Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

02. 11. 2017.  - Autor: newsweek.rs

Naučnici upozoravaju: Verovatnoća uništenja čovečanstva iznosi 95 odsto

Posledice ljudskih aktivnosti će ostati zabeležene u sedimentima i stenama milionima godina. Hiljade tona plastike i betona, nuklearne probe, sagorevanje fosilnih goriva i izumiranje vrsta uveli su planetu u novu geološku epohu

Naučnici upozoravaju: Verovatnoća uništenja čovečanstva iznosi 95 odsto

foto:newsweek.rs

Međunarodni naučni panel saopštio je da gotovo nema sumnje da je planeta Zemljazbog ljudske aktivnosti ušla u novu geološku epohu koja je shodno tome nazvanaAntropocena.

Komitet naučnika svoje tvrdnje argumentuje tezom da će posledice ljudskih aktivnosti ostati zabeležene u sedimentima i stenama milionima godina, kao i da je ekspanzija čovečanstva dovela do velikih promena u ekosistemu koje je potrebno klasifikovati.
AP, Ilustracija: Zagađenje (Indija)

Foto: AP, Ilustracija: Zagađenje (Indija)


Među tim promenama nalaze se i hiljade tona plastike koja se baci svake godine, bum u upotrebi betona i građevine uopšte, velike količine fosfora azota koje se ispuštaju u zemlju, kao i sve veća koncentracija ugljendioksida u atmosferi.
 
Brzina kojom trenutno na planeti izumiru biljne i životinjske vrste takođe će ostati zabeležena u obliku fosila. Mnogi naučnici zbog činjenice da vrste nestaju čak 100 puta brže nego što bi nestajale da nema ljudi, smatraju da je priroda u periodušestog velikog izumiranja.
Profimedia, Eksplozija nuklearne bombe

Foto: Profimedia, Eksplozija nuklearne bombe


Jedna od najvećih promena koje je planeta doživela, predstavljaju posledicenuklearnih aktivnosti, odnosno nuklearnih proba čiji će tragovi biti vidljivi hiljadama milenijuma. 

Osim u samoj zemlji, dokazi o nuklearnim aktivnostima čovečanstva i sagorevanjufosilnih goriva ostaće zabeleženi i u ledu.

Naučnici su uglavnom saglasni da je planeta ušla u novu geološku epohu, a ostalo je još samo da se odredi kada je tačno Antropocena počela, premda se većina slaže da se to dogodilo sredinom prošlog veka kada su proizvodnja plastike i betona, kao i "nuklearna trka" postajale sve brže.

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage