Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

16. 07. 2018.  - Autor: B92

Nova studija se suprotstavlja svemu što znamo o mlečnim proizvodima

Konzumiranje mlečnih proizvoda kao što su mleko i sir moglo bi da smanji rizik od srčanih oboljenja i srčanog udara, navodi se u novoj studiji koja se suprotstavlja opšte uvreženom mišljenju o tim namirnicama.

Thinkstock
Thinkstock

Nova studija Univerziteta Tekasa iz Hjustona navodi da zasićene masti u jogurtu, siru, maslacu i mleku ne povećavaju rizik srčanih bolesti. 

Masne kiseline, kojih ima u mlečnim proizvodima, čak smanjuju rizik moždanog udara za 42 odsto. Mleko, jogurt i sir sadrže kalcijum koji smanjuje krvni pritisak i masne kiseline koje deluju protivupalno. 

Istraživači su procenjivali zdravstveno staje 3.000 odraslih osoba, starijih od 65 godina. Njima su nivoi tri različite masne kisaline privi put mereni 1992. godine, zatim šest, pa 13 godina kasnije. 

Tim naučnika, koji je analizirao rezultate merenja, ustanovio je da nijedna od merenih masnih kisalina nije dovedena u vezu sa povećanim rizikom od smrti od kardiovaskularnih oboljenja. Osim toga, ljudi sa višim nivoima masnih kiselina, što po naučnicima ima veze sa ishranom mlečnim proizvodima, su imali 42 odsto manje rizika od smrti od moždanog udara. 

Vodeća autorka studije doktorka Marsija Oto smatra da bi, zbog toga, trebalo preispitati trenutne preporuke u vezi sa punomasnim mlečnim proizvodima, koji predstavljaju bogat izvor kalcijuma i kalijuma. Oni su važni za organizam ne samo u detinjstvu, već i u kasnijem životnom dobu, kada loša ishrana može da dovede do osteoporoze, prenosi Njuzvik. 

"Ljudi su izloženi čitavom nizu različitih i kontradiktornih informacija u vezi sa ishranom, pogotovo u odnosu na masti. Zbog toga je važno da imamo relevantne studije, kako bi ljudi sami mogli da izaberu na osnovu naučnih činjenica, a ne samo na osnovu glasina", rekla je Oto. 

Studija koju je finansirao američki Nacionalni zdravstveni institut, obajvljena je u časopisu American Journal of Clinical Nutrition.

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati