Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

22. 11. 2021.

Ova namirnica je najbolji izvor antioksidanasa

Pogledajte koja namirnica ima čak 14 puta više anstioksidansa od crvenog vina i 21 put više od zelenog čaja.

Ova namirnica je najbolji izvor antioksidanasa

Фото:Б92.нет

Сирово зрно какава је права ризница лековитих материја, а на самом врху листе намирница богатих антиоксидансима. 

Нажалост, већина каквоће и комерцијалне чоколаде произведене је на температури од 150 степени Целзијуса, при чему је већина антиоксиданса и хранљивих материја уништена.

Сирови и по могућности органски какао има велику хранљиву вредност, те не садржи шећер. Такав какав није био подвргнут температури већој од 40 степени Ц, због чега су у њему очувани сви витамини, минерали и антиоксиданси. 

Сирово зрно какава је најбољи извор антиоксиданса у свету. На ОРАЦ љествици (антиоксидацијски потенцијал намирница мери се ОРАЦ јединицама), какао има 95.500 бодова. Садржи и велике количине магнезијума – минерала, који често недостају чак и лицима с уравнотеженом исхраном. 

Ако патите од мањка гвожђа у организму, сигурно ће вам се свидети чињеница да мали комад какава од 28 грама садржи чак 314 одсто препоручене дневне количине гвожђа.

Izvor: B92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati