Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

29. 06. 2010.  - Autor: NATAŠA ILIĆ

Barmeni su i psiholozi

Majstor miksologije Kendži Džesi otkriva kakve su žene koje piju koktele, ko šta pije u kom delu sveta, ali i to da muškarci piju koktele uglavnom zbog imidža

Kendži Džesi
Kendži Džesi

Kendži Džesi je najpoznatiji barmen na svetu, a prošlog vikenda Beograd je imao priliku da ga ugosti u okviru jedne od njegovih turneja po belom svetu pod nazivom „Smirnof blek miksologija". Majstor miksologije predstavio je domaćim barmenima svoje umeće, ali i otkrio neke svoje „male tajne".

Sa osmehom na licu Kendži je svima poželeo ugodno popodne i poslužio ih svojim „izumom" - koktelom „The 'G-Fresh". To je mešavina votke, sveže ceđenog crvenog grejpfruta i tonika. Ovom tridesettrogodišnjem polu-Japancu polu-Englezu, rođenom u Hongkongu, san je bio da putuje. Prvo je radio kao računovođa i posao kojim se bavio ga nije ispunjavao. Onda se susreo sa koktelima i zaljubio se u umetnost pravljenja istih. Tada je počeo da osvaja svet svojom veštinom. Kendži se miksologijom bavi sedam godina i do sada je obučio 20.000 barmena širom sveta.
- Ovo mi je prvi put da sam u Srbiji. Susreo sam se sa mnogim barmenima iz Udruženja barmena Srbije i održao im nekoliko predavanja. Nadam se da su nešto zapamtili - kaže kroz osmeh Kendži.
Ispričao je Kendži i kako iz iskustva zna da svaki deo planete voli neko određeno piće. Karakteristike polova i strane sveta određuju gde će se piti koje piće. Na severu vole bela pića, na jugu obojena. Zapad preferira duga, a istok kratka pića. U Grčkoj je omiljeno piće viski, u Rusiji, naravno, votka, Rumuni vole šarene koktele poput svoje zastave...
Kendži Džesi
Kendži Džesi

- Danas postoje tri načina pravljenja koktela. Klasičan, disko i miksologija. E sad, i tu možete mnogo da zaključite o barmenima i osobama koji vam spremaju koktele. Čim stave sastojke u šejker, gledajte kakve izraze lica imaju. Identičan izraz imaće i u krevetu! Alkohol dozirate uvek brojanjem do četiri. Ili do osam, u zavisnosti od veličine čaše. Led stavljam do vrha iz razloga što vam je tako koktel uvek hladan i duže ga gustirate, nego da sam vam stavio led samo do pola čaše - objašnjava ovaj simpatičan barmen.
a
Barmeni
imaju isti
izraz lica
 dok prave
koktele i dok
 vode ljubav

Da bi nam dočarao kako je to praviti koktel, ekipa Lole obrela se u šanku i sledila majstora. Radili smo sve sve što nam je Kendži zadao i tako uspešno napravili koktel „epl krambl". Koktel se sastoji od votke, soka od jabuke, isceđenog lajma i cimeta.
- Ono što je moje iskustvo do sada pokazalo je da žene vole votku. Prema piću koje pije, mogu da osetim ko je kakav. Na neki način sam psiholog i dužnost mi je da procenim ko šta voli. Ipak, lakše mi je da mi mušterija sama kaže šta voli da pije. Da li od koktela traži da je jak, slab, slađi, gorči, osvežavajući i koliko... Muškarci koji brinu o imidžu piju koktele. Žene više brinu o ukusu. Tačno znam da ako muškarac naruči pivo ne želi da eksperimentiše. Tako je i sa ženama. Ako naruči vino, prosto ne želi da proba neke nove ukuse. E sad, ja osetim kome kakav koktel prija. Ne znam kako to da objasnim, prosto znam kakva dama je ispred mene kad naruči piće. Doduše, više ne obraćam pažnju na njihove signale, jer sam oženjen - priča Kendži i dodaje da je samo jednom bilo dovoljno da dama flertuje sa njim. Tada su varnice poletele i završio je u braku sa jednom Britankom. Danas Kendži živi u Londonu.
- Karakter neke devojke vidim iz pogleda, ne toliko iz pića koje pije. Ne znači da je žena džambas ako pije vodku. Jednostavno, možda voli njen ukus. Zato sam ja, sem što sam barmen, i psiholog. Jer kad mi neko naruči koktel i opiše mi kako voli da ga pije, mogu da zaključim o kakvoj je dami reč. Ako pije jače koktele, želi da je što pre „uhvati" i da se zabavi. Ako pije slabije, uživa u večeri. Vrlo brzo pošto popije koktel videćete u kakvom je raspoloženju i da li joj prija to što je naručila - objašnjava na kraju nasmejani Kendži, majstor miksologije. 

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage