Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

27. 02. 2018.  - Autor: B92

Pacijenti iz Srbije na hitnu transplantaciju organa i u Italiju

Pacijenti iz Srbije, kojima je potrebna hitna transplantacija, ubuduće će organ moći da dobiju i u Italiji, predviđeno je Protokolom o saradnji u oblasti doniranja i transplantacije organa koji je Ministarstvo zdravlja Srbije danas potpisalo sa Nacionalnim centrom za transplantanciju Italije.

Pacijenti iz Srbije na hitnu transplantaciju organa i u Italiju

Foto:Tanjug

Protokol su u Beogradu potpisali direktor Uprave za biomedicinu dr Vesna Rakonjac i direktor Nacionalnog centra za transplantaciju Italije dr Alesandro Nani Kosta u prisustvu ministra zdravlja Srbije Zlatibora Lončara. 

Osim u oblasti donacije i transplantacije organa, Protokolom je predviđena i razmena profesionalnih i naučnih znanja i iskustva, program obuke zdravstvenih radnika, kao i unapređenje kapaciteta Uprave za biomedicinu kako bi se povećao broj doniranih organa. 

Posebni vidovi saradnje u okviru ovog Protokola podrazumevaju i mogućnost stavljanja ograničenog broja pacijenata kao i ograničenog broja hitnih pacijenata iz Srbije na liste čekanja koje se vode u Italiji, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Srbije. 

Inače, saradnja se odnosi i na aktivnosti čuvanja rožnjace oka u bankama i aktivnosti presađivanja matičnih čelija hematopoeze, zasnovanih na istim principima. 

Ministar zdravlja Srbije dr Zlatibor Lončar istakao je da zdravstvene institucije dve zemlje već duže uspešno sarađuju u oblasti zdravstva i da su započele program saradnje u oblasti transplantacije organa, te da je potpisivanje Protokola logičan nastavak te saradnje. 

"Naši pacijenti će sada biti u mogućnosti da po hitnom postupku dobiju potrebne organe iz Italije, što je od neprocenjivog, životnog značaja.

Foto: Tanjug/Rade Prelić
Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

Takođe, Protokolom je predviđena i saradnja u oblasti ekspertske razmene iskustava, kao program obuke za zdravstvene radnike", rekao je ministar. 

On je naglasio da Srbija ima "sjajne transplantacione timove" koji iz godine u godinu postižu značajane rezultate u oblasti transplantacije, ali da je cilj da se program dodatno unapredi i da se uči od najboljih. 

Direktor Nacionalnog centra za transplantaciju Italije dr Alesandro Nani Kosta je istakao je da će sve aktivnosti zajedničke saradnje biti usaglašene sa standardima Evropske unije i Saveta Evrope. 

"Ponosni smo što smo u prilici da sarađujemo sa našim partnerima u Srbiji i ponudimo im našu ekspertizu i znanje, a sve u cilju da se nacionalni sistem Srbije u oblasti transplantacije i doniranja organa dodatno unapredi i ojaca u skladu sa najboljim, EU standardima u ovoj oblasti", istakao je dr Alesandro Nani Kosta.

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage