Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

31. 07. 2012.

Pupovac: Sporo se obnavljaju kuće Srba povratnika

Predsednik Srpskog nacionalnog veća u Hrvatskoj Milorad Pupovac izrazio je danas nezadovoljstvo zbog toga što, kako je ocenio, obnova kuća Srba povratnika u Hrvatsku ide veoma sporo.

"Pored toga, poremećen je odnos prava, morala i propisa. Ne obnavljaju se kompletne kuće, već samo po 35 kvadrata po članu domaćinstva", rekao je Pupovac na otvaranju Regionalne naučne konferencije "Srpsko-hrvatski odnosi: Rešavanje aktuelnih pitanja" u mestu Golubić kod Obrovca, u Hrvatskoj.
Pupovac je ocenio da u odnosima Srbije i Hrvatske i dalje postoje mnogobrojna nerešena pitanja, poput pitanja izbeglica, nestalih, položaja nacionalnih manjina, procesuiranja ratnih zločina, međusobnih tužbi za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, nestale kulturne baštine.
Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Petar Kuntić rekao je da se politički predstavnici Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji danas nalaze u sličnoj poziciji, jer su u opoziciji u parlamentu, pa će, kako je ocenio, samim tim teže ostvariti svoja prava.
Kuntić je kao probleme s kojima se suočavaju Hrvati u Srbiji naveo oblasti obrazovanja i informisanja.
Poslanik u Skupštini Srbije Janko Veselinović izrazio je nezadovoljstvo zato što u Golubiću u poslednjih godinu dana nijedna kuća nije obnovljena.
Golubić je selo u Dalmatinskoj Zagori, koje je gotovo potpuno uništeno tokom i nakon operacije hrvatske vojske i policije "Oluja" 1995. godine i u koje su Srbi počeli da se vraćaju poslednjih godina.
Kuće u selu se obnavljaju uz pomoć države Hrvatske.
U Golubiću je pre rata živelo oko 500 stanovnika, a danas ih živi stotinak.
Na konferenciji učestvuju naučnici iz Hrvatske i iz Srbije. Skup o hrvatsko-srpskim odnosima i mogućnostima saradnje održava se petu godinu zaredom u Golubiću.
Organizuju ga Centar za istoriju, demokratiju i pomirenje iz Novog Sada i Udruga za istoriju, saradnju i pomirenje iz Golubića.

Izvor: Beta

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najnovije

Nije pronađen nijedan članak.