Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

26. 06. 2018.  - Autor: B92.net

Naučnici imaju upozoravajuće saznanje za sve ljubitelje roštilja

Mnogo ljudi tokom letnjih meseci za pripremu mesa radije koristi roštilj nego šporet

Naučnici imaju upozoravajuće saznanje za sve ljubitelje roštilja

Foto:Thnkstock

Studija, predstavljena na skupu Američke zdravstvene asocijacije za epidemiologiju i prevenciju, posmatrala je više od 100.000 ljudi, u tri različite studije, koji su bar dva puta nedeljno jeli bifteke, piletinu ili ribu sa roštilja. 

Naučnici su utvrdili da ljudi koji su pripremali meso na roštilju više od 15 dana mesečno, imaju 17 odsto veći rizik od pojave visokog krvnog pritiska, u odnosu na ljude koji su tako pripremljenu hranu jeli manje od četiri puta mesečno. 

Uz to, oni koji vole da jedu meso sa roštilja koje je sasvim pečeno (reš), imaju 15 odsto veći rizik od pojave visokog pritiska, u odnosu na one koji su kuvali meso na nižim temperaturama. 

Razlike u krvnom pritisku mogu da se jave zbog izlaganja hemikalijama koje nastaju kada je protein u mesu izložen visokim temperaturama, pretpostavljaju naučnici. 

Iako je važno naglasiti da ovi rezultati ne dokazuju da sama metoda pripreme mesa direktno izaziva porast pritiska, naučnici savetuju određeni oprez kada ovog leta budete puno roštiljali.

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati