Press Online :: Zanimljivosti http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/rss.html sr http://www.pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Zanimljivosti http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/rss.html HUNZI - NAROD KOJI NE ZNA ZA BOLEST: Životni vek im je 120 godina, rađaju i sa 65! http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/336638/hunzi---narod-koji-ne-zna-za-bolest-zivotni-vek-im-je-120-godina-radjaju-i-sa-65.html Hunzi su stari narodi, smešteni na samoj granici Pakistana i Indije, poznati su po tome što njihov životni vek traje 110-120 godina, pa je njihovo mesto stanovanja poznatiji kao "oaza mladosti". Skoro nikada nisu bolesni, a zahvaljujući genima uvek izgledaju mladoliko. ]]> Oni su pravi primer da način života, približan idealnom, zaista postoji. Hunzi se kupaju u ledenoj vodi, čak i na temperaturi od 15 stepeni ispod nule, a i sa 65 godina rađaju decu.

Leti jedu sirovo voće i povrće, a tokom zime konzumiraju suve kajsije, proklijale žitarice i ovčji sir. Postoji period kada Hunzi ništa ne jedu, a on je poznat kao "gladno proleće". Naziv je dobio po tome što je voće tada još uvek nezrelo, i tada piju isključivo sok od suve kajsije. Perod traje od 2 do 4 meseca, a u njihovoj istoriji se strogo poštuje kao vrlo uzdignut kult.

Proteine unose u najmanjim količinama, a dnevno unesu u proseku 1 933 kalorija, od kojih je 50 g proteina, 36 g masti i 365 g ugljenih hidrata.

PROČITAJTE JOŠ:

Super Putin spasava svet od fantomske pretnje!

Kada najviši na svetu sretne najnižeg na svetu

Policija u poteri za tigrom u blizini Pariza

Iz iskustva mnogih stranaca pridošlica, koji su se preselili u dolinu reke Hunze, zaključili su da je glavni faktor dugovečnog života zdrava ishrana.

Škotski lekar Mek Herison je, po povratku u Englesku, izveo eksperiment na velikom broju životinja. Jedna grupa se hranila normalnom hranom londonske radničke porodice, koja je podrazumevala beli hleb, haringe, rafinisani šećer, konzervisanu hranu i kuvano povrće. Kao rezultat takve ishrane, kod životinja su se pojavile različite ljudske bolesti. Druga grupa životinja se hranila hranom Hunza i ostala je savršeno zdrava.

Jedan kineski magazin je 1984. godine opisao vrlo interesantan događaj. Jedan od Hunza, po imenu Said Adbul Mobuda, zbunio je sve radnike emigracione službe na londonskom aerodromu Hitrou, kada je pokazao svoj pasoš. On je bio rođen 1832. godine i imao je 160 godina. Smatrao se štićenikom u zemlji Hunza, a pamtio je događaje još iz 1850. godine. 

Knjiga "Hunza – ljudi koji ne znaju za bolest", autora R. Birčer, ističe osnovne karakteristike njihove ishrane, tvrdeći da su one ključne za zdrav život:

- vegetarijanski vid ishrane; velika količina sirovih namirnica; u ishrani dominiraju voće i povrće; prirodni proizvodi; bez ikakve umetnute hemije; namirnice koje se spremaju tako što se čuvaju svi njeni biološki vredni materijali; alkohol i slatkiši su na spisku namirnica koje retko kad unose; poštuju redovan period gladovanja.

Na međunarodnom kongresu o kancerogenim oboljenjima u Parizu, obeleženog u avgustu 1977. godine, stručnjaci su objavili kako "po podacima geokancerologije (nauka za istraživanje raka u različitim regionima sveta), potpuno odsustvo raka javlja se samo kod naroda Hunza". 

Za njih je proći 100 do 200 kilometara dnevno, isto što i za nas prošetati oko kuće. Hunzima pentranje uz strmu planinu je čas posla, a silaze veseli i energični.

Njihove konstantno nasmejane face i dobro raspoloženje takođe doprinose njhovom boljem mentalnom i fizičkom zdravlju.

]]>
Wed, 14 Nov 2018 03:55:04 +0100 Zanimljivosti http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/336638/hunzi---narod-koji-ne-zna-za-bolest-zivotni-vek-im-je-120-godina-radjaju-i-sa-65.html
DOBRA STARA JUGA: Sedam razloga zbog kojih smo voleli SFRJ http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/339167/dobra-stara-juga-sedam-razloga-zbog-kojih-smo-voleli-sfrj.html Neki običaji i događaji ostali su nam u sećanju. ]]> Foto:kurir.rs

Drugovi iz JNA

Razni su služili vojsku, ali nije ostao zabeležen usamljenik ili osobenjak koji nije za 24, 18, 15 ili 12 meseci - tokom decenija rok se skraćivao - stekao istinskog prijatelja

U albumu ili kutiji za košulje - koje su za tu svrhu veoma zgodne zbog čvrstine i formata - u svakoj će se kući u kojoj živi četrdestogodišnjak ili stariji naći na vlas ista fotografija: dva izbrijana mladića u novim i krutim vojničkim uniformama, naginju glave pod kapama jedan ka drugom i guraju se ramenima da stanu u uski okvir slike na kartonu, neravnih belih ivica. Drugovi iz vojske!

Jugoslavija u malom

Kitnjastija - i starija iz šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka - varijanta ovog umetničkog dela podrazumeva dva snopa žita, u čijem su podnožju baklje, a na vrhu petokraka, odnosno spoljni deo grba Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije kao ram za sliku, i natpis „Uspomena iz JNA“.

Razni su služili vojsku, ali nije ostao zabeležen toliki usamljenik ili osobenjak koji nije za 24, 18, 15 ili 12 meseci - tokom decenija rok se skraćivao - stekao druga.

Izgradnji bratstva i jedinstva pristupalo se studiozno, pa je svaka jedinica bila „Jugoslavija u malom“. U njoj su sklapani „savezi“ i manje ili više principijelne „koalicije“, ili izbijali sukobi, ali gotovo uvek po liniji bliskosti kultura i navika, a ne zbog nacionalne pripadnosti. Mada je, naravno, jedno sa drugim bilo u vezi.

Vojnici iz različitih jedinica okupljali su se i na „nacionalnoj osnovi“, najčešće Slovenci i Albanci, ili po liniji zemljaštva - Novosađani, Beograđani, Sarajlije, ali su najčvršća drugarstva nastajala u vodovima i četama.

Drugovi u Jugoslovenskoj narodnoj armiji pozajmljivali su jedni drugima - osim ako nisu zajedno izlazili u grad - ogledalce, iglu i konac, bez kojih se nije moglo pored dežurnog oficira iz kasarne. A drugarstvo je podrazumevalo i deljenje napolitanki, jedinog slatkiša u kantini.

Pisma i dopisnice

U vreme pisama, uz telefoniranje sa jedine govornice u kasarni, pred kojom se otezao red, razglednice i dopisnice bile su jedini način komunikacije.

Na njih se lepila poštanska marka, čija cena nikad nije bila velika, ali su neki na prostoru za marku pisali „od vojnika kući“ ili „od vojnika vojniku“, računajući na dobro srce poštara i široko rasprostranjenu spremnost da se vojniku pomogne.

U najvećem broju slučajeva ta pisma su otpremana, ali se dešavalo i da budu vraćena pošiljaocu, sa krupnim slovima preko cele koverte: „Vojniče, moraš da nalepiš markata na pismoto“.

Danas, skoro četvrt veka posle raspada zajedničke države, na internetu funkcioniše nekoliko sajtova posredstvom kojih se nalaze nekadašnji drugovi iz vojske.

Moto jedne od ovih stranica na internetu je čuveni stih iz pesme Ðorđa Balaševića: „A u vojsci sam stekao druga do groba i hroničnu upalu zgloba“.

Dečja letovanja

Deca iz porodica sa malim primanjima letovala su besplatno, ostala su plaćala, ali su cene bile više nego prihvatljive

U socijalizmu su svi išli na more. Istorija dečjih letovanja u onoj Jugoslaviji počinje avionskim letom iznad Beograda: odmah posle rata, decu obolelu od velikog kašlja ukrcavali su u vojne transportne avione, sa klupama umesto sedišta, i vozili su ih ukrug jer je razređeni vazduh pogodovao izlečenju.

Odmarališta

Onda su ustanovljena dečja odmarališta. Kredence po stanovima od Vardara do Triglava krasile su razglednice poslate iz Petrovca na Moru, Baške Vode, Tijesnog, Milne, Bola na Braču, Jelse.

Deca iz porodica sa prosekom primanja manjim od određenog cenzusa letovala su besplatno, ostala su plaćala, ali su cene bile više nego prihvatljive. Osim iz ekonomskih razloga, mnogi su decu ovako slali na more „da se osamostale“.

Režim života u dečjim odmaralištima bio je poluvojnički, ali valjda je to bio jedini način funkcionisanja. O svakoj grupi od dvadesetak mališana približno istog uzrasta vodio je računa po jedan vaspitač, a devojčice su bile razdvojene od dečaka.

Ustajalo se na muziku sa razglasa, radile su se vežbe, nameštali kreveti, zatim je sledila smotra i pred strojem podizana zastava. Onda se išlo na doručak, najčešće marmeladu i margarin. Za ručak ćufte i pire, a za večeru makarone i kompot od šljiva.

Na plaži deca su se mazala maslinovim uljem iz litarske flaše, da ne izgore, a u vodu se ulazilo na znak pištaljke. Plivačka obuka bila je obavezna, a po njenom završetku dodeljivane su diplome. Za preplivanih 25 metara sledovalo je zvanje „srebrni delfin“, za 50, uz zaranjanje ispod dušeka na polovini staze - „zlatni“.

Posle ručka bilo je obavezno spavanje. Uveče, pre spuštanja zastave, deljena je pošta. Ponekad je u koverti, uz pismo, bila stavljena i papirna novčanica!

Džeparac kod vaspitača

Džeparac su deca mogla da povere vaspitaču i da od njih povremeno uzimaju koliko im treba, a trošio se na razglednice i sladoled. Na kraju letovanja kupovani su suveniri za užu i širu porodicu, najčešće pepeljare ukrašene školjkama, sa natpisom „uspomena iz...“ i lakirane figurice magaraca. Ko zna zašto, na ceni su bile i ljušture morskih ježeva, po pravilu nedovoljno oprane i neosušene, pa su smrdele.

Sastavni deo letovanja bile su fotografije - jedna grupna, obavezna, i jedna ili dve sa najboljim drugom ili drugaricom pod palmom. U ono vreme fotografi su išli po plaži vodeći magare, pa mnogi pedesetogodišnjaci imaju u albumima i fotografije u kaubojskoj pozi.

Dečja odmarališta bila su u Čanju, Bečićima, Srebrnom kod Dubrovnika, Baškim Vodama, Brelima na Makarskoj rivijeri, Tijesnom kod Šibnika, Jelsi na Hvaru, Bolu na Braču, a smene su trajale po dve nedelje.


Delfini i maslinovo ulje

Na plaži deca su se mazala maslinovim uljem iz litarske flaše da ne izgore, a u vodu se ulazilo na znak pištaljke. Plivačka obuka bila je obavezna. Za preplivanih 25 metara sledovalo je zvanje „srebrni delfin“, za 50 metara - „zlatni“

Putovanje vozom

Danas je teško poverovati da se putovanje železnicom nekad očekivalo s radošću, kao istinski praznik! A imalo je i zašto...

Sada kada vozu od Beograda do Bara treba i 32 sata, teško je poverovati da je putovanje železnicom nekad predstavljalo događaj koji se s radošću očekivao i bio istinski praznik! A imalo je i zašto.

Poliglote

Prve reči stranih jezika, i to tri odjednom - italijanskog, nemačkog i francuskog, nismo učili iz filmova već u vozu!

Na mesinganoj pločici, obavezno prljavoj od čađi, prikucanoj za okvir prozora tačno na sredini, iznad pepeljare sa reljefnim slovima JŽ, a između stočića koji su se, poput krila, jednim potezom obarali niz zid ili vraćali u položaj, stajalo je u dva reda: Zabranjano je naginjati se kroz prozor; E pericoloso sporgersi; Ne pas se pencher au dehors; Niht hinauslehnen. Znali smo ove fraze i pre nego što smo shvatili na kojim su jezicima. I naginjali smo se kroz prozor uprkos njima.

Za naginjanje, međutim, jedno drugo upozorenje nigde nije bilo ispisano, a i te kako je bilo važno: „Ako se već naginješ kroz prozor, ne gledaj u pravcu lokomotive!“

Vozove su, naime, vukle parnjače, i u njihovom dimu, koji se vijorio od početka do kraja kompozicije, uvek je bilo čestica uglja koje su upadale u oko ako se gleda u pogrešnom pravcu. Na usputnoj stanici glava porodice izlazila je iz vagona i trčala do zelene pumpe za vodu da napuni bocu opletenu prućem ili plastičnim trakama, dok su deca, uplašena da voz ne ode bez njega, visila na prozoru i vikala mu da požuri.

Bez vode se, naime, nije moglo. Ni inače, ni posle pečene kokoške, koja se jela sa kuhinjske krpe rasprostrte preko kolena putnika, koji sede jedan preko puta drugog. Na kraćim relacijama konzumirala su se kuvana jaja, a ljuske sa novina tresle se kroz prozor.

Ukrasi

Kupei su bili ukrašeni uramljenim crno-belim fotografijama prirodnih lepota i znamenitosti SFRJ, i to vazda po ključu - po jedna iz svake republike. Nova višespratnica u Trbovlju, zaleđene Plitvice, trg u Kragujevcu, most u Mostaru, antički grad Stobi kod Titovog Velesa.

Kondukteri su poništavali karte - smeđe tvrde kartončiće - blistavim kleštima, i rado su učestvovali u omiljenoj putničkoj zabavi „slaži čiku za godine“.

Deca do, recimo, šeste ili sedme godine nisu plaćala kartu, pa je bilo teško odoleti iskušenju. „Ako te kondukter pita koliko imaš godina, šta ćeš da kažeš“, preslišavali su roditelji potomka, a ovaj je odgovarao: „Pet i po“, ali su kondukteri postavljali pitanje: „U koji razred ideš?“

Od Beograda do Bara putovalo se osam sati, nekad malo više, ali drastičnih kašnjenja u vreme Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije nije bilo. Ni na toj, ni na ostalom prugama.

Stanovništvo duž pruge ravnalo se prema prolasku voza. Znalo se da „radnički“ prolazi u pola šest i u pola četiri, i to je bilo dovoljno. Petnaest minuta gore-dole nije predstavljalo problem.

Ručak u kupeu

Bez vode se, naime, nije moglo. Ni inače, ni posle pečene kokoške, koja se jela sa kuhinjske krpe rasprostrte preko kolena putnika koji sede jedan preko puta drugog. Na kraćim relacijama konzumirala su se kuvana jajaSvinjokolj 29. novembra

Negde se kasapljenje svinja na Dan Republike zvalo disnotor, karabinje, svinjska daća, ali je svuda bilo krvavo i mirisalo na čvarke
Za 29. novembar u socijalizmu je padao sneg. Ðaci prvaci tog dana su dobijali crvene pionirske marame, a starijima je deljeno ordenje. Radnje su bile zatvorene, gradske ulice - osim onih strmih i zgodnih za sankanje - puste, a prozori zamagljeni od krčkanja obavezne sarme.

Radna akcija

Po selima i prigradskim naseljima 29. novembra klale su se svinje. U nekim krajevima SFRJ to se zvalo svinjokolj, negde disnotor, pa zabijačka, karabinje, svinjska daća, ali je svuda bilo blatnjavo, krvavo, zadimljeno i mirisalo na čvarke.

U rano jutro, dok svanjava, dolazio bi „majstor“ - pravi kasapin ili komšija koji se izveštio u klanju. Dok mlađi lože vatru ispod kazana sa vodom za šurenje, on bi sa domaćinom i jednim ili dvojicom pomoćnika, popio po dve rakije, a treću odbio sa „Nemoj, prvo posao da završimo“. Zatim bi dovukli svinju i njeno bi se skvičanje čulo dok je muškarci, gurajući se međusobno, ne obore i dok je majstor jednim potezom oštrog noža ne zakolje.

Negde se šurilo slamom, negde brenerom, ali je obavezna bila i mašinica sa žiletom - za finije radove.

Zaklana svinja podizana je na čengele da je majstor raspori, a i istranžira. Dobar majstor bi odvojio za dimljenje vrat, englesku, tirolsku i mesnatu slaninu, pa kolenice, špic rebra, kosti i nogice. Žene tada užurbano nose vangle sa iznutricama, a pomoćnici na stolu u dvorištu seckaju slaninu za čvarke i zapitkuju domaćina da li je veličina dobra, dok im se između nogu muvaju mačke.

U neko doba domaćica bi iz kuće iznela šerpu sa mirišljavom prženom džigericom da se doručkuje.

Krčkanje čvaraka

U kazanu, oraniji, krčkaju se čvarci. Meša ih drvenom varjačom, veličine manjeg vesla, neko mlađi, ali majstor s vremena na vreme priđe i napravi nekoliko krugova, kontrole radi. Pred kraj, kad zapene, dodaće mleko, da čvarci dobiju rumenu boju.

Posle soljenja cede se kroz gazu i stavljaju u vanglu, pa ih deca čuvaju od mačaka i jedu musavim prstima dok im ne pripadne muka.

A poslednjeg dana praznika ručice na torbama pucaju dok ih radni ljudi i građani tegle sa autobuske stanice do svojih solitera!

Za Dan Republike uveče se na Prvom programu davao partizanski film, a na drugom je emitovan splet kola i plesova naroda i narodnosti. A u vreme ručka išao je dokumentarni program, pa su ga na televizorima ruske marke „junost“ gledali samo portiri i policajci na dežurstvu.

Dvadeset deveti novembar, inače, bio je praznik - Dan Republike, jer je tog dana 1943. godine u Jajcu stvorena nova Jugoslavija. Izbegličkoj vladi i kralju Petru Drugom zabranjen je povratak. A posle 5. oktobra 2000. godine, Vlada SR Jugoslavije ustupila je potomcima Petra II na korišćenje Dvorski kompleks na Dedinju.

Partizanski film i kola

Za Dan Republike uveče se na Prvom programu davao partizanski film, a na drugom je emitovan splet kola i plesova naroda i narodnosti. A u vreme ručka išao je dokumentarni program, pa su ga na televizorima ruske marke „junost“ gledali samo portiri i policajci na dežurstvuCrtani i pisani romani

Štampane na žućkastoj novinskoj hartiji, ove su se sveščice prodavale na kioscima i uživale su ogromnu popularnost

U odnosu na današnjicu, čak i kad joj se doda internet, u onoj Jugoslaviji čitalo se neuporedivo više. Istina, ne zbog klasika i njihovih sabranih dela, mada su prodavci knjiga s razlogom i profitom, opsedali predvorja preduzeća i fabrika, već zbog roto-romana.

Dodatni porez

Štampane na žućkastoj novinskoj hartiji - u roto-štampi, pa im otuda i ime - ove su se sveščice prodavale na kioscima i uživale su ogromnu popularnost. Sa pravim romanima nisu imali nikakve veze i delili su se na crtane i pisane.

Delom zato što stvarno nisu imali nikakvu književnu vrednost, a delom zato što su - toliko masovni, dakle, uticajni - propagirali kapitalistički način života, bili su večito na meti kritika vlasti. U jesen 1971. godine srpsko komunističko rukovodstvo povelo je pravi rat protiv roto-romana: dodatno su oporezovani kao šund, a napredni aktivisti u Kragujevcu spaljivali su ih na lomači u centru grada!
Ironija je bila u tome da su najpoznatiji „romani“ nastajali u Srbiji.

„Mirka i Slavka“, strip o partizanskim kuririma, koji je izlazio u ediciji „Nikad robom“ izdavačke kuće Dečje novine iz Gornjeg Milanovca, crtao je Desimir Žižović Buin. Mirko i Slavko su u stripu pobili Nemaca i četnika koliko i Bata Živojinović i Ljubiša Samardžić na filmu - znači nepristojno mnogo. Čuveni dijalog „Mirko, pazi metak“, nakon čega se Mirko baca u zaklon i kaže „Hvala, Slavko! Spasao si mi život“, docnije je - ne tada - postao predmet šala. Dodatna ironija je da je Buin u ratu bio na strani četnika!

U „Nikad robom“ izlazili su i stripovi čiji su junaci bili srpski srednjovekovni vitezovi, ali su daleko popularnija bila zagrebačka izdanja „Dijabolik“ i „Uranela“ sa mnogo crteža golih žena. Posle su došli Teks Viler, pa Zagor, Dilan Dog i drugi.

Lun

Autor najpopularnijeg „pisanog“ romana „Lun kralj ponoći“ bio je Novosađanin Mitar Milošević, ali se na prepoznatljivim žutim koricama potpisivao kao Frederik Ešton. Od 1957. do početka devedesetih prodato je preko deset miliona (!) primeraka na srpskohrvatskom.

„Pisanih kaubojskih“ bilo je više vrsta, ali su najčitaniji bili oni o Doku Holideju i Vajatu Erpu. Prve je pisao „Frenk Larami“, druge „Vilijam Mark“, ali se iza tih pseudonima krio Nemac Albreht Peter Kan.

Roto-romani imali su meke sjajne korice i u džepu farmerki nosili su se presavijeni po dužini. Štampani su u formatu male đačke sveske, dvostubačno, i bili zgodni za skrivanje u udžbeniku. Mnogo je roditelja koji su se tada zadovoljno osmehivali ugledavši sina zagnjurenog u udžbenik istorije, a nisu znali da se u raširenoj knjizi krije „Lun“.

Četnik crtao Mirka i Slavka

„Mirka i Slavka“, strip o partizanskim kuririma, koji je izlazio u ediciji „Nikad robom“ Dečjih novosti, crtao je Desimir Žižović Buin, koji se u ratu borio na strani četnika. Mirko i Slavko su u stripu pobili Nemaca i četnika koliko i Bata Živojinović i Ljubiša Samardžić na filmu - znači nepristojno mnogo.

Radne akcije

Izgradnja pruga i puteva, fabrika i elektrana decenijama je zavisila samo od omladinaca i omladinki i snage njihovih mišica

Bez moćnih građevinskih mašina i ostale tehnike, samo snagom mišica, u prvoj deceniji posle Drugog svetskog rata izgrađeno je pruga i puteva, fabrika i elektrana više nego što su nam tokom poslednjih deset godina samo obećavali!

Velika izgradnja

Ovo su neporecive činjenice - godine 1946. u radnoj akciji za šest meseci izgrađeno je 90 km pruge Brčko-Banovići. Učestvovalo je 62.268 omladinaca, a pruga se najviše gradila ručno jer je bilo malo alata i nimalo mehanizacije. Od prevoznih sredstava najviše je bilo drvenih kolica.

Od 1. aprila do 15. novembra sledeće, 1947. godine napravljena je tri puta duža pruga Šamac-Sarajevo. Na 242 km trase radilo je 220 hiljada omladinaca.

Krunu akcijaškog rada predstavlja autoput „Bratstvo jedinstvo“. Zvanični početak izgradnje deonice između Zagreba i Beograda je bio 1. april 1948. godine, a radovi su trajali do 15. jula 1950. godine. U tom periodu, za nešto više od dve godine, omladina je izgradila devet metara širok kolovoz u dužini od 392 km i tako povezala ta dva grada. Veći deo puta je bio izgrađen od betonskih ploča, a negde je bilo asfalta. Samo za pet odsto trasa je duža od vazdušne linije!

Učesnici radnih akcija zvali su se akcijaši ili brigadiri, a devojke brigadistkinje. Brigadirka je naziv za uniforme, bluze, koje su nosili akcijaši, brigadiri. Kasnih sedamdesetih i ranih osamdesetih akcijaška uniforma se sastojala od patika, majice i brigadirke, a ponegde i od pantalona. Neki su nosili brigadirke i posle akcije - „u civilstvu“. Na leđima su brigadiri često štampali  likove Če Gevare, Tita, Ive Lole Ribara.

Kursevi

Na akciji se ustajalo rano. Posle zbora, podizanja zastave i doručka, izlazilo se na gradilište. Posle podne u naselju su se bavili sportom, ili kulturnim aktivnostima. Za mnoge akcija je značila i obrazovanje za život „u civilu“. Brigadiri su mogli da pohađaju kino, foto i radio kurseve, da dobiju diplomu o položenom ispitu za sportskog sudiju ili da dobiju vozačku dozvolu. Kasnije su dodati kursevi za kozmetičare, cvećare, elektrovarioce i daktilografe.

Na omladinskoj radnoj akciji „Vrnjačka Banja 80“ spevana je pesma „Na Dedinju Tito spava, najmudrija svetska glava. Što je rek‘o, to ostaje, sloboda se ne prodaje“. Pevalo se i ovo osamdesete godine prošlog veka: „Heroj Drvar Sloveniju pita, kako zdravlje predsjednika Tita, Slovenija njemu odgovara, Titovo se zdravlje pogoršava, Tito zove sva se zemlja trese, svi narodi, ujedinite se“. Nezvanična himna svih akcija bila je pesma „Hej, haj, brigade“, koju je komponovao malo poznati sarajevski kantautor Slobodan Samardžić. Akcijaši su buđeni njom: „Mlade dane, tople, duge, prvu ljubav, prve sne, vraćaju nam naše pruge, ugradili tu smo sve“.

Rekorderi

Zvanični početak izgradnje deonice između Zagreba i Beograda je bio 1. april 1948. godine, a radovi su trajali do 15. jula 1950. godine. U tom periodu, za nešto više od dve godine, omladina je izgradila devet metara širok kolovoz u dužini od 392 km i tako povezala ta dva grada


Doček Nove godine

Mladi su slavili gde su stigli, stariji su čekali u hotelima, ali je većina kod kuće jela sarme i pečenje i gledala Miju i Čkalju na TV

I u socijalizmu Nova godina se dočekivala svečano. Mlađi su organizovali dočeke uz konjak „zvečevo“, vinjak „rubin“, vino „banatski rizling“ u zelenim flašama i gajbe polalitarskog piva. Uz njih su služeni „Lastini“ slani štapići, smoki „Soko Štarka“ i napolitanke „jadran“.

Dnevnik i novogodišnji program

Stariji su ili uplaćivali doček u lokalnim hotelima, gde je vrhunac zabave predstavljalo izvlačenje dobitnika na lutriji, na kojoj se dobijalo prase, gajba piva ili servis šoljica. Većina je, kao i danas, ostajala u svojim domovima da ponoć sačeka uz sarmu i pečenje. Ovaj vid dočeka uključivao je i obaveznu prednovogodišnju gužvu u prodavnicama i neizostavni crno-beli televizor, koji je nekako umeo da se pokvari baš uoči praznika.

Novogodišnji program počinjao je Dnevnikom sa onduliranom spikerkom ispred ukrašene jelke, a zatim su se uključivali voditelji iz ostalih republičkih i pokrajinskih studija, otprilike kao kada je glasanje za Evroviziju danas. Sledio bi humoristički program, po nacionalnom ključu: sarajevski studio imao je Moma i Uzeira, zagrebački Nelu Eržišnik, koja je igrala čistačicu oštrog jezika u jednom preduzeću, a beogradski favoriti bili su decenijama Mija i Čkalja. U ponoć se pevalo od „Vardara pa do Triglava“. Spektakularnu novinu predstavljao je potez Televizije Beograd, koja je 1970. godine glumačku ekipu tadašnje hit serije „Ljubav na seoski način“, na čelu sa legendarnim Čkaljom, poslala u London, gde su snimili jedan od prvih domaćih specijala.

Pozivi političarima

Sedamdesetih godina Čkalja je za svaku Novu godinu izvodio skeč sa telefoniranjem - navodno je pozivao političare i na duhovit način govorio im ono što narod misli. Naravno, u mnogo, mnogo blažoj formi! Tekstove mu je pisao Novak Novak, autor docnijeg „Pozorišta u kući“.

U nedostatku britkije satire, ovo je telefoniranje postalo veoma popularno, pa je Čkalja pozivan i u druge emisije. Desilo se tako da je u februaru 1971. sa ovim skečom gostovao u televizijskom kvizu „Sve od sebe“. Zbog nekih žaoka upućenih hrvatskim i slovenačkim političarima, zagrebački i ljubljanski studio isekli su Čkaljinu numeru i kviz emitovali bez njegovog desetominutnog nastupa.

U novogodišnjoj noći narod je bio obaveštavan i kako je Tito proslavio praznik. On je svaku Novu godinu dočekivao u drugoj republici, a 1. januara 1968, zajedno sa Jovankom, najbližim saradnicima - svi sa papirnim kapama - i ostalih 800 zvanica, do zore je ostao u hotelu „Metropol“. Tamo ga je u ime naroda izljubila mis 1967. Daliborka Stojšić.

I Tito slavio


U novogodišnjoj noći narod je bio obaveštavan o tome kako je Tito proslavio praznik. On je svaku Novu godinu dočekivao u drugoj republici, a 1. januara 1968, zajedno sa Jovankom, najbližim saradnicima - svi sa papirnim kapama - i ostalih 800 zvanica, do zore je ostao u hotelu „Metropol“.

]]>
Wed, 14 Nov 2018 04:02:16 +0100 Zanimljivosti http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/339167/dobra-stara-juga-sedam-razloga-zbog-kojih-smo-voleli-sfrj.html
Ko rano rani, dve sreće grabi! Da li je baš tako? NAUČNICI UTVRDILI DRUGAČIJE! http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/339584/ko-rano-rani-dve-srece-grabi-da-li-je-bas-tako-naucnici-utvrdili-drugacije.html Izreka kaže ko rano rani, dve sreće grabi, a i opšte je mišljenje da su ranoranioci organizovaniji i produktivniji od osoba koje ujutro vole da spavaju duže, a legnu kasnije. Međutim, naučnici tvrde da noćne ptice ne zaostaju u kvalitetu života za onima koji ustaju ranije. ]]> foto:kurir.rs

Činjenica je da u današnjem vremenu u maloj meri možemo da kontrolišemo da li ćemo biti jutarnji ili noćni tip. Istraživanja su pokazala da je to skoro u potpunosti genetski uslovljeno i da sklonost da li ste noćna ptica ili ranoranilac zapisana u vašem genetskom kodu.

I našim precima je takav bioritam pojedinaca bio od velike važnosti jer je u vreme kada su na Zemlji živele zajednice lovaca i sakupljača bilo veoma opasno da svi članovi spavaju istovremenno. Neko je morao da ima drukčiji bioritam i "čuva stražu", prenosi ScienceAlert.

PROČITAJTE JOŠ:

(FOTO) Najčudnije fotografije koje je uslikao "Gugl strit vju"

(VIDEO) ON IMA POSAO IZ SNOVA: Po ceo dan se druži sa životinjama

Da li ćemo ikada putovati kroz svemirske crvotočine?

U moderno vreme oni koji kanije ležu zbog radnog vremena i društvenih obaveza prirodno su zakinuti i konstantno neispavani. Dakle, naučno je dokazano da su noćne ptice na određeni način u nepovoljnijem položaju jer neispavanost utiče na moždanu aktivnost. Stoga noćobdije imaju manje bele moždane masa koja pomaže neuronima u komunikaciji s drugim moždanim ćelijama, a to znači i manju mogućnost za proizvodnju hormona "dobre volje", serotonina i dopamina.

Ali noćobdije su, kažu naučnici, kreativnije i imaju bolje kognitivne sposobnosti od jutarnjih tipova. A nedostatak bele moždane mase kod njih se nadoknađuje lučenjem kortizola, hormona stresa. Usto su, prema istraživanjima, noćni tipovi psihički izdržljiviji od ranoranilaca.

A kada je o tinejdžerima i spavanju reč, pravila nema - čini se da hormonalne promene privremeno mogu preovladati genetske različitosti. Samo privremeno.

]]>
Tue, 13 Nov 2018 00:18:03 +0100 Zanimljivosti http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/339584/ko-rano-rani-dve-srece-grabi-da-li-je-bas-tako-naucnici-utvrdili-drugacije.html
Austrijanci jedu najviše na svetu, dnevno unesu 3.770 kalorija http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/366009/austrijanci-jedu-najvise-na-svetu-dnevno-unesu-3770-kalorija.html Sa prosekom od 3.770 kalorija dnevno Austrijanci su narod koji najviše jede u svetu, pokazuju danas objavljeni statistički podaci OECD-a. ]]> Foto:Blic.rs

Nigde drugo u svetu se ne jede toliko koliko u Austriji, komentarišu austrijski mediji statističke podatke.

Na drugom mestu su SAD gde građani dnevno pojedu 3.733 kalorija, za 40 manje nego Austrijanci.

Međutim, kada je reč koja je nacija telesno najpopunjenija, Amerikanci su na prvom mestu, a Austrijanci odmah iza njih.

]]>
Tue, 13 Nov 2018 00:10:13 +0100 Zanimljivosti http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/366009/austrijanci-jedu-najvise-na-svetu-dnevno-unesu-3770-kalorija.html
Tužna muzika dobra za raspoloženje http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/335624/tuzna-muzika-dobra-za-raspolozenje.html Ako vam zasuze oči dok slušate neku pesmu Leonarda Koena ili Mocartov Rekvijem, znajte da je to dobro za vaše duševno raspoloženje, tako barem tvrdi jedno nemačko istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu PlosOne. ]]> Foto.tanjug

Ako je verovati naučnicima Slobodnog univerziteta u Berlinu, to je upravo razlog zbog kog volimo da slušamo tužnu muziku.

Tim stručnjaka za interakciju između muzike, mozga i jezika emocija, pitao je 722 osobe u svetu da opišu svoje reakcije dok slušaju melanholičnu muziku.

Ispostavilo se da je efekat bio više manje isti kod svih ispitanika bez obzira na njihovo poreklo ili obrazovanje.

Tužna muzika budi nostalgiju, deluje smirujuće, izaziva nežna, uzvišena osećanja i zanos.

Nemački naučnici čak tvrde da tužne melodije izazivaju daleko više "pozitivnih emotivnih efekata" od veselih tonova.

"Tužna muzika je kadra da "poboljša raspoloženje i odagna negativne emocije", zaključuju oni.

]]>
Fri, 9 Nov 2018 00:57:31 +0100 Zanimljivosti http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/335624/tuzna-muzika-dobra-za-raspolozenje.html
Ulica koju smete da pređete samo u određeno vreme http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/380832/ulica-koju-smete-da-predjete-samo-u-odredjeno-vreme.html Ako planirate put u Francusku, pazite kojim ulicama se vozite - neke bi mogle da vam nestanu pod nogama… ]]> foto: b92.net

Ulica Pasaž du Goa, koja povezuje zaliv Burnef i ostrvo Nuarmutje jedinstvena je, ali i opasna. 

Dvaput dnevno, za vreme plime, ova ulica duga 4 kilometra, nestane ispod 4 metra vode. Zbog toga je sigurna za korišćenje svega nekoliko sati dnevno, a sa svake njene strane stoje upozorenja kada se ne treba voziti njome. 

Povremeno, ljudi ipak prelaze u nedozvoljeno vreme, pa ih plima uhvati, ali srećom, na putu su postavljeni i tornjevi za spasavanje, na koje se ljudi popnu i čekaju da ih spasu. 

Ova zanimljiva ulica bila je poligon za biciklističku trku Tur de Frans 1999. godine, ali zbog klizave površine, neki od takmičara su pali. Uprkos tome, staza je korišćena kao start prvog dela biciklističke trke ponovo 2001. godine.

]]>
Fri, 9 Nov 2018 01:07:14 +0100 Zanimljivosti http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/380832/ulica-koju-smete-da-predjete-samo-u-odredjeno-vreme.html
15 stvari koje pokazuju da imate visoku emocionalnu inteligenciju http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/381662/15-stvari-koje-pokazuju-da-imate-visoku-emocionalnu-inteligenciju.html Sposobnost izražavanja i kontrolisanja sopstvenih emocija je vrlo važna, uključujući i razumevanje, tumačenje i reagovanje na tuđe emocije. ]]> foto: b92.net

Psiholozi sposobnosti razumevanja i reagovanja na emocije nazivaju emocionalnom inteligencijom, a neki stručnjaci čak sugerišu da je ona mnogo važnija od samog koeficijenta inteligencije. 

Prema poslednjem istraživanju, piše BrightSide, postoji 15 znakova koji upućuju na to da li je neka osoba emocionalno inteligentna ili nije. 

1. Imate jak 'emocionalni vokabular' 

Što konkretnije reči koristite da biste opisali svoje emocije to bolje razumete ono što osećate i razloge zbog kojih se tako osećate. 

2. Želite da znate što više o ljudima koje ne poznajete 

Emocionalno inteligentni ljudi su radoznali. Zapravo, ljudi koji postavljaju puno pitanja su osetljiviji na potrebe drugih ljudi. 

3. Ne bojite se promena 

Jedna od odlika emocionalne inteligencije je sposobnost prilagođavanja na promene i to brzo. 

4. Znate svoje jake i slabe strane 

Emocionalno inteligentni ljudi znaju u čemu su dobri i u čemu nisu tako sjajni. Ne prihvataju takvo stanje stvari nego izaberu one karakteristike koje će doprineti njihovom uspehu. 

5. Razumete druge 

Ljudi s visokom emocionalnom inteligencijom uvek razumeju šta drugi osećaju i o čemu razmišljaju. 

6. Teško vas je uvrediti 

Sposobnost pozitivne reakcije u negativnim situacijama jedna je od odlika emocionalno inteligentnih. 

7. Umete da se kontrolišete 

Ako možete da zadržite svoje misli za sebe kako biste izbegli svađu i ako niste skloni impulsivnim reakcijama to znači da ste veoma emocionalno inteligentni. 

8. Ne bojite se grešaka 

Ljudi s visokom emicionalnom inteligencijom ne plaču nad svojim greškama i ne smatraju ih negativnima. Koriste svoje greške kao priliku da nešto nauče. 

9. Dajete, a ne očekujete ništa zauzvrat 

Emocionalno intelignetni ljudi cene snažne veze i trude se svojim delima da ih učine srećnima. 

10. Izbegavate negativne osobe 

Ako kontrolišete svoje interakcije s ljudima teškog karaktera verovatno ste osoba s visokom emicionalnom inteligencijom. Emocionalno inteligentni ljudi nikad ne dopuštaju da ih neko izbaci iz takta. 

11. Ne tražite savršenstvo 

Emocionalno inteligentni ljudi neće postaviti svoje ciljeve na nivo savršenstva jer znaju da savršenstvo ne postoji. Ipak, ne odustaju čim nešto pođe po zlu. 

12. Cenite ono što imate 

Ljudi s visokom emocionalnom inteligencijom zahvalni su na svemu što imaju svakog novog dana. 

13. Znate kako da se opustite 

Ako mislite da je konstantan rad put prema uspehu, varate se. Ponekad je važno i odmoriti se. 

14. Ograničite unos kofeina i dobro se naspavajte 

Ljudi visoke emocionalne inteligencije znaju koliko je važan kvalitetan san. 

15. Nikome nećete dozvoliti da vam upropasti dan 

Kad emocionalno inteligentna osoba uradi nešto dobro nikome ne dozvoljava da joj pokvari uživanje u uspehu.

]]>
Thu, 8 Nov 2018 01:39:48 +0100 Zanimljivosti http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/381662/15-stvari-koje-pokazuju-da-imate-visoku-emocionalnu-inteligenciju.html
KONAČNO REŠENJE za telefone koji sporo rade http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/382070/konacno-resenje-za-telefone-koji-sporo-rade.html Ne postoji ništa gore od sporog telefona. Pokušavate da otkucate neodložnu poruku ili odgovorite na mejl, a on koči, blokira, buni se i pravi probleme. Koliko puta ste izgovorili rečenicu: „Kada mi je najpotrebniji, ne radi”? ]]> foto:telegraf.rs

Niste usamljeni u tom problemu, gotovo svaki korisnik pametnog telefona sreo se s ovom situacijom.

Ne očajavajte – postoje načini da poboljšate brzinu telefona. Pokušajte da primenite neki od ovih saveta, možda će baš to rešiti vaš problem.

Definišite problem

Ukoliko je vaš telefon mnogo usporio u odnosu na stanje u kom je bio kada ste ga prvi put uključili, onda morate pre svega definisati problem, jer se usporavanje ne dešava ničim izazvano.

Instalirajte neku od aplikacija kao što su Android Assistant ili Trepn Profiler i pratite funkcionisanje svog mobilnog sistema. Pravljenjem različitih profila aktivnosti možete izvući određenu analizu koja će vam pokazati mnogo toga. Saznaćete više o stanju procesora, aplikacijama koje usporavaju rad sistema, greškama na njemu i svim mogućim problemima koji su uzrok usporavanja vašeg telefona.

Rasteretite prostor

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Procesor koristi određeni prostor u memoriji telefona. Ako zaista želite da radi brže, morate mu dati prostora da diše. Rasteretite memoriju tako što ćete sve što vam nije potrebno izbrisati ili prebaciti na memorijsku karticu. To važi ne samo za fotografije, video-zapise, već i za aplikacije koje rade u pozadini.

Postoje programi koji vam mogu pomoći u „čišćenju” tako što će vam uraditi analizu i pokazati šta zauzima najviše mesta i na šta bi trebalo da obratite pažnju.

Smanjite broj dodatnih servisa (widgeta)

Znamo da volite svoje servise (widgete) za vremensku prognozu, najnovije izveštaje sa Fejsbuka, vesti iz sveta ili blogove koje pratite, ali imajte na umu da će ovo izuzetno usporiti vaš telefon. Ako ne znate o čemu je reč – to su  „pločice” koje postavljate na svoje ekrane i na kojima se ažuriraju različite informacije koje vas zanimaju. Prelistajte sve dodatke koje koristite i razmislite o tome šta vam je zaista potrebno. Kada obrišete neke, videćete razliku u radu mobilnog sistema koji koristite.

Isključite animacije

Priznajte da na svom telefonu koristite automatizovanu pozadinu koja se menja iz dana u dan ili u zavisnosti od vremenskih prilika ili nekih drugih faktora. Budući da telefon mora češće da pristupa bazi ovih materijala ili da se povezuje na bežičnu konekciju, odnosno satelit kako bi došao do informacija, baterija se više troši, pa će ceo sistem raditi sporije.

Isključite sve što vam nije zaista neophodno. Koliko god bilo zanimljivo da vam na telefonu sija sunce tokom leta, a da zimi pada sneg, verujte da je to jedan od osnovnih razloga zašto imate problema s različitim greškama u sistemu.

Jeste li pokušali da restartujete telefon?

Neki od vas su se sada možda i nasmejali, ali zaista – jeste li pokušali? Nekada se i najobičnije greške mogu rešiti prostim isključivanjem i ponovnim uključivanjem telefona, verovali vi u to ili ne verovali. Možda zapravo telefon nije spor, nego ga neka aplikacija iz pozadine kojoj nikako ne možete da pristupite opterećuje i ne dozvoljava mu da krene dalje. Restartujte ga i pokušajte da rešite problem na najjednostavniji način.

Uvek pokušajte sami da rešite problem pre nego što otrčite u servis, jer će se desiti da će vam naplatiti daleko više nego što je potrebno da biste rešili problem. Možda i sami možete da pronađete rešenje i sredite sve što vas muči. Upišite razvoj mobilnog softvera i otkrijte talenat koji će vam pomoći da napravite karijeru od toga. Ipak, imajte u vidu da su neke od najčešćih otvorenih radnih pozicija vezane upravo za ovu struku.

]]>
Thu, 8 Nov 2018 01:31:54 +0100 Zanimljivosti http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/382070/konacno-resenje-za-telefone-koji-sporo-rade.html
VEROVALI ILI NE: Pet neobičnih osobina koje nasleđujemo od roditelja! http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/335373/verovali-ili-ne-pet-neobicnih-osobina-koje-nasledjujemo-od-roditelja.html Od roditelja nasleđujemo boju očiju i kose, visinu, oblik nosa i druga fizička obeležja. No u moru tih uporedivih karakteristika koje ljudi često primjećuju i komentarišu, nalaze se i neke neobične osobine, za koje verovatno niste ni pretpostavljali da su 'genetske'. ]]> 1. Sindrom kijanja

Tera li vas gledanje direktno u Sunce na kijanje? Ili kinete dva do tri puta kada iz mraka bioskopske sale izađete u osvetljeno predvorje? U pitanju je neobični sindrom kijanja koji nasleđujemo od svojih roditelja.

2. Ne podnosite alkohol

Ako se nakon nekoliko popijenih gutljaja crnog vina osećate kao da vas je pregazio voz, zahvalite svojim roditeljima na niskoj toleranciji prema alkoholu.

3. Stiskanje dlanova

Prekrstite prste oba dlana zajedno kao da želite da molite (bez razmišljanja). Kako vam stoje palci? Većina osoba staviće palac leve ruke preko onog desne ruke. Pokušajte sad zameniti položaje – čudno se osećate u toj pozi, zar ne? Ljudi koji 'prirodno' drže dlanove u ovoj obrnutoj pozi nasledili su to od svojih roditelja.

PROČITAJTE JOŠ:

DA LI STE ZNALI? Polarnim medvedima smrde šape!

OTKRIVENO: Evo zbog čega Mark Cukerberg uvek nosi sivu majicu

(FOTO) Ovo je NAJSTARIJA fotografija na kojoj je čovek!

4. 'Gen' popularnosti

Ako ste komunikativna, otvorena i popularna osoba u svom društvu i na radnom mestu, moguće je da ste 'gen' popularnosti nasledili od svojih roditelja.

5. Akrobacije jezikom

Možete li jezik saviti tako da dobijete tunelčić? Verovali ili ne, ali ovu motoričku veštinu nemaju svi ljudi, a preneta vam je od majke ili oca.

]]>
Wed, 7 Nov 2018 00:40:04 +0100 Zanimljivosti http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/335373/verovali-ili-ne-pet-neobicnih-osobina-koje-nasledjujemo-od-roditelja.html
VERUJTE U LJUBAV, ONA UVEK ŽIVI: Najlepši romantični citati iz knjiga i filmova! http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/339137/verujte-u-ljubav-ona-uvek-zivi-najlepsi-romanticni-citati-iz-knjiga-i-filmova.html Ljubav je inspirisala mnoge filmske i književne stvaraoce da stvore dela koja ćemo večno pamtiti i obožavati.. ]]> foto:cosmopolitan.rs

Beležnica (Nikolas Sparks)

“Ja sam kao i svaki drugi muškarac, čovek sa jednostavnim željama i razmišljanjem koji živi sasvim običan život. Niko mi nije posvetio neki spomenik i verujem da će moje ime biti zaboravljeno ubrzo nakon što napustim ovaj svet. Ali u ovom običnom životu uspeo sam da dobijem poštovanje i ljubav najlepše osobe koja je ikada živela na zemlji koju sam voleo svim srcem, a to mi je bilo dovoljno za ceo jedan život.“

Pod tuđim uticajem (Džejn Ostin)

“Dala si ime mojoj duši. Na tren sam u agoniji, a na tren pun nade. Molim te reci mi da nisam zakasnio, i da su ova dragocena osećanja uzajamna. Nudim ti se opet, pružajući ti svoje srce sada još više nego pre kada si ga zamalo uništila, pre osam i po godina. I nemoj slučajno da kažeš da sam te zaboravio i da mi muškarci zaboravljamo lakše i pre od žena. Volim samo tebe. Tako je oduvek bilo.  

Veliki Getsbi (F. Skot Fitcdžerald)

“Znao je da će nakon poljubca te devojke, odbiti da poljubi bilo koju drugu i da će se taj poljubac urezati večno u njegovu svest. Zato je zastao, samo na trenutak je udahnuo malo duže pre nego je spojio usne sa njenim. A onda ju je poljubio. Kada su njegove usne dotakle njene nalik latici nežna ustašca, spoj je bio kompletan i on joj se predao.”

PROČITAJTE JOŠ:

(FOTO) DAREŽLJIVI MILIONER: Srušio svoje selo i sagradio luksuzne domove!

(VIDEO) KAKO BISTE SE SNAŠLI: One su nagovarale prolaznike na seks u troje!

(VIDEO) Ovaj govor je Kenedija koštao glave!

Džejn Ejr (Šarlota Bronte)

“Svaki deo tvog volim, kao da je oduvek pripadao mom, kao da je deo mene. I u bolu i patnji, voleću ga jednako. 

Prohujalo s vihorom (Margaret Mičel)

“Tebe treba ljubiti i to često. I to treba da radi neko ko zna šta radi.”

Mandolina kapetana Korelija (Luj de Bernije)

“Kada se zaljubiš, to je kao da te je obuzelo neko privremeno ludilo. Poremeti te kao zemljotres, a onda se intenzitet smanji. A kada se to desi, moraš da doneseš odluku. Moraš da prelomiš da li hoćeš da svoje puteve ukrstiš sa njegovim i ubediš sebe da više nikada ne smete da se rastanete. Jer ljubav je upravo to. Ona nije eksperiment, niti želja da se družite svake sekunde, niti vaša nesanica, jer ležite u krevetu zamišljajući kako vam ljubi svaki deo tela. Ne, nemojte da crvenite. Ovo što vam govorim je istina. Ljubav je ono što ostane kada izgorite jedno za drugim. Znam da ne zvuči preterano uzbudljivo, ali jeste!”

Džeri Megvajer

“Ti me ispunjavaš. Činiš da budem ceo.”

Orkanski visovi (Emili Bronte)

“Kada bi sve nestalo sa zemlje, a on bi jedini ostao na njoj, opet bi imala želju da postojim. Ali kada bi on nestao, ili kada nas više ne bi bilo… svet bi postao za mene stranac i to moćan, razoran.”

Kada je Hari sreo Sali

“Volim kako ti je zima kada je napolju 30 stepeni. Volim što ti je potrebno sat i po da izabereš koji ćeš sendvič da napraviš. Volim te male bore koje su se pojavile na tvom licu. Volim što posle tvog odlaska na svom duksu mogu da osetim tvoj parfem još satima, danima. Volim što si poslednja osoba koju ću poznati ako poželim da me neko uspava i umiri pred spavanje. I došao sam ne iz usamljenosti, niti zbog Nove godine. Došao sam jer kada shvatite da s nekim želite da podelite sav svoj život do kraja, želite da to bude ovoga časa, odnosno da ne čekate ni tren.”  

Gospodar prstenova: Družina prstena

“Pre bih sa tobom proveo jedan život, nego da provedem nekoliko vekova sam.”  

]]>
Wed, 7 Nov 2018 00:26:23 +0100 Zanimljivosti http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/339137/verujte-u-ljubav-ona-uvek-zivi-najlepsi-romanticni-citati-iz-knjiga-i-filmova.html
NAUČNICI UTVRDILI: OVO je boja univerzuma! http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/335093/naucnici-utvrdili-ovo-je-boja-univerzuma.html Gledajući u nebo tokom vedre noći, univerzum izgleda poput velike crne zavese prošarane biserima od slonovače i dijamantskim odsjajima. Međutim, u stvarnosti, te male svetlosne tačke predstavljaju prosečnu boju kosmosa, piše "Business Insider". ]]> Foto.b92

Najveći deo zvezda u univerzumu formiran je pre 5 milijardi godina, U prošlosti, ove zvezde bile su svetlije i plave boje, međžutim, kako one stare, one od plave prelaze u žutu i na samom kraju u crvenu boju. 

PROČITAJTE JOŠ:

(VIDEO) PREKOMIČNA PARODIJA NA ŽENSKO PONAŠANJE: Muškarci u koži deveruša!

PROSEČNO TRAJANJE OSEĆANJA: Tuga traje najduže, oko 120 sati!

DOKAZANO: Najpametnije odluke se donose na prazan stomak

Zahvaljujući ovim vremešnim zvezdama, boja univerzuma se postepeno promenila od plavičaste ka crvenkastoj boji. 

Ukoliko bismo „ceo univerzum stavili u kutiju“, ne bi li videli svu njegovu svetlost u isto vreme, prosek svih boja koji bi mogli da vidimo ljudskim okom izgledao bi ovako:

Iako možda ne izgleda upečatljivo, naučnici koji su otkrili ovu boju nazvali su je „Kosmička bež“. 

Međutim, ova bleda boja ne bi trebalo da vas razočara. Ukoliko bismo uzeli isto svetlo, umesto da ceo spektar boja posmatramo u celini, i propustili ga kroz prizmu, ono bi stvorilo dugu sačinjenu iz skoro svih boja koje imamo priliku da vidimo na Zemlji. 

Kako bi dobili sliku svog tog svetla, naučnici su posmatrali podatke dobijene posmatranjem svetlosti unutar 200.000 galaksija. Onda su izgradili „kosmički spektrum“ kako bi predstavili zbir celokupne energije u univerzumu koja se emituje na različitim svetlosnim dužinama.

]]>
Tue, 6 Nov 2018 01:01:08 +0100 Zanimljivosti http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/335093/naucnici-utvrdili-ovo-je-boja-univerzuma.html
PROSEČNO TRAJANJE OSEĆANJA: Tuga traje najduže, oko 120 sati! http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/335048/prosecno-trajanje-osecanja-tuga-traje-najduze-oko-120-sati.html Naučnici Univerziteta leuven sproveli su studiju tokom koje su pratili ispitanike u svakodnevnom životu, analizirali njihove emocije, kao i intenzitet i prosečno trajanje. ]]> Preboljevanje raskida ljubavne veze, smrti bližnjeg ili generalni osećaj tuge je emocija koja je ljudima najintenzivnija, a jedan od razloga za to je što traje oko 240 puta duže nego druga osećanja - poput srama, iznenađenja, nervoze ili dosade, pokazala je studija belgijskog Univerziteta Leuven.

Tokom nje, naučnici su pratili ispitanike u svakodnevnom životu, analizirali njihove emocije, kao i intenzitet i prosečno trajanje, piše Daily Mail.

Od čak 27 različitih osećanja, tuga traje najduže - oko 120 sati, a sledi je mržnja koji ljude u proseku "drži" oko 60 sati, pa radost oko 35 sati, zaključili su naučnici.

Koliko nas "drže" druge emocije: Očaj, nada, teskoba, razočaranje i zadovoljstvo: 24 sata

Ljubomora: 15 sati

Olakšanje: 8 sati

Entuzijazam: 6 sati

Divljenje i zahvalnost: 5 sati

Opuštanje: 4,3 sata

Krivica: 3,5 sata

Stres: 3 sata

Ponos: 2,6 sati

Dirnutost: 2,5 sati

Ljutnja, dosada, iznenađenje: 2 sata

Nervoza, saosećanje: 1,3 sati

Poniženje: 0,8 sati

Strah: 0,7 sati

Stid, gađenje: 0,5 sati

]]>
Mon, 5 Nov 2018 00:45:32 +0100 Zanimljivosti http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/335048/prosecno-trajanje-osecanja-tuga-traje-najduze-oko-120-sati.html
10 Feng Shui saveta za privlačenje ljubavi u život http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/365434/10-feng-shui-saveta-za-privlacenje-ljubavi-u-zivot.html Osobe koje praktikuju Feng Shui veruju da je promena u okolini koja n as okružuje najbolji način za privlačenje ljubavi u život. Navodimo 10 saveta koji će vam pomoći privući ljubav te zadržati strast u dugim vezama ili braku. ]]>  

Zamenite slike usamljenih osoba slikama sretnih parova - Feng Shui savet br.1

Umetnički radovi imaju značajan uticaj na našu podsvest. Kada se okružite fotografijama, slikama ili skulpturama solo osoba, postepeno ćete prilagoditi sebe toj viziji. Zamena takvih slika sa sretnim parovima učiniće vas otvorenijim za ljubav.

Kreirajte raspored sedenja za parove - Feng Shui savet br.2

Jednosedi šalju glasnu i jasnu poruku – odmakni se! Zbog toga ako tražite ljubav, kreirajte raspored sedenja prilagođen romantičnim parovima. Dvosedi i stolice razmeštene pod ugodnim ćoškovima slaće signal da ste spremni za vezu.

Izbacite televizor iz spavaće sobe - Feng Shui savet br.3

Ništa ne ubija romantiku kao kasno-noćno gledanje televizora. Ako imate problema sa spavanjem, pokušajte s čitanjem ljubavne poezije ili romana. Na taj način će vaša podsvest kreirati virtuelni ljubavni magnet.

Nabavite senzualan pokrivač - Feng Shui savet br.4

Stari jastuk s najobičnijim ili dečjim sličicama neće učiniti vaš seksualni život nimalo zanimljivim. Kupite svilene ili satenske jastučnice, plahte i prekrivače, oni će prizivati strast u krevet.

Smanjite veličinu kreveta - Feng Shui savet br.5

Spavanje na velikom krevetu neće podstaknuti intimnost. Investirajte u novi krevet nešto manjih veličina, želite li pronaći ljubav svog života. Ako to niste u mogućnosti potrudite se da ubacite jastučiće koji će bar malo smanjiti slobodan prostor na krevetu.

Pripremite se za društvo - Feng Shui savet br.6

Iako živite sami, držite nešto prostora u ormaru slobodno. Takođe, kupite ekstra četkicu za zube. Na taj način sebi demonstrirate volju za deljenjem prostora još s nekim. Vaši romantični potencijali će biti osveženi.

Odmaknite krevet od zidova - Feng Shui savet br.7

Naslonite li krevet na zid, na taj način ćete sprečiti sve šanse za ulazak ljubavi u život. Krevet razmestite tako da ima dovoljno mesta za prolazak oko njega sa svih strana. Pre nego što uspete da ga obiđete, u krevet će ušetati ljubav.

Napravite idealan „ljubavni gua“ - Feng Shui savet br.8

Koristite ulazna vrata svog stana kao polaznu tačku. Najdalji desni ugao predstavlja vaš odnos s partnerom i poznat je kao „ljubavni gua“ u Feng Shuiu. Stoga, taj kutak učinite idealnim ljubavnim područjem. Udobna fotelja s prilagodljivim osvetljenjem je idealna za to posebno mesto.

Porodicu stavite gde joj je mesto - Feng Shui savet br.9

Vaša spavaća soba predstavlja vaš romantični život. Stoga, poslednja stvar koju treba u njoj imati je slika mame i tate. Dečji umetnički radovi i igračke takođe će unazaditi vaš ljubavni život. Poštujte odnose s familijom, ali na mestima prikladnijima od vaše spavaće sobe.

Think Pink! - Feng Shui savet br.10

Tople boje poput ružičaste ili crvene značajno će oživeti vaš ljubavni život. Nežnije nijanse poput rozikaste, koralne i druge pastelne nijanse privući će nežnog partnera, dok će tamnije boje poput naranđasto-crvene, bordo, privući će partnera koji će otkriti vašu strastvenu i pustolovnu stranu. 

]]>
Fri, 2 Nov 2018 03:52:04 +0100 Zanimljivosti http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/365434/10-feng-shui-saveta-za-privlacenje-ljubavi-u-zivot.html
'ŽIVOT VAN TELA': Evo šta se dešava u glavama ljudi nakon što PREMINU http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/381798/zivot-van-tela-evo-sta-se-desava-u-glavama-ljudi-nakon-sto-preminu.html Život posle smrti zaista postoji, potvrdili su naučnici koji su prvi put u istoriji otkrili da osoba ostaje svesna čak i nakon što umre, pišu Večernje novosti. ]]> Foto:dnevno.rs

Život posle smrti zaista postoji, potvrdili su naučnici koji su prvi put u istoriji otkrili da osoba ostaje svesna čak i nakon što umre. Međutim, nije sve tako i jednostavno i nije baš onako lepo kako vam pokazuju na filmovima. 

Istraživanje sa Univerziteta u Sauthemptonu, koje je vršeno nad 2.000 ispitanika, pokazalo je da misli zaista nastavljaju da postoje čak i nakon što srce stane. Iako se ranije verovalo da mozak prestaje da radi u roku od 30 sekundi nakon što srce stane, najnoviji podaci pokazuju suprotno. 

Naime, naučnici su godinama smatrali da mozak ne može da funkcioniše nakon što srce prestane da pumpa krv, te da s obzirom na to ni misli, tj. svest ne može da postoji nakon što je osoba klinički mrtva (srce više ne radi). Međutim, ovo istraživanje je pokazalo da ljudi i nakon što su proglašeni klinički mrtvima u nekim situacijama ostaju svesni onoga što se dešava oko njih, ili barem osećaju emocije. 

- Nasuprot popularnom uverenju, smrt nije određeni trenutak, već potencijalno reverzibilni proces do kog dolazi nakon što ozbiljna bolest ili neka nesreća prozrokuju da srce, pluća i mozak prestanu da rade. Ako pokušaj da se proces zaustavi uspe, onda to nazivamo srčanim zastojem. Ako, pak, pokušaj ne uspe, nazivamo ga smrću - priča dr Sem Parnia, koji je vodio istraživanje. 

U sklopu studije su naučnici ispitivali preko 2.000 ljudi iz Austrije, Amerike i Velike Britanije koji su preživeli kliničku smrt. Gotovo 40 odsto ispitanika je reklo da je doživelo neku vrstu svesnog stanja nakon što su prograšeni klinički mrtvima. 

- Ovo pokazuje da ljudi imaju moždanu aktivnost nakon što srce stane, ali nakon što se povrate gube pamćenje, što zbog povrede što zbog sedativa koji su im dati. Zbog toga se ne sećaju svi - objašnajva doktor. 

Zanimjivo je da iskustva ovih ljudi ne odgovaraju onome što ste videli u filmovima. Naime, svega dva odsto ljudi je svoje iskustvo opisalo kao "doživljaj van tela" - kada je osoba u potpunosti svesna onoga što se dešava oko nje, i može da vidi i/ili čuje šta se dešava. Više od polovine onih koj su bili svesni kažu da nisu mogli da vide šta se dešava oko njih, ali su iskusili osećaj straha, što je samo po sebi indikacija da je svest i dalje uključena. 

Međutim, verovatno najveći uspeh ovog istraživanja jeste jedan čovek od 57 godina koji je nakon kliničke smrti mogao da čuje sve što se oko njega dešavalo. Ranije su naučnici ovakva iskustva pripisivali sanjaju ili halucinacijama, ali budući da je čovek do detalja opisao šta se dešavalo oko njegovog kreveta nema drugog objašnjenja, kažu naučnici, nego da je čovek jednostavno zaista bio svestan sveta oko sebe tokom tri minuta, koliko mu srce nije kucalo. 

- Ovo je izuzetno značajno otkriće, jer se ranije pretpostavljalo da su iskustva ljudi u kliničkoj smrti rezultat iluzija i halucinacija ili u momentima pre nego što je srce stalo, ili u trenucima nakon što je ono ponovo pokrenuto. U ovom slučaju, čovek je svestan baš onoga što se dešavalo tokom ta tri minuta, a njegov opis događaja se do detalja slaže s onim što se zaista dešavalo - ističe naučnik.

]]>
Wed, 31 Oct 2018 22:50:47 +0100 Zanimljivosti http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/381798/zivot-van-tela-evo-sta-se-desava-u-glavama-ljudi-nakon-sto-preminu.html
Ljudi više lažu i varaju po podne http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/290241/ljudi-vise-lazu-i-varaju-po-podne.html Ljudi više lažu i varaju po podne kada im samokontrola oslabi, tvrde američki istraživači. ]]> Rezultati studije psihologa za Harvard univerziteta potvrdili su prethodna istraživanja koja su pokazala da naša sposobnost samokontrole slabi kako dan odmiče, kao posledica zamora i neprestanog donošenja odluka.

Volonteri koji su se podvrgli testiranju znatno su više varali po podne nego pre podne.

Sprovedeni su i onlajn testovi koji su otkrili da ljudi šalju daleko više lažnih poruka po podne nego pre podne.

Ova razlika je posebno izražena kod osoba visokih etičkih standarda, koje se tokom pre podneva uvek ponašaju u skladu sa moralnim načelima, da bi, kako dan odmiče, sve više posustajale, ističe se u studiji objavljenoj u časopisu "Psyćological Science".

Za razliku od njih, osobe koje ne drže preterano do morala ili koje se bez griže savesti ponašaju neetički, varaju i lažu bez obzira na doba dana.

"Na žalost, najpošteniji ljudi su najveće žrtve negativnih konsekvenci ovog efekta", navela je vođa istraživanja, dr Mirjam Kučaki, prenosi londonski Telegraf.

Rezultati istraživanja mogli bi da budu od koristi organizacijama koje treba da obrate više pažnje ponašanju klijenata i zaposlenih tokom po podnevnih sati, smatra ona.

"Naši nalazi pokazuju da u tom vremenskom razdoblju sasvim dobri ljudi sistematski prestaju da se ponašaju moralno", objasnila je dr Kučaki.

]]>
Wed, 31 Oct 2018 01:23:19 +0100 Zanimljivosti http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/290241/ljudi-vise-lazu-i-varaju-po-podne.html
POUČNA PRIČA ZA DVA MINUTA KOJA ĆE VAM DATI NOVU SNAGU: Nije važno da li ste pali, već da li ste ustali! http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/342774/poucna-prica-za-dva-minuta-koja-ce-vam-dati-novu-snagu-nije-vazno-da-li-ste-pali-vec-da-li-ste-ustali.html Kratka priča koju ćete pročitati za minut ili dva, ali kopja će ostaviti jak utisak na vas... Prava vrednost čoveka nije u tome da li će pasti, već kako i da li će ustati kada padne! ]]> Jednog dana nekom farmeru upadne magarac u bunar. Životinja je njakala i zapomagala, dok je farmer pokušavao da nađe rešenje šta treba činiti.

Konačno je odlučio. Pošto je magarac bio već star, a bunar je ionako trebalo zatrpati, nije bilo vredno truda da pokušava da magarca izbavi napolje, već je rešio da ga zatrpa unutra.

Pozvao je ceo komšiluk da mu u tome pomogne. Svi su dograbili lopate i počeli da zatrpavaju bunar.

Magarac, shvativši šta se dešava, počeo je još više da njače i da neutešno plače. Nakon izvesnog vremena, na čuđenje svih, zaćutao je.

Farmer je ubacio još nekoliko lopata zemlje u bunar, a zatim pogledao dole. Ono što je video, zaprepastilo ga je. Magarac je činio nešto neverovatno. Kad god bi na njega sletela zemlja, on bi je otresao sa sebe i popeo se na nju.

Farmerove komšije su i dalje vredno nabacivale zemlju u bunar, a magarac ju je stresao sa sebe i sabijao pod svojim nogama. Kad se nakon nekog vremena pojavila njegova glava na otvoru bunara, svi su bili iznenađeni. Radostan što je jos uvek živ, veštim skokom, magarac je iskočio iz bunara i dao se u beg.

Naravoučenije:

Život će po tebi bacati ne samo zemlju, već svakakvo smeće. Umeće preživljavanja je da to skloniš sa sebe i da ga zgaziš, baciš pod noge.

Svaki problem koji se pojavi pred tobom predstavlja jedan stepenik. Hodaj polako, pažljivo stepenicama i ne preskači nijedan. Možeš se izvući i iz "nemogućih" situacija, ako nastaviš dalje i ako se nikada ne predaš!

Otresi sa sebe "bezizlazno" i hrabro zakorači na još jedan stepenik.

PROČITAJTE JOŠ:

PREDVIĐAJU KATASTROFE: Ptice imaju šesto čulo?

Japanski bonton: Da li biste mogli da živite kao Japanci?

REDAK PRIMERAK: Na prodaju parfem star 150 godina!

]]>
Mon, 29 Oct 2018 23:49:01 +0100 Zanimljivosti http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/342774/poucna-prica-za-dva-minuta-koja-ce-vam-dati-novu-snagu-nije-vazno-da-li-ste-pali-vec-da-li-ste-ustali.html
OVAKO JE GOVORILA MERILIN MONRO: Da sam poštovala pravila, nikada nigde ne bih stigla! http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/333522/ovako-je-govorila-merilin-monro-da-sam-postovala-pravila-nikada-nigde-ne-bih-stigla.html Merilin Monro svojom lepotom izazivala je divljenje mnogih žena mamila je uzdahe muškaraca. Seksi plavuša zanosnih oblina bila je žena o kojoj mnogi muškarci sanjaju i seks simbol pedesetih. ]]> Njena lepota je uvek bila u prvom planu, a ljudi su verovali da sem lepote nema šta da ponudi, te su njene mudre izreke bivale pomalo zaboravljene. Danas se verovatno često susrećete sa njima, a da možda i ne znate da su njene.

- Lepota je u nesavršenosti. Ludilo je genijalno i bolje je biti apsolutno smešan nego apsolutno dosadan.

- Muževi su, uglavnom, dobri kao ljubavnici - kad su neverni svojim ženama!

- Pravi ljubavnik je čovek koji te uzbudi i kad te poljubi u čelo, kad ti se smeje u oči ili kad samo zuri u prazan prostor.

- Ako možete navesti ženu da se smeje, možete je navesti na bilo šta!

- Uvek sam kasnila na sastanke - ponekad i po dva sata. Pokušavala sam da, to, promenim, ali stvari koje su me navodile da kasnim činile su mi preveliko zadovoljstvo!

PROČITAJTE JOŠ:

OTKRIVENO: Muž milijader slao paparace da naprave GOLIŠAVE FOTKE Džeki Onazis kako bi je ponizio!

(VIDEO) SLAŽETE LI SE: Ovo je najopuštajuća melodija svih vremena!

(FOTO) KAKO JE OVO MOGUĆE: Ovako danas izgleda MIS TAJLANDA iz 1965. godine

- Znala sam da pripadam javnosti i svetu. Ne zato što sam bila talentovana, ili lepa, već zato što nisam pripadala ničem i nikom drugom!

- Pre braka, devojka treba da vodi ljubav s muškarcem da bi ga zadržala. U braku, treba da ga zadrži da bi vodila ljubav s njim!

- Ja sam lepa, ali nisam božanstvena. Grešim, ali nisam zla. Dobra sam, ali nisam anđeo!

- Potrebna je pametna brineta da bi glumila glupu plavušu!

- Pokušavaj, drži se i uvek, ali uvek, veruj u sebe jer ako ti ne veruješ, ko hoće?! Dakle, glavu gore! I, najvažnije: smej se jer život je prelepa stvar i nudi toliko razloga za smeh!

- Niko mi nikad nije rekao da sam lepa dok sam bila devojčica. Svim devojčicama treba reći da su lepe, čak i ako nisu!

- Istina je da nikad nisam zavaravala nikog. Ja sam im, samo, dozvoljavala da se zavaraju, sami. Nije im bilo bitno ko sam i šta sam. Umesto toga, stvarali su lik za mene. Nisam želela da se raspravljam s njima. Oni su, očigledno, voleli nekog ko nisam bila ja!

- Mudra devojka poljubi, ali ne voli; sluša, ali ne veruje; i ostavlja - pre nego što je ostavljena!

- Najlepše se osećam kad spavam. Bar, tad, mogu da sanjam!

- Bolje je da vas zamrze zbog onog što ste, nego da vas vole zbog onog što niste!

- Da sam poštovala sva pravila, nikada nigde ne bih stigla.

- Ne znam ko je izmislio visoke potpetice, ali sve žene mu puno
duguju.

- Imam previše fantazija da bih bila domaćica. Mislim da sam ja zapravo fantazija.

- Postojala je devojka koja je znala kako biti srećna čak i onda kada je bila tužna. A to je važno, znate?

]]>
Sun, 28 Oct 2018 23:38:24 +0100 Zanimljivosti http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/333522/ovako-je-govorila-merilin-monro-da-sam-postovala-pravila-nikada-nigde-ne-bih-stigla.html
KAKO JE NIKOLA TESLA TRENIRAO MOZAK: Tri jednostavne navike koje će vam pomoći da budete produktivniji http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/339286/kako-je-nikola-tesla-trenirao-mozak-tri-jednostavne-navike-koje-ce-vam-pomoci-da-budete-produktivniji.html Tesla je bio jedan od najvećih genijalaca, ali šta je doprinelo tome? Postoje li "trikovi" kojima se veliki inovator trudio da poveća svoju produktivnost i možemo li i mi da ih primenimo kako bismo postali uspešniji? ]]> Foto:still.rs

Nikola Tesla je je najpoznatiji zbog doprinosa u osmišljavanju električnog sistema naizmenične struje, ali je pored toga njegovo ime na oko 300 patenata najraznovrsnijih izuma.

Tokom života, Tesla je konstantno radio na projektima i često ih realizovao do kraja. Poslednjih godina ovaj genijalac je postao jedan od miljenika interneta. Stranica "lifehacker.com" sastavila je spisak navika kojima je Tesla uspeo da bude neprikosnoveni inovator.

PROČITAJTE JOŠ:

PET KORAKA DO SAZREVANJA: Prihvatite teškoće, ne shvatajte sve lično...

DVE JEDNOSTAVNE MENTALNE VEŽBE: Poboljšajte memoriju i sačuvajte oštrinu uma!

DIŠITE PUNIM PLUĆIMA: Život je previše kratak da biste tolerisali OVIH 20 STVARI!

Stranica navodi da je Tesla imao i čudne navike poput spavanja od samo dva sata. Ipak, ono što je ostvario ne bi bilo moguće bez striktnog seta pravila za povećanje produktivnosti.

1. Dobro razmislite pre nego što nešto uradite

Nikola Tesla je često govorio kako može da zamisli mašine i retko je pravio nacrte pre početka rada na njihovoj izgradnji. Ovaj proces vizuelnog razmišljanja nije svojstven svim ljudima, ali je osnovna ideja da se jednostavno treba koncentrisati na konačan proizvod. Za kreativno razmišljanje često je neophodno da se opustitte i poradite na problemu u svojoj glavi.

U svojoj autobiografiji Tesla ovako opisuje proces:

"Moja metoda je drugačija. Ja ne žurim s konkretnim radom. Kada dobijem ideju, ja odmah krenem s izgrađivanjem u svojoj mašti. Menjam konstrukciju, radim popravke i upravljam mašinom u svojoj glavi. Za mene je potpuno nebitno da li testiram turbinu u glavi ili u radionici. Primetim čak i ako ne radim dobro. Razlike nema, a rezultat je isti", zapisao je Tesla.

Veliki naučnik nije rođen s ovim veštinama, već je radio određene vežbe kao dete kako bi unapredio rad mozga, navodi lifehacker.com.

2. Idite u šetnju

Poznato je da odlazak u kratku šetnju ima svoje prednosti kada je u pitanju kreativnost. I Tesla je izgleda bio ovakvog mišljenja, a iako su njegove šetnje postale deo opsesivno kompulsivnog ponašanja, on je nekoliko „eureka” trenutaka imao upravo tokom njih.

Jedna od njih donela mu je ideju o naizmeničnoj struji: Godine 1881. Tesla se preselio u Budimpeštu, oporavljajući se od živčanog sloma, a dok je s prijateljem šetao parkom recitirajući poeziju, odjednom mu je sinula ideja o naizmeničnoj struji.

3. Radite na problemima sami

Poput mnogih inovatora i kreativnih likova, i Tesla je zastupao tezu da se treba osamiti tokom stvaranja i razmišljanja.

Ovo je jedan od njegovih čuvenih citata:

"Um je oštriji i i koncentrisaniji u osami i neprekidanoj samoći. Za razmišljanje nije neophodna bilo kakva velika laboratorija. Originalnost pristiže iz osame oslobođene uticaja koji nam ošteti kreativni um. Budite sami, to je tajna izumitelja, budite sami, tada se ideje rađaju", tvrdio je Tesla.


]]>
Fri, 26 Oct 2018 00:15:12 +0200 Zanimljivosti http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/339286/kako-je-nikola-tesla-trenirao-mozak-tri-jednostavne-navike-koje-ce-vam-pomoci-da-budete-produktivniji.html
Tajlanđani nude kafu od zrna izvađenih iz izmeta slona http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/248750/tajlandjani-nude-kafu-od-zrna-izvadjenih-iz-izmeta-slona.html Za one koji vole kafu jačeg mirisa i ukusa, jedan tajlandski lanac luksuznih hotela nudi napitak od zrna koja se sakupljaju iz izmeta slona ]]> Kafa "Black Ivory", ili "Crna slonovača", proizvedena je od zrna kafe koje su slonovi pojeli i probavili.

Naime, ustanovljeno je da se u procesu varenja razgrađuje protein kafe koji čini napitak gorkim.

"Manje proteina, znači manje gorčine" ističu u hotelu Anantara, navodeći da je njihova kafa veoma prijatnog ukusa.

Zrna kafe se ručno sakupljaju iz izmeta slona i potom suše na suncu.

Čitav proces prozivodnje "Crne slonivače" odvija se u centru za zbrinjavanje slonova pri hotelu, u kojem trenutno živi oko 30 životinja.

Ova "prirodno rafinisana" kafa, međutim, nije nimalo jeftina. Za kilogram treba izdvojiti čak 1.100 dolara, a oko 50 dolara za dve šoljice napitka.

 
]]>
Thu, 25 Oct 2018 02:22:24 +0200 Zanimljivosti http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/248750/tajlandjani-nude-kafu-od-zrna-izvadjenih-iz-izmeta-slona.html
Posle ovog istraživanja paradajz više nećete držati u frižideru http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/382441/posle-ovog-istrazivanja-paradajz-vise-necete-drzati-u-frizideru.html Paradajz gubi ukus držanjem u frižideru jer se tako zamrzavaju neka njegova prirodna svojstva, pokazali su rezultati danas objavljene studije američkih naučnika. ]]> foto: blic.rs

Kako se navodi u studiji američke Nacionalne akademije nauka, hlađenjem se sprečava stvaranje supstanci koje doprinose boljem ukusu paradajza, koji se uništava prilikom držanja u frižideru ili drugom hladnom mestu pre nego što proizvod stigne do rafova u prodavnicama.

Naučnici koji su ispitivali genetske mehanizme odgovorne za gubitak ukusa razmatraju i mogućnosti uzgajanja paradajza otpornog na taj problem.

]]>
Wed, 24 Oct 2018 00:23:20 +0200 Zanimljivosti http://www.pressonline.rs/plus/zanimljivosti/382441/posle-ovog-istrazivanja-paradajz-vise-necete-drzati-u-frizideru.html