Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

GUŽVE ZA NOVE GSP LEGITIMACIJE ZA PREVOZ

31. 08. 2011.  - Autor: Nebojša Zeković - Zorica Janjušević

Za dva dana izdato 1.500 kartica

I pored toga što postojeće karte i markice mogu koristiti do kraja godine, mnogi sugrađani pohrlili su juče ka Skenderbegovoj ulici (GSP Beograd), zbog čega je od 8 do 10 časova bilo gužvi na ovom prodajnom mestu. Iz Gradskog saobraćajnog preduzeća podsećaju da se „Bus plus" kartice mogu izvaditi na još 24 prodajna mesta

s
Nove legitimacije GSP, u gradu ima ukupno 25 prodajnih mesta
Gužve bez razloga... U gradu ima ukupno 25 prodajnih mesta

U ovom preduzeću apeluju na građane koji imaju važeće markice da daju prednost onima koji u ovom periodu moraju da izvade nove, a to su mahom đaci i studenti.

a1

Četiri vrste karata

Kada sistem zaživi postojaće četiri vrste karata, dve plastificirane i dve papirne. Od plastike će biti elektronske beskontaktne „smart" kartice, i to personalizovana, koja će sadržati ime i fotografiju korisnika (kao „stara" markica), i nepersonalizovana, koja će važiti na ime za određeni broj vožnji, sa mogućnošću dopune, poput pripejd katica za mobilne telefone. Za putnike koji javni gradski prevoz koriste retko i u ograničenom vremenu, poput turista, postojaće mogućnost da kupe papirnu „smart" kartu, čije će izdavanje koštati 40 dinara, a maksimalni iznos koji će putnici na nju moći da uplate biće 500 dinara. Njen rok važenja je tri meseca.

- Po navici ili ne, tek veliki broj građana po personalizovanu karticu odlazi u GSP Beograd u Skenderbegovoj ulici i tamo su zabeležene gužve. Za to nema potrebe jer na ostalim prodajnim mestima nema redova. Prodajna mesta su raspoređena po celoj teritoriji grada i svako može da ode u najbližu poslovnicu MTS-a, Erste banke ili u „Tempo", gde se nalaze pultovi „Bus plusa" - kaže Gordana Perović, portparol „Bus plusa", i dodaje da je za prva dva dana na svim prodajnim mestima izdato 1.500 novih personalizovanih karata.

Gužva

Sugrađanka Gorica Pavlović koju smo zatekli pred vratima GSP-a kaže da je i juče pokušala da produži markicu, ali zbog prevelike gužve nije uspela.

- Došla sam da produžim svoju markicu za nezaposlene i čekam već oko sat vremena.Već sam bila u GSP-u juče, ali je bila neverovatna gužva, pa mi nije preostalo ništa drugo nego da odustanem - priča nam četrdesetdvogodišnja sugrađanka.

Kolika je navala za novim markicama u predstavništvu GSP-a najbolje govori i primer sugrađanke Zvezdana Gojkić, koja je morala da čeka i više od sat vremena.

- Dovela sam sina da bi mu sredila povlasticu za školu i ovde smo već više od sata. Ne dopada mi se što se čeka ispred zgrade po ovom suncu, ali nemamo izbora. Da sam znala da ima i drugih mesta, sigurno se ne bih ovako maltretirala - kaže Zvezdana.

Kartica za 250 dinara

Inače, za vađenje „Bus plus" kartice zaposlenima su potrebne kopija lične karte koju prilažu i lična karta na uvid. Učenici i studenti mogu dobiti nove kartice uz potvrdu ili overen zahtev o pohađanju škole i fakulteta, a nezaposlenima je potrebna fotokopija lične karte i potvrda Nacionalne službe za zapošljavanje da je osoba nezaposlena. Penzioneri do „smart" kartica dolaze uz fotokopiju lične karte i PIO potvrdu, dok su invalidima potrebni fotokopija lične karte i rešenje nadležnog organa o invalidnosti.

a2

Ekonomično - Benefiti od novih kartica

Vlasnici „Bus plus" personalizovanih kartica u okviru programa moći će da ostvare popust od pet odsto na kupovinu proizvoda u „Tempu" radnim danima, da otvore bankovni račun i dobiju uslugu net-benkinga bez nadoknade i uzmu povoljnije kredite u Erste banci, kao i da dobiju 100 besplatnih minuta, poruka ili megabajt bonusa dobrodošlice u MTS-u.

Fotografija nije neophodna, već se građani mogu slikati na prodajnom mestu. Cena izdavanja personalizovane kartice je 250 dinara i važi tri godine.

Sistem personalizovanih „Bus plus" kartica za gradski prevoz zaživeće u vozilima gradskog saobraćajnog preduzeća početkom sledeće godine. Kada novi sistem bude počeo sa radom, funkcionisaće tako što će putnici po ulasku u vozilo overavati kartu na specijalnom čitaču (validatoru), čija ugradnja će početi u toku ove nedelje, a biće postavljeni kod svih vrata.

Kontrolu putnika u novom sistemu obavljaće kontrolori opremljeni aparatima za kontrolu kartica. Ovi uređaji vrše proveru validnosti karata i informišu kontrolora da li je putnik overio karticu. Najbitnija razlika u odnosu na sadašnju kontrolu je ta da će kontrolor po ulasku u vozilo blokirati validatore, tako da neće biti poništavanja u zadnji čas.

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Da li bi Srbija danas bila bolje mesto za život da je Đinđić živ!?

Siguran sam da bi!

Naravno da ne, bilo bi gore!

Bilo bi apsolutno isto!

Rezultati

Facebook