Povećaj veličinu slova
Vrati na prvobitnu veličinu slova
Samnji veličinu slova
štampaj
štampaj
Pošalji prijatelju
KISELI KUPUS: Čuvar imuniteta
Bilo kao salata, podvarak ili sarma, kupus je sastavni deo naše kuhinje u ovo doba godine. Ova omiljena namirnica sadrži najvažnije elemente za održavanje biološke ravnoteže organizma.

Фото:Новости.рс
Зима без киселог купуса, у нашем народу готово да је незамислива. Било као салата, подварак или сарма, купус је саставни део наше кухиње у ово доба године. Ова омиљена намирница садржи најважније елементе за одржавање биолошке равнотеже организма. Има ниску енергетску вредност и представља праву ризницу витамина Ц, А, Б1 и Б2, као и минерала калцијума и калијума.
Чаша расола и салата од купуса најбоља су терапија у постпразничним данима, оптерећеним тешким и калоричним јелима.Осим витамина и минерала, кисели купус садржи и бактерије млечне киселине, сличне добрим заштитним бактеријама у желуцу, које одржавају равнотежу цревне флоре, регулишу метаболизам и поспешују избацивање. токсина.
Помаже иу раду мозга и очувању менталних функција, здрављу срчаног мишића и костију, као и изградњи црвених крвних зрнаца. Захваљујући цинку, купус штити и наш имунитет. Иначе, ако се често једе, отклања анемију, несаницу, депресију и неурозе. Спречава авитаминозу, лечи слузокожу органа за варење, док расол помаже код хроничног затвора. Да би се успоставио добар рад црева довољно је узимати две до три кашике расола пре сваког оброка.
Izvor: novosti.rs
Nema komentara.