Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Press klinika

14. 09. 2009.  - Autor: M.M.

Prave i lažne uzbune organizma

„Igranje" oka, probadanje u grudima, bolovi u stomaku, krckanje zglobova i druge pojave najčešće su bezopasne, ali mogu da ukazuju i na ozbiljnija oboljenja. Pressmagazin vam daje savete kako da prepoznate kad je vreme da se obratite lekaru

1
1

Probadanje u grudima, treperenje pred očima, krckanje zglobova, „igranje" oka - sve ovo ljudi svakodnevno doživljavaju. Hipohondri će sve ovo protumačiti kao simptome najtežih bolesti - infarkta, tumora, moždanog udara, dok će ostali sve to odbaciti kao premor ili slučajnost. Postavlja se pitanje gde je granica i da li sve te svakodnevne sitnice ukazuju na neko oboljenje i daju signal da se treba obratiti lekaru.
Iako su u većini slučajeva u pitanju bezopasni uzroci i najčešće nema razloga za veću brigu, ipak su to nekada zaista znaci da treba potražiti stručnu pomoć.

Tako, na primer, kada nekome „igra" oko, to ukazuje na nervozu i preopterećenost. Naime, adrenalin, hormon stresa, utiče na mišiće da se skupljaju i grče. Do ovog simptoma može doći i u slučaju gubljenja tečnosti zbog prekomernog znojenja ili dijareje. Iako očni mišići najčešće reaguju, moguće je da se to dešava i na bilo kom delu tela.
Sve dok to ne postane hronično, može da se sredi opuštanjem i nadoknadom minerala kroz tečnost i ishranu. Ako kapak počne da se zatvara, to je već znak za obraćanje lekaru.
Iznenadni bolovi u stomaku su najčešći simptomi koji ljude navode da pomisle na upalu slepog creva. Međutim, stomačne bolove mogu da izazovu razni uzroci, a za polovinu slučajeva su odgovorni želudac ili creva. Najčešći izazivači poremećaja organa za varenje su bes, stres ili neke materije koje izazivaju nadražaj. Međutim, ukoliko ove simptome prate veoma jaki bolovi, povraćanje ili visoka temperatura, onda je to siguran znak za obraćanje lekaru. Ako uz sve to imamo problema i sa desnom nogom, onda nema sumnje da je reč o upali slepog creva, što iziskuje hitnu lekarsku intervenciju.
„Puckanje" zglobova mnogima uliva sumnju da imaju posla sa artritisom. Međutim, mi smo živa bića, tako da nešto slobodno može da nam „pucka i krcka". Uzroci su najčešće bezazleni. Ukoliko se ovo, recimo, dešava u zglobu kolena, to može da ukazuje na neravnomernost hrskavice ili je uzrok u nekoj nepravilnosti u obliku zglobne čašice kolena. Zbog ovih prirodnih anomalija se povećava pritisak sa unutrašnje strane kolena, što prilikom penjanja ili silaska niz stepenice daje karakterističan zvuk. Na ovaj način se često „oglašava" i naše rame. S obzirom na to da najviše koristimo ruke, ovaj zglob po prirodi mora da bude izuzetno pokretljiv i to krckanje ne treba da nas zabrinjava.

Tek kada je zvuk praćen i jakim bolovima, onda je vreme za lekara, naročito ako se tako nešto događa nakon povrede. U tom slučaju postoji i sumnja da je to rani oblik artroze. Lekar će to ustanoviti uz pomoć rendgena ili magnetne rezonance.
Zujanje u ušima najčešće izazivaju trenutni poremećaji u prokrvljenosti najmanjih krvnih sudova unutrašnjeg uha. Ova pojava može da se pojača pod uticajem stresa, buke ili pušenja. Neki lekovi, poput „aspirina" ili kontraceptivnih pilula, plombe u zubima, kao i povrede glave mogu da prouzrokuju ovo zujanje.
Ukoliko ova tegoba potraje duže od dva dana ili ako se pojave još i vrtoglavica ili gubitak sluha, onde se treba obratiti lekaru, koji će najčešće prvo da proveri centar za ravnotežu, kao i sluh. Često su dovoljne vežbe za opuštanje, preparati na bazi ginka ili homeopatski lekovi. Ukoliko se sumnja na akutni tinitus, tada će lekar najverovatnije primeniti infuzije lekovima koji će da dovedu do bolje prokrvljenosti unutrašnjeg uha i do njegovog boljeg snabdevanja kiseonikom. Istina, zujanje u ušima može da ukazuje i na povišen pritisak i povrede glave.

Probadanje u grudima najčešće ljude asocira na infarkt. Jaki probadajući bolovi s leve strane grudne kosti odmah ljude teraju da pomisle na najgore. Ali, na svu sreću, većina njih u tom slučaju nije u pravu. Pogotovo oni koji zdravo žive, pre svega ne puše i nemaju naslednih predispozicija, veoma retko mogu da dobiju infarkt. Naročito žene, jer ženski hormon estrogen štiti krvne sudove od opasnih naslaga koje mogu da dovedu do ovog stanja. Stvarni uzrok ovog lažnog alarma su najčešće bolovi u mišićima kičme koji se reflektuju u predeo srca, zbog čega upravo i mislimo da je srce u pitanju. Čak i gasovi u stomaku mogu da se „osete" u predelu grudne kosti. Naime, zaglavljeni vazduh u crevima pritiska s donje strane dijafragmu i tako se stiče utisak bola u predelu srca. I nervoza može da izazove ovo probadanje. U tom slučaju, ponekad je dovoljno da duboko udahnemo i neko vreme zadržimo vazduh.
Ukoliko se jave još neki simptomi, kao što su vrtoglavica, pojačano znojenje ili mučnina, tada se već treba obratiti lekaru, koji će uz pomoć EKG aparata izmeriti električne signale srčanog mišića i jasno odrediti stanje ovog centralnog organa. Ukoliko nema ovih propratnih efekata, dobro rešenje je masaža na mestu proboda.

Simptom koji će često da preplaši žene i natera ih da pomisle da boluju od tumora materice je neuobičajeno jako menstrualno krvarenje. Opet, u najvećem broju slučajeva nije tako. U ginekološkim ordinacijama se svakodnevno najmanje pet žena požali na izuzetno obilni mesečni ciklus. Od svih ovih slučajeva, rak se možda dijagnostikuje dvaput godišnje. Iza ovog simptoma se najčešće krije poremećena hormonalna ravnoteža. I neki lekovi, poput onih protiv zgrušavanja krvi, mogu da izazovu ovaj poremećaj, kao i previše stresnih situacija, neki dobroćudni tumori i izrasline na sluzokoži.
U većini slučajeva ovaj problem se reguliše sam po sebi. Ukoliko se to ne desi, a pri tom ako se pojave još i jaki bolovi i međumenstrualno krvarenje, neophodno je da se potraži lekarska pomoć. U slučaju da lekar ne otkrije nikakve konkretne uzroke ovog problema, verovatno će prepisati kontraceptivna sredstva koja stabilizuju hormonski disbalans i tako smanjuju krvarenje.

Izvor: Press

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najnovije

Nije pronađen nijedan članak.