Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

05. 12. 2010.  - Autor: (Ag.)

Imperijalne ambicije Turske

Najveći strateški problem Amerike na Balkanu jeste uloga Turske, koja preko svog čoveka Harisa Silajdžića pokušava nastupiti sa neootomanske pozicije na Balkanu i Bliskom istoku - navodi se u depeši američkog ambasadora iz Ankare od prvog januara ove godine, koja je poslata u Stejt department pod nazivom „Ankara87", a objavljena na stranici Vikiliks.

1
Upoređujući ta turska nastojanja kao „ambicije 'Rols-Rojsa', ali sa resursima 'Rovera'", ambasador piše da, svesni da nemaju vlastite resurse za tu politiku, moraju pronaći „vlastitog potrčka u liku Harisa Silajdžića, Miš' Ala ili Ahmadinedžada, koji će biti srećni da zastupaju Tursku u njihovoj misiji" - pišu „Nezavisne novine".

List ocenjuje zanimljivim podatak da su Amerikanci još u decembru 2006. godine smatrali da predsednik Srbije Boris Tadić podržava ulazak Srbije u NATO, iako je zvanična politika te zemlje vojna neutralnost.

„Frid (Danijel Frid, tadašnji pomoćnik sekretara SAD) odlučio je da ponudi Partnerstvo za mir Srbiji kako bi podržao demokratske snage u dolazećim izborima, jer je predsednik Tadić dao snažno obrazloženje u korist evroatlantske budućnosti Srbije", piše u depeši od 12. decembra 2006. godine, koja je poslata iz Pariza.

U drugoj depeši iz 2005. godine, koju je poslala Ambasada u Rimu, saznaje se da je Vlada SAD razmišljala da za poziciju visokog predstavnika u BiH te godine da podršku Italijanki Lauri Mirahijan.

„Službenici Stejt departmenta i Ambasade koji su se sreli s njom veruju da ona deli naše poglede u vezi sa budućnošću regiona", piše u depeši.

Izvor: Press

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Da li je štrajk prosvetara opravdan?

Naravno, oni su jedan od stubova društva, sramota je da rade za 400 evra!

Kako da ne, ljudi su visoko obrazovani, a rade za bednu platu, od koje jedva žive.

Nemaju prava na to, jer ima onih koji rade i za manje!

Ma, svi treba da štrajkujemo! SVI!

Rezultati

Facebook