Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

03. 01. 2018.  - Autor: nedeljnik

Procesuirano meso pogoršava napade astme

Istraživanja kažu da ne treba jesti više od 70 grama crvenog i procesuiranog mesa dnevno ako želimo da zadržimo dobro zdravlje. To, kad se prenese količinski, jeste jedna kobasica i jedan režanj slanine dnevno

Procesuirano meso pogoršava napade astme

Jedenje procesuiranog mesa moglo bi da pogorša simptome astme, tvrde istraživači a objavljuje žurnal Thorax.

Desetogodišnja studija koju su uradili francuski istraživači na 1.000 ljudi, od kojih je polovina imala astmu, pokazala je da više od četiri porcije nedeljno prerađenog mesa može da predstavlja visok rizik za asmatičare. Istraživači veruju da bi problem mogao da bude konzervans nitrat koji se koristi u mesu - u salamama, kobasicama i šunkama - i da on pogoršava problem sa disajnim putevima. Eksperti, međutim, kažu da ta veza još nije potvrđena i da je potrebno obaviti još ispitivanja. Istraživanja, međutim, kažu da ne treba jesti više od 70 grama crvenog i procesuiranog mesa dnevno ako želimo da zadržimo dobro zdravlje. To, kad se prenese količinski, jeste jedna kobasica i jedan režanj slanine u toku dana. Takvih porcija ne sme da bude više od četiri u toku nedelje.

Savet je da se jede što više sveže i raznovrsne hrane, da se unose umerene količine namirnica.

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage