Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Oporavak - Fabrika za preradu voća i povrća „Budimka" iz Požege sklapa nove poslove

09. 06. 2011.  - Autor: Z. Gligorijević

Otkupljuju malinu od hladnjačara

Požeška „Budimka" počela je otkup prošlogodišnjih zaliha malina od hladnjačara. Time će se rasteretiti hladnjače i pripremiti za ovogodišnji otkup malina. Od maline će praviti koncentrat koji će najverovatnije izvoziti u Austriju.

1
Fabrika za preradu voća i povrća „Budimka" iz Požege će pored proizvodnje sokova i koncentrata za sokove, i preradu povrća, raditi i usluge za hladnjačare. Prema rečima Radosava Tanaskovića, zastupnika kapitala u „Budimci", ovo preduzeće ima spremno 30 tona koncentrata za izvoz u Austriju. Čeka se odgovor od Austrijanaca koji su uzeli uzorke koncentrata na proveru.

- Ne bi trebalo da bude problema jer smo u našim laboratorijama obavili proveru kvaliteta koji se pokazao kao veoma dobar. Krenuli smo u otkup maline od hladnjačara koji imaju zalihe od prošle godine. Prema našim podacima, u hladnjačama je ostalo oko 15.000 tona maline. Mi imamo kapacitete da sve to preradimo u koncentrat. Za sada imamo ugovorene poslove u vrednosti od 25 miliona dinara - rekao je Paunović.

A

Opterećuje dug iz prošlosti

Ogroman balast za „Budimku" predstavlja dug od šest miliona evra koji je nastao u vremenu pre poništenja privatizacije.
- Sada smo u fazi restrukturiranja i program bi trebalo da bude završen do kraja ovog meseca. Očekujemo da ćemo ponovo u proces privatizacije ući u prvoj polovini iduće godine. Trenutno radi 101 radnik, a sigurno će nam biti potrebno još sezonskih radnika. Plate su redovne. Međutim, pritiskaju nas ogromna dugovanja. Po dva miliona evra „Budimka" duguje državi, dobavljačima i bivšim radnicima  - objasnio je Radosav Tankosić.

„Budimka" ima ugovorene poslove i za otkup kajsije i šljive u vrednosti od pet miliona dinara, a sa holandskom firmom „Sonder duks" ima ugovor vredan 14 miliona dinara za zamrznutu višnju bez koštice i taj posao bi trebalo da se završi polovinom jula. Za „Fruvitu" se radi koncentrat jabuke, posao je vredan dva miliona dinara.

- Jedan deo novca od posla sa malinom otići će na investicije. Sada osposobljavamo još jednu hladnjaču, tako da možemo i da skladištimo malinu. Na naših 10 hektara zasadićemo jabuke, čije bi kalemljenje trebalo da bude u avgustu, tako da ćemo imati i sopstvene jabuke za dalju proizvodnju - dodao je Paunović.

„Budimka" je počela proizvodnju još tri vrste soka i to od jagode, višnje i breskve, a sprema se da početkom jula počne otkup krastavčića.

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Da li bi Srbija danas bila bolje mesto za život da je Đinđić živ!?

Siguran sam da bi!

Naravno da ne, bilo bi gore!

Bilo bi apsolutno isto!

Rezultati

Facebook