Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

03. 09. 2018.

Ukrasna biljka koja pomaže organizmu

Ladolež efikasno čisti žučnu kesu, pomaže kod problema sa matericom, jetrom, slezinom, bešikom, želucem, zuboboljom.

Ukrasna biljka koja pomaže organizmu

Foto:B92.net

Ukrasna penjačica ladolež (Convolvulus sepium), duga i do pet metara, nije samo dekor bašte, ograde i zidova. Njena lekovita svojstva prvo su otkrili Arapi, a u te svrhe se koriste svi delovi biljke, posebno podzemni. Efikasno čisti žučnu kesu, pomaže kod bolesti materice, jetre, bešike, slezine, želuca, arterioskleroze, zubobolje, reume... Smanjuje nadimanje, pokazala se i delotvorna kod rana koje teško zaceljuju, posebno tvrdokornih čireva. Narodni lekari je preporučuju za cirkulaciju, a samim tim i lakše zarastanje rana. 

Ladolež je efikasan i za žuljeve nastale od dugog hodanja. Dovoljno je cvetove izgnječiti, a sokom koji se dobije mazati žulj kad pukne i brzo žuljevi će nestati, a koža će se obnoviti. Listovi biljke mogu da se koriste kao dodatak ishrani, u mešanim salatama. Osim toga, ladolež hrani i zemlju na kojoj je posađen. 

Veoma je prilagodljiv i raste na svim meridijanima. Kod nas cveta od juna do septembra u raznim bojama, potrebno mu je puno sunca, samo u jutarnjim satima. Na prirodnim staništima bira vlažna mesta, može se naći u blizini potoka, bara, reka. Beli, divlji ladolež ima posebnu vrednost u tradicionalnoj medicini. U narodu ga zovu i hladolež, slatkovina, šatorče, košuljarka. Za lekovite svrhe bere se biljka sa korenom, sve dok cveta. Stabljike se seku na delove duge 20 cm, vezuju u snopiće i suše zajedno sa listovima i cvetovima u hladu. 

Za kućnu apoteku može da se ubere i osuši svaki deo biljke posebno. Od septembra do marta vadi se samo koren. 

Ladolež sadrži specifične lekovite sastojke poput gurne, glikozida jalapina, smole, šećera, tanina... 

ČAJNE MEŠAVINE 

Kod nadimanja u stomaku priprema se čajna mešavina od 50 g ladoleža i po 10 g nane, kima, komorača, matičnjaka i cveta božura. Kašika čajne mešavine se prelije sa 2,5 dl ključale vode, poklopi i ostavi da odstoji pet minuta. Zatim se procedi i pije. Čaj je najdelotvorniji kada se uzima uveče sveže pripremljen. izvor: novosti foto:flickr.com/wackybadger

Izvor: B92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati