Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

21. 03. 2018.

Čak i minut vežbanja može biti koristan za zdravlje

Većina ljudi tvrdi da nema vremena za vežbanje, ali profesor kineziologije Martin Gibala kaže da to više nije dovoljan izgovor.

Čak i minut vežbanja može biti koristan za zdravlje

Foto:B92.net

Nova studija objavljena u časopisu PLOS One pokazala je da samo jedan minut intenzivnog vežbanja može biti koristan koliko i 45 minuta umerene aktivnosti. 

“Ako kao ja samo želite da budete zdraviji i u boljoj kondiciji, ne morate vežbati po 45 minuta dnevno. Možete imati koristi i od samo jednog minuta intenzivne aktivnosti”, kaže Gibala. 

On je sa istraživačima podelio 27 ispitanika koji nisu imali naviku da vežbaju u tri grupe. 

Prva grupa je nastavila sa neaktivnim načinom života na kakv je navikla, druga je vežbala 45 minuta na stacionarnom biciklu uz obaveznih pet minuta zagrevanja i istezanja, a poslednja grupa je radila intervalni trening u trajanju od 10 minuta. Ova poslednja, imala je po tri intervala od 20 sekundi tokom kojih je maksimalnom brzinom okretala pedale, a oni su se smenjivali sa dva dvominutna perioda sporog okretanja pedala i uključivali pet minuta zagrevanja i istezanja. 

Obe grupe vežbale su tri puta nedeljno tokom 12 nedelja i pokazali su gotovo identična poboljšanja kad je reč o njihovom zdravlju i kondiciji.

Izvor: B92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage