Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Intervju, Ivana Kuzmanović, književnica

11. 02. 2010.  - Autor: (R. J.)

Najbolje pišem u ritmu tanga

Moj novi roman „Amor portenjo" je pripovest o ljubavi i preljubi, na muzičkoj podlozi iz daleke Argentine. Pisanje u prvom licu pomoglo mi je da svoja iskustva lakše prenesem na papir

1

Ivana Kuzmanović, autorka bestselera „Lemurova ljubav" i „Manje od tri", koji su prodati u nekoliko desetina hiljada primeraka, nedavno je obradovala čitaoce novim romanom „Amor portenjo" (Laguna). Osim što piše o ljubavi, Ivana je i osnivač „Susreta pomerisrca", na kojima učesnici razgovaraju o ljubavi i traže načine za njeno širenje i razmenjivanje.

Srpska spisateljica kaže da je njen novi roman od početka do kraja obojen u boje tanga, i da govori o stvarima koje su utkane u ovaj argentinski ples - o ljubavi, seksu i preljubi.

- „Amor portenjo" je naslov pesme grupe „Gotan prodžekt". U pitanju je elektronski tango, koji, kao i sam ples, postaje sve popularniji među mladima. Zbog toga sam dijaloge između glavnih junaka oslikala bojama tanga, koristeći za metaforu karakteristične pokrete ovog argentinskog plesa, kao što su kruzada, očo, gančo i drugi. Jedno od značenja ovih reči je „ljubav lučkog radnika", što predstavlja interesantnu parabolu, s obzirom na to da se u mojoj priči razbuktala nedozvoljena ljubav između mladog vodoinstalatera i udate žene i majke.

a

Poruke ljubavi

Koliko reakcije čitalaca utiču na vaše pisanje?

- Priznajem da mi je bilo najjednostavnije dok sam pisala prvi roman. Tada nije postojalo poverenje publike koje za pisca predstavlja veliku odgovornost. Kada dobijem pismo ili poruku sa pitanjem „kada će izaći vaš novi roman, nestrpljivo ga očekujem", ili sa izjavom „sebi sam za pod jelku poželela vašu novu knjigu", onda je nemoguće biti potpuno rasterećen. Ne samo iz sujete i ega, već pre svega zato što ja pišem za publiku i bez nje bih komotno mogla i nečim drugim da se bavim. Naime, poruke mojih romana imaju svojevrsnu misiju u širenju ljubavi, u duhovnom buđenju i procesu sazrevanja svesti. I zbog toga mi je važno da to seme koje sejem naiđe na plodno tlo. Pa da žanjemo s radošću i pesmom što smo otkrili koliko je život lep.

 

Preljuba je, dakle, lajtmotiv romana?

- Glavna tema novog romana je preljuba. Posmatrala sam je iz različitih uglova i otvarala pitanja na koja bismo tako često želeli da čujemo jasan i iskren odgovor. Dva prateća osećanja, tesno povezana sa ovom nemilom a ipak prisutnom pojavom, su ljubomora i griža savesti, pa sam i njima posvetila veliku pažnju. Međutim, ono što se nalazi u pozadini ove nepristrasne analize jeste činjenica da istina postoji samo kao jedinstvo suprotnosti, te da je teško ili - bolje - nemoguće suditi i osuđivati, donositi nepromenljive zaključke, biti isključiv u mišljenju i stavu u svetu u kojem su jedino prolaznost i promena izvesni.

Pored romana, u novoj knjizi čitaocima ste poklonili i priču.

- Poklon priča je nastala iz moje želje da čitaocima nešto poklonim, i to svima, a ne samo onima koji žive u Beogradu pa mogu da prisustvuju potpisivanjima ili književnim večerima. Priča govori o jednom od životnih apsurda, o mimikriji i lažnom moralu, o tome da preljuba nekada može da ugrozi nečiji život, a u nekoj drugoj prilici može da ga spase. Zato se uvek treba uzdržati od osude i suđenja.

Koliko je na uspehe vaših romana uticala činjenica da su ispovedni i autobiografski? Da li je to slučaj i sa „Amor portenjom"?

- Verujem da su iskrene i proživljene emocije, kao i moja potpuna otvorenost pred čitaocem, doprinele tome da se i sami čitaoci otvore i prepoznaju u mojim pričama, radostima, mislima i patnjama. Pisanje u prvom licu pomoglo mi je da svoja iskustva lakše i upečatljivije prenesem na papir. Ali ne mislim da su iskrenost i ispovedni ton ono što je bilo presudno da moji romani postignu neočekivan uspeh. Pre bih rekla da je reč o drugačijem pristupu nekim temama, kao i nabujaloj želji da svoj optimizam podelim sa drugima.         

Izvor: Press

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati