Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

celijakija

05. 08. 2012.  - Autor: Slađana Vukašinović , Beograd

Pritajeni kameleon

Kod ove bolesti u pitanju je trajni genski poremećaj podnošenja belančevina prisutnih u pšenici, raži, ječmu i ovsu

1
0d kada je mojoj Ćerki dijagnostikovana celijakija, imala sam oseĆaj da mi se sve sruŠilo. O intoleranciji na gluten do tada sam imala tek površna saznanja, a reči TRAJNI POREMEĆAJ svakako nije ono što bilo koji roditelj želi da čuje, naročito kada dete ima tek nešto više od dve godine.

Ovako za ZiN počinje ispovest M. J., majka deteta koje ima celijačnu bolest. Ona kaže da je suočavanje s istinom bilo bolno i teško i da je bilo potrebno vreme da se privikne na specifičnu bolest svog deteta.

- U prvom trenutku bezglutenska dijeta deluje potpuno zastrašujuće. Iz tog perioda kao najtužniji trenutak pamtim momenat kada smo izašli od lekara i kada je zatražila da joj kupimo „kinder jaje". To je bio valjda prvi put da nismo mogli da joj uslišimo želju. Srećni trenuci su došli već posle nekoliko dana. Počela je da napreduje, stomačić je više nije boleo i što je najvažnije, ponovo je bila veselo dete. Spadam u kategoriju srećnijih roditelja pošto je problem otkriven vrlo brzo, zbog čega dugujem ogromnu zahvalnost profesoru Nedeljku Radloviću s klinike u Tiršovoj - kaže M. J.

Ona s ponosom ističe da je sada srećna majka jedne divne sedmogodišnje devojčice, koja je svesna toga da ne može da jede baš sve kao i njeni vršnjaci.

A

RECEPT - SLANE GALETE

Sastojci: 2 jajeta, 200 ml ulja, malo soli, dve kriške sira, malo pečenog susama, kisela voda , sitno kukuruzno brašno bez klica
Priprema: Umutiti jaja, dodati izmrvljen sir i sve ostale sastojke. Testo treba da bude meko, a gustinu regulišete dodavanjem brašna i kisele vode. Kašikom vaditi testo i stavljati u kalup za galete. Peći dok se signalna lampica ne isključi.
SAVET PLUS - Idealno za užinu, izlete, doručak ili večeru

Ista, a drugačija

- Celijakija je naravno unela određene promene i teškoće u naše živote. Bezglutenski proizvodi su vrlo skupi, tokom četiri godine njenog boravka u vrtiću svakodnevno sam joj kuvala ručak i nosila u vrtić (što ću nastaviti i naredne četiri u produženom boravku), odlazak na letovanje podrazumeva i nošenje ekstra torbe sa bezglutenskim proizvodima. S druge strane, tu su i benefiti: hrani se zdravo i pravilno, lepo se razvija i zdrava je.

Ona navodi da je ipak najvažnije to što dete svoju raznolikost ne doživljava kao kompleks.

- Važno je i to što nema nikakav problem ni sa sobom ni sa okolinom zbog drugačije ishrane. Ono čemu se nadam jeste da će biti sve više proizvoda bez glutena i da će biti pristupačniji. Da li se nadam da će jednog dana moći da jede sve? Da, ako ni zbog čega drugog onda da bi shvatila da ništa ne gubi time što ne jede fast fud, grickalice pune aditiva i peciva. Da, jer bi u tom slučaju mogla da bira. A pravo izbora ipak je jedno od najvažnijih u životu - završava svoju ispovest M. J.

Poremećaji u ishrani stari su koliko i čovečanstvo, samo su zbog savremenog načina života sada prisutniji i lakše se otkrivaju. Nepodnošenje glutena i srodnih belančevina iz žitarica ili celijačna bolest trajni je genski poremećaj prisutan kod jednog od sto pripadnika bele populacije, koji se neretko otkrije tek u poznom dobu. Jedini lek je ishrana bez glutena.

Trajni poremećaj

Profesor doktor Nedeljko Radlović, jedan od naših najpoznatijih stručnjaka za ovu oblast, naglašava da je kod ove bolesti u pitanju trajni genski poremećaj podnošenja belančevina prisutnih u pšenici, raži, ječmu i ovsu.

- Ono što škodi jeste biljni protein gluten, odnosno glijadin. Kod dece, koja žitarice počinju da uzimaju s navršenih šest meseci, tegobe se obično javljaju između devetog i 36. meseca, a otprilike u oko 50 odsto slučajeva do sredine druge godine. Nekih 10 do 15 odsto manifestuje poremećaj klinički jasno prepoznatljivo, a on se ispoljava gubitkom apetita, prolivom, obilnim masnim stolicama, što je rezultat neadekvatnog varenja, dolazi do redukcije masnog tkiva, neka deca povremeno povraćaju, vrlo često se javlja malokrvnost - objašnjava dr Radlović.

Za bolest, tačnije poremećaj, „krivac" je genska konstitucija, kaže dr Radlović i dodaje da se celijakija otkriva u visokom procentu kod obolelih od dijabetesa.

Dijeta je lek

On dodaje da je u najmlađem uzrastu slika drastična.

- Posle treće godine poremećaj ide nekarakteristično i kod te dece prisutni su često samo malokrvnost i usporen rast, a zatvor je čak prisutniji nego proliv. Može da se desi da bolest bude neprepoznata jer tek jedna petina ili sedmina biva blagovremeno prepoznata. Zato, kada kod deteta otkrijemo poremećaj, savetujemo da se najbliži srodnici testiraju - tvrdi profesor.

3
Dijagnoza se postavlja određenim serološkim analizama i biopsijom tankog creva. Lek je isključivo doživotna eliminacija glutena iz ishrane.

- To jeste bolest samo ako se ne poštuje dijeta. Najveći broj dece se već posle dve-tri nedelje oporavlja i stanje se za 2-3 meseca potpuno normalizuje. Posle šestog meseca ubrzava se i rast i dete je tada zdravo i ni po čemu se, osim po režimu ishrane, ne razlikuje od druge dece. Najduže ostaje malo uvećan trbuh, ali i on se gubi do godinu-dve - kaže naš sagovornik.

Profesor ipak upozorava da kada se dijeta ne poštuje, ili kada bolest ostane neprepoznata, neminovne su i posledice.

- U odrasloj dobi ovaj poremećaj može da rezultira sterilitetom, a česti su i spontani pobačaji - zaključuje Radlović.

Izvor: Press ZDRAVLJE I NAUKA

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati