Press Online :: Zdravlje http://www.pressonline.rs/plus/zin/rss.html sr http://www.pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Zdravlje http://www.pressonline.rs/plus/zin/rss.html Novo istraživanje: Bračne svađe zadaju glavobolje samo muškarcima http://www.pressonline.rs/plus/zin/411521/novo-istrazivanje-bracne-svadje-zadaju-glavobolje-samo-muskarcima.html Problemi u braku imaju zdravstvene posledice samo po muškarce, pokazalo je novo istraživanje. Pripadnici jačeg pola, koji se često svađaju sa svojim partnerkama, pate od nesanice i migrena. ]]>
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Svađe s partnerom mogu da imaju emotivne i fizičke posledice. Međutim, pokazalo se da, kad je u pitanju zdravlje, posledice svađanja su znatno veće kod muškaraca, nego kod žena. 

Ovo istraživanje, sprovedeno na Univerzitetu u Nevadi, trajalo je punih 16 godina. Ono je pokazalo da u brakovima u kojima ima više konflikata, muževi imaju više zdravstvenih problema i češće pate od glavobolja, nesanice i imaju lošije zdravstveno stanje, piše Dejli Mejl. 

Vođa istraživanja Rouzi Šraut kaže da su poverenje i razumevanje među partnerima veoma bitni u svakoj vezi. 

"Kad se svađaju, muž i žena su jedno prema drugom neprijateljski nastrojeni. To izaziva razne nelagode, između ostalih i zdravstvene. Istraživanja koja su sprovođena paralelno s našim pokazala su da svađe uzrokuju mnogo stresa i uništavaju imunitet kod ljudi, te imaju negativan uticaj na kardiovaskularni sistem", objašnjava ona.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

 

Istraživači su pitali bračne parove jesu li se u proteklih godinu dana svađali oko jednog od šest najčešćih tema sukoba, a to su novac, deca, veroispovest, kako će provoditi slobodno vreme, odnos sa porodicom partnera, kao i odnos sa sopstvenom porodicom. 

Zatim su ih pitali o zdravlju i koliko njihovo zdravstveno stanje utiče na njihove poslovne obaveze i jesu li u protekloj godini bili dovoljno zdravi. Upitani su i da li provode slobodno vreme radeći ono što žele, imaju li poteškoća sa spavanjem, da li se osećaju nervozno ili frustrirano i da li su patili od glavobolja. 

Na skali od jedan do pet, istraživači su odlično zdravlje ocenjivali peticom, a čestu sklonost razboljevanju jedinicom. 

Parovi koji se u početku braka nisu često svađali u proseku su dobili ocenu 4.07, dok su parovi koji su se često svađali zdravstveno ocenjeni sa 3.86.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

 

Prateći zdravstveno stanje bračnih partnera narednih 16 godina, pokazalo se da se opšte zdravstveno stanje nije bitno promenilo. 

Interesantno je, međutim, da je razlika u rezultatima u celosti zavisila od zdravlja muškaraca u braku. Ispostavilo se da svađanje nema nikakav uticaj na zdravlje žena. 

Muževi koji su se svađali sa svojim ženama zbog više različitih stvari, kao što su finansije, porodični odnosi ili vaspitanje dece bili su u znatno lošijem zdravstvenom stanju od muževa koji su se manje svađali sa svojim ženama. 

Najlošijeg zdravstvenog stanja su bili oni muškarci koji su se svađali od početka braka - izjavili su pomenuti stručnjaci na godišnjoj konferenciji Međunarodne organizacije za istraživanje odnosa u Koloradu.

]]>
Wed, 18 Jul 2018 18:19:43 +0200 Zdravlje http://www.pressonline.rs/plus/zin/411521/novo-istrazivanje-bracne-svadje-zadaju-glavobolje-samo-muskarcima.html
Konzumacija hrane u ovo vreme može da poveća rizik od raka http://www.pressonline.rs/plus/zin/411520/konzumacija-hrane-u-ovo-vreme-moze-da-poveca-rizik-od-raka.html Dugoročne kasne večere mogu da imaju sličan efekat kao rad po smenama tako što ometaju bioritam koji je važan za regulisanje biološkog sata. ]]>
Foto: Thinkstock ilustracija
Foto: Thinkstock ilustracija

Užina tokom noći ili previše kasna večera mogu da povećaju rizik od nastanka kancera, prema studiji koja je pokazala da kasni obroci utiču na ometanje našeg unutrašnjeg sata, piše Dejli mejl. 

Španski naučnici su pronašli da ljudi koji regularno jedu svoje večernje obroke posle 21h ili dva sata pre nego što idu na spavanje imaju 25 odsto povećan rizik od nastanka raka grudi i prostate. 

Tim sa Instituta za globalno zdravlje na Univerzitetu Barselona kažu da to može biti rezultat kasnih večera koje forsiraju metabolizam tela da se ubrza, u vreme kada bi trebalo da se priprema za spavanje. 

Ovo istraživanje prati nekoliko glavnih studija koje su se bavile štetnim uticajem smena na zdravlje, poslovnim rutinama medicinskih sestara i fizičkih radnika, koje se smatraju visoko rizičnim za pojavu zloćudnih tumora - i to na grudima i prostati. 

Ove vrste kancera su blisko povezane sa hormonima, koji mogu dati znake oboljenja, i često se tretiraju terapijama na bazi testosterona ili estrogena. Hormoni su hemijske poruke koje nas mogu činiti pospanim, gladnim i stresiranim i usko su povezane sa telesnim cirkadijalnim ritmom - unutrašnji sat koji je postavljen prema 
dnevno noćnom ritmu našeg tela

 

U istraživanju je učestvovalo 1.800 pacijenata koji su oboleli od raka grudi ili prostate, kao i više od 2.000 zdravih ljudi koji su imali zadatak da otkriju svoje navike u spavanju i ishrani, kao i koje korake čine da bi ostali zdravi. 

Ispostavilo se da su pacijenti oboleli od raka imali razvijenu naviku da jedu u kasnim večernjim satima, iako su se hranili zdravo i spavali dovoljno časova. 

Trenutni međunarodni vodič za prevenciju raka ne spominje da vreme kada konzumiramo hranu može potencijalno da utiče na pojavu raka, dok je Svetska zdravstvena organizacija navela da smene na poslu mogu biti potencijalni izazivač kancera.

]]>
Wed, 18 Jul 2018 18:18:24 +0200 Zdravlje http://www.pressonline.rs/plus/zin/411520/konzumacija-hrane-u-ovo-vreme-moze-da-poveca-rizik-od-raka.html
Riblje ulje i omega 3 kiseline uopšte ne štite srce? http://www.pressonline.rs/plus/zin/411519/riblje-ulje-i-omega-3-kiseline-uopste-ne-stite-srce.html Zahvaljujući velikom svetskom istraživanju naučnici su pronašli da suplementi od ribe, koji se smatraju veoma važnim za zdravlje srca, nemaju značajnije efekte. ]]>
Thinkstock / Ilustracija
Thinkstock / Ilustracija

Riblje ulje i omega 3 kiseline nude malu ili nikakvu zaštitu za srce, piše britanski San

Do ovih saznanja došli su naučnici koji su sproveli veliko svetsko istraživanje, na osnovu koga su zaključili da suplementi na bazi ribe ne mogu da spreče rizik od srčanih bolesti i smrti. Takođe, pronađeno je da oni čak mogu da smanje nivo zdravog holesterola. 

Omega 3, koja se većinom nalazi u ribljem ulju, poznata je po zdravstvenim benefitima, kada se konzumira u malim dozama u hrani. Ipak, ove esencijalne kiseline već duže vreme slove za proizvod koji može preventivno da deluje protiv nastanka srčanih oboljenja. 

U istraživanju naučnika iz organizacije "Kohran" učestvovalo je 112.059 ljudi iz Severne Amerike, Evrope, Australije i Azije, a na osnovu dalje analize ustanovljeno je da nema dokaza da su takvi dodaci sprečili bolest srca. 

Njihova analiza je pronašla značaj dokaz da omega 3 masne kiseline nemaju značajan efekat na prevenciju kardiovaskularnih bolesti. Ali postoji dokaz da suplementi regulišu nivo HDL, dobrog holesterola. 

Važno je naglasiti da se istraživanje uglavnom odnosilo na suplemente, a ne na omega 3 kiseline dobijene direktno iz ribe. 

Upravo zato naučnici savetuju ljude da jedu ribu bar dva puta nedeljno, te da na njihovom stolu budu zastupljeni losos, tuna ili skuša.

]]>
Wed, 18 Jul 2018 18:17:28 +0200 Zdravlje http://www.pressonline.rs/plus/zin/411519/riblje-ulje-i-omega-3-kiseline-uopste-ne-stite-srce.html
Srce mu nije kucalo 20 minuta, ali je ipak uspeo da preživi http://www.pressonline.rs/plus/zin/411470/srce-mu-nije-kucalo-20-minuta-ali-je-ipak-uspeo-da-prezivi.html Mlad, jak, posvećen vežbanju i zdravom životu, Gart Saderst doživeo je srčani udar nakon koga je srce prestalo da mu kuca. Uprkos minimalnim šansama da ostane živ, spasila ga je ljubav prema fitnesu. ]]> Gart Saderst (39), zaljubljenik u fitnes i vežbanje, doživeo je povratak iz mrtvih nakon dvadeset minuta bez otkucaja srca. Dok je trčao na traci u fitnes centru u Marbeli, opterećen dodatnim težinama, Saderst se srušio. 

Pretrpeo je jak srčani udar, iako je bio veoma fizički izdržljiv i sposoban. Jedan od vlasnika teretane pronašao ga je kako leži na podu i opipao mu puls. Iako nije osećao otkucaje, započeo je izvođenje prve pomoći, dok je drugi vlasnik zvao bolnicu, piše 24sata. 

"Dobila sam poziv iz teretane da se Gart srušio i da dođem što pre", kaže Saderstova devojka Sorel Luis (36), inače fitnes trener. 

"Krenula sam prema teretani, sve vreme misleći da će me opet nazvati i reći da je sve u redu, ali to se nije dogodilo. Kad sam stigla, videla sam doktore oko njega. Bilo je užasno. Bio je plav i hladan", priseća se Luisova. 

Nakon što je prebačen u bolnicu, Gartu Saderstu je dato osam odsto šansi da preživi. Ipak, on se pokazao kao medicinsko čudo.

 

 

Uprkos prognozama, Saderst se probudio iz kome, bez oštećenih organa. Doktori smatraju da su se njegovo treniranje i činjenica da pazi na svoje telo pokazali kao spasonosni faktori u ovoj situaciji, budući da su njegovi organi nastavili da rade nakon što mu je srce otkazalo. 

Lekari ističu da je Saderst preživeo jer ima neverovatno visoku kondiciju, zahvaljujući kojoj su mu organi funkcionisali nakon više od 20 minuta bez kiseonika. Smešten je u bolnicu, gde je neko vreme bio bez svesti. 

Iako je njegova porodica bila ushićena kada je otvorio oči, njihova radost se brzo pretvorila u šok, kada su ustanovili da on nikog ne prepoznaje, uključujući osmogodišnju ćerku Lili. 

"To je bilo veoma teško vreme, ali napredak koji je Gart napravio je neverovatan", ispričala je Luisova. "Bilo mu je veoma teško, morao je ponovo da uči da priča, da nas sve ponovo upozna. Sve što je pre radio bez razmišljanja, sad je iznova trebalo da nauči. U početku nikoga nije mogao da se seti i to je bilo ono najgore", priseća se njegova devojka.

 

 

Dana kada je sve krenulo na bolje, ona je sedela je sa njegovom sestrom u bolnici. Puštale su mu omiljene pesme jer su doktori rekli da se na taj način mogu podstaknuti Saderstova sećanja. Kada je na red je došla pesma "Hey, Jude", on je počeo da peva. Luisova kaže da su u tom trenutku obe osetile ogromno uzbuđenje i nadu da će se Saderst oporaviti. 

"Bilo me je strah da se nikad neće setiti naših života i nas, njegove porodice. Ali, došao je trenutak kad je pitao za našu ćerku Lili i to je bilo čudo. Ubrzo nakon toga, sve se svelo na to da samo što pre izađe iz bolnice", seća se ona. 

Saderst se vratio kući, ali oporavak nije išao brzo, kako su se svi nadali. Dok se on oporavlja, njegova devojka i ćerka se polako privikavaju na nov način života. 

"Ponekad razgovori nemaju smisla, ali samo treba nastavljati sa pričom. Jednog dana smo razgovarali o nekoj proslavi i iznenada je Gart rekao da bi naša prijateljica Šarlot trebalo da napravi tortu, jer su njene torte mnogo dobre. Samo tako, odjednom, setio se Šarlot i njenih torti. To me je oduševilo. Ipak, stari Gart se probija na površinu", optimistična je Sorel Luis. 

Saderstova sestra apeluje na ljude da čuju njegovu priču kako bi se osvestili da svako može da dobije srčani udar. 

"To se može desiti bez obzira na fizičko stanje, čak i ljudima koji su jaki i zdravi, poput Garta. Oprema poput defibrilatora i poznavanje prve pomoći mogu nekome spasiti život", savetuje ona.

]]>
Tue, 17 Jul 2018 18:23:49 +0200 Zdravlje http://www.pressonline.rs/plus/zin/411470/srce-mu-nije-kucalo-20-minuta-ali-je-ipak-uspeo-da-prezivi.html
Stota transplantacija matičnih ćelija na VMA http://www.pressonline.rs/plus/zin/411469/stota-transplantacija-maticnih-celija-na-vma.html Klinika za hematologiju Vojnomedicinske akademije uradila je stotu transplantaciju matičnih ćelija kostne srži, tzv. alogene transplantacije, uzetih od davalaca koji nisu srodnici pacijentima. ]]>
Foto: VMA
Foto: VMA

 

Do sada urađeno 1.200 transplatacija

VMA ove godine će obeležiti i 45 godina od prve alogene transplantacije kostne srži srodnog davaoca, što je bio pionirski poduhvat na prostoru Balkana.

Transplantacioni centar VMA je od 1996. godine punopravni član Evropskog udruženja za transplantaciju (EBMT), čije vodiče sledi u radu, pa su i rezultati lečenja u potpunosti uporedivi sa rezultatima inostranih centara. Do sada je u VMA urađeno preko 1200 transplantacija, a svake godine se radi na osavremenjavanju ovog oblika lečenja.

 

Ovakve vrste transplantacija u VMA se rade od januara 2013. godine, od kada je Srbija postala članica Internacionalnog registra davalaca. 

Alogena transplantacija znači postupak u kojem se kostna srž pacijenta koji je oboleo od maligne bolesti menja zdravim matičnim ćelijama uzetim od druge osobe, najčešće srodnika, poput brata ili sestre ili podudarne osobe koja nije srodnik. 

Ona je često jedina mogućnost lečenja jer odgovarajućeg davaoca u porodici ima tek svaki treći pacijent. Do 2013. godine ovakve transplatacije su rađene u inostranim centrima za transplantaciju, ukoliko u zemlji nisu imali podudarnog davaoca. 

Članstvom u Internacionalnom registu davalaca u Srbiji su se stvorili svi uslovi za lečenje malignih bolesti krvi oblicima transplantacije kao u inostranstvu, a medicinski tim VMA poseduje neophodno kliničko iskustvo za praćenje pacijenata nakon transplantacije. 

Internacionalni registar potencijalnih davalaca kostne srži trenutno broji oko 30 miliona ljudi, a Nacionalni registar pri Institutu za transfuziju krvi Srbije broji oko 7.300 potencijalnih donora. 

Davalaštvo je potpuno bezopasno i ne mora da znači da će neko ko je prijavljen u registar biti davalac, ali može da bude od presudnog značaja za lečenje podudarnog obolelog. Ćelije se mogu uzeti iz kostne srži zdravog dobrovoljnog davaoca i iz periferne krvi.

]]>
Tue, 17 Jul 2018 18:21:40 +0200 Zdravlje http://www.pressonline.rs/plus/zin/411469/stota-transplantacija-maticnih-celija-na-vma.html
Volite vino i koktele? Oni ipak štete najvećem ljudskom organu http://www.pressonline.rs/plus/zin/411468/volite-vino-i-koktele-oni-ipak-stete-najvecem-ljudskom-organu.html Da li ste znali da alkohol može da se rangira po štetnosti na kožu ljudi? Crno vino tradicionalno važi za najmanje štetno po opšte zdravlje, ali da li je tako kada je u pitanju koža? ]]>
Foto: Thinkstock/LightFieldStudios
Foto: Thinkstock/LightFieldStudios

Doktorka Izabel Šarkara objasnila je da konzumiranje alkohola utiče na našu kožu, te da, prema listi koju je ona sastavila, ovom najvećem ljudskom organu najmanje štete žestoka pića. Poručuje da su za kožu najštetniji crno vino i kokteli. 

Čista destilovana pića (votka, džin i tekila) 

Doktorka kaže da čist alkohol sadrži najmanje aditiva zbog čega se najbrže kreće kroz telo, odnosno brže ga napušta. 

"Votka od krompira koja ne sadrži žitarice će se najbrže kretati kroz organizam", pojašnjava ona, a prenosi portal 24sata.hr. 

Viski i rum 

Čisti likeri, rum i viski takođe nemaju aditive. Međutim, ta pića sadrže kongenere - sastojak u alkoholu koji nastaje kao rezultat procesa fermentacije. Baš to može da pogorša mamurluk i doprinese bržem starenju kože. 

Pivo 

Pivo sadrži so, koja definitivno ne pomaže koži. Doktorka Šarkar, međutim, ukazuje da čovek količinski popije manje piva nego koktela, pa dodaje da je to manja šteta za kožu. 

Belo vino 

Belo vino sadrži so i šećer, što može da prouzrokuje podbulost. Međutim ne sadrži antioksidanse koje sadrži crno vino. 

Crno vino 

Vino je najopasnije piće za kožu. Premda crno ima određena blagotvorna dejstva, jer sadrži antioksidanse, može a bude štetno ako neko pati od rozacee, hronične upalne bolesti, koju karakteriše crvenilo lica. Antioksidansi čine crno vino najmanje štetnim za opšte zdravlje, ali kad je nefiltrirano onda naša jetra i bubrezi moraju puno da rade da ga obrade. Crno vino uzrokuje crvenilo i nadutost kože, pa ga izbegavajte u velikim količinama. 

Kokteli 

Kokteli sadrže dosta šećera, što uzrokuje upale, a to povećava oštećenje ćelija i onda nastaju akne. Ta pića mogu izazvati "šećerni mamurluk", podočnjake i podbulost. Najgori koktel za kožu je margarita, jer sadrži i so i šećer, kaže ova doktorka.

]]>
Tue, 17 Jul 2018 18:19:20 +0200 Zdravlje http://www.pressonline.rs/plus/zin/411468/volite-vino-i-koktele-oni-ipak-stete-najvecem-ljudskom-organu.html
Ova hrana provereno smanjuje apetit http://www.pressonline.rs/plus/zin/411426/ova-hrana-provereno-smanjuje-apetit.html Postoje brojni načini kojima možete da sprečite prejedanje- od toga da jedete sporo, dobro žvaćete svaki zalogaj, do toga da jedete više manjih obroka tokom dana. Međutim, novo istraživanje otkrilo je kako je rešenje za smanjen apetit ukusna supa bogata umamijem pre glavnog jela. ]]>
Foto:Thinkstockphotos
Foto:Thinkstockphotos

Umami je peti ukus, uz četiri osnovna (slatko, slano, kiselo i gorko), a nalazi se u namirnicama kao što su tunjevina, lignje, školjke, škampi, govedina, svinjetina, piletina, paradajz, tartufi, soja, krompir i jaja. 

Umami je poznat kao ukusan ukus, a osećamo ga zahvaljujući glutaminskoj kiselini kojoj je izvor mononatrijum glutamat, piše portal "Body and soul". 

Istraživači studija medicine s Harvarda odlučili su da istraže može li hrana bogata umamijem uticati na mozak tako da biramo zdraviju hranu i smanjimo apetit, posebno kod žena kojima preti opasnost od prejedanja i povećanja telesne težine. 

Grupa žena je u sklopu istraživanja konzumirala 240 ml pileće supe pre glavnog jela. 

Nekima je supa začinjena s 1,44 grama mononatrijumovog glutamata, a drugima nije. 

Rezultati su objavljeni u časopisu "Neuropsychopharmacology", a otkrili su kako su žene koje su konzumirale hranu bogatiju umamijem imale bolju kontrolu i tokom obroka su bile koncentrisanije. 

"Mnoge kulture širom sveta zagovaraju supu pre glavnog jela. Ovim rezultatima pokazalo se da ljudi s visokim rizikom od gojaznosti mogu imati koristi ako pre jela konzumiraju supu", rekao je autor studije dr Migel Alonso.

]]>
Mon, 16 Jul 2018 19:31:53 +0200 Zdravlje http://www.pressonline.rs/plus/zin/411426/ova-hrana-provereno-smanjuje-apetit.html
Upozorili na polnu bolest: Ovo je nova superbakterija? http://www.pressonline.rs/plus/zin/411425/upozorili-na-polnu-bolest-ovo-je-nova-superbakterija.html Malo poznata bakterija koja se prenosi polnim putem mogla bi da postane nova superbakterija, upozoravaju stručnjaci. U pitanju je Mycoplasmi genitalium bakterija koja često, ne i nužno, ne uzrokuje nikakve simptome, ali ako se ne leči može da izazove razne tegobe, pa i neplodnost kod žena. Britansko udruženje za polno zdravlje i HIV objavilo je novi dokument sa savetima kako da sprečite ovu bolest. ]]>
Foto:Thinkstockphotos
Foto:Thinkstockphotos

Ova bakterija kod muškaraca može da izazove upalu uretre, a kod žena dolazi do upale reproduktivnih organa – materice i jajovoda. 

Način prenošenja je nezaštićen seks, odnosno bez kondoma, s osobom koja "nosi" bakteriju. 

MG ne uzrokuje uvek sipmtome, čak joj nije uvek potrebno lečenje lekovima do ozdravljenja, ali često ne uspeva da se dijagnostikuje ili se "meša" sa hlamidijom. 

I to je onaj deo koji zabrinjava stručnjake. 

Testovi na MG odnedavno su postali još pouzdaniji nego ranije, ali nisu dostupni. 

Uspešnost iskorenjivanja MG antibioticima svuda po svetu opada. Što se Velike Britanije tiče, ona je sada na oko 40 odsto, a dr Peter Grinhaus poziva na predostrožnost. 

"Vreme je da se javnost upozna s postojanjem Mycoplasme genitalium. Ona je još jedan dobar razlog da sa sobom uvek imate kondome", rekao je za BBC.

]]>
Mon, 16 Jul 2018 19:29:47 +0200 Zdravlje http://www.pressonline.rs/plus/zin/411425/upozorili-na-polnu-bolest-ovo-je-nova-superbakterija.html
Nova studija se suprotstavlja svemu što znamo o mlečnim proizvodima http://www.pressonline.rs/plus/zin/411424/nova-studija-se-suprotstavlja-svemu-sto-znamo-o-mlecnim-proizvodima.html Konzumiranje mlečnih proizvoda kao što su mleko i sir moglo bi da smanji rizik od srčanih oboljenja i srčanog udara, navodi se u novoj studiji koja se suprotstavlja opšte uvreženom mišljenju o tim namirnicama. ]]>
Thinkstock
Thinkstock

Nova studija Univerziteta Tekasa iz Hjustona navodi da zasićene masti u jogurtu, siru, maslacu i mleku ne povećavaju rizik srčanih bolesti. 

Masne kiseline, kojih ima u mlečnim proizvodima, čak smanjuju rizik moždanog udara za 42 odsto. Mleko, jogurt i sir sadrže kalcijum koji smanjuje krvni pritisak i masne kiseline koje deluju protivupalno. 

Istraživači su procenjivali zdravstveno staje 3.000 odraslih osoba, starijih od 65 godina. Njima su nivoi tri različite masne kisaline privi put mereni 1992. godine, zatim šest, pa 13 godina kasnije. 

Tim naučnika, koji je analizirao rezultate merenja, ustanovio je da nijedna od merenih masnih kisalina nije dovedena u vezu sa povećanim rizikom od smrti od kardiovaskularnih oboljenja. Osim toga, ljudi sa višim nivoima masnih kiselina, što po naučnicima ima veze sa ishranom mlečnim proizvodima, su imali 42 odsto manje rizika od smrti od moždanog udara. 

Vodeća autorka studije doktorka Marsija Oto smatra da bi, zbog toga, trebalo preispitati trenutne preporuke u vezi sa punomasnim mlečnim proizvodima, koji predstavljaju bogat izvor kalcijuma i kalijuma. Oni su važni za organizam ne samo u detinjstvu, već i u kasnijem životnom dobu, kada loša ishrana može da dovede do osteoporoze, prenosi Njuzvik. 

"Ljudi su izloženi čitavom nizu različitih i kontradiktornih informacija u vezi sa ishranom, pogotovo u odnosu na masti. Zbog toga je važno da imamo relevantne studije, kako bi ljudi sami mogli da izaberu na osnovu naučnih činjenica, a ne samo na osnovu glasina", rekla je Oto. 

Studija koju je finansirao američki Nacionalni zdravstveni institut, obajvljena je u časopisu American Journal of Clinical Nutrition.

]]>
Mon, 16 Jul 2018 19:27:51 +0200 Zdravlje http://www.pressonline.rs/plus/zin/411424/nova-studija-se-suprotstavlja-svemu-sto-znamo-o-mlecnim-proizvodima.html
SZO: Zavisnost od seksa je mentalna bolest http://www.pressonline.rs/plus/zin/411381/szo-zavisnost-od-seksa-je-mentalna-bolest.html Svetska zdravstvena organizacija zvanično klasifikovala kompulsivno seksualno ponašanje, odnosno zavisnost od seksa, kao mentalnu bolest. ]]>
Thinkstock / Ilustracija
Thinkstock / Ilustracija

Seksualna kompulsivnost uvrštena je na listu Međunarodne klasifikacije bolesti (ICD)-11, što predstavlja prekretnica u životima onih koji boluju od tog oboljenja i koji žele da se leče. 

SZO ne smatra da se zavisnost od seksa "meri" na osnovu broja partnera ili učestalosti seksualnih odnosa. Zavisnost se odnosi na uticaj seksa na život osobe do momenta kada ona počne da zanemaruje svoje zdravlje, brigu o sebi i druge interese, aktivnosti i odgovornosti. 

Da bi seksualna kompulsivnost mogla da bude dijagostifikovana, osoba mora da ima simptome bar šest meseci. 

Zanemarivanje obaveza i odgovornosti zbog zavisnosti od seksa može da utiče na posao, učenje, porodicu i prijatelje osobe koja od nje pati, prenose Nezavisne. 

Eksperti širom sveta pozdravili su odluku SZO, budući da će ona dovesti do istraživanja i tretmana za obolele. Iako trenutno postoji nekoliko tretmana, oni se nadaju da će se to uskoro promeniti. 

Mnoge osobe koje pate od zavisnosti od seksa to teško prihvataju.

]]>
Fri, 13 Jul 2018 19:36:32 +0200 Zdravlje http://www.pressonline.rs/plus/zin/411381/szo-zavisnost-od-seksa-je-mentalna-bolest.html
Revolucionarna metoda menjanja gena moći će da leči rak i sidu http://www.pressonline.rs/plus/zin/411379/revolucionarna-metoda-menjanja-gena-moci-ce-da-leci-rak-i-sidu.html Prvi put naučnici su pronašli način da efikasno i precizno uklone gene iz belih krvnih zrnaca našeg imunog sistema i ubace uspešne zamene, i to u značajno kraćem roku nego što je to uobičajeno potrebno za promenu gena ]]>
 
Thinkstock / Ilustracija
Thinkstock / Ilustracija

Ukoliko tehnika bude mogla da se ponovi u drugim laboratorijama, to bi moglo da otvori različite mogućnosti za lečenje niza bolesti, uključujući rak i infekcije kao što su HIV, pa i autoimuna stanja poput lupusa i reumatoidnog artritisa, piše Njujork tajms

Nova studija, objavljena u magazinu Nejčr, "veliki je napredak", prema rečima dr Džona Verija, direktora Instituta za imunologiju Univerziteta Pensilvanija, koji nije učestvovao u studiji. Ali, kako je ta tehnika sasvim nova, nijedan pacijent nije do sada lečen belim krvnim zrncima koje su na taj način menjane. 

"Dokaz ćemo imati kada ta tehnologija bude korišćena za razvoj nove metode lečenja", rekla je dr Marsela Mus, direktorka ćelijske imunoterapije u Opštoj bolnici Masačusets. 

To možda i nije tako daleko. Istraživači su već koristili taj metod u laboratoriji da izmene abnormalne imune ćelije dece sa retkim genetskim problemima. Oni planiraju da tako reprogramirane ćelije vrate u decu, u pokušaju da ih trajno izleče. Trenutno, naučnici koji pokušavaju da izmene genom vrlo često moraju da se oslanjaju na modifikovane viruse, da bi "otvorili" DNK ćelije i ubacili nove gene u nju. Metod je dugotrajan i težak i vrlo ograničavajuć kada je u pitanju primena. 

Uprkos nedostacima, metoda sa virusom imala je nekog uspeha. Pacijenti sa nekoliko retkih karcinoma krvi mogu da budu lečeni inženjeringom belih krvnih zrnaca - T ćelijama imunog sistema - koji direktno ulaze u tumore i ubijaju ih, prenosi Nedeljnik

Ovaj način lečenja, inženjeringom belih krvnih zrnaca, koji nazivamo imunoterapijom, do sada je bio ograničen zbog teškoća stvaranja virusa koji bi nosili genetski materijal, i vremena potrebnog za njihovo stvaranje. Ali, sada naučnici kažu da su pronašli način, koristeći električna polja, a ne viruse, da bi ubacili "alatke" kojima menjaju gene i novi genetski materijal u ćeliju. Ubrzanjem tog procesa, u teoriji, lečenje bi moglo da bude dostupno pacijentima sa skoro bilo kojim tipom raka. 

"Ono što je trajalo mesecima ili čak godinu dana sada bi moglo da potraje nekoliko nedelja korišćenjem ove nove tehnologije", rekao je Fred Ramsdel, potpredsednik istraživanja na Parker institutu za imunoterapiju raka u San Francisku. 

"Ako ste pacijent sa rakom, nedelje nasuprot mesecima mogle bi da naprave ogromnu razliku. Mislim da će to biti ogroman preokret." 

Parker Institut već radi sa autorima nove studije, koje predvodi dr Aleksandrer Marson, naučni direktor biomedicine na Institutu inovativne genomike - partnerstvo Univerziteta Kalifornija iz San Franciska i Berklija - na stvaranju ćelija koje leče različite vrste raka. 

U novoj studiji, dr Marson i njegove kolege menjali su T ćelije da prepoznaju ćelije ljudskog melanoma. Kod miševa koji su nosili ljudske ćelije raka, modifikovane T ćelije su napadale direktno rak. Istraživači su takođe uspeli da "isprave" T ćelije, doduše u laboratoriji, troje dece sa retkom mutacijom koja je izazivala autoimune bolesti. Plan je da se tako izmenjene ćelije vrate u decu, gde bi trebalo da fukcionišu normalno i potisnu defektne imune ćelije, i time izleče decu. 

Ova tehnika obećava i u lečenju HIV-a, prema rečima dr Verija. HIV virus inficira T ćelije. Ukoliko mogu da budu izmenjeni tako da virus ne može da uđe u T ćelije, osoba inficirana HIV-om sigurno neće razviti AIDS. One inficirane T ćelije bi nestale, a one ubačene, modifikovane bi ih zamenile. 

Prethodno istraživanje pokazalo je da je moguće lečiti HIV na ovaj način. "Ali, sada stvarno postoji efikasna strategija za to", kaže dr Veri. 

Ta ideja modifikovanja ćelija bez korišćenja virusa nije nova, ali imune ćelije su krhke i jako teško je održati ih u životu u laboratoriji, tako da je uvek bilo teško ubaciti gene u njih. 

Naučnici su obično ubacivali modifikovane gene u T ćelije uz pomoć virusa koji je bio bezopasan, tako da ne bi izazvao drugu bolest i koji bi mogao da ubaci nove gene u ćeliju. Ali, kada su ovi virusi ubacivali gene u ćelijski DNK, oni bi to učinili slučajno, uništavajući druge gene. 

"Bilo nam je potrebno nešto ciljano, nešto brzo i nešto efikasno", kaže dr Marson. "Šta ako bismo samo mogli da ubacimo delić DNK i izbegnemo viruse?" 

Ideja je da se vrsta molekularnih "makaza", nazvanih "krisper", ubaci u ćelije koji bi glatko otvorili DNK gde god naučnici žele tačno da ubace gen. To bi izbeglo probleme koje izaziva ubacivanje virusa koji ubacuju gene prilično slučajno.

]]>
Fri, 13 Jul 2018 19:32:34 +0200 Zdravlje http://www.pressonline.rs/plus/zin/411379/revolucionarna-metoda-menjanja-gena-moci-ce-da-leci-rak-i-sidu.html
Instruktorka pokazala šokantnu razliku između mišića i masti u telu http://www.pressonline.rs/plus/zin/411378/instruktorka-pokazala-sokantnu-razliku-izmedju-misica-i-masti-u-telu.html Da li ste ikada zapitali kako tačno izgleda mišić, a kako mast uskladištena u telu ]]>
Foto: Instagram Printscreen / autumncalabrese
Foto: Instagram Printscreen / autumncalabrese

Fitnes instruktorka Autumn Kalbris je rešila da se pozabavi ovom temom, te da ljudima ukaže na ogromnu razliku između mišića i masti u telu. 

Iako je u biti poznato da je pet kilograma mišića jednako teško kao pet kilograma masnoće, postoje i izvezsne razlike koje upravo pokazuje ova fotografija. 

Naime, mišići su mnogo gušći i zauzimaju manje prostora u telu dok je mast mnogo rasprostanjenija. 

“Pogledajte kako je mišić ravan, kompaktan i gladak. Sada pogledajte masnoću, glomazna je, rasprostranjena i ružna. Kada naporno treniramo, ispravno se hranimo, dovoljno odmaramo, gradimo mišiće i sagorevamo mast. Zato je toliko važno postići više od same brojke na vagi.”, napisala je Kalabris u opisu.

 

 

Instruktorka je na kraju dodala da izgradnjom mišićne mase povećavamo snagu, smanjujemo rizik od povreda i oblikujemo telo.

]]>
Fri, 13 Jul 2018 19:31:04 +0200 Zdravlje http://www.pressonline.rs/plus/zin/411378/instruktorka-pokazala-sokantnu-razliku-izmedju-misica-i-masti-u-telu.html
Preterujete s mesom i alkoholom? Preti vam "bolest kraljeva" http://www.pressonline.rs/plus/zin/411342/preterujete-s-mesom-i-alkoholom-preti-vam-bolest-kraljeva.html Ako osećate jake bolove u zglobovima, hrskavici, vezivnom i potkožnom tkivu, onda patite od gihta. U olakšavanju bolova mogu da pomognu prirodni čajevi, hrana s blagim začinima i povrće. Izbegavajte mleko, mesne prerađevine, slatkiše, ali i alkohol. ]]>
Foto: Thinkstock/krisanapong detraphiphat
Foto: Thinkstock/krisanapong detraphiphat

 

Giht se često naziva bolest bogatih (ili bolest kraljeva) jer se razvija kao posledica prevelike konzumacije mesa i mesnih prerađevina, ali i alkohola. Bolest će dodatno pogoršati manjak kretanja jer ono uzrokuje slabiju cirkulaciju.

 

Giht počinje jakim bolovima i oticanjem nožnog palca. Do upale dolazi zbog povišenih vrednosti mokraćne kiseline u krvi i urinu, piše 24sata.hr. 

Te vrednosti u laboratorijskim merenjima dostižu maksimum od oko 300 do 320 za žene, a 400 za muškarce. 

Najveći krivac je ishrana bogata proteinima i belančevinama, kojih ima najviše u mesu i mesnim prerađevina, ali i mleku i mlečnim proizvodima, jajima i mahunarkama koje u krvotok uvode belančevine, kao što su aminokiseline. 

Bolni palac 

U normalnim okolnostima mokraćna kiselina se razgrađuje u krvi i eliminiše iz organizma putem urina. U slučaju povećanog unosa proteina (belančevina), organizam počinje da proizvodi veću količinu mokraćne kiseline. Ukoliko je i bubrezi slabije izlučuju iz tela, dolazi do povećane koncentracije mokraćne kiseline u krvi. 

To povećanje u početku ne predstavlja veliki zdravstveni problem i pacijenti su bez simptoma. Međutim, kao rezultat hiperuricemije višak mokraćne kiseline počinje da se pretvara u kristale i odlagaže se u zglobovima. 

Kao prvi simptom gihta javlja se izrazito bolan, crven i otečen zglob nožnog palca. Naslage mokraćne kiseline mogu da se pojave i kao kvržice pod kožom oko zglobova i na rubovima ušne školjke. Kristali mogu da se nakupe i u bubrezima i da dovedu do kamena u bubregu. 

Nedovoljno uzimanje tečnosti otežava rad bubrega i filtriranje krvi, a ujedno ni uriniranje neće biti dovoljno da izluči višak mokraćne kiseline. 

Zato je veoma važno piti dovoljno tečnosti, najbolje lekovite čajeve u količini od jedne do dve litre na dan.

]]>
Thu, 12 Jul 2018 18:08:02 +0200 Zdravlje http://www.pressonline.rs/plus/zin/411342/preterujete-s-mesom-i-alkoholom-preti-vam-bolest-kraljeva.html
Namirnice koje su loše za kosti http://www.pressonline.rs/plus/zin/411280/namirnice-koje-su-lose-za-kosti.html Otkrijte koje su to namirnice koje "sabotiraju" skladištenje kalcijuma ]]>
Foto: Thinkstock ilustracija
Foto: Thinkstock ilustracija

1. Alkohol 

Kažu da je čaša crnog vina dobra za zdravlje, ali alkohol može biti glavni krivac zašto vaše telo ne dobija doboljno kalcijuma. 
Preteran unos aklohola utiče na pankreas i ometa apsorpciju kalcijuma i vitamina D, sem toga povećava proizvodnju hormona kortizola koji je potencijalno destruktivan za vaše kosti. Ako uz piće imate i naviku da pušite, vreme je da prestanete s ovim navikama, jer ćete tako upropastiti kosti. 

2. Gazirano 

Ovog puta nije problem u mehurićima, već u količini kofeina i fosforne kiseline prisutne u nekim od osvežavajućih napitaka, koja ukoliko se konzumiraju u većim količinama mogu da ometaju prirodnu apsorpciju kalcijuma. 

3. So 

Briga oko preteranog konzumiranja šećera je toliko uzela maha, da ponekad zaboravimo koliko kroz ishranu unosimo više soli nego što nam je potrebno. So se krije skoro svuda, a utiče na apsorpciju kalcijuma tako što telo pravi balans. Svaki put kada se bazna kiselina u organizmu destabilizuje, naše telo će nastojati da obnovi količinu kalcijuma, a znamo da kalcijuma ima najviše u kostima. Rezultat su oslabljene i krte kosti. 

4. Previše proteina 

Prevelikim unosom namirnica bogatih proteinima može se poremetiti ph vrednost u organizmu, što pak utiče na količinu kalcijuma. Savet je da pokušate da ne prelazite dnevne doze, što je oko 45g proteina kada su žene u pitanju. 

5. Kofein 

Ukoliko se zdravo i balansirano hranite, neće vas ugroziti ispijanje kafe s drugaricama, ali čuvajte se akumulacije kofeina u organizmu koji na duge staze može biti opasan po vaše kosti.

]]>
Wed, 11 Jul 2018 16:47:34 +0200 Zdravlje http://www.pressonline.rs/plus/zin/411280/namirnice-koje-su-lose-za-kosti.html
Ovo su pravi razlozi zbog kojih niste istrajni u dijeti http://www.pressonline.rs/plus/zin/411279/ovo-su-pravi-razlozi-zbog-kojih-niste-istrajni-u-dijeti.html Godinama se gladni, na raznim dijetama, onda posustanete, a kilogrami se vraćaju mnogo brže nego što nestaju. Sigurno ste se pitali gde grešite? Nova istraživanja pokazuju da u dijeti niste istrajni zbog svega onoga što su vas roditelji naučili o hrani i ponašanju za stolom. ]]>
Foto: Thinkstock/Creatas
Foto: Thinkstock/Creatas

 

Emocije

Emocije, prema mišljenju dr Neša, takođe imaju veliku ulogu u na izbor hrane. Depresija, anksioznost i stres mogu da utiču na ishranu na dva načina - preskakanje obroka ili jedenje hrane koja nas podseća na lepše, mirnije i sigurnije dane u životu - detinjstvo.

"Hrana nikad nije bila samo gorivo za telo, od najranijih dana ona se povezuje sa sigurnošću, osećajem ljubavi, brige i utehe", navodi on.

 

Niste ni svesni koliko su pravila koja ste o hrani i ponašanju za stolom, a koja ste naučili od roditelja, presudni za vašu liniju. Među tim pravilima je ono da treba sve pojesti iz tanjira, a što može da bude razlog prekomernoj težini. 

Ključni pokretač pri izboru hrane je glad, ali način na koji jedemo i izbor hrane na tanjiru su duboko ukorenjeni u nama, posledica navika koje imamo iz ranog djetinjstva. 

"Kada shvatite koliko su duboko ukorenjena ta pravila, koje ste nesvesno usvojili od svojih roditelja, poput, na primer, straha od kritike, može vam pomoći da promenite obrasce ponašanja i uspostavite kontrolu nad svojim navikama u ishrani", rekao je klinički psiholog Džen Neš, piše Dejli Mejl. 

Iskušenje 

"Bilo kakva vrsta iskušenja se smatra veoma negativnom, pa tako i iskušenje u vezi sa hranom, često je Ahilova peta ljudi koji pokušavaju da izgube višak kilograma. Često susret s omiljenom hranom može biti neodoljiv", poručuje dr Neš i dodaje da u prošlosti hrana nije bila toliko dostupna kao danas, a mozak je tada naučio da funkcioniše po pravilu "jedi kad vidiš hranu" jer je pitanje kad će je ponovo biti. 

Taj poriv se nije prilagodio vremenima u kojima živimo, kad nas okružuje obilje hrane koja je uvek dostupna. 

"Danas ljudi često govore da nemaju snage da se odupru hrani koju vole, ali to je samo izgovor", smatra dr. Nash.

Foto: Thinkstock/Wavebreakmedia Ltd
Foto: Thinkstock/Wavebreakmedia Ltd

 

Navodi i da ako pokazuju snagu volje da ne kradu, idu na posao i kada im se ne radi, vaspitavaju svoju decu, onda sigurno imaju snagu volje i da se odupru hrani. Samo je nikad nisu praktikovali s hranom, kaže. 

"Postoji šest koraka za razvoj ove veštine koja se može naučiti, praktikovati i svladati na isti način kao i druge životne veštine koje posedujemo", objašnjava ovaj doktor. 

Navika i dostupnost 

Mnogi koji svakodnevno kuvaju drže se jela i navika u pripremanju hrane koje su naučili kod kuće, a zbog toga iste namirnice nam svakodnevno prolaze kroz tanjir. 

"Volja i sposobnost kuvanja igraju veliku ulogu u hrani koju ljudi jedu. Kuvanje testenine i gotovog umaka je puno brže i jednostavnije nego praviti umak od nule po nekom receptu", navodi dr Nash. 

Vrednosti i lična uverenja 

Na ono što će nam se naći u tanjiru, prema rečima dr Neša, itekako utiču i vera i lična ubeđenja. Ako se neko bori za zaštitu prava životinja, kako kaže, teško će se odlučiti da u tanjir stavi svinjsku šniclu, na primer. 

"Ljudi koji na ishranu gledaju kao na bitnu stavku u svom životu će češće birati cele zdrave namirnice i te izbore će prenositi na svoju decu", ukazao je dr Neš.

 

Financijska situacija 

"Stanje u novčaniku je često presudni faktor kod izbora hrane. Od svih delova mesečnog budžeta, samo budžet za hranu nije fiksan. Čak i kad je budžet mali, to ne znači da se treba nezdravo da se hranite", napominje on. 

Poručuje da na ishranu ima uticaj i finansijsko stanje porodice u kojoj ste odrasli odnosno kako su se vaši roditelji ponašali u vezi sa tim i način trošenja novca na hranu. 

"Odrastanje u porodici u kojoj je svaki kraj meseca bio povuci-potegni ili još gore, sećanje na osećaj gladi koje su ljudi osetili kao deca, može rezultirati porivom za skladištenjem hrane, kako više nikad ne bi došli u situaciju da nemaju šta da jedu", poručuuje dr Neš.

]]>
Wed, 11 Jul 2018 16:43:41 +0200 Zdravlje http://www.pressonline.rs/plus/zin/411279/ovo-su-pravi-razlozi-zbog-kojih-niste-istrajni-u-dijeti.html
Vakcina protiv HIV daje rezultate, počela testiranja na majmunima http://www.pressonline.rs/plus/zin/411248/vakcina-protiv-hiv-daje-rezultate-pocela-testiranja-na-majmunima.html Naučnici se nadaju da je na pomolu potvrda da je vakcina protiv virusa HIV delotvorna i trenutno se radi testiranje na majmunima. Oni su čak šest puta bili izloženi virusu, a nisu zaraženi. Tome je, potvrđuju naučnici, doprinela upravo ova vakcina. ]]>
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Testiranje je pokazalo da dve trećine majmuna, koji su virusu bili izloženi, nisu inficirani. Naučnici s Harvarda i MIT, koji su napravili ovu vakcinu, veoma su zadovoljni i optimistični zbog rezultata koje ona daje. 

Ukoliko se ispostavi da je delotvorna, biće pravi spasonosni lek za sve zaražene. Vakcinu su primila i 393 zdrava dobrovoljca starosti od 18 do 50 godina kako bi se videlo kako deluje na organizam, piše Dejli mejl. 

Naučnici su ustanovili da im je vakcina nazvana "Imbokodo" ojačala imuni sistem. Na njima su vakcinu testirali 2015. godine u Africi, Tajlandu i SAD-u, a testiranje je trajalo 48 nedelja. 

Davali su im sedam kombinacija vakcina ili placebo, pre nego što su počeli da im daju ovu vakcinu. 

"Rezultati koje do sada imamo su izuzetno važni jer se pokazalo da vakcina pojačava imunitet i kod ljudi i kod majmuna. Kod 67 odsto majmuna razbila se otpornost na HIV. Rezultati istraživanja koje sada tek s nestrpljenjem očekujemo pokazaće nam hoće li zaštititi i ljude od HIV-a", rekao je prof. Den Baroh. 

Kaže i da je vakcina sastavljena od sojeva viurusa HIV, pa bi zbog toga mogla da bude univerzalna. Naučnici se nadaju da će se istraživanja završiti i dati rezultate do 2021. godine.

]]>
Tue, 10 Jul 2018 20:24:39 +0200 Zdravlje http://www.pressonline.rs/plus/zin/411248/vakcina-protiv-hiv-daje-rezultate-pocela-testiranja-na-majmunima.html
Dnevni unos natrijuma kroz vodu http://www.pressonline.rs/plus/zin/411247/dnevni-unos-natrijuma-kroz-vodu.html Minerale svakodnevno unosimo kroz hranu, ali i vodu, pogotovo flaširanu. Njihov unos, kao i raznovrsnost, najčešće nisu tema zdravih osoba, međutim šta se dešava u situacijama kada su prisutne određene zdravstvene tegobe? ]]>
 

Pitanje koje se nameće jeste koji minerali i u kojoj količini mogu biti štetni po naš organizam? 

U Srbiji postoji više različitih gaziranih ili negaziranih mineralnih voda. One se razlikuju po svom sastavu, odnosno, količini minerala koje sadrže, posebno kada je u pitanju količina natrijuma. 

Nutricionisti se slažu u oceni da preporučena količina mineralne vode koju jedna osoba dnevno treba da unese zavisi od mnogo faktora - uzrasta, pola, vremenskih uslova, fizičke spreme i dnevnog unosa kalorija. Dodatno, tokom leta znojenje je pojačano, pa se i minerali ubrzano gube, stoga je važno unositi više vode. 

Optimalna voda za piće sadrži manje natrijuma, jer on može da utiče na rast krvnog pritiska i kamenca. Takođe, voda zdrava za upotrebu sadrži bikarbonate, koji poboljšavaju varenje, kao i silicijum dioksid koji ulazi u sastav kostiju. 

Natrijum pospešuje stvaranje kamena u bubregu, te se osobama koje pate od ovog oboljenja savetuje da piju vodu sa niskim sadržajem natrijuma. 

Kada je reč o srčanim bolesnicima, smanjeni unos natrijuma je gotovo neophodan za poboljšanje zdravstvenog stanja. Ovaj mineral vezuje vodu u organizmu i dovodi do povećanja srčanog pritiska. Pored redovne terapije, osobama sa srčanim tegobama lekari savetuju odabir mineralnih voda sa niskim sadržajem natrijuma.

]]>
Tue, 10 Jul 2018 20:21:34 +0200 Zdravlje http://www.pressonline.rs/plus/zin/411247/dnevni-unos-natrijuma-kroz-vodu.html
Tri obroka su obavezna, a evo u koje vreme treba da ih imate http://www.pressonline.rs/plus/zin/411246/tri-obroka-su-obavezna-a-evo-u-koje-vreme-treba-da-ih-imate.html I dok danas postoji veliki broj dijeta koje se zasnivaju na kalorijskom deficitu ili određenoj grupi namirnica, istina je da se telesna masa može održavati ili smanjiti obrocima u određeno vreme. ]]>
Foto: Thinkstock ilustracija
Foto: Thinkstock ilustracija

Obroci mogu zavisiti od izbora namirnica, odnosno njenog sadržaja. 

Mnogima omiljeni ugljeni hidrati, poput peciva, testenine, sladoleda možete konzumirati bez straha da ćete pokvariti mršavljenje. U tom slučaju ključno je da ugljene hidrate unosite tokom doručka, a masnoće bi bilo najbolje jesti u 10 ujutro. 

Budete li praktikovali ovo pravilo priuštićete svom organizmu dovoljno vremene tokom dana da potroši unesene kalorije 

A ako želite da smršate ili da održavate trenutnu kilažu, najbolje je obroke jesti u tačno određeno vreme u toku dana. 

Tako bi doručak trebalo da imate sat vremena nakon buđenja, ručak kao najvažniji obrok treba da sledi četiri i po sata kasnije, a potom nakon nekoliko časova večeru. 

Kod poslednjeg obroka je važno držati se jednog pravila - a to je da ne jedete najmanje tri sata pre odlaska u krevet.

]]>
Tue, 10 Jul 2018 20:20:12 +0200 Zdravlje http://www.pressonline.rs/plus/zin/411246/tri-obroka-su-obavezna-a-evo-u-koje-vreme-treba-da-ih-imate.html
Muči vas loš zadah? Klonite se ovih namirnica http://www.pressonline.rs/plus/zin/411203/muci-vas-los-zadah-klonite-se-ovih-namirnica.html Mislite da samo namirnice poput belog luka, luka i kafe izazivaju loš zadah? Neke samo naoko bezopasne namirnice mogu i te kako uticati na dah, a verovali ili ne, ako planirate sastanak, možda treba da izbegavate čak i bombone i žvakaće gume s mentolom ]]>
Foto: Thinkstock ilustracija
Foto: Thinkstock ilustracija

Alkohol 

Ako ste popili veću količinu alkoholnih pića, dah vam sigurno neće imati prijatan miris. Kako je već poznato, alkohol je moćan diuretik, a njegova konzumacija ne podstiče isisavanje vode samo iz mozga i tela, već i iz usta i sputava proizvodnju pljuvačke. Pljuvačka je bogata prirodnim enzimima koji razgrađuju i ispiraju smrdljive bakterije pa tako svaka čašica više neminovno pogoršava zadah. Niko vam ne brani da u umerenim količinama pijete alkoholna pića, ali ne bi bilo loše da pored toga popijete i čašu vode koja će sprečiti i tu sporednu pojavu. 

Pepermint 

Premda većina smatra kako su žvakaće gume i bombone s pepermintom pravo oružje za borbu protiv lošeg zadaha, upravo pepermint može drastično pogoršati zadah. Naime, čim se ukus mentola ispere, dah može ponovo poprimiti neugodan miris, ako čak ne i gori nego što je bio. Kako navode stručnjaci, brojni proizvodi od mentola za osveženje daha tako bi vam mogli više štetiti nego koristiti. Naime, mnogi od tih proizvoda sadrže šećere, koji su zapravo čista hrana za bakterije, a dok bakterije jedu šećer, nastaju štetni spojevi sumpora koji izazivaju neugodan zadah. 

Meso 

Naravno, ako nekoliko puta nedeljno konzumirate meso, to neće uticati na dah, ali ako preterate s konzumacijom proteina, tada biste mogli imati problema s neprijatnim zadahom. Naime, kada se u telo unosi veća količina proteina od potrebnog, oni se razgrađuju na ugljene hidrate. Jedan od sporednih proizvoda koji nastaje u toj razgradnji jeste amonijak, koji pak svoj izlaz može pronaći kroz usta. 

Sušeno voće 

Sušeno voće sadrži velike količine netopivih vlakana celuloze zbog kojih se komadići voća hvataju i lepe za zube i između zuba. Takođe, valja imati na umu i količinu šećera koju sadrži sušeno voće. I, naravno, nakon jedenja sušenog voća svakako treba oprati zube i očistiti ih zubnim koncem pre nego što počne rast bakterija u ustima.

]]>
Mon, 9 Jul 2018 18:38:19 +0200 Zdravlje http://www.pressonline.rs/plus/zin/411203/muci-vas-los-zadah-klonite-se-ovih-namirnica.html
U Srbiji godišnje 250.000 abortusa http://www.pressonline.rs/plus/zin/411202/u-srbiji-godisnje-250000-abortusa.html "Nemamo tačan podatak koliko je abortusa u Srbiji pošto se ne evidentira sve, pravo je žene da odluči da li će prekinuti trudnoću, ali ako je ona tako odlučila, mi smo obavezni da napravimo edukaciju da sledeća trudnoća ne bude razlog ponovnog narušavanja njenog zdravlja", rekla je Đukić Dejanović gostujući na Tv Prva. ]]>
Foto: Thinkstock ilustracija
Foto: Thinkstock ilustracija


Objasnila je da bi zato trebalo napraviti novu organizacionu šemu gde se mogu obavljati abortusi, ne samo da bi znali tačan broj abortusa već da bi žene bile izložene manjem zdravstvenom riziku. 

To znači, dodaje, da abortusi mogu da se obavljaju samo u odgovarajućim zdravstvenim ustanovama, kao i da prethodnom komisija, u kojoj će biti psiholog, ginekolog i socijalni radnik sa njom porazgovaraju pre nego što žena donese odluku. 

Đukić Dejanović ističe da bi nas bilo mnogo više u Srbiji da nije abortusa i napominje da u Srbiji nema dovoljno zaposlenih u inspekcijama kako bi se iskontrolisali svi abortusi. 

"Demografski indikatori se menjaju na 10 godina i ako sada preduzmemo sve mere da bi stimulisali mlade da donose pozitivne odluke u vezi sa populacionom politikom, a to ne znači samo rađanje, već i migracije i aktivno starenje i drugo, onda ćemo imati prve povoljne efekte imati za 10 godina. Zato potenciram da ovo nije politička već nacionalna tema", dodala je ona. 

Kaže da se crni indikatori ne mogu promeniti preko noći, poput onih da je na 1.000 ljudi u Srbiji u proseku devet rođenih beba, a da umre 15 osoba. 

"Taj odnos je jako negativan i u nekim regijama naše zemlje je još i gori od proseka. To se može ispraviti samo u periodu od desetak godina". 

Đukić Dejanović je rekla da se Vlada Srbije od 2016. ozbiljno bavi populacionom politikom i podsetila da su donete mere finansijske podrške za prvo dete 100.000 dinara jednokratno, a drugo 10.000 dinara mesečno dve godine, za treće do desete godine 12.000 i za četvrto 18.000 dinara do desete godine. 

"Dugoročne mere su dobre, moramo razmišljati o ublažavanju ekonomske cene podizanja deteta i istom standardu sve dece. Iz nepovratnih sredstava smo od 500 miliona dinara na osnovu javnih poziva za opštine, koji je bio pre nešto više od mesec dana ,dodelile više od polovine tih sredstava - oko 250 miliona dinara za poboljšanje uslova u predškolskim institucijama". 

Kaže da je, na primer, u Subotici, kuhinja bila koncipirana da dnevno pravi 450 obroka za decu, dok danas može da proizvodi 10.000 do 12.000 obroka dnevno. 

"Upravo će ovim merama 1.800 mališana dobiti mesto u vrtićima, koje nisu imali". 

Đukić Dejanović poziva opštine da iz svojih budžeta podrže razne aktivnosti za decu. 

Naglasila je da svako dete treba da bude željeno i da ne veruje da će neko samo zbog para rađati decu, ali i da je država predvidela da deca koja dobijaju tu pomoć treba da budu uključena u zdravstveni i obrazovni sistem i da njihovi roditelji ne mogu ta sredstva koristiti za namene koje neće podizati standard deteta. 

Rekla je i da nam opada broj provorođene dece sa 52 odsto na 47 odsto. 

Govoreći o mladima koji odlaze iz zemlje, Đukić Dejanović kaže da je istraživanje koje je obuhvatilo studente pokazalo da trećina njih želi čim završi studije da ode u inostranstvo zato što, kako kažu, ne mogu da se zaposle u struci ili nemaju dovoljno finansijskih sredstava da obezbede sebi egzistenciju.

]]>
Mon, 9 Jul 2018 18:36:17 +0200 Zdravlje http://www.pressonline.rs/plus/zin/411202/u-srbiji-godisnje-250000-abortusa.html