Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

23. 01. 2012.  - Autor: Tekst: Ljubinka Račić

Podmukla bolest žena

Redovno idite kod ginekologa: Vakcina i ginekološki pregledi jedina su preventiva ovoj bolesti. Rak može potpuno da se izleči samo ako se otkrije u ranoj fazi.

s
U Evropi se svake godine, poČev od 2007, u poslednjoj nedelji januara obeležava nedelja prevencije raka grlića materice, oblika kancera od kojeg svake godine u zemljama Starog kontinenta oboli više od 60.000, a umre oko 30.000 žena.
Rak grlića materice jedan je od najčešćih malignih tumora u Srbiji, a naša zemlja je sa 1.500 novih slučajeva godišnje na neslavnom prvom mestu u Evropi po broju žena obolelih od njega. Nažalost, oko 500 žena svake godine u Srbiji izgubi život zbog ove bolesti.
Ova vrsta kancera najčešće se javlja kod mlađih žena, između 35. i 50. godine života. Doktor Nevenka Pavlović, načelnik Jedinice za kontrolu i prevenciju hroničnih nezaraznih bolesti Zavoda za javno zdravlje Beograda, objašnjava da je osnovni uzrok bolesti infekcija humanim papiloma virusom (HPV), ali i prisustvo dodatnih faktora rizika među kojima su najvažniji pušenje i oslabljen imunitet.
t

Dr Vesna Kostić: Najbitniji su ljubav i optimizam

Sa ciljem da pomogne ženama obolelim od raka grlića materice i raka dojke, u Beogradu je u decembru prošle godine počelo da radi prvo savetovalište za ginekološku onkologiju.
Vesna Kostić, specijalista kliničke psihologije, bračni i porodični terapeut Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCS, objašnjava da su pacijentkinje obolele od raka prepuštene same sebi, a saznanje da su bolesne u velikoj meri menja način njihovog života.
- Sama dijagnoza karcinoma stavlja pacijentkinju u stanje biološke bespomoćnosti pred opasnošću sa kojom treba da se suoči, i poredi se sa najintenzivnijim psihološkim distresom, a to je gubitak poput gubitka deteta, bračnog druga ili roditelja. Saznanje da su bolesne u velikoj meri menja njihov celokupni način dotadašnjeg života, kao i način razmišljanja - objašnjava Kostićeva.
Najizraženiji problemi sa kojima se sreću obolele jesu emocionalne prirode i interpersonalnog funkcionisanja.
- Veoma često dolazi i do kvalitativnih promena u njihovom mišljenju, pa se može javiti i racionalnost koja će pogoršati ili podržati njihovu anksioznost ili depresivno stanje. Saznanje da boluju od karcinoma prati ogroman stres koji izaziva specifične psihičke reakcije koje su u stvari odgovor na postojeću telesnu bolest - kaže ona.
Obolele žene prolaze kroz tri faze.
- Prva faza jeste faza šoka, a zatim faza poricanja, odnosno neprihvatanja činjenice da imaju malignu bolest. Potom sledi depresija koja sa sobom nosi osećaj bespomoćnosti i beznadežnosti. Bes i ljutnja se javljaju kao vid odbrane, a njima se pridružuju i strah, očaj, neizvesnost, krivica, kao i fatalistički stavovi, odnosno uverenja da spoljašnji faktori i sudbina odlučuju šta će im se desiti i da su se zato i razbolele. Najdominantniji strah je da li će zbog sopstvene bolesti predstavljati opterećenje za porodicu. Tu je i strah od fizičke patnje koja se očekuje od terapeutskih procedura kroz koje treba da prođu. Interesantno je da je strah od smrti tek na šestom mestu - navodi Kostićeva.
Kako će žene reagovati na svoju bolest zavisi od tri parametra, odnosno strukture njene ličnosti, njenog aktuelnog psihičkog stanja, kao i od prethodnog nivoa njenog sveukupnog funkcionisanja.
- Cilj nam je da ove žene osete da ih neko podržava u trenucima kada bolest može da dovede do toga da se osete usamljeno. Takođe, cilj je i da pričaju o svojim osećanjima, o kojima ranije nisu ni razmišljale, a kamoli o tome govorile. Obolele, kao i njihova porodica, treba da očekuju promenu nabolje jer će samo aktivna vera ostaviti utisak na njihovu podsvest. Važno je da ne žive u prošlosti, da ne očajavaju zbog nevolje koja ih je zadesila, jer su pozitivna osećanja dragocen instrument - objašnjava Kostićeva.

- Rak grlića materice jedan je od tri najčešća maligna tumora u Srbiji. Po učestalosti u obolevanju nalazi se odmah iza karcinoma dojke i malignih tumora debelog creva i rektuma. Samo na teritoriji Beograda u proteklih deset godina registrovano je oko 4.000 žena koje su obolele od ove bolesti. Zbog ove vrste raka samo u Beogradu svake godine umre oko 100 žena. Najveći broj obolelih žena starosti je od 40 do 59 godina - objašnjava Pavlovićeva.
Kancer grlića materice nastaje na donjem delu materice koji je okrenut prema vagini. Bolest počinje kada se jedan broj ćelija grlića materice promeni i krene nekontrolisano da se umnožava. Dalje napredovanje nenormalnosti ćelija vremenom dovodi do prelaska ovih premalignih promena u malignu bolest.
t

13 vrsta HPV-a prouzrokuje bolest

Rak grlića materice prouzrokuju humani papiloma virusi (HPV). Postoji više od 100 vrsta HPV-a, od kojih oko 13 može prouzrokovati kancer. Oni se obično dobijaju polnim putem i lako se prenose s jedne osobe na drugu bilo kakvim kontaktom kože, a ne samo seksualnim odnosom. Virus je toliko rasprostranjen da ga je većina odraslih, oko 70 odsto ljudi, imala u nekom periodu života.
Danas postoje dve vakcine koje mogu da zaštite od dva najčešća tipa ovog virusa (16 i 18) koji uzrokuju dve trećine raka grlića. Važno je vakcinu primiti pre nastanka infekcije virusima. Jedna od ove dve vakcine takođe štiti od infekcije sa HPV tipovima 6 i 11, koji uzrokuju većinu genitalnih bradavica. 

- Većina promena na početku bolesti nije praćena pojavom simptoma i može, kao i infekcija HPV, spontano da nestane bez ikakvog lečenja. Međutim, u nekim slučajevima razvoj bolesti poprimi drugi, nepovoljniji tok, kada premaligna promena prerasta u rak grlića materice. Vreme potrebno za prelazak premaligne u malignu promenu je nekoliko godina - kaže Pavlovićeva.
I pored toga što se rak grlića razvija veoma sporo, činjenica je da se samo kod jedne trećine obolelih bolest otkrije na vreme. Veliki broj žena, naime, prvi put se javi ginekologu tek kada je bolest uzela maha.
t

Faktori rizika:

- Postojanje drugih polno prenosivih i veneričnih bolesti
- Infekcija humanim papiloma virusom visokog rizika
- Pušenje i pasivno pušenje
- Pad imuniteta  
- Infekcija HIV virusom
- Loša i neredovna ishrana
- Višegodišnja upotreba hormonskih preparata
- Loša higijena
- Veći broj seksualnih partnera
- Veze sa promiskuitetnim muškarcima
- Rano stupanje u intimne odnose
- Postojanje raka grlića materice u familiji

Savetovalište za pomoć obolelim ženama

- Tada je lečenje teško i neizvesno, a većina ovih slučajeva mogla se sprečiti da je bolest otkrivena na vreme i da se na vreme pristupilo lečenju - kaže Pavlovićeva.
Jedini način da se bolest otkrije u ranoj fazi jesu redovni ginekološki pregledi i Papanikolau test.
- Ako se otkrije u ranoj fazi, rak grlića materice je potpuno izlečiv, i to uz primenu jednostavnih metoda lečenja, i bez posledica po budući život i rađanje. Pored redovnih pregleda, u prevenciji ove bolesti pomaže i vakcina, koju je najbolje primiti u uzrastu od 13 do 15 godina, odnosno pre početka seksualnih odnosa. Rak se, naravno, može pobediti i pozitivnim stavom, zdravim načinom života i pravilnom ishranom - navodi dr Nevenka Pavlović.
s

Psihičko stanje kroz koje prolaze bolesne žene

1. Šok
2. Poricanje
3. Depresija

Danas su dostupne dve vakcine, i obe štite od dva najčešća tipa HPV infekcije - tipa 16 i 18, za koje se zna da uzrokuju oko70 odsto slučajeva raka grlića materice. S obzirom na to da ove vakcine ne štite od svih tipova HPV koji mogu dovesti do nastanka raka grlića materice, redovni ginekološki pregledi ostaju glavno sredstvo u borbi protiv ove bolesti i neophodni su i za žene koje su vakcinisane.

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati