Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

GUŽVE ZA NOVE GSP LEGITIMACIJE ZA PREVOZ

31. 08. 2011.  - Autor: Nebojša Zeković - Zorica Janjušević

Za dva dana izdato 1.500 kartica

I pored toga što postojeće karte i markice mogu koristiti do kraja godine, mnogi sugrađani pohrlili su juče ka Skenderbegovoj ulici (GSP Beograd), zbog čega je od 8 do 10 časova bilo gužvi na ovom prodajnom mestu. Iz Gradskog saobraćajnog preduzeća podsećaju da se „Bus plus" kartice mogu izvaditi na još 24 prodajna mesta

s
Nove legitimacije GSP, u gradu ima ukupno 25 prodajnih mesta
Gužve bez razloga... U gradu ima ukupno 25 prodajnih mesta

U ovom preduzeću apeluju na građane koji imaju važeće markice da daju prednost onima koji u ovom periodu moraju da izvade nove, a to su mahom đaci i studenti.

a1

Četiri vrste karata

Kada sistem zaživi postojaće četiri vrste karata, dve plastificirane i dve papirne. Od plastike će biti elektronske beskontaktne „smart" kartice, i to personalizovana, koja će sadržati ime i fotografiju korisnika (kao „stara" markica), i nepersonalizovana, koja će važiti na ime za određeni broj vožnji, sa mogućnošću dopune, poput pripejd katica za mobilne telefone. Za putnike koji javni gradski prevoz koriste retko i u ograničenom vremenu, poput turista, postojaće mogućnost da kupe papirnu „smart" kartu, čije će izdavanje koštati 40 dinara, a maksimalni iznos koji će putnici na nju moći da uplate biće 500 dinara. Njen rok važenja je tri meseca.

- Po navici ili ne, tek veliki broj građana po personalizovanu karticu odlazi u GSP Beograd u Skenderbegovoj ulici i tamo su zabeležene gužve. Za to nema potrebe jer na ostalim prodajnim mestima nema redova. Prodajna mesta su raspoređena po celoj teritoriji grada i svako može da ode u najbližu poslovnicu MTS-a, Erste banke ili u „Tempo", gde se nalaze pultovi „Bus plusa" - kaže Gordana Perović, portparol „Bus plusa", i dodaje da je za prva dva dana na svim prodajnim mestima izdato 1.500 novih personalizovanih karata.

Gužva

Sugrađanka Gorica Pavlović koju smo zatekli pred vratima GSP-a kaže da je i juče pokušala da produži markicu, ali zbog prevelike gužve nije uspela.

- Došla sam da produžim svoju markicu za nezaposlene i čekam već oko sat vremena.Već sam bila u GSP-u juče, ali je bila neverovatna gužva, pa mi nije preostalo ništa drugo nego da odustanem - priča nam četrdesetdvogodišnja sugrađanka.

Kolika je navala za novim markicama u predstavništvu GSP-a najbolje govori i primer sugrađanke Zvezdana Gojkić, koja je morala da čeka i više od sat vremena.

- Dovela sam sina da bi mu sredila povlasticu za školu i ovde smo već više od sata. Ne dopada mi se što se čeka ispred zgrade po ovom suncu, ali nemamo izbora. Da sam znala da ima i drugih mesta, sigurno se ne bih ovako maltretirala - kaže Zvezdana.

Kartica za 250 dinara

Inače, za vađenje „Bus plus" kartice zaposlenima su potrebne kopija lične karte koju prilažu i lična karta na uvid. Učenici i studenti mogu dobiti nove kartice uz potvrdu ili overen zahtev o pohađanju škole i fakulteta, a nezaposlenima je potrebna fotokopija lične karte i potvrda Nacionalne službe za zapošljavanje da je osoba nezaposlena. Penzioneri do „smart" kartica dolaze uz fotokopiju lične karte i PIO potvrdu, dok su invalidima potrebni fotokopija lične karte i rešenje nadležnog organa o invalidnosti.

a2

Ekonomično - Benefiti od novih kartica

Vlasnici „Bus plus" personalizovanih kartica u okviru programa moći će da ostvare popust od pet odsto na kupovinu proizvoda u „Tempu" radnim danima, da otvore bankovni račun i dobiju uslugu net-benkinga bez nadoknade i uzmu povoljnije kredite u Erste banci, kao i da dobiju 100 besplatnih minuta, poruka ili megabajt bonusa dobrodošlice u MTS-u.

Fotografija nije neophodna, već se građani mogu slikati na prodajnom mestu. Cena izdavanja personalizovane kartice je 250 dinara i važi tri godine.

Sistem personalizovanih „Bus plus" kartica za gradski prevoz zaživeće u vozilima gradskog saobraćajnog preduzeća početkom sledeće godine. Kada novi sistem bude počeo sa radom, funkcionisaće tako što će putnici po ulasku u vozilo overavati kartu na specijalnom čitaču (validatoru), čija ugradnja će početi u toku ove nedelje, a biće postavljeni kod svih vrata.

Kontrolu putnika u novom sistemu obavljaće kontrolori opremljeni aparatima za kontrolu kartica. Ovi uređaji vrše proveru validnosti karata i informišu kontrolora da li je putnik overio karticu. Najbitnija razlika u odnosu na sadašnju kontrolu je ta da će kontrolor po ulasku u vozilo blokirati validatore, tako da neće biti poništavanja u zadnji čas.

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najnovije

Nije pronađen nijedan članak.