Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

reumatoidni artritis

10. 06. 2012.  - Autor: Ana Stanković

I deca boluju od reume

Kako je u Srbiji zabeležen porast broja obolelih mališana, roditeljima se savetuje da provere i najmanji otok zgloba da bi bili sigurni da njihovo dete nije zahvatio artritis.

s
Sa nepunih šest godina Jeleni MilenkoviĆ iz Beograda lekari su dijagnostikovali da boluje od reumatoidnog artritisa. Prvi pokazatelji su bili povišena temperatura i bolovi u sitnim zglobovima, a vremenom se bolest proširila na kukove i kolena. Zato je osnovnu školu završila kod kuće, a kako je u međuvremenu operisala jedan kuk, srednje obrazovanje pohađala je redovno, ali se četiri godine kretala pomoću štaka. Sada ova hrabra devojka nestrpljivo čeka operacije drugog kuka i kolena, u nadi da će na jesen bez pomagala ići na fakultet.

Reumatoidni artritis je hronično zapaljensko oboljenje koje zahvata najpre zglobove, kosti, mišiće, ali i unutrašnje organe i kožu. Ova bolest ne skraćuje životni vek, ali život polako pretvara u pakao jer svaki pokret postaje jezivo bolan. Osobe kod kojih se javi vremenom nisu u stanju da drže viljušku, pišu, operu zube, penju se uz stepenice, voze automobil... I dok je nekada bila bolest koja „dolazi sa godinama" i koja je „rezervisana" za stariju populaciju, danas ne štedi ni one najmlađe.
a

Pomoć roditeljima

U Srbiji postoji Udruženje roditelja i dece sa reumatskim bolestima, gde se mogu dobiti brojne informacije vezane za ova oboljenja. Za to su otvoreni sajtovi www.nase dete.com, kao i www.pediatric-rheumatology.printo.it. Što se tiče zdravstvenih ustanova, osim Instituta za reumatologiju i Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta, centri za lečenje nalaze se još na dečjim klinikama u Nišu i Novom Sadu.


Broj obolele dece raste

Jelena je samo jedno od 2.000 dece u našoj zemlji koja boluju od nekog oblika reumatoidnog artritisa. Godišnje se registruje 12 do 15 novoobolelih, a Gordana Sušić, pedijatar reumatolog, kaže da bolest može da počne od prve godine života.
- Postoji šest do sedam oblika reume kod dece i može da se javi u bilo kom trenutku, do šesnaeste godine. Najčešći oblik koji se javlja kod najmlađih jeste juvenilni idiopatski artritis. Uzrok ove bolesti je nepoznat, ali se pretpostavlja da je reč o genetskoj predispoziciji, provociranoj uzrocima iz spoljašnje sredine, među kojima su povrede kolena, bakterije, virusi, hormonski faktori - kaže naša sagovornica, i objašnjava da je prvi vidljiv simptom osip po koži ili otok na zglobu i toplina u tom delu tela.
- Zglob je otečen i bolan i to ograničava pokret. Zatim se javlja i ukočenost, koja je najupečatljivija u jutarnjim satima i zbog koje se dete budi bezvoljno i teže ustaje iz kreveta. Da nešto nije u redu primećuje se i po nepravilnom i otežanom hodu mališana, dok se kod beba može primetiti na osnovu toga kako drže cuclu. Ako ne može da je uhvati celom šakom, to je jedan od znakova da su sitni zglobovi otečeni i da je odmah treba dovesti lekaru - savetuje dr Sušić.
s

Crne brojke

- od juvenilnog artritisa oboleva jedno od 10.000 dece u svetu
- u Srbiji oko 2.000 dece boluje od reumatoidnog artritisa, od kojih hiljadu od težeg oblika
- godišnje se registruje 12 do 15 novoobolelih od reumatoidnog artritisa
- bolest može da počne već u prvoj godini života
- deca koja pate od reume treba da izbegavaju meso, masne sireve i salame
- svako povrće, a naročito kupus i mahunarke, pomažu bolji rad zglobova

Kada ova bolest jednom zahvati zglobove, kosti, mišiće, ona u organizmu ostaje doživotno. Zato je neophodno odvesti dete kod lekara čim se primete prvi simptomi kako bi se sa terapijom krenulo na vreme. Međutim, dr Sušić kaže da se često dešava da bolest traje mesecima, a da roditelji i ne posumnjaju da je reč o bolesti.
- Kada se jave ukočenost ili bol u zglobovima i ograničeni pokreti, roditelji obično pomisle da je prolazna faza i da ima veze sa rastom ili nekom aktivnošću ukoliko se dete bavi sportom. Zato dok bolest ne uznapreduje, ne dovode decu kod lekara. A kako je u porastu broj obolelih mališana, iskreno im savetujem da provere i najmanji otok zloba da bi bili sigurni da njihovo dete nije zahvatio artritis. Dobro je dok ima vidljivih pokazatelja jer ponekad ova bolest ume da se javi podmuklo i deca nemaju nikakve vidljive tegobe - objašnjava naša sagovornica i kaže da je to slučaj kada bolest napada oči.
- Kod te dece su svi rezultati potpuno ispravni, ne bole ih zglobovi, nema otoka. Jedini vidljiv znak može da bude bela zenica, što pokazuje da se radi o uznapredovalom oštećenju oka. Ali i to, kao i druge promene može da otkrije samo oftalmolog sa specijalnim instrumentima za ovu vrstu pregleda. Zato svu decu obavezno šaljemo na očni pregled jer, ako se bolest ne leči, krajnji ishod može da bude slepilo - kaže dr Sušić.
a

Signali kada dete treba odvesti kod lekara

- otok na zglobu
- crvenilo ili modra boja kože
- bolna osetljivost na dodir i pokret
- otežana pokretljivost


Doživotna terapija

Kad stvari dotle stignu i kada vam dijagnostikuju reumatsko oboljenje ove vrste, život se u potpunosti promeni. Istog dana se kreće sa terapijom i ceo život se piju lekovi, primaju injekcije, ide se na rehabilitaciju. Nema više žurki, igranja, sportova, časova fizičkog, bilo kakav fizički napor osim rehabilitacije strogo je zabranjen. Život deteta, ali i život porodice, podređen je ovoj bolesti...
U prvoj fazi dete se leči antireumaticima za smirivanje bola i upale. Međutim, to najčešće nije dovoljno, pa se primenjuju injekcije koje se daju direktno u zglob. One su dugodelujuće i smiruju upalu na mestu gde je najviše prisutna. Osim toga, daju se i lekovi koji treba da regulišu imunološki odgovor organizma.
a

Jesen i zima više bole

Promene atmosferskog pritiska, vlažnosti vazduha i niske temperature utiču na receptore za bol kod ove dece. Zbog toga tada dolazi do pogoršanja reumatskih stanja, a naročito bolnih simptoma. Iako hladni i vlažni dani nisu uzrok reumatskih bolesti, znatno pogoršavaju teškoće obolelih. Zato se reumatski bolovi najviše javljaju u jesen i zimu.

Dr Sušić dodaje da u poslednje tri godine deca u Srbiji imaju mogućnost da se leče najnovijim, biološkim lekovima, koji se primenjuju i u terapiji mališana zapadne Evrope. Biološki lekovi, uz smirenu aktivnost, omogućuju da se upala zgloba u potpunosti otkloni. Zahvaljujući razumevanju Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, terapija za mališane je besplatna jer ova institucija pokriva troškove lečenja.


Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati