Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

15. 05. 2018.  - Autor: B92

Nedelja zdravlja usta i zuba obeležena u Ćurpiji

Nedelja zdravlja usta i zuba obeležena je 28. put u Ćupriji pod sloganom "Zdravi zubi u zdravoj porodici", a direktor Visoke medicinske škole strukovnih studija, Hristos Aleksopulos poručio je da su zdravi zubi pola zdravlja

Nedelja zdravlja usta i zuba obeležena u Ćurpiji
 
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Aleksopulos ističe da zdravlju usta i zuba mladima ne treba pridavati značaj samo dok traje manifestacija, već tokom cele godine jer su, kako on kaže, mladi sadašnjost i budućnost društva, resurs inovacija i pokretačka snaga društva, saopštila je Visoka medicinska škola strukovnih studija iz Ćuprije. 

U okviru obeležavanja sprovedena je anketa o higijeni usta i zuba na gradskoj pijaci u Ćupriji na štandu Visoke medicinske škole strukovnih studija, a učesnicima su podeljene paste, četkice i žvake. Direktoru škole je dodeljena zahvalnica ispred Doma zdravlja Ćurija za angažovanje i saradnju na manifestaciji. 

Usledilo je predavanje doktorke Branke Marić Martinović, specijaliste opšte stomatologije, pod nazivom Oralna higijena i komplikacije karijesa, a Nataša Stojanović, viša medicinska sestra, je prikazala demonstraciju pravilnog pranja zuba nakon čega su obavljeni preventivni pregledi studenata u školskoj ambulanti. 

Visoka medicinska škola strukovnih studija u Ćupriji daje veliku pomoć i saradnju ovoj manifestaciji zdravlja. Rezultati ankete su pokazali da ispitanici zube peru redovno, ali ne i da odlaze kod zubara. 

Razlozi su uglavnom organizacioni i ekonomski. Ciljevi nedelje zdravlja usta i zuba su upravo da se privuče pažnja na značaj zdravlja usta i zuba kao važne komponente opšteg zdravlja, kako bi se informisalo stanovništvo o metodama za sprečavanje oralnih bolesti i pružio podsticaj za njihovu široku primenu. 

Besplatni stomatološki pregledi nailaze na veliko odobravanje studenata, a primer Visoke medicinske škole strukovnih studija može da posluži i drugim visokoškolskim ustanovama. Iz ove škole, kaže direktor Aleksopulos, izlaze stručni medicinski radnici koji su osposobljeni da na pravi način u svom radu pruže medicinsku pomoć onima kojima je potrebna. 

"Zato ćemo svaku akciju koja je u interesu zdravlja mladih sa zadovoljstvom podržati, jer naš slogan je - ulaganje u zdravlje mladih je ulaganje u budućnost“, rekao je Aleksopulos.

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage