Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DRŽAVA KREĆE U OBRAČUN sa mafijom

19. 05. 2011.  - Autor: Ivan Stojković, Beograd

Polovina kladionica radi na divlje!

Panika - Posle velike policijske akcije hapšenja zbog prevara sa slot-mašinama, poznavaoci prilika kažu da će uskoro biti zatvorene sve nelegalne kladionice

1
U Srbiji trenutno ima 1.200 legalnih sportskih kladionica i još toliko koje rade na crno! Posle hapšenja u akciji „Amfiteatar" zbog prevara sa slot-mašinama država je odlučila da uvede red, pa će ubuduće u našoj zemlji ostati samo nekoliko najvećih kladionica koje će raditi strogo po zakonu!

Policija je juče potvrdila hapšenje 17 osoba, među kojima je pet državnih inspektora osumnjičenih da su nezakonitim poslovanjem sa slot-mašinama u kladionicama oštetili državu za više od milion evra!

A

Uhapšeni

Među uhapšenima su inspektori Uprave za igre na sreću - Darko Puača, Njegoš Dželetović, Nikola Komatina i Dušica Malović-Kljajić i Nataša Agatonović.
Osim državnih službenika, uhapšen je i vlasnik restorana „Rt" i „Resava" Miloš Lučić koji se bavi i iznajmljivanjem slot mašina, za koga se sumnja da je bio mozak većine operacija. Uhapšeni su i vlasnik kladionica „Koloseum" Boža Tepavčević, vlasnici kladionica „Feniks" Goran Vasilić, „Balkan bet" Željko Dorontić, „Soker" Vladimir Radojičić, „Maks bet" Saša Mirčeta, „Dupla šansa bet" Goran Janković, „Dupla šansa" Vasa Babić, radnica preduzeća „Eurolend-M" Mirjana Marinković, vlasnik preduzeća „Aspek" Zoran Stojanović i Dalibor Ristić iz Požarevca, kao i Žarko Dujanović koji se bavi nelegalnim priređivanjem igara na sreću.

- U toku je i obimna finansijska istraga. Uhapšenima su zaplenjeni i imovina, kuće, lokali, automobili. Proverava se i na koji način su oprane pare od ovog biznisa i da li je tu učestvovala i narkomafija. Interesantno je da je prilikom provere poslovanja kladioničara policija uhapsila i Marka F., građevinskog inspektora koji je prodavao nekretnine jednom od uhapšenih. Njega su proveravali i videli da je za njim raspisana poternica - kaže sagovornik iz istrage, i dodaje:

- Uhapšeni priređivači igara na sreću u dužem periodu kontinuirano su davali mito službenicima Uprave za igre na sreću u mesečnim iznosima od 200 do 5.000 evra kako bi svoju delatnost nezakonito obavljali i izbegavali plaćanje naknada za priređivanje posebnih igara na sreću. Samo na ime neplaćanja naknade za izdavanje potrebnog odobrenja za rad i naknade za priređivanje igara na sreću budžet je oštećen za više od milion evra!

Na crno 1.200 kladionica

Sagovornik Pressa kaže da je država rešila da krene u ozbiljan obračun sa kladioničarskom mafijom.

- U nekim kladionicama gazde nisu prijavljivale ni 80 posto zarade, imale su tzv. duple papire! Odavno se znalo da oni nisu imali dozvolu za rad ili su imali dozvolu za rad samo određenog broja aparata. Ekipa koja je uhapšena davala je novac državnim inspektorima koji su dolazili u kontrolu ili su dobijali informacije da nelegalne aparate sklone na vreme - kaže izvor Pressa. On napominje da je prethodnih dana u mnogim kladionicama vladala velika panika.

- U jednom trenutku u Beogradu i nekim gradovima bile su isključene gotovo sve slot-mašine! Ovo je jasan znak da je država rešila da reguliše ovu oblast. Uskoro bi u Srbiji trebalo da ostane nekoliko ozbiljnih kladionica, koje treba da rade strogo po zakonu. Takođe, država će kontrolisati da li se kladionice otvaraju u blizini škola. Red mora da se zavede jer u Srbiji trenutno ima oko 1.200 legalnih sportskih kladionica i još toliko „divljih"!

A2

Akcija „amfiteatar"

- Uhapšeno 17 osoba osumnjičenih za organizovanje nelegalnih igara na sreću
- Oduzeto oko 360.000 evra i blokirano 55 miliona dinara na računima
- U akciji je privremeno oduzeto i više od 400 poker-aparata i 300 televizora
- Službenici Uprave za igre na sreću uzimali mito od 200 do 5.000 evra mesečno

Više od 250 inspekcija

Predstavnici Udruženja priređivača igara na sreću nisu juče želeli da komentarišu hapšenje vlasnika pojedinih kladionica u policijskoj akciji „Amfiteatar" jer je istraga u toku, ali su istakli da je neophodno doneti novi zakon i formirati nezavisno regulatorno telo koje će kontrolisati ovu oblast. Predsednik Udruženja priređivača igara na sreću Vanja Bulić izjavio je juče za Press da su predstavnici udruženja, kojem pripadaju naše najveće kladionice „Mocart", „Meridijan" i „Atlantik", uvek bili protiv sivog tržišta u ovom poslu i predlagali zakonska rešenja za njegovo suzbijanje.

- Kada su donošene izmene Zakona o priređivanju igara na sreću, mi smo predložili šest amandmana, ali većina ovih rešenja nije usvojena. Mi smo čak i tražili da kazna za priređivače igara na sreću koji dozvole ulaz u lokale maloletnicima bude milion dinara, ali je usvojena kazna od samo 100.000 dinara - rekao je Bulić.

Zoran Puhač, predstavnik kladionica „Mocart", istakao je da je u njihovim objektima u proteklih godinu dana bilo više od 250 različitih inspekcija!

- To je potpuno uobičajena stvar i mogu da kažem da smo se pokazali kao društveno odgovorno preduzeće. Mi poslujemo u četiri države, držimo se svih standarda i preduzimamo internu kontrolu - rekao je Puhač. On je objasnio za Press da se Udruženje zalaže da igre na sreću ostanu na nivou zabave i ne pređu u sferu poroka, ističući podatak da 82 odsto uplata iznose od 20 do 200 dinara.

- Pokušavamo da standarde koje mi primenjujemo na tržištima koja nisu u Srbiji primenimo i ovde. Sadašnji zakon ima izrazite elemente jakog državnog monopola, posebno u oblasti interneta i na osnovu toga se dešava odliv novca iz države - naveo je Puhač. 

KRAJ

Press patrola - Sve sportske kladionice u Novom Sadu juče su bile otvorene

Uhapšeni gazda rekao da se nastavi sa radom

NOVI SAD - Reporteri Pressa obišli su juče kladionice u Novom Sadu. Sve su normalno radile, a u nekima su zaposleni tvrdili da su za hapšenje svojih gazda čuli iz medija!
Sve filijale kladionice „Maks bet" u Novom Sadu radile su nesmetano, dok radnici u dve ispostave kladionice „Balkan bet" nisu bili ni obavešteni o hapšenju vlasnika Željka Dorontića! Jedan od radnika „Maks beta" objasnio je za Press da mu je šef u telefonskom razgovoru objasnio „kako se rad nastavlja po ustaljenom ritmu, bez bilo kakvih dramatičnih promena, te da ga ujutru očekuje na poslu", ali i da su šefovi tokom čitavog dana nedostupni.
Isti radnik, koji je želeo da ostane anoniman, ne krije sumnje da je „bilo nepravilnosti i mahinacija".
- U pitanju je sklanjanje nelojalne konkurencije i čišćenje terena za neku od poznatijih kockarskih franšiza, o čijem se dolasku po kuloarima priča nedeljama - kaže naš sagovornik.
Krupije u „Balkan betu" sa nevericom je slušao informacije o hapšenju vlasnika Željka Dorontića, da bi tek posle konsultacije sa kolegama i prelistavanja dnevne štampe prokomentarisao kako njih o tome niko nije obavestio.

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najnovije

Nije pronađen nijedan članak.