Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

„SOJAVITA" - Velika akcija BIA i policije Srbije

28. 07. 2011.  - Autor: Ekipa Pressa

Pala cela jagodinska narkogrupa

Kokain iz Bolivije - Organizovali šverc 170 kilograma kokaina iz Bolivije u Evropu. Drogu uvozili u mašini za ceđenje sojinog ulja. „Crvena beretka" - Vođe grupe Darko Simović, zvani Ćoro, i Nikola Radmanović, bivši pripadnik „crvenih beretki"

s1
radila brusilica... Kada su policajci presekli cev, u njoj su našli visokokvalitetan kokain
Radila brusilica... Kada su policajci presekli cev, u njoj su našli visokokvalitetan kokain

BIA i srpska policija uhapsile su ukupno osam osoba po nalogu Specijalnog tužilaštva za borbu protiv organizovanog kriminala zbog sumnje da su organizovale šverc 170 kilograma kokaina koji je krajem juna zaplenjen u Grčkoj.

Uhapšeni su u bezbednosnim dosijeima označeni kao članovi jagodinske grupe. Pored osumnjičenih u Srbiji, tri člana grupe uhapšena su u Makedoniji i jedan u Hrvatskoj.

Kako je saopštilo Tužilaštvo za organizovani kriminal, u Srbiji su uhapšeni Darko Simović (51), Živko Vujisić (40), Nikola Radmanović (45), Bojan Obrenović (48), Milovan Mićković (44), svi iz Beograda, Đorđe Mehović (37) iz Jagodine, Milan Ivanišević (43) iz Kikinde i Todor Ućukalo (60) iz Putinaca kod Rume. U Makedoniji su uhapšeni Nikolče Nečevski, Mile Lazoroski (27) i još jedan član bande čiji identitet nije objavljen, dok je pre nekoliko dana, po poternici koju je raspisala Argentina, u Hrvatskoj uhapšen Nenad Nedeljković.

s2
Mašina za soju u kojoj je sakrivana droga
Poljoprivrednici... Mašina za soju u kojoj je sakrivana droga

Kako Press saznaje, policijskom akcijom „Mašina 'sojavita'" utvrđeno je da je droga iz Južne Amerike putovala prekookeanskim brodom sakrivena u delovima mašine za preradu sojinog ulja. Kokain koji je putovao na ovaj način zaplenila je solunska policija po dojavi iz Srbije. Do otkrivanja ovog ganga, poznatog kao jagodinska grupa, došlo se dugotrajnom operativnom obradom najmoćnijeg narkokartela iz unutrašnjosti Srbije.

Čistoća 78 odsto

Istraga je utvrdila da je mašina koja je prevozila kokain vlasništvo jedne makedonske firme, ali je plaćena novcem iz Srbije.

s3
Kamion u kojem je pronađena mašina za soju
Šverc na veliko... Kamion u kojem je pronađena mašina za soju

- Mašina je plaćena 17.000 dolara novcem iz Srbije, preko računa firme čiji je vlasnik jedan od uhapšenih, a zatim je novac prebačen na račun u Boliviji. To je bio osnovni trag da se krene u potragu za mašinom, koja umesto sojinog ulja vozi kokain velike čistoće, od čak 78 odsto. Istovremeno sa potragom za mašinom lociran je jedan narkokurir koji je iz Srbije otišao u Južnu Ameriku - navodi dobro obavešteni sagovornik Pressa blizak istrazi.

Među najjačim u Srbiji

Pretpostavlja se da je vođa grupe Darko Simović, zvani Ćoro, iz Beograda, a pored njega najzanimljiviji je Nikola Radmanović, takođe iz Beograda, jer je svojevremeno bio pripadnik „crvenih beretki" Milorada Ulemeka Legije. Radmanović je uhapšen prekjuče na Aerodromu „Nikola Tesla" u Beogradu u trenutku dok je pokušavao da pobegne u Rusiju. Uhapšeni Đorđe Mehović označen je u „beloj knjizi" kao jedan od najmoćnijih članova jagodinskog klana.

a2

58 godina za sitne pomoravske dilere

JAGODINA - Petnaestočlana organizovana pomoravska grupa narkodilera osuđena je juče u Višem sudu u Jagodini na ukupno 58 godina zatvora. Sud je oglasio krivim Aleksandra Petrovića - Acu Majurca (30), Gorana Petrovića Gigu (34), Marka Delevića (26), Ivana Živadinovića Žikija (25), Mišu Dimitrijevića (31), Milana Joksimovića Milančeta (24), Branka Đurića - Malog Baneta (29), Uroša Gligorijevića Urketa (24), sve iz Jagodine. Zatim Stefana Živkovića Guzu (21), Gorana Maksimovića Maksu (38), obojicu iz Kragujevca, Ljiljanu Ostojić Bebu (29), Marka Đorđevića (29), oboje iz Rekovca. Viši jagodinski sud je kao korisnike droge na minimalne kazne osudio Jelenu Jovanović, Sašu Tasića Tasketa i Đorđa Mančića Đoleta, sve iz Jagodine. Oni su krivi za proizvodnju i prodaju droge, a naređeno im je i da plate 19.000 evra.

- Jagodinska grupa spada u najmoćnije grupe u Srbiji. Oni drže čitavo Pomoravlje, a posao su proširili i na Grčku i Makedoniju. Radi se o potpuno novoj kriminalnoj grupi, mada tragovi njihovog nastanka vode do klana Dejana Stojanovića Keke, iako nema još nikakvih dokaza o povezanosti ovih grupa - dodaje sagovornik Pressa, i dodaje:

- Uhapšeni imaju veliki broj nekretnina u Jagodini, Beogradu, ali i inostranstvu. Sumnja se i da imaju veze sa moćnim ljudima, kao i kriminalnim klanovima iz Grčke, Makedonije, Hrvatske i zapadne Evrope.

U pretkrivični postupak su, pored nadležnih organa Srbije, Makedonije i Grčke, bile uključene i američka agencija DEA, britanska SOKA, kao i SEKI centar za borbu protiv šverca narkotika u Rumuniji. Akcija i dalje traje, a kako saznajemo, uskoro se mogu očekivati nova hapšenja, kao i zaplena imovine.

Borba protiv jagodinske narkomafije počela je akcijom kriminalističke policije u leto 2009. godine, kada su uhapšeni Aleksandar Petrović, zvani Aca Majurac, i trinaest članova njegove grupe. Hapšenjem u Srbiji, Makedoniji i Hrvatskoj i zaplenom kokaina u Grčkoj raskrinkan je jedan od većih krijumčarskih kanala kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage