Press Online :: Zdravlje http://www.pressonline.rs/plus/zin/rss.html sr http://www.pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Zdravlje http://www.pressonline.rs/plus/zin/rss.html "Kanabis i metadon ne leče rak" http://www.pressonline.rs/plus/zin/408484/kanabis-i-metadon-ne-lece-rak.html Kanabis i metadon ne mogu da leče rak, imaju niz neželjenih dejstava, i nedostaju dokazi da zaista pomažu kod malignih oboljenja, izjavila je prof. dr Nadežda Basara na predavanju održanom u SANU u okviru ciklusa konferencija "Problemi javnog zdravlja u Srbiji". ]]> Foto:Thinkstock

Povodom rasprostranjenog mišljenja da kanabis i metadon mogu da budu delotvorni lekovi u terapiji karcinoma, Basara je za taj list rekla da je kanabis u Nemačkoj od 2017. godine registrovan kao rezervni lek za lečenje muke posle citostatske terapije. 

"Ako i pored primanja četiri leka, koja bi trebalo da otklone mučninu nakon citostatika, pacijent ima tegobe, a to je svega 12 odsto njih, onda je opravdano koristiti kanabis. On mora da se izda na recept, ne može se uzimati svojevoljno i ima opravdanost samo u ovom slučaju, kao i kod spazmi, odnosno multiple skleroze", rekla je Basara, za koju Blic navodi da je jedan od naših najvećih stručnjaka u oblasti matičnih ćelija i lečenja malignih oboljenja. 

Prema njenim rečima, kanabis i kanabioidi su dostupni u medicini u obliku cigareta, mogu se koristiti i inhaliranjem ili oralno, ali samo za uzak krug indikcija. 

"Obavljen je veliki broj studija koje to potvrđuju. Samo u toj grupi pacijenata se kanabis preporučuje kao dodatni lek, u sprečavanju muke i povraćanja. To je tako zbog mnogih neželjenih efekata, koje kanabis i kanabioidi imaju. Mogu se javiti psihičke promene kao što su vrtoglavica, umor, gubitak orijentacije, pamćenja i koncentracije, promena raspoloženja i retko pamtljiv strah", upozorila je ona. 

Kao najčešće fizičke promene navela je suvoću usta, oscilaciju u pritisku, crvenilo. 

"Zabluda je velika ako se tvrdi da kanabis može da se koristi za lečenje karcinoma, jer to nije tačno", naglasila je Basara. 

Tvrdi i da je veći procenat smrtnosti kod pacijenata koji su koristili metadon, nego kod onih koji su primali morfijum. 

"Metadon bi možda mogao da poboljša, ali i da pogorša antitumorsku terapiju, ali bi mogao da bude i potpuno neefikasan. On ima neželjene efekte, od najblažih, do životnih opasnih, i u ovom trenutku ga ne preporučujem kao dopunsku terapiju, kao lek kod lečenja karcinoma", navela je Basara. 

Smatra da metadon nema nikakve šanse da bude registrovan kao lek za kacrinom i podseća da samo 6,7 odsto lekova, koji zaista pokažu antitumorski efekat in vitro, bude registrovano. 

Basara navodi da se lečenje matičnim ćelijama pokazalo kao jedan od najuspešnijih oblika terapije za najteže bolesti, odnosno da je čak 90 odsto onih koji su izlečeni od malignih i hematoonkoloških bolesti.

]]>
Tue, 24 Apr 2018 16:22:23 +0200 Zdravlje http://www.pressonline.rs/plus/zin/408484/kanabis-i-metadon-ne-lece-rak.html
Zdrav seksualni život zavisi od dobre ishrane http://www.pressonline.rs/plus/zin/270366/zdrav-seksualni-zivot-zavisi-od-dobre-ishrane.html Dobra nervna funkcija, zdrav nivo hormona i nesmetan protok krvi su od velikog značaja za seksualni život. Da biste sve ove funkcije održali zdravima vaša ishrana treba da se bazira na mahunarkama, žitaricama i složenim ugljenohidratima sa dodatkom puno voća i povrća i samo malim dodatkom proteina. Ovakva ishrana vam obezbeđuje mnoštvo minerala i vitamina. ]]> Vitamin E

Mnogi stručnjaci veruju da zbog nedostatka ovog vitamina, koga ima u uljima, margarinu, koštunjavim plodovima, semenkama, zelenom povrću i pšeničnim klicama seksualni život može da ispašta.

Povećajte unos gvožđa

Hronični umor i depresija mogu loše da utiču na seksualni život. Oba ova stanja mogu biti povezana i sa manjkom fizičke aktivnosti, jer je dokazano da redovna vežba podiže nivo endorfina u krvi. U pojedinim slučajevima uzrok za hronični umor može biti anemija i manjak gvožđa u krvi. Hrana bogata gvožđem je meso riba, školjke, a jedan od bogatih izvora gvožđa je i sušeno voće.

Cink

Poznato je da cink povezan sa seksualnim funkcijama. Cink je preko potreban za proizvodnju spermatozoida. Možemo ga naći u mnogim proizvodima životinjskog porekla. Džigerica, morski plodovi, jaja, mleko, žitarice i posebno ostrige su bogate cinkom. Zato se i veruje da su baš one jedan od najboljih prirodnih afrodizijaka.

Alkohol i cigarate mogu veoma loše uticati na vaš seksualni život. Alkohol podstiče depresivna stanja, dok je pušenje neprijatelj vaših arterija što kao posledicu može imati erektilnu disfunkciju.

]]>
Tue, 24 Apr 2018 01:22:06 +0200 Zdravlje http://www.pressonline.rs/plus/zin/270366/zdrav-seksualni-zivot-zavisi-od-dobre-ishrane.html
Nova "pilula za muškarce" je veoma uspešna i ne ostavlja posledice http://www.pressonline.rs/plus/zin/408440/nova-pilula-za-muskarce-je-veoma-uspesna-i-ne-ostavlja-posledice.html Američki naučnici su uspešno testirali "mušku pilulu" koja ogrančava aktivnost semene tečnosti, bez izazivanja neželjenih posledica. ]]> Foto:Thinkstock

Lek pod nazivom "EP055" testiran je na makaki majmunima u Nacionalnom centru za istraživanje na primatima u Oregonu. 
"EP055" deluje na protein koji se nalazi na površini spermatozoida i tako mu ograničava pokretljivost. 

Lek ne utiče na hormonalni balans kod muškarca, za razliku od ranijih pilula za koncetrepciju namenjenih kako muškarcima tako i ženama. 

"Prosto rečeno, jedinjenje uklanja sposobnost spermatozoida da pliva. To mu u ogromnoj meri ograničava sposobnost da oplodi jajnu ćeliju.", rekao je vođa istraživanja Majkl O'Rend, prenosi britanski Independent

Svim makaki majmunima, na kojima je lek testiran, normalna plodnost vratila se 18 dana nakon ubrizgavanja leka. Lek nije imao nikakve dugoročne efekte ni na jednoj od tih životinja. 

Jedina postojeća opcija kontracepcije za muškarce su ili kondomi ili vasektomija (sterilizacija), ali se naučnici nadaju da će reverzibilini lakovi postati dostupni kroz desetak godina. 

"I pored toga što 'EP055' još uvek nije bio testiran na ljudima, naši podaci pokazuju da lek ima veliki potencijal da postane muško kotraceptivno sredstvo koje će moći da obezbedi reverziblnu, kratkoročnu farmakološku alternativu kondommima ili vasektomiji, naveli su naučnici u zaključku istraživnja.

]]>
Mon, 23 Apr 2018 19:17:43 +0200 Zdravlje http://www.pressonline.rs/plus/zin/408440/nova-pilula-za-muskarce-je-veoma-uspesna-i-ne-ostavlja-posledice.html
OTKRIVENA TAJNA: Spustite povišen krvni pritisak za samo pet minuta http://www.pressonline.rs/plus/zin/312967/otkrivena-tajna-spustite-povisen-krvni-pritisak-za-samo-pet-minuta.html Lekar moskovskog Fudbalskog kluba „Spartak“, Lu Hunsen, otkriva tajnu kineske medicine. ]]> Foto:Uspešna žena

Povišen krvni pritisak je bolest modernog doba, a povezan je sa povećanim stresom, manjkom sna, gojaznošću, slanom hranom, pušenjem i pojačanim konzumiranjem alkohola. Kod svakog čoveka postoje trenuci kada ima povišen krvni pritisak. Pod dejstvom stresa ili prekomerne fizičke aktivnosti, mišići se naprežu, a  krvni sudovi se sužavaju, te pritisak raste Šta treba uraditi da se pritisak vrati u normalu. Jasno je da treba opustiti mišiće. Kako?

Lekar moskovskog Fudbalskog kluba „Spartak“, Lu Hunsen, otkriva tajnu kineske medicine.

Tačka br.1

Ovo čak nije ni tačka, već linija. Ona prolazi iza ušne resice do sredine ključne kosti. Ovu liniju ne treba ni pritiskati, ni masirati, već veoma polako maziti  gotovo neprimetnim pokretom ruke od gore na dole, jedva dodirujući vrhovima prstiju. Ponovite 10 puta sa jedne strane, pa preći na drugu, isto 10 puta.

 

 Tačka br.2

Ova tačka se nalazi na delu lica na nivou ušne resice na udaljenosti pola cantimetra od uveta u pravcu prema nosu.

Ovu  tačke treba masirati vrhovima prstiju po 1 minut sa obe strane lica, naizmenično. Pritiskati jako, ali nikako do  bola. Nije bitno, u smeru kazaljke sata ili ne. Važno je  da imate osećaj pritiska na određenu tačku.

Posle ovog jednostavnog tretmana krvni pritisak će se vratiti u normalu.

Kako kaže Lu Hunsen, ono što je  bitno je  – pravilan protok krvi!

Kineska medicina smatra da je najvažnija stvar – pravilan protok krvi do mišića i tkiva. Ako negde u organizmu nastaje stagnacija krvi, onda  na tom mestu počinje razvoj bolesti. I obrnuto – ako se obezbedi odgovarajući protok krvi, organizam će biti u stanju da brzo izleči bolest. Zato masaža ključnih tačaka pomaže ozdravljenju.

]]>
Mon, 23 Apr 2018 00:59:05 +0200 Zdravlje http://www.pressonline.rs/plus/zin/312967/otkrivena-tajna-spustite-povisen-krvni-pritisak-za-samo-pet-minuta.html
Neispavani ste? Uz ovih nekoliko namirnica spavaćete kao beba http://www.pressonline.rs/plus/zin/408371/neispavani-ste-uz-ovih-nekoliko-namirnica-spavacete-kao-beba.html Svakodnevno smo okruženi informacijama o tome da ne treba da jedemo pre spavanja i da određene namirnice najviše ugrožavaju naš miran san. Međutim, postoje i one koje, prema stručnjacima, uvek možemo da gricnemo pre odlaska u krevet. ]]> Foto:Thinkstock

Banana je prvo voće na listi koje je idealan izbor za jelo pre spavanja. Banana sadrži triptofan i kalijum, koji su odlični za dobar san. S druge strane, ove voćka je slatka, što je u svakom slučaju bolji izbor od čokolade. 

Drugo voće koje će vam pomoći da se naspavate jeste kivi, čiji se uticaj krije u velikoj količini antioksidansa i serotonina. 

Među namirnicama koje mogu da podstaknu bolji san jeste i sok od višnje, koji pomaže u povećanju nivoa hormona melatonina, od kojeg se osećamo pospano. 

Zdrave ribe poput lososa ili tunjevine takođe proizvode melatonin jer su bogate vitaminom B6 i mogu da dovedu do boljeg sna. 

Ako vam je posle večere ili ručka ostalo nekoliko slatkih krompirića, slobodno možete da ih pojedete pre spavanja jer sadrže kalijum, koji podstiče opuštanje mišića. 

Mlečni proizvodi kao što su lagani sirevi ili jogurt će takođe podstaći dobar san. 

Ipak, najbolji izbor za laganu večeru pre spavanja jeste zeleno povrće. Na primer, spanać, kelj ili bob odličan su izvor kalcijuma, koji je potreban telu za proizvodnju melatonina, piše Klix

Podsećamo, neke od namirnica čije konzumiranje stručnjaci nikako ne preporučuju pre spavanja jesu brokoli, sladoled, alkohol, začinjena i masna hrana, kao i kafa.

]]>
Fri, 20 Apr 2018 18:12:59 +0200 Zdravlje http://www.pressonline.rs/plus/zin/408371/neispavani-ste-uz-ovih-nekoliko-namirnica-spavacete-kao-beba.html
Lekari tvrde: Ovo je najbolji položaj za spavanje http://www.pressonline.rs/plus/zin/408370/lekari-tvrde-ovo-je-najbolji-polozaj-za-spavanje.html Položaj u kome spavate može da bude uzrok bolova u leđima, artritisa u zglobovima, a može i da doprinese problemima sa disanjem i izraženom hrkanju ]]> Foto:Thinkstock

Način na koji čovek leži u krevetu govori dosta o njegovom ukupnom zdravlju, kao i o tome koliko lako može da zaspi. Nedostatak sna može da dovede do osećaja mrzovolje, kao i da negativno utiče na raspoloženje i radnu sposobnost. 

Loš san, takođe, utiče na porast rizika od oboljenja koja ugrožavaju život, kao što su srčane bolesti i dijabetes, piše britanski Ekspres

Stručnjak za san doktor Teri Krejl tvrdi da, kada su san i spavanje u pitanju, čovek može umnogome da poboljša svoje zdravstveno stanje ukoliko spava "na stranu". 

"Postoje mnoge varijacije spavanja na boku, od kojih je svaka dobra jer pomaže ublažavanju nesanice i hroničnog nedostatka sna. Međutim, najudobnija pozicija je ona kod koje, dok ležite na boku, blago savijete kolena i povučete ih nagore, ka grudima", kaže Krejl. 

Spavanje na boku najbolji učinak ima kod ljudi koji pate od bolova u kukovima, a preporučuje se i ženama u drugom stanju. 

Doktor Krejl, međutim, ističe da bi trebalo izbegavati spavanje na stomaku, pošto to može da izazove bolove u vratu i krstima. 

"Ako, ipak, spavate na stomaku, koristite veoma mek jastuk ili spavajte bez jastuka, kako vam se vrat ne bi našao pod neprijatnim uglom", kaže ovaj stučnjak za san. 

Prema tvrdnjama britanske Nacionalne fondacije za san, najzdraviji položaj za spavanje je na leđima, pošto omogućava da se glava, vrat i kičma odmaraju u neutralnom položaju.

]]>
Fri, 20 Apr 2018 18:08:31 +0200 Zdravlje http://www.pressonline.rs/plus/zin/408370/lekari-tvrde-ovo-je-najbolji-polozaj-za-spavanje.html
Sedenje skraćuje život, ovo je savet ako puno sedite! http://www.pressonline.rs/plus/zin/313534/sedenje-skracuje-zivot-ovo-je-savet-ako-puno-sedite.html Dok stručnjaci sve glasnije upozoravaju da dugotrajno sedenje može ozbiljno da naruši zdravlje, mnogi Amerikanci prisetili su se Tomasa Džefersona, jednog od osnivača Sjedinjenih Američkih Država koji je pre tri veka radio stojeći za pisaćim stolom. ]]> Foto:Tanjug

Bolovi u leđima, degeneracija mišića, kardiovaskularne bolesti, dijabetes, rak debelog creva, pa čak i prerana smrt, samo su neki od potencijalnih rizika sa kojima se suočava radnik koji posao obavlja sedeći, navodi se u najnovijim studijama na tu temu. 

"Sedenje nas vodi u preranu smrt", kaže Rob Denof, porodični psiholog u Pensilvaniji i član Američkog udruženja osteopata u telefonskom razgovoru za AFP.

"Postali smo pasivno društvo. Sedimo skoro ceo dan, a kad dođemo kući onda opet sednemo na kauč. Ta kombinacija može da bude smrtonosna", kaže on. 

Prema nalazima Nacionalnog instituta za zdravlje, odrastao Amerikanac u proseku provede 7,7 sati dnevno u sedećem položaju, dok Američka osteopatska asocijacija procenjuje da 70 odsto kancelarijskih službenika provodi više od pet sati dnevno sedeći za radnim stolom. 

Što je sedenje duže, to je cirkulacija krvi lošija, objašnjava Denof napominjući da odlaskom u teretanu posle posla ne može da se nadoknadi propušteno.

Prema jednoj studiji Arhiva interne medicine, rizik od prerane smrti veći je za 15 odsto kod onih koji sede osam sati dnevno, a čak 40 odsto za one koji sede 11 sati dnevno, u poređenju sa onima koji sede samo četiri sata.

Zbog toga Denof kaže da je kretanje veoma značajno.

"Mi nismo stvoreni za celodnevno sedenje, a ni za celodnevno stajanje. Stvoreni smo za kretanje. Suština je u ravnoteži", kaže on.

Ipak u Americi neki ljudi odlaze u drugu krajnost i umesto običnih stolova biraju "stajaće stolove" i rade kao Džeferson nekad. 

Ljudima koji dugo sede Denof savetuje sledeće: ustanite na svakih pola sata, prošetajte, koristite stepenice umesto lifta i viđajte se sa prijateljima umesto da šaljete mejlove.

]]>
Thu, 19 Apr 2018 23:17:30 +0200 Zdravlje http://www.pressonline.rs/plus/zin/313534/sedenje-skracuje-zivot-ovo-je-savet-ako-puno-sedite.html
Besplatni spirometrijski pregledi za učesnike Beogradskog maratona http://www.pressonline.rs/plus/zin/408317/besplatni-spirometrijski-pregledi-za-ucesnike-beogradskog-maratona.html Učesnici Beogradskog maratona, koji se održava u subotu 21. aprila, moći će da dobiju besplatne spirometrijske preglede i provere plućne funkcije. ]]> Foto:Thinkstock

Punktovi za pregled nalaziće se na startu "Trke zadovoljstva", na platou ispred Doma narodne Skupštine, od 8 do 10 časova, i na cilju te trke na Terazijama, između Bezistana i Pozorišta na Terazijama, od 9 do 15 sati. 

Preglede povodom Svetskog dana borbe protiv astme organizuju Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Beograda i Zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu Beograda, u okviru manifestacije "Zdrava pluća - zdrav život". 

"Sve veći broj naučnih dokaza podržava značaj redovne fizičke aktivnosti za zdravlje pluća. Cilj ove akcije je širenje svesti o značaju fizičke aktivnosti i unapređenje znanja o respiratornim oboljenjima i načinima da se spreči oštećenje plućne funkcije - ne samo kod ljudi sa astmom, kako bi unapredila kvalitet njihovog života, već i ostalih građana koji mogu ovom bolešću biti pogođeni u budućnosti", rekla je direktorka Studentske poliklinike Maja Obradović. 

Direktorka Zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu Ljiljana Timotijević je kazala da redovna fizička aktivnost može da smanji rizik od hroničnih respiratornih oboljenja. 

"I osobe sa astmom mogu čak i profesionalno da se bave sportom, ukoliko se astma otkrije na vreme i redovno kontroliše. Sa druge strane, nedostatak fizičkih aktivnosti može da pogorša simptome kao što je nedostatak daha kod astme i hronične opstruktivne bolesti pluća", objasnila je Timotijević. 

Direktorka farmacetske kompanije GSK za Srbiju, koja podržava akciju, Marija Krstić je podsetila da 334 miliona ljudi u svetu živi sa astmom, dok je ta bolest uzrok 380.000 smrtnih ishoda godišnje.

]]>
Thu, 19 Apr 2018 20:04:03 +0200 Zdravlje http://www.pressonline.rs/plus/zin/408317/besplatni-spirometrijski-pregledi-za-ucesnike-beogradskog-maratona.html
10 najčešćih navika kojima uništavate svoje zdravlje http://www.pressonline.rs/plus/zin/408316/10-najcescih-navika-kojima-unistavate-svoje-zdravlje.html Ako tražite način da poboljšate svoje zdravstveno stanje, promena ovih loših zdravstvenih navika (ili barem nekih od njih) moglo bi da bude upravo ono što vam je potrebno. Ovo je 10 najčešćih negativnih svakodnevnih navika: ]]> Foto:Thinkstock

1. Preskačete obroke 

Studija objavljena u "American Journal of Epidemiology" pokazala je da ljudi koji preskaču doručak imaju 4,5 puta veće šanse da postanu gojazni. Veći broj manjih obroka u toku dana suzbiće glad i ukupan nivo šećera u krvi. 

2. Grickate nokte 

Mala studija iz magazina otkrila je da su patogeni poput ešerihije koli pronađeni kod 76 odsto ljudi koji grickaju nokte, u poređenju sa 26,5 odsto ljudi koji nemaju ovu lošu naviku. 

3. Svakodnevno kupujete gotove ili prerađene obroke 

Ukoliko niste u mogućnosti da kuvate svaki dan, stručnjaci savetuju da izdvojite makar sat do dva u toku vikenda i skuvate za to vreme obroke za celu nedelju. 

4. Ne menjate redovno posteljinu 

Spore gljivica, bakterije, polen, prašina, telesne izlučevine i perut sa kože vaših ljubimaca biće vam u tom slučaju redovni "gosti", kaže mikrobiolog Filip Tierno sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Njujorku. 

5. Odlazite rano u teretanu 

Pod ranim odlaskom misli se na to da ste legli u dva ujutro, a ustali opet u pet, kao i svakog jutra. Ako ste mislili da je ova praksa korisna, u velikoj ste zabludi. Iako će vežbanje poboljšati vaše raspoloženje i pomoći vam da se otarasite suvišnih kilograma, nedostatak sna će dovesti do povećane proizvodnje hormona gladi, samim tim i do većeg konzumiranja hrane. 

6. Žurite da dovršite obrok 

Istraživanje objavljeno u "Journal of the American Dietetic Association" pokazalo je da su učesnici osećali veću sitost kada su sporije jeli. Oni su u proseku unosili 66 kalorija manje po obroku od osoba koje su brzo jele. Razlog za to je taj što je mozgu potrebno 20 minuta da prepozna da je želudac pun. 

7. Prva stvar koju ujutro unesete u želudac je - kafa 

Tačno je da kafa podstiče metabolizam, ali studija objavljena u "The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism" pokazala je da je kod ispitanika koji su ujutro pre obroka konzumirali 500 mililitara vode zabeležena pojačana metabolička aktivnost od 30 odsto. 

8. Jedete za doručak pahuljice od integralnih žitarica 

U pitanju je marketinški trik, jer pahuljice često osim integralnih žitarica sadrže i obično belo brašno, konzervanse, veštačke boje i natrijum, a nedostaju im važni vitamini i minerali. 

9. Pijete flaširanu vodu po ceo dan 

Uprkos tome što je važno da ostanete hidrirani ceo dan, nanećete svom organizmu više štete nego koristi ako stalno pijete flaširanu vodu. Mnoge od njih sadrže bisfenol A ili BFA, supstancu koja se dovodi u vezu sa gojaznošću i smanjenom plodnošću kod muškaraca i žena, pokazalo je istraživanje objavljeno u "Clinical and Experimental Reproductive Medicine". 

10. Izbegavate zdrave masnoće 

Tačno je da su masti kaloričnije od proteina i ugljenih hidrata po gramu, ali to ne znači da bi trebalo da ih izbegavate. Zdrave masnoće (orašasti plodovi, semenje, avokado, losos) neophodne su za apsorpciju mnogih nutrijenata, poput vitamina A, D, E i K, a osim toga, održavaju osećaj sitosti i smanjuju rizik za nastanak srčanih bolesti.

]]>
Thu, 19 Apr 2018 20:01:04 +0200 Zdravlje http://www.pressonline.rs/plus/zin/408316/10-najcescih-navika-kojima-unistavate-svoje-zdravlje.html
Jedite kikiriki, evo i zbog čega http://www.pressonline.rs/plus/zin/309369/jedite-kikiriki-evo-i-zbog-cega.html Pogledajte šest dobrih razloga da češće uživate u ukusnom kikirikiju. ]]> Foto:stvarukusa.rs

Odlično se uklapa u poslastice, savršen je uz omiljeni film i nezaobilazan je uz sportska dešavanja, ali kikiriki je i više od toga. Pogledajte koja su i lekovita svojstva ove ukusne namirnice.

Snižava holesterol. Iako spada u namirnice sa viskoim sadržajem masti i kalorija, brojne studije su pokazale da kikiriki zapravo može delovati preventivno na srčana oboljenja i sniziti holesterol i trigliceride, i to bez povećanja telesne težine.

Reguliše nivo šećera u krvi. Istraživanje objavljeno u stručnom časopisu British Journal of Nutrition, pokazalo je da puter od kikirikija ili kikiriki može održati stabilan nivo šećera u krvi tokom dana, ako ste ove namirnice uzeli za doručak. Ovaj pozitivan efekat neće izostati ni ako kasnije u toku dana pojedete ručak bogat ugljenim hidratima.

Smanjuje apetit. Spomenuto istraživanje je pokazalo da kikiriki takođe i smanjuje apetit, ali i utiče na povećano lučenje hormona PYY koji izaziva osećaj sitosti.

Sadrži "dobre" masti. Pored toga što pozitivno utiče na gubitak suvišnih kilograma, kikiriki je namirnica bogata takozvanim "dobrim" mastima, koje pozitivno utiču na zdravlje srca, ali i celokupno zdravlje.

Povećava koncentraciju i sposobnost pamćenja. Kikiriki sadrži dosta vitamina B3, niacina, koji je, pored brojnih lekovitih svojstava, poznat i po tome što pomaže normalno funkcionisanje mozga i povećava sposobnost pamćenja, odnosno memorije.

Sadrže lekovite nutritijente. U svakom zrnu kikirikija se nalazi mnogo hranljivih sastojaka, koji deluju pozitivno na vaš imunitet i opšte zdravlje. Kikiriki sadrži jedinstvene bioaktivne sastojke koji deluju kao antioksidanti i deluju preventivno na mnoge bolesti. Bogat je vitaminima B1 i B3, E, magnezijumom, cinkom, gvožđem, kalcijumom, manganom...

]]>
Wed, 18 Apr 2018 23:38:03 +0200 Zdravlje http://www.pressonline.rs/plus/zin/309369/jedite-kikiriki-evo-i-zbog-cega.html
Hirurzi čoveku iz stomaka izvukli upaljač koji je progutao pre 20 god http://www.pressonline.rs/plus/zin/408272/hirurzi-coveku-iz-stomaka-izvukli-upaljac-koji-je-progutao-pre-20-god.html Lekari kineske bolnice u provinciji Sičuan su morali da izvrše dve operacije da bi izvukli upaljač iz stomaka neimenovanog muškarca. ]]> Foto:Thinkstock

Čovek je rekao doktorima da je slučajno progutao upaljač pre 20 godina, ali da nije odmah otišao kod doktora, nego je došao tek sada, nakon toliko vremena, jer je imao stomačne bolove. 

Doktori su pokušali već jednom da izvade upaljač, ali neuspešno. 

Zato je druga operacija trajala samo deset minuta, a upaljač je uspešno izvađen iz stomaka.

]]>
Wed, 18 Apr 2018 22:39:23 +0200 Zdravlje http://www.pressonline.rs/plus/zin/408272/hirurzi-coveku-iz-stomaka-izvukli-upaljac-koji-je-progutao-pre-20-god.html
Najefikasniji lek za migrenu uskoro na tržištu, prošao testiranja? http://www.pressonline.rs/plus/zin/408258/najefikasniji-lek-za-migrenu-uskoro-na-trzistu-prosao-testiranja.html Novi lek koji bi ljudi ubrizgavali sami sebi mogao bi biti novi spas za sve one koji pate od migrena. ]]> Foto:Thinkstock

Rezultati istraživanja pokazuju da antitela leka erenumab mogu biti najefikasnija pomoć kod napada migrene i to u više od polovine slučajeva. 

„Erenumab“ je lek koji se sastoji od laboratorijski stvorenih antitela koja blokiraju nervne puteve u mozgu, nazvane CGRP. Ovo je prvi lek u dvadeset godina za koji je dokazano da može sprečiti napade migrene. 

Lek bi se davao putem malog uređaja, kao kod dijabetičara i testiran je na pacijentima kojima četiri različita lečenja nisu ublažila migrenu. 

“Ljudi koji su učestvovali u studiji su bili teži slučajevi koji pate od migrenoznih napada, što znači da sve prethodne terapije nisu delovale na njih. Rezultati naše studije pokazuju da je Erenumab smanjio prosečan broj napada migrene za više od 50 odsto na mesečnom nivou, kao i da je na njega reagovala trećina učesnika u studiji“, kaže dr Uve Rojter sa Unvierziteta u Berlinu. 

Migrene su neurološki poremećaj koji karakterišu jake glavobolje u različitim rangovima – od blagih i retkih do bola koji dovodi do slepila. Napadi mogu trajati od četiri sata do tri dana i sprečavaju pojedinca da živi normalnim životom.

]]>
Wed, 18 Apr 2018 17:31:48 +0200 Zdravlje http://www.pressonline.rs/plus/zin/408258/najefikasniji-lek-za-migrenu-uskoro-na-trzistu-prosao-testiranja.html
Pet dobrih razloga da zavolite bademe! http://www.pressonline.rs/plus/zin/309088/pet-dobrih-razloga-da-zavolite-bademe.html Bademi su najzdravija grickalica i upravo će ovo koštunjavo voće da vam preporuči većina nutricionista i pobornika zdrave ishrane. Ako još uvek sumnjate u blagotvorna dejstva ove namirnice, evo pet naučno dokazanih razloga zašto su bademi fantastični! ]]> Foto:Vecernji.hr

1. Za manje sala na stomaku: Da li ste znali da su centimetri oko struka u stvari pravi pokazatelj koliko vam je zdravlje ugroženo? Ono je ne samo ružno, već i opasno. Pojedina američka istraživanja pokazala su kako su osobe sa povišenim holesterolom koje su jele oko 40 g badema na dan u periodu od šest nedelja smanjile obim struka.

2. Za snižavanje holesterola: Osobe koje su jele bademe imale su 44 odsto manje šansi da će im porasti nivo tzv. lošeg holesterola, kaže istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Luzijana rađeno nad više od 24 hiljada osoba.

3. Za kontrolu prejedanja: Redovno grickanje badema reguliše nivo šećera u krvi, kao i apetit.

4. Za sprečavanje upalaNova studija sprovedena u Kini nad osobama koje imaju dijabetes tipa 2, a koje su svakodnevno jele 40 grama badema, pokazala je značajno poboljšanje njihovog zdravlja nakon tri meseca "ture s bademima".

5. Za zdravu trudnoćuTrudnice koje žele da dobiju optimalan broj kilograma, te da izbegnu gojaznost, visok krvni pritisak i ostale tegobe, trebalo bi da svakodnevno grickaju bademe!

Pored navedenog, važno je znati i da je badem prepun hranljivih materija poput vitamina E, proteina, vlakana i kalcijuma. Takođe, oni će vam pomoći da ostanete puni energije, ali i izvrsni su kao "hrana za mozak".

]]>
Wed, 18 Apr 2018 00:58:28 +0200 Zdravlje http://www.pressonline.rs/plus/zin/309088/pet-dobrih-razloga-da-zavolite-bademe.html
U porastu polno prenosive bolesti: Šta kažu lekari? http://www.pressonline.rs/plus/zin/408205/u-porastu-polno-prenosive-bolesti-sta-kazu-lekari.html U Srbiji se svaka peta trudnoća prekida abortusom, a polno prenosive bolesti su u porastu. Kolika je uloga mladih u ovom problemu i koliko se oni štite u toku seksualnih odnosa? ]]> Seksualna higijena i vaspitanje nisu predmet u srednjoj školi, ali bi možda trebalo to da postanu, jer se u jednačini mladi i seks sve češće pojavljuju dve nepoznate, polne bolesti i neželjene trudnoće koje vode do abortusa. 

“Ono što mi treba kao društvo da uradimo i prepoznamo kao bitno je to zdravstveno vaspitanje u školski sistem, gde bi se na jedan drugi način pričalo o polnim bolestima i o drugim problemima sa kojima mladi mogu da se suoče”, priča epidemiolog Instituta za javno zdravlje Batut Danijela Simić. 

Polne bolesti nisu glavni problem. Kad je neželjena trudnoća u pitanju, među mlađom populacijom najčešće rešenje su pilule za dan posle, koje se, kako navode stručnjaci, nekada koriste i više nego što bi trebalo. 

“Ja imam informacija da praktično mogu da se uzimaju eventualno dva puta godišnje. Problem je što to devojke ne rade, nego kad god imaju nezaštićen odnos u vreme kada ne treba ili ako je pukao kondom popiju pilulu koja potpuno remeti normalni hormonski status u njihovom organizmu”, objašnjava ginekolog Branka Lazić. 

Brine i to što se kao najčešći metod koristi prekid odnosa pre ejakulacije. 

Prema informacijama kojima raspolaže JAZAS, tek 45 odsto mladih koristi kondome.

 

 

]]>
Tue, 17 Apr 2018 21:04:11 +0200 Zdravlje http://www.pressonline.rs/plus/zin/408205/u-porastu-polno-prenosive-bolesti-sta-kazu-lekari.html
900 ljudi u Srbiji boluje od hemofilije http://www.pressonline.rs/plus/zin/408195/900-ljudi-u-srbiji-boluje-od-hemofilije.html Svetski dan hemofilije obeležava se danas, a u Srbiji taj zdravstveni problem ima oko 900 ljudi ]]> Foto:Thinkstock

U znak podrške obolelima i njihovoj svakodnevnoj borbi za dostojan život, večeras će jarko crvenom bojom biti osvetljeni most na Adi, zgrada Narodne skupštine, palata Albanija i druga javna zdanja u Beogradu. 

Procenjuje se da u svetu od bolesti zgušavanja krvi boluje oko 400.000 osoba, ali je tek za njih oko 25 odsto dostupno adekvatno lečenje. 

Situacija u našoj zemlji je mnogo bolja. U Srbiji su savremena dijagnoza, lekovi i terapija dostupni za svih oko 900 obolelih i to o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, saopštilo je Udruženje hemofiličara Srbije. 

Budući da se radi o neizlečivoj bolesti, čije posledice mogu dovesti do invaliditeta ili čak smrtnog ishoda, sva pažnja zdravstvenih institucija, lekara i udruženja pacijenata usmerena je na prevenciju i sprečavanje neželjenih posledica bolesti.

]]>
Tue, 17 Apr 2018 17:24:06 +0200 Zdravlje http://www.pressonline.rs/plus/zin/408195/900-ljudi-u-srbiji-boluje-od-hemofilije.html
Stigao dokaz da su gluten-fri dijete potpuno gubljenje vremena i novca http://www.pressonline.rs/plus/zin/408194/stigao-dokaz-da-su-gluten-fri-dijete-potpuno-gubljenje-vremena-i-novca.html Gluten: lepljivi protein koji kolačima daje volumen, a hlebu mekoću sve češće je nepoželjan u ishrani. Ipak, s porastom proizvoda koji su gluten-free odjednom mnogi od nas imaju problem sa ovim proteinom. ]]> Foto:Thinkstock

Konvencionalna medicina smatra da gluten ne izaziva probleme po fizičko zdravlje osim u slučaju onih koji imaju celijakliju – bolest u kojoj je imuni sistem intolerantan na gluten koji izaziva upalu stomaka i simptome poput naduvenosti, bola i dijareje čak i u slučaju male konzumacije. 

Stoga, ako nemate celijakliju, nema poente jesti proizvode bez glutena, posebno zato što su takve namirnice i do tri puta skuplje od običnih. 

Međutim, studije su ustanovile da čak i onima koji nemaju celikakliju hrana bez glutena više prija. Sada se i eksperti slažu. Hrana bez glutena poboljšava simptome kod ljudi koji nemaju celijakliju, ali ne zato što vam smeta gluten. 

Naime, nedavna studija Univerziteta Oslo u Norveškoj ispitivala je 60 ljudi koji su odabrali da žive bez glutena iako ne pate od celijaklije. 

Rečeno im je da prate tri režima ishrane tokom sedam dana: jedan je sadržao gluten, drugi tip šećera fuktan, a treći ni jedno ni drugo. Rezultati su pokazali da su zapravo šećeri izazivali mnogo veću naduvenost i druge gastrointestinalne simptome od placeba i glutena. 

To je najnovija u nizu studija koje sugerišu da postoje drugi krivci iza onoga što se smatra osetljivošću na gluten. Zapravo, istraživanje pokazuje da ljudi koji žive bez glutena nenamerno uklanjaju pravog krivca iz svoje ishrane što dovodi do dramatičnog poboljšanja simptoma. 

“Kada smo videli rezultate shvatili smo da nema dokaza da intolerancija na gluten postoji osim kod pacijenata koji pate od celijaklije“, kaže dr Džesika Biesiekjerski, gastroenterolog iz Melburna. 

Šta je zapravo uzrok simtpoma? 

Doktorka Džesika je stoga je počela da istražuje još jedan uzrok – FODMAP, akronim za fermentabilne oligosaharide, disaharide, monosaharide i poliole. Jednostavnije rečeno, radi se o fermentabilnim šećerima koji se ne vare u potpunosti i koji su uzrok velikih problema u sistemu za varenje. Kombinacija dobrih bakterija je deo normalne ishrane, ali se ispostavilo u narednoj studiji da proces fermentacije ovih bakterija može biti okidač za neprijatne simptome koji uključuju naduvenost, bol i dijareju kod nekih ljudi – dakle, identične simtpome koje su iskusili oni koji su „osetljivi na gluten“. 

Zanimljivo je da se isti sastav „dobrih bakterija“ koje čine FODMAP nalazi u hrani koja je bogata glutenom što objašnjava zašto ljudi vide poboljšanje kad izbace i gluten iz ishrane. 

Nakon toga doktroka je sprovela još jednu studiju izbacivši fermentabilne šećere iz ishrane, ali uvela gluten i pacijenti su odmah osetili poboljšanje.

]]>
Tue, 17 Apr 2018 17:19:45 +0200 Zdravlje http://www.pressonline.rs/plus/zin/408194/stigao-dokaz-da-su-gluten-fri-dijete-potpuno-gubljenje-vremena-i-novca.html
Šta čini dobar život: 3 lekcije iz najdužeg istraživanja o sreći http://www.pressonline.rs/plus/zin/393868/sta-cini-dobar-zivot-3-lekcije-iz-najduzeg-istrazivanja-o-sreci.html Znanje o dobrim odnosima, prijateljstvu, i dobrim vezama jeste suštnsko znjanje koje će vas učiniti srećnima ]]> Foto.newsweek.rs

Šta nas održava srećnim i zdravim kako prolazimo kroz život? Ukoliko smatrate da su to novac i slava, niste usamljeni - međutim, prema mišljenju psihijatra i psihoanalitičara Roberta Waldingera, u zabludi ste.

Kao direktor istraživanja razvoja odraslih, koje je trajalo čak 75 godina, Waldinger, koji je četvrti direktor istraživanja, ima jedinstven pristup podacima o istinskoj sreći i zadovoljstvu. 

U ovom govoru, deli sa nama tri važne lekcije koje je naučio iz ovog istraživanja, kao i neke praktične mudrosti, stare kao Grčka, o tome kako izgraditi ispunjen, dug život.

Kada su pitali nove generacije – milenialse šta su im najvažniji ciljevi u životu, rekli su – da se obogate.  Drugi najvažniji cilj jeste da postanu poznati.

Harvardsko istraživanje razvoja odraslih tokom 75 godina pratilo je 724 muškaraca.Godinu za godinom nekoliko generacija istraživača pitala ih je o poslu, njihovom porodičnom životu, zdravlju.  Oko 60 učesnika od 724 i dalje je živo i, i dalje učestvuje u istraživanju, i ima oko 90 godina. Istraživanje sada proučava oko 2.000 dece ovih muškaraca.

Postoje dve grupe muškaraca koji su proučavani.  U prvoj grupi bili su muškarci koji suzavršili fakultete tokom II Svetskog rata a potom otišli u ratnu službu. Drugu grupu činili su muškarci koji dolaze iz najugroženijih, siromašnih porodica, iz Bostona.

Prvo su intervjuisani kada su imali 19 godina, a zatim su pratili njihove karijere. Mnogi od njih su doktori, zidari, pravnici, fizički radnici, jedan je postao predsednik SAD.Nekoliko njih dobilo je šizofreniju, neki su postali alkoholičari. Neki su se sa dna popeli na sam vrh društvene lestvice, dok su drugi prešli obrnuti put.

Ovo istraživanje je vrlo složeno i ne sastoji se samo od upitnika koji treba popuniti. Istraživanje obuhvata i lekarske nalaze, analize krvi, snimali su ih dok razgovaraju sa suprugama o svojim najvažnijim brigama.

Koje su to lekcije koje su naučili? 3 lekcije koje su naučili nisu o bogatstvu ili slavi, ili sve vrednijem radu.

Najvažnija lekcija jeste: Dobri odnosi nas održavaju srećnijima i zdravijima, i tačka.
Društvene veze su zaista dobre po nas, usamljenost ubija. Ljudi koji su društveno povezaniji sa porodicom, prijateljima, društvom, srećniji su, fizički zdraviji i žive duže, od ljudi koji su lošije povezani. Ispostavilo se da je usamljenost otrovna.
Thinkstock, Par na večeri

Foto: Thinkstock, Par na večeri


Kao što smo već pisali usamljenost zaista skraćuje život. Oni koji su izolovani više nego što bi hteli da budu, manje su srećni, a zdravlje počinje da im se pogoršava rano tokom srednjih godina. Tužna istina je da najmanje svaki peti čovek tvrdi da je usamljen.

Druga lekcija je da nije bitno koliko prijatelja imate, već je važan kvalitet bliskih veza. Neskladan brak pun konflikata može biti lošiji po zdravlje i od razvoda.

Istraživanje je moglo da predvidi koliko će dugo ti proučavani ljudi da žive.Pokazatelj nije bio nivo holesterola koji su imali u pedesetim godinama, već koliko su bili zadovoljni u svojim vezama.
Profimedia, Prijatelji na kafi

Foto: Profimedia, Prijatelji na kafi


Treća najvažnija lekcija koju su naučili o vezama i zdravlju jeste da dobre veze ne štite samo naša tela, već štite i naše mozgove. Ispostavilo se da kada su u sigurnoj i privrženoj vezi, s drugom osobom, u svojim 70-im i 80-im godinama, to je poput štita.
Shutterstock, Prijatelji

Foto: Shutterstock, Prijatelji


Iako su ova saznanja stara, često zaboravljamo kolike su dobrobiti kvalitetnih veza.Želimo brza rešenja koja će dugoročno da nam donesu rezultat. Međutim, veze su haotične i složene, a vredan rad na održavanju porodice i prijatelja, nije ni seksi ni glamurozan. Uz to, traje celog života i nikad se ne završava.

]]>
Mon, 16 Apr 2018 23:57:45 +0200 Zdravlje http://www.pressonline.rs/plus/zin/393868/sta-cini-dobar-zivot-3-lekcije-iz-najduzeg-istrazivanja-o-sreci.html
Lek protiv opadanje kose bi mogao da ima mnogo važniju primenu http://www.pressonline.rs/plus/zin/408147/lek-protiv-opadanje-kose-bi-mogao-da-ima-mnogo-vazniju-primenu.html Na cirkulaciju krvi u telu čoveka utiče protein elastin, koji pomaže da se elastičnosti tkiva, krvnih sudova, pluća, kože i ligamenata održi. Elastin se, kao posledica starenja, smanjuje, što kod starijih ljudi vodi ukočenosti arterija. ]]> Foto:Thinkstock

To može da dovede do brojnih zdravstvenih problema: visokog pritiska, moždanog udara, poremećaja funkcije mozga, kao i povećanog rizika od iznenadne smrti. Ukoliko pate od određenih genetskih problema, mlađi ljudi takođe mogu imati povećani rizik. 

Lek koji bi povećao količine elastina u ljudskom telu još nije pronađen. Nedavna studija, međutim, tvrdi da lek za ukočene arterije, možda postoji nečemu potpuno neočekivanom - leku koji usporava opasanje kose. 

Minoksidil, preparat razvijen kasnih pedesetih godina prošlog veka, popularan je kao tretman kod gubitka kose. Aplicira se direktno na kožu ili se prepisuje u oralnom obliku za održavanje normalnog krvnog pritiska. 

Stručnjaci smatraju da ovi lekovi stimulišu rast kose tako što šire krvne sudove kako bi što više kiseonika i krvi došlo do folikula kose, prenosi Telegram

"Testirali smo da li minoksidil može, uz smanjenje krvnog pritiska, isto tako da pomogne relaksaciji arterija i povećanju njihovog prečnika. Rezultati naše studije pokazuju da je minoksidil smanjio funkcionalnu ukočenost arterija i povećao količinu elastina", navode naučnici sa Univerziteta Vašington, koji su sproveli studiju. 

Veoma je značajno to što su rezultati ispitivanje uspeli da se održe nedeljama pošto su ispitanici prestali da uzimaju lek. 

Poboljšanja koja traju i povećanje elastin ukazuju da bi minoksidil mogao da pomogne kod problema sa ukočenim arterijama.

]]>
Mon, 16 Apr 2018 22:09:07 +0200 Zdravlje http://www.pressonline.rs/plus/zin/408147/lek-protiv-opadanje-kose-bi-mogao-da-ima-mnogo-vazniju-primenu.html
Naučnici: Iskorenićemo sidu za 10 godina http://www.pressonline.rs/plus/zin/408142/naucnici-iskorenicemo-sidu-za-10-godina.html Širenje virusa HIV-a, uzročnika side, ne samo da je zaustavljeno već je i u padu, a Svetska zdravstvena organizacija sada želi potpuno da iskoreni tu bolest. ]]> Foto:Thinkstock

Pre tri godine program UN-a za HIV i sidu (UNAIDS) postavio je sebi ambiciozan cilj: iskoreniti epidemiju side do 2030. godine. 

Cilj programa je postići da se više nijedno dete ne rodi zaraženo HIV-om, a oni koji već boluju od te bolesti da se leče lekovima koji im pružaju najbolju šansu za kvalitetan život. 

Sida je od smrtonosne bolesti postala bolest koja može da se kontroliše. 

Prema pisanju Nju sajentista, zahvaljujući antiretrovirusnim lekovima, s HIV/sidom trenutno živi oko 21 milion ljudi širom sveta. 

Ali, lekovi se stalno dorađuju, sve su efikasniji i sve dostupniji, pa cilj programa UNAIDS i nije tako neostvariv. 

Sve donedavno HIV se brzo širio jer se lako prenosi u kontaktu sa zaraženom krvlju ili drugim telesnim tečnostima. Najčešći načini infekcije su putem polnog odnosa ili deljenjem igle. 

Brus Rikman, kojem je 2003. dijagnostikovana sida, rekao je da mu je terapija novim lekovima promenila život. 

"Nakon što sam zaražen virusom HIV-a, izolovao sam se jer sam osećao strah i sramotu. S obzirom na to da sam se plašio da ću preneti HIV, nisam više hteo da imam partnera“, rekao je Rikman, čiji se život promenio 2012, kada ga je lekar informisao da antiretroviralni lekovi smanjuju količinu virusa HIV-a u njegovoj krvi do neprimetnih količina. 

Rikman je nakon toga prestao da se skriva i osmislio kampanju tokom koje je drugim ljudima prenosio svoje iskustvo o uticaju antiretroviralnih lekova na kvalitet života. 

Kampanju je nazvao N=N (Neprimetno=Neprenosivo), a njen cilj bio je promeniti pogled obolelih osoba na život s tom bolešću i skinuti stigmu s obolelih, piše Ekspres

Pre dve godine Rikman se, da bi proširio svoju poruku, povezao s 570 udruženja iz 71 države. 

"U većini tih država ljudi se boje HIV-a i ljudi s HIV-om, i sada to pokušavamo da promenimo", rekao je. 

Procenjuje se da je zahvaljujući Rikmanovoj i sličnim kampanjama broj novih slučajeva u značajnom padu. 

Godine 2016. broj osoba zaraženih HIV-om pao je za 40 posto u odnosu na 2015, piše Nju sajentist.

]]>
Mon, 16 Apr 2018 16:40:34 +0200 Zdravlje http://www.pressonline.rs/plus/zin/408142/naucnici-iskorenicemo-sidu-za-10-godina.html
Stisak ruke kakav imate mnogo govori o vašem zdravlju http://www.pressonline.rs/plus/zin/408141/stisak-ruke-kakav-imate-mnogo-govori-o-vasem-zdravlju.html Ljudi koji mnogo vežbaju imaju manje izglede za srčani ili moždani udar od neaktivnih osoba, čak i kad imaju genetsku predispoziciju za srčane bolesti, pokazalo je britansko istraživanje. ]]> Foto:Thinkstock

Osobe s jačim stiskom ruke, više telesnih aktivnosti i boljom kardiovaskularnom formom imaju manji rizik od srčanih bolesti čak i u slučajevima kad su u porodici zabeleženi slučajevi srčanih i moždanih udara, rezultat je istraživanja. 

“Čak i kad imate veći genetski rizik, možete vežbanjem poboljšati svoje izglede za zadržavanje dobrog kardiovaskularnog zdravlja”, kaže vođa istraživanja Erik Ingelson, naučnik s medicinskog Univerziteta Stenford u Kaliforniji. 

Tako, na primer, među osobama s umerenim genetskim rizikom za kardiovaskularne bolesti, obuhvaćenima istraživanjem, pojedinci s najsnažnijim stiskom ruke imali su 36 odsto manje izglede da razviju koronarnu srčanu bolest i imali su 46 odsto niže izglede razvoja atrijske fibrilacije u odnosu na ljude s najslabijim stiskom ruke, navodi se u istraživanju čiji su rezultati objavljeni u časopisu Circulation. 

A među osobama s visokim genetskim rizikom za kardiovaskularne bolesti oni koji su bili u najboljoj kardiovaskularnoj formi imali su 49 odsto niži rizik koronarne bolesti srca u poređenju s onima koji su bili najmanje 'fit'. Oni su takođe imali 60 odsto manji rizik od atrijske fibrilacije, čestog poremećaja srčanog ritma koji izlaže ljude riziku moždanog udara. 

Nijedan učesnik na početku istraživanja nije imao srčanu bolest i imali su od 40 do 69 godina, a polovina je ostala u istraživanju i duže od šest godina. 

Tokom istraživanja zabeleženo je 20.914 slučajeva srčanih bolesti, moždanih udara, atrijske fibrilacije i srčanog zastoja, preneo je Jutranji.hr.. 

Naučnici su uz pomoć upitnika o telesnoj aktivnosti procenjivali koliko ispitanici vežbaju, a uz pomoć pokretnih traka procenjivali su stvarnu kardiovaskularnu formu svakog ispitanika, dok su spravama merili jačinu stiska ruke. Prikupili su i podatke o bolestima u porodici. 

Pokazalo se da je vežbanje povezano s manjim rizikom od pojave srčanih bolesti i nakon što su naučnici uzeli u obzir druge faktore koji imaju uticaja poput uzrasta, pola, etničke pripadnosti, društveno-ekonomskog statusa, dijabetesa, pušenja, krvnog pritiska i korišćenja lekova za smanjivanje holesterola. 

“Održavanje telesne forme vodi do manje masnog tkiva, manje gojaznosti i više mišića", kaže Dona Arnet sa Univerziteta u Kentakiju, bivša predsednica Američkog udruženja za bolesti srca, koja nije bila uključena u istraživanje. 

“To vodi do nižeg krvnog pritiska, manje dijabetesa, boljeg iskorišćavanja glukoze i insulina i sveukupno boljeg metaboličkog zdravlja."

]]>
Mon, 16 Apr 2018 16:35:49 +0200 Zdravlje http://www.pressonline.rs/plus/zin/408141/stisak-ruke-kakav-imate-mnogo-govori-o-vasem-zdravlju.html