Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Briga o seniorima sa primanjima ispod 16.100 dinara

13. 03. 2012.  - Autor: Aleksandra Andrić

Penzionerima po 4.000 na tri meseca

Ugroženi - Grad nastavlja da pomaže socijalno ugrožene kategorije stanovništva. Ovu vrstu pomoći u decembru dobilo je više od 64.000 penzionera

1
Penzioneri čija je penzija manja od 16.100 dinara četiri puta godišnje dobijaće finansijsku pomoć, odlučeno je na sednici Skupštine grada koja je održana u petak. Pomoć u iznosu od 4.000 dinara će se, prema odluci, isplaćivati poslednjeg meseca u kvartalu, odnosno u martu, junu, septembru i decembru.

Ovu vrstu jednokratne pomoći u decembru je dobilo više od 64.000 penzionera, kažu iz Sekretarijata za socijalnu zaštitu.

Isplata na adresu

- Svi penzioneri čije penzije ne prelaze 16.100 dinara dobiće do kraja godine finansijsku pomoć u ukupnom iznosu od 16.000 dinara. Novac će im se isplaćivali četiri puta godišnje, po 4.000 dinara u martu, junu, septembru i decembru. Pomoć će biti isplaćivana neposredno, na adresu na kojoj penzioner ima prebivalište. U prestonici trenutno ima oko 350.000 penzionera, od kojih je njih 64.596 dobilo pomoć od grada u decembru - navode iz Sekretarijata za socijalnu zaštitu.

A

Brojke

350.000 penzionera ima u Beogradu
64.596 penzionera dobilo je pomoć od 4.000 dinara u decembru
16.000 dinara dobiće penzioneri čija je penzija manja od 16.100 dinara
4.000 dinara uplaćuje se poslednjeg meseca u kvartalu

Penzionerka Stajka Cvetković (77) već treću godinu zaredom prima finansijsku pomoć.

- Da ne primam tih 4.000 dinara, ne znam kako bih preživela. Nekome možda zvuči malo, ali meni koja živim od penzije koja iznosi 13.000 dinara taj novac mnogo znači. Ćerka i zet su ostali bez posla, pa više ne mogu da računam na njihovu pomoć. Od tih para uspevam da kupim lekove i poneku sitnicu unučicama - priča ova Beograđanka.

Prema odluci, finansijska pomoć obezbeđuje se penzioneru čija penzija ne prelazi iznos od 35 odsto prosečne zarade, bez poreza i doprinosa u mesecu za koji je poznat podatak o prosečnoj zaradi. Prema saopštenju Zavoda za informatiku i statistiku grada Beograda, od 27. februara prosečna zarada u Beogradu bez poreza i doprinosa iznosi 46.000 dinara, što znači da materijalnu podršku može da ostvari penzioner čija penzija ne prelazi 16.100 dinara.

Sada je pomoć trajna

Osvrnuvši se na ovu odluku, predsednik gradske skupštine Aleksandar Antić podsetio je da je revizor u svom izveštaju kao primedbu gradu Beogradu naveo činjenicu da ne postoji skupštinska odluka na osnovu koje se isplaćuje pomoć najugroženijim kategorijama penzionera.

- Niko nije osporio gradu pravo da pomaže socijalno ugroženim kategorijama stanovnika, već je samo nedostajala odluka o tome. Sada će ta pomoć biti trajna - rekao je Antić. 

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najnovije

Nije pronađen nijedan članak.