba da otkrijete možete li da prepoznate svaki uređaj koji se povezao. To ume da bude zahtevno, pa bi u tome mogli da vam budu od koristi alati poput mogućnosti filtriranja po MAC adresama.

Ako otkrijete nekoga ko ne bi trebalo da koristi vaš Wi-Fi, verovatno nemate na odgovarajući način podešene sigurnosne postavke, pa susedi i prolaznici mogu da se povežu sa vašom otvorenom mrežom. Zato se ponovo ulogujte u vaš ruter i postavite lozinku.

Za dodatan nivo bezbednosti možete da aktivirate filter koji će na mrežu puštati samo uređaje određenih MAC adresa. Šta je MAC adresa? Niz brojeva i slova jedinstven za vaš uređaj. Naći ćete ga na nalepnici na uređaju ili u meniju s postavkama. Ako postavite takav filter, vaš Wi-Fi moći će da koristite samo oni uređaji koje ruter prepoznaje, piše Tech Adviser.

]]>
Mon, 21 May 2018 13:24:29 +0200 Tehnologija http://www.pressonline.rs/plus/tehno/409548/wi-fi-vam-je-spor-otkrijte-ko-ga-sve-koristi.html
Microsoft "objavljuje rat" Appleu: Stiže konkurencija iPadu? http://www.pressonline.rs/plus/tehno/409434/microsoft-objavljuje-rat-appleu-stize-konkurencija-ipadu.html Microsoft radi na svojoj verziji tablet uređaja, koji bi trebalo da košta 400 dolara, prenosi Dejli mejl. ]]> Foto:B92.net

Konkurencija iPadu mogla bi da se nađe na tržištu već u drugoj polovini 2018, piše Bloomberg.

Imaće zaobljene ivice, USB-C port i 10-inčni ekran, što znači da će ovaj tablet biti manji i jeftiniji od Surface Pro uređaja koji ima ekran od 12 inča, i čija cena za osnovni model iznosi 799 dolara.

Poređenja radi, standarni iPad ima ekran veličine 9,7 inča.

Novi tablet će takođe biti lakši od premijum modela i biti opremljen baterijom čiji život iznosi četiri sata, dok baterija Surface Proa traje 13,5 sati sa jednim punjenjem.

Jedna verzija nadolazećeg Surface uređaja imaće 64GB prostora za skladištenje podataka, dok će drugi model imati 128GB.

Oba tablet računara koristiće Windows 10 Pro i moći da se povežu na LTE celularnu mrežu.

Osim novih uređaja, Microsoft planira da predstavi i jeftiniji paket navlake za tastaturu, miša i stylus olovke. Trenutna cena paketa iznosi 160 dolara.

Microsoft nije želeo da komentariše ove navode.

]]>
Thu, 17 May 2018 13:32:06 +0200 Tehnologija http://www.pressonline.rs/plus/tehno/409434/microsoft-objavljuje-rat-appleu-stize-konkurencija-ipadu.html