Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

17. 05. 2018.  - Autor: B92

Česta i omiljena namirnica može da bude i veoma otrovna

Krompir koji poprimi zelenu boju ili počne da klija zbog predugog skladištenja, ili zato što nije čuvan u adekvatnim uslovima, može biti opasan po zdravlje

Thinkstock
Thinkstock

Krompir sadrži solanin, otrovno alkaloidno jedinjenje koje služi kao prirodni pesticid. On je u povećanoj koncentraciji prisutan u zelenom, oštećenom ili proklijalom krompiru, navodi nemački Savezni institut za procenu rizika. 

Solanin ne samo da menja ukus krompira nego je i opasan po zdravlje. U slučaju konzumacije prevelike količine solanina mogu da se jave tegobe kao što su mučnina, bolovi u želucu, povraćanje i dijareja. 

Zbog toga, nemački Institut savetuje da se izbegava konzumacija jako zelenog, proklijalog ili smežuranog krompira. 

Međutim, ako krompir nije jako zahvaćen tim promenama, mogu mu se odstraniti klice i zeleni delovi, nakon čega se može bezbedno koristiti.

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati