Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

05. 12. 2010.  - Autor: (Ag.)

Imperijalne ambicije Turske

Najveći strateški problem Amerike na Balkanu jeste uloga Turske, koja preko svog čoveka Harisa Silajdžića pokušava nastupiti sa neootomanske pozicije na Balkanu i Bliskom istoku - navodi se u depeši američkog ambasadora iz Ankare od prvog januara ove godine, koja je poslata u Stejt department pod nazivom „Ankara87", a objavljena na stranici Vikiliks.

1
Upoređujući ta turska nastojanja kao „ambicije 'Rols-Rojsa', ali sa resursima 'Rovera'", ambasador piše da, svesni da nemaju vlastite resurse za tu politiku, moraju pronaći „vlastitog potrčka u liku Harisa Silajdžića, Miš' Ala ili Ahmadinedžada, koji će biti srećni da zastupaju Tursku u njihovoj misiji" - pišu „Nezavisne novine".

List ocenjuje zanimljivim podatak da su Amerikanci još u decembru 2006. godine smatrali da predsednik Srbije Boris Tadić podržava ulazak Srbije u NATO, iako je zvanična politika te zemlje vojna neutralnost.

„Frid (Danijel Frid, tadašnji pomoćnik sekretara SAD) odlučio je da ponudi Partnerstvo za mir Srbiji kako bi podržao demokratske snage u dolazećim izborima, jer je predsednik Tadić dao snažno obrazloženje u korist evroatlantske budućnosti Srbije", piše u depeši od 12. decembra 2006. godine, koja je poslata iz Pariza.

U drugoj depeši iz 2005. godine, koju je poslala Ambasada u Rimu, saznaje se da je Vlada SAD razmišljala da za poziciju visokog predstavnika u BiH te godine da podršku Italijanki Lauri Mirahijan.

„Službenici Stejt departmenta i Ambasade koji su se sreli s njom veruju da ona deli naše poglede u vezi sa budućnošću regiona", piše u depeši.

Izvor: Press

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najnovije

Nije pronađen nijedan članak.