Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

02. 09. 2012.  - Autor: Zorica Janjušević

Bez straha od prvog školskog zvona

Polazak u školu je preloman trenutak za dete. Roditelji bi trebalo da mu pruže podršku i ljubav

1
U životu roditelja jedan od prelomnih događaja je polazak u školu njihovog mališana. Da početak nove faze u životu ne bi bio svojevrstan šok za dete, neophodno je da ono bude dobro pripremljeno, a u tome upravo roditelji mogu najviše da pomognu.

Polazak u školu veoma je bitan za svako dete, a često je prvi kontakt sa školskom atmosferom presudan jer, smatraju psiholozi, od njega zavisi uspešnost celokupnog daljeg školovanja. Psiholog Aleksandra Janković ističe da adekvatna emocija koja se javlja zbog polaska u školu i kod dece i kod roditelja jeste strepnja.

A

Pripremite dete

l  hvalite i podstičite ono što je dete dobro uradilo l ako kritikujete, onda kritikujte postupak ili ponašanje deteta, a ne njegovu ličnost l ne uslovljavajte poklone peticom ili dobrim uspehom u školi l ne precrtavajte domaći i ne cepajte listove l ne kažnjavajte ga zbog lošeg uspeha l nikako ga ne poredite sa drugom decom l ne tražite savršenstvo od njega, ni vi niste savršeni
- Gotovo svaki roditelj pomalo strepi kako će se njegovo dete snaći i da li je dovoljno spremno i zrelo za polazak u školu. Roditelji prvo strepe od toga kako će se dete prilagoditi na novo okruženje, kako će reagovati na učiteljicu, na nove obaveze... Za decu polazak u školu strašan je onoliko koliko im ga mi odrasli predstavimo strašnim. Neka deca se boje polaska u školu i mogu da osećaju nervozu, pa je od izuzetne važnosti da razgovarate sa detetom i saznate čega se boji, šta oseća i da budete uz njega - kaže Jankovićeva.

Pozitivan stav

Naša sagovornica naglašava da je za dete jako bitno da sa pozitivnim stavovima krene u školu.

- Dete se polaskom u školu nalazi u jednoj za njega sasvim novoj sredini, koja se u većoj meri razlikuje od porodične, kao i od sredine u vrtiću, gde je sve prilagođeno dečjem uzrastu i gde je atmosfera manje formalna. Preokupacija predškolskog deteta se svodi uglavnom na igru, međutim kada dete krene u školu ono ima određene obaveze koje mora da ispunjava nezavisno od njegovog htenja. Od mnogo faktora zavisi da li će dete doživeti školu kao svoj drugi dom u kome će se osećati prijatno ili će ona postati nužno zlo. Treba izbegavati rečenice poput: „Videćeš kad pođeš u školu, nećeš više imati vremena za igru kao pre. Nećeš moći da se tako ponašaš u školi, tamo će te učiteljica kazniti." Zadatak odraslih upravo treba da je suprotan. Važno je da se kod deteta razvije pozitivan odnos prema učenju i školi. Objasnite gde će ići, šta će raditi i koliko dugo će boraviti, opišite kako izgleda školski režim, istaknite zabavne aktivnosti, ukažite na mogućnost sticanja novih drugova i drugarica. Neka dete bude sigurno da ćete ga vi ili neko blizak sačekati ispred škole na kraju dana, neka se što češće igra sa decom sličnog uzrasta da bi razvilo socijalne veštine. Podstičite dete da bude ponosno što kreće u prvi razred i svoje obaveze prilagodite njegovim, da biste mu uvek bili na raspolaganju. Bitno je i da dete previše ne opterećujete, odnosno da mu ostavite dovoljno prostora za igru, jer polazak u školu ne predstavlja kraj detinjstva - objašnjava Jankovićeva.

A2

Radne navike

Psiholozi preporučuju da detetu obezbedite prostor za učenje, mirno mesto na kojem će moći da se koncentriše. Vrlo je važno da deca uvek u isto vreme rade domaće zadatke, jer na taj način stiču radne navike. Osim toga, važno je i da pripremite dete na drugačiji raspored, odnosno da mu objasnite put do kuće ako ide samo, da mu kažete koliko časova će imati i kako će izgledati njegov dan kada počne škola. Dete treba da bude pripremljeno i psihički i fizički, mora da ima razvijene higijenske i radne navike, kao i da vam svakodnevno priča šta se događalo na časovima.
Poštujte detetove potrebe

Ona dodaje i da je vrlo bitno da dete naučite da će ga u školi ocenjivati i upoređivati sa drugom decom iz razreda:

- Detetu jasno dajte do znanja da njegova uspešnost u školi neće uticati na to koliko ga vi kao roditelj volite. Osnovno što treba da znate je da taj dan nije samo početak njegovog obrazovanja, nego i stupanje u stvarni život koji podrazumeva obaveze i odgovornost koje do sada nije imalo. Važno je da i vi budete opušteni, jer je reakcija deteta na školu preslikana reakcija roditelja. Nikada nemojte da radite domaći umesto njega. Mora da shvati da je to njegov zadatak i obaveza, ali i da zna da uvek može da računa na vašu pomoć. Pred dete postavite realna očekivanja, ne tražite da bude savršeno i da ima sve petice. Budite spremni da prihvatite eventualni neuspeh, jer to nije smak sveta - zaključuje Jankovićeva.

Dečji psiholog Branka Tišma kaže da je polazak u školu jedan od prelomnih događaja u životu dece.

- Dete ulazi u organizovanu sredinu i izlaže se sistemu vrednovanja. Suočava se s odgovornošću i obavezama. Kod neke dece je to i prvo odvajanje od roditelja. Nesporazumi i problemi su neizbežni, i u školi, i kod kuće, ali u tome ne mora biti ničeg tragičnog, jer se kroz njih sazreva. Bitno je da odnosi budu prožeti toplom emocionalnom vezom, pa će se lakše rešavati. Da biste pomogli detetu da se što bolje snađe u školi, morate mu pružiti mnogo ljubavi, strpljenja i razumevanja. Vašem prvaku je pre svega potrebno da bude dete. Poštujte njegovu potrebu za igrom, odmorom i razonodom - naglašava Tišma.

Izvor: Press ZDRAVLJE I NAUKA

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati