Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

09. 01. 2009.  - Autor: RAJKO NEDIĆ

DEČJI HIRURG UHAPŠEN ZBOG MITA!

Neurohirurg Eugen Slavik uhapšen kada je uzeo 300 evra mita za operaciju dečaka Dejana Miloševića (11), obolelog od tumora! Slavik ucenjivao dečakovog oca, ranije mu uzeo čak 750 evra!

s1
s1

Hapšenje doktora... Inspektori su juče oko 11 časova odveli Eugena Slavika (u krugu) na saslušanje u beogradsku policiju

Doktor Eugen Slavik (63) uhapšen je juče ujutro u Institutu za neurohirurgiju kada je uzeo 300 evra mita za operaciju dečaka Dejana Miloševića (11) koji ima tumor u grudnom košu! Slavik je neposredno pre hapšenja od Dejanovog oca Žarka primio obeležene novčanice. Ovaj doktor je i ranije ucenjivao nesrećnog oca i već mu je iznudio 750 evra za operaciju koju nije ni obavio!

a
slika

Ugledni doktor i profesor

Doktor Eugen Slavik ugledni je srpski neurohirurg i vanredni profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Objavio je brojne naučne radove. Zahvaljujući doktoru Slaviku, od 1985. godine na Institutu za neurohirurgiju započeto je hirurško lečenje bola.

Akcija hapšenja profesora doktora Eugena Slavika, inače načelnika Odeljenja operacionog bloka Instituta za neurohirurgiju, počela je juče tačno u osam časova. Otac Žarko Milošević (31) iz Velikog mokrog luga doveo je, u saradnji sa policijom, sina Dejana na zakazanu operaciju.

- Milošević je pre ulaska u Institut dobio od dvojice policajaca 300 obeleženih evra. Kada je predao doktoru novac, u njegov kabinet su ušli inspektori kriminalističke policije. Posle dvoipočasovnog razgovora Slavik je u pratnji dvojice inspektora plavim „pežoom" odvezen u policiju - otkriva za Press izvor blizak istrazi.

Žarko Milošević, otac malog Dejana, kaže za Press da mu je doktor Slavik pre tri godine već uzeo 750 evra za operaciju koja nije izvršena, a da je pre mesec dana tražio još 500 evra, 300 odmah, a 200 posle operacije!

- Moj sin je bolestan od rođenja. Doktor Slavik mu je 2000. godine prvi put operisao tumor na mozgu. Pre tri godine doktor je rekao da moje dete treba ponovo da operiše mozak. Tražio mi je za operaciju 1.500 evra! Polovinu sam mu predao odmah, a preostalih 750 evra trebalo je da mu predam posle operacije. Tih 750 evra sam skupio zahvaljujući mom poslovođi iz „Gradske čistoće", koji mi je pozajmio novac iz kase uzajamne pomoći. Taj novac sam otplatio na 10 mesečnih rata. Drugi deo novca, oko 50.000 dinara, sakupili su Dejanova učiteljica Ljiljana i drugovi iz OŠ „Vladislav Petković Dis" u Velikom mokrom lugu - priča kroz suze Žarko, i nastavlja:

s2
s2

Porodična drama... Žarko Milošević predao je obeležen novac doktoru Slaviku

- Međutim, operacija je otkazana, ali mi novac nije vraćen. Doktor mi je tada rekao da je taj novac potrošen na snimke glave i da je bilo još nekih troškova. U međuvremenu, zdravstveno stanje mog sina se pogoršalo, pojavio se tumor u grudnom košu. Prestao je da ide u školu. Početkom decembra odveo sam Dejana kod dr Slavika. On mi je rekao da dečak hitno treba da se operiše i da moram da platim 500 evra - 300 kada dovedem dete i još 200 posle operacije.

Žarko pokušao da se ubije

Naš sagovornik kaže da doktor nije imao milosti za njegovu priču da nema novac i da mu je već uzeo 750 evra!

- Prvo je rekao da mu je dosta 300 evra, ali je dodao još 200, za kako je rekao „one njegove"! Rekao sam da nemam taj novac, da radim u „Gradskoj čistoći", da u slobodno vreme sakupljam sekundarne sirovine i da jedva prehranjujem porodicu. On mi je odgovorio da ga to ne zanima i da požuri jer se tumor brzo širi! Bio sam šokiran kada sam izašao iz bolnice... - priča Žarko, koji sa suprugom Sanjom ima još četvoro dece.

Žarko je tražio pomoć od svoje firme, „Gradske čistoće".

- Kolege su mi izašle u susret. Rekli su mi samo da donesem fakturu kako bi platili operaciju i sve troškove. Ali koja faktura kada doktor prima novac na ruke! Bio sam očajan. Odlučio sam da izvršim samoubistvo. Godinama gledam bolesno dete kako se muči, nisam želeo da doživim da umre. Uzeo sam konopac i krenuo na tavan da se obesim. Supruga i zet spasli su me u poslednji čas - kaže Milošević.

s3
s3

Borba za život... Dejanu Miloševiću potrebna je hitna operacija

Očajni otac je tada „prelomio" i rešio da ode u policiju.

- Sutradan sam sve ispričao inspektorima. Oni su mi pružili podršku, pa smo napravili plan kako da „navučemo" doktora. Po dogovoru sam ponovo otišao kod Slavika, ali ovog puta ozvučen! Nisam spavao celu noć, srce mi je lupalo kao ludo! Plašio sam da me ne otkrije. Taj doktor je veoma oprezan, prošli put kada sam mu dao novac pratio me je do izlaza. Ipak, kada sam ušao u kancelariju sa sakrivenom „bubicom", odmah sam pomislio na svoje dete. Rekao sam mu da imam novac i da mi što pre operiše sina. Rekao je da donesem 300 evra i dovedem dete posle Božića. Za vreme razgovora uspeo sam doktora da pitam šta je sa onih 750 evra što mi je ranije uzeo. On mi je ponovo ispričao šta je bilo sa tim novcem. Ceo razgovor je snimljen, a u policiji su mi rekli da sam odlično odradio posao i da sledi hapšenje doktora... - priča naš sagovornik.

- Juče ujutru došao sam sa nepokretnim detetom i ženom na Institut za neurohirurgiju. Ispred zgrade policajci su mi dali 300 obeleženih evra. Dejana sam smestio u bolnički krevet. Onda sam otišao kod doktora Slavika. Bio sam mnogo uzbuđen, srce je opet htelo da iskoči! Pomislim: „Bože, zašto se plašim tog čoveka? Pa, on treba da ide u zatvor, a ne ja! Život mog deteta je u pitanju". Ušao sam u njegov kabinet i predao mu 300 evra... Nisam se dugo zadržao. Kada sam izašao, policajci su odmah ušli u njegov kabinet i uhapsili ga - ispričao je Žarko.

U KC-u se ništa ne plaća

Dr Đorđe Bajec, direktor Kliničkog centra Srbije, osudio je postupak kolege Slavika.

- Hapšenje doktora Slavika je velika sramota! Najoštrije osuđujemo primanje mita i tražimo da se, ukoliko se dokaže da je Slavik kriv, on najstrože kazni. Svi pacijenti treba da znaju da se usluge u Kliničkom centru Srbije ne naplaćuju - rekao je dr Bajec.

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najnovije

Nije pronađen nijedan članak.