Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

01. 02. 2018.

"Čak i ćuška škodi detetovom mentalnom zdravlju"

Da li je fizičko kažnjavanje deteta efikasan oblik disciplinovanja, ili štetna metoda koja je opasna po njegovo zdravlje?

"Čak i ćuška škodi detetovom mentalnom zdravlju"

Foto:B92.net

Profesor njujorškog Državnog medicinskog univerziteta dr Ronald V. Pajs nema dilemu: decu ne treba kažnjavati čak ni “blagim” ćuškama. O toj temi on je pisao za stručni časopis “The Conversation”. 

“Kao psihijatar, ne mogu da ignorišem sve veći broj dokaza da fizičko kažnjavanje, uključujući i udarce po guzi, mogu ozbiljno uticati na mentalno zdravlje deteta”, piše on. 

Njegovo mišljenje potvrđuje i istraživanje Nacionalne asocijacije pedijatrijskih sestara SAD iz 2011. koje je pokazalo da fizičko kažnjavanje može podstaći razvoj impulsivnog i nedruštvenog ponašanja kod deteta, koje kasnije u odraslom dobu može biti sklonije nasilnom ponašanju. 

Dr Pajs navodi i istraživanje Američke akademije za dečju i adolescentnu psihijatriju iz 2012. koje je pokazalo da “iako fizičko kažnjavanje možda trenutno može popraviti ponašanje deteta, dugoročno gledano je vrlo neefikasno i povezuje se sa povećanom agresivnošću i smanjenom sposobnošću usvajanja adekvatnog ponašanja”. 

Ukratko, ćuška može trenutno pomoći, ali je neefikasna, a verovatno i štetna na duže staze, jer dete uči da je primena sile prihvatljiv metod rešavanja problema. 

“Ipak, roditeljima je potrebna profesionalna pomoć i edukacija s ciljem smanjenja nivoa stresa i upućivanja na alternativne oblike kažnjavanja”, smatra dr Pajs.

Izvor: B92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage