Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

15. 09. 2012.

Kako je Modiljani stigao u Čelarevo

Iako je nastala kao rezultat naučnih dostignuća, jabuka specifičnog naziva modi je potpuno prirodan plod, savren za dijetalnu ishranu

 

Dobila je ime po slikaru Modiljaniju, a iz miloŠte je zovu „modi". SpecifiČna je, jedinstvena, tajanstvena i privlaČna. Posle nje u ustima vam ostaje slatko-kiseli ukus. Naučni timovi su 20 godina radili na njenom stvaranju, a ipak je potpuno prirodna. Nezamislivo, ali reč je o rajskoj voćki - jabuci. Naravno, ne bilo kojoj, već klupskoj „modi" jabuci.
 
Zbog svog niskog sadržaja natrijuma, ali bogatog sadržaja kalcijuma, magnezijuma, fosfora i kalijuma, pospešuje izbacivanje viška vode iz organizma. 
Jabuku „modi" stvorila je italijanska kompanija CIV, a njena proizvodnja i prodaja su strogo kontrolisane. Stvarana je dve decenije prirodnim ukrštanjem komercijalnih sorti gala i liberti, specifičnog je ukusa, koji je na granici slatkog i kiselog, sočna je i hrskava. Iako bi, po načinu proizvodnje, trebalo da važi za zelenu jabuku, ona je intenzivno crvene boje, zbog čega je i dobila ime po slikaru prepoznatljivom baš po jarkocrvenom koloritu.
 
Naučnici su uspeli da ova vrsta Evine voćke ne bude samo specifičnog ukusa već i otporna na najvažnije uzročnike bolesti, kao što su čađava krastavost, pepelnica i biljne vaši. Samim tim, hemijski se tretira daleko ređe nego „obične" jabuke, pa je i ekološki prihvatljiva. Zahvaljujući otpornoj koži zadržava sve svoje osobine, intervenciju čoveka u toku proizvodnje svodi na minimum i zato nosi znak voća koje raste u harmoniji sa prirodom.
 
Zbog posebnih, kontrolisanih uslova „proizvodnje", uzgaja se na samo pet mesta u svetu, od kojih je Čelarevo jedino u ovom delu Evrope. „Modi" se u voćnjaku „Delta agrara", gaji na oko 40 hektara površine i u ovogodišnjoj prvoj komercijalnoj berbi očekuje se rod od oko 9.000 tona.
 
Bogata je cinkom, magnezijumom, bakrom, gvožđem i selenom, pa stimuliše rad metabolizma i jača otpornost organizma. Zbog bogatog sadržaja vitamina A, B, C, E, koji su od suštinskog značaja, utiče na opšte dobro stanje organizma.
- „Modi" jabuka predstavlja savršen plod za zdravu i čak dijetalnu ishranu. Zahvaljujući visokom sadržaju pektina, jabuka kontroliše apetit, pomaže u kontroli nivoa holesterola i reguliše rad creva. Uz to je izuzetnog autentičnog ukusa, puna sočnosti i svežine - objašnjava Julka Toskić, direktor stručne službe u „Delta agraru", i u šali dodaje da engleska izreka „One aple a day keeps a doctor away" važi za sve jabuke, a za klupske vrste pogotovo.
 

Izvor: Press

Tagovi

Komentari (1)

ostavi komentar
stevic dragan [neregistrovani]
 [16.09. 2012., 09:01]

Jabuka da bi ovako izgledala kao sa slike prskana je pesticidima i insekticidima najmanje 25 puta tokom godine.Jedna ovakva jabuka pojedena dnevno zanci pojesti oko 500 g ostatka pesticida godisnje. Najbolje je jesti neprskano voce ako ga uopste vise i i ima (naravno ono ne izgleda ovako "bilstavo" kao sa vase slike)

Odgovori
Vidi odgovore

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati