Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Kontrola: Radnici negotinske „Elektrodistribucije otkrili"

16. 04. 2012.  - Autor: Živojin R. Dragišić

Električna energija krade se i pomoću magneta

Radnici negotinske „Elektrodistribucije" su za samo 15 dana kontrole otkrili krađu 550.000 kilovat-časova električne energije, čija je vrednost tri miliona dinara.

s

Trpe veliku štetu Krunislav Marković, direktor ED u Negotinu

U ovoj akciji u kojoj je učestvovalo nekoliko ekipa elektromontera otkriveno je 11 krađa. Do sada je podneto devet krivičnih prijava, od kojih dve za neovlašćenu potrošnju struje u gradu i sedam za krađu u četiri sela negotinske opštine. Procenjuje se da je za samo mesec dana gubitak oko milion kilovat-časova struje, ili oko 6,5 miliona dinara.
- Kontrola koju smo obavili uverila nas je da su naše procene tačne. Upravo zbog toga imamo nameru da nastavimo sa ovom akcijom tokom čitave godine kako bismo neovlašćenu potrošnje struje sveli na minimum - kaže Krunislav Marković, direktor negotinske „Elektrodistribucije".
Marković kaže da postoji nekoliko načina na koje se krade struja, ali su tri najrasprostranjenija. Na prvom mestu po zastupljenosti je korišćenje jakih magneta, pomoću kojih se zaustavlja rad brojčanika na brojilu. Međutim, ima i onih nešto „staromodnijih", koji to rade pomoću paralelnog kablovskog razvoda ili skidanja plombe na brojilu i stavljanja van funkcije ovog uređaja.
- Najviše je zastupljena neovlašćena potrošnja koja se ostvaruje pomoću magneta. O njihovoj jačini govori podatak da ih, ponekad, i naši kontrolori teškom mukom uklanjaju - kaže Marković.
Međutim, „Elektrotimok Zaječar", u okviru koga funkcioniše i pogon u Negotinu, nabavio je indikatore magnetnih čestica, koji se, ako postoji sumnja, postavljaju na električno brojilo, nakon čega se pouzdano utvrđuje da li je korišćen magnet.
- Ukoliko se utvrdi postojanje neovlašćene potrošnje, naši ljudi fotografišu zatečeno stanje i urade zapisnik, koji na licu mesta potpisuje i korisnik električne energije. U tom slučaju, naši elektromonteri odmah prekidaju dovod električne energije - priča Marković.
Čak i kada se ponovo priključi električna energija, merno mesto, odnosno električno brojilo, izmešta se van objekta korisnika, a svi troškovi padaju na teret vlasnika. Uz izmirenje duga i taksu za ponovo priključenje, kradljivac struje mora da izmiri i troškove ovog izmeštanja, koje iznosi oko 50.000 dinara.
Inače, izmeštanju brojila pristupa se čak i kada postoji osnovana sumnja da je postojala krađa ili kada se utvrdi da je bio postavljen magnet. U takvim slučajevima troškovi izmeštanja padaju na teret „Elektrodistribucije".

Izvor: PRESS

Tagovi

Komentari (1)

ostavi komentar
anonymous [neregistrovani]
 [21.02. 2013., 20:19]

kradja struje

poznata mi je jedna dobro stojeca porodica u dusanovcu koja krade struju vise od 20 godina

Odgovori
Vidi odgovore

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najnovije

Nije pronađen nijedan članak.