Press Online :: Zanimljivosti http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/rss.html sr http://www.pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Zanimljivosti http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/rss.html DA SE ZGROZIŠ: Pogledajte šta u Kini prodaju kao hranu! http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/323478/da-se-zgrozis-pogledajte-sta-u-kini-prodaju-kao-hranu.html Iako nam se činilo da Kinezi više ničim ne mogu da nas iznenade, ovom hranom su dokazali da nije tako. ]]> Foto:B92.net

Naime, u kineskim prodavnicama pojavio se najnoviji proizvod - kruška u obliku bebe!

Ne znamo da li su na ovaj način hteli da privuku kupce, ali smo sigurni da su "bebasti" lik odradili toliko verno, da je mnogima gadno i morbidno samo da pomisle da pojedu ovako nešto.

 

Ili bi nam možda bilo zanimljivo da smo Kinezi?

]]>
Mon, 15 Jul 2019 14:27:12 +0200 Zanimljivosti http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/323478/da-se-zgrozis-pogledajte-sta-u-kini-prodaju-kao-hranu.html
Ovako je Tesla govorio o ženama http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/411335/ovako-je-tesla-govorio-o-zenama.html Nikola Tesla odlučio je da ostane neženja, a u intervjuu za američki list objasnio je ono što je mnoge tog vremena zanimalo, a to je zašto i kako je odlučio da zauvek ostane neženja. “Ja sam se odavno venčao s naukom”, govorio je Tesla. ]]>
Foto: Getty
Foto: Getty

U intervjuu za list Galvaston dejli njuz, koji je izašao 24. avgusta 1924. godine, Tesla je govorio generalno o ženama, o tome kako su one superiornije, kao i da postaju jače od muškaraca i fizički i mentalno. Polako i, nastavio je Tesla, prezumiraju njihovo mesto. 

"Uvek sam mislio da žena poseduje one delikatne kvalitete uma i duše koji su je po tom pogledu učinili superiornom u odnosu na muškarca. Stavljao sam je na uzvišeni pijedestal, figurativno govoreći, i po nekim nesumnjivo važnim svojstvima smatrao znatno višom od muškarca. Obožavao sam stopala stvorenja koje sam uzdigao na tu visinu i, kao svaki pravi obožavatelj, osećam se nedostojnim predmeta tog obožavanja”, ovako je govorio Tesla. 

Međutim, dalje je rekao: "Sada je nežna žena blagog glasa kakvu sam obožavao praktično nestala". 

"Na njeno mesto je došla žena koja misli da je njen glavni uspeh u životu da se što više izjednači s muškarcem - odevanjem, glasom i postupcima, u sportovima i dostignućima svake vrste", naveo je Tesla. 

Pročitajte još: Predavanje i akademija povodom 162. godišnjice rođenja Nikole Tesle 

Govoreći o tome da žene postaju jače od muškaraca, dodao je i da je svet iskusio mnoge tragedije, ali da je po njegovom mišljenju najveća od svih "sadašnje ekonomsko stanje, u kojem se žene nadmeću sa muškarcima". 

U mnogim slučajevima, nastavio je, one zaista i u spevaju u tome i zauzimaju njihova mesta u raznim profesijama i industriji. 

"Ova rastuća tendencija žena da bace muškost u zapećak predstavlja znak propadanja civilizacije", ukazao je. 

Za muška dostignuća zaslužna žena 

Prema njegovim rečima, sva velika dostignuća muškarca do sada bila su nadahnuta njegovom ljubavlju i posvećenošću ženi. 

"Muškarac je bio nadahnut za velike stvari jer je neka žena verovala u njega, jer je želeo da zasluži njeno divljenje i poštovanje. Zato se borio za nju i stalno iznova rizikovao svoj život", rekao je tada Tesla i dodao da je sama žena zapravo žrtva jer u njenom životu nema zadovoljstva. 

A svega toga nema, poručio je, jer žena misli da je žrtva, a ne pobednik. 

Smatra i da je žena mnogo ambicioznija neretko i preko svojih sposobnosti. Tesla je radni vek proveo u Americi, ali je održavao čvrste veze sa srpskim intelektualcima. Laza Kostić bio je jedan od njih. 

U dokumentarcu o Kostiću, pominje se ukratko i da je njegova želja bila da ga oženi Lenkom Dunđerski, najlepšom i najbogatijom devojkom tog vremena. 

Odbio Lenku 

Pojedini izvori govore da je zapravo Laza Kostić bio zaljubljen u Lenku, a da je hteo da je otera Tesli zagrljaj kako bi je, zbog njihove zabranjene ljubavi, zauvek udaljio od sebe. 

Izvori navode da su se Laza Kostić i Nikola Tesla jedno vreme dopisivali na temu njegove ženidbe Lenkom, a o tome su razgovarali i pri jednom susretu u Pešti. 

Ipak, Tesla je odbio ženidbu i poručio Kostiću da "sveća ne može da gori na dva kraja", te da se on odavno venčao sa naukom. 

Inače, juče je obeleženo162 godine od Teslinog rođenja, naučnika i inovatora o kojem se i danas vodi rasprava čiji je on zapravo naučnik - srpski ili hrvatski. Svetski, svakako jeste.

]]>
Fri, 12 Jul 2019 01:43:46 +0200 Zanimljivosti http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/411335/ovako-je-tesla-govorio-o-zenama.html
Evo šta guglaju bogati, a šta siromašni http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/324027/evo-sta-guglaju-bogati-a-sta-siromasni.html Istraživanje koje je sproveo The Upshot, sajt Njujork tajmsa za analizu novinskih članaka, pokazuje kako Amerikanci pretražuju Gugl u zavisnosti od toga da li žive u bogatijim ili siromašnijim državama SAD. ]]> Foto:Tanjug

Rezulati ankete, zasnovani na desetogodišnjem korišćenju popularnog internet pretraživača, zaista su interesantni.

U delovima Amerike gde je život najteži, poput Kentakija, Arkanzasa, Mejna, Nju Meksika i Oregona, glavne teme pretraživanja su zdravstveni problemi, dijete za mršavljenje, religija, video igrice i oružje... 

Tamna strana vere pobuđuje posebno interesovanje, sa "antihristom" i "paklom" u top 10 najčešće pretraživanih pojmova.

U državama u kojima se komotnije živi - Nebraska, Ajova, Vajoming i većem broju država duž zapadne i istočne obale, stanovnici najviše pokazuju interesovanja za fotoaparate, putovanja, opremu za bebe i sprave za vežbanje. 

Od zajedničkih tema za obe grupe se, pak, izdvajaju Opra Vinfri i Super boul, finalna utakmica prvenstva u američkom fudbalu. 

]]>
Wed, 10 Jul 2019 22:45:35 +0200 Zanimljivosti http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/324027/evo-sta-guglaju-bogati-a-sta-siromasni.html
Zevanje nije zarazno samo za ljude već i za šimpanze, babune i vukove http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/324950/zevanje-nije-zarazno-samo-za-ljude-vec-i-za-simpanze-babune-i-vukove.html Zarazno zevanje nije fenomen koji se vezuje samo za ljude već i za šimpanze, babune, pse, a odnedavno je ustanovljeno da su i vukovi skloni grupnom zevanju, što ukazuje da i životinje znaju za empatiju. ]]> Foto:tanjug

Japanski naučnici, čija je studija objavljena u časopisu PLoS One, posmatrali su čopor 12 vukova u zoološkom parku Tama u Tokiju. 

Tokom petomesečnog praćenja, ustanovili su da je zarazno zevanje uslovljeno jačinom društvenih veza sa inicijalnim "zevačem", tj. da su vukovi češće reagovali na zevanje njima bliskog partnera nego na zevanje ostalih jedinki. 

Iako je studijom bio obuhvaćen manji broj životinja, istraživači navode da njihova studija nudi dokaz da je zarazno zevanje povezano sa "sposobnošću vukova za empatiju". 

"Nema sumnje da je empatija prisutna kod većeg broja životinjskih vrsta nego što se dosad verovalo", istakla je vođa studije Tereza Romero, istraživač sa Tokijskog Univerziteta, prenosi AFP.


"Kod vukova, kao i kod primata i pasa, zevanje je zarazno pogotovu ako među zevačima postoji blizak odnos", dodala je ona. 

"Ovi rezultati upućuju na zaključak da je lančano zevanje zajednička drevna osobina koju dele i drugi sisari, a ne samo ljudi, te da ta ona ukazuje na postojanje emotivne veze između jedinki", zaključila je Romero. 

]]>
Tue, 9 Jul 2019 23:34:22 +0200 Zanimljivosti http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/324950/zevanje-nije-zarazno-samo-za-ljude-vec-i-za-simpanze-babune-i-vukove.html
Predstavljamo Vam 12 zabavnih činjenica o ovim zanimljivim životinjama http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/360587/-predstavljamo-vam-12-zabavnih-cinjenica-o-ovim-zanimljivim-zivotinjama.html Zečevima su potrebne igračke, jer u suprotnom im je jako dosadno. Postaju polno zreli već sa 4-6 meseci. ]]> FOTO: Rabbit.org

Predstavljamo Vam još neke stvari koje možda niste znali.

 1. Bolje se osećaju kad imaju još jednog zeca pored sebe.
 2. Veći zečevi su bolji kućni ljubimci za decu, jer su manje plašljivi. Generalno, zečevi se jako boje glasnih zvukova.
 3. Zečevima su potrebne igračke, jer u suprotnom im je jako dosadno. S plastičnim lopticama ne možete pogrešiti.
 4.  Zečevi koji nisu sterilisani će se stalno tući i mogli bi ozbiljno povrediti jedan drugoga. To je još jedan važan razlog zašto bi trebalo sterilisati zeca. Takođe, zečevi grebu i udaraju kad se podignu, jer to ne vole. Ponekad se i tako mogu povrediti.
 5. Zečevi moraju stalno da jedu seno, kako bi se njihovi zubi stalno trošili, jer im oni nikad ne prestaju da rastu. Seno čini 80-90% ishrane ovih preslatkih životinja. Mogu da jedu seno u neograničenim količinama. Potrebno im je onoliko sena koliko su veliki i to na dnevnoj bazi.
 6. Sterilisan, zec kao kućni ljubimac može da živi između 7 i 10 godina, a može i duže.
 7. Sterilizacija je vrlo bitna s obzirom da vrlo rano postaju polno zreli.  Postoje tri glavna razloga za to: time će biti izbegnuto njihovo destruktivno ponašanje, smanjiti sklonost  ženke da dobije rak i izbeći 2-10 bebica mesečno, jer je to jako puno žečeva.
 8. Zec sa najdužim ušima zvao se Nipper Geronimo, a njegove uši bile su duge neverovatnih 78,7 cm.
 9. Rekorder među zečevima u skoku u vis je Mimrelunds Tosen. Ovaj zec skočio je impresivnih 99,5 cm.
 10.  Oko 88% vlasnika svakodnevno hrani svoje ljubimce šargarepom, iako to ne bi smeli, zbog visokog sadržaja šećera u njoj. Namirnice koje zečevi mogu slobodno da jedu su: brokoli, celer, grašak, tikvice, kelj i slično. Uz seno i povrće, osnovu njihove ishrane čine i peleti. Zečevi vole voće, koje jedu bez koštica, te jednu do dve kriške (jabuke, kruške, breskve, ananasa, šljive, borovnice itd.).
 11.  Stres ih može ubiti.
 12.  Pravilna briga o zečevima košta gotovo kao i ona za psa.

Ne bi trebalo zaboraviti ni to, da bi zečevi trebalo da imaju, što je moguće, veći kavez. 

]]>
Mon, 8 Jul 2019 00:34:53 +0200 Zanimljivosti http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/360587/-predstavljamo-vam-12-zabavnih-cinjenica-o-ovim-zanimljivim-zivotinjama.html
Kako da izaberete pravo vino uz predjelo, glavno jelo i dezert http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/360424/kako-da-izaberete-pravo-vino-uz-predjelo-glavno-jelo-i-dezert.html Naučite kako da uz razna predjela ili glavna jela izaberete pravo vino koje će prijati vašim gostima i poboljšati ukus specijalitetima. ]]> Foto:B92.net

Velika je predrasuda da je neka posebna nauka izabrati odgovarajuće vino uz dato jelo. Predstavljamo par praktičnih saveta kako da poslužite ovo piće uz razne specijalitete: 

- Uz predjela, pihtije i namaze nećete pogrešiti ako poslužite belo vino koje je suvo, polusuvo ili lagano slatko .

- Jela na bazi ribe takođe dobro idu uz suva bela vina i suve (brut i extra brut) penušavce .

- Suhomesnati proizvodi poslužuju se uz suvi roze, ali ni belo suvo nije loš izbor .

- Čorbe, testenina, rižota s umakom od riba ili mesnim umakom uglavnom prate bela suva vina, zatim roze i mlada crvena vina .

- Pržena riba, škampi s roštilja, sa ili bez umaka, odlično se slažu s belim suvim vinima, dok ribe pečene na roštilju, te rakovi, školjke i kavijar obavezno idu uz jaka bela i crvena vina, suvi beli penušavac ili bela aromatična vina .

- Uz jaja pripravljena na različite načine ili poslužena sa suhomesnatim proizvodima i sirom, najbolje je izneti na sto belo suvo ili ružičasto vino .

- Žabe, puževi i jegulje, ako vas zanimaju egzotični specijaliteti, zahtevaju belo vino .

- Kada je reč o mesu, belo meso i ono lagano ispečeno na roštilju upotpunjuje se sa mladim crvenim suvim vinom. Ukoliko se radi o tamnom mesu, domaćoj i lovnoj divljači, neizbežna su izrazito puna i jaka, stara robusna crvena vina .

Velike razlike u izboru vina nude kombinacije sira s testeninama. Sirevi s mekanom testeninom najbolje idu uz roze i crveno mlado vino, dok se sirevi s tvrdom testeninom, ribani ili uzavreli, najčešće poslužuju u kombinaciji s crvenim starim robusnim vinom. 

Dezerti uglavnom idu prema izboru slatkih, likerskih i penušavih vina. Ukoliko se radi o voću, belo slatko, penušavac i likerski roze najprirodniji su izbor. Uz voće se poslužuju i slatki bermet, te likersko crveno staro slatko vino. 

Poslastice poput kolača i sladoleda idu savršeno u kombinaciji sa specijalnim likerskim vinima, polusuvim penušavcima i aromatičnim slatkim vinima, dok suve poslastice, one bez čokolade, dobro podnose penušavce starijeg godišta, bela slatka i poluslatka vina, te šeri, porto ili prošek. 

]]>
Thu, 4 Jul 2019 23:46:18 +0200 Zanimljivosti http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/360424/kako-da-izaberete-pravo-vino-uz-predjelo-glavno-jelo-i-dezert.html
Kioske brze hrane izmislili Rimljani? http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/360309/kioske-brze-hrane-izmislili-rimljani.html To što danas imamo kioske sa brzom hranom, gde možemo da kupimo pljeskavicu, rol viršlu ili parče pice u hodu, treba da zahvalimo Rimljanima. ]]> Foto:Tanjug

RIM - To što danas imamo kioske sa brzom hranom, gde možemo da kupimo pljeskavicu, rol viršlu ili parče pice u hodu, treba da zahvalimo Rimljanima.

Ulične tezge, na kojima se prodaju razne đakonije, izmišljenje su upravo u njihovo doba. 

"Hrana za poneti" je bila integralni deo svakodnevnog života Rimljana - od slanih grickalica koje su jeli dok su gledali borbe gladijatora u Koloseumu, do kobasica i pržene ribe koje su kupovali kako bi prezalogajili nakon relaksirajuće kupke u svojim čuvenim kupatilima. 

Nahraniti 50 miliona duša nije bila mala stvar, kao što pokazuje izložba posvećena hrani i poljoprivredi u doba Rimskog carstva koja je organizovana u italijanskoj prestonici.

Nestašice hrane pretile su da izazovu nerede, pa čak i da dovedu do smaknuća trenutnih vlastodržaca. Tom riziku prvi rimski car Oktavijan August (63. p.n.e.-14. n.e.) nije želeo da se izloži, zato je blagovremeno uvozio i pravio zalihe pšenice, ulja, vina i drugih proizvoda, što je uticalo na prehrambene navike njegovih podanika.       

Tipičan rimski dan počinjao je sa jentakulumom (ientaculum), tj. doručkom - slani hleb, sušeno voće i jaja uz mleko ili vino. 

Kasnije bi Rimljani na brzinu pojeli prandijum (prandium), ručak, u nekom od termopolija (thermopolia), pretečama današnjih restorana brze hrane ili u jednom od brojnih popina (popinae), vinskih bistroa koji su ujedno bili i kockarnice i bordeli. 

Predveče bi bogati Rimljani priređivali raskošne bankete na kojima su se posluživala najraznovrsnija jela od paunovog jezika do pečenih puhova, dok je ostatak stanovništva večerao čorabasta jela od povrća u kojima bi se ponekad našao i koji komad mesa. 

"Logistika koju su Rimljani sprovodili kako bi nahranili svoje stanovništvo je fascinantna", rekla je za AFP Orjeta Rosini, kustos izložbe "Ara Pacis", ističući koliko je bilo teško utažiti glad milion ljudi koliko je živelo u ovom najmnogoljudnijem gradu u predindustrijskoj eri.  

Rimljani su tokom cele godine iz Egipta dopremali žito koje se u tovarima od po 500 tona prevozilo privatnim brodovima od Aleksandrije do Rima pod striktnim nadzorom države u jednom od najranijih primera saradnje privatnog i državnog sektora, kazala je Rosini.

Car je bio "jedini distributor nasušnog hleba, jedini odgovoran za dopremanje hrane", navela je ona. 

August je povećao svoju popularnost tako što je svakog meseca 20.000 građana, slobodnih muškaraca starijih od 17 godina, besplatno dobivalo po 35 kilograma brašna.   

Rim je, takođe, u velikim količinama uvozio ulje, meso kao i vino čija je cena u maloprodaji bila bagatelna. 

Iako su se na njihovim trpezama često nalazila egzotična jela, rimski imperatori su najviše voleli voće i povrće: Tiberije je obožavao krastavac, a August je voleo šparglu, rekla je Rosini. 

Ugljenisani ostaci hrane pronađeni tokom arheoloških iskopina u Herkulaneumu, uništenom gradu kada i Pompeja u erupciji Vezuva 79. godine, pokazuju da su Rimljani bili začetnici ne samo "mediteranske ishrane", već i "globalizacije hrane" danas prisutne gotovo u svim supermarketima. Naime, vino su uvozili iz Galije i sa Kipra, ulje iz Andaluzije, med iz Grčke, a garum, fermentisani riblji sos za kojim su ludeli, iz Portugala. 

Hrana je za Rimljane bila takav prioritet da je car Dioklecijan (284-305) uveo strogu kontrolu cena, mada su neke namirnice bile van domašaja za većinu stanovnika, kao na primer piletina koja je bila izuzetno skupa. 

Primera radi, pekar koji je zarađivao 50 srebrenjaka dnevno morao je da izdvoji 60 da bi kupio dva pileta, 30 za litru napuljskog vina, 12 za 300 grama svinjetine i četiri za 25 smokava.

]]>
Thu, 4 Jul 2019 02:45:05 +0200 Zanimljivosti http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/360309/kioske-brze-hrane-izmislili-rimljani.html
20 činjenica o ljudskom telu koje dokazuju da imamo supermoći http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/305910/20-cinjenica-o-ljudskom-telu-koje-dokazuju-da-imamo-supermoci-.html Da li ste znali da čovek jednim vrlo neobičnim, ali krajnje jednostavnim potezom, može da pomeri sopstvenu satnicu spavanja? To je samo jedna od 20 stavki koje ilustruju neobičnost u funkcionisanju ljudskog tela i pokazuju da imamo mnogo više moći nego što smo toga svesni. ]]> Foto:Blic.rs

1. Kad bi se ljudsko srce iščupalo iz grudi, neko vreme bi nastavilo da kuca, jer ima sopstveni sistem zahvaljujući kom bi, izloženo vazduhu, nastavilo da prima kiseonik.

2. Želudačna kiselina je toliko jaka da se sluzokoža želuca u potpunosti obnavlja na svaka tri, četiri dana.

3. Kad kija, čovek to čini brzinom većom od 160 kilometara na sat.

4. Čovekovi krvni sudovi dugački su ukupno 96.560 kilometara, što je dovoljno da se Zemljin ekvator obmota oko dva i po puta.

5. Ljudsko srce za jedan dan proizvede toliko energije da bi njom kamion mogao da se napaja više od 30 kilometara.

6. Energijom koju srce proizvede tokom celog života kamionom bi moglo da se ode do meseca i nazad.

7. Čovekova koža u toku životnog veka od 70 godina odbaci toliko mrtvih ćelija da bi od njih mogao da se napravi ceo jedan čovek od 47 kilograma.

8. Čovek u toku života prouzvede količinu pljuvačke kojom bi mogao da napuni dva puna bazena.

9. Osim pet opštepoznatih čula, čovek ima i dodatno metačulo koje se zove propriocepcija.

10. Radi se o kombinovanoj svesti mozga o pokretima mišića sa osećajem za položaj, oblik i veličinu delova tela. Zahvaljujući tome možemo da dodirnemo bilo koji deo svog tela i kada ga ne vidimo.

11. Da je ljudsko oko kamera, rezolucija bi mu bila 576 megapiksela.

12. Poređenja radi, kamera sa najvećom rezolucijom (Mamiya DSLR) ima 80 megapiksela i košta 34.000 dolara.

13. Telo za jedan sat proizvede 180 miliona crvenih krvnih zrnaca.

14. Ako u toku trudnoće majka ozledi neki od unutrašnjih organa, beba joj iz materice šalje matične ćelije za "popravku".

15. Istraživači su u ljudskom pupku pronašli 1.458 novih vrsta bakterija.

16. Čovek može da resetuje sopstveni dnevni sat (ritam spavanja) ako uperi svetlo u zadnji deo kolena.

17. Čovek može da preživi dva meseca bez hrane. Receptori čula ukusa ne nalaze se samo na jeziku, već i u stomaku, crevima, pankreasu, plućima, anusu, testisima i mozgu.

18. Jedno od objašnjenja fobija kaže da su ti strahovi zapravo sećanja koja su nam preneta preko nasleđenih gena predaka.

19. Ljudski mozak je u stanju da izvršava zadatke u toku REM faze sna, na primer, da čuje i nauči novu muzičku numeru.

20. Naučno je dokazano da čak i mala doza osećaja moći kod čoveka utiče na promene u mozgu. uglavnom se radi o smanjenju empatije. Ako veštački napravite izraz lica koji oponaša neku emociju, počećete tu emociju da osećate.

]]>
Wed, 3 Jul 2019 04:24:00 +0200 Zanimljivosti http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/305910/20-cinjenica-o-ljudskom-telu-koje-dokazuju-da-imamo-supermoci-.html
Talog kafe govori sve: Naučite i vi da gledate u šoljicu kafe! http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/331453/talog-kafe-govori-sve-naucite-i-vi-da-gledate-u-soljicu-kafe.html Talog kafe govori sve! Sve što treba da uradite jeste da naučite da protumačite ono što vam kafa govori... ]]> Foto:prva.rs

U unutrašnjem delu šoljice, radi lakšeg čitanja, ne sme da bude ukrasnih šara. Kafa se ispija opušteno i polako, samo s jednog ruba šoljice, držeći pritom dršku šoljice levom rukom.

Prazna šoljica mora da se tri puta okrene u smeru kazaljke na satu, kako bi se talog što bolje rasporedio po šoljici. Zatim se šoljica pokrije tanjirićem, te se s njim okrene. Ona strana šoljice s koje se ispijalo treba, i po okretanju, da ostane okrenuta prema vama.

Okrenutu šoljicu potrebno je ostaviti nekoliko minuta kako bi se talog osušio i stvorio statične simbole. Samo se jednom sme podizati šoljica, kako bi se proverila osušenost taloga. Gata se samo iz prve popijene šoljice.

I dok u početku figure u šoljici mogu da izgledaju haotično, kroz praksu, u ovom vidu predviđanja, značenja će se sama "otvarati", pa će osobi koja gata prikazi biti sve jasniji

A-ĆALIGATOR – opasnost; tajni neprijatelji.

ANĐEO – dobre vesti; radosno iznenađenje; sreća na putu ili u kući; zaštita.

AUTOMOBIL – sreća u započetim poslovima, poseta, putovanje; neočekivane promene na dobrobit okoline; ako je okrenut prema dnu šoljice, a ispred njega stoji osoba, javlja nesreću.

AVION – iznenadno duže putovanje, sreća, napredak, primanje vesti, nenadani poklon; ako je prepolovljen, nesreća.

BAKA – žalost u kući.

BALON – kratkotrajne neprilike, idalizacija neke situacije ili osobe; budite oprezni; preuveličavanje ozbiljnosti situacije.

BAŠTA – veselo društvo.

BEBA – ako je na dnu šoljice znači manje probleme; više beba je iznenadni neuspeh; rođenje deteta predviđa nove početke, ali i situaciju čiji razvoj treba kontrolisati.

BIČ – energija; seksualnost; aktivnost; moguća agresija, ogovaranje.

BIK – delujte samostalno; ženi javlja nasrtljivo udvaranje, a muškarcu svađu s prijateljicom.

BRDO – uspeh posle teškoća i napornog rada; više brda znače prepreke na putu do cilja.

CIPELA – novosti ili novi počeci; promena na bolje; odlazak na put ili dolazak nekog gosta; muška cipela najavljuje uspešno putovanje; a ženska, gosta u kući.

CRKVA – ceremonija; duhovni preobražaj; bolest ili vanredno napredovanje u svemu

CRV – brige kroz posao, propali planovi, zastoj u aktivnostima, raspad posla, prezir, svađa.

CVEĆE – novčani dobitak; samo jedan cvet znači da će vam se ostvariti želja, čast

ČAMAC – ostvarenje planova, pozitivan ishod, ali s kašnjenjem; nenadani dobitak, bogatstvo; znak zaštite; poseta prijatelja.

ČARAPA – ogovaranje.

ČAŠA – zdravstveni problemi, poseta doktoru; postojanost, sigurnost; novo prijateljstvo.

ČEŠALJ – veliki gubitak, vest o nekoj nesreći, oprez u blizini doma.

ČIZMA – zaštita od bola i nesreće; pomoć od nepoznate osobe;

ČOVEK – poseta; ako je jasna uspravna figura u blizini drške, doći će gost tamne kose, a ako je zamagljena ili svetlosmeđa figura imaće svetlu kosu; ako ima ispruženu ruku, doneće vam dar; ako je go, znak je neispunjenog obećanja, sramote ili neprijatnosti;.

]]>
Tue, 2 Jul 2019 01:51:54 +0200 Zanimljivosti http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/331453/talog-kafe-govori-sve-naucite-i-vi-da-gledate-u-soljicu-kafe.html
Godina rođenja otkriva ko ste nekad bili, ali i kakva će biti vaša budućnost! http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/321609/godina-rodjenja-otkriva-ko-ste-nekad-bili-ali-i-kakva-ce-biti-vasa-buducnost.html Ljudska duša je neuništiva, ona samo menja telo u kom živi. Da li vas zanima ko ste bili nekada i ko ćete biti u budućnosti, piše "Nadlanu.com"? ]]> Doktor Konstantin Kotrotkov, profesor informatike, računarstva i biofizike na Državnom univerzitetu informacionih tehnologija, mehanike i optike u St. Petersburgu, uspeo je da snimi promene u ljudskom telu u trenutku smrti.

Njegov tim i on dokazali su da energetski oblik tada napušta organizam, a Korotkov se usudio da ga nazove ljudskom dušom koja, tvrdi ruski naučnik, preživljava smrt i ponovno se rađa u novom telu u sledećem životu.

Mada zvanična nauka nedvosmisleno poriče ovakve tvrdnje, eksperimenti dr Kotrotkova prvi put u istoriji uspeli su da se približe empirijskom. Dakle, ako reinkarnacija ipak postoji, saznajte koji je bio vaš drugi život

Tragači za srećom

Godište: 1927, 1936, 1945, 1954, 1963, 1972, 1981, 1990, 1999, 2008, 2017.
Prošlost: U prošlom životu bili ste car, kralj, vladar ili ste pripadali visokom plemstvu.
Sadašnjost: Prosperitet vam stalno izmiče. U drugoj polovini života imaćete više sreće i na kraju – bićete zadovoljni sudbinom. Strastveno volite suprotan pol, ali niste promiskuitetni. Na svim poljima tragate za srećom i dubokim zadovoljstvima. Skloni ste depresiji.
Budućnost: Sledeći život provešćete u planinama kao samotnjak ili ekstremni sportista.

Romanopisci

Godište: 1926, 1935, 1944, 1953, 1962, 1971, 1980, 1989, 1998, 2007, 2016.
Prošlost: U pretprošlom životu bili ste sin demona, a u prošlom kanibal. Provodili ste mnogo vremena lutajući kroz svetove.
Sadašnjost: Moguće je da ćete biti pisac ljubavne drame ili horor romana. Imate jaku harizmu i mogli biste da postanete političar, govornik ili voditelj. Pričate malo, ali oštro, a zbog svojih neobičnih reči često ćete se sretati sa zavišću i mržnjom.
Budućnost: U paralelnom univerzumu bićete duh, a u ovom monah.

Umetnici

Godište: 1925, 1934, 1943, 1952, 1961, 1970, 1979, 1988, 1997, 2006, 2015.
Prošlost: U nekom od prošlih života bili ste diktator koji je pogubio hiljade ljudi, zatim ste bili kanibal i, na kraju slon.
Sadašnjost: Nikad vam nije dosta para, moći, slave… Neodlučni ste i ambivalentni. Moguće je da ćete imati nekoliko brakova. Čuvajte se ljudi koje ste ponižavali, u nekom od narednih života oni bi mogli da se obogate i osvete vam se.
Budućnost: U nekom od sledećih života bićete umetnik.

Pročitajte još:

INDIJANSKI HOROSKOP: Duh koje životinje živi u vama?

ASTRO DOTERIVANJE: Strelac kao filmska zvezda, Devica čistunica, Škorpije vole prirodno!

ASTRO ODMOR: Za Ovna su adrenalinske akitvnosti, Škorpija i Lav vole egzotične destinacije...

Ljubavnici

Godište: 1924, 1933, 1942, 1951, 1960, 1969, 1978, 1987, 1996, 2005, 2014.
Prošlost: U prošlom životu bili ste konkubina imperatora.
Sadašnjost: Često ćete se osećati kao robinja ljubavi. Podnosite velike žrtve zbog partnera. Pouzdan ste prijatelj i pošten, dobar čovek. Ipak, skloni ste negativnoj percepciji stvarnosti, pa ste zato ponekad cinični ili zajedljivi.
Budućnost: U narednoj reinkarnaciji bićete fotomodel.

Naučnici

Godište: 1923, 1932, 1941, 1950, 1959, 1968, 1977, 1986, 1995, 2004, 2013.
Prošlost: U svakoj prethodnoj inkarnaciji vladali ste velikim znanjem, a sreća vas je čekala u zemlji u kojoj ste bili rođeni.
Sadašnjost: Predstoje vam veliki uspesi na polju nauke ili u nekoj intelektualnoj delatnosti. Retko ste zadovoljni rezultatima svog rada jer ste perfekcionista, ali zato nesebično pomažete drugima da ostvare uspeh.
Budućnost: Usledećem životu bićete princ.

Astrolozi

Godište: 1922, 1931, 1940, 1949, 1958, 1967, 1976, 1985, 1994, 2003, 2012.Prošlost: Obdareni jakim umom i intuicijom, nekada ste bili astrolog, mag ili vrač.
Sadašnjost: Imaćete mnogo prijatelja i ljubavnika. Dobri ste prema drugima, a zauzvrat dobijate nezahvalnost. Vaš nastup je odbojan, ali je zato vaša duša čista. Teško održavate ozbiljne odnose, a lako ulećete u avanture. Vaša slučajna predskazanja su tačna.
Budućnost: Bićete veliki naučnik ili astrolog.

Gordi ljudi

Godište: 1921,1930, 1939, 1948, 1957, 1966, 1975, 1984, 1993, 2002, 2011.Prošlost: Bili ste ili polubog ili svirepi gorski duh. Zbog toga je u vama bilo gneva i agresije.
Sadašnjost: Dobićete sve što budete hteli, uključujući i vlast, koju ćete izgubiti zbog izdaje. Uvek ćete imati snage da ono što ste jednom postigli postignete ponovo. Za vas je karakteristična težnja damenjate tradiciju, rušite pravila i pomerate granice.
Budućnost: U sledećem životu bićete monah, asketa koji se čvrsto drži pravila.

Miljenici sudbine

Godište: 1920, 1929, 1938, 1947, 1956, 1965, 1974, 1983, 1992, 2001, 2010.Prošlost: Pre dva života bili ste vojnik, a potom ste se rodili kao umetnica.
Sadašnjost: Omiljeni ste u društvu bogatih i moćnih, pa vam pomoć dolazi sa svih strana. Dobrog ste zdravlja. I kad se razbolite, ozdravite brzo. Čak ni vaša loša dela nemaju snagu da izazovu kaznu. Bogovi uvek staju u vašu zaštitu.Vrlo ste inteligentni i talentovani.
Budućnost: Sledeći put bićete vajar ili duhovnik.

Iscelitelji

Godište: 1919, 1928, 1937, 1946, 1955, 1964, 1973, 1982, 1991, 2000, 2009.Prošlost: U životu pre ovog bili ste dete božanstva medicine.
Sadašnjost: Morate biti lekar ili neko ko pomaže drugima. Ako sledite svoju sudbinu, život će vas nagraditi blagostanjem, ako bežite od obaveza koje vam je nebo dalo, prijatelji će se okrenuti protiv vas. I bogatstvo će bežati od vas.
Budućnost: Ako budete u skladu sa sudbinom, rodićete se kao iscelitelj.


]]>
Sun, 30 Jun 2019 23:58:29 +0200 Zanimljivosti http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/321609/godina-rodjenja-otkriva-ko-ste-nekad-bili-ali-i-kakva-ce-biti-vasa-buducnost.html
TEST LIČNOSTI: Reci mi šta radiš nedeljom i reći ću ti ko si! http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/321797/test-licnosti-reci-mi-sta-radis-nedeljom-i-reci-cu-ti-ko-si.html Uradite kratki test, pronađite se u nekim od ovih odgovora i saznajte mišljenja američkih psihologa u odnosu na to kako provodite nedelju i na šta bi trebalo da obratite pažnju u svom životu! ]]> Odgovor 1

"Nedeljom se izležavam do podneva, a onda ostatak dana provedem u pidžami", govori sledeće:

Trebalo bi da pazite na šta i na koji način trošite energiju u toku radne nedelje. Bilo bi dobro da steknete naviku da odmarate svakog dana makar po 15 – 30 minuta. Ne morate da spavate, i samo ležanje će da utiče na vaš nivo energije. Zapitajte se koliko ima pravog zadovoljstva u vašem životu? Koliko ste zadovoljni? Kakav je vaš odnos sa najbližima?

Odgovor 2

"Odmah po ustajanju sređujem stan, sobu, usisavam, brišem prašinu... Iako ustajem rano, ne stajem dok sve ne sredim što obično potraje i do 13 – 14h. Tek kad je sve sređeno imam prvi obrok ", govori sledeće:

Da li ste u ovakvoj žurbi i kada su u pitanju ostale stvari? Vi ste verovatno jedna od onih osoba koje sebi ne praštaju greške. Jeste li sigurni da sebi dajete pravo na zadovoljstvo? Da li ste sigurni da mislite da zaslužujete zadovoljstvo? Radne navike su jedno, a blago manična potreba za što hitrijim izvršenjem obaveza nešto sasvim drugo. Razmislite o tome u koju grupu spadate. Za početak, oprostite sebi sve što niste do sad. Niste za sve Vi odgovorni.

Pročitajte još:

Desna strana lica nasleđe majke, a leva oca: Dovoljno je da nekog pogledate i da saznate njegov karakter!?

(VIDEO) Šta bi se desilo kada bi kiseonik nestao na samo pet sekundi!?

Godina rođenja otkriva ko ste nekad bili, ali i kakva će biti vaša budućnost!

Odgovor 3

"Nedelja? Najčešće je prespavam. Jedva čekam da prođe. Ustanem iz kreveta popodne, jedem, operem kosu, pripremim garderobu za sutra i pre 22h sam ponovo u krevetu", govori sledeće:

Osim ako nije u pitanju neverovatan umor od rada tokom radne nedelje, i dešava se veoma retko, ovo "nedeljno ponašanje" najčešće ukazuje na beg. To može da bude beg od potisnutognezadovoljstva nekim segmentom života. Razlozi mogu da budu različiti i mnogobrojni. Ipak, najviše govore o tome na koji način se osoba nosi sa tim nezadovoljstvom. U ovom slučaju ukazuje da je osoba odabrala da što bolje zna i ume da "beži" od problematične zone i da čeka da prođe samo od sebe. Ove osobe često misle "valjda će se nešto rešti samo od sebe".

Odgovor 4

"Nedeljom ustajem malo kasnije nego obično, volim da se dobro naspavam. Posle doručka uvek imam neki "opušten plan", to može da bude šetnja sa prijateljicama/mužem/decom, večernji odlazak u bisokop/pozorište, a nekad se desi da pozovem najbliže osobe na ručak, naročito lepim danima kada možemo pola dana da provedemo napolju", govori sledeće:

Moglo bi se reći da ste odabrali pravu meru kada je u pitanju odnos radna nedelja – kraj vikenda. Za razliku od osoba koje jedva čekaju da nedelja prođe ili da se zatrpate dodatnim obavezama, vi znate da iskoristite blagodeti neradnog dana. Verovatno imate stabilne odnose sa važnim osobama u životu, i upravo te osobe su vaša najveća podrška i oslonac. Vrlo je verovatno da ste odrasli u tradicionalnoj porodici, i da se trudite da kao odrasla osoba to prenosite dalje.

]]>
Fri, 28 Jun 2019 01:19:48 +0200 Zanimljivosti http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/321797/test-licnosti-reci-mi-sta-radis-nedeljom-i-reci-cu-ti-ko-si.html
SRBI SUTRA SLAVE VIDOVDAN: Ovo obavezno uradite večeras pre spavanja http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/376880/srbi-sutra-slave-vidovdan-ovo-obavezno-uradite-veceras-pre-spavanja.html Postoje razna verovanja za ovaj praznik, ali ova će sigurno zanimati skoro svaku devojku. ]]> foto: kurir.rs

Jedan od najvećih srpskih praznika – Vidovdan, obeležava se sutra a za njega postoji jedno zanimljivo verovanje. Naime, veruje se da vidova trava, koja se od davnina smatrala biljkom za gatanje, može nešto da vam otkrije ovu noć.

Udate žene bi trebale ovu travu uoči Vidovdana da stave pod jastuk i šta sanjaju te noći, to će im se i desiti. Međutim, za devojke važi drugo verovanje. One bi trebale vidovu travu, parče hleda i malo soli da stave pod jastuk.

Pre nego što legnu, treba da izgovore:

"Vide, Vide! Tako ti soli i hleba, zemlje i neba, kaži mi ko će mi biti suđen. Neka mi izađe na san".

Postoji još jedno verovanje, a to je da će vam vidova trava pomoći da kroz vrlo kratko vreme upoznate budućeg muža.

U selima pod Fruškom gorom, na primer, na praznik izjutra seljaci su se umivali rosom i pri tome govorili: "Oj Vidove, Vidovdan, što ja očima video, to ja rukama stvorio."

Sličan običaj zabeležen je i kod Banatskih Hera. Tamo su majke na Vidovdan dovodile svoje kćerke do plota, a ove bi se obraćale svecu: "Vido, Vidovdane, što god očima vidim, sve da znam raditi." U nekim su pak krajevima iznosili na videlo svoje tapije i obligacije, u drugim su vadili novac iz kase i brojali ga. Bilo je mnogo postupaka te vrste.

Verovale su da će se to i dogoditi, da će im budući muž doći u san. U okolini Vlasenice devojke su uoči praznika brale vidovu travu i pripremale još ponešto. Nalivale su vodu u lonac koji je kupljen bez pogađanja, zatim uzimale malo hleba i soli, detelinu sa četiri lista i jednu tkanicu koju bi prebacile preko lonca.

Po završenim pripremama, devojka bi pre spavanja rekla: "Sveti Vide i vidova travo, otvorite mi oči da vidim svoga suđenoga. Ako je daleko, evo mu detelina od četiri krila, neka k meni doleti; ako je gladan, evo mu soli i hljeba, neka se najede; ako je žedan, evo mu vode, neka se napije; ako ne može preko vode preći, evo mu ćuprije (misli na tkanicu), neka pređe."

Prema narodnim verovanjima, već u narednih nekoliko dana devojke će upoznati budućeg muža.


]]>
Thu, 27 Jun 2019 00:28:16 +0200 Zanimljivosti http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/376880/srbi-sutra-slave-vidovdan-ovo-obavezno-uradite-veceras-pre-spavanja.html
SAMO ZA ČOKOHOLIČARE: Pročitajte zanimljivosti posle kojih ćete otrčati po kocku čokolade! http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/327788/samo-za-cokoholicare-procitajte-zanimljivosti-posle-kojih-cete-otrcati-po-kocku-cokolade.html Koliko puta vam se samo desilo da kažete sebi ili drugima: „Pao mi je šećer!“? Verovatno mnogo puta. A šta u tim slučajevima najčešče uradite? Potražite nešto slatko, a tada bi svašta pojeli, pa možda čak i sam šećer, ali ništa slađe i jače nema od čokolade ]]> Foto:B92.net

Čokolada je verovatno najpoznatiji slatkiš na svetu. Ne odolevaju joj ni deca ali ni odrasli, pa čak ni bake i deke. Čokolada je preplavila čitavu planetu svojim slatkim ukusom. Nakon ovih zanimljivosti, verovatno će Vam poći voda na usta i poželećete da otrčite do najbližeg mesta gde možete naći čokoladu.

1. Prvi put je otkrivena u Anazomu i Centralnoj Americi. Zrna su uzeta sa drveta kakaa, a zatim pržena i izmrvljena.

2. Da li ste znali da žene jedu gotovo duplo više čokolade od muškaraca?

3. Ne hranite ljubimce čokoladom! Čokolada je štetna, pa i otrovna većini životinja, a kod pasa može izazvati napade i smrt.

4. Između 40 i 50 miliona ljudi na svetu živi od ove industrije, njih preko 17.000 samo u Belgiji.

 


5. Postoje zapisi o tome da je Napoleon uvek morao imati čokoladu uz sebe, pogotovo tokom vojnih operacija.

6. Kakao se suši 7 dana na suncu pre nego što se isporuči bilo kom od proizvođača čokolade.

7. Verovali ili ne, za sada ne postoji nijedan oblik alergije na čokoladu!

8. Potrebno je 3 do 5 godina da bi drvo kakaa proizvelo zrna.

9. Zrna kakaa su mogli da priušte samo bogati negde do sredine XVIII veka.

10. Postoji oko 500 ukusa čokolade. Čokolada je previše kompleksna da bi mogla veštački da se proizvodi, za razliku od ukusa jagode i vanile kod kojih je ovo vrlo jednostavan proces.

11. Čokoladu je u SAD doneo 1765. godine John Hanan?

12. Svojevremeno jedan lekar je prepisao pacijentu čokoladu kao lek protiv određene bolesti?

13. Čokolada sadrži antioksidanse koji pomažu u borbi protiv nekih bolesti

14. Čokolada sadrži gvožđe i magnezijum

15. Asteci i Maje su koristili zrna kakaa kao novac.

16. Jedan od prvih načina na koji je upotrebljena bio je takav da su mlevena zrna poslužila za pravljenje aromatičnog pića.

17. Afrika proizvodi najviše čokolade.

18. Crna čokolada ima mnogo bogatiji ukus od mlečne čokolade, zbog visokog procenta kakaa.

19. „Hershey’s“ je jedan od najstarijih proizvođača čokolade.

20. Švajcarci drže rekord, prosečan stanovnik pojede oko 10 kg čokolade godišnje. Švajcarci takođe imaju najmanje zabeleženih slučajeva srčanog udara.

21. Ako ste se do sada odricali čokolade s namerom da snizite svoj LDL holesterol, uzalud ste se žrtvovali. Istina je da čokolada sadrži kakao maslac koji je pun zasićenih masti, većina tih masti dolaze iz stearinske kiseline zbog čega se čokolada uglavnom ne podiže visinu LDL-a, kod nekih je ljudi čak i snižava

22. Istina je da čokolada sadrži određen procenat kofeina, ali ne toliko visoko koliko se često veruje. Jeste li još nekad videli da je neko zamenio kafu sa čokoladom?

23. Roditelji se uglavnom boje da će deca od čokolade „poludeti“, međutim, veliki broj naučnih ispitivanja koja su se bavila time, nisu pronašla nikakvu vezu između šećera u ishrani i hiperaktivnosti kod dece tako da roditelji slobodno mogu da se opuste i puste decu da uživaju u čokoladi (naravno ne u onoj sa alkoholom ili energetskim pićima)

24. Mnogi smatraju da čokolada oštećuje zube i stvara karijes, međutim ispitivanja su pokazala da obični kristalni šećer mnogo gore utiče na zube od čokolade.

Dakle slobodno nastavite da uživate u ovom slatkišu, čak preporučujemo da odmah odete do police gde Vam stoji čokolada i zasladite se sa svojim najbližima!!!

]]>
Wed, 26 Jun 2019 02:22:54 +0200 Zanimljivosti http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/327788/samo-za-cokoholicare-procitajte-zanimljivosti-posle-kojih-cete-otrcati-po-kocku-cokolade.html
Misterija je konačno rešena: Evo koliko dugo deluje kafa http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/379338/misterija-je-konacno-resena-evo-koliko-dugo-deluje-kafa.html Jutarnja kafa mnogima je jedini način da uspešno otvore oči i krenu u novi radni dan, ali i taj učinak nije večan, tvrde naučnici. ]]> foto: superzena.b92.net

Naime, jedno istraživanje pokazuje da postoje situacije u kojima kofein više nema isto dejstvo, a to je nakon tri dana lošeg sna. 

Vrlo je jednostavno – što lošije spavate, kofein deluje slabije jer telo više nema dovoljno energije da bi ga podržalo. 

Tokom istraživanja je izvršen eksperiment zahvaljujući kojem se ispostavilo da su neispavani ljudi koji su uzimali kofein, za razliku od druge grupe koja je uzimala placebo bili nervozniji i pospaniji od njih. 

Ako znate da vam sledi nekoliko napornih dana pokušajte da se naspavate kako bi vam kafa dala stimulans koji će vam pomoći da izdržite.

]]>
Tue, 25 Jun 2019 01:08:07 +0200 Zanimljivosti http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/379338/misterija-je-konacno-resena-evo-koliko-dugo-deluje-kafa.html
PARKIRALI STE SE NA SUNCU? Ovo je 9 stvari koje nikako ne smete ostaviti u kolima http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/376808/parkirali-ste-se-na-suncu-ovo-je-9-stvari-koje-nikako-ne-smete-ostaviti-u-kolima.html Sunčane naočare i bocu s vodom već po navici držite u automobilu? ]]> foto: kurir.rs

Pogledajte razloge zbog kojih bi to trebalo promeniti i otkrivamo kojih to 9 predmeta ne smete držati, odnosno ostavljati u automobilu, naročito kada je napolju vruće.

1. Lekovi

Većina lekova mora da se drži na sobnoj temperaturi, a kada je napolju vruće temperatura u automobilu debelo premašuje onu sobnu. Vrućina neće lekove učiniti štetnima, ali može da smanji njihovu delotvornost.

2. Elektronika

Osim što su vredni, elektronski uređaji poput laptopa, mobilnog i USB-a sadrže informacije koje se mogu lako ukrasti. Ako se nađete u situaciji da morate da ostavite laptop ili mobilni bez nadzora, pazite da su informacije kodirane. Na taj način lopov neće moći da vidi informacije bez unošenja koda, koji je zaseban od lozinke potrebne da se uđe u uređaj. Kodiranje uređaja snažna je zaštita koju je teško srušiti i tako je puno sigurnija od zaštite lozinkom.

3. Krema za sunčanje

Možda zvuči kontradiktorno, ali aktivni sastojci u kremi uništavaju se na previsokim temperaturama. Ako ostavite kremu sa zaštitnim faktorom u automobilu na velikoj vrućini to može umanjiti njenu delotvornost. Osim toga, zbog vrućine krema čak može da eksplodira i umrlja vam unutrašnjost automobila.

4. Boca s vodom

Ako ostavite plastičnu bocu s vodom u užarenom automobilu to može da izazove razvoj mikroorganizama u vodi štetnih za zdravlje. Zato u bočici uvek imajte svežu vodu. Pročitajte i 3 razloga zašto ne smete upotrebljavati istu plastičnu bocu za piće dvaput.

5. Ručna torba

Ostavljanje ručne torbice ili novčanika na sedištu, odnosno na bilo kojem vidljivom mestu, pozivnica je kradljivcima da vam provale u automobil i ukradu torbu. Nema veze da li ste iz torbice maknuli sve vrednosti, lopovi ne znaju da u njoj nema ništa i vrlo vverovatno će rizikovati.

6. Naočare

Zbog vrućine u automobilu se plastični okviri na naočarima mogu izvitoperiti, a metalni okviri mogu se toliko ugrejati da naočare postanu vruće i nemoguće da se nose. Ostavite li naočare (i one s dioptrijom i sunčane) na vozačkoj tabli može učiniti još veću štetu jer vetrobransko staklo može privući sunčeve zrake.

7. Važni dokumenti

Ako nosite sa sobom važna lična dokumenta koje morate da pošaljete poštom neka vam taj zadatak bude prioritet, odnosno izbegnite 'vozikanje' dokumenata u automobilu. Što pre izvadite te dokumente iz automobila to ćete biti sigurniji da vam ih niko neće ukrasti.

8. Pasoš

Nikada ne ostavljajte pasoš u automobilu kada putujete. Ukrasti nečiji identitet još je lakše s pasošem nego s vozačkom dozvolom. Sve dokumente koji sadrže naše identifikacijske podatke morate smatrati kao vrednosti, isto kao što to činite s nakitom.

9. Vino

Ako morate da kupite vino, učinite to posle posla ili nakon što obavite sve dnevne zadatke. Ako se boca ugreje previše, to da može da pokvari ukus vina, a i tečnost može da proširi svoj volumen i da počne da curi kroz čep ili da izgura malčice čep i tako da kontaminira vino u boci.

]]>
Mon, 24 Jun 2019 02:47:19 +0200 Zanimljivosti http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/376808/parkirali-ste-se-na-suncu-ovo-je-9-stvari-koje-nikako-ne-smete-ostaviti-u-kolima.html
NAJVEĆA LETNJA SVAĐA Klima u kancelariji - da ili ne? http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/376528/najveca-letnja-svadja-klima-u-kancelariji---da-ili-ne.html Iako danas imamo mogućnost da podesimo temperaturu u kancelarijama, većina zaposlenih i pored toga nije zadovoljna. Anketa sprovedena 2015. među 129 zaposlenih u SAD pokazala je da 42 odsto ljudi misli da je u zgradi pretoplo, dok 56 odsto smatra da je suviše hladno. Zaključak: možemo da imamo temperaturu kakvu želimo, ali se ne slažemo kakva je to temperatura. ]]> foto: blic.rs

Ben Mors, službenik iz Londona, to vrlo dobro zna. “U kancelariji gde trenutno radim svakodnevno se vode rasprave o temperaturi. Klima se uključuje i isključuju tri-četiri puta dnevno”, kaže on.

Aj Ling Čang, projekt menadžer iz Singapura, tokom višegodišnje karijere imala je priliku da se susretne sa najneobičnijim strategijama. “Na jednom poslu sam imala prijateljicu koja je obložila naslone za ruke jastucima da bi joj uvek bilo toplo. Na drugom poslu sam imala kolegu kome je ponekad bilo toliko vruće da bi otišao u toalet i poskidao sve sa sebe. Stajao je tako, pokušavajući da se rashladi”, kaže ona.

Koliko koštaju svađe oko klime?

Kada se zaposleni ne osećaju prijatno na poslu, onda se to negativno odražava i na finansije. Oko dva odsto radnih sati u Velikoj Britaniji izgubi se u svađama zbog temperature u kancelariji, što prouzrokuje ekonomski trošak od 13 milijardi funti godišnje. U Australiji, velike vrućine smanjuju produktivnost, a troškovi na godišnjem nivou iznose 6,2 milijarde dolara.

Prijatna temperatura doprinosi zadovoljstvu na poslu, podstiče produktivnost i saradnju. Ako nije tako, zaposleni su spori, skloni su gojenju i bolestima.

Kod Zakerberga ledeno, kod Obame - tropika


Mark Zakerberg: Tvrdi da je 15 stepeni optimalna temperatura

Osnivač kompanije “Fejsbuk” Mark Zakerberg zaklinje se u blagotvorno dejstvo temperature od 15 stepeni Celzijusa u sali za konferencije, smatrajući da takva temperatura povećava koncentraciju. S druge strane, u Ovalnoj sobi američkog predsednika Obame toliko je toplo da je njegov savetnik u intervjuu za “Njujork tajms” u šali rekao da “biste tamo mogli da gajite orhideje”.

 

Obama voli da mu je toplo

Ko je u pravu?

Pitanje je pogrešno postavljeno. Tokom godina, poslodavci su uložili milione u istraživanja da bi na kraju ustanovili ono što većina nas već zna: utvrditi koja temperatura odgovara svima sve vreme u suštini je nemoguća misija, a razlog je delimično u tome što “ispravna” temperatura zavisi od toga šta pokušavate da izmerite, kaže Dejvid Šipvort, istraživač sa Instituta za energiju Univerzitetskog koledža u Londonu.

Pođimo od produktivnosti, koja većinu poslodavaca najviše interesuje. U jednoj studiji naučnici su analizirali uticaj temperature ambijenta na efikasnost zaposlenih u osiguravajućoj kompaniji. Iako je meren rad svega devet žena, rezultati su bili zapanjujući. Pri temperaturi od 25 stepeni Celzijusa, kucale su neprekidno, uz procenat grešaka od svega 10 odsto. Kada je temperatura snižena za pet stepeni, bile su upola manje produktivne i pravile su dvostruko više grešaka.

Međutim, stvari nisu tako jednostavne kao što izgledaju. Kada je od studenata traženo da od dve ponuđene opcije izaberu najpovoljniju tarifu za mobilni telefon, oni koji su bili u prostoriji u kojoj je bilo hladnije (19 stepeni Celzijusa), bili su dvostruko uspešniji u izboru povoljnije tarife od onih koji su bili u toplijoj prostoriji (25 stepeni Celzijusa).

Na šta sve utiče temperatura?

Temperatura poslovnog prostora, zapravo, ne utiče samo na produktivnost, već može da promeni i način na koji razmišljamo. Toplije okruženje podstiče kreativno mišljenje, dok niže temperature na radnom mestu doprinose da ljudi sačuvaju budnost prilikom obavljanja jednoličnih poslova. Kada je temperatura viša od 28 stepeni, verovatno nećemo najuspešnije rešavati matematičke zadatke.

Možda još više iznenađuje podatak da temperatura na radnom mestu može neposredno uticati na sposobnost za saradnju. Studija u kojoj su učestvovale 33 osobe pokazala je da oni koji rade u toplijim prostorijama gaje topliji odnos prema ljudima oko sebe. Kada u ruci drže šoljicu tople kafe, zaposleni doživljavaju ostale kao velikodušne i brižne osobe, dok ajs-kafa u ruci utiče da ih doživljavaju kao hladne i nezainteresovane.

Analiza raspoloživih podataka navodi na zaključak da je savršena temperatura prilikom obavljanja “tipičnih” kancelarijskih poslova, kao što su pozivi mušterija, obrada tekstualnih podataka i sl, 22 stepena Celzijusa. Međutim, pre nego što “optužite” neadekvatnu temperaturu za loše rezultate koje ste postigli prilikom poslednjeg ocenjivanja, imajte na umu i ovo: studije na terenu su uglavnom male, tj. obuhvataju manje od 100 učesnika.

Ženama potrebnija toplota

Pošto ste odlučili koju vrstu mentalne sposobnosti želite da postignete, sledeća odluka s kojom treba da se suočite jeste kome želite da udovoljite. Budući da će uvek biti onih koji neće biti zadovoljni, neka vam kao merilo za određivanje najpovoljnije temperature posluži “prognozirani procenat nezadovoljnih” (PPN).

Da bi izračunali PPN, menadžeri primenjuju formulu iz 1960-tih godina, koja uzima u obzir činioce, kao što su kodeks oblačenja i metabolička stopa (odnosno, brzina generisanja toplote) ljudi koji rade u jednoj zgradi. Za poslednje je neophodan niz pretpostavki o njihovoj starosti, težini i, pre svega, polu.

Metabolička stopa koja se trenutno uzima kao merilo za regulisanje temperature u kancelariji zasnovana je na muškoj osobi, staroj 40 godina i teškoj 70 kilograma. Boris Kingma sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Mastrihtu odlučio je da se detaljnije pozabavi ovim problemom i ustanovio je da žene imaju značajno nižu metaboličku stopu nego muškarci i da im je potrebno da temperatura u kancelariji bude za tri stepena viša.

Ova razlika se velikim delom objašnjava činjenicom da žene imaju manje mišića, a više masnih ćelija, zbog čega su manje aktivne i proizvode manju količinu toplote.

Svađama uskoro kraj?

U većini zemalja sveta postoji zakonom utvrđena najniža temperatura na poslu (u Velikoj Britaniji 16 stepeni Celzijusa), ali ne postoji gornja granica, pri čemu se uglavnom kaže da bi temperatura trebalo da bude u “razumnim” granicama.

Posle svega rečenog, treba napomenuti da se ratovima oko temperature na poslu bliži kraj. “Bližimo se trenutku kada će biti uvedena personalizovana kontrola”, objašnjava Šipvort. To znači da će svaki sto imati sopstveni sistem za regulisanje temperature, uz mogućnost podešavanja delova tela koje želite da hladite, sa ventilima nalik na one u avionima.

Na kraju, koja je najbolja temperatura u kancelariji? “Nemoguće je tačno reći, ali verovatno se kreće između 22 i 24 stepena Celzijusa, tvrdi Šipvort.]]>
Fri, 21 Jun 2019 01:19:46 +0200 Zanimljivosti http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/376528/najveca-letnja-svadja-klima-u-kancelariji---da-ili-ne.html
Pas pokazao bebi kako se puzi! http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/316960/pas-pokazao-bebi-kako-se-puzi.html Da je pas čovekov najbolji prijatelj odavno znamo ali se opet svakoga dana iznenadimo kolika je njihova ljubav za ljude. ]]> Foto:B92.net

Ovaj pas pokazao je bebi kako se puzi po podu. Ovakav prizor ne viđa se svakoga dana.

 

]]>
Thu, 20 Jun 2019 01:15:56 +0200 Zanimljivosti http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/316960/pas-pokazao-bebi-kako-se-puzi.html
Predsatvljamo vam najbizarnija pitanja na razgovoru za posao http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/316491/predsatvljamo-vam-najbizarnija-pitanja-na-razgovoru-za-posao.html "Da morate da birate, koja biste životinja najradije bili?" primer je jednog od bizarnih, ali i sve češćih pitanja koje poslodavci postavljaju potencijalnim zaposlenima. ]]> Idealnog odgovora na takve psiho trikove nema, ali ono što kandidati mogu da pretpostave jeste da je bolje odabrati neku životinju poznatu po agresivnosti i preduzimanju, a preskočiti lenjivca koji simbolizuje nerad i uživanje u životu.

Amerikanac Džef Smit na to pitanje je odgovorio da bi bio morski pas, ali posao nije dobio. Možda bi bolji odgovor bio anakonda, ali to nikada neće saznati, prenosi najpopularnija svetska mreža za poslovne kontakte i profile Linkedin.

U studiji Financial Timesa, istraživači su analizirali najbizarnija pitanja koja su poslodavci na intervjuima postavljali kandidatima s titulom MBA (Master of Business Administration) koji su se nadmetali za visoko plaćene poslove.

Otkrili su da što je posao bolje plaćen, pitanja na razgovoru postaju sve luđa. Evo nekoliko primera:

1. Koliko sati bi psu trebalo da pređe udaljenost od Madrida do Barselona s kantom zakačenom za njegov rep?

2. U kojim biste okolnostima dopustili laž?

3. Koliko Menhetn teži u tonama?

4. Šta biste učinili da lav sada uđe u prostoriju?

5. S obzirom na to da želite da radite u finansijama, recite mi kolika je vrednost dinosaurusa?

6. Objasnite opis posla svog prethodnog zaposlenja detetu od deset godina?

7. Dva, šest, 42, 1806, koji broj sledi?

]]>
Wed, 19 Jun 2019 00:58:27 +0200 Zanimljivosti http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/316491/predsatvljamo-vam-najbizarnija-pitanja-na-razgovoru-za-posao.html
Istorijske činjenice za koje možda niste znali http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/305273/istorijske-cinjenice-za-koje-mozda-niste-znali.html Iako vam ove informacije neće promeniti pogled na svet i učiniti vas pametnijim, vredi ih pročitati. ]]> Foto:B92.net

– U drevnoj Kini lekari su naplaćivali svoje usluge samo ukoliko bi pacijent bio izlečen, u suprotnom oni bi plaćali njemu ceh

– Leonardo da Vinči je dizajnirao prvi helikopter, padobran i podmornicu, pre 500 godina

– X zraci pokazuju da ispod sadašnje verzije Mona Lize postoje još dve verzije, koje se očigledno nisu dopale autoru

– Postoji oko 90 izgubljenih atomskih bombi u moru

– Prosečan život seljaka u srednjem veku je bio 25 godina

– Leonardo da Vinči je bio disleksičan i često je pisao natraške

– Procenjuje se da je ubijeno oko milion i po dece tokom Holokausta, uglavnom Jevreja i Roma

– Kukasti krst ili svastika je drevni religiozni simbol koji je korišćen u starom Egiptu, Grčkoj, Kini, Indiji i Hindu hramovima

– U staroj Italiji ako bi muškarac poljubio ženu u javnosti, morao bi da je oženi bez obzira da li mu se dopada ili ne

– Betovena je podučavao profesor muzike koji nije imao sluha. Jednom je čak prokomentarisao da je Betoven „potpuno beznadežan slučaj i da nikada neće ništa postići”

– Ne postoje dokazi da su pirati terali ljude da „šetaju po dasci”

]]>
Tue, 18 Jun 2019 03:02:11 +0200 Zanimljivosti http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/305273/istorijske-cinjenice-za-koje-mozda-niste-znali.html
Šta Vaša omiljena boja govori o vama? http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/316007/-sta-vasa-omiljena-boja-govori-o-vama.html Pazite šta volite… Boje kojima se okružujete odaju to kakvi ste kao osoba, zato razmislite koju najviše volite i pogledajte šta na to imaju da kažu psiholozi. ]]> NARANDŽASTA
Boja slobodoljubivih i osećajnih osoba koje umeju da se kontrolišu. Razvijene intuicije, skloni su razmišljanju, zaljubljivanju i samoodricanju. Ako je bliža žutoj znači da čovek teži da bude u centru pažnje. Vole je zdravi, racionalni, uspešni i druželjubivi ljudi, spremni da pomognu i željni čulnih senzacija.

ŽUTA 
Simbol je uma i intuicije. Biraju je osobe sigurne u sebe, s visokim zahtevima, koje traže da ih vole i da im se dive. „Žuti“ su uglavnom optimisti. Nezavisni, nestrpljivi, ponekad nedosledni. Teže totalnoj slobodi od obaveza i briga. Vole sve što je novo i brzo se privikavaju.

ZELENA 
Znak stabilnosti i sigurnosti. U društvu vole da vode, ali i rado pomažu ljudima, čak na svoju štetu. „Zeleni“ su uporni, uredni, pedantni, srdačni i, pomalo, zatvoreni. Preterano kritični, nisu u najboljim odnosima s okolinom.

TEGET 
Vole je osobe koje teže sigurnosti i miru, cene sređen život i vode računa o mišljenju sredine. Osećajni su, neodlučni i često se plaše teškoća. Žena u teget kombinaciji je zatvorena, sklona samoanalizi, stidljiva, ali zna da se izbori s tradicionalno ženskim obavezama.

SVETLOPLAVA
Simbolizuje maštanja i snove. Biraju je oni koji teže psihološkoj ravnoteži i harmoniji, privrženi i verni ljudi. Međutim, ti sanjari u trenucima neuspeha lako padaju u depresiju.

CRVENA
Boja životne energije. Vole je hrabri, radoznali ljudi, jake volje, koji žive punim životom, imaju jaka osećanja i skloni su riziku. „Crveni“ su u osnovi društveni i dobronamerni, ali ako osete otpor sredine mogu da „buknu“. Često donose odluke umesto drugih. Psiholozi tvrde da je ženu u crvenom lako zavesti.

BRAON 
Biraju je osobe koje teže mirnom životu i čvrsto stoje na svojim nogama. Iznad svega cene dom, porodicu, prijatelje, tradiciju. Neretko braon privlači one koji se nalaze u nekom sukobu ili osećaju fizičku nelagodnost i potreban im je odmor.

TIRKIZNA 
Oni koji je vole sebe vide kao odabrane i posebne. Gordi su, hladni i ljubazni u obraćanju, a ako biraju tamne tirkiz tonove skloni su da budu zatvoreni i zaljubljeni u sebe.

SVETLOZELENA

Sviđa se vlastoljubivim ljudima gvozdene volje. Ali i onima koji vešto izbegavaju teškoće i teže da drugima nametnu svoju volju.

LJUBIČASTA

Ponekad odaje podsvesnu želju za dopadanjem i koketiranjem. Vole je maštovite, delikatne, osećajne osobe, s visokim idealima, ljudi koji povremeno osećaju potrebu da pobegnu od realnosti u svet snova. Oni imaju poseban osećaj za estetsko i neretko stvaraju oko sebe atmosferu harmonije i sloge − mada su sami skoloni da u sve sumnjaju.

LIMUN ŽUTA
Dopada se pronicljivima, žustrima i radoznalima. Oni razmišljaju nestandardno. Kritični su, ali ne vole kritiku na svoj račun. Odlično se savlađuju i vešto izbegavaju kompromitujuće situacije. Deluju srdačno i skromno, ali ne trpe da budu odbijeni. Bledožuta ukazuje na seksualno hladne osobe.

ROZE
Vole je romantične i nežne prirode, oni koji žude za ljubavlju i maženjem. Ali i lakomislene, sentimentalne, nezrele osobe, pasivne s jedne, a preosetljive s druge strane. Jarko roze vole sasvim mlade dame, koje žele da se pokažu.

SIVA
Za ovu neutralnu, „neemocionalnu“ boju opredeljuju se oni koji se svesno ograđuju od spoljnih uticaja da bi sačuvali unutrašnji mir i stabilnost. Često su zatvoreni, razboriti, oprezni, više vole da ostanu u senci i odatle drže situaciju pod kontrolom.

BELA 
Oduvek je simbol nevinosti i čistote, ali podseća i na hladnoću, sneg, sjaj. Dopada se onima koji teže slobodi. Ljudi koji žele da naglase čistotu, pedantnost, da izbegnu neprijatnosti i odbace sve „prljavo“ i mračno vole da se pokažu u društvu u belom. Umeju da budu sitničavi i dosadni. Ponekad bela odeća svedoči o potrebi da se započne novi život.

CRNA 
Simbol je tajanstvenog, zagonetnog, čak zlokobnog. Njen izbor pokazuje da čoveku nedostaje nešto što mu je veoma važno. Crnom bojom kao da se ograđuje i štiti od spoljašnjih uticaja. Ljubitelji crne su skloni da pesimistički gledaju na stvarnost i često trpe poraze u „dvoboju“ sa sudbinom. Oni imaju povećanu potrebu za nezavisnošću, suprotstavljaju se stranom uticaju i ne priznaju autoritete.

„Ljudi u crnom“ vole da se svađaju i krajnje su subjektivni.

]]>
Mon, 17 Jun 2019 00:37:07 +0200 Zanimljivosti http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/316007/-sta-vasa-omiljena-boja-govori-o-vama.html