Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ove jeseni - PovrĆe jeftino, sprema se viŠe zimnice

05. 10. 2011.  - Autor: Dopisnici Pressa, Srbija

Cela Srbija miriše na ajvar

Em jeftinije, em ukusnije - Domaćice su izračunale da se ove godine više isplati pripremati zimnicu nego kupovati u marketima. A zna se da je najbolji domaći ajvar

1
Berićetno i lepo za oko ...  Ni prodavci se ne žale jer se više kupuje

Povrće je ove jeseni jeftinije nego ranijih godina, pa je više onih koji su se odlučili da spremaju zimnicu. Domaćice su pažljivo računale i izračunale da je ove godine povoljnije kuvati nego kupovati gotovu. A zna se, gotova zimnica nikad ne može biti kao domaća. Oni koji redovno spremaju zimnicu, uprkos ceni, ove godine su više tegli napunili ajvarom i turšijom.

Press je isplativost pripremanja zimnice proverio na najpouzdaniji način - spremajući je. Za 400 dinara, koliko je koštalo osam kilograma krastavaca i litar sirćeta, dopisnica iz Kragujevca spremila je 13 tegli krastavaca. Jedna u radnji košta bar 106 dinara. Ušteda - tri puta. Na redu je pinđur - 20 kilograma paprika i 10 kilograma paradajza, 700 dinara za papriku i 180 za paradajz. Sa uljem i drvima za šporet u dvorištu potrošnja je najviše 1.500 dinara. U podrumu je lagerovano 15 tegli (650-850 grama).

A

Ajvar u oglasima od 250 do 400 dinara

Niske cene povrća iskoristile su i domaćice koje prodaju domaću zimnicu. Ponuda ajvara putem oglasa u Srbiji je neverovatna. Za veće količine obezbeđen je i prevoz. U Beogradu se domaći ajvar nudi za 450 dinara, u Leskovcu za 400, Nišu 300, Smederevu i Kragujevcu oko 250. Pinđur i ljutenica prodaju se za 200 do 300 dinara. Flaširani paradajz košta od 80 do 100 dinara.

U trku za kupce uključile su se i trgovačke radnje. Na rafovima u Nišu ajvar košta od 180 do 250 dinara. Međutim, kupaca gotovo da nema, a prodavci kažu da računaju na one koji zimnicu ne spreme na vreme.

 

Cela porodica u poslu

U kragujevačkim oglasima Šumadinke nude istu robu.

- U ponudi imamo „pravi" ajvar, samo paprika, ona ko šaka. Cena je 300 dinara, a za ljutinu ajvara možemo da se dogovorimo. Pinđur je 200 dinara - kaže Jelena koja preko oglasa prodaje zimnicu.

Ajvar i pinđur u radnjama koštaju od 170 do 400 dinara. Ušteda Pressa od dva do četiri puta. Ne računa se bol u leđima. Za čišćenje 20 kilograma pečenih paprika dvoje treba da sedi oko pet sati. Da se paprika samelje treba oko dva i po sata. Da se sve to skuva još oko tri.

U pripremu đakonija za zimske dane domaćice su angažovale sve resurse, muževe i decu. Samo tako će Slavica Vuković, vlasnica butika u Kragujevcu, stići da radi i spremi krastavce, paradajz, pinđur, ajvar, lovačku salatu, šarenu salatu, babure u tegli.

- Muž plaća i peče papriku, sin, ćerka i ja spremamo. Ove godine ću imati više nego lane, a manje će da me košta - kaže Slavica.

Za pripremu zimnice od 35 flaša paradajza, 25 tegli ajvara, 13 tegli krastavaca, 10 tegli ljute „somborke" i 10 kilograma paprika za zamrzivač Press je izdvojio oko 3.000 dinara. U cenu treba dodati i 1.000 dinara koliko koštaju drva za šporet, so, ulje, šećer, začini. Ne računa se ni rad. Sve ovo, ako se kupi po najnižim cenama u prodaji, koštalo bi oko 12.000 dinara. Ušteda tri puta.

Svako ima svoj recept

Penzioner iz Niša Zoran Marković, turšiju sprema po sopstvenom receptu.

- Turšiju ja spremam, a ovo ostalo, ajvar, paradajz, paprike u tegli, to radi supruga. Nije mi palo na pamet da kupujem zimnicu u radnjama, najbolje je ovo sa pijace što sami spremimo - kaže Marković.

Vera Milićević, penzionisani ekonomista iz Niša, pozajmila je novac kako bi na vreme obezbedila namirnice za zimnicu.

- Zimi ima svega, ali je tri puta skuplje nego sada. Osim toga, povrće tada stiže iz inostranstva i sve je to tretirano hemikalijama. Ovo ovde proizvode naši ljudi, to je zdravo povrće i zato ga kupujem i spremam. Nemam poverenja u ono što se prodaje u tržnim centrima - ističe Milićevićeva.

A2

Bušilicom melju papriku

Pripremanje ajvara pogubno je za muški deo šumadijske populacije koji je dobio zadatak da melje papriku. Da bi posao okončali što brže, dvojica pomagača iz kragujevačkog naselja Beloševac sa mašine za mlevenje skinuli su ručku i umesto nje u mašinu namontirali burgiju bušilice?! Posao jeste išao brže, ali su umalo otišli i prsti pomagača.

Milan Đorđević iz sela Vraneši je proizvođač koji robu prodaje na zelenoj pijaci u Kraljevu. Kaže da prodaja ide solidno.     

- Penzioneri su nam najbolji kupci, tačno znamo kad je bila penzija! Ovi mlađi roditelji koji imaju školsku decu, još se oporavljaju od početka školske godine - priča Milan Đorđević.

Zadovoljni su i prodavci u Leskovcu, iako je povrće jeftino.

- Doteram oko 100 kilograma crvene paprike i sve prodam do 11 sati, što ranije nije bio slučaj. Jeste da cena nije visoka, ali je paprika dobro rodila, pa sad više ostane para nego kad je bila skuplja. Ovako su zadovoljni i kupci i mi koji smo gajili papriku - objašnjava Petar Stojanović iz leskovačkog sela Presečina.

I ostali povrtari su zadovoljni.

- Posle nekoliko godina ponovo sam počeo da prodajem povrće na kutije, a ne na kilo-dve. Većina je kupovala po dve-tri kutije paprike od oko 15 kilograma. A prošle godine sam prodavao po nekoliko kilograma. Na početku leta sam mislio da neću ništa da zaradim zbog niskih cena, ali prodalo se dosta, pa će nešto i da ostane - komentariše povrtar Novica Stevanović iz Vinarca.

A kad su cene niske, više se sprema.

- Pripremila sam skoro duplo više tegli sa ajvarom, ljutenicom, pinđurom, salatama, „peglanim" paprikama i naravno paradajz u flašama. Zima sad može da traje koliko hoće - kaže Olga Cvetković iz Leskovca.

KRAJ

Druže se - Kad se peče i ljušti paprika, komšije i rođaci pomažu jedni drugima

Pripremanje zimnice može biti zabavno

Pripremanje zimnice jeste veliki posao, ali može biti i zanimljivo dok se sprema. Po manjim mestima obično se okupe rođaci, komšije. Kraj šporeta uz mešanje ajvara, priča se o svemu i svačemu, krenu i vicevi. Pored žena, u spremanju učestvuju i muškarci. Oni mešaju ajvar, ljutenicu ili paradajz.

- To je posao za muškarce, jer treba snage da se skuva dobar ajvar. Ostalo sve radimo same, od pečenja, preko ljuštenja, mlevenja. Ovaj mesec je malo naporniji zbog svega toga, ali prođe, posebno kada imam društvo - kaže Gordana Cakić iz Prokuplja.

Ona uvek ima pomoć, jer kako se u kom dvorištu oseti miris pečene paprike, odmah dolaze svi iz komšiluka da pomognu. Uz kafu, neki domaći kolač, sir, posao ide lakše.

- I meni pomažu, a pomažem i ja komšinicama. Nije tu u pitanju samo da se što pre sve završi, već i vreme koje se provede u priči i šali - dodaje ova domaćica.


Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati