Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

14. 05. 2018.

Kapljica mleka dovoljna da smanji efekat antibiotika

I najmanja količina mleka koja se sipa u kafu dovoljna je da umanji ili čak potpuno blokira efekat nekih antibiotika i lekova protiv nastanka i širenja osteoporoze, upozoravaju nemački farmaceuti.

Kapljica mleka dovoljna da smanji efekat antibiotika

Foto:Tanjug

Razne kombinacije hrane i lekova mogu imati brojne neželjene efekte, ali većina ljudi nikad ne bi pomislila da je jedan od "krivaca" za to i mleko, piše portal Magazin.

Predstavnici nemačkog Udruženja lekara objasnili su da se kalcijum iz mleka u probavnom traktu vezuje za određene lekove, stvarajući slabije topljive spojeve koje krvotok ne uspeva da apsorbuje.

Zbog toga nemački lekari upozoravaju kupce da posle uzimanja antibiotika i lekova protiv nastanka i širenja osteoporoze sačekaju dva sata pre konzumiranja kafe s mlekom.

Takođe, grejpfrut bi trebali da izbegavaju pacijenti koji uzimaju lekove za regulaciju nivoa holesterola u krvi i one za jačanje imunog sistema, kao što su na primer lekovi koji se uzimaju posle transplantacije organa.

Izvor: Tanjug

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage