Povećaj veličinu slova
Vrati na prvobitnu veličinu slova
Samnji veličinu slova
štampaj
štampaj
Pošalji prijatelju
Zašto svakog trećeg dana treba da jedete brokoli
Ako redovno jedete brokoli, možete smanjiti šanse da dobijete neku od srčanih bolesti, dijabetes tipa 2 i nekoliko tipova raka, pokazala je nova studija.

Foto:B92.net
Flavonoidi koji se nalaze u ovoj “superhrani” pomažu telu u borbi protiv bolesti, kažu naučnici.
Konzumiranjem brokolija na svaka tri dana možete ojačati imuni sistem i suzbiti zapaljenja.
Naučnici veruju da suna korak do stvaranja genetski modifikovanog zelenog povrća sa višim dozama fenola.
“Fenoli imaju odlična antioksidansna svojstva i sve je više dokaza da su ključni za borbu protiv zapaljenja u organizmima sisara”, kaže genetičar dr Džek Juvik sa Univerziteta u Ilinoisu.
“Ljudi čija se ishrana sastoji od namirnica bogatih fenolima u manjem su riziku od zapaljenskih bolesti”.
Fenoli su bezukusni i stabilni, što znači da ih ne uništava visoka temperatura. Kada ih unesemo, telo ih apsorbuje i šalje u određene telove tela ili koncentriše u jetru.
Oni se potom šire krvotokom i smanjuju zapaljenja antioksidansnom aktivnošću.
Čovekov organizam sam ne proizvodi fenole, što znači da ih unosimo ishranom. Najbolji izvor su kupusnjače, a lekari preporučuju da ih jedete na svaka tri dana.
Izvor: B92.net
Nema komentara.