Press Online :: Zdravlje http://www.pressonline.rs/plus/zin/rss.html sr http://www.pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Zdravlje http://www.pressonline.rs/plus/zin/rss.html SUPERHRANA: Šta je to? http://www.pressonline.rs/plus/zin/336634/superhrana-sta-je-to.html Teško je podeliti svu hranu na potpuno zdravu ili potpuno nezdravu. Znamo da neku hranu koja je veoma nezdrava ne treba jesti (često), ali postoji i veoma zdrava hrana koja se naziva – superhrana. U ovom tekstu saznajte koja je to hrana koju bi trebalo da jedete više i češće. ]]> U mnogim od supernamirnica biljnog porekla mogu se naći fitohemikalije, što su biološki aktivne supstance u hrani. One često imaju antioksidantno dejstvo, a neretko su povezane sa bojom hrane (crvena hrana ima fitohemikalije jedne vrste, a zelena neke druge…). To je upravo razlog zbog čega se preporučuje da se jede hrana u svim duginim bojama, kako bi se unosile raznovrsne korisne supstance.

 

U nastavku teksta biće više detalja koja je to hrana koja sadrži fitohemikalije i mnoge druge korisne supstance, zbog koje se smatra funkcionalnom i superhranom, a biće i ponešto o prebioticima i probioticima.

Za razliku od ostale koja ima samo hranljivu vrednost, takozvana superhrana ima ulogu u prevenciji mnogih bolesti. Jedna od glavnih odlika te hrane je da je vrlo nutritivno bogata u odnosu na broj kalorija koje ima. A kad već moramo da jedemo, zašto ne bismo jeli hranu koja ne samo da zadovoljava glad, već i doprinosi zdravlju na duže staze.

Bitno je napomenuti da fitohemikalije u vidu suplemenata nisu efikasne, već samo u celovitoj hrani. Tada imaju pozitivan efekat na kognitivne procese, kao i ulogu u usporavanju starenja i prevenciji raka i drugih bolesti.

Potencijalne koristi fitohemikalija u sledećoj hrani:

šargarepa, dinja, narandža, bundeva, slatki krompir, paradajz, lubenica - prevencija raka, jačanje imuniteta
zeleni čaj - prevencija raka
kupus, brokoli, kelj, prokelj - prevencija raka
bobice, crveno grožđe, crveno vino, crna čokolada, citrusi - snižavanje holesterola, smanjenje rizika za srčane bolesti
sojini produkti - snižavanje holesterola, smanjenje rizika za srčane bolesti, zdrave kosti

Evo liste nekih od supernamirnica i njihovih „čudesnih“ sastojaka. Ovo nije potpuna lista, niti jedina moguća. Važno je reći da se pretpostavlja da je po zdravlje idealno ubaciti po jednu supernamirnicu u svakom obroku, a minimum jednu na dan. Nije loša ideja odštampati ovu listu i držati je na frižideru podsećanja radi. ;)

• Pasulj - niskomasni izvor proteina, izvor vlakana, vitamina B, gvožđa, magnezijuma.
• Borovnica - izvor vlakana, vitamina C i E, , fitohemikalija, folata, kalijuma
• Brokoli - izvor polifenola, vlakana, vitamina C, folata
• Crna čokolada - izvor flavonoida, antioksidanata, polifenola
• Ovas - izvor rastvorljivih vlakana, polifenola
• Narandža - izvor vitamina C, vlakana, folata, kalijuma, polifenola
• Bundeva - izvor vlakana, karotenoida, kalijuma, magnezijuma, vitamina C i E, pantotenske kiseline
• Losos - izvor omega-3 masnih kiselina
• Soja - niskomasni izvor proteina, izoflavona, fitoestrogena
• Spanać - izvor karotenoida, hlorofila, antioksidanata, vlakana, vitamina A, C, E i K, kalcijuma, gvožđa, luteina
• Zeleni i crni čaj - izvor antioksidanata, katehina
• Paradajz - izvor likopena
• Orah - izvor omega-3 masnih kiselina, vlakana, proteina, biljnih sterola
• Jogurt (tzv. grčki) - izvor linolne kiseline, proteina, kalcijuma, vitamina B12, kalijuma, magnezijuma, cinka, riboflavina, probiotika

Prebiotici su nesvarljivi ugljeni hidrati koje razlažu bakterije debelog creva, što pomaže uzgajanju dobrih bakterija, koje se hrane prebioticima. Ima ih u belom i crnom luku, praziluku, raži, ječmu, pšenici...

Prebiotici su potencijalno korisni za:
• tretman dijareje
• prevenciju raka debelog creva
• smanjenje triglicerida
• kontrolu šećera u krvi i nivoa insulina
• iskorišćavanje minerala
Probiotici su žive, korisne bakterije koje se nalaze u fermetisanoj hrani poput jogurta. Ima ih u jogurtu sa laktobacilima, kefiru, švapskom siru, kiselom kupusu, soji, tempehu, miso supi...

Probiotici su potencijalno korisni za:
• prevenciju i tretman dijareje
• netoleranciju na laktozu
• smanjenje infekcija urinarnog i digestivnog trakta
• smanjenje infekcija uha i dermatitisa kod dece
• smanjenje holesterola i krvnog pritiska
• prevenciju i tretman vaginalnih infekcija gljivica

Nije ih teško pobrkati, ali to i nije tako važno, jer su i jedni i drugi korisni, važno je samo da ne zaboravimo da ih konzumiramo. 



 




]]>
Wed, 14 Nov 2018 03:55:53 +0100 Zdravlje http://www.pressonline.rs/plus/zin/336634/superhrana-sta-je-to.html
OSLOBODITE SE BOLOVA U GRLU ZA 4 SATA: Prirodni lek od kima! http://www.pressonline.rs/plus/zin/336347/oslobodite-se-bolova-u-grlu-za-4-sata-prirodni-lek-od-kima-.html Napravite prirodni lek od kima i brzo se rešite bolova u grlu. ]]> Ako vas muče bolni krajnici, teško gutate i imate bolove u grlu - možete rešiti taj problem prirodnim lekom od kima. I što je najbolje, ovaj lek deluje veoma brzo, pa se bolova usled lakših upala možete rešiti samo za četiri sata.

Preko 80 grama mlevenog kima prelijte 200 mililitra vode i pustite da vri oko 15 minuta. Dobićete gustu, rastegljivu smesu, sličnu mlevenoj kafi. Preparat procedite, dodajte 50 mililitara vode i opet prokuvajte. Sklonite s ringle i dodajte kašiku konjaka ili brendija.

PROČITAJTE JOŠ:

Lovor leči čukljeve

PRIRODNO REŠENJE ZA STOMAČNI VIRUS: Pobedite grčeve, dijareju, mučninu i groznicu OVOM biljkom

Zašto ove SUPER SEMENKE treba da jedete svakog dana?

Uzimajte po kašiku ovog preparata na svakih pola sata. Prvo poboljšanje ćete osetiti već nakon dva sata i lakše ćete gutati.

Ovaj lek se preporučuje svima koji su skloni prehladama i upalama grla i krajnika.

Pre upotrebe prirodnih preparata obavezno se konsultujte s lekarom.

]]>
Tue, 13 Nov 2018 00:11:14 +0100 Zdravlje http://www.pressonline.rs/plus/zin/336347/oslobodite-se-bolova-u-grlu-za-4-sata-prirodni-lek-od-kima-.html
Evo zbog čega ne treba da zaustavljate kijanje http://www.pressonline.rs/plus/zin/363635/evo-zbog-cega-ne-treba-da-zaustavljate-kijanje.html Dok kijamo, vazduh kroz naše nozdrve leti brzinom do 160 kilometara na sat, ako kijanje stopiramo, sav pritisak seli se u neki drugi deo tela koji može da strada. ]]> Foto:B92.net

Način kijanja razlikuje se kod kuće ili na poslovnom sastanku, odnosno može biti opušteno ili suzdržano. Možda izgleda pristojnije zaustaviti kijanje u javnosti, ali to nikako nije dobro za zdravlje. Dok kijamo, vazduh kroz naše nozdrve leti brzinom do 160 kilometara na sat. 

Stopiranjem ili sputavanjem kijanja sav pritisak seli se u uši gde može da dovede do oštećenja, na primer, pukncanja bubne opne. Može da uzrokuje gubitak sluha i vrtoglavicu koja neće brzo da prestane. 

Mogu da stradaju i krvni kapilari u očima, odnosno raspuknuti se zbog pritiska, a događa se i da se ošteti dijafragma. Jači nalet pa stopiranje kijanja potencijalna je opasnost od ozlede vrata, kao i sveže rane kod ljudi koji su nedavno operisali sinuse. U najgorem slučaju dolazi do pucanja vene u mozgu i moždanog udara, što može biti smrtonosno. 

Zato ako vam dođe da kinete u javnosti, ne stidite se jer cena koju možete da platite nije vredna toga. Umesto suzdržavanja, stavite maramicu na nos i kinite "kao čovek". Ne stignete li da izvadite maramicu, nos i usta pokrijte podlakticom ili levim dlanom - tako ćete se moći rukovati bude li kasnije potrebno.

]]>
Fri, 9 Nov 2018 00:58:54 +0100 Zdravlje http://www.pressonline.rs/plus/zin/363635/evo-zbog-cega-ne-treba-da-zaustavljate-kijanje.html
10 zdravih navika koje su zapravo gubljenje vremena http://www.pressonline.rs/plus/zin/383107/10-zdravih-navika-koje-su-zapravo-gubljenje-vremena.html Inspirisan listom Akademije medicinskog prestižnog koledža, “Gardijan“ je napravio skraćenu listu stvari koje su postale naša svakodnevna rutina prevencije zdravlja, iako bismo mogli i bez njih. ]]> Foto:B92.net

Ovo su samo neke od stvari koje svi, po nekom nepisanom pravilu, radimo misleći da time štitimo svoje zdravlje, a u većini slučajeva su samo gubljenje vremena. 

1. Mnogi ljudi se pridržavaju nepisanog pravila da je organizmu potrebno pet porcija voća i povrća dnevno. Voće i povrće je zdravo za organizam, ali to ne znači da se morate striktno pridržavati ovog pravila. 

2. Uzimanje vitamina C. 

3. Čišćenje zuba koncem. Konac čisti mesta koja četkica ne može, ali doktori i zubari navode da je dovoljno ovo raditi dva puta nedeljno. 

4. Veoma često pranje farmerki. 

5. Osam čaša vode dnevno. 

6. Stavljanje u frižider hrane koja ne mora da bude na hladnom. 

7. Pranje kose svakoga dana. 

8. Ljuštenje nekih vrsta povrća (paradajz, šargarepa), često se najviše hranljivih materija nalazi u kori. 

9. Bacanje neotvorene hrane kojoj je istekao rok. U prodaji se samo nagađa približan datum isteka roka. Ako namirnica nije otvorena i ne miriše neprijatno, može se jesti. 

10. Istezanje pre treninga. Još nije dokazano da istezanje smanjuje mogućnost povrede.

]]>
Thu, 8 Nov 2018 01:32:51 +0100 Zdravlje http://www.pressonline.rs/plus/zin/383107/10-zdravih-navika-koje-su-zapravo-gubljenje-vremena.html
Stres skraćuje život za 5 i po godina - kako ga sprečiti? http://www.pressonline.rs/plus/zin/383984/stres-skracuje-zivot-za-5-i-po-godina---kako-ga-spreciti.html Odrasle osobe se osećaju stresno u proseku dva sata i 11 minuta dnevno, bez obzira na to da li su uzrok posao, finansijske brige ili kašnjenje na večeru. ]]> Foto:B92.net

Kada je osoba pod stresom, organizam pojačano pumpa krv u mozak, srce, pluća i mišiće - reakcija koja se dešava kada smo u opasnosti, odnosno u stanju ‘bori se ili beži’ (fight or flight). 

Disanje se ubrzava i troši prebrzo zalihe kiseonika iz mišića i povećava se znojenje kako bi se sprečilo pregrevanje tela. 

Nivo šećera u krvi raste dramatično kako bi glukoza nahranila mozak i mišiće, a krvni sudovi se skupljaju.

Znaci da ste pod stresom:

1. Srce vam preskače
2. Niste koncentrisani
3. Ne možete mirno da sedite
4. Izbegavate seks
5. Imate mučninu
6. Imate probleme sa snom
7. Gubite glas
8. Reagujete prenaglo
9. Osećate da se svet smanjuje
10. Ne možete da izlečite prehladu

Saveti: 

1. Recitujte pesmu u glavi - ova tehnika oslobađa od stresa
2. Koristite slušalice za redukciju buke - bučne sredine mogu da budu previše stresne za organizam
3. Raspodelite obaveze - podelite svoje zadatke s drugima i smanjite na taj način svoj teret 
4. Kuvajte - usmerite pažnju na nešto što odmara um
5. Ošišajte se - razgovor sa frizerom će vas opustiti
6. Utišajte kritičara u sebi - svako od nas ima glas u sebi koji nas kritikuje
7. Odvojite vreme za sebe - bez obzira na obaveze, posvetite sebi nekoliko minuta dnevno
8. Izbegavajte spavaću sobu - iako ćete zbog stresa poželeti da se zatvorite u sobu i spavate, izađite i družite se s ljudima
9. Pijte vodu - dehidratacija utiče na mentalno i fizičko funkcionisanje i dovodi do stresa
10. Dišite - udahnite duboko i umirite svoje disanje 

Kada udišete, trudite se da vam stomak pomera više od grudi. 

Studiju u kojoj je učestvovalo 2.000 odraslih Britanaca sprovela je agencija OnePoll, piše Daily Mail.

]]>
Wed, 7 Nov 2018 00:27:24 +0100 Zdravlje http://www.pressonline.rs/plus/zin/383984/stres-skracuje-zivot-za-5-i-po-godina---kako-ga-spreciti.html
Da li nam se želudac smanjuje ako jedemo manje? http://www.pressonline.rs/plus/zin/365420/da-li-nam-se-zeludac-smanjuje-ako-jedemo-manje.html Smanjenje obima struka promenom ishrane ili ukoliko jedemo manje je, uz adekvatnu vežbu, definitivno moguće. Međutim, postavlja se pitanje da li se može smanjiti i kapacitet želuca, tako da jedemo manje. ]]> Foto:B92.net

U teoriji se veruje da ukoliko jedemo manje, i naš želudac se smanjuje, pa smo onda i manje gladni. Zaustavljamo proces debljanja i živimo život lagani kao perce. 

Zvuči idealno dok ne saznaš koliko malo bi zapravo neko trebalo da jede, kako bi postigao takvo dejstvo. Istraživanja su pokazala kako, ukoliko gojazni žele da smanje želudac za 75 odsto, moraju da jedu samo 600 kalorija dnevno. 

“Plus, čak i da uspete da smanjite obujam želuca, to ne znači kako ćete smanjiti osećaj gladi”, kaže kalifornijski gastroenterolog Džejms Dž. Li. Lepin i grelin, hemijski spojevi, horomoni, odgovorni su za stvaranje osećaja gladi. Kada se smanje količine hrane koju unosimo u organizam, poraste proizvodnja grelina i lepina. “To znači, što je želudac manji to je glad veća”, pojašnjava Li

Mršavljenje izgladnjivanje najgore je što možete da učinite svom telu. Ne samo da nije zdravno, već nije niti delotvorno. Čak polovina ljudi koja izgladnjivanjem nastoji da smrša, vrati se na staru kilažu ili se još dodatno udeblja. 

“Kapacitet želuca nije najvažnija stavka kada je u pitanju mršavljenje”, dodaje Li i ističe kako se smršati može uspostavljanjem kontrole nad radom grelina i lepina. 

Hrana bogata vlaknima i proteinima postiže upravo to, hormonalni balans kojim se smanjuje glad, a povećava potrošnja kalorija. 

“Veći broj manjih obroka i najmanje 7 sati sna dnevno osnova su za pravilan rad hormona koji regulišu glad”, poručuje gastroenterolog.

]]>
Tue, 6 Nov 2018 01:01:44 +0100 Zdravlje http://www.pressonline.rs/plus/zin/365420/da-li-nam-se-zeludac-smanjuje-ako-jedemo-manje.html
Dobar i loš HOLESTEROL: Koja je razlika? http://www.pressonline.rs/plus/zin/335044/dobar-i-los-holesterol-koja-je-razlika.html Visoke vrednosti holesterola u krvi mogu ozbiljno da vam naruše zdravlje a mogu da budu i jedan od faktora rizika za nastanak ateroskleroze, infarkta i šloga, ili razvoj drugih bolesti srca i krvnih sudova. ]]> Na 19. Kongresu udruženja kardiologa Srbije o holesterolu, održanom u oktobru 2013. godine, razgovarali smo sa profesorom Milanom Nedeljkovićem, predsednikom Udruženja kardiologa Srbije.

Šta utiče na pojavu povišenog holesterola ?

- Na povišen nivo ukupnog, kao i tzv. lošeg holesterola utiču genetika, način ishrane, gojaznost, slaba fizička aktivnost i drugi faktori. Istovremeno, povišen holesterol može nastati i kao posledica nekog drugog oboljenja: dijabetesa, hipotireoidizma, opstruktivne bolesti jetre, oštećenja bubrega i sličnih - objašnjava dr Nedeljković.

Ko je dobar a ko loš?

Loš holesterol učestvuje u formiranju plaka, a samim tim i u povećanju izbočine, odnosno suženja u krvnom sudu. Višak lošeg holesterola lepi se duž arterijskih zidova i brzo zapuši arteriju i oteža protok krvi, uzrokujući bol, infarkt ili moždani udar.

Koliko nije dobro kada je nivo lošeg (LDL) holesterola povišen, toliko je po organizam loše i kada je nivo dobrog (HDL) holesterola ispod minimuma. Uloga dobrog holesterola je potpuno suprotna, jer on čisti arterije, odnosno odvlači višak štetnog holesterola u jetru i tako ga eliminiše iz krvnih sudova u kojima bi u suprotnom doveo do ateroskleroze. Zbog toga se borimo da u organizmu imamo što manje lošeg, a što je moguće više dobrog holesterola.

Koji simptomi ukazuju na problem povišenog holesterola?

- Povišen holesterol najčešće ne prate nikakvi simptomi, pa se zbog toga uglavnom otkriva ili na redovnom sistematskom pregledu, ili što je opasnije, tek posle otkrivanja nekog od kardiovaskularnih problema. Zato je jako važno što je moguće više pričati o značaju redovnih kontrola, kako bi se problem na vreme otkrio i u početnoj fazi vratio u normalne granice.

Ukoliko se ne leči na adekvatan način, koje mogu biti posledice?

- Ako se ne leči na pravi način vrednost holesterola se neprekidno povećava, pa arterije trpe, jer se zidovi krvnih sudova zadebljavaju. Usled taloženja masnih naslaga njihov prečnik se smanjuje, pa se čak može i potpuno zatvoriti kada dolazi do pojave moždanog ili srčanog udara. Visoke vrednosti holesterola u krvi mogu ozbiljno da naruše zdravlje ili da budu jedan od brojnih rizika za nastanak ateroskleroze, opterećenje srca, i razvoj bolesti srca i krvnih sudova.

Simptomi kao što su bol u grudima, zamaranje, malaksalost i dr. obično se javljaju tek ako je plak suzio krvni sud za preko 50 procenata. Međutim, veoma je važno napomenuti da su manji plakovi takođe izuzetno nestabilni. Unutar svakog plaka nalazi se jezerce masti koje se sastoji od kristala holesterola, masnih kiselina i triglicerida. Svaki plak ima i čep odozgo. Dovoljno je da se u toku dana iznervirate, pa da središnji mišićni sloj koronarnog krvnog suda gurne to jezerce, koje izvrši pritisak na čep, čep izađe i napravi se krater. Odmah zatim trombociti naiđu na taj krater, zatvore ga i tako dolazi do infarkta - upozorava dr Milan Nedeljković.

Kako sprečiti problem?

- Proces sprečavanja problema će u mnogome zavisiti od veličine samog ateromatskog plaka. Ukoliko je bolest uznapredovala, interventna kardiologija postavlja stent koji ima zadatak da sabije plak i ponovo uspostavi protok krvi kroz krvne sudove, dok hirurg može zaobići plak bajpasom. Mada je ishrana najčešći krivac za povišen holesterol, ispravljanje prehrambenih navika nije uvek dovoljno da se problem reši. Ako analiza krvi, ipak, pokaže da dijete ne daju tako brzo rezultat, preporučuje se upotreba statina koji stabilizuju plak. Ono što je novo i što bih posebno istakao je jedan dijetetski suplement. Arteroprotekt je potpuno prirodan preparat, jedinstven po tome što u sebi sadrži dve komponente: oktakosanol i vitamin K2-MK7. Zajedničkim delovanjem ovih aktivnih sastojaka, Arteroprotekt na prirodan i siguran način, bez neželjenih efekata, čisti arterije, snižava loš holesterol, povećava dobar holesterol, i sprečava i smanjuje kalcifikaciju.

]]>
Mon, 5 Nov 2018 00:46:44 +0100 Zdravlje http://www.pressonline.rs/plus/zin/335044/dobar-i-los-holesterol-koja-je-razlika.html
Dan vitamina D: Zbog čega je važan? http://www.pressonline.rs/plus/zin/383675/dan-vitamina-d-zbog-cega-je-vazan.html U svetu se 2. novembra obeležava Dan vitamina D jer je nedostatak ovog vitamina prepoznat kao problem u čitavom svetu. ]]> Foto:B92.net

Istraživači se slažu da najmanje jednoj trećini sveta nedostaje vitamina D, a neki naučnici čak misle da je ovaj procenat i veći. 

Zašto toliko ljudi ima manjak ovog vitamina, možda se pitate? To je jednostavno tako. Vitamin D dobijamo pri izlaganju suncu. A sada, više nego ikada, ljudska populacija živi zatvoreni način života, izegava sunce danju. 

Doktori su otkrili da nedostatak vitamina D povećava faktor rizika za mnogebolesti, uključujući bolesti srca i raka. 

Osim toga, oni otkrivaju da nedostatak vitamina D može uzrokovati neke teže bolesti, kao što su respiratorne bolesti i autoimune bolesti poput multipleskleroze i lupusa. I oni su otkrili da vitamin D može biti važan deo u lečenju nekih bolesti, uključujući multiplusklerozu, cistične fibroze, astmu i mnoge druge bolesti!

]]>
Fri, 2 Nov 2018 03:53:04 +0100 Zdravlje http://www.pressonline.rs/plus/zin/383675/dan-vitamina-d-zbog-cega-je-vazan.html
5 načina da ishranom popravite raspoloženje http://www.pressonline.rs/plus/zin/383584/5-nacina-da-ishranom-popravite-raspolozenje.html Želite da imate fit liniju, a da se ne odričete omiljene hrane i napitaka? Ovo je apsolutno moguće ako se odlučite za kontrolu porcija. ]]> Foto:B92.net

Šećer i prerađena hrana mogu da vas oneraspolože. Izaberite ovo umesto toga. 

Povremeno ste mrzovoljni i nervozni? Moguće je da je krivac za to sve ono što žvaćete i grickate tokom dana. 

Studije potvrđuju da izbor hrane direktno utiče na hemiju u organizmu i utiče na šećer u krvi i nivo hemijskih supstanci u mozgu koje deluju na raspoloženje, što sve može da ima efekat na vaše raspoloženje. 

Želite da popravite raspoloženje? Primena ovih pet strategija, kažu eksperti, može da vam pomogne u tome:

1. Počnite dan doručkom koji popravlja raspoloženje

 

Naučna činjenica: ono što izaberete da jedete za doručak može da utiče na raspoloženje tokom celog dana, kaže dijetetičar Elizabet Samer (Elizabeth Somer), stručnjak za hranu i raspoloženje i autor knjige ,,Eat Your Way to Happiness’’. 

Rafinisani ugljeni hidrati kao što su peciva (smrznuta peciva, džinovske krofne, pogačice iz kafeterija) naglo podižu nivo šećera u krvi koji nekoliko sati kasnije naglo opada i zbog toga postajete nervozni i mrzovoljni. 

Suprotno tome, pametan izbor hrane za doručak smanjuje šanse da dođe do promena raspoloženja. 

Šta je najbolje da stariji od 50 godina jedu za doručak? ,,Ja to zovem doručak 1-2-3’’, kaže Samer. ,,Broj jedan podrazumeva proteine iz mleka, jogurta, jaja ili putera od kikirikija. Dva je neka vrsta žitarica od celog zrna koja obezbeđuje glukozu za mozak. A broj tri su dve porcije voća.’’ 

Ova formula obezbeđuje balans zahvaljujući obilju hranljivih materija koje održava šećer u krvi i raspoloženje na jednakom nivou. Jednog jutra to mogu biti cerealije od celog zrna sa malomasnim mlekom i borovnice. Sledećeg jutra doručak 1-2-3 može da bude tortilja od kukuruznog brašna punjena kajganom i svežom salsom uz sveže voće kao prilog.

2. Izaberite odgovarajuću vrstu omega-3 masnih kiselina

 

Nevezano za poremećaje raspoloženja, studije pokazuju da veći unos omega-3 masnih kiselina dovodi do poboljšanja raspoloženja za 50 odsto, kaže Samer. 

U skladu s tim, Američko udruženje psihijatara sada savetuje zdravstvenim radnicima da, pored prepisanog leka, koriste omega-3 kiseline u lečenju bolesti vezanih za raspoloženje. Razlog za to je jednostavan. 

,,Naš mozak se sastoji od 60 odsto masti’’, objašnjava Samer. ,,Što su fleksibilnije te masti, to je manji rizik od problema sa raspoloženjem.’’ A polinezasićene omega-3 masti su sinonim za fleksibilnost. 

Sigurno ste čuli za njih kad se govori o prevenciji srčanih bolesti, ali studije pokazuju da su jednako važne za zdravlje mozga i odbranu od niza bolesti od depresije do Alchajmera. 

Među najvažnijim omega-3 masnim kiselinama su eikosapentanoična kiselina (EPA) i dokosaheksanska kiselina (DHA). Za mozak i poboljšano raspoloženje su dovoljne dve porcije masne ribe (losos, sardine, haringa) nedeljno jer sadrže odgovarajuću količinu ovih omega-3 masnih kiselina. 

Više volite orahe ili laneno seme? Hrana bogata alfa-linoleinskom kiselinom (ALA), vrstom omega-3 masne kiseline koja se nalazi u biljkama, verovatno neće doprineti poboljšanju raspoloženja. Nažalost, ,,nema istraživanja koja pokazuju da alfa-linoleinska kiselina utiče na raspoloženje, mozak ili memoriju’’, kaže Samer.

3. Unosite dovoljno vitamina B

 

Istraživači koji su radili na Projektu zdravlja i starenja u Čikagu 2010. godine su uočili vezu između visokog nivoa vitamina B6 i B12 u ishrani i manje verovatnoće za depresiju, koja je česta kod starijih. 

Studija je obuhvatila 3.503 odrasle osobe starije od 65 godina (uključujući 59 odsto Afroamerikanaca) u periodu od 7,2 godine u proseku. 

,,Naši podaci su pokazali da je... veći unos vitamina B6 i B12 povezan sa manjom verovatnoćom pojave simptoma depresije’’, kaže glavni istraživač Kimberli Skarupski (Kimberly Skarupski), vanredni profesor medicine na Medicinskom fakultetu Džons Hopkins. 

Pretpostavlja se da nedostatak ovih vitamina B grupe, kao i vitamina B9, ili folata, može da dovede do povećanja nivoa homocisteina, koji se povezuje sa depresijom. 

Kako onda da znate da li nedostatak vitamina B utiče na hemiju u mozgu i raspoloženje? 

Preko analize krvi, kaže Skarupski, koju osobe starije od 50 godina treba redovno da rade u okviru rutinske provere zdravlja. Ona takođe predlaže ishranu bogatu hranom koja sadrži ove vitamine B grupe, ,,po mogućstvu mediteransku ishranu’’.

4. Jedite manje – mnogo manje – šećera i rafinisane hrane

 

Šećer i rafinisana hrana zadaju trostruki udarac raspoloženju. 

,,Kao prvo, oni utiču na veliki skok šećera u krvi’’, praćen naglim padom koji izaziva mrzovolju, kaže Samer. Drugo, bombone, čips i rafinisani slatkiši najčešće ne sadrže hranljive materije koje održavaju zdravlje mozga. 

I na kraju, tu je i pitanje kako ova hrana direktno utiče na hemijske supstance u mozgu koje utiču na raspoloženje, neurotransmitere kao što je dopamin. 

,,Rafinisane žitarice i šećer utiču na hemiju u mozgu tako što smanjuju lučenje dopamina’’, objašnjava Samer. ,,U početku unos rafinisane hrane i šećera može da popravi raspoloženje’’, objašnjava ona. ,,Međutim, onda dolazi do sve veće potrebe za ovom vrstom hrane kako bi došlo do tog poboljšanja koje raspoloženje održava stabilnim a ne popravlja ga.’’ 

Eni B. Kej (Annie B. Kay), dijetetičar, autor nagrađivane knjige ,,Every Bite Is Divine’’ i glavni nutricionista u Kripalu centru za jogu i zdravlje u Stokbridžu u Masačusetsu, slaže se sa ovim. Ona kaže da ono što na početku izgleda kao uživanje može da se pretvori u naviku ili zavisnost. 

,,Stalno na terenu viđam kako rafinisana hrana, a naročito šećer, ovako utiču na ljude’’, kaže Kej. 

Kako da premostite sklonost ka slatkišima, čipsu ili smrznutom pecivu? Kej predlaže dvostrani pristup koji podrazumeva da vodite više računa kad jedete i da učite da meditirate, jer i jedno i drugo pomaže da se ,,uključi’’ prefrontalni korteks, deo mozga koji vas podržava u izboru zdrave hrane.

5. Fokusirajte se na nerafinisanu hranu i tradicionalnu ishranu

 

Čak 70 odsto hrane koju Amerikanci jedu je rafinisano – od fabrički upakovanih cerealija, preko supe iz konzerve, smrznute večere, do čipsa - kaže Kej. Nažalost, ovakav način ishrane ima visoku cenu jer takva hrana sadrži manje hranljivih materija koje utiču na raspoloženje, a ima konzervanse, veštačke boje i druge ,,neprehrambene’’ sastojke koji mogu da izazovu veliku štetu po organizam. 

,,Ovi sastojci izazivaju stres kao reakciju jer ih organizam u suštini ne prepoznaje kao hranu’’, objašnjava Kej. Imuno sistem kreće u akciju i dolazi do upale, koja je povezana sa padom kognitivnih sposobnosti i raznim drugim stanjima koja inače možete da izbegnete.’’ 

Drugim rečima, oslanjanje uglavnom na prerađenu hranu štetno utiče na raspoloženje i opšte zdravlje. Srećom, lek za to je jednostavan. Jedite neprerađenu hranu koju su jeli naši preci, kao u tradicionalnoj ishrani sa Mediterana ili iz Azije. 

Studije tek počinju da se bave time kako ova ishrana utiče na raspoloženje. I dok naučnici rešavaju pitanje veze između raspoloženja i neprerađene hrane, postoji jedna dobra teorija. 

Tradicionalna ishrana podrazumeva netaknutu hranu koja je u neprerađenom stanju. Na tom spisku su sveže voće i povrće, žitarice od celog zrna koje se sporo vare ili ugljeni hidrati koji ne izazivaju skok šećera u krvi i masti koje štite od upalnih procesa kao što su one koje sadrži masna riba. 

Zaključak: jedite neprerađenu hranu koju nudi priroda i velike su šanse da ćete biti dobrog raspoloženja i dobrog zdravlja.

]]>
Wed, 31 Oct 2018 22:51:43 +0100 Zdravlje http://www.pressonline.rs/plus/zin/383584/5-nacina-da-ishranom-popravite-raspolozenje.html
Svetski dan moždanog udara: Udar kod kojeg su važni prvi minuti http://www.pressonline.rs/plus/zin/383430/svetski-dan-mozdanog-udara-udar-kod-kojeg-su-vazni-prvi-minuti.html Lečenje moždanog udara se ne završava po izlasku iz bolnice već je proces koji traje tokom ostatka života obolelog i zbog toga je Bolnica Sveti Sava, kao jedina specijalizovana medicinska ustanova koja se u Srbiji bavi lečenjem moždanog udara, odlučila da napiše knjigu sa praktičnim informacijama za obolele od moždanog udara i njihove porodice, kako bi svojim pacijentima pomogla i nakon što oni izađu iz nje ]]> foto:nedeljnik

Godišenje se u svetu šlogira 17 miliona ljudi, od kojih više od trećine ne preživi, dok je broj onih koji žive sa posledicama ove bolesti dostigao 26 miliona, podaci su Svetske zdravstvene organizacije koji su objavljeni povodom Svetskog dana moždanog udaram, 29. oktobra.

Kada krvni ugrušak blokira arteriju i izazove moždani udar, šteta nastaje veoma brzo. Ako do mozga ne dolaze kiseonik i hranljive materije za samo jedan sekund nepovratno nestane 32.000 neurona, odnosno moždanih ćelija, a za jedan minut 1,9 miliona. Zbog toga je neophodno tretirati moždani udar kao urgentno stanje i dovesti bolesnika što pre u najbližu jedinicu za lečenje moždanog udara.

Međutim, prvi korak u lečenju moždanog udara jeste prevencija, a ona podrazumeva edukaciju stanovništva o prirodi bolesti, ali i podizanje svesti o moždanom udaru kao bolesti koja može da se dogodi svakome, bez obzira na godine. Upravo iz tog razloga lekari i jedna medicinska sestra iz Specijalne bolnice za cerebrovaskularne bolesti Sveti Sava napisali su knjigu "Moždani udar - Vodič za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju" namenjenu obolelima, ali i njihovim porodicama, kako bi nakon izlaska iz bolnice na pravilan način bila nastavljena rehabilitacija i lečenje obolelog.

"Lečenje moždanog udara se ne završava po izlasku iz bolnice već je proces koji traje tokom ostatka života obolelog i zbog toga je Bolnica Sveti Sava, kao jedina specijalizovana medicinska ustanova koja se u Srbiji bavi lečenjem moždanog udara, odlučila da napiše knjigu sa praktičnim informacijama za obolele od moždanog udara i njihove porodice, kako bi svojim pacijentima pomogla i nakon što oni izađu iz nje", kaže dm sci. dr Milan Savić, direktor Specijalne bolnice za cerebrovaskularne bolesti Sveti Savapovodom obeležavanja 29. oktobra, Svetskog dana moždanog udara.

Neretko se dešava da ljudi pomisle da se rehabilitacija završava nakon izlaska iz bolnice i da je dalji oporavak nemoguć.

"Rehabilitacija osobe koja je preživela moždani udar počinje od trenutka kada pacijent stigne u bolnicu i traje bukvalno ceo život, jer se sve menja iz korena. Oboleli mora sam kod kuće da radi vežbe koje je naučio tokom rehabilitacije u nekom zdravstvenom centru, ali i da se pridržava svih saveta i uputstava lekara", istakla je prim. dr sci. med. Ljubica Nikčević Krivokapić, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, i jedan od autora Vodiča.

"Moždani udar - Vodič za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju" prva je knjiga ove vrste u Srbiji, koja teme poput faktora rizika i uzroka moždanog udara, prijema u bolnicu, lečenja, prevencije, rehabilitacije i ostalih, obrađuje jezikom koji je razumljiv svima, kako bi poruka koju šalje stigla do što većeg broja ljudi i moći će da se kupi u svim prodajnim mestima izdavačke kuće Laguna.

Za razliku od perioda od pre 10-20 godina, kada nije moglo da se utiče na ishod moždanog udara, danas se u svetu, ali i u Srbiji primenjuju savremeni protokoli lečenja koji umnogome poboljšavaju šanse za oporavak pacijenata. Primenom trombolitičke terapije, odnosno lekova za razbijanje ugrušaka, šanse za dobar ishod se povećavaju za 30 odsto. Trombektomijom, odnosno mehaničkim uklanjanjem ugruška, šanse se povećavaju za više od 50 odsto. Bez ovih novih protokola lečenja na svakih 12 minuta izumire deo mozga jednak veličini graška.

Da podsetimo, na predlog Specijalne bolnice za cerebrovaskularne bolesti "Sveti Sava", u subotu, 29. oktobra, na Svetski dan borbe protiv moždanog udara, Palata "Albanija" i Most na Adi biće osvetljeni ljubičastom bojom, saopštio je Sekretarijat za energetiku.

]]>
Wed, 31 Oct 2018 01:24:53 +0100 Zdravlje http://www.pressonline.rs/plus/zin/383430/svetski-dan-mozdanog-udara-udar-kod-kojeg-su-vazni-prvi-minuti.html
Šta nedostatak sna čini vašem mozgu i telu http://www.pressonline.rs/plus/zin/368087/sta-nedostatak-sna-cini-vasem-mozgu-i-telu.html Od želudačnih problema do iritabilnosti i naglih promena raspoloženja, navodimo osam strašnih stvari koje vam se mogu dogoditi ako ne spavate dovoljno. ]]> Foto:B92.net

Ljudi u poslednje vreme sve manje i manje spavaju. A zbog toga pate i um i telo. 

Bez obzira ostajemo li duže budni kako bi pogledali još jednu epizodu omiljeneserije, ili se ne možemo odvojiti od Fejsbuka, činjenica je da gotovo 40 odsto ljudi spava manje od sedam sati tokom noći, govore rezultati nedavnog ispitivanja. 

Kako bismo vas uverili u korist spavanja, navodimo listu od osam strašnih stvari koje vam se mogu dogoditi ako nemate dovoljno sna: 

1) Prehlada – istraživanje sprovedeno na 164 zdravih ljudi pokazalo je da su oni koji su spavali manje od 5 sati po noći imali veću verovatnoću da se prehlade u poređenju s onima koji su spavali sedam i više sati, bez obzira na demografiju i telesnu težinu. 

2) Želudačni problemi – nespavanje može da dovede do simptoma upalnih bolesti želuca i povećava se rizik od razvijanja gastritisa. 

3) Teškoće pri učenju – nedostatak sna loše utiče na našu sposobnost da se sećamo i procesujemo nove informacije. Naučnici preporučuju pomeranje početka posla i početka nastave na kasnije kako bi imali više sna. 

4) Iritabilnost i nagle promene raspoloženja – otkriveno je kako nam razno-razni prekidi i ometanja više smetaju ako smo neispavani. 

5) Glavobolje i migrene – loš kvalitet sna povezan je s migrenama a apneja tokom sna s glavoboljama. 

6) Smanjeni seksualni poriv – dobijanje dovoljnih količina sna važno je za zdravu seksualnu želju i genitalni odgovor. Izgleda da ima i ulogu u tome koliko se često upuštamo u seksualne aktivnosti s našim partnerima. 

7) Slab vid – manjak sna povezan je sa suženjem vidnog polja (tunelski vid), diplopijom (duplim vidom) i zamagljenim vidom. Što ste duže budni, to ćete iskusiti više vizualnih grešaka i veća je verovatnoća da halucinirate. 

8) Povećanje telesne težine – kada se dovoljno ne naspavamo, istraživanja su pokazala, više i jedemo i češće biramo hranu bogatu kalorijama, a posebno deca.

]]>
Mon, 29 Oct 2018 23:49:41 +0100 Zdravlje http://www.pressonline.rs/plus/zin/368087/sta-nedostatak-sna-cini-vasem-mozgu-i-telu.html
Nasilničko ponašanje povezano s deficitom vitamina? http://www.pressonline.rs/plus/zin/290064/nasilnicko-ponasanje-povezano-s-deficitom-vitamina.html Časopis "Vajs Tradišns" (Wise Traditions) objavio je rezultate najnovijeg istraživanja koje je pokazalo da deficit određeni vitamina i minerala može dovesti do mentalne nestabilnosti i nasilničkog ponašanja. ]]> Kako je utvrđeno istraživanjem u pitanju je manjak vitamina A, D, K, B1, B3, B6, B12 i folata, kao i minerala joda, kalijuma, gvožđa, magnezijuma, cinka, hroma i mangana.

Autori ističu da kontinuiranom konzumacijom prerađene hrane dolazi do neuhranjenosti, a samim tim se mozak ne snabdeva s dodatnom količinom energije.

Brojne bolesti povezane su s nedostatkom vitamina i minerala poput pelagre (deficit B3) i skorbuta (vitamin C), piše portal Vitamini.

Takođe, manjak cinka obično je popraćen agresivnošću, neprijateljskim raspoloženjem i ljutnjom.

Studije, takođe, upozoravaju i na egzotoksine koji se nalaze u gotovo svoj hrani, a unosom prerađene hrane se nakupljaju u organizmu i utiču na hemijske promene u mozgu delujući tako i na raspoloženje.

Autori, takođe, upozoravaju na uticaj pojedinih sastojaka hrane kao što su šećer, veštački zaslađivači, boja, kofein, alkohol, proizvodi od soje i toksični elementi poput žive, arsena, pesticida...

Naučnici su istakli da je važno da deca dobijaju odgovarajuću količinu holesterola putem hrane, jer su masti važan izvor energije za mozak, a njegov manjak može da izazove agresiju, depresiju i sklonost ka samoubistvu.

]]>
Sun, 28 Oct 2018 23:41:16 +0100 Zdravlje http://www.pressonline.rs/plus/zin/290064/nasilnicko-ponasanje-povezano-s-deficitom-vitamina.html
Sok od brusnice ne može da spreči urinarnu infekciju http://www.pressonline.rs/plus/zin/383432/sok-od-brusnice-ne-moze-da-spreci-urinarnu-infekciju.html "Iako je naša studija obavljena samo u ženskom staračkom domu, mnoge druge studije sprovedene na široj populaciji, nisu pokazale da postoji benefit od brusnica" kaže dr Maniša Jutani Meta, vodeći autor studije i vanredni profesor na Jejlu ]]> foto:nedeljnik

Brusnice, sok od brusnica i bilo kakvi proizvodi od brusnice često se preporučuju kao prirodni način da se spreči infekcija urinarnog trakta, ali nova studija objavljena u časopisu Američkog lekarskog društva tvrdi da nema naučnih dokaza za to.

Osobe iz staračkog doma koje su sklonije urinarnim infekcijama češće nego ostatak poppulacije, uzimale su kapsule sa visokim dozama brusnice tokom studije, ali nisu imale manji broj urinarnih infekcija u odnosu na one koje su uzimali placebo, kažu naučnici.

"Iako je naša studija obavljena samo u ženskom staračkom domu, mnoge druge studije sprovedene na široj populaciji, nisu pokazale da postoji benefit od brusnica", kaže dr Maniša Jutani Meta, vodeći autor studije i vanredni profesor na Jejlu. "Žene koje uživaju u jedenju brusnica ili u soku od brusnica, ohrabrujem da nastave da to i dalje rade."

Ali, ona kaže da trošenje novca na kapsule od brusnice sa "ograničenom potencijalnom korišću" zbog sprečavanja infekcija urinarnog trakta "nema nikakvu korist."

Urinarne infekcije pogađaju žene i muškarce svih godina, a sa godinama se osetljivost urinarnog trakta uvećava i najveći broj pogađa one smeštene u domovima ili bolnicama. Nekada se telo samo izbori sa tim, ali infekcija može da izazove ozbiljne probleme i da se proširi na bubrege. Ipak, vrlo često osoba i ne zna da ima bakteriju, jer nema simptome ili su vrlo blagi. Prema nekim istraživanjima, polovina osoba u domu ima neku bakteriju u urinu, iako nema nikakve simptome infekcije.

Za lečenje infekcije najčešće se prepisuju antibiotici. Ipak, neke bakterije su uporne i često se vraćaju. Zato se preporučuje takvim osobama pijenje dosta soka od brusnice. Veruje se da kiselost brusnica menja PH vrednost urinarnog trakta i čuva bešiku od razvoja infekcije. Iako je nejasno poreklo ovog narodnog leka, naučna studija objavljena 1923. godine tvdila je da brusnice i suve šljive utiču na kiselost urina. Prva studija o efikasnosti soka objavljena je 1994. godine.

Ali od tada, bilo je objavljeno više različitih studija: jedne su tvrdile da, recimo, kapsule od brusnice pomažu, a druge ne. Revizija 24 studije sa ukupno 4.473 učesnika 2012. godine pronašla je malo dokaza za efikasnost soka od brusnice i zaključila da "nije moguće preporučiti ga za prevenciju urinarnog trakta".

Mutani Mehta i njene kolege odlučile su da se ponovo bave ovom temom, ali pre svega kapsulama sa visokim dozama brusnice jer starije osobe vrlo često ne mogu da koriste zaslađeni sok i slično. U studiji je učestvovalo 147 žena iz domova, od kojih je trećina imala bakteriju u urinu. Istraživanje je pokazalo da nije bilo razlike u prisustvu bakterije između grupe koja je uzimala placebo i one grupe koja je uzimala kapsule. Takođe nisu otkrivene razlike u tome koliko se često pojavljivala urinarna infekcija.

]]>
Fri, 26 Oct 2018 00:15:53 +0200 Zdravlje http://www.pressonline.rs/plus/zin/383432/sok-od-brusnice-ne-moze-da-spreci-urinarnu-infekciju.html
Smeta vam zvuk žvakanja hrane? Možda imate misofoniju http://www.pressonline.rs/plus/zin/383489/smeta-vam-zvuk-zvakanja-hrane-mozda-imate-misofoniju.html Misofonija, koja znači “mržnja prema zvukovima“, jeste nedavno otkriveno stanje zbog kojeg osobe koje pate od njega reaguju na zvuk stresom, ljutnjom, iritacijom ili, u ekstremnim slučajevima, nasiljem. ]]> Foto:B92.net

Ne radi se o manjoj iritaciji: oni koji boluju od misofonije navode da je osećaj kao da vas je neko šutnuo u stomak, ili kao da vas je izujedao roj pčela. 

Ako je sve ovo u ublaženoj meri, onda niste pacijent. 

Meredit Rosol, dvadesetpetogodišnjoj učiteljici, dijagnostifikovana je misofonija pre dve godine, nakon što je godinama bila osetljiva na zvuke. 

“Decenijama nisam mogla da jedem sa roditeljima za istim stolom, bar ne bez čepova za uši. Neprijatan je osećaj, vaši mišići su napeti, na ivici nerava ste, vaše srce brže lupa i osećate jaku potrebu da pobegnete“, kaže Rosolova. 

Grupa psihijatara iz Holandije je 2013. godine iznelienekoliko dijagnostičkih kriterijuma i naveli da se misofonija može klasifikovati kao psihijatrijski poremećaj. 

Studija Univerziteta Nortvestern navodi da su oni koji su preosetljivi na zvuk obično kreativniji. 

“Obično počinje oko 13 ili 14 godna, kada se javljaju i ostali psihijatrijski poremećaji. Javlja se u porodicama, pa je verovatno u pitanju genetika. To je stanje u kojem se pravi veza između neutralnog zvuka i neprijatnih emocija“, rekao je Arjan Šroder iz Akademijskog medicinskog centra u Amsterdamu. 

On dodaje da se radi o uslovljenom procesu: ako se nalazite u problematičnoj situaciji, i ako se to ponavlja, a vi počinjete da izbegavate takve situacije, stanje postaje sve gore. 

NHS savetuje da ako imate malu netoleranciju na zvuke, posetite lekara. 

Stručnjaci će pregledati vaše uši, nos i grlo i sprovesti testove koji će pokazati koji nivo zvuka izaziva stres. 

Zajednički tretmani sastoje se od terapija, tehnika opuštanja i savetovanja.

]]>
Thu, 25 Oct 2018 02:23:27 +0200 Zdravlje http://www.pressonline.rs/plus/zin/383489/smeta-vam-zvuk-zvakanja-hrane-mozda-imate-misofoniju.html
Zbog čega žene imaju povećan apetit pre ciklusa? http://www.pressonline.rs/plus/zin/383491/zbog-cega-zene-imaju-povecan-apetit-pre-ciklusa.html Studija objavljena u magazinu “Anali endokrinologije” ukazuje na ono što je već opštepoznato navodeći da pred menstrualni ciklus žene imaju povećanu žudnju za slatkim i čokoladom. Ali zbog čega je to tako? ]]> Foto:B92.net

Istraživači veruju da ova žudnja kod žena, koja se javlja nekoliko dana pre dobijanja ciklusa, moće biti objašnjena fluktuacijom “hormona sreće” serotonina, koji je zadužen i za promenu raspoloženja, piše Daily Mail. 

Odgovarajući na studiju, nutricionista Limor Baum kaže: ”Jedno objašnjenje ženske žudnje za slatkim je niži nivo serotonina koji izaziva razdražljivost i nestabilnost raspoloženja.” 

“Ugljeni hidrati povećavaju nivo serotonina i samim tim mogu učiniti da se žene u tim trenucima osećaju bolje, pa je žudnja za njima normalno biološko objašnjenje”, dodaje on. 

Ovsene pahuljice, smeđi pirinač, slatki krompir, suvo voće, hleb sa žitaricama, jogurt, voće i pasulj su primer zdravih ugljenih hidrata, navodi Braum. 

“Ako se ova hrana konzumira regularno tokom predmenstrualmnog perioda, žudnja za slatkim i nezdravim namirnicama će biti manja.” 

U ovom istraživanju Nacionalnog instituta dijetalnih i hranljivih tehnologija u Tunisu, učestvovalo je 30 zdravih žena između 18 i 45 godina. 

Oni su saznali da su žene, između prvog i trećeg dana ciklusa konzumirale prosečno 1.688 kalorija dnevno. Međutim, broj je skočio za 476 kalorija dnevno tri dana pred početak ciklusa. To je pokazalo razlog zbog kojeg žene najlakše dobiju na težini uglavnom u ovom periodu. 

U diskusiji o rezultatima, istraživači su naveli da bi sve to moglo biti objašnjeno promenom nivoa hormona u jajnicima tokom menstrualnog ciklusa. 

Svakako, žene mogu da troše više energije u periodu pre ciklusa, što može da pomogne u sprečavanju dobajanja viška kilograma, jer je studija pokazala da se njihov obim struka nije povećao. Takođe, treba uzeti u obzir i nadusto kojoj su žene podložne tokom ciklusa.

]]>
Wed, 24 Oct 2018 00:24:07 +0200 Zdravlje http://www.pressonline.rs/plus/zin/383491/zbog-cega-zene-imaju-povecan-apetit-pre-ciklusa.html
Ove namirnice garantovano čiste pluća od nikotina http://www.pressonline.rs/plus/zin/364893/ove-namirnice-garantovano-ciste-pluca-od-nikotina.html Pušenje je štetno po zdravlje, ako već pušite onda čistite svoj organizam od nagomilavanja štetnih materija. ]]> Foto:B92.net

Naučnici su nedavno otkrili da mnoge namirnice mogu blagotvorno delovati na čišćenje pluća od štetnih materija, sadržanih u duvanu. Od tih namirnica izdvojili su najdelotvornije. 

Ove 4 namirnice preporučuju naučnici: 

1. Selen 

Selen je mineral koji se koristi kao dodatak ishrani ili se nalazi u tragovima u određenim namirnicama. Enzim koji proizvodi vitamin E stimuliše i omogućava jačanje plućne membrane. 

2. Luk 

Luk pročišćava i čisti pluća u potpunosti, pa je jako hranljiva materija za pluća. 

3. Đumbir 

Đumbir delije antiseptički i antibakterijski, pomaže bronhijalnim cevima u izbacivanju nakupljenog sadržaja. 

4. Grejp 

Grejp smanjuje proliferaciju (proširenje) ćelija raka u telu, sadrži puno antioksidansa i poznat je kao efikasan igrač u borbi protiv raka. 

]]>
Mon, 22 Oct 2018 23:43:50 +0200 Zdravlje http://www.pressonline.rs/plus/zin/364893/ove-namirnice-garantovano-ciste-pluca-od-nikotina.html
So je izvor zdravlja i bolesti http://www.pressonline.rs/plus/zin/364843/so-je-izvor-zdravlja-i-bolesti.html Da li i koliko preterujemo u dosoljavanju hrane. I smanjeni i prekomerni unos dovode do poremećaja krvnog pritiska. Važna je za normalan rad štitaste žlezde, fizički i intelektualni razvoj. ]]> Foto:B92.net

Izvor zdravlja, ali i izvor zdravstvenih problema. Kada se umereno koristi, so doprinosi pravilnom funkcionisanju organizma. Ipak, u njenoj upotrebi često preterujemo što može da bude "okidač" za mnoge bolesti. 

- Kuhinjska so predstavlja najstarije sredstvo konzervisanja namirnica, kao što je turšija, kiseo kupus, kobasice... Ona ne spada u aditive, a popravlja ukus hrani. Takođe je i izvor joda, koji je važna za normalan rad štitaste žlezde. Do sredine prošlog veka so se nije jodirala, pa smo bili poznato endemsko područje za raširenu pojavu gušavosti i ozbiljnog oblika smanjene funkcije štitaste žlezde. Zahvaljujući, obavezujućem jodiranju soli, Srbija je uglavnom uspela da gušavost iskoreni. Inače, jodom su izuzetno bogate školjke, škampi i bele ribe koje ovaj mineral u velikim količinama apsorbuju iz mora i okeana. Konzervirana tuna u ulju, takođe sadrži veliku količinu joda - kaže dr Jagoda Jorga, specijalista ishrane i profesor sa Medicinskog fakulteta u Beogradu. 

Koliko je važna uloga natrijuma i hlora, koje so sadrži u velikoj količini? 

- Njihov najvažniji zadatak je održavanje ravnoteže nivoa tečnosti u celom organizmu. Nedostatak soli može da dovede do funkcionalnih i organskih poremećaja, koji se ispoljavaju u vidu grčeva glatkih mišića, a ponekad dolazi i do oštećenja centralnog nervnog sistema. Unos soli i krvni pritisak su u direktnoj vezi, pokazale se brojne kontrolisane studije. I smanjeni i prekomerni unos soli dovodi do poremećaja krvnog pritiska. Preterani unos soli je daleko pogubniji jer dovodi do hipertenzije, koja ukoliko se ne leči, može da izazove moždani i srčani udar, kao i otkazivanje rada bubrega. 

Koje su optimalne količine potrebne organizmu? 

- Za odraslog čoveka pet miligrama, odnosno jedna kašičica. U uslovima tropskih vrućina i teškog fizičkog naprezanja, potrebe su i dvostruke količine, jer se so izgubljena znojenjem mora nadoknaditi. Organizam znojenjem, zapravo, gubi velike količine elektrolita. U takvoj situaciji preporučuju se slanije supe i druga slanija jela. Ipak, problemi nastaju kada unesemo hranu koja ima mnogo skrivene soli. S obzirom na to da su dnevne potrebe za natrijumom između jedan i jedan i po gram, a za hlorom od jedan i po do dva i po grama, dnevno je dovoljno uzeti samo dva i po grama soli i nadomestiti ove minerale iz drugih namirnica. 

Koliko smo kao nacija "disciplinovani" u potrošnji soli? 

- S obzirom na podatak da svaki 11 građanin dosoljava hranu pre probanja obroka, a da čak 46,5 odsto odraslog stanovništva ima hipertenziju, izgleda da uopšte nismo disciplinovani i da ne poštujemo preporuke vezane za zdravu ishranu. Naravno da nije dobro izbaciti ili drastično smanjiti unos soli, zbog opasnosti od nedostatka joda. Ali je još više opasno oglušiti se na upozorenja i preterano je koristiti. Treba znati da namirnice poput mesa, ribe, mleka, žitarica, prirodno sadrže u proseku 15 odsto dnevnog unosa soli. So koja se dodaje prilikom kuvanja čini takođe 15 odsto, ali je zato najveći deo, čak 70 procenata "skrivena so" u gotovim proizvodima. 

Koji su to proizvodi? 

- Najčešće pekarski, mesne prerađevine, sirevi, supe iz kesice, kocke za supu, povrće u konzervama i teglama, fabričke mešavine začina i sosova. Tu su i mineralne vode, šumeće tablete. Recimo, šumeće vitaminske tablete u osnovi predstavljaju so natrijuma kao citrata ili maleata. Prašak za pecivo i soda bikarbona su praktično natrijumova jedinjenja. Treba obratiti pažnju i na mnoge gotove začine, jer imaju ogroman procenat soli. Među njima su i tečne mešavine, kao što je soja-sos ili sušene biljne mešavine. Zato prilikom kupovine obavezno treba čitati deklaraciju proizvoda, mada je ona često previše sitno ili nečitko napisana, a može da se dogodi da sastojak koji tražite nije ni upisan. 

Kako ukloniti višak soli iz ishrane? 

- Pre svega, trebalo bi što manje da konzumiramo namirnice kojima je so dodata tokom obrade u prehrambenoj industriji ili kod kuće. Tu naročito mislim na usoljeno meso i konzervisanu zimnicu. Ukiseljeni kupus i turšiju, koju gotovo svi volimo, moguće je donekle odsoliti držanjem u hladnoj vodi dva do tri sata pre upotrebe. Na taj način će višak soli izaći. Gotove sosove takođe treba smanjiti i pri kuvanju i pri serviranju. Umesto toga koristite biljne začine, biber, alevu papriku, bosiljak, peršunov list. Vodite računa i o upotrebi sode bikarbone i praška za pecivo. Naravno, na stolu nikako ne bi trebalo da se nađe slanik. 

ELIKSIR IZ MORA 

Morska so se zbog raznolikog sadržaja minerala smatra najukusnijom i najzdravijom. Od minerala su najznačajniji jod, brom neophodan nervima, kao i kalijum koji pomaže u koncentraciji i mentalnom radu. Poređenja radi, obična kuhinjska so sadrži male količine ovih minerala. I pored svih ovih prednosti, morska so nije skuplja od kuhinjske, a može da se nađe u bolje snabdevenim prodavnicama i dućanima zdrave hrane. 

U lekovitom smislu, morska so od davnina predstavlja lek protiv stresa i celulita i doprinosi lepom i zdravom izgledu kože. Za razliku od obične kuhinjske soli koja iz ćelija izvlači vodu, čineći kožu suvom, morska so kožu ne isušuje već je hrani. Osim minerala i mikroelemenata, u tragovima sadrži vrlo važne aminokiseline i vitamine. Snažno utiče na razmenu materija u koži i potkožnom tkivu, podstičući metabolizam i izlučivanje štetnih materija. 

DNEVNE POTREBE ZA DECU 

S obzirom na to da se navike dosoljavanja i presoljavanja hrane stvaraju u najranijem detinjstvu, Britanski komitet za ishranu dao je skalu dnevnih potreba ovog vitalno važnog sastojka. Po ovoj skali deca u predškolskom uzrastu treba da unose manje od dva grama soli, osnovci između tri i četiri grama, a odrasli pet do sedam grama. Stručnjaci smatraju da je povećana gojaznost kod dece posledica stvaranja navike za jačim slanim i slatkim ukusima. Takva deca imaju potrebu za unosom veće količine hrane da bi zadovoljila potrebe za intenzivnijim ukusima, što se kasnije, u odraslom dobu, teško iskorenjuje. Zato mališanima između prve i druge godine, ne treba davati jako začinjena jela, već ih navikavati na blage ukuse. 

]]>
Mon, 22 Oct 2018 00:10:55 +0200 Zdravlje http://www.pressonline.rs/plus/zin/364843/so-je-izvor-zdravlja-i-bolesti.html
Zašto žene žive duže od muškaraca? http://www.pressonline.rs/plus/zin/364616/zasto-zene-zive-duze-od-muskaraca.html Stručnjaci su pokušali da odgonetnu šta utiče na dugovečnost i očiglednu razliku koja postoji između polova. ]]> Foto:B92.net

Po pitanju dugovečnosti, muškarci su, definitivno, izvukli deblji kraj. Gotovo u celom svetu žene žive duže od pripadnika jačeg pola. Iako je ova činjenica poznata već decenijama, naučnici su tek nedavno pokušali da objasne zbog čega je to tako, i da li nekako može da se promeni. 

Dečaci, čim se rode, mogu da računaju s tim da će živeti oko tri godine kraće od devojčica koje su na svet došle istog dana kada i oni. 

Jedna od prvih pretpostavki je bila da su muškarci sami odgovorni što umiru ranije. Bilo da rade u rudniku ili obrađuju zemlju, izloženi su dodatnom stresu i raznim povredama, što ih sve sustiže kasnije u životu. Poslednje decenije su osporile ovu teoriju, jer se odnos po pitanju dugovečnosti nije promenio, iako i muškarci i žene uglavnom dane provode isto - sedeći na poslu, u prevozu, kod kuće. 

To znači da razlika u dužini života ostaje nepromenjena uprkos značajnim životnim promenama. U Švedskoj, na primer, podaci pokazuju da je još 1.800. godine očekivana dužina života na rođenju za žene bila 33 godine, a za muškarce 31 godina. Danas se predviđa da će žene živeti 83,5, a muškarci 79,5 godina. U oba slučaja žene žive oko pet odsto duže od muškaraca. 

Ne može da se dokaže ni pretpostavka da muškarci više "oštećuju" organizam, ali faktori kao što su pušenje, pijenje alkohola i gojaznost mogu delimično da objasne zašto ovaj problem varira u različitim zemljama. Recimo, Rusi umiru 13 godina ranije od Ruskinja, delimično i zbog toga što više puše i piju. 

- Odgovor je, izgleda, u evoluciji - kaže Tom Kirkvud, koji je proučavao biološku osnovu starenja u Univerzitetu Njukastl u Velikoj Britaniji. - Naravno, okruženje i način života imaju značaj, ali ima nešto još dublje što je ugrađeno u našu biologiju. Mnogo je potencijalnih mehanizama, počevši od DNA lanca, i hromozoma koji se nalaze u svakoj ćeliji. 

Hromozomi su uvek u paru, i dok žene imaju dva x hromozoma, muškarci imaju x i y. Ova razlika može neznatno da utiče na način starenja ćelija. Kako imaju dva x hromozoma, žene imaju dve kopije svakog gena, imaju rezervu ako jedan nije dobar. Muškarci nemaju ovakav "bek ap", i ako ćelije vremenom počnu pogrešno da rade, povećava se i rizik od nastanka oboljenja. 

Hipoteza o ženskom srcu temelji se na ideji da ono povećava efikasnost u drugoj polovini menstrualnog ciklusa. To donosi benefit kao neka vrsta modernog treninga. Rezultat toga je smanjeni rizik od kardiovaskularnih bolesti kasnije u životu. 

Potencijalni problem može da bude i visina, muškarci su viši od žena, a viši ljudi imaju više ćelija u telu, što znači da imaju veći rizik od nastanka mutacija. Veća tela, takođe, sagorevaju više energije, što može da poveća "habanje" tkiva. 

Ipak, mnogi stručnjaci smatraju da je pravi uzrok razlike u dugovečnosti testosteron. Dokaz za to potiče iz Carskog suda Čosun dinastije u Koreji. Korejski naučnik Han-Nam Perk proučavao je podatke zabeležene u 19. veku, o 81 evnuhu kojem su testisi uklonjeni pre puberteta. Njegova analiza ukazuje da su evnusi živeli oko 70 godina, dok su ostali muškarci koji su prolazili kroz sud doživeli oko 50 godina. 

- Tačni razlozu su i dalje nevidljivi, ali definitivno, šteta može da nastane na kraju puberteta - objasnio je Dejvid Gem iz Koledž univerzitetu u Londonu. Kao primer naveo je slučaj pacijenata sa poremećajem mentalnog zdravlja, koji su boravili u institucijama u USA u prvoj polovini 20 veka. Nekolicina je prisilno kastrirana kao deo tretmana, i isto kao i korejski evnusi, živeli su duže od ostalih pacijenata, ali samo ako su bili sterilisani pre 15. godine. 

Prednost žena je i u tome što ih štiti hormon estrogen, koji se smatra antioksidantom, i briše efekat toksičnih supstanci koje izazivaju stres u ćelijama. Na životinjskim eksperimentima je pokazano da su ženke kojim su uklonjeni polni organi i nisu imale estrogen, živele kraće od onih koje nisu bile operisane, što je potpuno suprotno od sudbine muškaraca evnuha.

]]>
Thu, 18 Oct 2018 22:27:47 +0200 Zdravlje http://www.pressonline.rs/plus/zin/364616/zasto-zene-zive-duze-od-muskaraca.html
10 namirnica za čišćenje jetre i brzo sagorevanje kalorija http://www.pressonline.rs/plus/zin/382453/10-namirnica-za-ciscenje-jetre-i-brzo-sagorevanje-kalorija.html Štogod tokom života pojedemo i popijemo prolazi kroz našu jetru. Upravo zbog toga ovaj organ trpi i upija sve naše loše navike i svojim radom štiti naše telo. ]]> Foto:B92.net

Masna i pržena hrana, nezdrava pića, alkohol i lekovi glavni su neprijatelji naše jetre koja u telu ima funkciju filtera koji čisti organizam od štetnih sastojaka. Upravo zbog teškog posla koji obavlja, jetra može biti vrlo opterećena, što može da uzrokuje različite zdravstvene probleme. 

S obzirom na to da jetra nije povezana s našim nervnim sistemom, bolesna jetra nas neće boleti te je time bolest vrlo teško otkriti. Dobra vest je to što se jetra regeneriše i gotovo svaka šteta može da se popravi. 

NAMIRNICE KOJE ČISTE JETRU: 

1. Beli luk - podstiče stvaranje enzima koji pomažu telu da izbaci toksine. 

2. Citrusno voće - bogati vitaminom C citrusi su snažan antioksidant koji pomaže jetri da brže apsorbuje štetne stvari. 

3. Cvekla i šargarepa - obe su bogate flavonoidima i beta karotenom. Stimuliraju jetru i poboljšavaju njen rad. 

4. Zeleni čaj - sastojak katehin kojim je ovaj čaj bogat snažan je antioksidant koji čisti organizam. 

5. Zeleno lisnato povrće - spanać, kelj, blitva i salata su prepuni hlorofila pa su vrlo delotvorni u neutralizovanju i izbacivanju toksina iz krvnog sistema. 

6. Ananas - prepun je vitamina C i deluje kao prirodni duiretik koji telo oslobađa od toksina. 

7. Menta - lišće nane je bogato flavonoidima koji deluju kao snažan antioksidant. 

8. Đumbir - vrlo moćan antioksidant koji ubrzava metabolizam i pomaže kod izbacivanja masnoće iz tela. 

9. Orasi - sadrže velike količine omega-3 masnih kiselina te amino kiselina koje ubrzavaju proces detoksikacije. 

10. Kupus - baš poput brokolija i karfiola, kupus snažno deluje na enzime jetre koji regulišu i ubrzavaju njen rad.

]]>
Thu, 18 Oct 2018 01:57:09 +0200 Zdravlje http://www.pressonline.rs/plus/zin/382453/10-namirnica-za-ciscenje-jetre-i-brzo-sagorevanje-kalorija.html
Da li je sedenje sa prekrštenim nogama loše po zdravlje? http://www.pressonline.rs/plus/zin/364705/da-li-je-sedenje-sa-prekrstenim-nogama-lose-po-zdravlje.html Ukoliko redovno sedite sa prekrštenim nogama i brinete da li je to zapravo zdravo, vreme je da se opustite. ]]> Foto:B92.net

Iako postoji nekoliko specifičnih izuzetaka, prekrštanje nogu nije toliko loše po zdravlje kao što su neki naučnici tvrdili. 

Analizirajući studije koje su povezivale proširene vene, oštećenje nerava i povišen krvni pritisak, naučnici sada tvrde da je mala verovatnoća da sedenje sa prekrštenim nogama može da nam naškodi, naravno ukoliko se u toj pozi ne sedi predugo, dok noge ne utrnu. 

Istraživači i dalje ne mogu da se saglase o tome šta dovodi do pojave proširenih vena, ali veruju da glavni uzrok nije sedenje sa prekrštenim nogama. Naravno, to ne znači da je u redu da sedite u istom položaju satima (što može da dovede do paralize nerava), ali isto tako ne treba ni previše da brinete da će sedenje sa prekrštenim nogama negativno uticati na vaše zdravlje.

]]>
Wed, 17 Oct 2018 01:52:21 +0200 Zdravlje http://www.pressonline.rs/plus/zin/364705/da-li-je-sedenje-sa-prekrstenim-nogama-lose-po-zdravlje.html