Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

25. 04. 2012.

Bogate zemlje EU zakidaju siromašnim

Bogate zemlje EU žele da smanje izdvajanja za politike koje se odnose na siromašne zemlje članice u dugogodišnjem proračunu koji mora biti gotov do kraja godine. Na jučerašnjim razgovirma otvorilo se pitanje koliko će se sredstava izdvajati iz sedmogodišnjeg proračuna za "fondove kohezije" i fondove za podsticanje poljoprivrede koji su do sada iznosili tri četvrtine novca iz proračuna, piše Index.hr.

Zastava
Zastava
 
Sredstva koja se odvajaju za "fondove kohezije" tj. ujednačavanje standarda između članica smanjena su za 18 milijardi eura za period od 2014. do 2020. godine. Zemlje istočne Evrope su dodatno revoltirane jer Nemačka, Holandija i Finska žele da ta izdvajanja smanje za još 100 milijardi eura u proračunu koji je predložila Evropska komisija.

"U predlogu EK politika kohezije je već 'zamrznuta' na nivo iz 2013. godine", kazao je ministar za Evropu Poljske, zemlje koja je na čelu "siromašnih", piše EU opserver. Strah "siromašnih" zemalja ogleda se u tome da će se novac prebaciti iz siromšanih prema bogatim regijama.

Sa druge strane, "bogate" zemlje su one koje i najviše uplačuju u evropski proračun.

Finski ministar za Evropu Aledžender Stub povodom kohezijskih fondova izjavio je "da je to sve malo preskupo".

Takođe, predmet rasprave je i mogućnost da finansiranje iz proračuna bude uslovljeno i makroekonomskim pokazateljima, što opet otežava položaj "siromašnih" zemalja koje sve više zavise od EU fondova.

"Volio bih da vidim uslovljavanje makroekonomskim pokazateljima koje bi se odnosilo i na Finsku i na Holandiju pa tada možemo razgovarati. Pronađite dobar način da prvo sami sebe kaznite i tada možemo razgovarati o pravednom putu za razgovor o uslovima", kazao je Poljak Donjgielenjicz.

Danska, koja je moderator razgovora, planira da predlog proračuna bude na stolu EU samita u junu.

Izvor: PRESSONLINE

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najnovije

Nije pronađen nijedan članak.