Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Oporavak - Fabrika za preradu voća i povrća „Budimka" iz Požege sklapa nove poslove

09. 06. 2011.  - Autor: Z. Gligorijević

Otkupljuju malinu od hladnjačara

Požeška „Budimka" počela je otkup prošlogodišnjih zaliha malina od hladnjačara. Time će se rasteretiti hladnjače i pripremiti za ovogodišnji otkup malina. Od maline će praviti koncentrat koji će najverovatnije izvoziti u Austriju.

1
Fabrika za preradu voća i povrća „Budimka" iz Požege će pored proizvodnje sokova i koncentrata za sokove, i preradu povrća, raditi i usluge za hladnjačare. Prema rečima Radosava Tanaskovića, zastupnika kapitala u „Budimci", ovo preduzeće ima spremno 30 tona koncentrata za izvoz u Austriju. Čeka se odgovor od Austrijanaca koji su uzeli uzorke koncentrata na proveru.

- Ne bi trebalo da bude problema jer smo u našim laboratorijama obavili proveru kvaliteta koji se pokazao kao veoma dobar. Krenuli smo u otkup maline od hladnjačara koji imaju zalihe od prošle godine. Prema našim podacima, u hladnjačama je ostalo oko 15.000 tona maline. Mi imamo kapacitete da sve to preradimo u koncentrat. Za sada imamo ugovorene poslove u vrednosti od 25 miliona dinara - rekao je Paunović.

A

Opterećuje dug iz prošlosti

Ogroman balast za „Budimku" predstavlja dug od šest miliona evra koji je nastao u vremenu pre poništenja privatizacije.
- Sada smo u fazi restrukturiranja i program bi trebalo da bude završen do kraja ovog meseca. Očekujemo da ćemo ponovo u proces privatizacije ući u prvoj polovini iduće godine. Trenutno radi 101 radnik, a sigurno će nam biti potrebno još sezonskih radnika. Plate su redovne. Međutim, pritiskaju nas ogromna dugovanja. Po dva miliona evra „Budimka" duguje državi, dobavljačima i bivšim radnicima  - objasnio je Radosav Tankosić.

„Budimka" ima ugovorene poslove i za otkup kajsije i šljive u vrednosti od pet miliona dinara, a sa holandskom firmom „Sonder duks" ima ugovor vredan 14 miliona dinara za zamrznutu višnju bez koštice i taj posao bi trebalo da se završi polovinom jula. Za „Fruvitu" se radi koncentrat jabuke, posao je vredan dva miliona dinara.

- Jedan deo novca od posla sa malinom otići će na investicije. Sada osposobljavamo još jednu hladnjaču, tako da možemo i da skladištimo malinu. Na naših 10 hektara zasadićemo jabuke, čije bi kalemljenje trebalo da bude u avgustu, tako da ćemo imati i sopstvene jabuke za dalju proizvodnju - dodao je Paunović.

„Budimka" je počela proizvodnju još tri vrste soka i to od jagode, višnje i breskve, a sprema se da početkom jula počne otkup krastavčića.

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najnovije

Nije pronađen nijedan članak.