Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

20. 05. 2013.

Veliki asteroid prolazi pored Zemlje 31. maja

Asteroid 1998 QE2 stići će do Zemlje 31. maja, a sa dužinom od 2,7 kilometara mogao bi da uništi sav život na Zemlji ukoliko bi udario u našu planetu. Na sreću, njegova putanja je takva da će proći dovoljno daleko da izbegnemo uništenje.

Veliki asteroid prolazi pored Zemlje 31. maja

Zanimljivo je da astronomi i dalje nemaju pojma odakle dolazi, a pretpostavka je da se radi o ostacima kometa koje su se previše približile Suncu. Ipak, astronomi su srećni zbog njegove veličine i blizine prolaska koje će im omogućiti proučavanje oblika, rotacije, površine i ostalih karakteristika ovog velikog asteroida.

Takav "svemirski kamen" je svojevremeno izbrisao dinosauruse s lica Zemlje, tako da tvrdnje astronoma da nema šanse da padne na Zemlju ipak zvuče umirujuće.

Ali, kako se o njemu i dalje ne zna puno, ne bi bilo čudno da se oko njega vuku manji komadi koji bi mogli da naprave cirkus kakav smo videli nad Rusijom ove godine. Problem je u tome što ne znamo da li postoji takva mogućnost, a nemamo ni sredstva obrane.

Jedino što smo u mogućnosti da uradimo jeste da radarom odredimo tačnu putanju i brzinu kako bi znali šta će se dogoditi za 200 godina kada se ponovno vrati.

Izvor: Novimagazin

Tagovi

Komentari (1)

ostavi komentar
(Mica) [neregistrovani]
 [21.05. 2013., 09:15]

Nema panike, za sada ...

Korektan tekst. Pretpostavlja se da će asteroid proleteti na rastojanju 5,8 miliona km od Zemlje, što je 15 puta rastojanje Meseca od Zemlje (prosečna udaljenost Meseca od Zemlje je 384.400 km).

Odgovori
Vidi odgovore

Ostavi komentar

antiRobotImage