Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

U poseti: Zoran Ivković, proizvođač mleka iz okoline Leskovca, razočaran situacijom u mlekarstvu rešio da počne da gaji paradajz

11. 12. 2010.  - Autor: B. Ilić

Prodaje krave zbog države

Imam 18 krava, ali ću već na proleće prodati bar osam. Država nas je ubila uredbama, a mlekare ucenama

1
OKREĆE SE VOĆARSTVU I POVRTARSTVU... Zoran Ivković jedini izlaz vidi u „prekvalifikaciji"

Jedan od najboljih stočara u Jablaničkom okrugu, Zoran Ivković iz sela Togočevce, gaji 18 krava muzara simentalske rase, od čega osam daje mleko, dok je deset junica. Leskovačkoj mlekari dnevno isporuči oko 2.500 litara mleka. Međutim, razočaran situacijom u mlekarstvu, Zoran planira da do proleća naredne godine prepolovi stado.

- Ako nas država ne zaštiti, moraću da prodam bar sedam grla, inače ću samo još više da pravim gubitke. Moja porodica se bavi stočarstvom poslednjih 40 godina, ali smo sada prvi put dočekali da treba da prodamo tri litre mleka da bismo kupili litar soka u tetrapaku - kaže Zoran.

Mlekarama je lakše

On dalje nabraja šta sve muči proizvođače.

- Ista ova otkupna cena od 30 dinara za litar bila je i pre dve godine. Tada je, međutim, to bilo 0,4 evra, dok je sada manje od 0,3. Tada sam kilogram koncentrata plaćao 16 dinara po kilogramu, sada je 28, dizel je bio 60 dinara, sada je više od 100. Pa, treba li još nešto da dodam?! - kaže Ivković.

Ivkovići gaje visokomlečne krave koje daju iste količine mleka kao i grla na farmama u EU. U poslednjih pet godina na izložbama u Srbiji njihove krave i junice osvojile su 16 pehara. Medutim, svu apsurdnost situacije pokazuje podatak da je zarada sve manja, što je proizvodnja veća.

A

Ni političar ni seljak - Bio predsednik opštine

Zoran Ivković je od 2002. do 2005 godine bio predsednik Skupštine opštine Lebane. Zbog bavljenja politikom morao je da zapostavi poljoprivredu i stočarstvo.

- Tada mi je bilo strašno krivo što sam ušao u politiku i što ne mogu da imam farmu sa 50 krava, jer sam smatrao da je to dobar posao. Kada pogledam iz ove perspektive, možda je i dobro što sam te godine potrošio u politici. Zamislite koji bih gubitak imao da sam napravio toliku farmu. Ipak, ni politikom više ne nameravam da se bavim - zaključuje Ivković.

 

- Naša grla dnevno daju između 30 i 38 litara mleka, masnoće 4,2. To prodamo za 30 dinara po litru, da bi mlekare litar jednodnevnog obranog mleka masnoće 2,8 prodavale za 45 ili 50 dinara. A samo dnevna ishrana ovakvih krava košta između 500 i 700 dinara. Gde su još naš rad, pa usluge veterinara i sve ostalo. Samo veštačka osemenjavanja godišnje nas koštaju 100.000 dinara. Mlekare na području našeg okruga rade sa 30 odsto kapaciteta, ali i sa tom proizvodnjom imaju zaradu, dok mi jedva sastavljamo kraj s krajem - objašnjava Zoran.

Odbijen za subvenciju

Prema njegovoj oceni, za lošu situaciju najviše je kriva država, jer je „svakojakim uredbama uništila proizvođače i dozvolila da ih mlekare ucenjuju".

- Prvo su uveli da subvencije mogu da dobiju samo oni koji imaju više od pet grla. Tada su mnogi koji su imali po tri ili četiri krave prodali višak i ostali samo sa jednom ili nijednom. Posle toga propisano je da subvencije važe samo za grla sa poreklom. Ja sam nedavno odbijen za subvenciju jer sam priložio fotokopiju o rasnom poreklu umesto originala. Nas seljake najviše izmori ta papirologija. Verujte, lakše nam je da kopamo nedelju dana nego da nekoliko sati idemo od kancelarije do kancelarije. E, zato ću polako da smanjujem stočni fond. Pre tri meseca prodao sam dve rasne krave, na proleće, ako se ništa ne promeni otići će još sedam-osam sigurno. Bolje mi je da proširim proizvodnju paradajza i paprike, nego da se bavim stočarstvom - jada se Ivković.

Izvor: Press

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage