Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

07. 02. 2018.

5 misterioznih fotografija koje NIKO NE MOŽE DA OBJASNI

Kroz istoriju su snimljene bezbrojne fotografije koje izazivaju jezu, bilo zbog osoba prikazanih na njima, bilo zbog priče u njihovoj pozadini. Ovo su neke od njih.

5 misterioznih fotografija koje NIKO NE MOŽE DA OBJASNI

foto: blic.rs

1. "Putnik kroz vreme"

Foto: Wikipedia / Wikipedia

Slika, koja je navodno nastala 1941. godine, prikazuje ponovno otvaranje mosta “Saut fork” u Britanskoj Kolumbiji. Privukla je veliku pažnju na internetu, pre svega zbog muškarca u njenom središtu, koji kao da je zalutao iz nekog drugog vremena. Njegova odeća, naočare za sunce i kamera za mnoge su dokaz da je reč o putniku kroz vreme. Do danas, međutim, nije utvrđeno da li je fotografija obrađena u Fotošopu, ili je pogrešno datirana.

2. Za sva vremena

Foto: Michael Reeve / Wikipedia

Na prvi pogled, na ovoj slici nema ničeg strašnog, ali je jeziva priča koja stoji iza nje. Na snimku je prikazan engleski pravnik i filozof Džeremi Bentam, koji je preminuo šestog juna 1832. u Londonu. Prema sopstvenoj želji, posle smrti je mumificiran metodom novozelandskih Maora. Na slici je, dakle, njegova “mumija”. Njegova glava je uništena u procesu mumificiranja, pa je zato zamenjena modelom od voska.

3. Slonova noga

Foto: US Department of Energy / Promo

Na ovoj fotografiji vidimo tzv. “slonovu nogu” iz Černobilja. Posle nuklearne katastrofe 26. aprila 1986. otopljeni materijal, nastao prilikom otapanja jezgra reaktora, stvrdnuo se i poprimio ovakav oblik. “Slonova noga” se nalazi u Reaktoru 4 ispod poda reaktora, a neposredno nakon nesreće je bila smrtonosna zbog izuzetno jakog radioaktivnog zračenja. Nekoliko minuta provedenih pored ove mase značili su sigurnu smrt. Danas je “slonova noga” i dalje radioaktivna, ali je dobro zatvorena ispod novog sarkofaga.

4. Apokaliptičan prizor

Foto: Wikipedia / Wikipedia

Na slici je masa dece i odraslih s gas-maskama koji zure u fotografa. Slika, koja kruži internetom, navodno je snimljena na japanskom ostrvu Mijakedžima, koje je u leto 2000. pogodila serija zemljotresa. Zemljotresi su izazvali snažnu erupciju vulkana, izbacujući fragmente lave deset kilometara u vis.

U avgustu ove godine oko 4.000 stanovnika ostrva evakuisano je na sigurno, jer je zbog padavina postojala opasnost od lavine blata od vulkanskog pepela. Još opasniji je bio sumpor-dioksid, koji je vulkan izbacio u ogromnim količinama. Godine 2005. stanovnicima je dozvoljen povratak na ostrvo, iako je koncentracija sumpor-dioksida i dalje bila visoka. Zbog toga im je preporučeno da nose gas-maske.

Prikazana fotografija, međutim, nije snimljena na Mijakedžimi, iako je pogodna da ilustruje priču. Nije poznato gde je nastala.

5. Džozefin Mirtl Korbin

Foto: Charles Eisenmann / Wikipedia

Džozefin Mirtl Korbin rođena je 1868. u okrugu Linkoln (Tenesi), s genetskim poremećajem nazvanim “dipygus”: imala je dve karlice, dva para nogu i dva polna organa. Sa 13 godina je nastupala u specifičnim američkim predstavama, svojevrsnoj mešavini cirkusa i vašara. Sa 19 godina se udala za Džejmsa Klintona Biknela i rodila petoro zdrave dece: četiri ćerke i sina. Savremenici su je opisivali kao veoma inteligentnu osobu, talentovanu za muziku. Preminula je 1928. u Teksasu.

Izvor: blic.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage