Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

SeparatistiČke teŽnje kod Hrvata - List „Slobodna Dalmacija" otkrio istinu o hrvatskoj turistiČkoj meki

09. 08. 2012.  - Autor: Branislav Ćukić

Dubrovnik opet republika

Komunalni problemi - Nezadovoljstvo odnosom centralnih vlasti prema biseru Jadrana podstiče želju za stvaranjem samostalnog entiteta

1
Dubrovnik preti Zagrebu otcepljenjem! Sve je više stanovnika hrvatske turističke meke koji, nezadovoljni odnosom centralne vlasti prema njima, razmišljaju o stvaranju posebnog entiteta, odnosno obnavljavanju Dubrovačke republike, prenosi list „Slobodna Dalmacija".

Dubrovnik gubi obeležja grada i postaje izolovano ostrvo koje živi samo leti, a zimi tavori odsečeno od matice. U gradu u kojem postoji najviše hotela s pet zvezdica u Hrvatskoj svaka kiša donosi probleme, jer posle nje treba prokuvavati vodu. Pola grada nema kanalizacionu mrežu, piše „Slobodna Dalmacija".

Izolovan od Hrvatske

Dubrovnik je svake godine, od kraja oktobra do početka aprila, saobraćajno izolovan zbog smanjenog broja letova. Grad je udaljen više sati od ostalih centara Hrvatske, granični prelaz sa Neumom dodatno povećava izolovanost, navodi „Slobodna Dalmacija", i ističe da lokalno stanovništvo potpuno pasivno gleda na uništavanje nekretnina koje devastiraju novopridošli vlasnici.

A

Na vlasti HNS i SDP

Vlast u Dubrovniku je u rukama koalicije koja vlada i na nacionalnom nivou. Gradonačelnik turističkog bisera Hrvatske i predsednik Dubrovačko-neretvanske županije je Andro Vlahušić iz Hrvatske narodne stranke, čiji je lider potpredsednik Vlade Radimir Čačić. Najveća opoziciona partija je HDZ.
U takvoj atmosferi raste i broj zagovornika separatizma. Ogorčeni građani smatraju da su političari i na vlasti i u opoziciji odgovorni za stanje u gradu i sve je više Dubrovčana koji traže autonomiju, doduše za sada bojažljivo.

- Političari svih opcija koriste Dubrovnik samo u promotivne svrhe. Oni krpe budžetske rupe zaradom od turizma. Pelješki most, trajekti, autoputevi i pontonski mostovi samo su politički spin. Od tih laži korist imaju i vlast i opozicija, ali ne i stanovnici Dubrovnika. Lepote grada hvale svetski mediji, a za napredak Dubrovnika na nacionalnom nivou malo ko brine - prenosi list izjave ogorčenih građana.

Od prošle godine, Dubrovnik je ostao bez samostalnog Trgovačkog suda, a osam vekova stara carinarnica od ovog leta posluje kao filijala Carinarnice Ploče.

Dubrovački akademski slikar Davor Lucianović rekao je da je život u Dubrovniku težak jer su zbog udaljenosti i saobraćajne izolacije cene roba i usluga u gradu znatno više nego u ostatku zemlje.

Zetska banovina

- U uslovima marginalizacije Dubrovnika, stvara se raspoloženje nezadovoljstva, što može ići naruku zagovornicima separatističkih stavova, obnovi ideje Dubrovačke republike i sličnim opasnim stremljenjima - strahuje Lucianović.

3
Kivni .... Grad živi samo tokom letnjih meseci

Dubrovačka republika bila je najznačajnija grad-republika i trgovački centar na istočnom Jadranu u srednjem veku. Razvila se u ranom srednjem veku i postojala je sve do 1808. Zahvatala je prostor od Pelješca do bokokotorske Prevlake sa delovima Konavla i Popovog polja. Za vreme Kraljevine Jugoslavije Dubrovnik je jedno vreme pripadao Zetskoj banovini. Kada je 1939. stvorena Banovina Hrvatska pripao je njoj, a u komunističkoj Jugoslaviji ostao je deo Hrvatske.

Danas Dubrovnik predstavlja svetsku top turističku destinaciju i godišnje ga poseti između 600.000 i milion gostiju. 

KRAJ

Učiteljica života - Srbi i srpski jezik obeležili istoriju Dubrovnika

Deo Hrvatske postali tek 1939.

Dubrovnik do 1939. administrativnim vezama nikada nije pripadao hrvatskoj državi. Istorijski dokumenti pokazuju da je zvanični jezik Dubrovačke republike bio latinski, ali se pored njega pominje i domaći jezik, nekad kao srpski, nekad kao ilirski, ali nikad kao hrvatski. Jedan od najznačajnijih Srba rođenih u Dubrovniku jeste astronom i matematičar Ruđer Bošković. Njemu je otac bio Nikola Bošković, Srbin iz sela Orahov Dol kod Trebinja, a majka Pavla Betera iz poznate italijanske dubrovačke porodice. I utemeljivač hrvatske istorije Natko Nodilo pisao je da se u Dubrovniku od pamtiveka govorio srpski jezik.

- Srpski se pričao kako među pučanstvom, tako i među vlastelom, kako kod kuće, tako i u opštini - zapisao je Nodilo. Iako je on bio u pravu, u slučaju da se danas nađe u Hrvatskoj malo ko bi se usudio da podrži njegov naučni sud. Priznavanjem Dubrovčana katoličke veroispovesti za Srbe bilo bi srušeno sve u temelju zvanične hrvatske istorije, pa i tvrdnja o „povjesnom pravu" hrvatske države na grad sa srpskim stanovništvom i srpskom civilizacijskom baštinom.

Izvor: Press

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati