Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

26. 09. 2010.  - Autor: Veljko Lalić

Gorski car srpske advokature

U procesu rehabilitacije Draže Mihailovića nijepotrebno učiniti ništa drugo osim priložiti briljantnuodbranu njegovog advokata Dragića Joksimovića

Draža
Draža

U procesu rehabilitacije Draže Mihailovića nije potrebno učiniti ništa drugo osim priložiti briljantnu odbranu njegovog advokata Dragića Joksimovića, jednog od predratnih lidera Demokratske stranke i advokata koji koji zaslužuje posebno mesto u srpskom pravosuđu.Jer on je uradio ono što niko drugi nije smeo. On je branio Dražu Mihailovića. Kada se pojavio prvi put kod njega, vođa četničkog pokreta bio je već slomljen čovek. Preživeo je tifus, mučen je na razne načine, videle su se njegova podbulost, bezvoljnost. Slomljen je fizički, ali i psihički. Draža je bio napušten od svih - od kralja, od žene, dece, svojih komandanata. Svi koji su mogli da ga izdaju, izdali su ga. I onda se odjednom pojavio advokat Dragić Joksimović, koji je preokrenuo tok istorije o kojoj tek sada možemo da čitamo. I o kojoj ćemo tek da čitamo.
Joksimović
Joksimović

Junak odbrane

Joksimović je potpuno preokrenuo suđenje, što vidimo tek sada, objavljivanjem novih dokumenata


„Generale, neće vas pustiti. Sada će ubiti i mene i vas. Šta god da uradite, ubiće vas. Možete samo časno da umrete, da odbranite svoju vojničku zakletvu i reč", rekao je Joksimović Draži negde na polovini suđenja, koje je trajalo od 10. juna do 15. jula. Od tog trenutka Draža je počeo svoju odbranu. I to se jasno vidi na integralnim zapisnicima sa suđenja koji su tek nedavno ugledali svetlost dana.Joksimović je bio neukaljana politička figura Demokratske stranke. On je odbijao da brani Dražu dok ga on sam nije zamolio. Na kraju je održao taj veliki govor, koji zaslužuje da bude u svim udžbenicima. U tom govoru nalazi se sva ljudska drama, zbog koje je Tito dan kasnije javno tražio odmazdu. Uhapsili su ga jer je na nekoj slavi slušao Radio London i ubili ga u zatvoru. Ali ni tu nije bio kraj, ostavili su ga u dvorištu zatvora da „odleži kaznu", a na kraju i pohapsili ljude koji su mu došli na pogreb posle dve godine. Taj čovek je moj heroj, jer na neki način njegova sudbina prati i mene otkad sam se uključio u ovaj projekat - kaže za Pressmagazin Božidar Zečević, koji upravo montira ton i sliku sa suđenja Mihailoviću.U na tom snimku se čuje hrabri glas advokata 15. jula 1946:
Draža
Draža

Samo ga Dragić nije napustio

Draža Mihailović bio je slomljen jer su ga izdali i kralj, i njegovi komandanti, i narod


- ... Svih sedam dokumenata koje sam ovde citirao objavio je „Službeni list" ove zemlje od 9. marta 1945. i predstavljaju nepobitne i nesumnjive dokaze da je jugoslovenska kraljevska vlada u Londonu sve do 7. marta 1945. godine bila jedina legalna i od saveznika jedina priznata vlada Jugoslavije. Od 17. aprila 1941. godine do 5. avgusta 1944. godine Dragoljub Mihailović bio je njen ovlašćeni ministar i organ u Srbiji. Sve što je optuženi Mihailović radio i uradio za vreme okupacije, radio je po naredbama i uputstvima ove vlade, a sve što je radila i uradila ta vlada, mogla je raditi i uraditi sa znanjem i odobrenjem naših zapadnih saveznika. Jugoslovenska vojska u otadžbini, kojom je Mihailović do kraja rata komandovao, bila je legalna vojska ove vlade, a sa pravne tačke gledišta partizanska organizacija imala se smatrati kao - ilegalna organizacija......
a

PROFESIONALAC Joksimović nezgodnim pitanjima sludeo i sudiju i tužioce


U celo izrežirano suđenje Draži nikako se nije uklapao Joksimović koji je svojim nezgodnim pitanjima dovodio do očaja i sudiju i tužioce. Na zahtev Joksimovića da Draža kaže nešto o svojim zdravstvenim tegobama do kojih je došlo nakon hapšenja, tužilac Minić je skočio kao oparen, s konstatacijom da sam advokat pokušava okrivljenog da proglasi ludim?! Slično je bilo i kada je branilac postavio pitanje o okolnostima pod kojima je Draža uhvaćen, u čemu ga je onemogućio predsednik suda Mihailo Đorđević konstatacijom da sud to uopšte ne zanima.Kada je Joksimović tražio da Mihailović objasni prirodu borbe protiv partizana i karakter građanskog rata, ponovo je usledila intervencija predsednika suda zaključkom da je postavljeno komplikovano pitanje i da se njime okrivljeni samo zbunjuje?! Kada je Dragić postavljao pitanja o antifašističkoj borbi četnika, predsednik suda je dao kraći odmor zbog „umora optuženog", a kad je u nastavku Joksimović želeo da završi razgovor, oduzeta mu je reč. Tražio je advokat u više navrata i da se kao svedoci odbrane pozovu američki oficiri koji su bili u Mihailovićevom štabu 1944. godine, ali je tužilac Minić i to onemogućio:- Zar mogu svedoci iz inostranstva svedočiti i pobijati činjenice za koje postoji nekoliko stotina pismenih dokumenata? Zar mogu oni pobijati iskaze Mihailovićevih saradnika, kojima se nepobitno utvrđuje istina! (V. A.)    

 Nameće se pitanje da li se stav optuženog Mihailovića prema NOP može nazvati izdajom? Ja bih mogao da se složim sa optužnicom da je skroz pogrešno i neopravdano mišljenje nemačko-fašističkog napadača kada je narodnooslobodilački pokret Jugoslavije okvalifikovan kao obična pobunjenička banda...(negodovanje u sali)

... Akcija Mihailovića bila je uperena na kršenje i lomljenje jedne protivničke organizacije čiji su ciljevi, prema njegovom mišljenju, bili ne samo štetni, nego i opasni za postojeće društveno stanje koje je on želeo održati...... Osim toga, treba da se zna i da ovde ostane zabeleženo: glavni cilj generala Mihailovića je bio sačuvati Srbiju...... Neustrašivi borac i čovečni zaštitnik - to je pravi lik njegov za sve vreme. Bilo to kome krivo danas ili ne, general Mihailović je suvereno gospodario selima, dolinama i planinama Srbije i zaista je bio gorski car srpskog naroda!(psovke, urlanja, ciča u sali)Koliko je ovo u tom trenutku bilo hrabro najbolje pokazuje napad Josipa Broza Tita na advokata odbrane samo dan kasnije, na Cetinju, 16. jula 1946: - ... Evo, na primer, branilac na procesu optuženog Draže Mihailovića, koji je, čini mi se, član Demokratske partije, pogledajte njegovo mišljenje, njegovu ideologiju...... Branili su Dražu i drugi, ali on ga nije branio sa pravilnog stanovišta. Iz njegove odbrane izdaje izbija neodoljiva mržnja prema narodu. Branio ga je sa duboko nenarodnog stanovišta. Draža je, kaže taj takozvani branilac, imao pravo, jer je postojala takozvana zakonita vlada u Londonu...... To je ideologija ne samo branioca Joksimovića, nego i drugih Joksimovića koji se kriju pod demokratskim plaštom. Kad danas vidimo da se oni ne žacaju da o toj izdaji govore kao o nečem zakonitom, onda nam je isto tako jasno i nešto drugo: da mi ne možemo imati samilosti prema takvim ljudima!      

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati