Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

18. 06. 2012.

Stabilno zdravstveno stanje ranjenih kadeta

Dvoje kadeta poginulo je, a sedam povređeno danas u eksploziji zaostale granate na vojnom poligonu "Pasuljanske livade", zbog čega je ministar odbrane Dragan Šutanovac, do okončanja istrage, smenio sve oficire u lancu komande.

Pasuljarske livade
Pasuljarske livade
"Zdravstveno stanje povređenih je stabilno, a istraga će utvrditi ko je odgovoran", rekao je ministar Šutanovac nakon posete kadetima, i dodao da će odgovorni za nesreću "biti najstrože kažnjeni", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

vma

VMA: Stabilno zdravstveno stanje ranjenih kadeta

Zdravstveno stanje sedam kadeta ranjenih u ponedeljak, stabilno je i njihovi životi nisu ugroženi, rekao je danas agenciji Beta načelnik sektora za lečenje Vojno-medicinske akademije (VMA) Stevan Sikilić.
"Preduzimaju se sve zdravstvene mere da bi poboljšanje i oporavak povređenih kadeta bio što uspešniji", kazao je on.
Na vojnom poligonu Pasuljanske livade, prilikom pripreme vežbe "Diplomac 2012", juče je eksplodirala zaostala granata od 30 milimetara i usmrtila dva kadeta Milina Miletić (23) iz Gornjeg Milanovca i Filip Milojević (24) iz sela Gornja Trnava u opština Topola, a sedmoro ranila, od kojih dvoje teže.
Ranjeni su Tanja Milošević (24) iz Leskovca, Stefan Milosavljević (24) iz Novog Sada, Mladen Milosavljević (23) iz Aleksinca, Mirjana Veličković (24) iz Surdulice, Nikola Garabiljević (24) iz Šapca, Jelena Obradović (27) iz Kragujevca i Slobodan Petrović (24) iz Vlasova, opština Raška.
Ti kadeti su zbrinuti u Opštoj bolnici u Ćupriji, odakle su helikopterom prevezeni u VMA.
Ministar odbrane Dragan Šutanovac kazao je juče da će istraga pokazati pod kojim okolnostima je došlo do eksplozije i kako je aktivirana zaostala granata, jer na tom prostoru nije predviđeno gađanje bojevom municijom.
Načelnik Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane, pukovnik Milivoje Pajović rekao je juče da je na Pasuljanskim livadama u trenutku nesreće bilo oko 600 kadeta i starešina, kao i osoblje za podršku na poligonu.

Beta

Prema dosadašnjim nalazima komisije za istragu tragedije koja se dogodila na redovnoj obuci u toku priprema završne vežbe "Diplomac 2012", pretpostavlja se da je zaostali projektil od automatskog bacača granata kalibra 30 milimetara pronašao jedan od kadeta i doneo ga do grupe koja je izvodila vežbu.
U eksploziji koja je usledila, poginuli su kadeti Milina Miletić (23) iz Gornjeg Milanovca i Filip Milojević (24) iz sela Gornja Trnava kod Topole.
Teže su povređeni kadeti Tanja Milošević (24) iz Lebana i Stefan Milosavljević (24) iz Novog Sada. Lakše povrede zadobili su kadeti Mirjana Veličković (24) iz Surdulice, Jelena Obradović (27) iz Kragujevca, Slobodan Petrović,(24) iz Vlasova, Mladen Milosavljević (23) iz Aleksinca i Nikola Garabiljević (24) iz Šapca.

ss
Kadeti su nakon ekplozije prevezeni u opštu bolnicu u Ćupriji odakle je četvoro njih, oko 13 sati, helikopterom prebačeno na Vojnomedicinsku akademiju, a troje lakše povređenih na VMA će stići sanitetskim vozilima, rekao je načelnik VMA brigadni general Marijan Novaković.
Pasuljarske livade
Pasuljarske livade
On je dodao da povređeni kadeti nisu životno ugroženi, a da dvoje teže povređenih imaju povrede grudnog koša.
Povređene kadete na VMA su obišli predsednik Srbije Tomislav Nikolić, Šutanovac i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković.
projekt

Projektil možda zaostao od prethodnih bojevih gađanja

Projektil kalibra 30 milimetara od čije detonacije je poginulo dvoje a ranjeno sedmoro kadeta Vojne akademije nije danas korišćen u pripremi vežbe "Diplomac 2012" na poligonu "Pasuljanske livade", a istragom će biti utvrđeno kako se našao na mestu gde nije smeo da bude, saopštili su nadležni iz Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.
Pretpostavlja se da je taj projektil za automatski bačac granata zaostao od prethodnih bojevih gađanja a to pokazuju "i tragovi rđe koji se mogu videti na njemu", izjavio je načelnik Uprave Ministarstva odbrane za odnose s javnošću pukovnik Milovoje Pajović.
On je na konferenciji za novinare rekao i da će istragom biti utvrđeno kako i zašto se taj projektil našao na mestu gde ne treba da bude, objasnivši da se gađanja sa bojevom municijom izvodi na potpuno suprotnoj strani poligona "Pasuljanske livade".
Prema njegovim rečima, jedan od kadeta je pronašao projektil i doneo ga do grupe kadeta koji su izvodili vežbu pravljenja maketa a potom je jedan od njih nogom odgurnuo projektil koji je eksplodirao.
Pajović je dodao da ostaje i da se vidi i kako je došlo do detonacije jer taj projektil "ima mehanizma za samouništanje u roku od 27 sekundi po ispaljivanju iz cevi".
On je naveo i da se taj poligon pregleda posle svakog gađanja sa bojevom municijom, u sklopu redovnih procedura pre izmene ljudstva a da će istragom biti utvrđeno kako se projektil našao na potpuno suprotnoj strani od lokacije gde se vrše gađanja.
Načelnik Vojne akademije general major Mladen Vuruna je istakao da su kadeti i kadetkinje danas izvodili vežbu bez oružja i municije i da se radi o kadetima i kadetkinja završne četvrte godine koji su već prošli obuku gađanja iz svog pešadijskog naoružanja.
Vuruna je naveo i da su današnje aktivnosti izvođenje u skladu sa planom a da su kadeti i kadetkinje bili podeljeni u četiri grupe u kojima su radile vojne makete.
Prema njegovim rečima, starešine su bile neposredno uz sve grupe kadeta i kadetkinja a za tu vrstu vežbu nije bilo predviđeno korišćenje posebne zaštitne opreme.
Predstavnik Vojno medicinske akademije Radoslav Barjaktarević je rekao da su svi povređeni van životne opasnosti a da dvoje teže povređenih imaju ozbiljne povrede grudnog koša.
Barjaktarević je naveo i da su lakše povređeni zadobili povrede mekih tkiva od gelera i to uglavnom po glavi i telu i udovima.
Načelnik Uprave Generlaštaba Vojske Srbije za obuku i doktrinu Jovica Draganić je objasnio da su procedure koje se primenjuju pri pregledu terena veoma stroge kao i u slučaju kada se pronađe neko od zaostalih ubojnih sredstava.
Prema njegovim rečima, onaj ko pronađe zaostali projektil obavezan je da ga ne dira već da o tome odmah obavesti nadležnog starešinu koji potom obaveštava pirotehničke ekipe odgovorne za uništavanje.
Predstavnici Mnistarstva odbrane i Vojske Srbije su na konferencij iza novinare još jednom su izrazili saučesće porodicama poginulih a ocenili su i da su medicinske ekipe brzao i pravovremeno reagovale.

Ministar odbrane je insistirao na utvrđivanju odgovornih i do okončanja istrage je sa dužnosti smenio sve oficire u lancu komande koji su organizovali vojnu vežbu na Pasuljanskim livadama.
"Reč o tragediji kakva se nije desila dugi niz godina i da će istraga pokazati okolnosti pod kojima je do nje došlo", poručio je ministar odbrane naglasivši da će odgovrni biti najstrožije kažnjeni.
s
Odgovarajući na pitanje kada bi istraga mogla da bude završena, Šutanovac je rekao da neće insistirati na brzini, ali hoće na odgovornosti svih u lancu komandovanja.
sss
Šutanovac je objasnio da na tom prostoru nije bilo predviđeno bojevo gađanje, a da je obuka kadeta jednostavna i nije podrazumevala korišćenje oružja niti zaštitnih sredstava.
Ministar je podsetio da su kadeti tokom izvođenja vežbe naišli na eksplozivnu napravu, što je, kako je ukazao, za njega potpuno novo iskustvo jer se radi o kadetima koji je trebalo da za tri meseca postanu oficiri Vojske Srbije.
Pasuljarske livade,
"Radi se o mladim ljudima koji imaju vojno iskustvo i biće važno da se potpuno rasvetli na koji način je došlo do eksplozije", rekao je Šutanovac i dodao da je kroz razgovor sa načelnikom Generalštaba i mnogim oficirima uvideo da se takva tragedija nije dogodila dugi niz godina.
Šutanovac je nakon jutrošnje tragedije formirao komisiju koja je izašla na teren kako bi utvrdila okolnosti pod kojima se eksplozija dogodila.
toma

Nikolić posetio povređene

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić obišao je danas na VMA kadete koji su povređeni prilikom eksplozije granate na vojnom poligonu Pasuljanske livade.
Nikolić je na VMA stigao oko 14 sati, a na ulazu u tu ustanovu dočekao ga je ministar odbrane Dragan Šutanovac, načelnik Generalštaba VS general-potpukovnik Ljubiša Diković i načelnik VMA Marjan Novaković.
Predsednik Nikolić izrazio je ranije danas duboko žaljenje zbog tragedije i pozvao nadležne službe da hitno sprovedu istragu i utvrde ko je odgovoran.
Predsednik Srbije uputio je telegrame saučešća porodicama nastradalih, a povređenima poželeo brz oporavak.
Nikolić je istakao da treba učiniti sve da se objekti Vojske Srbije obezbede na način koji će sprečiti da se tragedije poput jutrošnje ikada više ponove.

Načelnik Uprave Ministarstva odbrane za odnose s javnošću pukovnik Milivoje Pajović je rekao da se pretpostavlja da je zaostali projektil jedan od kadeta pronašao u neposrednoj blizini mesta gde su izvodili vežbovne aktivnosti, i doneo ga do grupe koja je izvodila vežbu.
Dva kadeta Vojne akademije poginula su jutros u eksploziji na poligonu Pasuljanske livade, dvoje je teže ranjeno, a petoro je zadobilo lakše telesne povrede, saopštilo je ranije Ministarstvo odbrane.
Nesreća se dogodila jutros oko devet časova kada je eksplodirala zaostala granata kalibra 30 milimetara koju je pronašao jedan od kadeta.
ttt
Hronologija nesreća u Vojsci Srbije

Pogibija dva kadeta u eksploziji na Pasuljanskim livadama novi je u nizu tragičnih slučajeva na vojnim vežbama ili tokom obuke poslednjih nekoliko godina.
U septembru 2008. godine avion "supergaleb G-4" pao je na aerodromu u Batajnici kod Beograda tokom priprema za aeromiting, a pilot Ištvan Kanas je poginuo.
U julu 2009. godine u blizini batajničkog vojnog aerodroma srušio se avion tipa "MIG 29". Pilot aviona se katapultirao, ali je preminuo od posledica povreda. Prilikom udara aviona u zemlju poginuo je i jedan vojnik dok je drugi vojnik lakše povređen.
U novembru 2010. godine preminio je vojnik na redovnom služenju vojnog roka kojem je pozlilo tokom redovnog jutarnjeg vežbanja u Kasarni "Dedinje" u Beogradu.
U decembru 2011. pripadnik padobranskog bataljona preminuo je u Nišu, pošto mu je pozlilo tokom izvođenja fizičke obuke pripadnika te jedinice.

 

Izvor: Pressonline -Ag.

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najnovije

Nije pronađen nijedan članak.