Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Armagedon

14. 05. 2012.  - Autor: Nenad Kostić

Kraj sveta 2036. godine?

Tek 2029, sedam godina pre potencijalnog sudara, biće poznato da li se asteroid Apofis nalazi na smrtonosnom kursu prema Zemlji

Ruska svemirska agencija nedavno je objavila pomalo dramatičan izveštaj u kome se navodi da postoji ozbiljna mogućnost da dođe do sudara asteroida sa Zemljom 2036. godine. Kako je navedeno u zvaničnom izveštaju, sudar sa nebeskim telom Apofis mogao bi izazvati više štete nego pad tunguskog meteorita početkom prošlog veka.


Ova zabrinjavajuća informacija nalazi se u izveštaju zamenika šefa ruske svemirske agencije Vitalija Davidova, koji je podnet na naučnoj konferenciji Veća bezbednosti pod nazivom „Nacionalni interesi Rusije u kontekstu globalne bezbednosti", koja se održala u Moskvi.

Blizak susret

Asteroid Apofis ima prečnik od 300 metara i otkrila ga je pre osam godina nacionalna opservatorija „Kit Pik" iz Arizone.

Kako objašnjavaju naučnici, tek 2029. godine, sedam godina pre potencijalnog sudara, biće poznato da li se ovo nebesko telo nalazi na smrtonosnom kursu prema Zemlji. Te godine asteroid će u svom orbitiranju oko Sunca proći pored naše planete na samo 30.000 kilometara. Ovaj blizak prolazak izazvaće, kažu naučnici, izvesne poremećaje u radu satelitskih komunikacija i možda nakratko „oboriti" bežične komunikacione sisteme. Mnogo veći problem sastoji se u tome što će asteroid, zahvaljujući gravitacionom polju Zemlje, promeniti trajektoriju na takav način da će pri svom sledećem prolasku, sedam godina kasnije, udariti u našu planetu.

Sergej Narojenko, ekspert za pretnje iz kosmosa na Astronomskom institutu pri ruskoj svemirskoj agenciji, kaže da bi udar asteroida izazvao ozbiljne posledice.

- Ako asteroid padne na čvrsto tlo, izazvaće razaranje u prečniku od 100 kilometara, kao i zemljotres jačine sedam stepeni Rihtera. Ukoliko padne u more, izazvaće snažan cunami - rekao je Narojenko.

Sergej Narojenko, ekspert za pretnje iz kosmosa na Astronomskom institutu pri ruskoj svemirskoj agenciji

Ako asteroid padne na čvrsto tlo, izazvaće razaranje u prečniku od 100 km i zemljotres jačine 7 stepeni Rihtera , ako padne u more izazvaće cunami
Eksperti već razmatraju različite načine da se čovečanstvo odbrani od ove konkretne i svake buduće pretnje iz kosmosa. Najrealističnija mogućnost o kojoj se u ovom trenutku razmišlja jeste lansiranje svemirskog vozila koje bi „odvuklo" asteroid. Ovo vozilo bi se pričvrstilo za asteroid i promenilo njegovu putanju. Kako ističu stručnjaci, izgradnji ovako snažne mašine moralo bi se pristupiti odmah: potrebne tehnologije još uvek su u povoju i neophodno je vozilo razviti na vreme.

Drugo očigledno rešenje je upotreba nuklearnog oružja koje bi razorilo nebesko telo. O ovom pristupu ne postoji konsenzus jer nije realno da svetske velesile zajednički pristupe izgradnji sistema u kosmosu koji bi mogao da se upotrebi i za napade na ciljeve na površini.

Iako postoji nekoliko programa za otkrivanje i praćenje asteroida (kao što je program po imenu „LINEAR"), na svetu još uvek ne postoji nijedna vladina agencija koja bi preuzela odgovornost za izdavanje blagovremenog upozorenja o udaru asteroida. Dodatni problem sa asteroidima leži i u tome što brzina njihovog otkrivanja zavisi od trajektorije kojom se kreće. Retki su asteroidi koji se kreću uočljivo, preko noćnog neba, a oni su na kraju krajeva i bezopasni: sama činjenica da se sa Zemlje vidi njihova putanja znači da lete pod takvim uglom da ne mogu „napasti" Zemlju. Asteroid na direktnoj putanji ka Zemlji izgledao bi nedeljama pre pada kao zvezda koja polako dobija na sjaju. Ako bi asteroid došao iz pravca ravni Mlečnog puta, gde su zvezde „najgušće", bili bismo u ogromnom problemu jer bismo ga prevideli kao jednu od milijardi pozadinskih zvezda. U ovom zastrašujućem slučaju asteroid koji putuje brzinom od 30 kilometara u sekundi bio bi primećen tek kada stigne na daljinu Mesečeve orbite. Tada bi čovečanstvo imalo samo 34 sati za pripreme za sudar.

Šta bi se dogodilo kada bi telo prečnika nekoliko kilometara udarilo u Zemlju? Prvi efekat udara bila bi zaglušujuća eksplozija neverovatne snage, pri kojoj bi ispario jedan deo asteroida ili komete. Eksplozija bi izazvala vreli udarni talas koji bi obišao Zemlju ogromnom brzinom i u trenutku uništio veći broj životinjskih i biljnih vrsta.

Sledeći korak bilo bi suočavanje preostalog života na Zemlji sa prašinom izbačenom iz udarnog kratera. Mrak na Zemlji bi potrajao nekoliko meseci tokom kojih bi temperatura pala za 10 stepeni u proseku. Takođe, sagorevanje atmosferskog azota stvorilo bi ogromnu količinu otrovne azotne kiseline koja bi se nataložila u kiselim jezerima i možda prekrila i čitavu površinu okeana.

a

Šta bi izazvali asteroidi prečnika:

  • 75 metara - uništenje metropole (Pariz, Njujork)
  • 350 metara - uništenje regiona veličine manje države, cunami
  • 700 metara - uništenje države veličine Irske, veliki cunami
  • 1.700 metara - oštećenje ozonskog omotača, promena klime, cunami uništava priobalne gradove
  • 3.000 metara - uništenje velike države, globalni požari i velike klimatske promene
  • 7.000 metara - globalno razaranje i izumiranje, dugotrajne klimatske promene
Za ponovno uspostavljanje ravnoteže na Zemlji bilo bi potrebno više vekova i pitanje je da li bi ijedna životinjska i biljna vrsta preživela ovaj proces preobražaja naše planete.

Ima i gorih stvari od asteroida

Kako upozoravaju ruski naučnici, neke pretnje iz svemira toliko su zastrašujuće da čovečanstvo nema odgovor na njih ni u najavi i potpuno je bespomoćno pred slepim silama slučajnosti. Jurij Karaš, član Akademije kosmonautike „Ciolkovski", kaže da jedna takva pretnja vreba u našem svemirskom „komšiluku".

- Na daljini od nekoliko hiljada svetlosnih godina od nas nalazi se binarna zvezda koja može u svakom trenutku da počne da ispaljuje snopove rendgenskih zraka. To bi imalo užasne posledice. Zamislite da se svake sekunde, tokom nekoliko godina, cela Zemlja izlaže rendgenskim zracima iste snage kao onim pri snimanju kostiju. I trenutno nema mogućnosti da se zaštitimo od toga.

A da planeta Zemlja doživi potpuno uništenje dovoljna je i jedna jedina kometa. Problem sa kometama je u tome što, za razliku od asteroida, imaju vrlo nestabilnu strukturu: komete gube deo mase pri prolasku oko Sunca jer su sačinjene mahom od „prljavog" leda, i odlamanje dela komete na nezgodan način moglo bi da promeni njenu orbitu tako da je usmeri ka Zemlji. Ovakva promena orbite bila bi detektovana samo nekoliko nedelja pre udara. U tom slučaju čovečanstvo bi moglo da zaboravi na bilo kakve pripreme: komete su velika nebeska tela, a objekat od 10 kilometara u prečniku izazvao bi potpuno uništenje većine vrsta na Zemlji.

Izvor: Press

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati